Νέα

ΔΙΑΛΥΣΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ, Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Συντάξτε την άποψή σας...

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Ampelale
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 4K
  • Εμφανίσεις 122K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Trump, παγκόσμιος φορολογικός πόλεμος


Η πτώση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 35% στο 20%, θα προκαλέσει ένα διεθνές σοκ, αφού θα αναγκάσει πολλές χώρες να αλλάξουν τη φορολογική τους πολιτική – γεγονός που συγκρίνεται με την κήρυξη ενός νομισματικού πολέμου μέσω των υποτιμήσεων, σε  εταιρικό επίπεδο.
.
«Το εθνικό φορολογικό σύστημα, ειδικά στις σημερινές συνθήκες της ασύμμετρης παγκοσμιοποίησης, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευημερία μίας χώρας – κάτι που αδυνατεί να κατανοήσει η ελληνική κυβέρνηση, θεωρώντας πως έτσι τηρεί τα προσχήματα της αριστερής της ιδεολογίας, παρά το ότι την έχει κατακρεουργήσει μαζί με την Ελλάδα
Δεν μπορεί επίσης να καταλάβει ότι, οι φόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται για την δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, όταν σε περιόδους ύφεσης είναι αναγκαίες οι δημόσιες επενδύσεις – όχι για τη διανομή κοινωνικών μερισμάτων φτώχειας, αλλά για την παραγωγή πλούτου, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η εθνική ανεξαρτησία (αν και είναι φυσικά προτιμότερο να τους μειώνει)«.
.
Ανάλυση  
Η φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η αμερικανική κυβέρνηση (Tax Cuts and Jobs Act), θεωρείται πως θα είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών ή, τουλάχιστον, τόσο μεγάλη, όσο αυτή που δρομολόγησε ο Reagan το 1986 – ενώ οφείλει να ενδιαφέρει ολόκληρο τον πλανήτη, αφού τα αποτελέσματα της θα επηρεάσουν τους πάντες.
Ο στόχος της είναι να ανακουφίσει όλους τους Αμερικανούς, εκτός από τους πολύ πλουσίους – χωρίς να υπερβεί η απώλεια των δημοσίων εσόδων τα 1.500 δις $, επειδή διαφορετικά οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο θα μπορούσαν να προβάλλουν βέτο. Πρέπει δε να είναι μία θεμελιώδης μεταρρύθμιση, καθώς επίσης να ψηφιστεί κατά το δυνατόν έως τα Χριστούγεννα – έτσι ώστε να αναδειχθεί στο πρώτο επιτυχημένο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης Trump.
Περαιτέρω στους ακρογωνιαίους λίθους της μεταρρύθμισης, το φορολογικό σύστημα σχεδιάζεται να είναι απλούστερο – περιορίζοντας τα φορολογικά κλιμάκια (tax brackets) στα τέσσερα από επτά μέχρι σήμερα. Το αφορολόγητο εισόδημα θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα διπλασιαστεί – έτσι ώστε ένα ζευγάρι να πληρώνει όταν έχει ετήσιο εισόδημα πάνω από 24.000 $. Ο εναλλακτικός ελάχιστος φόρος, καθώς επίσης ο φόρος κληρονομιάς για μεγάλη περιουσία (Estate Tax), θα καταργηθούν εντελώς – ενώ η επιβάρυνση των προσωπικών εταιρειών, όπου ο ιδιοκτήτης είναι και διαχειριστής (pass-throughs), θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Αντίθετα με το ότι προβλεπόταν την Άνοιξη, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα παραμείνει στο 39,6% – από ετήσιο εισόδημα 500.000 $ και άνω για ένα άτομο, καθώς επίσης από 1.000.000 $ και άνω για τα ζευγάρια, έτσι ώστε να διατηρηθεί η υπόσχεση του νέου προέδρου, σύμφωνα με την οποία οι πλούσιοι δεν θα έχουν μειώσεις. Φυσικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα – λόγω της αύξησης του αφορολόγητου, της κατάργησης του εναλλακτικού ελάχιστου φόρου και του φόρου κληρονομιάς της μεγάλης περιουσίας, καθώς επίσης της μείωσης της επιβάρυνσης των προσωπικών εταιρειών.
Σύμφωνα πάντως με τους Αμερικανούς, από αυτές τις αλλαγές θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό ο πρόεδρος Trump και πολλά μέλη της κυβέρνησης του – γεγονός στο οποίο οφείλεται η σημαντική μείωση της στήριξης του πληθυσμού στη φορολογική μεταρρύθμιση (πηγή).
Ο πυρήνας της μεταρρύθμισης
Συνεχίζοντας, ο αδιαμφισβήτητος πυρήνας της μεταρρύθμισης, ο οποίος θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη προκαλώντας σοκ σε πολλές χώρες, είναι η μείωση του φόρου εισοδήματος στο 20% από 35% προηγουμένως – υπενθυμίζοντας πως σήμερα οι Η.Π.Α. έχουν τουλάχιστον τυπικά τον υψηλότερο συντελεστή από όλες τις βιομηχανικές χώρες (γράφημα – με τις μπλε στήλες ο συντελεστής το 2000 και με βυσσινή το 2017), ενώ μετά την αλλαγή θα είναι κάτω από την Ελβετία.
Use regions/landmarks to skip ahead to chart and navigate between data series.
Körperschaftsteuern
Long description.
No description available.
Structure.
Chart type: column chart.
The chart has 1 X axis displaying categories.
The chart has 1 Y axis displaying values.
Chart graphic.












Körperschaftsteuern

2000

2017

Ungarn
Irland
Lettland
Polen
Großbritannien
Schweiz
Südkorea
Österreich
Niederlande
Spanien
Kanada
Luxemburg
Italien
Griechenland
Portugal
Japan
Australien
Deutschland
Belgien
Frankreich
USA
0%
10%
20%
30%
40%
50%
60%
Highcharts
Χώρες από αριστερά προς τα δεξιά: Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Πολωνία, Βρετανία, Ελβετία, Ν. Κορέα, Αυστρία, Ολλανδία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Η.Π.Α.
,
Η πτώση αυτή της φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 35% στο 20%, θα προκαλέσει ένα παγκόσμιο σοκ, αφού πιθανότατα θα αναγκάσει πολλές χώρες να αλλάξουν τη φορολογική τους πολιτική, όπως θα αναλύσουμε αργότερα – γεγονός που συγκρίνεται με την κήρυξη ενός νομισματικού πολέμου μέσω των υποτιμήσεων, σε  εταιρικό επίπεδο.
Περαιτέρω για να εξισορροπηθούν οι φορολογικές μειώσεις (ισοδύναμα μέτρα), ο φόρος για εισοδήματα μεταξύ 200.000 $ και 400.000 $ σχεδιάζεται να αυξηθεί από το 33% στο 35% – κάτι που φυσικά δεν ταιριάζει με τη φιλελεύθερη φιλοσοφία των Ρεπουμπλικάνων (φορολογικές περικοπές παντού). Εκτός αυτού, η αφαίρεση του κόστους των δανείων για την αγορά κατοικίας δεν θα επιτρέπεται για δάνεια άνω των 500.000 $ – κάτι που θα προκαλέσει μία δραματική πτώση των τιμών της ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με τους μεσίτες της χώρας, η οποία θα είναι ίσως ανάλογη με το σπάσιμο της φούσκας του 2008. Δεν θα εκπίπτει δε ούτε το κόστος των φαρμάκων – κάτι που δεν είναι καθόλου λογικό.
Πολύ σημαντική μεταρρύθμιση αποτελεί η αλλαγή του συστήματος φορολόγησης των επιχειρήσεων σε τοπικό – γεγονός που σημαίνει ότι, τα κέρδη τους θα φορολογούνται μόνο όταν διενεργούνται εντός των Η.Π.Α. (κάτι που ισχύει σε πολλές χώρες, όπως στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία κλπ.). Όσον αφορά δε τα κέρδη που συσσώρευσαν στο εξωτερικό τα περασμένα χρόνια, εάν δεν επανεπενδυθούν, τότε θα επιβαρυνθούν με συντελεστή 12% – είτε επιστρέψουν τα χρήματα στις Η.Π.Α., είτε όχι. Εν προκειμένω αναμένονται έσοδα της τάξης των 220 δις $ – οπότε θα συμβάλλουν στην ανακούφιση των Πολιτών και οι μεγάλες πολυεθνικές, όπως η Google κλπ., οι οποίες διατηρούσαν τα κέρδη τους στο εξωτερικό για να μη φορολογούνται.
Οι παρενέργειες
Συνεχίζοντας, η αντίσταση των αμερικανικών πολυεθνικών επιχειρήσεων εδώ φαίνεται πως θα είναι μεγάλη – ενώ η μετατροπή του συστήματος σε τοπικό θα οδηγήσει πολλές εταιρείες σε προσπάθειες να το παρακάμψουν, εγγράφοντας τα κέρδη τους ως τέτοια από τη δραστηριοποίηση τους στο εξωτερικό. Φυσικά οι συγγραφείς του σχεδίου το γνωρίζουν, προγραμματίζοντας ένα ριζικό μέτρο προστασίας της χώρας, το οποίο όμως κρύβει ένα τεράστιο συγκρουσιακό δυναμικό: την πληρωμή φόρων με συντελεστή 20% από τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό (κεφάλαιο 4303 του νόμου).
Εάν τώρα ο φόρος αυτός δεν θα εξέπιπτε, θα παραβίαζε τον διεθνή κανόνα της παρακράτησης φόρων στην πηγή τους – σύμφωνα με τον οποίο, μέσω των εσωτερικών τιμών τιμολόγησης, τα κέρδη διαμοιράζονται στις εκάστοτε χώρες που έχουν έδρα οι πολυεθνικές. Μέσω της δυνατότητας να εκπίπτουν σε μία χώρα ως έξοδα και να συνυπολογίζονται σε μία άλλη ως έσοδα, εξασφαλίζεται πως τα κέρδη φορολογούνται μία μόνο φορά (=αποφυγή διπλής φορολόγησης) – γεγονός που σημαίνει ότι, εάν οι Η.Π.Α. τα φορολογούσαν με 20% χωρίς να εκπίπτουν, οι επιχειρήσεις θα φορολογούνταν διπλά.
Επειδή δε ο «ειδικός φόρος κατανάλωσης» (excise tax, έμμεσος φόρος που υπολογίζεται στις πωλήσεις ενός αγαθού) δεν προβλέπει το συμψηφισμό με τα κόστη που διενεργούνται στο εξωτερικό, η επιβάρυνση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη – ενώ οι εταιρείες θα μπορούσαν να φορολογούνται ακόμη και αν δεν είχαν κέρδη.
Περαιτέρω, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί με τα παραπάνω, η μεταρρύθμιση αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για τις επιχειρήσεις, σε σχέση με το να φορολογούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα έσοδα τους εντός των Η.Π.Α. – δηλαδή, να διατηρούν τα κέρδη τους από τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό χαμηλά. Ως εκ τούτου, η φορολογία δεν εξαλείφει τα κίνητρα για τη μετατόπιση του κέρδους από τη μία χώρα στην άλλη, ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων – αλλάζει απλά την κατεύθυνση, από τις Η.Π.Α. προς το εξωτερικό προηγουμένως, από το εξωτερικό στις Η.Π.Α. στο μέλλον.
Το γεγονός αυτό δε βοηθάει διπλά τις Ηνωμένες Πολιτείες – αφενός μεν όσον αφορά την προσέλκυση των κερδών των δικών τους επιχειρήσεων στο εσωτερικό τους, αφετέρου σε σχέση με την προσέλκυση των κερδών των πολυεθνικών άλλων χωρών, οι οποίες θα επέλεγαν τη μετατόπιση των κερδών τους στις Η.Π.Α.
Για παράδειγμα, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα είχαν κάθε λόγο να χρεώνουν τις αμερικανικές θυγατρικές τους με χαμηλότερες τιμές, αφού θα φορολογούταν χαμηλότερα – με αποτέλεσμα τη μείωση των δημοσίων εσόδων της Γερμανίας και την αύξηση των αμερικανικών.
Επίλογος
Το σχέδιο των Η.Π.Α. έχει βέβαια εξαιρέσεις, αλλά δεν είναι ακόμη τόσο σαφείς – ενώ δημιουργεί επίσης προβλήματα στις αμερικανικές εταιρείες αφού, για παράδειγμα, δεν επιτρέπει να εκπίπτουν οι πληρωμές για τα ημιτελή προϊόντα που χρησιμοποιούν οι θυγατρικές τους στο Μεξικό. Στόχος του σχεδίου είναι προφανώς να παράγονται τα προϊόντα στο εσωτερικό της υπερδύναμης – έτσι ώστε να δημιουργούνται εκεί οι θέσεις εργασίας.
Ο ειδικός φόρος πάντως στις εισαγωγές προϊόντων από τις αμερικανικές θυγατρικές στο εξωτερικό έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντίδραση των πολυεθνικών – οπότε κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα ψηφιστεί.
Σε κάθε περίπτωση η χώρα που ανησυχεί περισσότερο στην Ευρώπη είναι η Γερμανία – η οποία προσπαθεί να απειλήσει τις Η.Π.Α. με τη βοήθεια των άλλων μεγάλων κρατών της Ευρωζώνης, (της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας), λέγοντας πως η ΕΕ θα επιβάλλει ανάλογους αντικανονικούς «φόρους ειδικής κατανάλωσης» (excise tax) στις Η.Π.Α., εάν τελικά τους υιοθετήσουν.
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Τα βουνά των χρημάτων και των χρεών


Η συνηθέστερη ερώτηση αφορά το από πού προέρχονται τα χρήματα, με τα οποία δανείζονται κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά – ειδικά σε μία εποχή, όπου τα παγκόσμια χρέη έχουν εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα. Στα πλαίσια αυτά έχουν ασφαλώς ενδιαφέρον τα παρακάτω νούμερα:
(α)  Η συνολική αξία των αποθεμάτων ασημιού του πλανήτη, υπολογιζόμενα σε 1 δις ουγγιές, είναι περί τα 17 δις $ – με μία μέση σημερινή τιμή της τάξης των 17 $ ανά ουγγιά.
(β)  Η συνολική αξία των αποθεμάτων χρυσού, τα οποία υπολογίζονται στους 187.200 τόνους, είναι 7,7 τρις $ – με μέση τιμή τα 1.275 $ ανά ουγγιά.
(γ)  Η πλέον ταχύτερα αυξανόμενη κατηγορία παγίων περιουσιακών στοιχείων είναι τα κρυπτογραφημένα (ψηφιακά) νομίσματα, συνολική αξίας σήμερα στα 173 δις $ – εκ των οποίων τα 100 δις $ αφορούν το BITCOIN, τα 28 δις $ το ETHEREUM και τα 45 δις $ όλα τα υπόλοιπα.
(δ)  Οι έξι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη είναι οι εξής αμερικανικές, κατά σειρά χρηματιστηριακής αξίας: APPLE, ALHPABET (GOOGLE), MICROSOFT, FACEBOOK, AMAZON, BERKSHIRE HATHAWAY (Buffet). Η χρηματιστηριακή αξία της APPLE είναι 873 δις $ σήμερα (περίπου 5 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας), ενώ της ALPHABET 713 δις $.
(ε)  Η περιουσία των 50 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη υπολογίζεται στα 1,9 τρις $ (περίπου 11 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας), ενώ οι εννέα πρώτοι είναι οι εξής: Gates (89), Bezos (84), Buffet (81), Zuckerberg (73), MA (39), Musk (21). Ο μοναδικός κινέζος είναι ο ΜΑ, ο ανταγωνιστής της AMAZON στην Κίνα.
(στ) Ο Ισολογισμός της Fed αυξήθηκε στα 4,5 τρις $ το 2014 από 1 τρις $ το 2008 λόγω των πακέτων ποσοτικής διευκόλυνσης – ενώ παραμένει έκτοτε στα ίδια επίπεδα. Όλων μαζί των μεγάλων κεντρικών τραπεζών υπολογίζονται στα 17 τρις $.
(ζ)  Η συνολική αξία των κερμάτων και χαρτονομισμάτων του πλανήτη, των μετρητών χρημάτων δηλαδή, τοποθετείται στα 7,6 τρις $. Μαζί με τις καταθέσεις όψεως, τα χρήματα φτάνουν στα 36,8 τρις $ – ενώ όλα μαζί (μετρητά, καταθέσεις όψεως, καταθέσεις προθεσμίας, αποταμιεύσεις κλπ.) υπολογίζονται στα 90,4 τρις $. Είναι δηλαδή περισσότερα από το παγκόσμιο ΑΕΠ (75,6 τρις $ το 2016 – πηγή) – με μόλις το 8% σε φυσική μορφή, ενώ τα υπόλοιπα 92% σε ηλεκτρονική μορφή.
(η)  Η αξία των χρηματιστηρίων διεθνώς υπολογίζεται στα 73 τρις $, περίπου όσο το παγκόσμιο ΑΕΠ – με το 38% στις Η.Π.Α., το 11% στην Ευρώπη, το 10% στην Κίνα, το 7% στην Ιαπωνία, το 5% στη Μ. Βρετανία (θεωρείται ήδη εκτός Ευρώπης) και το 29% στον υπόλοιπο πλανήτη.
(θ)  Το συνολικό παγκόσμιο χρέος (κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά) υπερβαίνει τα 215 τρις $ ή το 325% του ΑΕΠ του πλανήτη – ενώ τα 70 τρις $ ή το 33% προστέθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια, μετά την κρίση. Κυριότερη αιτία της αύξησης του είναι η Κίνα, στην οποία το συνολικό χρέος από 200% του ΑΕΠ της το 2011 εκτοξεύθηκε στο 300% σήμερα – με το 150% του χρέους ως προς το ΑΕΠ να αφορά τις επιχειρήσεις εκτός των τραπεζών.
(ι)  Τα ακίνητα παγκοσμίως (σπίτια, γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, βιομηχανική γη, αγροτική γη, λοιπή εμπορική γη), τα οποία ουσιαστικά τοποθετούνται απέναντι στο χρέος, έχουν συνολική αξία ύψους 217 τρις $ – εκ των οποίων τα 162 τρις $ ή το 75% αφορά τα σπίτια. Το 21% από τα σπίτια (residence) ευρίσκονται στις Η.Π.Α., παρά το ότι κατοικεί μόλις το 5% του πληθυσμού του πλανήτη, ενώ το 24% στην Ευρώπη – στην οποία κατοικεί το 11% του πληθυσμού. Όταν σπάζουν οι φούσκες στα ακίνητα, όπως οι σημερινές στην Αυστραλία, στον Καναδά κοκ., τότε μειώνεται απότομα η αξία των εγγυήσεων και δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στις τράπεζες – οι οποίες πρέπει να μειώσουν αντίστοιχα τα δάνεια τους, άρα το παγκόσμιο χρέος.
Η συνολική ποσότητα των χρημάτων πάντως (90,4 τρις $), μαζί με την αξία των ακινήτων (217 τρις $), υπερβαίνει κατά πολύ το παγκόσμιο χρέος (215 τρις $) – πόσο μάλλον εάν προσθέσουμε την αξία των χρηματιστηρίων (73 τρις %)
(κ)  Η κατώτερη αξία της αγοράς παραγώγων υπολογίζεται στα 544 τρις $, δηλαδή πάνω από το επταπλάσιο του παγκοσμίου ΑΕΠ. Η υψηλότερη αξία, η οποία συμπεριλαμβάνει τόσο τις αγορές, όσο και τις πωλήσεις, υπολογίζεται στα 1,2 τετράκις $ ή 16 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ – αποτελώντας μία βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του παγκοσμίου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αρκετοί βέβαια θεωρούν πως πρόκειται για ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, αφού από τη μία πλευρά ευρίσκονται αυτοί που τα αγοράζουν, ενώ από την άλλη αυτοί που τα πουλούν – κάτι που όμως δεν συμπεριλαμβάνει τον κίνδυνο των αγορών επί πιστώσει, ο οποίος εμφανίζεται όταν κάποιος αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του, προκαλώντας στη συνέχεια μία αλυσιδωτή αντίδραση τεραστίων διαστάσεων, όπως αυτή που βιώσαμε το 2008. Τα πλέον γνωστά παράγωγα, τα οποία πυροδότησαν την κρίση του 2008, είναι τα «δομημένα προϊόντα» (συσκευασμένα δάνεια) και τα CDS – ενώ τα περισσότερα στοιχήματα αφορούν τις νομισματικές ισοτιμίες.
 

Martinos

Μέλος
Εγγρ.
15 Μαΐ 2008
Μηνύματα
266
Like
4
Πόντοι
1

Το σχέδιο των Η.Π.Α. έχει βέβαια εξαιρέσεις, αλλά δεν είναι ακόμη τόσο σαφείς – ενώ δημιουργεί επίσης προβλήματα στις αμερικανικές εταιρείες αφού, για παράδειγμα, δεν επιτρέπει να εκπίπτουν οι πληρωμές για τα ημιτελή προϊόντα που χρησιμοποιούν οι θυγατρικές τους στο Μεξικό.




Τραμπ γερά, πιάστους τα μουνιά
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Paradise Papers: Πού κρύβει τον πλούτο της η παγκόσμια ελίτ

Μετά τα Panama Papers, νέα διαρροή αποκαλύπτει δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους - Στη λίστα Facebook και Twitter, επιχειρηματίες, καθώς και ονόματα του αθλητισμού και της showbiz
Αρχηγούς κρατών και επιφανείς πολιτικούς, επιχειρηματίες, καθώς και προσωπικότητες της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού που έχουν επενδύσει την περιουσία τους σε φορολογικούς παραδείσους αποκάλυψε μία νέα διαρροή εγγράφων από δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών offshore, καθώς και από 19 εταιρικά μητρώα, ρίχνει φως στον μυστικό κόσμο των υπεράκτιων οικονομικών κέντρων της υφηλίου.


Τα 13,5 εκατ. έγγραφα, από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων- μεταξύ άλλων μετέχουν οι εφημερίδες Le Monde, Süddeutsche Zeitung, New York Times, Guardian και το BBC- και τώρα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. 

Αποκαλύπτουν πως οι πολιτικές ελίτ χρησιμοποιούν αυτόν τον μυστικό κόσμο: περισσότεροι από 120 πολιτικοί από σχεδόν 50 χώρες εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Τα έγγραφα ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και ένα δίκτυο περισσότερων από 380 δημοσιογράφων σε 67 χώρες. 

Η συνολική διαρροή φτάνει τα 1,5 Terrabyte, κοινώς το μέγεθος ενός ολόκληρου σκληρού δίσκου γεμάτου αποκαλύψεις. 

Αντίθετα με τα Panama Papers, τα Paradise Papers αφορούν λιγότερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από φοροδιαφυγή και παράνομες δραστηριότητες και περισσότερο σχήματα που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας και χρηματικά ποσά που διέφυγαν μέσα από τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος και αποτελούν προϊόν σχημάτων φορολογικής βελτιστοποίησης.
Οι... βασιλικές offshore

Τα «Paradise Papers» αποκαλύπτουν...  σημεία και τέρατα. Περίπου δέκα εκατομμύρια λίρες από την ιδιωτική  περιουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε funds στα Νησιά Κέιμαν και τις Βερμούδες.

Ένα μικρό ποσό έχει καταλήξει σε μία εταιρία που βρίσκεται πίσω από το BrightHouse, μία αλυσίδα που έχει κατηγορηθεί για παράνομο δανεισμό. 

Επίσης, ένα μέρος των χρημάτων κατέληξαν σε έναν έμπορο, ο οποίος κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε φτωχές οικογένειες και ευάλωτους ανθρώπους.

Ο υπουργός Εμπορίου του Τραμπ και η εταιρία του γαμπρού Πούτιν

Την ίδια ώρα, εμφανίζονται οι offshore δεσμοί υπουργών και συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ καθώς και σημαντικοί χορηγοί εμφανίζονται στα διαφυγόντα δεδομένα.

Ένας εξ' αυτών είναι ο Γουίλμπορ Ρος, ο οποίος συμμετέχει σε ναυτιλιακή εταιρεία που έχει από το 2014 λάβει έσοδα από ρωσική εταιρεία ενέργειας, συνιδιοκτήτης της οποίας είναι ο γαμπρός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, Twitter και Facebook έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων που τα ίχνη τους οδηγούν σε ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς, ενώ ο οικονομικός διαχειριστής του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, διαχειριζόταν τραστ φοροδιαφυγής στα νησιά Κέιμαν.


Στη λίστα Apple, Nike και Uber
Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και εταιρίες όπως η Nike, η Apple  η Uber και άλλες διεθνείς εταιρείες, που αποφεύγουν τους φόρους με ευφάνταστα λογιστικά κόλπα. 


Μεγάλα ονόματα της τηλεόρασης και του κινηματογράφου προστατεύουν τον πλούτο τους μέσω πλειάδας offshore.

Δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποίησαν ένα σύνθετο δίκτυο offshore για να αποκτήσουν μετοχές των ποδοσφαιρικών ομάδων Αρσεναλ και Εβερτον.
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Ο άναρχος καπιταλισμός


Επειδή δεν είναι δυνατόν να αυξάνονται οι φούσκες και τα χρέη στο διηνεκές, το παγκόσμιο κραχ δεν θα αποφευχθεί – εκτός εάν οι κεντρικές τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν βρει ένα ανάλογο μυστικό, με αυτό που αναζητούσαν οι αλχημιστές για το χρυσό (ηχητικό).
.
Άρθρο
Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές μέχρι σήμερα, η κατάσταση στον πλανήτη είναι εκρηκτική, με τα χρέη να αυξάνονται συνεχώς  – ενώ το κραχ έχει απλά καθυστερήσει, επειδή οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες βρήκαν μία καινούργια μέθοδο αντιμετώπισης της κατάρρευσης: τα πακέτα ποσοτικής διευκόλυνσης (αγοράς παγίων, QE), μέσω των οποίων πλημμύρισαν τις αγορές με νέα χρήματα, ύψους περί τα 17 τρις $.
Μέσω αυτών των χρημάτων στήριξε η ΕΚΤ, για παράδειγμα, τα επιτόκια ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης, με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα – έτσι ώστε να διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα, για να αποφευχθεί η χρεοκοπία τους. Η Fed με τη σειρά της στήριξε τα χρηματιστήρια, δημιουργώντας μία τεράστια φούσκα – ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας αγοράζει κρατικά ομόλογα και τεράστιες ποσότητες μετοχών, όταν το δημόσιο χρέος της χώρας έχει φτάσει στο 250% του ΑΕΠ της.
Όσον αφορά τη «συνετή» κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, της πρωταθλήτριας παγκοσμίως ως προς τα χρέη των νοικοκυριών (άρθρο), μετά την αποδέσμευση του φράγκου από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, επενέβη πολλές φορές στις αγορές συναλλάγματος – για να μην ανατιμηθεί το νόμισμα, δυσχεραίνοντας τις εξαγωγές και διευκολύνοντας τις εισαγωγές της χώρας (άρα μειώνοντας τα πλεονάσματα της). Έκτοτε το απόθεμα ξένων παγίων στον Ισολογισμό της σε συνάλλαγμα αυξήθηκε κατά 49% – από τα 510 δις φράγκα στα 761 δις φράγκα σήμερα, ποσόν που υπερβαίνει το ετήσιο ΑΕΠ της Ελβετίας!

Εκτός αυτού η κεντρική τράπεζα, τυπώνοντας χρήματα από το πουθενά φυσικά, αγοράζει μετοχές, κυρίως αμερικανικές – λειτουργώντας ουσιαστικά ως ένα γιγαντιαίο κερδοσκοπικό κεφάλαιο με απεριόριστες δυνατότητες, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως η Black Rock της Ελβετίας. Στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2017 είχε στην κατοχή της 1.399.984.699 αμερικανικές μετοχές, αξίας 87,8 δις $ – 271.000 κομμάτια ή 3,5 δις $ περισσότερες από το προηγούμενο τρίμηνο (γράφημα).

Εάν εξετάσει τώρα κανείς σε ποιές εταιρείες τοποθετεί τα χρήματα της, θα διαπιστώσει πως έχει εξελιχθεί σε έναν μεγάλο επενδυτή του κλάδου της τεχνολογίας – ενώ η πρώτη επιλογή της είναι η APPLE, ακολουθούμενη από τις GOOGLE, MICROSOFT, FACEBOOK και AMAZON (γράφημα). Το μετοχικό κεφάλαιο της ελβετικής κεντρικής τράπεζας (SNB) παγκοσμίως, το οποίο καλύπτει το 90% των διεθνών χρηματιστηρίων, είχε συνολική αξία στο τρίτο τρίμηνο του 2017 ύψους 152 δις φράγκων – ίση με το 20% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, τα υπόλοιπα εκ των οποίων είναι επενδυμένα σε ομόλογα. Προφανώς η ανάληψη υψηλού χρηματιστηριακού ρίσκου από μία κεντρική τράπεζα αποτελεί έναν σύγχρονο νεωτερισμό – ενώ φυσικά δεν είναι η μοναδική.
Σε γενικές γραμμές πάντως, τα πακέτα των κεντρικών τραπεζών δεν έχουν κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία – οπότε δεν έχει δημιουργηθεί εκεί πληθωρισμός. Αντίθετα, επειδή λαμβάνονται κυρίως από εισοδηματικά ισχυρά άτομα ή εταιρείες, οδηγήθηκαν στα χρηματιστήρια και στα ακίνητα – προκαλώντας σε αυτά πληθωρισμό και φούσκες.
Η άνοδος των τιμών των ακινήτων τώρα αυξάνει τις μέσω αυτών εγγυήσεις – άρα τα δάνεια που λαμβάνονται και επομένως τα χρέη, ενώ με τις μετοχές ισχύει κάτι ανάλογο. Οι φούσκες όμως κάποια στιγμή σπάζουν νομοτελειακά – οπότε μειώνεται η αξία των ακινήτων ή των μετοχών που δόθηκαν ως εγγύηση για τα δάνεια, δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στους δανειολήπτες, ορισμένοι αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν, οι τράπεζες γεμίζουν επισφάλειες (κόκκινα δάνεια), χρεοκοπούν και το σύστημα καταρρέει.
Το 2008 οι κεντρικές τράπεζες και τα κράτη μπόρεσαν να διασώσουν το σύστημα – αυξάνοντας τα μεν πρώτα τα δημόσια χρέη τους, ενώ οι δεύτερες τους Ισολογισμούς τους. Για παράδειγμα, τα χρέη των Η.Π.Α. διπλασιάστηκαν έκτοτε, από τα 10 τρις $ στα 20 τρις $, της Ισπανίας τριπλασιάστηκαν από τα 400 δις € στα 1.200 δις €, της Ιρλανδίας τετραπλασιάστηκαν, της Κίνας εκτοξεύθηκαν στη στρατόσφαιρα, της Ιαπωνίας επίσης κοκ. – ενώ οι Ισολογισμοί των μεγάλων κεντρικών τραπεζών σχεδόν πενταπλασιάστηκαν.
Εάν συμβεί όμως κάτι ανάλογο κάποια στιγμή στο μέλλον, ποιός θα διασώσει τα κράτη και τις κεντρικές τράπεζες; Προφανώς δεν υπάρχει κανένας – οπότε οι φούσκες δεν επιτρέπεται να σπάσουν ποτέ.
Είναι τώρα δυνατόν να αυξάνονται οι φούσκες και τα χρέη στο διηνεκές; Κατά την άποψη μας όχι, ενώ η εποχή που βιώνουμε μοιάζει με την περίοδο πριν το κραχ του 1929 και τη Μεγάλη Ύφεση – όπου όμως οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν εντελώς νέες μεθόδους, ενώ υπάρχουν πολύ περισσότερα χρηματοπιστωτικά εργαλεία, ορισμένα από τα οποία είναι σε θέση να προκαλέσουν μαζικές καταστροφές, όπως η βόμβα των παραγώγων.
Εκτός βέβαια εάν οι κεντρικές τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν βρει ένα ανάλογο μυστικό, με αυτό που αναζητούσαν οι αλχημιστές για το χρυσό – κάτι που ασφαλώς δεν γνωρίζουμε
 

dCorso

Μέγας
Εγγρ.
8 Μαΐ 2015
Μηνύματα
8.120
Κριτικές
33
Like
7.367
Πόντοι
4.746
:sunglasses:
 

Συνημμένα

  • oneiro_zo.png
    oneiro_zo.png
    493,8 KB · Εμφανίσεις: 21

vitaman

Μέλος
Εγγρ.
30 Μαρ 2011
Μηνύματα
16
Κριτικές
13
Like
63
Πόντοι
10
Μας λενε, οτι αμα διαλυθει η ευρωζωνη, θα πεινασουμε και θα υποφερουμε, ισως γινει και ξανα πολεμος στην Ευρωπη. Ομως ειναι αυτοι οι ιδιοι, που εφτιαξαν τους κανονες ετσι, ωστε να συμβει αυτο, για να μπορουν να μας εκβιαζουν. Εμεις τους φτιαξαμε? Οχι, μας τους επιβαλανε και τωρα τους τρωμε στην μαπα. Εν το μεταξυ, αυτοι που ειναι στα πραγματα, συνεχιζουν το φαγοποτι τους, εχοντας τα φραγκα τους σε χωρες, εκτος Ευρωπης, οπως θα ακουσατε στις σημερινες ειδησεις. Εμας μας λενε να πληρωνουμε τους φορους μας, για να σωθει η χωρα κι αυτοι δεν εχουν πληρωσει ΤΙΠΟΤΑ απολυτως. ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ. Ξυπνηστε, μας δουλευουν, μας ειπαν οτι τα φαγαμε ολοι μαζι, για να μας κανουν να νοιωσουμε ενοχοι και να μην αντισταθουμε σε αυτα που μας κανουν.
 

jhonny64

Σεβαστός
Εγγρ.
31 Μαρ 2007
Μηνύματα
67.511
Like
2.738
Πόντοι
1.306
Διέρρευσε στο περιοδικό Spiegel
Μελέτη του γερμανικού στρατού: Η διάλυση της ΕΕ ως το 2040 και η άνοδος του «νεο-ανατολικού μπλοκ»

Με τίτλο «Στρατηγική Προοπτική 2040» (Strategische Vorausschau 2040), το έγγραφο, 102 σελίδων, περιγράφει έξι σενάρια που οι στρατηγικοί στο Βερολίνο θεωρούν όχι και τόσο αδύνατα να συμβούν

Ο γερμανικός στρατός έχει σκιαγραφήσει τα έξι «χειρότερα» σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης μέχρι το 2040. Το μυστικό έγγραφο που διέρρευσε προβλέπει ότι ακόμα περισσότερα κράτη θα αφήσουν μια διαταραγμένη, χαοτική και επιρρεπή σε σύγκρουση ΕΕ, για να ενταχθούν σε ένα ρωσικό «νεο-ανατολικό μπλοκ».


:priest:

RIP-TouchWiz-Long-live-Samsung-Experience.jpg
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Τι έγινε ρε παιδιά ?? Ακόμη να διαλύσετε την ευρωζώνη ?
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Τρεις Αμερικανοί διαθέτουν τον μισό πλούτο των ΗΠΑ - Δείτε ποιοι είναι


Διαθέτουν στο πορτοφόλι τους τόσα χρήματα όσα έχει σχεδόν ο μισός πληθυσμός στις ΗΠΑ, δηλαδή 160 εκατομμύρια πολίτες
Τρεις Αμερικανοί κρατούν στα χέρια τους τον μισό πλούτο των συμπολιτών του Ντόναλντ Τραμπ. 
 
Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ -Μπιλ Γκέιτς, Τζεφ Μπέζος και ο Γουόρεν Μπάφετ- διαθέτουν στο πορτοφόλι τους τόσα χρήματα όσα έχει σχεδόν ο μισός πληθυσμός στις ΗΠΑ, δηλαδή 160 εκατομμύρια πολίτες. 


Η περιουσία του γκουρού της Πληροφορικής, Μπιλ Γκέιτς, του Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτη της εταιρείας Amazon και του Γουόρεν Μπάφετ, διευθύνοντα Σύμβουλο της αεροπορικής Netjets αγγίζει τα 248,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών, τα στοιχεία του οποίου αποτυπώνουν μεταξύ άλλων το χάσμα που διευρύνεται συνεχώς μεταξύ πλουσίων και φτωχών δημιουργώντας μία «ηθική κρίση», όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. 


Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», έκθεση του think tank «Billionaire Bonanza θεωρεί πως οι προτάσεις φορολογικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα επιδεινώσουν τις κοινωνικές ανισότητες σε ό,τι αφορά στον πλούτο».

«Η ανισότητα του πλούτου είναι σε άνοδο», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Τσακ Κόλις, οικονομολόγος κι ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Τώρα είναι η ώρα για δράση με στόχο τη μείωση της ανισότητας και βεβαίως όχι φορολογικές περικοπές στους αρκετά πλούσιους».

Η επίμαχη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, η περιουσία των δισεκατομμυριούχων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του περιοδικού «Forbes» με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ φτάνει το συνολικό ποσό των 2,68 τρισεκατομμυρίων δολαρίων- ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί έχουν περιουσία ίση με αυτή που διαθέτει το 64% των Αμερικανών, δηλαδή 200 εκατομμύρια πολίτες», όπως αναφέρει η έκθεση. «Τα άτομα αυτά είναι περισσότερα από τον πληθυσμό του Καναδά και του Μεξικού μαζί».

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι «δεν έχουμε δει τέτοια ακραία επίπεδα συγκεντρωμένου πλούτου και εξουσίας σε σχέση με έναν αιώνα πριν».

Ο Τζος Χόξι, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης του think tank έσπευσε να υποστηρίξει πως «τόσο πολλά χρήματα που συγκεντρώνονται σε τόσο λίγα χέρια την ώρα που πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Πάνω από όλα πρόκειται για μία ηθική κρίση», προσθέτει.
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306


Τρεις Αμερικανοί διαθέτουν τον μισό πλούτο των ΗΠΑ - Δείτε ποιοι είναι


Διαθέτουν στο πορτοφόλι τους τόσα χρήματα όσα έχει σχεδόν ο μισός πληθυσμός στις ΗΠΑ, δηλαδή 160 εκατομμύρια πολίτες
Τρεις Αμερικανοί κρατούν στα χέρια τους τον μισό πλούτο των συμπολιτών του Ντόναλντ Τραμπ. 
 
Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ -Μπιλ Γκέιτς, Τζεφ Μπέζος και ο Γουόρεν Μπάφετ- διαθέτουν στο πορτοφόλι τους τόσα χρήματα όσα έχει σχεδόν ο μισός πληθυσμός στις ΗΠΑ, δηλαδή 160 εκατομμύρια πολίτες. 


Η περιουσία του γκουρού της Πληροφορικής, Μπιλ Γκέιτς, του Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτη της εταιρείας Amazon και του Γουόρεν Μπάφετ, διευθύνοντα Σύμβουλο της αεροπορικής Netjets αγγίζει τα 248,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών, τα στοιχεία του οποίου αποτυπώνουν μεταξύ άλλων το χάσμα που διευρύνεται συνεχώς μεταξύ πλουσίων και φτωχών δημιουργώντας μία «ηθική κρίση», όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. 


Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», έκθεση του think tank «Billionaire Bonanza θεωρεί πως οι προτάσεις φορολογικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα επιδεινώσουν τις κοινωνικές ανισότητες σε ό,τι αφορά στον πλούτο».

«Η ανισότητα του πλούτου είναι σε άνοδο», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Τσακ Κόλις, οικονομολόγος κι ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Τώρα είναι η ώρα για δράση με στόχο τη μείωση της ανισότητας και βεβαίως όχι φορολογικές περικοπές στους αρκετά πλούσιους».

Η επίμαχη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, η περιουσία των δισεκατομμυριούχων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του περιοδικού «Forbes» με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ φτάνει το συνολικό ποσό των 2,68 τρισεκατομμυρίων δολαρίων- ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί έχουν περιουσία ίση με αυτή που διαθέτει το 64% των Αμερικανών, δηλαδή 200 εκατομμύρια πολίτες», όπως αναφέρει η έκθεση. «Τα άτομα αυτά είναι περισσότερα από τον πληθυσμό του Καναδά και του Μεξικού μαζί».

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι «δεν έχουμε δει τέτοια ακραία επίπεδα συγκεντρωμένου πλούτου και εξουσίας σε σχέση με έναν αιώνα πριν».

Ο Τζος Χόξι, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης του think tank έσπευσε να υποστηρίξει πως «τόσο πολλά χρήματα που συγκεντρώνονται σε τόσο λίγα χέρια την ώρα που πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Πάνω από όλα πρόκειται για μία ηθική κρίση», προσθέτει.

Και τι σημαίνει αυτό? Άξιοι και έξυπνοι άνθρωποι είναι ιδέες πρωτοποριακές για την εποχή τους είχαν (ειδικά ο πόρτας και ο μπεζος) τις κάνανε πράξη  κονόμησαν και κονομανε
 

dCorso

Μέγας
Εγγρ.
8 Μαΐ 2015
Μηνύματα
8.120
Κριτικές
33
Like
7.367
Πόντοι
4.746
“Κυνικός” Ντάισελμπλουμ: “Όλα έγιναν για να σωθούν οι τράπεζες”

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, αιφνιδίασε τους ευρωβουλευτές, όταν μιλώντας στην Επιτροπή Απασχόλησης για ην πορεία της 3ης αξιολόγησης του Προγράμματος της Ελλάδας, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, αναφερόμενος στα μνημόνια, παραδέχθηκε ότι όλα έγιναν για να σωθούν οι ευρωπαϊκές Τράπεζες!!!
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, απαντώντας στην ευθεία ερώτηση του Νίκου Χουντή, αν «τώρα που φεύγετε, επιμένετε ότι τα προγράμματα (σ.σ: μνημόνια) αποτελούσαν στήριξη και αλληλεγγύη υπέρ της Ελλάδας ή αν θα παραδεχθείτε, όπως έκανε ο κ. Ρεν, ο προηγούμενος Επίτροπος όταν έφευγε, ότι αυτά τα προγράμματα ήταν για να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και το ευρώ;», άφησε άφωνους τους ευρωβουλευτές όταν, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι:
«Χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα χρήματα του φορολογούμενου, με λάθος τρόπο κατά την γνώμη μου, για να σώσουμε τις τράπεζες και ο κόσμος που επέκρινε τα πρώτα χρόνια του ελληνικού προγράμματος λέγοντας πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχει κάποιο δίκιο».
Το ερώτημα του Νίκου Χουντή και η πλήρης απάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ έχουν ως εξής:

Νίκος Χουντής: «Επιμένετε ότι αυτά τα προγράμματα ήταν αλληλεγγύη και στήριξη στην Ελλάδα ή θα παραδεχθείτε, όπως έκανε ο κ. Ρεν, ο προηγούμενος Επίτροπος όταν έφευγε, ότι αυτά τα προγράμματα ήταν για να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και το ευρώ;»

Γ. Ντάισελμπλουμ: «Κατά πόσο συμφωνώ με τον Όλι Ρεν, που είπε ότι το πρώτο πρόγραμμα έγινε για να στηριχτούν οι τράπεζες.

Στο πρώτο στάδιο της κρίσης, στις χώρες μας, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι τράπεζες.

Είχαμε τραπεζική κρίση, δημοσιονομική κρίση, και χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα χρήματα του φορολογούμενου, με λάθος τρόπο κατά την γνώμη μου, για να σώσουμε τις τράπεζες και ο κόσμος που επέκρινε τα πρώτα χρόνια του ελληνικού προγράμματος λέγοντας πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχουν κάποιο δίκαιο.
Και αυτό ισχύει για όλες μας τις χώρες.
Οι τράπεζες παντού στην Ευρώπη σώθηκαν σε βάρος του φορολογούμενου.
Γι’ αυτό και φτιάξαμε την τραπεζική ένωση τώρα.
Με υψηλότερες προδιαγραφές, με καλύτερη εποπτεία, με ένα πλαίσιο εξυγίανσης διάσωσης, αν οι τράπεζες έχουν απώλειες.
Ακριβώς για να μην ξαναβρεθούμε σε αυτήν την κατάσταση.
Το υψηλό δημοσιονομικό χρέος χωρών που παραμένει σε πολλές περιπτώσεις έχει να κάνει με την τραπεζική κρίση και δεν πρέπει να επαναληφθεί».
το βίντεο:
 

Συνημμένα

  • daiselbloum-630x420.jpg
    daiselbloum-630x420.jpg
    35,2 KB · Εμφανίσεις: 18

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom