Ακόμη το ότι υπάρχει αυτό εδώ το site και είμαστε εδώ και συζητάμε στο Μάη του 68 το χρωστάμε.
Η ύπαρξη του site οφείλεται σε δύο αμερικάνικες επιτυχίες, μια τεχνολογική- οικονομική και μια μία πολιτική..
Η πρώτη είναι το ίντερνετ σε συνδυασμό με τη ραγδαία ανάπτυξη των υπολογιστών για να γίνουν προσιτοί, οικονομικά και χρηστικά σε όλους...Μόνο σε ένα περιβάλλον ελεύθερης οικονομίας θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο..
Η δεύτερη είναι η πτώση του Ανατολικού Μπλοκ..Το 90% των κυριών με τις οποίες ασχολούμεθα δια μέσω της ιστοσελίδας ταύτης, από εκεί είναι..
Άσε που έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι του Μάη του '68 αν έβλεπαν το σάιτ θα άρχιζαν τις πίπες περί κοινωνίας του θεάματος και εμπορευματοποίσης του έρωτα (και μετά θα έστελναν πμ για καμια βίζιτα)
Νομίζω ότι ξεχνάτε το βασικότερο.
Δεν θα σταθώ στα προφανή - γιατί δεν είναι μόνον τι έγινε στην Γαλλία - αλλά και στις ΗΠΑ (πόλεμος Βιετναμ, Κολούμπια, πορείες ειρήνης, Μαύροι Πάνθηρες) και στην υπόλοιπη Ευρώπη (Άνοιξη της Πράγας, αντι-φρανκικές διαδηλώσεις στην Ισπανία, απεργίες στην Πολωνία) μέχρι και το Μεξικό. Δεν θα σταθώ στην επίδραση στο Rock & Roll και τον Κινηματογράφο.
Το ότι κάποια γεγονότα έγιναν την ίδια περίοδο δε σημαίνει ότι σχετίζονται ή είναι της αυτής βαρύτητας...
Άλλος ο Γαλλικός Μάης του '68, άλλες οι εξεγέρσεις στα αμερικάνικα πανεπιστήμια, άλλη η άνοιξη της πράγας...
Όσο για την επίδραση στην τέχνη, κάθε γενιά έχει τις επιρροές της...
Άλλη η τέχνη του '60, άλλη του '70 άλλη του '80
Νομίζω ότι το σημαντικότερο ήταν η σεξουαλική απελεύθερωση και η ευρεία χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού.
Μέσα στο γενικό κλίμα της εποχής με το χίππικο κίνημα (Make Love not War) και την επίθεση στον συντηρητισμό υπήρξε μία τρομακτική και πρωτόγνωρη για τα μέχρι τότε δεδομένα σεξουαλική ελευθερία.
Πολλοί σήμερα όλα αυτά τα θεωρούν δεδομένα. Το ότι βλέπουν πορνογραφία, το ότι γαμάνε ελεύθερα, το ότι υπάρχει αντισύλληψη.
Δε νομίζω ότι ο "αγώνας" του πρώην κόκκινου νυν πράσινου ντάνι βελτίωσε την ερωτική μας ζωή...
Στις αρχές της 10ετίας του '60 υπήρχε ήδη η πρώτη γενιά ανθρώπων στην δυτική ευρώπη που είχε το υπαρξιακό πρόβλημα λυμένο- είχε φροντίσει ο μπαμπάς και η γενικότερη οικονομική άνθηση, είχε άπλετο χρόνο και λεφτά να ξοδέψει...
Είναι λογικό να ασχολείσαι υπό αυτές τις συνθήκες περισσότερο με το πώς θα πηδήξεις...
Βάλε στην εξίσωση τη γυναικεία χειραφέτηση (προϊόν δύο παγκοσμίων πολέμων όταν οι γυναίκες πήραν τις οιοκονομίες των κρατών στα χέρια τους όσο οι άνδρες πολεμούσαν), τα νέα τεχνολογια μέσα και κυρίως το πόσο προσιτά είχαν καταστεί (τηλεόραση, ραδιόφωνο παντού, φθηνός κινηματογράφος και μεγάλη παραγωγή ταινιών, αστική κουλτούρα) και έχεις αρκετό έως άφθονο σεξ..
Στο Λονδίνο των swinging sixties μια χαρά ξεσκίζονταν, χωρίς να καταλάβουν δημόσια κτίρια και χωρίς τη φοιτητική μιζέρια των γάλλων...
Όσο για την πορνογραφία, εκτός του ότι τσόντες κυκλοφορούσαν ανέκαθεν, εκτιμώ ότι την απογείωσε τη 10ετία του 70 μια νέα εφεύρεση, το βίντεο....Και όχι οι πύρηνοι λόγοι των φοιτητοπατέρων της Ναντέρ
Η συνέχεια είναι γνωστή...