Πανικός στην παγκόσμια αγορά από τη συμπεριφορά του χρυσού, του οποίου η τιμή συνεχίζει να ανεβαίνει, προκαλώντας «κίτρινο πυρετό» σε επενδυτές και κερδοσκόπους.
Τι γίνεται, όμως, πραγματικά;
Διχασμένοι εμφανίζονται κορυφαίοι αναλυτές σχετικά με το ράλι του χρυσού, με τον Marc Faber να δηλώνει bullish για το πολύτιμο μέταλλο, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις του George Soros για «υπέρτατη φούσκα»!
Την επικρότηση του χρηματοοικονομικού συμβούλου, Marc Faber, κέρδισε η ξέφρενη άνοδος στις τιμές του χρυσού, ο οποίος υποστήριξε ότι το ράλι στις τιμές των ράβδων κάθε άλλο παρά υπερβολικό είναι, λαμβάνοντας υπόψη το πληθωριστικό σκηνικό και την τρέχουσα προκατάληψη των νομισματικών αρχών απέναντι στα αδύναμα νομίσματα.
Η εκτίμηση αυτή του Faber, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής George Soros στην τηλεόραση του Reuters, υποστηρίζοντας ότι η άνοδος του μετάλλου σε ιστορικά υψηλά, το έχει αναδείξει στην υπέρτατη φούσκα.
«Αποκαλώ τον χρυσό υπέρτατη φούσκα», σχολίασε ο κ. Soros. «Μπορεί να πάει ψηλότερα, αλλά δεν είναι ασφαλές και σαφέστατα δεν θα κρατήσει για πάντα», επεσήμανε.
Ο Faber, γνωστός για την bearish άποψή του για τις αμερικανικές μετοχές λίγο πριν το κραχ του 1987, υπογράμμισε ότι οι επενδυτές θα συνεχίζουν να αγοράσουν χρυσό στα τωρινά επίπεδα.
«Δεδομένων των στοιχείων παθητικού και της ποσότητας χρημάτων που τυπώνεται παγκοσμίως, αλλά και το μέγεθος των χρηματοοικονομικών assets, δεν θεωρώ ότι πρόκειται για φούσκα», δήλωσε ο Faber από Forum στο Χονγκ Κονγκ, όπως μεταδίδει το Marketwatch.
Παρόλα αυτά, ο Faber φαίνεται να διατηρεί και ουσιαστικές επιφυλάξεις και συμβουλεύει τους επενδυτές να «χτίσουν» την έκθεσή τους στις ράβδους χρυσού με μηνιαίες αγορές και να αποφύγουν να τοποθετήσουν ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους στο πολύτιμο μέταλλο, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «βίαιων» πισωγυρισμάτων.
«Μπορεί μέσα σε μια ημέρα να έχουμε μια διόρθωση της τάξης του 20 με 30%», υπογράμμισε ο Faber!
Σημείωσε, παράλληλα, ότι τη δεκαετία του ΄70 η bull market για το χρυσό είδε τις τιμές να κατρακυλούν 50%, από τα $195 στα $105 ανά ουγγιά, πριν σκαρφαλώσουν στη συνέχεια πάνω από τα $800.
Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται η τιμή του χρυσού εν μέσω προσδοκιών ότι η ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου ως ασφαλής επένδυση θα το οδηγήσει σε μεγαλύτερα κέρδη.
Η τιμή της ουγγιάς άγγιξε τα 1.282,97 δολάρια, εξέλιξη που αποδίδεται στις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, στους φόβους για το μέλλον των τραπεζών, αλλά και στην πλεονάζουσα ρευστότητα. Πριν ένα χρόνο, ο χρυσός ήταν στα 1.009 δολάρια η ουγγιά.
Σύμφωνα με αισιόδοξους αναλυτές και θιασώτες της άποψης ότι θα διατηρήσει τη λάμψη του, ο χρυσός ενδέχεται να ισχυροποιηθεί τουλάχιστον στα 1.300 δολ. ανά ουγγιά φέτος, καθώς οι επενδυτές ψάχνουν για προστασία έναντι των αδύναμων νομισμάτων και του πληθωρισμού.
Η πορεία ανόδου του χρυσού ξεκίνησε το 1999, όταν κέρδιζε σχεδόν 100 δολάρια ανά έτος, σταθερά. Ως ακριβό επενδυτικό εργαλείο, ο χρυσός παρέχει μεν ασφάλεια στον κάτοχό του, αλλά χωρίς τις αποδόσεις που διαθέτει ο κάτοχος μετοχών ή ομολόγων.
Πάντως, πληθαίνουν και οι φωνές εκείνων που μιλούν για «φούσκα» χρυσού και προειδοποιούν σημαντική διόρθωση της τιμής του. Όπως τονίζουν, η άνοδος της τιμής του χρυσού δεν συνδέεται με μακροοικονομικά δεδομένα, αλλά με παράγοντες όπως το φθηνό δολάριο και οι πωλήσεις από τα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών.
Στα ύψη και η χρυσή λίρα
Μεγάλα ποσά έχουν επενδυθεί από τους Έλληνες μικροκαταθέτες και, ιδιαίτερα, στην αγορά χρυσών λιρών. Ακόμη και τώρα, που οι τιμές φαντάζουν εξωπραγματικές, η ζήτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι αρκετά μεγάλη, ενώ ισχυροποιείται μήνα με το μήνα και η «παράλληλη αγορά», παρά τους κινδύνους που ενέχει.
Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τιμών ράβδου χρυσού και χρυσών νομισμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, η τιμή της χρυσής λίρας διαμορφώνεται σήμερα στα 220,86 ευρώ για αγορά και στα 266,29 ευρώ για πώληση.
Σημειώνεται ότι στις αρχές του έτους η κάθε λίρα επωλείτο κάτω από τα 160 ευρώ, γεγονός που δείχνει την ισχυρή ανατιμητική τάση που επικράτησε τους μήνες που μεσολάβησαν.
www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=173988&cid=8]http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=173988&cid=8[/url]