Αυτο που δε μπορω να καταλαβω ειναι πως ειναι δυνατον να υπαρχει Ρεκόρ γύρου σε αγώνα : 1:24.125 από τον Michael Schumacher το 2004 με Ferrari
οταν 11 χρονια μετα τα μονοθεσια ειναι πιο ελαφρια πιο δυνατα με μεγαλυτερη ροπη-αεροδυναμικη-λαστιχα.Γιατι καποιος δε μπορει να το σπασει ?
Τα περισσότερα ρεκόρ στις παραδοσιακές πίστες που δεν έχουν αλλάξει σχεδίαση, είναι από το 2004. Και μάλιστα από την Ferrari που κυριαρχούσε τότε. Νομίζω εξαιρούνται Μαλαισία και Βραζιλία που το ρεκόρ είναι με την Williams-BMW του Montoya.
Το 2005 δεν υπήρχε αλλαγή στα μονοθεσία , αλλά η αλλαγή του κανονισμού ότι ο κάθε κινητήρας έπρεπε να αντέξει τουλάχιστον δύο αγωνιστικά διήμερα υποχρέωσε τις ομάδες να μειώσουν τις στροφές λειτουργίας του κινητήρα και οι χρόνοι έπεσαν λίγο. Μόνο στην Suzuka έσπασε το ρεκόρ και από το 2005 το έχει η McLaren-Mercedes του Kimi Raikkonen.
Από το 2006 και μετά οι χρόνοι ανέβηκαν καθώς οι 3λιτροι V10 αντικαταστάθηκαν από τους V8 των 2.400 κυβικών εκατοστών με τον κόφτη στις 18.000 rpm, ενώ οι πέντε βαλβίδες ανά κύλινδρο έγιναν τέσσερις.Δεν βελτιώθηκε ρεκόρ σε καμία πίστα.
Τώρα οι V6 Turbo 1,6 λίτρων με κόφτη μόλις στις 15.000 μπορεί με τους ηλεκτροκινητήρες που τον συνοδεύουν να δίνουν μεγαλύτερες τελικές, αλλά:
Η μεγάλη ροπή από τις χαμηλές στροφές φθείρει πολύ τα πίσω ελαστικά και η Pirelli αναγκάστηκε να σκληρύνει τις γόμες.
Το νέο σύστημα ανάκτησης ενέργειας (ERS), δουλεύει σε συνεργασία με το brake-by-wire και τα πίσω φρένα, και η αίσθηση κατά το φρενάρισμα δεν είναι η καλύτερη με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμα δευτερόλεπτα.
Το βάρος του μονοθεσίου αυξήθηκε από 642 κιλά σε 690 πέρυσι, 700 φέτος.
Δεν μπορούν να πάρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από το κιβώτιο ταχυτήτων. Υπάρχει υποχρεωτικό στάνταρ γρανάζωμα για όλη την χρονιά, Monza ή Monaco δεν έχει σημασία. Μέχρι το 2013, μπορούσαν να επιλέξουν τις 7 σχέσεις που τους βόλευαν από ένα σετ 30 σχέσεων.
Υπάρχουν πολλοί περιορισμοί που επηρεάζουν την αεροδυναμική και την κάθετη δύναμη, με αποτέλεσμα το συνολικό πακέτο να είναι υποδεέστερο των προηγουμένων ετών. Π.χ.:
Καταργήθηκε το beam-wing της πίσω πτέρυγας, στερώντας από τα μονοθέσια κάθετη δύναμη.
Υπάρχει υποχρεωτική απόληξη της εξάτμισης ψηλά, ανάμεσα στο V του κινητήρα. Αυτό δεν επιτρέπει την εκμετάλλευση των καυσαερίων για τη παραγωγή αρνητικής άντωσης. Κάτι που εφάρμοζαν οι ομάδες ως το 2013 όπου ο θερμός αέρας διοχετευόταν στο πίσω μέρος κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιταχύνεται η ροή του αέρα στις περιοχές όπου απαιτείτο υποπίεση. Από πέρυσι συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Η εξάτμιση διοχετεύει τον καυτό αέρα σε μία περιοχή που δεν θα έπρεπε. Αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η απόδοση του μονοθέσιου μέσω της απώλειας της απαραίτητης αρνητικής άντωσης.
Οι αλλαγές στο ύψος της μύτης των μονοθεσίων, πέραν της αμφιλεγόμενης αισθητικής, ανάγκασαν τις ομάδες να καταφύγουν σε πιο πολύπλοκες και λιγότερο αποδοτικές λύσεις για την εμπρός ανάρτηση.
Η μείωση του πλάτους της εμπρός πτέρυγας, ανάγκασε τους αεροδυναμιστές να καταφυγουν σε περίτεχνες λύσεις για να διοχετεύσουν τον αέρα περί των εμπρός τροχών και στο κάτω μέρος του μονοθέσιου.
Εν συντομία, τα μονοθέσια έχουν πιο μεγάλη τελική αλλά χάνουν χρόνο στις στροφές κάτι που δεν επιτρέπει να πλησιαστούν ακόμα οι χρόνοι της εποχής των 3λιτρων V10.