Νέα

Δημοψήφισμα για την επιστροφή στη δραχμή ή όχι;

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 1K
  • Εμφανίσεις 37K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 15 άτομα (0 μέλη και 15 επισκέπτες)

χρεωκοπια και επιστροφη στην δραχμη η ευρω και αποπληρωμη του δανειου?

  • επιστροφη στην δραχμη

    Ψήφοι: 190 58,1%
  • αποπληρωση του δανειου

    Ψήφοι: 137 41,9%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    327

anachron

Μέλος
Εγγρ.
31 Αυγ 2006
Μηνύματα
358
Κριτικές
4
Like
4
Πόντοι
1
Δηλαδή αυτό πως το τεκμηριώνεις? Με βάση ποιο επιχείρημα το ένα θα φέρει το άλλο? Επειδή έτσι σου φαίνεται? Ή το φαντάστηκες?

Το 80% των ελληνικών  ιδιωτικών επιχειρήσεων( μεσοσταθμικά γιατί σε απόλυτα νούμερα είναι παραπάνω)είναι εμπορικές/μεταποιητικές και η συντριπτική πλειοψηφία τους με προϊόντα που παράγονται  πρωτογενώς αλλού. Αυτοί έκλεισαν την επόμενη μέρα, γιατί τα προϊόντα που πουλάνε ή οι πρώτες ύλες που χρειάζονται θα κοστίζουν 4 & 5 φορές πάνω από ότι τώρα.
Γιατί; Επειδή η δραχμή θα υποτιμηθεί τρελλά.
Γιατί θα υποτιμηθεί; Διότι αυτός είναι ο μοναδικός λόγος επιστροφής στη δραχμή. Αν με κάποιον τρόπο κρατούσες την ισοτιμία που είχε κλείσει το ευρώ, θα συνέχιζες να μην ήσουν ανταγωνιστικός και δεν θα μπορούσες να ανεβάσεις τις εισαγωγές σου. Άρα δώρον άδωρον…
Με υποτιμημένη λοιπόν δραχμή όοοολες οι επιχειρήσεις (από περίπτερα, εμπορικά μέχρι βιομηχανίες) ή θα έκλειναν ή θα προσάρμοζαν τις τιμές τους στα νέα δεδομένα. Αν κάτι όμως που κόστιζε 5 ευρώ την άλλη μέρα κάνει 20 ποιος θα το αγοράσει; Άρα πάλι κλέισιμο…Που θα πάει αυτός ο κόσμος και πως θα τραφεί; (Ξαναλέω, την επόμενη μέρα, και μέχρι να έρθει η ανάπτυξη…Γιατί φυσικά θα έρθει. Θα έρθουν εργοστάσια επειδή θα είναι φθηνά, θα αυξηθούν οι εξαγωγές μας επειδή θα είναι πάμφθηνα τα προϊόντα μας κλπ. Αλλά αυτό θέλει κάποια χρόνια …Στο μεσοδιάστημα τι γίνεται;;;;)
Στην εξίσωση δεν βάζω καθόλου το δημόσιο γιατί είναι προφανές πως το κράτος περισσότερο από τον ιδιωτικό τομέα δεν θα έχει δυνατότητα να πληρώσει έτσι κι αλλιώς.
 

Wonderful

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιαν 2010
Μηνύματα
5.759
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
66
οποτε ποιο λογο να φωναζουμε για νεα δραχμη οταν αυτη δεν προκειται να γινει?...να φωναζουμε γμε ποιους τροπους μπορουμε να γινουμε ανταγωνιστικοι
θα γίνει η νέα δραχμή όπως και νέα πεσέτα κλπ
ανταγωνισμό πρέπει να τον βλέπεις όχι ως κράτος πλέον
αλλά ως ευρωπαίος
εμείς έχουμε καλό μέλλον για γκαρσόνια και φλόριντα-like things
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Δες την αντίστροφη διαδικασία. Κοίτα την παραγωγή, τις εξαγωγές και τα ισοζύγια από τη στιγμή που η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ. Μη κοιτάς άλλες περιπτώσεις. Την ελληνική περίπτωση κοίτα. Ποιοι σε ανταγωνίζονται και σε τί επίπεδο. Έχεις βγει από πολλές αγορές λόγω ευρώ και επιβίωνες λόγω και μόνο δανεικών και επιδοτήσεων.
Η δραχμή θα γίνει υποτιμημένη επειδή ΤΩΡΑ λόγω ευρώ η παραγωγή έχει αποσαθρωθεί. Αλλά θα υπάρχει παράλληλα μεγάλο περιθώριο απο-πληθωρισμού και πτώσης των τιμών στην εσωτερική αγορά.

Με δυο λόγια το όλο μυστικό είναι μείωση εισαγωγών, αύξηση εξαγωγών. Με ευρώ δε γίνεται αυτό με καμία παναγία. Και το ανταγωνιστική να γίνει η Ελλάδα ως προς το τι? Δηλαδή αίφνης να γίνει ανταγωνιστική προς τη Γερμανία ? Το ευρώ είναι απλά ένα διευρυμένο μάρκο. Δε λέω φυσικά να πέσει η Ελλάδα στο τριπάκι των συνεχόμενων υποτιμήσεων. Αλλά σε τέτοιες περιίοδους πρέπει να είσαι σε θέση να ρυθμίζεις ορισμένες βασικές παραμέτρους.
 Η φτώχεια που όλοι φοβούνται υποτίθεται με τη δραχμή ΗΔΗ έρχεται καλπάζοντας, μας έχει χτυπήσει την πόρτα και έχει μπουκάρει μέσα. Κάποιοι δε το καταλαβαίνουν, αλλά σιγά σιγά θα γίνεται ολοένα και πιο ορατή.

Ρε παπάρα αυτά που ξεφουρνίζεις με ύφος 100 καρδιναλίων τα στηρίζεις σε στοιχεία ή τα κατεβάζεις από την κούτρα σου;;;



Σχετικά με το Ευρώ που είσαι ΤΡΑΓΙΚΑ λάθος από το πολύ καλό άρθρο ενός αριστερού οικονομολόγου που δημοσιεύθηκε στην Αυγή αντιγράφω πρόχειρα:


www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=616379]Το αδιέξοδο... της εξόδου από το ευρώ[/url]

............

Όμως και η οικονομική βάση της λογικής των "νεολουδιτών" μας υποφέρει σε πολλά σημεία. Γιατί, προκειμένου να διακρίνουν μεταξύ "κακού" (Ευρωζώνη υποτέλειας) και "καλού" (αυτοδύναμα εθνικά κράτη) καπιταλισμού ώστε να τεκμηριώσουν την έξοδο από το ευρώ, προσφεύγουν στην τριτοκοσμική θεωρία «Κέντρου-Περιφέρειας» των Φρανκ, Αμίν κ.λπ. προσαρμόζοντάς την στα πλαίσια της Ευρωζώνης. Η "εσφαλμένη αρχιτεκτονική' της Ευρωζώνης -η οποία είναι όντως ελαττωματική γιατί έχει μείνει δημοκρατικά και δημοσιονομικά ανολοκλήρωτη, βασισμένη στη λογική της αγοράς που οδηγεί στην άνιση και κάθετα ιεραρχημένη νομισματική και εμπορική ένωση- ανάγεται σε δύο παγιοποιημένα και ομογενή αντιθετικά υποσύνολα, αυτό του ευρωπαϊκού Κέντρου (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Δανία κ.λπ.) και το άλλο της ευρωπαϊκής Περιφέρειας, στην οποία εντάσσουν τις προβληματικές δημοσιονομικά και μη ανταγωνιστικές χώρες (βλ. Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία). Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, οι χώρες της περιφέρειας πρέπει να σπάσουν τα δεσμά με το κέντρο για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Διαφορετικά θα παραμείνουν δέσμιες σε καθεστώς ημιαποικιακής εξάρτησης από το κέντρο. Με τη θεωρία της εξάρτησης που αναπτύσσουν, πηγή των ελληνικών προβλημάτων καθώς και των άλλων ευρωπαϊκών περιφερειακών χωρών (χαμηλή ανταγωνιστικότητα, αποβιομηχάνιση, ελλειμματικότητα, υπερχρέωση) είναι το γερμανικό μοντέλο παραγωγής που λόγω ευρώ κυρίως (βλ. αδυναμία νομισματικής υποτίμησης περιφερειακών χωρών) απορροφά το προϊόν της εργασίας του ευρωπαϊκού Νότου, δημιουργώντας του εμπορικά και δημοσιονομικά ελλείμματα την ίδια ώρα που ο Βορράς συσσωρεύει πλεονάσματα.

Η προβληματική αυτή, ωστόσο, πάσχει απ' όπου και να την εξετάσεις. Για παράδειγμα, η τάση αποβιομηχάνισης στην Ελλάδα, εκτός του ότι αποτελεί γενικότερο φαινόμενο στη Δύση, προηγείται κατά πολύ της ένταξης στην Ευρωζώνη. Έτσι, η συμμετοχή της παραγωγής της βιομηχανίας στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία όλης της οικονομίας ήταν 21,5% το 1985, 19,4% το 1990, 16,5% το 1995, 14% το 2000 και 13,6% το 2008 (έτος που ξεσπά η διεθνής κρίση). Παρατηρούμε, δηλαδή, πως ενώ η συμμετοχή της βιομηχανίας υποχωρεί κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 1985-2000 (ή 0,5% ετησίως), την οκταετία 2000-2008 υποχωρεί μόλις 0,4 μονάδες (ή 0,05% ετησίως). Με άλλα λόγια, σε ετήσια βάση η αποβιομηχάνιση τη περίοδο του ευρώ είναι μόλις το 1/10 της αποβιομηχάνισης που έλαβε χώρα όταν έγιναν οι τρεις μεγάλες υποτιμήσεις της δραχμής.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του εμπορικού ελλείμματος αγαθών και υπηρεσιών σαν ποσοστό στο ΑΕΠ. Βάσει των στατιστικών του ΟΟΣΑ, το έλλειμμα της Ελλάδας ήταν -13,5% το 2000 και -10,2% το 2008, της Πορτογαλίας ήταν -10,9% και -9,6% αντίστοιχα, της Ισπανίας ήταν -3,1% και -5,9%, ενώ της Ιρλανδίας που είχε πλεόνασμα (!) ήταν 13,5% και 10,4% αντίστοιχα. Επιδείνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας σημείωσε δηλαδή μόνο η Ισπανία μέσα στο ευρώ, ενώ η Ιρλανδία έχασε μέρος από την... ισχύ της. Ελλάδα και Πορτογαλία εμφάνισαν και μικρή βελτίωση, αν και τα ελλείμματά τους δεν αντιμετωπίσθηκαν ουσιαστικά. Όμως, δεν ευθύνεται η αρχιτεκτονική του ευρώ γι' αυτή την ολιγωρία, αφού τα ελλείμματα προϋπήρχαν του ευρώ και πάντως δεν επιδεινώθηκαν παντού με την ένταξη. Όσο για το δημόσιο χρέος, το έχουμε ξαναπεί, στον μεγάλο όγκο του δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '80, ενώ τη δεκαετία του ευρώ ελάχιστα αυξήθηκε σαν ποσοστό στο ΑΕΠ.

Συνεπώς, η άποψη που καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνη για την ελληνική κρίση του χρέους, των ελλειμμάτων και της μη ανταγωνιστικής παραγωγής τη «φύση» ή "αρχιτεκτονική' του ευρώ, αποσιωπά μερικές βασικές αλήθειες και δαιμονοποιεί έναν θεσμό και ένα νόμισμα, αντί να αναζητά στις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής που είναι πίσω τους την αιτία των προβλημάτων.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι ξεχνά πως η υποτίμηση της δραχμής δεν απέδωσε ποτέ σε ανάπτυξη μεταπολιτευτικά, παρά μόνο έπληξε συγκαλυμμένα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Αργεντινή ούτε Ρωσία για να εξάγει άφθονους φυσικούς πόρους, ούτε έχει σοβαρή παραγωγική βάση για να αξιοποιήσει μία υποτίμηση. Μία επιστροφή και υποτίμηση της δραχμής δεν θα είναι 10-15% όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της. Στο ποσοστό αυτό που οι ίδιοι επιδιώκουν θα πρέπει να προσθέσουν και άλλο ένα 35-45% που θα το επιβάλλουν οι αγορές σε μία χώρα που μπαίνει σε απρόβλεπτες περιπέτειες. Πώς είναι δυνατόν, αλήθεια, να επικαλούνται τη διαγραφή χρέους κατά 75% που έκανε η Αργεντινή και να ξεχνούν την ισοδύναμης έκτασης υποτίμηση του πέσο όταν μιλάνε για τη νέα δραχμή;

Τέλος, υποτιμούν βάναυσα τα αντίποινα (προστατευτισμός) που θα υποστούμε από μία Ευρώπη που θα κινδυνέψει να διαλυθεί. Και η οποία θα τα επιβάλλει ακριβώς για να μην ακολουθήσει άλλη χώρα-μέλος το παράδειγμα της Ελλάδας και διαλυθεί οριστικά η Ευρωζώνη. Σ' αυτή την περίπτωση τα όποια φαντασιακά οφέλη της υποτίμησης μάλλον θα γίνουν εφιάλτης μεσονυχτίου και θα μιλάμε τότε πραγματικά για... μία τριτοκοσμική χώρα.



Το άρθρο αυτό αξίζει να το διαβάσει ο καθένας και όχι να αμολάει ότι παπαριά κατεβάσει η κούτρα του.

 
Εγγρ.
21 Αυγ 2010
Μηνύματα
5.818
Like
5
Πόντοι
66
ακριβως εκει το πηγαινα  ;)

ο ελληνας ειναι ακομα βλαχος ασχετα εαν εχει πτυχια (σε τεχνικα πεδια) εχει μεγαλωσει να ειναι αντι-κρατιστης (ασχετα εαν εξαρταται αμεσα η ζωη του απο το κρατος) εχει μεφγαλωσει να μην διαβαζει βιβλια και εχει μεγαλωσει στο "εμεις" και οχι στο "εγω"
 
Εγγρ.
21 Αυγ 2010
Μηνύματα
5.818
Like
5
Πόντοι
66
θα γίνει η νέα δραχμή όπως και νέα πεσέτα κλπ
ανταγωνισμό πρέπει να τον βλέπεις όχι ως κράτος πλέον
αλλά ως ευρωπαίος
εμείς έχουμε καλό μέλλον για γκαρσόνια και φλόριντα-like things

ειναι ενα σεναριο αλλα εμεις ως παραταξη και σαν συγκεκριμενα προσωπα δεν παραδωσουμε την ελλαδα στους ξενους επειδη το θελει ο σαμαρας και Τζεφρυς
 

Wonderful

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιαν 2010
Μηνύματα
5.759
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
66
ειναι ενα σεναριο αλλα εμεις ως παραταξη και σαν συγκεκριμενα προσωπα δεν παραδωσουμε την ελλαδα στους ξενους επειδη το θελει ο σαμαρας και Τζεφρυς
ο Καρατζαφέρης ψήφισε το Μνημόνιο 1
θα ψηφίσει και το 2
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Έχεις βγει από πολλές αγορές λόγω ευρώ και επιβίωνες λόγω και μόνο δανεικών και επιδοτήσεων.

Ώπα, για πες μας μία αγορά που έχεις βγει λόγω Ευρώ. Ή μία στην οποία επιβίωνες λόγω επιδοτήσεων (τώρα αρχίζω να υποψιάζομαι ότι ούτε καν ξέρεις τι είναι οι επιδοτήσεις).

Με στοιχεία όμως και όχι ξύνωντας τα @@ σου.
 
Εγγρ.
21 Αυγ 2010
Μηνύματα
5.818
Like
5
Πόντοι
66
Το παραδοξο ειναι ενα πατριωτης σαν το σεβαλιε να μεταφερει τις μπουρδες του Νικολα και του Αντωνη!

Ας εμπιστευτουμε, σεβαλιε, το οικονομικο μας μελλον σε αυτους που ξερουν στο υπουργο οικονομικων της επταετιας..
 

Jybe

Μέλος
Εγγρ.
28 Απρ 2011
Μηνύματα
732
Like
2
Πόντοι
6
πριν το ευρω, ενα πηδημα σε μπουρδελο ηταν 6000 δρχ. και γω με 200.000 δρχ το μηνα ειμουν βασιλιας!!!
 

Wonderful

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιαν 2010
Μηνύματα
5.759
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
66
πριν το ευρω, ενα πηδημα σε μπουρδελο ηταν 6000 δρχ. και γω με 200.000 δρχ το μηνα ειμουν βασιλιας!!!
οι καλές πουτάνες 25.000 και με άλλα 5.000 σου έκαναν
ακάπωτο
αλλά μερικοί δεν γαμάνε
 

Συνημμένα

  • simitis-euro-11.jpg
    simitis-euro-11.jpg
    142,4 KB · Εμφανίσεις: 22

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Οι κερδοσκόποι παίζουν πολλά παιχνίδια. Αλλά υπάρχουν λύσεις και για αυτό. Αν θέλει μια χώρα να προστατέψει το νόμισμά της μπορεί.


Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχχαχχαα, μην γίνεσαι αστείος.

Όσο μπόρεσε να προστατεύσει η Τράπεζα της Αγγλίας την λίρα όταν της έκανε επίθεση ο Σόρος.

Με τα αποθέματα σε συνάλλαγμα που έχει η Τράπεζα της Ελλάδας η νέα δραχμή θα αντέξει κανένα μισάωρο.
 
Εγγρ.
21 Αυγ 2010
Μηνύματα
5.818
Like
5
Πόντοι
66
ο Καρατζαφέρης ψήφισε το Μνημόνιο 1
θα ψηφίσει και το 2

το 2 οχι μπες σε και δες τι δηλωση και το σκεπτικο του προεδρου

Ο προεδρος και οι βουλευτες ψηφισαν εναν αργο θανατο απο μια αμεση χρεοκοπια

Ειναι πλεον σαφες οτι το προβλημα της ελλαδας δεν ειναι το μνημονιο αλλα το χρεος της χωρας και η απουσια αναπτυξιακης πολιτικης απο τα 2 μεγαλα κομματα..
 

Wonderful

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιαν 2010
Μηνύματα
5.759
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
66
το 2 οχι μπες σε και δες τι δηλωση και το σκεπτικο του προεδρου

Ο προεδρος και οι βουλευτες ψηφισαν εναν αργο θανατο απο μια αμεση χρεοκοπια

Ειναι πλεον σαφες οτι το προβλημα της ελλαδας δεν ειναι το μνημονιο αλλα το χρεος της χωρας και η απουσια αναπτυξιακης πολιτικης απο τα 2 μεγαλα κομματα..
το μνημόνιο είναι νέτα σκέτα
όχι ότι υπάρχει η παραμικρή αντιπρόταση από κάποιο κόμμα βέβαια
μόνο η παπαρήγα λέει κάποιες μαλακίες
που την καθιστούν παρωχημένη και ηλίθια πλην όμως αντιπρόταση
 

Jybe

Μέλος
Εγγρ.
28 Απρ 2011
Μηνύματα
732
Like
2
Πόντοι
6
το μνημόνιο είναι νέτα σκέτα
όχι ότι υπάρχει η παραμικρή αντιπρόταση από κάποιο κόμμα βέβαια
μόνο η παπαρήγα λέει κάποιες μαλακίες
που την καθιστούν παρωχημένη και ηλίθια πλην όμως αντιπρόταση

εσυ δεν βλεπεις ελπιδα στο προσωπο της παπαρηγας?
 

Jybe

Μέλος
Εγγρ.
28 Απρ 2011
Μηνύματα
732
Like
2
Πόντοι
6
διαφωνώ κάθετα μαζί της
αλλά ομολογώ ότι είναι τίμια σε αυτά που πιστεύει

συμφωνω, σιγουρα ειναι τιμια. το θεμα με αυτη και το κομμα της ειναι οτι ποτε δεν θα μπορουσε να αναλλαβει διακυβερνηση. οποτε μονο να μιλαει ξερει. ομως αυτο το ξερει και η ιδια. πως περα απο τα ΄λογια δεν εχει προοπτικη για τιποτα αλλο
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom