θεωρητικά έχεις δίκιο. Αλλά η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια ούτε σοβαρό κράτος ήταν ούτε ανταγωνιστική έγινε. Μη νομίζεις ότι σε όλο αυτό το διάστημα δεν το είχαν καταλάβει ότι η Ελλάδα έπρεπε να είναι ανταγωνιστική. Δεν είμαστε εμείς σήμερα οι έξυπνοι που το καταλάβαμε.
Τώρα στο μεταξύ αν μέχρι να γίνουμε ανταγωνιστικοί, χάσεις το μισό πλυθησμό από πείνα , τι να το κάνεις? Εδώ στις παρούσες στιγμές κοιτάς την επιβίωση. Τεχνολογία κλπ για την ώρα δε μπορείς να κάνεις από τη μια μέρα στην άλλη. Επομένως παίζεις με το νόμισμα. Παίρνεις δραχμούλα και ξαναζωντανεύεις την επαρχία. Ξανασηκώνεται ο τουρισμός.
Τώρα το άλλο ότι η δραχμή κατευεθίαν θα υποτιμηθεί πως το συναγάγατε? Άμα τονώσεις τις εξαγωγές σου και βελτιώσεις το εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μια χαρά θα σταθεί η δραχμή. Και άμα περιορίσεις τα ελλείματα. Που θέλοντας και μη θα το κάνεις.
Στις παρούσες συνθήκες η περισσότερη στεγανοποίηση και απομόνωση βοηθά. Εξάλλου αυτό είναι κάτι που όλοι γενικά σιγά σιγά αρχίζουν και κάνουν. Εδώ και οι ΗΠΑ με την Κίνα ολόκληρο εμπορικό πόλεμο στήνουν και χώνουν δασμούς και περιορισμούς η μία στην άλλη. Μη μασάς με τις μαλακίες περί ελεύθερων αγορών που μας τσαμπουνάντε αυτοί που πρώτοι τα καταστρατηγούνε.
Και κάτι άλλο. Η δημόσια περιουσία και οι ΔΕΚΟ δε πρέπει να ξεπουληθούνε. Ότι τις έχουν καταχραστεί λαμόγια δε σημαίνει ότι αυτές ως ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ δεν έχουν τεράστια παραγωγική δυνατότητα και ισχύ. Η ΔΕΗ ο ΟΤΕ τα ΕΛΠΕ το ΤΤ κλπ κλπ έχουν τεράστιες δυνατότηες.
Κρεμάς ανάποδα ΟΛΑ τα λαμόγια που τις καταχρώνται, και επιστροφή τους πραγματικά στο λαό και αξιποίηση στο φουλ των δυνατοτήτων τους.
Τύπε, μια χαρά ανταγωνιστικός μπορείς να είσαι και με ευρώ...
Μια υποτιμημένη δραχμή αφενός θα σε ρίξει σε φτώχεια επιπέδου μεσοπολέμου, αμέσως μετά τη μικρασιατική καταστροφή και αφετέρου θα σε απομονώσει...
Στα αγροτικά προϊόντα δεν έχει κανέναν νόημα να είσαι φθηνός...
Χώρες με μαζικότερη παραγωγή και φθηνότερο εργατικό δυναμικό θα είναι ούτως ή άλλως φθηνότερες δεν πα να να φτάσει $1=10.000.000 δρχ.
Το ζήτημα σε μια μικρή χώρα είναι να είναι ποιοτική και να μπορεί να πλασάρει ό,τι παράγει...
Στην τελική και οι ιταλοί ευρώ έχουν, το ελβετικό φράγκο είναι σκληρό νόμισμα αλλά όλος ο πλανήτης αγοράζει ιταλικά και ελβετικά τρόφιμα σαν τρελός...
Ακόμη και στον τουρισμό, δεν είδα να πέφτει η κίνηση στην βιέννη επειδή έχουν ευρώ ή στο λονδίνο επειδή έχουν λίρα...
Απλά αυτό που έχουν το πλασάρουν υποδειγματικά...
Ο κινέζος, στις πολλές μαλακίες είχε πει και ένα σωστό...Πγιότητα...
Όπως μια μικρή επιχείρηση θα επιβιώσει αν δίνει κάτι ξεχωριστό, έτσι και ένα μικρό κράτος θα επιβιώσει αν εξάγει ξεχωριστά προϊόντα και υπηρεσίες...
μην πας μακρυά...Πήγαινε κύπρο...ή Ισραήλ....