Ο πατερας μου ειναι μετοχος σε μια Α.Ε. που καρκινοβατει.
Μια τραπεζα του στελνει συνεχεια ειδοποιησεις πως ειναι εγγυητης σε δανεια της εταιριας που ΔΕΝ ικανοποιουνται (σσ ειχε υπαχθει στο αρθρο 99 και υποτιθεται ειχε γινει ρυθμιση/ δεν ξερω ακριβως τι παιζει...)
Ο πατερας μου ΔΕΝ εχει περιουσιακα στοιχεια. Τα σπιτια μας ειναι στο ονομα της γιαγιας μου και εγινε μεταβιβαση της υψηλης κυριοτητας απ' τον πατερα μου σε μενα, πριν καποια χρονια.
Η μανα μου εχει καποια περιουσιακα στοιχεια, απ' τη μανα της, και απ' το σόι του πατερα μου (κατα την μεταβιβαση που ειχα παρει μερος κι εγω)
Overall, τι μπορει να συμβει? Δηλαδη, τι απαιτησεις μπορει να εγειρει η τραπεζα απεναντι στην οικογενειά μου?
Φίλε γεια σου,
λίγα λόγια απλά!
Αν ήταν μόνο μέτοχος, δε θα είχε κανένα θέμα.
Αν κάποτε μπήκε εγγυητής (πχ από 10.3.2004) σημαίνει ότι θα πληρώνει αυτός αν δεν πληρώνει η ΑΕ. Ακούγεται φυσιολογικό αφού οι τράπεζες ζητούσαν είτε εγγυητές φυσικά πρόσωπα, είτε ακίνητα της εταιρίας με προσημείωση. Τι θα πει αν δεν πληρώνει η ΑΕ; Θα πει όταν εξαντληθούν κάποια όρια που θέτει η τράπεζα, όπως είπε και κάποιος σύγκαβλος πρωτύτερα. Άρα, εγγυητής σημαίνει και πληρωτής, έστω και αργά.
Όταν υπέγραψε στις 10.3.2004 ετέθη ως εγγυητής με το σύνολο της περιουσίας του για αρχικό δάνειο πχ. 100,000. Ακόμα κι αν είχε κάνει προσημείωση (που μας λες όχι), το προσημειωμένο ακίνητο απλά θα ήταν το πρώτο που θα έβγαινε στο σφυρί. Αν η οφειλή είχε φτάσει τις 70,000 κι έβγαινε στο σφυρί με 50,000, τα υπόλοιπα 20,000 θα θα συνέχιζε να τα οφείλει.
Οι οφειλές κάθε φυσικού προσώπου πηγαίνουν στους κληρονόμους, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ αν έχουν περιουσία ή όχι. Μάλιστα, αυτό γίνεται αυτόματα με την κληρονομιά και μόνη περίπτωση να γλυτώσει κάποιος είναι η αποποίηση εντός 4 μηνών από το θάνατο ή η αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής.
Το άρθρο 99 αφορά μόνο τους πιστωτές μιας επιχείρησης (συνήθως προμηθευτές και τράπεζες). Δεν αφορά εγγυητές.
Επίσης, υπογράφει ότι υποχρεούται να ενημερώσει για οποιαδήποτε μεταβολή της περιουσιακής του κατάστασης την τράπεζα. 'Αρα κάθε μεταβίβαση (αγορά, πώληση, γονική παροχή, παραίτηση από κληρονομιά υπέρ των κατιόντων) να θεωρηθεί δολία και να κυνηγούν παιδιά ή και αγοραστές, αν έγινε μετά τις 10.3.2004.
Η μάνα σου είναι η καλύτερη. Πήρε και προίκα από τον πεθερό!!! Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
Όμως, για να σώσετε τα υπάρχοντα:
Η μάνα σου να κάνει μια διαθήκη μόνο προς τα παιδιά. Just in case.
Όλα τα υπόλοιπα είναι αναπόφευκτα και ίσως να χρειαστεί αποποίηση αργότερα.
Τέλος, το ότι δεν ήταν διεθύνων ή γενικά εκτελεστικός, τον απαλλάσσει από ποινικές ευθύνες για τα αρχικά χρέη. όχι για διεκδίκηση ποσών ως τριτεγγυητή, ούτε ως οφειλέτη μετέπειτα (ποινικό).
Αλλά, επειδή είναι νύχτα και ώρα για τσάρκα, γιατί δε ρωτάς πρώτα την τράπεζα;