Νέα

Άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 139K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Επισκέπτης
Παγγαία

Για τον σύγχρονο άνθρωπο είναι δεδομένη η εικόνα του πλανήτη με τις σπαρμένες ηπείρους στην υδάτινη μάζα των ωκεανών. Ωστόσο, ο πατέρας της θεωρίας της μετατόπισης των ηπείρων, ο γερμανός μετεωρολόγος Άλφρεντ Βέγκενερ, συγκέντρωσε γεωγραφικά, γεωλογικά και παλαιοντολογικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια όλες οι ήπειροι ήταν ενωμένες σε μία υπερήπειρο, την Πανγαία ή Παγγαία. Καθώς ο πυθμένας των θαλασσών απλώθηκε εξαιτίας τεκτονικών ανακατατάξεων, η Παγγαία διαχωρίστηκε και οι ήπειροι άρχισαν να απομακρύνονται μεταξύ τους, παίρνοντας τελικά τη σημερινή τους θέση. Η υπόθεση του Βέγκενερ έμεινε κλειδωμένη στο ντουλάπι ως το 1968, οπότε τα εμπειρικά στοιχεία που αντλήθηκαν από τους πυθμένες των ωκεανών αποδυνάμωσαν τα παλιά γεωλογικά μοντέλα και η θεωρία της μετατόπισης των ηπείρων έγινε το κύριο ρεύμα κατανόησης της γεωλογικής δομής της Γης.
Pangea_animation_03.gif

Εικόνα με κίνηση που δείχνει την διάσπαση της Παγγαίας και τον σχηματισμό των ηπείρων.

Οι διαχωρισμένες ήπειροι της Παλαιοζωικής Εποχής, χωρισμένες από την υπερήπειρο της Ροδινίας (η οποία είχε δημιουργηθεί πριν 1100 εκατομμύρια χρόνια), περίπου 650 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη Βένδια περίοδο, επανενώθηκαν κατά τη διάρκεια της Παλαιοζωικής για να σχηματίσουν την Παγγαία, κατά τη διάρκεια της Δεβόνιας και της Λιθανθρακοφόρου περιόδου, πριν από 350 εκατομμύρια χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η Παγγαία συγκεντρώθηκε από τη σύγκρουση τριων συγκεκριμένων τμημάτων, της Γκοντβάνα, της Λαυρασίας (ονομάζεται και Ευραμερική) και της Σιβηρίας, κατά τη διάρκεια της Πέρμιας και Λιθανθρακοφόρου περίοδου, δηλαδή 350-260 εκατομμύρια χρόνια πριν. Διάφορα μικρότερα τμήματα, ειδικά της Ν.Α. Ασίας, ήταν τα τελευταία της συγκέντρωσης.

Στην αρχική σύγκρουση μεταξύ της Γκοντβάνα και των βόρειων ηπείρων, η Νότια Αμερική έπεσε πάνω στην Κεντρική Αμερική. Για αυτό άλλωστε θεωρείται πως η σύγχρονη Ισπανία και η κεντρική Γαλλία είναι κομμάτια της Βενεζουέλας. Η Παγγαία ολοκληρώθηκε στην Κουνγκούρια περίοδο, (προς το τέλος της πρώιμης Πέρμιας). Η Γκοντβάνα μεταφέρθηκε 3.500 χλμ. δυτικά σε σχέση με τις βόρειες μάζες ξηράς, έως ότου η Αφρική συνενώθηκε με τη Βόρεια Αμερική στην Νόρια περίοδο, (Ύστερη Τριάσια), δημιουργώντας το κλασικό σχήμα της Παγγαίας. Η Παγγαία έμεινε ανέπαφη για 250-300 εκατομμύρια χρόνια, για να απλωθεί και πάλι από την πρώιμη έως τη μέση Κρητιδική, περίπου πριν 130-100 εκατομμύρια χρόνια. Όμως, για ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της η υπερήπειρος ήταν στην πραγματικότητα μια σειρά μεγάλων νησιών, που χωρίζονταν μεταξύ τους από ρηχές ηπειρωτικές θάλασσες.
Κατά τον ίδιο τρόπο η υπερήπειρος δε διαχωρίστηκε αμέσως, αλλά μάλλον διαιρέθηκε σε μικρότερα ηπειρωτικά τμήματα σε τρεις κύριες φάσεις. Η πρώτη φάση συνέβη στη μέση Ιουράσιο, περίπου πριν από 180 εκατομμύρια χρόνια. Μετά από έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Βόρειας Αμερικής και της Β.Δ. ακτής της Αφρικής, άνοιξε ο Κεντρικός Ατλαντικός Ωκεανός, καθώς η Βόρεια Αμερική κινήθηκε βορειοδυτικά. Από τούτη την κίνηση δημιουργήθηκε ο Κόλπος του Μεξικού, καθώς η Βόρεια Αμερική μετακινήθηκε από τη Νότια. Την ίδια στιγμή στην άλλη πλευρά της Αφρικής εκτεταμένες ηφαιστειακές εκρήξεις κατά μήκος των παρυφών της Αν. Αφρικής και της Μαδαγασκάρης έγιναν ο προπομπός για το σχηματισμό του Δ. Ινδικού Ωκεανού.

Κατά τη διάρκεια της Μεσοζωικής εποχής η Βόρεια Αμερική και η Ευρασία αποτελούσαν μια μάζα γης, αυτή που γνωρίζουμε ως Λαυρασία. Καθώς άνοιξε ο Κεντρικός Ατλαντικός Ωκεανός, η Λαυρασία περισrράφηκε στη φορά των δεικτών του ρολογιού, στέλνοντας τη Βόρεια Αμερική βόρεια και την Ευρασία νότια. Οι ξυλάνθρακες που αφθονούσαν στην ανατολική Ασία κατά την πρώιμη Ιουρασική, αντικαταστάθηκαν από ερήμους και αποθέσεις άλατος κατά την ύστερη Ιουρασική, καθώς η Ασία μετακινείτο από την υγρή εύκρατη ζώνη στις ξηρές υποτροπικές ζώνες. Αυτή η κυκλική δεξιόστροφη κίνηση της Λαυρασίας οδήγησε, επίσης, στην έμφραξη της Τηθύος, ενός μεγάλου ωκεανού σε σχήμα V, που τελικά χώρισε τη Λαυρασία απ' τη νότια υπερήπειρο της Γκοντβάνα.
533px-Pangaea.png


Για περισσότερες πληροφορίες:
 

Επισκέπτης
Θέλω να πω άλλη μιά φορά το πόσο χαίρομαι που οι επισκέπτες του σαιτ είναι κυρίως οι αναγνώστες αυτού του θέματος!
 

pantremenos(1)

Μέλος
Εγγρ.
17 Δεκ 2007
Μηνύματα
6.478
Like
12
Πόντοι
66
Θέλω να πω άλλη μιά φορά το πόσο χαίρομαι που οι επισκέπτες του σαιτ είναι κυρίως οι αναγνώστες αυτού του θέματος!
Συνέχισε μας μαθαίνεις παρα πολλα. στο εχω ξαναπει και με πμ
 

Επισκέπτης
Πόσο γρήγορα κολυμπάμε στο σιρόπι;

Ο Νεύτωνας και ο Χόυχενς είχαν διαφορετική άποψη για το αν κανείς κολυμπάει ταχύτερα στο σιρόπι ή στο νερό. Λύθηκε ποτέ αυτό το ζήτημα;

Πράγματι, ο Ισαάκ Νεύτων πίστευε ότι όσο πιο παχύρρευστο είναι ένα υγρό, τόσο πιο αργά κινείται ένα σώμα μέσα σ’ αυτό. Ο Christiaan Huygens, αντίθετα, πίστευε ότι η ταχύτητα δεν επηρεάζεται από την εσωτερική τριβή, δηλαδή την αντίσταση του ρευστού προς το κινούμενο σώμα.

Το φθινόπωρο του 2003, ο καθηγητής Edward Cussler, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, έκανε μια δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες. Γέμισε μια πισίνα με μια κολλώδη ουσία σαν σιρόπι, που ήταν δυο φορές πιο παχύρρευστη από το νερό. Στη συνέχεια, ζήτησε από 16 ερασιτέχνες και επαγγελματίες κολυμβητές να κολυμπήσουν στην πισίνα. Ανεξάρτητα από το στιλ κολύμβησης, οι επιδόσεις όλων των αθλητών σε χρόνο δεν παρουσίασαν αποκλίσεις μεγαλύτερες του 4%. Με άλλα λόγια, ο Huygens είχε δίκιο. Η εξήγηση είναι ότι, παρ’ όλο που ο κολυμβητής συναντά μεγαλύτερη αντίσταση μέσα στο σιρόπι, αυξάνεται ανάλογα και η προωθητική δύναμη σε κάθε του κίνηση. Έτσι, οι δύο δυνάμεις αλληλοεξουδετερώνονται.
 

Επισκέπτης
Πώς λειτουργεί το τεφλόν

Γιατί δεν κολλάνε τα φαγητά στο τηγάνι από τεφλόν; Από τι είναι φτιαγμένο το τεφλόν και πώς εφάπτεται στο τηγάνι;

Τεφλόν είναι η εμπορική ονομασία μιας σειράς πολυμερών προϊόντων, που κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι περιέχουν, εκτός από άνθρακα, και το χημικό στοιχείο φθόριο. Στις μακριές ανθρακικές αλυσίδες του τεφλόν, οι χημικοί δεσμοί των ατόμων του άνθρακα με τα άτομα του φθορίου είναι τόσο ισχυροί, που το υλικό είναι σχεδόν αδιάσπαστο και αδρανές έναντι ενός πλήθους χημικών ενώσεων. Επιπλέον, το τεφλόν είναι ένα εξαιρετικά ολισθηρό υλικό.

Το ανθεκτικό τεφλόν έχει πάρα πολλές πρακτικές εφαρμογές. Το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λιπαντικό, ως προστατευτικό υλικό σε διάφορες επιφάνειες, ακόμη και σε υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτων που γλιστράνε εύκολα πάνω στο παρμπρίζ. Έχει γίνει όμως ευρέως γνωστό κυρίως από τα τηγάνια και άλλα σκεύη μαγειρικής, των οποίων την επιφάνεια κάνει αντικολλητική και εύκολα καθαριζόμενη. Το τεφλόν που χρησιμοποιείται ως επίστρωση τηγανιών ονομάζεται PTFE (πολυτετραφθοροαιθυλένιο) και είναι τόσο ολισθηρό, που τα φαγητά δεν κολλάνε πάνω του, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να απαιτείται και λιγότερο λάδι ή βούτυρο στο τηγάνισμα. Το πρώτο τηγάνι με τεφλόν εμφανίστηκε στην αγορά το 1954, 16 χρόνια μετά την τυχαία ανακάλυψη του υλικού από έναν ερευνητή της εταιρείας DuPont.

Ακριβώς επειδή το υλικό είναι χημικά αδρανές, είναι επίσης δύσκολο να κολλήσει στο μέταλλο του τηγανιού. Για να κολλήσει το τεφλόν, πρέπει πρώτα το τηγάνι να περάσει από μια επεξεργασία με την οποία η επιφάνειά του γίνεται τραχιά. Στη συνέχεια, το τηγάνι ψεκάζεται με ένα ειδικό υλικό που σχηματίζει μια λεπτή επίστρωση, και τέλος, ψεκάζεται επιφανειακά με τεφλόν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Κι αυτό γιατί το τεφλόν είναι πιο εύχρηστο όταν προσεγγίζει το σημείο τήξης του –327 βαθμοί Κελσίου–, και μόνο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να κολλήσει στο μέταλλο του τηγανιού.

Το τεφλόν θεωρούνταν για πολύ καιρό το πιο ολισθηρό υλικό στον κόσμο, αλλά πρόσφατα ερευνητές των εργαστηρίων Argonne των ΗΠΑ κατασκεύασαν ένα υλικό από ίνες άνθρακα που είναι πολύ πιο ολισθηρό από το τεφλόν.
 

Galb

Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2005
Μηνύματα
4.898
Κριτικές
8
Like
38
Πόντοι
16
                  Αυτό που ψάχνει ένας χάκερ



Eχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που ψάχνει ένας χάκερ; Ο πιο επικίνδυνος χάκερ όλων των εποχών, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, δηλώνει ότι ο λόγος που εισέβαλε στα απόρρητα αρχεία του Πενταγώνου και της NASA ήταν για να βρει ...εξωγήινους! Για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σοβαρά επικίνδυνος άνθρωπος ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας, καθώς έχει διαπράξει «τη μεγαλύτερη ηλεκτρονική παραβίαση (χάκινγκ) στρατιωτικών αρχείων όλων των εποχών».

Όμως ο Βρετανός Gary McKinnon δηλώνει ένας απλός «σπασίκλας» και λάτρεις των υπολογιστών, που ήθελε μόνο να διαπιστώσει αν υπάρχουν εξωγήινοι και UFO! Είναι ένας άνεργος προγραμματιστής που αντιμετωπίζει τώρα το ενδεχόμενο να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου, αν βρεθεί ένοχος, υπάρχει πιθανότητα να του αποδοθεί ποινή κάθειρξης μέχρι και 70 χρόνια και πρόστιμο μέχρι και 1,75 εκατομμύρια δολάρια. Ο δικηγόρος του φοβάται ότι θα μπορούσε ακόμα να καταδικασθεί σε φυλάκιση στο Γουαντανάμο.

Η πραγματικότητα που σήμερα αντιμετωπίζει ο McKinnon απέχει «έτη φωτός» από τότε που ξεκίνησε την «καριέρα» του ως χάκερ, επηρεασμένος από μια ταινία που είχε δει όπου ένα έφηβο αγόρι «σπάει» τα αρχεία του ενός κεντρικού στρατιωτικού συστήματος και σχεδόν είναι η αιτία για την αρχή του Τρίτου Παγκόσμιου Πόλεμου. «Είχα παρακολουθήσει την ταινία ΅War Games' και μου είχε φανεί εκπληκτικό το γεγονός ότι ένα αγόρι μπορούσε να μπει στα συστήματα του στρατού», δηλώνει σε συνέντευξή του ο 39χρονος κατηγορούμενος πια.

Στα μέσα της δεκαετίας του '90, τότε που η τεχνολογία του Internet άρχισε να ανθεί, ο McKinnon, εξοπλισμένος με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε από ένα βιβλίο με όνομα «Το εγχειρίδιο του χάκερ», άρχισε να διεισδύει στα συστήματα βρετανικών πανεπιστημίων. Έπειτα, κατά τη διάρκεια της διετίας 2000-1 από το σπίτι του στο Hornsey και χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή με ένα ταπεινό 56K dial-up modem, έστρεψε το βλέμμα του και τη δραστηριότητά του προς την αμερικανική κυβέρνηση και το στρατό. Ο κύριος στόχος μου ήταν να ανακαλύψω στοιχεία σχετικά με τα UFO και κρυφές τεχνολογίες. Ήθελα να χρησιμοποιήσω ηλεκτρονικά εργαλεία ασφάλειας για να ανακαλύψω αυτά τα πράγματα που η κυβέρνηση δεν θα έλεγε ποτέ», λέει. Χρησιμοποιώντας το κωδικό όνομα «Solo», ανακάλυψε ότι πολλά αμερικανικά συστήματα υψηλής ασφάλειας χρησιμοποιούσαν ένα ανασφαλές πρόγραμμα των Microsoft Windows χωρίς καμία προστασία με κωδικούς. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια των αναζητήσεών του βρήκε τα στοιχεία ενός προγράμματος με το όνομα «Disclosure Project», όπου υπήρχαν οι καταθέσεις ειδικών που έλεγαν ότι υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία που προέρχεται από εξωγήινους. Είχε ακούσει έναν επιστήμονα της NASA να λέει ότι το Johnson Space Centre είχε μια υπηρεσία όπου υψηλής ευκρίνειας δορυφορικές εικόνες επεξεργάζονταν με τέτοιο τρόπο ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη UFO. Έτσι αποφάσισε να «σπάσει» μόνος του το σύστημα του Johnson Space Centre και να ανακαλύψει μόνος του της αλήθεια. Ωστόσο, οι έρευνές του έφτασαν στο τέλος τους το Μάρτιο του 2002, όταν τον συνέλλαβε η Αστυνομία.

Για τον McKinnon, η σύλληψή του ήταν λυτρωτική. Η ιστορία του McKinnon μπορεί να μοιάζει με κινηματογραφικό σενάριο, όμως οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει μετά την παραπομπή του από αμερικανικό δικαστήριο είναι απόλυτα αληθινές και απολύ σοβαρές. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος των αμερικανικών Αρχών που θέλουν να φοβίσουν άλλους επίδοξους χάκερ παρά να διορθώσουν τα δικά τους προβλήματα ασφάλειας. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του βρίσκονται κάποια μέλη της Βουλής που συμφωνούν με τον αγώνα του να αλλάξει η διεθνής συνθήκη έκδοσης καταζητούμενων μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Η επόμενη φάση του δικαστικού του αγώνα έχει προγραμματισθεί για τις 10 Μαΐου στο πταισματοδικείο Bow Street Magistrates Court. Ο 39χρονος αφήνει να υπονοηθεί πως ό,τι και αν γίνει, έχει πολλά ακόμα να πει. «Δεν μπορώ να μιλήσω για πολλά από τα πράγματα που ανακάλυψα. Δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή», λέει με χαμόγελο.


Πηγή: coder.gr
 

Επισκέπτης
Οι παλιοί υπολογιστές ήταν τεράστιοι. Πόσο μεγάλος ήταν ο πρώτος υπολογιστής και πότε κατασκευάστηκε;

Ο πρώτος πλήρως ηλεκτρονικός υπολογιστής στον κόσμο ήταν ο ENIAC, που τέθηκε σε λειτουργία το 1946. Ο υπολογιστής είχε παραγγελθεί από τον αμερικανικό στρατό κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, προκειμένου να υπολογίζει τις τροχιές των βλημάτων. Οι υπολογισμοί αυτοί έπαιρναν πολλές μέρες να γίνουν με το χέρι, ενώ ο ENIAC τους διεκπεραίωνε σε κλάσμα δευτερολέπτου. Σε ένα δευτερόλεπτο μπορούσε να κάνει 5.000 προσθέσεις ή αφαιρέσεις, 357 πολλαπλασιασμούς ή 35 διαιρέσεις.

Δυστυχώς, όμως, ο προγραμματισμός του υπολογιστή παρουσίαζε μεγάλες δυσκολίες. Κάθε φορά που έπρεπε να εκτελέσει μια εντολή, οι τεχνικοί ήταν αναγκασμένοι να αλλάζουν αμέτρητες συνδέσεις και να γυρίζουν πολλούς διακόπτες. Επιπλέον, έπιανε και πολύ χώρο. Ο ENIAC καταλάμβανε 167 τετραγωνικά μέτρα -όσο δηλαδή ένα μεγάλο σπίτι- και ζύγιζε σχεδόν 30 τόνους.

Πηγή :ΜΙΤ
 

Επισκέπτης
Πριν από μερικά χρόνια, γινόταν λόγος για ορισμένα πειράματα στη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων, από τα οποία θα μπορούσε να καταστραφεί η Γη. Για τι ακριβώς πρόκειται και υπάρχει ακόμη αυτός ο κίνδυνος;

Το ερώτημα αυτό τέθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1990, λίγο πριν αρχίσουν τα πειράματα στον επιταχυντή RHIC στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα συγκρούονταν μετωπικά ιόντα χρυσού με μια ταχύτητα που θα πλησίαζε την ταχύτητα του φωτός. Στόχος των πειραμάτων ήταν η αναδημιουργία της «αρχέγονης σούπας» του σύμπαντος, ενός πλάσματος κουάρκ-γλουονίων. Τότε, ορισμένοι ερευνητές είχαν υποστηρίξει ότι η λειτουργία του νέου επιταχυντή ενδεχομένως να είχε καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Μερικοί, μάλιστα, από αυτούς είχαν αναφερθεί στην πιθανότητα σχηματισμού μιας μίνι μαύρης τρύπας, η οποία θα μεγάλωνε και θα κατάπινε τη Γη. Άλλοι, πάλι, προειδοποιούσαν ότι τα λεγόμενα «παράξενα» κουάρκ που θα σχηματίζονταν θα συγκροτούσαν μικρούς σβόλους παράξενης ύλης, τα λεγόμενα «strangelets». Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, αυτά τα strangelets θα μπορούσαν να μετατρέψουν την κανονική ύλη σε παράξενη ύλη, μέχρι να αφανιστεί ολόκληρη η Γη. Το ζήτημα θεωρήθηκε σοβαρό, γι’ αυτό και ο διευθυντής του εργαστηρίου Brookhaven John Marburger ανέθεσε το 1999 σε μια ομάδα διακεκριμένων φυσικών να διερευνήσει εάν αυτά τα σενάρια καταστροφής θα μπορούσαν να έχουν πραγματική βάση. Το συμπέρασμα της επιτροπής, την οποία αποτελούσαν διακεκριμένοι φυσικοί από το MIT και από τα Πανεπιστήμια του Yale και του Princeton, ήταν ότι ο κίνδυνος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος.

Πηγή :ΜΙΤ
 

Επισκέπτης
Τι συμβαίνει όταν αισθανόμαστε ότι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε κάτι που δεν έχουμε καμιά όρεξη να το κάνουμε;

Οι έμμονες ιδέες είναι σκέψεις ή παραστάσεις που στριφογυρίζουν στο μυαλό μας προκαλώντας άγχος. Συχνά, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος αυτό με ψυχαναγκαστικές πράξεις. Το πιο κλασσικό παράδειγμα είναι ο φόβος για τα μικρόβια, που οδηγεί στην έμμονη ιδέα της μόλυνσης, η οποία με τη σειρά της έχει σαν αποτέλεσμα να πλένουμε συνεχώς τα χέρια μας ή να κάνουμε συνεχώς καθαριότητα στο σπίτι.

Επί πολλά χρόνια, οι επιστήμονες συνέδεαν τις έμμονες ιδέες με τα χαμηλά επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη στον εγκέφαλο, αλλά πρόσφατες τομογραφίες PET μας έδωσαν νέες, εντελώς διαφορετικές ενδείξεις. Ο Lewis Baxter Jr του Πανεπιστημίου της Φλόριντα παρατήρησε ότι άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είχαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα στα λεγόμενα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου. Η Judith Rapoport του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ ανέπτυξε τη θεωρία ότι αυτή η αυξημένη δραστηριότητα των βασικών γαγγλίων ενεργοποιεί ανεπιθύμητα πρότυπα συμπεριφοράς, που είχαν απωθηθεί σαν κατάλοιπα του παρελθόντος μας. Επειδή τα βασικά γάγγλια δεν ελέγχονται από τα κέντρα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τις συνειδητές λειτουργίες μας, οι ψυχαναγκαστικές πράξεις έχουν την τάση να επιμένουν και να επεκτείνονται.
 

Επισκέπτης
Υπάρχουν άνθρωποι με ουρά;

Υπάρχουν αρκετά βεβαιωμένα παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι στη βάση της σπονδυλικής τους στήλης έχουν μια απόφυση που θυμίζει ουρά. Το φαινόμενο είναι σπάνιο, αλλά όχι άγνωστο, και οι ρίζες του χάνονται στα βάθη της προϊστορίας.

Οι ανθρώπινες ουρές είναι συχνά λείες και σαρκώδεις, με μήκος μόλις ένα χιλιοστό, αλλά υπάρχουν παραδείγματα που έφταναν σε μήκος μέχρι και τα 30 εκατοστά. Οι ουρές αυτές συνήθως δεν έχουν κινητικότητα, αλλά υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου η ουρά περιέχει σπονδύλους και κινείται.

Οι ουρές σχετίζονται κατά πάσα πιθανότητα με την εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους. Κατά γενική ομολογία, οι μακρινοί πρόγονοι των ανθρώπων είχαν ουρά. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα φέρουμε αταβιστικά ίχνη της ουράς αυτής, με τα μικρά συνοστεωμένα οστά του κόκκυγα, στο κατώτερο άκρο του ιερού οστού. Κατά την κύηση, το έμβρυο αναπτύσσει για σύντομο χρονικό διάστημα μια ουρά, η οποία όμως υποχωρεί γρήγορα και κατά τη γέννηση τα ίχνη της έχουν εξαφανιστεί.

Υπάρχουν δύο θεωρίες σχετικά με την εμφάνιση ουράς σε ανθρώπους. Η πρώτη υποστηρίζει ότι πρόκειται για εμβρυϊκή ουρά, η οποία για κάποιο λόγο δεν εξαφανίστηκε. Η δεύτερη θεωρία λέει ότι φέρουμε ακόμη στα κύτταρά μας πολλά από τα γονίδια των προγόνων μας και πως, κάτω από ορισμένες συνθήκες, κάποια από αυτά μπορεί να εκδηλωθούν.

Στη σπάνια περίπτωση κατά την οποία γεννιέται ένα παιδί με ουρά, αυτή συνήθως αφαιρείται με μια μικρή χειρουργική επέμβαση. Διαφορετικά, η ουρά μεγαλώνει, όσο το παιδί αναπτύσσεται.
 

Επισκέπτης
Πόσα άστρα μπορεί να δει κανείς με γυμνό μάτι;

Μια νύχτα με καλή ορατότητα και καθαρή ατμόσφαιρα, ένας άνθρωπος που έχει κανονική όραση μπορεί να δει περίπου 3.000 άστρα. Αν συμπέσουν κάποιες συγκεκριμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες, άνθρωποι με οξύτατη όραση μπορούν να διακρίνουν έως και διπλάσιο αριθμό άστρων.
 

Επισκέπτης
Μπορεί κανείς να επιτύχει το απόλυτο κενό;


Tο απόλυτο κενό δεν υπάρχει ούτε στη Γη ούτε στο μακρινό διάστημα. Ακόμη και ανάμεσα στα άστρα υπάρχει ένα αραιό νέφος από ηλεκτρισμένα σωματίδια.

Όσο χαμηλότερη είναι η πίεση ενός αερίου, τόσο αυτό πλησιάζει προς το κενό. Η πίεση μετριέται σε torr. Ενδεικτικά, η κανονική ατμοσφαιρική πίεση είναι 760 torr. Σε εργαστηριακές συνθήκες έχει μετρηθεί πίεση 10-14 torr. Η πίεση μέσα σε ένα λαμπτήρα πυράκτωσης ανέρχεται στα 10-4 torr, ενώ μπορεί να φτάσει και στα 10-9 torr στον καθοδικό σωλήνα της τηλεόρασης. Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι στο απώτερο διάστημα η πίεση πρέπει να κυμαίνεται κάπου μεταξύ στα 10-14 και στα 10-19 torr. Στα 10-14 torr, το σύνολο των μορίων ανά κυβικό εκατοστό μπορεί να ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες, ενώ υπό κανονικές συνθήκες στη Γη φτάνουν τα πεντάκις εκατομμύρια (1019).

Για τη δημιουργία υψηλού ατμοσφαιρικού κενού χρησιμοποιείται ένας αεροστεγής θάλαμος και μια αντλία αέρος, που απομακρύνει τον αέρα και τους υδρατμούς. Συχνά χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία αντλίες, η οποίες συνδέονται σε σειρά, και η διαδικασία μπορεί να κρατήσει πολλές μέρες.

Πηγή :ΜΙΤ
 

Επισκέπτης
Πώς λειτουργεί ο αερόσακος;

O αερόσακος είναι ένας σάκος από νάιλον, ο οποίος βρίσκεται διπλωμένος στο τιμόνι, μπροστά από τη θέση του συνοδηγού καθώς και σε άλλες θέσεις στα σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων. Στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου υπάρχει ένας αισθητήρας, που λειτουργεί ακριβώς τη στιγμή της σύγκρουσης. Ο μηχανισμός ενεργοποιείται με μια σύγκρουση αντίστοιχη με την πρόσκρουση σ’ έναν τοίχο με ταχύτητα τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο αισθητήρας στέλνει ένα ηλεκτρικό σήμα, το οποίο πυροδοτεί μια εύφλεκτη ουσία. Αυτή καίγεται πολύ έντονα και απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες αζώτου. Το αέριο διοχετεύεται στον αερόσακο με μεγάλη ταχύτητα. Αμέσως μετά, ο αερόσακος αρχίζει να ξεφουσκώνει, καθώς το αέριο βγαίνει μέσα από μικρές τρύπες στο νάιλον, ώστε να περιοριστεί η πίεση του αερόσακου στον οδηγό ή τον επιβάτη του αυτοκινήτου. Η όλη διαδικασία, από τη στιγμή της σύγκρουσης μέχρι να φουσκώσει ο αερόσακος, διαρκεί 5/100 του δευτερολέπτου.

Οι αερόσακοι, που από το 1998 αποτελούν στάνταρ εξοπλισμό των αυτοκινήτων Ι.Χ., δεν είναι καινούργια εφεύρεση. Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χρονολογείται από το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, και αφορά αερόσακους για αεροπλάνα.

Σήμερα, τα περισσότερα καινούργια μοντέλα αυτοκίνητων διαθέτουν αερόσακους που προστατεύουν τους επιβάτες και από πλευρικές συγκρούσεις.

Πηγή : Auto Moto
 

Επισκέπτης
Πού σχηματίζονται τα περισσότερα άστρα;

Σε ορισμένους γαλαξίες σχηματίζονται άστρα εξαιρετικά γρήγορα και με τρομακτική ένταση. Πρόκειται για τους λεγόμενους γαλαξίες starburst και ο ρυθμός με τον οποίο γεννιούνται τα νέα άστρα εκεί είναι δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι σε έναν κοινό γαλαξία.

Η έρευνα γύρω από τους γαλαξίες starburst έχει ξεκινήσει σχετικά πρόσφατα, αλλά η πιο διαδεδομένη θεωρία υποστηρίζει ότι η έντονη αστρική γένεση οφείλεται σε μια πολύ κοντινή προσέγγιση ή σύγκρουση με ένα γειτονικό τους γαλαξία. Τα ωστικά κύματα της σύγκρουσης διαχέονται σ’ ολόκληρο το γαλαξία και συγκρούονται με τεράστια νέφη αερίων και ύλης, τα οποία έτσι καταρρέουν και δημιουργούν εκατοντάδες άστρα. Τα άστρα αυτά, λόγω του μεγέθους τους, καταναλώνουν γρήγορα τα πυρηνικά τους καύσιμα και εκρήγνυνται ως σουπερνόβα. Οι εκρήξεις αυτές, με τη σειρά τους, δημιουργούν νέα ωστικά κύματα, που διαπερνούν τον γαλαξία, προκαλώντας μια αλυσίδα αλλεπάλληλων αστρικών γενέσεων, μέχρι να διαλυθούν τα νέφη ύλης και αερίων.

Στον Μ82, για παράδειγμα, γεννιούνται δεκαπλάσιες ποσότητες άστρων απ’ ό,τι στο δικό μας Γαλαξία. Σήμερα οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι η μετατροπή του M82 σε starburst οφείλεται σε μία πολύ στενή προσέγγισή του με το γειτονικό του μεγάλο γαλαξία Μ81, στο κοντινό παρελθόν.

Πηγή :ΜΙΤ
 

Επισκέπτης
Υπάρχουν «λακκούβες» στον αέρα;

Τι είναι τα κενά αέρος και πόσο κινδυνεύουν τα αεροπλάνα απ’ αυτά;

Στον αέρα δεν υπάρχουν πραγματικά «κενά» ή «οπές» (air pockets). Με τους όρους αυτούς χαρακτηρίζουμε τα καθοδικά ρεύματα αέρα που είναι ισχυρότερα από την ανυψωτική δύναμη ενός αεροσκάφους. Όταν το αεροπλάνο εκτίθεται σε ένα τέτοιο ρεύμα, κάνει μια απότομη καθοδική κίνηση, η οποία στους επιβαίνοντες δημιουργεί την αίσθηση της πτώσης.

Παρ’ όλο που τα «κενά αέρος» μπορεί να μας φαίνονται βίαια, στην πραγματικότητα η πτώση είναι πολύ μικρή – τις περισσότερες φορές, μόλις μερικά εκατοστά. Σε μια πτώση δύο μέτρων, όλα τα αντικείμενα που δεν είναι στερεωμένα, καθώς και οι επιβάτες που δε φορούν ζώνη θα μπορούσαν να πεταχτούν στην οροφή της ατράκτου. Κάτι τέτοιο, όμως, συμβαίνει πολύ σπάνια.

Τα κενά αέρος δεν είναι επικίνδυνα ούτε για το αεροπλάνο ούτε για τους επιβαίνοντες. Όλα τα σύγχρονα αεροπλάνα είναι κατασκευασμένα έτσι, ώστε να μπορούν να αντέχουν στις δυνάμεις που ασκούνται από τα ρεύματα αέρος σε μεγάλα ύψη. Ο φόβος που νιώθουν πολλοί από εμάς οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αντιδρούν ενστικτωδώς στην αίσθηση της πτώσης. Μόλις νιώσουμε να πέφτουμε, καταλαμβανόμαστε από πανικό.

Πηγή : To διάβασα σε ένα φυλλάδιο της British Airways  :coffee:
 

Επισκέπτης
Όλοι οι ηγέτες του Ελληνικού έθνους

Αθηναϊκή ηγεμονία
Μιλτιάδης 493 489 υιός Κίμωνα
Θεμιστοκλής 489 476 υιός Νεοκλή
Κίμων 476 461 υιός Μιλτιάδη
Περικλής ο Ολύμπιος 461 429 υιός Ξανθίππου
Κλέων ο Βυρσοδέψης 429 422 υιός Κλεάνετου
Νικίας 422 420 υιός Νικήρατου
Αλκιβιάδης 420 415 υιός Κλινία
Ανδροκλής 415 411
Αλκιβιάδης 411 406 [βλ. ανωτέρω]
Κλεοφών ο Λυροποιός 406 404

Σπαρτιατική ηγεμονία
Λύσανδρος 404 395 υιός Αριστόκριτου
Αγησίλαος ο Χωλός 395 371 υιός Ζευξίδαμου

Θηβαϊκή ηγεμονία
Επαμεινώνδας 371 362 υιός Κλέομνη
Παμένης 362 352

Μακεδονική ηγεμονία
Δυναστεία Αργεάδων
Φίλιππος Β' 352 336 υιός Αμύντα Γ' της Μακεδονίας
Αλέξανδρος Γ' ο Μέγας336 323 υιός Φιλίππου Β'
Περδίκκας 323 321 Ορεστίς
Φίλιππος Γ' Αρριδαίος 323 317 υιός Φιλίππου Β'
Αλέξανδρος Δ' Αιγαίος 323 310 υιός Αλεξάνδρου Γ'
Δυναστεία Αντιπάτρου
Αντίπατρος Α' 321 319 Χαλκιδική
Πολυπέρχων 319 316 Τυμφαία
Κάσσανδρος 316 297 υιός Αντιπάτρου Α'
Φίλιππος Δ' 297 297 υιός Κασσάνδρου
Αντίπατρος Β' 297 294 υιός Κασσάνδρου
Αλέξανδρος Ε' 297 294 υιός Κασσάνδρου
Δυναστεία Αντιγόνου
Δημήτριος Α' Πολιορκητής 294 288 Βέροια
Λυσίμαχος 288 281 Κράννων
Πτολεμαίος Κεραυνός 281 279 υιός Πτολεμαίου Α' της Αιγύπτου
Μελέαγρος 279 279 υιός Πτολεμαίου Α' της Αιγύπτου
Αντίπατρος Ετησίας 279 279 ανιψιός Κασσάνδρου
Σωσθένης 279 277
Αντίγονος Β' Γονατάς 277 239 υιός Δημητρίου Α'
Δημήτριος Β' Αιτωλικός239 229 υιός Αντιγόνου Β'
Αντίγονος Γ' Δώσων 229 221 εγγονός Δημητρίου Α'
Φίλιππος Ε' 221 179 υιός Δημητρίου Β'
Περσέας 179 168 υιός Φιλίππου Ε'
168 πΧ: οι Ρωμαίοι, υπό τον Αιμίλιο Παύλο, κατακτούν την Μακεδονία

Ρωμαϊκή κατοχή 168 πΧ 610 μΧ

Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Επί βασιλέως Ηρακλείου, η ελληνική γίνεται η επίσημη γλώσσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Δυναστεία Ηρακλείου
Ηράκλειος 610 641 Καππαδοκία
Κωνσταντίνος Γ' 641 641 υιός Ηρακλείου
Ηρακλέωνας 641 641 υιός Ηρακλείου
Κώνστανς Β' Πωγωνάτος641 668 υιός Κωνσταντίνου Γ'
Κωνσταντίνος Δ' 668 685 υιός Κώνσταντος Β'
Ιουστινιανός Β' Ρυνότμητος 685 695 υιός Κωνσταντίνου Δ'
Λεώντιος 695 698 Θέμα Ανατολικών
Τιβέριος Γ' 'Αψιμαρ 698 705 Θέμα Κιβυρραιωτών
Ιουστινιανός Β' 705 711 [βλ. ανωτέρω]
Φιλιππικός Βαρδάνης 711 713 Αρμενία
Αναστάσιος Β' Αρτέμιος713 715 Κωνσταντινούπολη
Θεοδόσιος Γ' 715 717 Αδραμύττιον Ιωνίας
Δυναστεία Ισαύρων
Λέων Γ' 717 741 Γερμανίκεια Συρίας
Κωνσταντίνος Ε' Κοπρώνυμος 741 742 υιός Λέωντα Γ'
Αρτάβασδος 742 743 υιός εξ αγχιστείας Λέωντα Γ'
Κωνσταντίνος Ε' 743 745 [βλ. ανωτέρω]
Λέων Δ' Χάζαρος 775 780 υιός Κωνσταντίνου Ε'
Κωνσταντίνος ΣΤ' 780 797 υιός Λέωντα Δ'
Ειρήνη η Αθηναία 797 802 μητέρα Κωνσταντίνου ΣΤ'
Δυναστεία Νικηφόρου
Νικηφόρος Α' 802 811 Σελεύκεια Πισιδίας
Σταυράκιος 811 811 υιός Νικηφόρου Α'
Μιχαήλ Α' Ραγκαβές 811 813 αδερφός εξ αγχιστείας Σταυράκιου
Λέων Ε' ο Αρμένιος 813 820 Αρμενία
Δυναστεία Αμορίου
Μιχαήλ Β' Τραυλός 820 829 Αμόριον Φρυγίας
Θεοφίλος ο Δίκαιος 829 842 υιός Μιχαήλ Β'
Μιχαήλ Γ' Μέθυσος 842 867 υιός Θεόφιλου
Μακεδονική Δυναστεία
Βασίλειος Α' 867 886 Ανδριανούπολη Θράκης
Λέων ΣΤ' ο Σοφός 886 912 υιός Βασιλείου Α'
Αλέξανδρος 912 913 υιός Βασιλείου Α'
Κωνσταντίνος Ζ' Πορφυρογέννητος 913 959 υιός Λέωντα ΣΤ'
Ρωμανός Α' Λεκαπηνός920 944 πατέρας εξ αγχιστείας Κωνσταντίνου Ζ'
Ρωμανός Β' 959 963 υιός Κωνσταντίνου Ζ'
Βασίλειος Β' Βουλγαροκτόνος963 1025 υιός Ρωμανού Β'
Νικηφόρος Β' Φωκάς 963 969 σύζυγος Θεοφανούς (χήρας Ρωμανού Β')
Ιωάννης Α' Τσιμισκής 969 976 υιός εξ αγχιστείας Κωνσταντίνου Ζ'
Κωνσταντίνος Η' 1025 1028 υιός Ρωμανού Β'
Ζωή          1028 1050 κόρη Κωνσταντίνου Ζ'
Ρωμανός Γ' Αργυρός 1028 1034 σύζυγος Ζωής
Μιχαήλ Δ' Παφλαγών 1034 1041 σύζυγος Ζωής
Μιχαήλ Ε' Καλαφάτης 1041 1042 ανιψιός Μιχαήλ Δ'
Κωνσταντίνος Θ' Μονομάχος1042 1055 σύζυγος Ζωής
Θεοδώρα 1055 1056 κόρη Κωνσταντίνου Ζ'
Μιχαήλ ΣΤ' Στρατιωτικός 1056 1057 Κωνσταντινούπολη
Ισαάκ Α' Κομνηνός 1057 1059 Κασταμονή Παφλαγονίας
Δυναστεία Δούκα
Κωνσταντίνος Ι'        1059 1067 Θράκη
Μιχαήλ Ζ' Παραπινάκης 1067 1078 υιός Κωνσταντίνου Ι'
Ρωμανός Δ' Διογένης 1068 1071 σύζυγος Ευδοκίας (χήρας Κωνσταντίνου Ι')
Νικηφόρος Γ' Βοτανειάτης 1078 1081 σύζυγος Μαρίας (χήρας Μιχαήλ Ζ')
Δυναστεία Κομνηνών
Αλέξιος Α' 1081 1118 ανιψιός Ισαάκ Α'
Ιωάννης Β' 1118 1143 υιός Αλεξίου Α'
Μανουήλ Α' 1143 1180 υιός Ιωάννη Β'
Αλέξιος Β' 1180 1183 υιός Μανουήλ Α'
Ανδρόνικος Α' 1183 1185 ανιψιός Ιωάννη Β'
Δυναστεία Αγγέλων
Ισαάκ Β'        1185 1195 Φιλαδέλφεια
Αλέξιος Γ' 1195 1203 αδερφός Ισαάκ Β'
Αλέξιος Δ' 1203 1204 υιός Ισαάκ Β'
Αλέξιος Ε' Μούρτζουφλος 1204 1204 υιός εξ αγχιστείας Αλεξίου Γ'
Δυναστεία Λασκαριδών
Θεόδωρος Α' 1204 1222 Καππαδοκία
Ιωάννης Γ' Βατάτζης 1222 1254 υιός εξ αγχιστείας Θεόδωρου Α'
Θεόδωρος Β' 1254 1258 υιός Ιωάννη Γ'
Ιωάννης Δ' 1258 1261 υιός Θεοδώρου Β'
Δυναστεία Παλαιολόγων
Μιχαήλ Η' 1259 1282 Κωνσταντινούπολη
Ανδρόνικος Β' 1282 1328 υιός Μιχαήλ Η'
Ανδρόνικος Γ' 1328 1341 εγγονός Ανδρονίκου Β'
Ιωάννης Ε' 1341 1352 υιός Ανδρονίκου Γ'
Ιωάννης ΣΤ' Καντακουζηνός 1347 1354 πατέρας εξ αγχιστείας Ιωάννη Ε'
Ιωάννης Ε' 1354 1376 [βλ. ανωτέρω]
Ανδρόνικος Δ' 1376 1379 υιός Ιωάννη Ε'
Ιωάννης Ε' 1379 1390 [βλ. ανωτέρω]
Ιωάννης Ζ' 1390 1390 υιός Ανδρονίκου Δ'
Ιωάννης Ε' 1390 1391 [βλ. ανωτέρω]
Μανουήλ Β' 1391 1425 υιός Ιωάννη Ε'
Ιωάννης Η' 1425 1448 υιός Μανουήλ Β'
Κωνσταντίνος ΙΑ' Δραγάσης 1448 1453 υιός Μανουήλ Β'
1453: οι Τούρκοι, υπό τον Μεχμέτ Β', κατακτούν την Κωνσταντνούπολη

Τουρκική κατοχή 1453 1827

Σύγχρονη Ελλάς
Βασιλείς
Όθωνας 1832 1862 υιός Λουδοβίκου Α' της Βαυαρίας
Γεώργιος Α' 1863 1913 υιός Χριστιανού της Δανίας
Κωνσταντίνος ΙΒ' 1913 1917 υιός Γεωργίου Α'
Αλέξανδρος 1917 1920 υιός Κωνσταντίνου ΙΒ'
Κωνσταντίνος ΙΒ' 1920 1922 [βλ. ανωτέρω]
Γεώργιος Β' 1922 1923 υιός Κωνσταντίνου ΙΒ'
Γεώργιος Β' 1935 1941 [βλ. ανωτέρω]
Γερμανική κατοχή 1941 1944
Γεώργιος Β' 1946 1947 [βλ. ανωτέρω]
Παύλος Α' 1947 1964 υιός Κωνσταντίνου ΙΒ'
Κωνσταντίνος ΙΓ' 1964 1967 υιός Παύλου Α'
Επαναστάτες
Ελ.Βενιζέλος 1917 1920 Χανιά Κρήτης
Πλαστήρας 1922 1924 Καρδίτσα Θεσσαλίας
Δικτάτορες
Ιωάννης Καποδίστριας 1827 1831 Κέρκυρα
Πάγκαλος 1925 1926 Αττική
Μεταξάς 1936 1941 Κεφαλλονιά
Παπαδόπουλος 1967 1973 Αχαϊα
Ιωαννίδης 1973 1974 Αργολίδα
Πρωθυπουργοί
Μετά την θέσπιση της "δεδηλωμένης" και μόνο αν έλαβαν ψήφο
εμπιστοσύνης και κυβέρνησαν επί ένα χρόνο τουλάχιστον.
Κουμουνδούρος 1875 1882 Μεσσηνία
Τρικούπης 1882 1885 Αιτωλία
Δεληγιάννης 1885 1886 Αρκαδία
Τρικούπης 1886 1890 [βλ. ανωτέρω]
Δεληγιάννης 1890 1892 [βλ. ανωτέρω]
Τρικούπης 1892 1895 [βλ. ανωτέρω]
Δεληγιάννης 1895 1897 [βλ. ανωτέρω]
Ζαϊμης 1897 1899 Αχαϊα
Θεοτόκης 1899 1901 Κέρκυρα
Ζαϊμης 1901 1902 [βλ. ανωτέρω]
Θεοτόκης 1903 1904 [βλ. ανωτέρω]
Θεοτόκης 1905 1909 [βλ. ανωτέρω]
Ελ.Βενιζέλος 1910 1915 Χανιά Κρήτης
Γούναρης 1921 1922 Αχαϊα
Ζαϊμης 1926 1928 [βλ. ανωτέρω]
Ελ.Βενιζέλος 1928 1932 [βλ. ανωτέρω]
Τσαλδάρης 1932 1935 Κορινθία
Σοφούλης 1947 1949 Σάμος
Σ.Βενιζέλος 1950 1951 υιός Ελ.Βενιζέλου
Πλαστήρας 1951 1952 Καρδίτσα Θεσσαλίας
Παπάγος 1952 1955 Κυδωνίες Ιωνίας
Καραμανλής 1955 1963 Σέρρες Μακεδονίας
Γ.Παπανδρέου 1963 1965 Αχαϊα
Στεφανόπουλος 1965 1966 Ηλεία
Καραμανλής 1974 1980 [βλ. ανωτέρω]
Ανδρ.Παπανδρέου 1981 1989 υιός Γ.Παπανδρέου
Μητσοτάκης 1990 1993 Χανιά Κρήτης
Ανδρ.Παπανδρέου 1993 1996 [βλ. ανωτέρω]
Σημίτης 1996 2001 Αττική

Τοπικά Ελληνικά κράτη

Σπάρτη
γένος Αγιάδων
Ευρυσθένης ? 930 τετρασέγγονος Ηρακλή
'Αγις Α'        930 900 υιός Ευρυσθένη
Εχέστρατος 900 870 υιός 'Αγι Α'
Λεοβώτας 870 840 υιός Εχέστρατου
Δόρυσσος 840 815 υιός Λεοβώτα
Αγησίλαος Α' 815 786 υιός Δόρυσσου
Αρχέλαος 786 760 υιός Αγησίλαου Α'
Τήλεκλος 760 740 υιός Αρχέλαου
Αλκαμένης 740 700 υιός Τήλεκλου
Πολύδωρος 700 665 υιός Αλκαμένη
Ευρυκράτης 665 640 υιός Πολύδωρου
Αναξανδρίδας Α' 640 615 υιός Ευρυκράτη
Ευρυκρατίδας 615 590 υιός Αναξανδρίδα Α'
Λέων 590 560 υιός Ευρυκρατίδα
Αναξανδρίδας Β' 560 520 υιός Λέοντα
Κλεομένης Α' 520 490 υιός Αναξανδρίδα Β'
Λεωνίδας Α' 490 480 υιός Αναξανδρίδα Β'
Πλείσταρχος 480 459 υιός Λεωνίδα Α'
Πλειστοάναξ 459 409 υιός Κλεομένη Α'
Παυσανίας 409 395 υιός Πλειστοάνακτος
Αγησίπολις Α' 395 380 υιός Παυσανία
Κλεόμβροτος Α' 380 371 υιός Παυσανία
Αγησίπολις Β' 371 370 υιός Κλεομβρότου Α'
Κλεομένης Β' 370 309 υιός Κλεομβρότου Α'
Αρεύς Α'        309 265 εγγονός Κλεομένη Β'
Ακρότατος 265 262 υιός Αρέως Α'
Αρεύς Β'        262 254 υιός Ακροτάτου
Λεωνίδας Β' 254 242 εγγονός Κλεομένη Β'
Κλεόμβροτος Β' 242 241 υιός εξ αγχιστείας Λεωνίδα Β'
Λεωνίδας Β' 241 236 [βλ. ανωτέρω]
Κλεομένης Γ' 236 227 υιός Λεωνίδα Β'
γένος Ευρυποντιδών
Προκλής ? 895 τετρασέγγονος Ηρακλή
Ευρυπών 895 865 υιός Προκλέους
Πρύτανις        865 835 υιός Ευρυπώντος
Πολυδέκτης 835 805 υιός Πρυτάνιδα
Εύνομος 805 775 υιός Πολυδέκτη
Χάριλλος 775 750 υιός Ευνόμου
Νίκανδρος 750 720 υιός Χαρίλλου
Θεόπομπος 720 675 υιός Νικάνδρου
Αναξανδρίδας 675 660 υιός Θεοπόμπου
Αρχίδαμος Α' 660 645 υιός Αναξανδρίδα
Αναξίλας        645 625 υιός Αρχιδάμου Α'
Λεωτυχίδας Α' 625 600 υιός Αναξίλα
Ιπποκρατίδας 600 575 υιός Λεωτυχίδα Α'
Αγασικλής 575 550 υιός Ιπποκρατίδα
Αρίστων 550 515 υιός Αγασικλή
Δημάρατος 515 491 υιός Αρίστωνος
Λεωτυχίδας Β' 491 469 δισέγγονος Ιπποκρατίδα
Αρχίδαμος Β' 469 427 εγγονός Λεωτυχίδα Β'
'Αγις Β'        427 399 υιός Αρχιδάμου Β'
Αγησίλαος Β' 399 360 υιός Αρχιδάμου Β'
Αρχίδαμος Γ' 360 338 υιός Αγησιλάου Β'
'Αγις Γ'        338 331 υιός Αρχιδάμου Γ'
Ευδαμίδας Α' 331 305 υιός Αρχιδάμου Γ'
Αρχίδαμος Δ' 305 275 υιός Ευδαμίδα Α'
Ευδαμίδας Β' 275 244 υιός Αρχιδάμου Δ'
'Αγις Δ'        244 241 υιός Ευδαμίδα Β'
Ευδαμίδας Γ' 241 228 υιός 'Αγι Δ'
Αρχίδαμος Ε' 228 227 υιός Ευδαμίδα Β'
Τυραννία
Κλεομένης Γ' 227 222 [βλ. ανωτέρω]
Μακεδονική κατοχή 222 219
Λυκούργος 219 210
Μαχανίδας 210 207
Νάβις 207 192
192 πΧ: Ένωση με την Αχαϊκή Συμπολιτεία

Μακεδονία
Δυναστεία Αργεάδων
Κάρανος περίπου 780 πΧ
Κοίνος περίπου 750 πΧ
Τυρίμμας περίπου 720 πΧ
Περδίκκας Α' 670 652 υιός Τυρίμμα
Αργαίος 652 621 υιός Περδίκκα Α'
Φίλιππος Α' 621 588 υιός Αργαίου
Αεροπός Α' 588 568 υιός Φιλίππου Α'
Αλκέτας 568 540 υιός Αεροπού Α'
Αμύντας Α' 540 498 υιός Αλκέτα
Αλέξανδρος Α' 498 454 υιός Αμύντα Α'
Περδίκκας Β' 454 413 υιός Αλεξάνδρου Α'
Αρχέλαος 413 399 υιός Περδίκκα Β'
Ορέστης 399 396 υιός Αρχελάου
Αεροπός Β' 396 394
Αμύντας Β' ο Μικρός 394 394 υιός Αρχελάου
Παυσανίας 394 393 υιός Αεροπού Β'
Αμύντας Γ' 393 391 δισέγγονος Αλεξάνδρου Α'
Αργαίος Β' 391 390 Λυγκηστίς
Αμύντας Γ' 390 369 [βλ. ανωτέρω]
Αλέξανδρος Β' 369 368 υιός Αμύντα Γ'
Πτολεμαίος Αλωρίτης 368 365 σύζυγος Ευρυδίκης (χήρας Αμύντα Γ')
Περδίκκας Γ' 365 359 υιός Αμύντα Γ'
Αμύντας Δ' 359 359 υιός Περδίκκα Γ'
Φίλιππος Β' 359 352 υιός Αμύντα Γ'
352 πΧ: η Μακεδονία, μετά την νίκη επί των Φωκέων στο Κρόκιον Πεδίον, ηγεμονεύει της Ελλάδος

Ήπειρος
Νεοπτόλεμος ? ? υιός Αχιλλέα
Έλενος ? ? σύζυγος Ανδρομάχης (χήρας Νεοπτόλεμου)
Μολοσσός ? ? υιός Νεοπτόλεμου
'Αδμητος        469 423
Θαρύπας 423 395 υιός Αδμήτου
Αλκέτας Α' 385 370 υιός Θαρύπα
Νεοπτόλεμος Α' 370 360 υιός Αλκέτα Α'
Αλέξανδρος Α' 360 352 υιός Νεοπτόλεμου Α'
Αρύββας 360 342 υιός Αλκέτα Α'
Αλέξανδρος Α' 342 331 [βλ. ανωτέρω]
Νεοπτόλεμος Β' 331 313 υιός Αλεξάνδρου Α'
Αρύββας 323 ? [βλ. ανωτέρω]
Αιακίδης ? 313 υιός Αρύββα
Αλκέτας Β' 313 307 υιός Αρύββα
Πύρρος Α' 307 302 υιός Αιακίδη
Νεοπτόλεμος Β' 302 296 [βλ. ανωτέρω]
Πύρρος Α' 298 272 [βλ. ανωτέρω]
Αλέξανδρος Β' 272 242 υιός Πύρρου Α'
Πύρρος Β' 242 234 υιός Αλεξάνδρου Β'
Πτολεμαίος 234 231 υιός Αλεξάνδρου Β'
Κοινό των Ηπειρωτών 231 168
168 πΧ: οι Ρωμαίοι, υπό τον Ανίκιο Γάλλο, κατακτούν την Ήπειρο

Συρακούσες
Γέλων 485 478 υιός Δεινομένη
Ιέρων Α'        478 467 υιός Δεινομένη
Θρασύβουλος 467 466 υιός Δεινομένη
"πολιτεία" 466 415
Ερμοκράτης 415 410 υιός Έρμωνος
Διοκλής 410 407
Δαφναίος 407 406
Διονύσιος Α' 406 367 υιός Ερμοκρίτου
Διονύσιος Β' 367 357 υιός Διονυσίου Α'
Δίων 357 354
Κάλλιππος 354 352 υιός Φίλωνος
Ιππαρίνος 352 350 υιός Διονυσίου Α'
Νυσαίος 350 346 υιός Διονυσίου Α'
Διονύσιος Β' 346 345 [βλ. ανωτέρω]
Ικέτας Α' 345 343
Τιμολέων 343 337 υιός Τιμαινέτου
Σωσίστρατος Α' 337 322
Αγαθοκλής 322 289 υιός Καρκίνου
Ικέτας Β' 289 280
Θοίνων 280 279
Σωσίστρατος Β' 279 278 εγγονός Σωσιστράτου Α'
Πύρρος Α' 278 276 βασιλεύς Ηπείρου
Ιέρων Β'        276 215 υιός Ιεροκλή
Ιερώνυμος 215 214 εγγονός Ιέρωνος Β'
Δεινομένης 214 213
Επικύδης 213 212
212 πΧ: οι Ρωμαίοι, υπό τον Κλαύδιο Μαρκέλλο, κατακτούν τις Συρακούσες

Βασίλειο της Περγάμου
Δυναστεία Ατταλιδών
Φιλέταιρος 283 263 Παφλαγών
Ευμένης Α' 263 241 ανιψιός Φιλέταιρου
'Ατταλος Α' Σωτήρ 241 197 ξάδερφος Ευμένη Α'
Ευμένης Β' Σωτήρ 197 160 υιός Αττάλου Α'
'Ατταλος Β' Φιλάδελφος 160 139 υιός Αττάλου Α'
'Ατταλος Γ' Φιλομήτωρ 139 133 υιός Ευμένη Β'
133 πΧ: ο 'Ατταλος Γ' κληροδοτεί το βασίλειο στην Ρώμη

Βασίλειο της Συρίας
Δυναστεία Σελευκιδών
Σέλευκος Α' Νικάτωρ 312 281
Αντίοχος Α' Σωτήρ 281 261 υιός Σελεύκου Α'
Αντίοχος Β' Θεός        261 247 υιός Αντιόχου Α'
Σέλευκος Β' Καλλίνικος 247 226 υιός Αντιόχου Β'
Σέλευκος Γ' Κεραυνός 226 223 υιός Σελεύκου Β'
Αντίοχος Γ' ο Μέγας 223 187 υιός Σελεύκου Β'
Σέλευκος Δ' Φιλοπάτωρ 187 175 υιός Αντιόχου Γ'
Αντίοχος Δ' Επιφανής 175 164 υιός Αντιόχου Γ'
Αντίοχος Ε' Ευπάτωρ 164 162 υιός Αντιόχου Δ'
Δημήτριος Α'        162 150 υιός Σελεύκου Δ'
Αλέξανδρος Α' Βάλας 150 146 υιός εξ αγχιστείας Πτολεμαίου ΣΤ' της Αιγύπτου
Δημήτριος Β'        146 144 υιός Δημητρίου Α'
Αντίοχος ΣΤ' Διόνυσος 144 142 υιός Αλεξάνδρου Α'
Διόδοτος Τρύφων 142 138 Απάμεια
Αντίοχος Ζ' Σιδήτης 138 129 υιός Δημητρίου Α'
Δημήτριος Β'        129 128 [βλ. ανωτέρω]
Αλέξανδρος Β' Ζαβινάς 128 123 Αίγυπτος
Αντίοχος Η' Γρυπός 123 114 υιός Δημητρίου Β'
Αντίοχος Θ' Κυζικηνός 114 112 υιός Αντιόχου Ζ'
Αντίοχος Η'        112 111 [βλ. ανωτέρω]
Αντίοχος Θ'        111 108 [βλ. ανωτέρω]
Αντίοχος Η'        108 96 [βλ. ανωτέρω]
Αντίοχος Θ'        96 95 [βλ. ανωτέρω]
Σέλευκος ΣΤ'        95 95 υιός Αντιόχου Η'
Αντίοχος Ι' Ευσεβής 95 93 υιός Αντιόχου Θ'
Αντίοχος ΙΑ' Επιφανής 93 93 υιός Αντιόχου Η'
Αντίοχος Ι'        93 92 [βλ. ανωτέρω]
Δημήτριος Γ' Εύκαιρος 92 88 υιός Αντιόχου Η'
Φίλιππος Α' Φιλάδελφος 88 83 υιός Αντιόχου Η'
Αρμενική κατοχή 83 69
Αντίοχος ΙΓ' Ασιατικός 69 66 υιός Αντιόχου Ι'
Φίλιππος Β' Φιλορωμαίος 66 65 υιός Φιλίππου Α'
Αντίοχος ΙΓ'        65 63 [βλ. ανωτέρω]
63 πΧ: οι Ρωμαίοι, υπό τον Πομπήιο, κατακτούν την Συρία

Βασίλειο της Αιγύπτου
Δυναστεία Πτολεμαίων
Πτολεμαίος Α' Σωτήρ 323 282 Εορδαία
Πτολεμαίος Β' Φιλάδελφος 282 246 υιός Πτολεμαίου Α'
Πτολεμαίος Γ' Ευεργέτης 246 222 υιός Πτολεμαίου Β'
Πτολεμαίος Δ' Φιλοπάτωρ 222 205 υιός Πτολεμαίου Γ'
Πτολεμαίος Ε' Επιφανής 205 180 υιός Πτολεμαίου Δ'
Πτολεμαίος ΣΤ' Φιλομήτωρ180 164 υιός Πτολεμαίου Ε'
Πτολεμαίος Η' Φύσκων 170 163 υιός Πτολεμαίου Ε'
Πτολεμαίος ΣΤ' 163 145 [βλ. ανωτέρω]
Πτολεμαίος Ζ' 145 145 υιός Πτολεμαίου ΣΤ'
Πτολεμαίος Η' 145 116 [βλ. ανωτέρω]
Πτολεμαίος Θ' Λαθύρος 116 107 υιός Πτολεμαίου Η'
Πτολεμαίος Ι' Αλέξανδρος 107 88 υιός Πτολεμαίου Η'
Πτολεμαίος Θ' 88 80 [βλ. ανωτέρω]
Βερενίκη Γ'        80 80 κόρη Πτολεμαίου Θ'
Πτολεμαίος ΙΑ' 80 80 υιός Πτολεμαίου Ι'
Πτολεμαίος ΙΒ' Αυλήτης 80 58 υιός Πτολεμαίου Θ'
Βερενίκη Δ'        58 55 κόρη Πτολεμαίου ΙΒ'
Πτολεμαίος ΙΒ' 55 51 [βλ. ανωτέρω]
Κλεοπάτρα Θεά 51 30 κόρη Πτολεμαίου ΙΒ'
30 πΧ: οι Ρωμαίοι, υπό τον Οκταβιανό, κατακτούν την Αίγυπτο

Βασίλειο της Βακτρίας
Δυναστεία Διοδότου
Διόδοτος Α' Σωτήρ 256 246 υιός εξ αγχιστείας Αντιόχου Β' της Συρίας
Διόδοτος Β'        246 227 υιός Διοδότου Α'
Ευθύδυμος Α' Θεός 227 189 υιός εξ αγχιστείας Διοδότου Α'
Δημήτριος Α' ο Ανίκητος 189 167 υιός Ευθυδήμου Α'
Δυναστεία Ευκρατιδών
Ευκρατίδης Α' 167 159 εγγονός Σελεύκου Β' της Συρίας
Ηλιοκλής        159 130 υιός Ευκρατίδη Α'
130 πΧ: οι Μογγόλοι Γουέν-τσι κατακτούν την Βακτρία

Βασίλειο της Ινδίας
Δυναστεία Διοδότου
Αγαθοκλής        167 165 υιός Δημητρίου Α' της Βακτρίας
Απολλόδωτος Α' 165 163 αδερφός Δημητρίου Α' της Βακτρίας
Μένανδρος ο Δίκαιος 163 145 υιός εξ αγχιστείας Δημητρίου Α' της Βακτρίας
Στράτων Α' Επιφανής 145 95 υιός Μενάνδρου
Διονύσιος        95 80
Ζώιλος Β' Σωτήρ 95 80
Απολλοφάνης        95 80
Ιππόστρατος        58 30
Δυτικό βασίλειο
Ανταλκίδας ο Νικηφόρος130 100
Αρχίβιος        100 78 ανιψιός Ηλιοκλή Α' της Βακτρίας
'Επανδρος 100 95
Φιλόξενος 95 90
Πευκόλαος 90 87
Διομήδης 87 82
Αρτεμίδωρος 82 71
Τήλεφος 69 61
Αμύντας 58 50 υιός Ανταλκίδα
Ερμαίος 50 30 υιός Αμύντα
30 πΧ: οι Σάκες, υπό τον Σπαλιρίση, κατακτούν την Ινδία

Δεσποτάτο της Ηπείρου
Δυναστεία Δούκα
Μιχαήλ Α' 1204 1215 ξάδερφος Αλεξίου Γ'
Θεόδωρος 1215 1230 αδερφός Μιχαήλ Α'
Μιχαήλ Β' 1230 1267 υιός Μιχαήλ Α'
Νικηφόρος Α' 1267 1296 υιός Μιχαήλ Β'
Θωμάς 1296 1318 υιός Νικηφόρου Α'
1318: οι Ιταλοί, υπό τον Νικόλαο Ορσίνι, κατακτούν την Ήπειρο

Δεσποτάτο της Θεσσαλονίκης
Δυναστεία Δούκα
Μανουήλ 1230 1237 αδερφός Θεοδώρου της Ηπείρου
Ιωάννης 1237 1244 υιός Θεοδώρου της Ηπείρου
Δημήτριος 1244 1246 υιός Θεοδώρου της Ηπείρου
1246: Ένωση με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Δεσποτάτο της Θεσσαλίας
Δυναστεία Δούκα
Ιωάννης Α' 1271 1296 υιός Μιχαήλ Β' της Ηπείρου
Κωνσταντίνος 1296 1303 υιός Ιωάννη Α'
Ιωάννης Β' 1303 1318 υιός Κωνσταντίνου
1318: Ένωση με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Δεσποτάτο του Μοριά
Δυναστεία Καντακουζηνών
Μανουήλ 1348 1380 υιός Ιωάννη ΣΤ'
Ματθαίος 1380 1383 υιός Ιωάννη ΣΤ'
Δημήτριος 1383 1383 υιός Ματθαίου
Δυναστεία Παλαιολόγων
Θεόδωρος Α' 1383 1407 υιός Ιωάννη Ε'
Θεόδωρος Β' 1407 1443 υιός Μανουήλ Β'
Κωνσταντίνος ΙΑ' Δραγάσης 1428 1449 υιός Μανουήλ Β'
Θωμάς 1428 1460 υιός Μανουήλ Β'
1460: οι Τούρκοι, υπό τον Μεχμέτ Β', κατακτούν τον Μοριά

Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας
Δυναστεία Μεγάλων Κομνηνών
Αλέξιος Α' 1204 1222 εγγονός Ανδρονίκου Α'
Ανδρόνικος Α' Γίδος 1222 1235 υιός εξ αγχιστείας Αλεξίου Α'
Ιωάννης Α' Αξούχος 1235 1238 υιός Αλεξίου Α'
Μανουήλ Α' 1238 1263 υιός Αλεξίου Α'
Ανδρόνικος Β' 1263 1266 υιός Μανουήλ Α'
Γεώργιος 1266 1280 υιός Μανουήλ Α'
Ιωάννης Β' 1280 1285 υιός Μανουήλ Α'
Θεοδώρα 1285 1285 κόρη Μανουήλ Α'
Ιωάννης Β' 1285 1297 [βλ. ανωτέρω]
Αλέξιος Β' 1297 1330 υιός Ιωάννη Β'
Ανδρόνικος Γ' 1330 1332 υιός Αλεξίου Β'
Μανουήλ Β' 1332 1332 υιός Ανδρονίκου Γ'
Βασίλειος 1332 1340 υιός Αλεξίου Β'
Ειρήνη Παλαιολογίνα 1340 1341 χήρα Βασιλείου
'Αννα Αναχουτλού 1341 1342 κόρη Αλεξίου Β'
Ιωάννης Γ' 1342 1344 υιός Μιχαήλ
Μιχαήλ 1344 1349 υιός Ιωάννη Β'
Αλέξιος Γ' 1349 1390 υιός Βασιλείου
Μανουήλ Γ' 1390 1417 υιός Αλεξίου Γ'
Αλέξιος Δ' 1417 1429 υιός Μανουήλ Γ'
Ιωάννης Δ' 1429 1458 υιός Αλεξίου Δ'
Δαυίδ 1458 1461 υιός Αλεξίου Δ'
1461: οι Τούρκοι, υπό τον Μεχμέτ Β', κατακτούν την Τραπεζούντα
 

Επισκέπτης
Από πού ξεκίνησε ο γάμος;

Δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα πού και πότε ο γάμος έγινε θεσμός, αλλά, με μια λογική υπόθεση, θα η αφετηρία του θα μπορούσε να βρίσκεται στην αρχαία Αίγυπτο. Εκεί, ήδη από το 3000 π.Χ., ο γάμος ήταν καθιερωμένο στοιχείο της κοινωνικής ζωής, και πολλοί Αιγύπτιοι θεωρούσαν το γάμο καθήκον τους.

Εκείνο τον καιρό, ο γάμος δεν απαιτούσε κάποιες ιδιαίτερες θρησκευτικές ή νομικές τελετές. Κατά κανόνα, αρκούσε οι μέλλοντες σύζυγοι να κάνουν μια συμφωνία και, στη συνέχεια, η γυναίκα μετακόμιζε στο σπίτι του άντρα. Ωστόσο, μερικές φορές, οι οικογένειες του άντρα και της γυναίκας γιόρταζαν το γεγονός με μουσική, χορό και καλό φαγητό.

Ένας Αιγύπτιος μπορούσε να παντρευτεί περισσότερες από μία γυναίκες. Αλλά και οι Αιγύπτιες, από την άλλη, είχαν περισσότερες ελευθερίες από τις γυναίκες άλλων κοινωνιών της εποχής. Είχαν πλήρη δικαιώματα ιδιοκτησίας στην προσωπική τους περιουσία και μπορούσαν να απαιτήσουν διαζύγιο.
 

requiem

Μέλος
Εγγρ.
16 Ιουλ 2007
Μηνύματα
1.976
Κριτικές
1
Like
6
Πόντοι
16
Από πού ξεκίνησε ο γάμος;

Δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα πού και πότε ο γάμος έγινε θεσμός, αλλά, με μια λογική υπόθεση, θα η αφετηρία του θα μπορούσε να βρίσκεται στην αρχαία Αίγυπτο. Εκεί, ήδη από το 3000 π.Χ., ο γάμος ήταν καθιερωμένο στοιχείο της κοινωνικής ζωής, και πολλοί Αιγύπτιοι θεωρούσαν το γάμο καθήκον τους.

Εκείνο τον καιρό, ο γάμος δεν απαιτούσε κάποιες ιδιαίτερες θρησκευτικές ή νομικές τελετές. Κατά κανόνα, αρκούσε οι μέλλοντες σύζυγοι να κάνουν μια συμφωνία και, στη συνέχεια, η γυναίκα μετακόμιζε στο σπίτι του άντρα. Ωστόσο, μερικές φορές, οι οικογένειες του άντρα και της γυναίκας γιόρταζαν το γεγονός με μουσική, χορό και καλό φαγητό.

Ένας Αιγύπτιος μπορούσε να παντρευτεί περισσότερες από μία γυναίκες. Αλλά και οι Αιγύπτιες, από την άλλη, είχαν περισσότερες ελευθερίες από τις γυναίκες άλλων κοινωνιών της εποχής. Είχαν πλήρη δικαιώματα ιδιοκτησίας στην προσωπική τους περιουσία και μπορούσαν να απαιτήσουν διαζύγιο.
οποιος τον ξεκινησε εκανε μεγαλη μαλακια παντως.  :2funny:  :2funny:
 

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.869
Like
62
Πόντοι
66
Πόσο μεγάλος ήταν ο πρώτος υπολογιστής και πότε κατασκευάστηκε;

Ο πρώτος πλήρως ηλεκτρονικός υπολογιστής στον κόσμο ήταν ο ENIAC, που τέθηκε σε λειτουργία το 1946. Ο υπολογιστής είχε παραγγελθεί από τον αμερικανικό στρατό κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, προκειμένου να υπολογίζει τις τροχιές των βλημάτων. Οι υπολογισμοί αυτοί έπαιρναν πολλές μέρες να γίνουν με το χέρι, ενώ ο ENIAC τους διεκπεραίωνε σε κλάσμα δευτερολέπτου. Σε ένα δευτερόλεπτο μπορούσε να κάνει 5.000 προσθέσεις ή αφαιρέσεις, 357 πολλαπλασιασμούς ή 35 διαιρέσεις.

Δυστυχώς, όμως, ο προγραμματισμός του υπολογιστή παρουσίαζε μεγάλες δυσκολίες. Κάθε φορά που έπρεπε να εκτελέσει μια εντολή, οι τεχνικοί ήταν αναγκασμένοι να αλλάζουν αμέτρητες συνδέσεις και να γυρίζουν πολλούς διακόπτες. Επιπλέον, έπιανε και πολύ χώρο. Ο ENIAC καταλάμβανε 167 τετραγωνικά μέτρα -όσο δηλαδή ένα μεγάλο σπίτι- και ζύγιζε σχεδόν 30 τόνους. 

Ξέχασες να πεις και ότι έκαιγε κάπου 200kW σε ρεύμα για να δουλέψει...
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom