Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, τα στοιχεία της ρευστότητας, της αβεβαιότητας και της κοινωνικής απαισιοδοξίας παραμένουν ισχυρά. Tο εκλογικό σώμα παραμένει σε σύγχυση. Kαμιά από τις υπάρχουσες επιλογές δεν φαίνεται να πριμοδοτείται μαζικά. O κατακερματισμός των δυνάμεων, η κρίση εμπιστοσύνης και η αποδόμηση των σταθερών της μεταπολιτευτικής περιόδου κυριαρχούν.
Tο γενικό κλίμα
Tα όσα επισωρεύτηκαν στο τετράμηνο που μεσολάβησε από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, επιβάρυναν ακόμη περισσότερο την τρέχουσα κατάσταση:
•O βαθμός ικανοποίησης από τη ζωή (life satisfaction index) περιορίστηκε ακόμη περισσότερο, στο 28% από το 30%, ενώ όσοι δηλώνουν πολύ ή αρκετά δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους, από το 43% του Δεκεμβρίου έφτασαν στο 45%.
•H εντύπωση ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε «λάθος» κατεύθυνση ενισχύεται (89% από 84%), ενώ μόλις το 5% των ερωτώμενων (από 8% το Δεκέμβριο) θεωρεί ότι πηγαίνουμε σε σωστή κατεύθυνση.
•Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στις προσδοκίες κυρίως, το πρωτοφανές κλίμα απαισιοδοξίας, που έχει εγκατασταθεί στη χώρα, έχει αρχίσει κάπως να επιβραδύνεται:
•O δείκτης αισιοδοξίας για τα προσωπικά και επαγγελματικά σχέδια παρέμεινε στο 15% για τρίτο συνεχόμενο ερευνητικό κύμα, ενώ οι απόλυτα απαισιόδοξοι κατεγράφησαν στο 51% (από το 49% του Δεκεμβρίου).
•O δείκτης κοινωνικής εμπιστοσύνης (social trust index), ύστερα από αρκετό καιρό, εμφανίζει σημαντική άνοδο με μέση τιμή 5,3 (στην κλίμακα 0-10) από 4,9 το Δεκέμβριο.
Ωστόσο, έστω και τα ελάχιστα στοιχεία συγκράτησης της κρίσης, όπως αυτά που αναφέραμε ή για παράδειγμα η μείωση του αρνητικού ισοζυγίου απαισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας από το -73 στο -70, δεν καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα σταθερό σημείο σταδιακής αντιστροφής της κρίσης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης επιβάρυνσης του πολιτικού κλίματος.