η ερώτηση ήταν υποθετική και απαλλαγμένη από τις όποιες υποχρεώσεις έχουμε ως μέλος ΝΑΤΟ, ώστε να σε δυσκολεύει η απάντηση. Με απογοητεύει ομολογώ η απάντηση, γιατί δείχνεις αρκετά μορφωμένος ώστε να έχεις σαφή θέση για κάποια πράγματα και να μη το ρίχνεις μονίμως στις "διπλωματικές" απαντήσεις. Ας είναι.
Η Αγγλία είναι η πουτάνα της υπόθεσης, το αγκάθι στο πλευρό μιας ενωμένης Ευρώπης που θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην Αμερική. Αντί για δεύτερη βέβαια, πάει για τρίτη τέταρτη και βάλε, η Ασία δεν αστειεύεται και οι Άραβες κάνουν τα κουμάντα τους. Μακριά λοιπόν από μένα να θέλω να μοιάσω στο πουτανάκι της Αμερικής που ουδόλως εκτιμάει αλλά αντίθετα έχει μεγάλη ανάγκη για να κρατάει σε διάσπαση την Ευρώπη και την ενδεχόμενη δυναμική της.
Κατά τα άλλα ναι καλώς να τα κάνουμε πουτάνα αν χάσουμε έστω έναν στρατιώτη, σε ένα πόλεμο που δεν έχουμε κανένα ιδανικό να υπερασπίσουμε, παρά μόνο συμφέροντα τρίτων.
Είναι ίσως το μοναδικό γονίδιο που έχουμε πλέον κρατήσει σε όλη την ιστορία μας ως Έλληνες, γαμώ αν το πουλήσουμε στη στάχτη και στα σκουπίδια και αυτό. -
Ναι εν μέρει η απάντηση μου είναι διπλωματική αλλά ταυτόχρονα (παράξενο αλλά συνέβη) είναι και αληθινή ... με την αλήθεια όπως ο καθένας την αντιλαμβάνεται αντικειμενικά.
Αποτυπώνει το ότι η διεθνή διπλωματία είναι ένας χώρος λεπτών ισορροπιών και πολλών συμφερόντων ... που με βάση την γεωπολιτική προίκα σου πρέπει να πράτεις ανάλογα ... ανάλογα με βάση τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που θέλεις να ακολουθήσεις...
Εγώ δεν ήθελα να καταφεύγω στους συνήθεις απρόσωπους ιντερνετικούς λεονταρισμούς ... για τον καθένα είναι το πλέον εύκολο να λάβεις μια θέση και καλά "αλάθητη" και να πορευτείς βρίζοντας...
Και όμως ... συνήθως δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις αλλά θέσεις γούστου και επιλογών...
Στο δικό μου γούστο λοιπόν θα ήταν να στείλουμε κόσμο, για λόγους λίγο πολύ προφανείς...
Σίγουρα η ζωή ενός στρατιώτη αξίζει να τα κάνεις όλα πουτάνα ... αλλά σου θέτω το ερώτημα ... αξίζει για την (πιθανόν αναπόφευκτή) απώλεια της ζωής ενός, να θυσιάσεις μια πολιτική στάση η οποία πιθανόν να αποτρέψει στο μέλλον τις θυσίες άλλων γενεών στο μέλλον?
Αξιοθαύμαστη η θυσία των 300 του Λεωνίδα δεν λέω ... αλλά θα είχαμε σήμερα την ίδια γνώμη για αυτούς, αν γνωρίζαμε ότι αυτοί οι 300 ήταν απαραίτητοι για τις μετέπειτα μάχες των Περσικών πολέμων και έκριναν δυσμενώς σε βάρος μας (και των απογόνων των 300 συνεπώς) την εξέλιξη του πολέμου?
Σε τέτοια θέματα θα μπορούσαν να σου γράψω ολόκληρα κατεβατά, καθότι έχω ασχοληθεί και σε μεταπτυχιακό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο...
Όσο για ελληνικό γονίδιο που επικαλείσαι ... μην παίρνεις και όρκο ότι είναι έτσι όπως σου αρέσει να το μεταφράζεις ... αρκετοί αρχαίοι έλληνες παληκαράδες μήδισαν αν θυμάσαι...