Βλέπω μ'αγκες πώς
και αυτό το θεματάκι μου έχει κάνει θραύση. Βρε πώς πιάνω ταγούστα και τις προτιμήσεις σας ο μπαγάσας!
Λοιπόν, παίδες εγώ από τους τρείς, ως ποιότητα προτιμώ τον Σάββα, ενώ, ως γεύση το Μπαϊρακτάρη (ο οποίος, όντως έχει καβαλήσει το καλάμι). Ο Θανάσης τα δίνει άψητα, με πολύ ψωμί στο μίγμα και είναι και κάπως μικρότερα. Αφήστε που μια φορά πήγα να φάω στο πατάρι του και έβλεπα κατσαρίδες να κυνηγιούνται πάνω στον τοίχο δίπλα στο τραπέζι.
Φοβερή γεύση γενικότερα έχουν τα κεμπάπ του "Αιγυπτιακόν" στη Νίκαια. Τέρμα Παναγή Τσαλδάρη, περιοχή Δημαρχείου. Για όσους κατεβαίνουν από Περιβολάκι, τέρμα οδού Κονδύλη, στην πλατεία που αποκαλούν οι παλιοί "Γέφυρα", ή "Γεφυράκι". (είναι η μάνα μου από τη γειτονιά και ξέρω καλά τα κατατόπια).
Το "Αιγυπτιακόν" το 'χε ανοίξει ο Σωτήρης, Αιγυπτιώτης. Έχει πεθνάνει εδώ και χρόνια. Οι κόρες του όμως, μαζί με τους γαμπρούς του, διατηρούν αναλλοίωτες τις γεύσεις, οι οποίες είναι αξεπέραστες. Κεμπάπ, σουτζούκι, τζατζίκι είναι άπαιχτα.
Πολύ καλό κεμπάπ έχει και ο "Βόσπορος" (ή "Πόντος" -δεν καλοθυμάμαι), ένα κεμπαπτζίδικο που 'χουν Τούρκοι, ή Κούρδοι (δεν ξέρω από που ακριβώς είναι) στον Κορυδαλλό, πάνω στη Λεωφόρο Λαμπράκη, λίγο πιο πάνω από το γήπεδο της Προοδευτικής, στο δεξί χέρι, κάνα-δύο τετράγωνα πριν φτάσετε Ταξιαρχών.
Μια που μιλάμε για Κορυδαλλό και Ταξιαρχών, ξέρει κανείς αν ο γνωστός Μαρίνος που βρισκόταν επί της Ταξιαρχών στο αριστερό χέρι, πηγαίνοντας από Αγίου Αλεξάνδρου για Λεωφ. Λαμπράκη, έχει κλείσει; Τελευταία φορά που 'χα φάει από 'κεί κεμπάπ, ο Μαρίνος είχε γεράσει, καθόταν σ' ένα σκαμπώ και είχε στο ψήσιμο και στο τύλιγμα μία 45άρα βυζαρού, κωλαρού πανύψηλη τύπου MILF Ουκρανή.
(Για τους παλιότερους, να θυμήσω ότι κεμπάπ στην ευρύτερη περιοχή της Β' Πειραιά σέρβιρε και ο Αγανιάν, όπως και ο Αντρέας στην Παλιά Κοκκινιά, αλλά τα παράτησαν).
Σε άλλες περιοχές:
Πάνω στο Μικρολίμανο ακριβώς, καταπληκτικό κεμπάπ και άλλα κοψίδια έχει ο "Βόσπορος". Αλλά αυτό δεν είναι τυπικό κεμπαπτζίδικο. Πάει προς το πιο κυριλέ και στην ποιότητα και στο σέρβις και στις τιμές. Μπορείτε να πάτε εκεί για έξοδο με φίλους, ή ακόμη και για business lunch.
Στη Γλυφάδα, επίσης είναι άπαιχτο το κεμπαπτζίδικο ο "Σέρκος και τα Εφτά Αστέρια" (Αρμένης νομίζω ο τύπος). Ανεβαίνοντας τη Ζέππου, σε μία μικρή πλατεία με παιδική χαρά στο αριστερό χέρι