Αγαπητέ ο καθένας είναι ελεύθερος να διαβάζει και να παραθέτει τα κείμενα της αρεσκείας του. Όντας προκατειλημμένος απέναντι στον συγκεκριμένο "μασόνο" αρθρογράφο, πιθανολογώ οτι δεν έκανες καν τον κόπο να το διαβάσεις προσεκτικά πλην κάποιας γρήγορης ματιάς, όπως πιθανολογώ οτι όπου βλέπεις την συγκεκριμένη υπογραφή (και πολλές άλλες υποθέτω) ξεπερνάς βιαστικά τα άρθρα του χαρακτηρίζοντάς τον a priori μασόνο, κάφρο, δούλο του Σωλήνα ή οτιδήποτε άλλο. Είσαι λοιπόν ελεύθερος να προσπεράσεις το κείμενο και να συνεχίσεις να πορεύεσαι με τις συνομωσιολογικές εμμονές σου, έστω και αν καμία φορά μπορεί να διακρίνεις κάποια ενδιαφέρουσα σκέψη ακόμα και απο αυτούς που τόσο αντιπαθείς. Εάν πάλι το διάβασες, θα ήταν προτιμότερο να σχολιάσεις επι του θέματος και όχι με εντυπωσιακούς αλλά αόριστους και άσχετους αφορισμούς.
Στο θέμα λοιπόν. Το συγκεκριμένο κείμενο παρετέθη γιατί αγγίζει (κατ'εμέ με εύστοχες σκέψεις) τα δυο θέματα που συζητήθηκαν ζωηρά στις τελευταίες σελίδες του thread.
Αφενός βρίσκω σωστή τη λογική οτι η Εθνική επανήλθε την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ελίτ, χάρη στην ίδια μέθοδο που ακολούθησε η ΦΥΡΟΜ.
Αυτοσυγκέντρωση, σχέδιο, τακτική, ομοψυχία, άμυνα, πείσμα, καρδιά, καρύδια, και κυρίως ομαδικότητα. Το γιατί προτιμήθηκε αυτό απο την πλήρη απελευθέρωση των ταλέντων, το σκοράρισμα, το θέαμα, το ελεύθερο μπάσκετ, τα αθλητικά προσόντα κλπ. είναι άλλο θέμα. Απ'ό,τι καταλαβαίνω εσύ το αποδίδεις σε μια τεράστια συνομωσία που αποσκοπούσε εξ'αρχής (μετά Γκάλη εποχή υποθέτω) να κόψει τα φτερά στους ταλαντούχους παίκτες που κατά καιρούς εμφανιζόντουσαν στην Ελλάδα, προκειμένου να ευνοηθούν οι αγαπημένοι (ή οι κολλητοί) του Βασιλακόπουλου και του Συρίγου. Χωρίς λοιπόν να θέλω να αποκλείσω εντελώς αυτό το ενδεχόμενο (άλλωστε σε όλους τους τομείς και σε όλες τις χώρες υπάρχουν σε έναν βαθμό κυκλώματα, αντιπάθειες, δημόσιες σχέσεις κλπ.) για το οποίο εξάλλου δεν έχω στην διάθεσή μου αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία, πλην κάποιων φημών και μαρτυριών που μπορεί να είναι εξίσου κακόβουλες, νομίζω πως ο βασικός λόγος δεν είναι αυτός. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει ΗΠΑ ή Ισπανία ή και Γαλλία και να παράγει την ίδια ποσότητα ταλέντων και κορμιών σε σχέση με άλλες χώρες, λόγω έκτασης, λόγω υποδομών, λόγω οικονομικών δυνατοτήτων, λόγω νοοτροπίας ακόμη κλπ. Προτιμήθηκε λοιπόν να δοθούν στο ελληνικό μπάσκετ τα πιο πάνω στοιχεία, θυσιάζοντας στους νέους παίκτες π.χ. την έφεση στο σκοράρισμα (βλέπε π.χ. την εξέλιξη του Ζήση και του Χατζηβρέττα), εξασκώντας λιγότερο π.χ. το σουτ, και δίνοντας μια περισσότερο τακτική (παρά θεαματική) κατεύθυνση στο όλο άθλημα. Το αν αυτό ήταν καλό ή κακό είναι άλλο θέμα, δεν μπορούμε να το κρίνουμε γιατί δεν έχουμε δει πως θα ήταν μια Εθνική με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα αποτελέσματα πάντως δεν ήταν άσχημα. Φυσικά δεν μιλάω για συγκεκριμένους παίκτες, μιλάω γενικά για το κίνημα, εννοείται πως θα παίξει και στην Εθνική κάποιος παίκτης με ιδιαίτερα αθλητικά προσόντα (π.χ. Πρίντεζης ή Παπανικολάου) ή με έφεση στο σκορ (Σπανούλης) κλπ. Η τάση όμως είναι αυτή. Υπο αυτή την έννοια, αντι για παίκτες όπως ο Λιαδέλης, ο Διαμαντόπουλος, ο Κόμματος κλπ. προτιμήθηκαν οι διάφοροι Ζήσης, Παπαλουκάς, Κακιούζης και πάει λέγοντας. Προσθέτω οτι μεγάλο ρόλο παίζει και η διάθεση, η αυταπάρνηση, και το μυαλό που κουβαλάει ο καθένας, και θα γνωρίζεις και εσύ οτι κάποιοι απο αυτούς που προαναφέραμε δεν ήταν και οι πιο αξιόπιστοι. Θα σου φέρω και το παράδειγμα του Σχορτσανίτη, μπορείς να βασιστείς πάνω του?
Το άλλο θέμα που σχολιάζει (και εδώ εύστοχα κατ'εμέ) ο αρθρογράφος είναι η αντιπάθεια που προκαλεί η Εθνική Ισπανίας. Και εκείνος, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, υπογραμμίζει οτι εδώ και αρκετά χρόνια (και πιθανότατα για πολλά ακόμα δεδομένου οτι μόνο το τελευταίο καλοκαίρι κατέκτησε 4 χρυσά και 2 χάλκινα, αγόρια και κορίτσια, στις μικρές κατηγορίες) η Ισπανία δεν παίζεται. Είναι απο τεχνικής άποψης πολλές κλάσεις ανώτερη απο τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και έχει μεγάλες πιθανότητες να χτυπήσει τους Αμερικανούς στο Λονδίνο. Οκ, το'παμε και συμφωνούμε όλοι. Απο 'κει και πέρα όμως για να θες να είσαι κύριος πρέπει να ξέρεις όχι μόνο να χάνεις αλλά και να κερδίζεις. Με ήθος. Αλλιώς είσαι μόνο καλός παίκτης, ή καλή ομάδα, και τίποτα παραπάνω. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο οτι είναι αντιπαθείς σε όλους τους ουδέτερους, και όχι μόνο σε εμάς, όπως ισχυρίζεσαι, επειδή μας καρπαζώνουν όπου μας βρουν. Στον τελικό του 2007 (όπου παρεμπιπτόντως ήμουν εκεί) όλοι οι ξένοι αποθέωσαν τους Ρώσσους, και αυτό είναι γεγονός. Ακόμα και οι Σλοβένοι τότε, μετά το πατατράκ που πάθανε στον προημιτελικό απο εμάς, παρακαλούσαν να κερδίσουμε τους Ισπανούς στον ημιτελικό. Θα μπορούσα να σου διηγηθώ πολλές συζητήσεις με ξένους μπασκετόφιλους επι του θέματος, αλλά επειδή δεν μου αρέσει να μιλάω στον 1ο ενικό (βλέπε Υ.Γ.), ρίξε μια ματιά για παράδειγμα στις δηλώσεις του Ναβάρρο μετά την απονομή τού τίτλου του MVP ("Άξιζα τον τίτλο",
) και στις δηλώσεις του Νοβίτσκι μετά τον αποκλεισμό του (
). Ο ένας είναι ταλεντάρα, ο άλλος είναι και ταλεντάρα και κύριος. Ρίξε επίσης μια ματιά στο τι κάνανε και γιατί στους Γερμανούς το 2007 (
) όταν βάλθηκαν να τους εξευτελίσουν την ώρα που κέρδιζαν με 20 πόνοτυς διαφορά στο τελευταίο λεπτό. Ξαναδες τι έκανε ο Σκαριόλο μετά το δολοφονικό μαρκάρισμα του Ρούντι πάνω στον Πάρκερ, που κλαιγόταν με τον συμπατριώτη του Λαμόνικα που του έδωσε αντιαθλητικό. Και δες φυσικά ποιούς υποστήριζαν μετά οι Λιθουανοί θεατές. Και όλα αυτά βέβαια για να μην πούμε για τις ηλεκτροπληξίες και τα κλάμματα του Ναβάρρο, του Καλντερόν και του Ρούντι, καθώς και για τα διαιτητικά σπρωξίματα, όταν τους στραβώνει ένα (στα δέκα) ματς, όπως π.χ. με Κροατία και Ελλάδα το 2007.
Το γεγονός οτι ο "Παπαρογιάννης" όπως λες κ εσύ επισημαίνει ένα κοινό ευρωπαϊκό συναίσθημα, τον καθιστά κάφρο? Ή μήπως τελικά είσαι προκατειλημμένος?
Υ.Γ. Σε ενα ιντερνετικό φόρουμ, επιχειρήματα του τύπου "μου το είπε ο φίλος μου", "ήμουν μπροστά", "ξέρω εκ των έσω", "δεν ξέρεις ποιός είμαι εγώ" κλπ. δεν σε καθιστούν περισσότερο αξιόπιστο απο οποιονδήποτε άλλον, ούτε εσένα ούτε τις απόψεις σου. Κ εγώ και πολλοί άλλοι μπορούμε να πούμε οτι ξέρουμε τον έναν και τον άλλον, και πρόσωπα και καταστάσεις. Αν θέλεις μπορείς να παραθέσεις τις πηγές των πληροφοριών σου (των κατηγοριών σου μάλλον) περί συνομωσίας, περί βυσμάτων, περί Νίκου Ζήση κλπ. ή να δημοσιοποιήσεις αποδεικτικά, ή τουλάχιστον ενδεικτικά στοιχεία. Αν το κάνεις θα σε παραδεχτώ και θα σου ζητήσω συγγνώμη για τις επιφυλάξεις μου. Αν όχι, μην περιμένεις να σε πάρουμε στα σοβαρά.