Νέα

Άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 139K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Επισκέπτης
Οι άνθρωποι των σπηλαίων φορούσαν παπούτσια

Τα παπούτσια, απ’ ό,τι φαίνεται, έχουν πολύ μεγάλο παρελθόν. Οστά από δάχτυλα ποδιού που βρέθηκαν σε σπηλιά στην Κίνα, υποδεικνύουν ότι η υπόδηση ήταν συνηθισμένη ήδη πριν από τουλάχιστον 40.000 χρόνια.

Ο Erik Trinkaus και ο Hong Shang από το Washington University στο Σεντ Λούις, μέτρησαν το σχήμα και την πυκνότητα των οστών των δαχτύλων ποδιού από ένα σκελετό ηλικίας 40.000 ετών που βρέθηκε στη σπηλιά Τιανγουάν, κοντά στην Μπεϊτζίνγκ.  Συνέκριναν τα οστά με αυτά από Αμερικανούς του 20ού αιώνα, Εσκιμώους της τελευταίας προϊστορικής περιόδου και άλλους προϊστορικούς ιθαγενείς Αμερικανούς.

Τα παπούτσια αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το άτομο περπατά. Με την άκαμπτη σόλα, τα δάχτυλα λυγίζουν πολύ λιγότερο, απ’ ό,τι αν ήταν γυμνά, και ασκείται λιγότερη δύναμη μέσω των οστών, οδηγώντας σε εμφανείς διαφορές ανάμεσα στις τρεις προαναφερθείσες κατηγορίες. «Οι σύγχρονοι Αμερικανοί που φοράνε παπούτσια έχουν αδύναμα, μικρά δάχτυλα», λέει ο Trinkaus. Οι ανυπόδητοι ιθαγενείς Αμερικανοί έχουν δυνατά, μεγάλα δάχτυλα. Οι Εσκιμώοι που φοράνε παπούτσια βρίσκονται κάπου στη μέση.

Ο Trinkaus και ο Shang διαπίστωσαν ότι τα δάχτυλα του αρχαίου σκελετού ήταν πολύ κοντά σε αυτά των Εσκιμώων, υποδεικνύοντας ότι το άτομο φορούσε τακτικά παπούτσια.

 

Επισκέπτης
Ο λεπτότερος φορητός στον κόσμο ονομάζεται...MacBook Air

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple παρουσίασε στο συνέδριο MacWorld της εταιρείας το νέο φορητό υπολογιστή MacBook Air,
για τον οποίο υπερηφανεύτηκε ότι είναι ο λεπτότερος του κόσμου.
http://[URL unfurl="true"]www.imageshack.gr/files/zr59thqq6d3wf37cgjug.jpg[/img[/URL]]
Στη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας του στο συνέδριο, μπροστά σε εκατοντάδες προγραμματιστές, εργαζόμενους και πελάτες της Apple,
ο Στιβ Τζομπς έβγαλε το Air από έναν χαρτοφύλακα. Ο φορητός, είπε, έχει πάχος 1, 9 εκατοστά στην πίσω πλευρά και μόλις 4 χιλιοστά στη μπροστινή.
Θα βρίσκεται στα αμερικανικά καταστήματα σε δύο εβδομάδες με τιμή 1.800 δολάρια.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel Πολ Οτελίνι ανέβηκε για λίγο στη σκηνή μαζί με τον Τζομπς και περιέγραψε
πώς η εταιρεία του χρειάστηκε να σμικρύνει κατά 60% έναν επεξεργαστή δύο πυρήνων για να χωρέσει στο νέο Air.
«Όταν ξεκινήσαμε αυτό το σχέδιο δεν πιστεύαμε ότι είναι δυνατόν» είπε.

πηγή: in.gr
 

Επισκέπτης
Πρώτη σύλληψη διαδικτυακού κλέφτη  :idiot:

Η αστυνομία του Άμστερνταμ, λέει, έκανε την πρώτη σύλληψη ενός διαδικτυακού κλέφτη! Αυτός ο κλέφτης, έκλεβε έπιπλα από το εικονικό ξενοδοχείο Habbo. Με άκρα σοβαρότητα :2funny:, οι αστυνομικοί επιβεβαίωσαν ότι ένας 17χρονος κατηγορείται για κλοπές επίπλων αξίας 4.000 ευρώ (τουλάχιστον εικονικά, τα τραπέζια και οι καρέκλες είναι πιο οικονομικά), χακεύοντας τους λογαριασμούς συνδρομητών του παιχνιδιού Habbo Hotel. :jerking:
Τέσσερις ακόμα 15χρονοι νεαροί ανακρίθηκαν, καθώς θεωρήθηκε ότι συνέβαλαν στην μεταφορά των κλοπιμαίων στα εικονικά δωμάτια όπου διέμεναν (εικονικά, ξε-εικονικά τα έπιπλα, το κουβάλημα δεν το απέφυγαν). Οι παίκτες του Habbo Hotel δημιουργούν τους δικούς τους εικονικούς χαρακτήρες, διακοσμούν το δωμάτιό τους και παίζουν διάφορα παιχνίδια πληρώνοντας με το Habbo Credit που αγοράζουν με εικονικά χρήματα.

Το Habbo Hotel ανήκει στην Φιλανδική Sulake, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των εγγεγραμμένων συνδρομητών του παιχνιδιού, που προέρχονται από 31 χώρες ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια.
 

Επισκέπτης
Το μεγαλύτερο σε διάρκεια τηλεφώνημα που έγινε ποτέ

Τις 39 ώρες συνεχούς τηλεφωνικής συνομιλίας προσπαθεί να ξεπεράσει ένας Βρετανός, ελπίζοντας να μπει για δεύτερη φορά στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Ο Tony Wright κατέχει ήδη το ρεκόρ του ανθρώπου που έχει καταφέρει να μείνει ξύπνιος τις περισσότερες ώρες, όταν δεν κοιμήθηκε ούτε για ένα λεπτό επί 11 ολόκληρες ημέρες. Τώρα, στη νέα του απόπειρα, που ξεκινά την Πέμπτη (13/9) επιχειρεί να συνομιλήσει ασταμάτητα στο τηλέφωνο για πάνω από 39 ώρες-χρόνος που είναι και το ρεκόρ μέχρι στιγμής.
Ο 42χρονος άνδρας τηλεφωνεί από το σπίτι του στο Κένσινγκτον του Λονδίνου, στο σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Tesco που βρίσκεται στη γειτονιά του και οι πελάτες του καταστήματος απαντάνε, αλλάζοντας βάρδιες κάθε 20 λεπτά.
Πριν ξεκινήσει το εγχείρημα του ο Wright δήλωσε στους Βρετανούς δημοσιογράφους: «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες εξασκώ τις φωνητικές μου χορδές, άρα είναι «κουρδισμένες» και έτοιμες για να γράψουν ιστορία στην κατάρριψη του υπάρχοντος ρεκόρ».

Πηγή:cosmo.gr
 

Επισκέπτης
Εταιρία για...άνετο "κεράτωμα"

Λεφτά με το τσουβάλι βγάζει μια γαλλική εταιρία, η οποία δημιούργησε μια υπηρεσία παροχής άλλοθι για τους παντρεμένους που «το ρίχνουν έξω». Η Alibila, όπως ονομάζεται η εταιρία, δηλώνει υπερήφανη για τη νέα υπηρεσία της «παραγωγής άλλοθι» και υπόσχεται στους πελάτες ότι μπορεί όχι μόνο να σβήσει κάθε αποδεικτικό στοιχείο μοιχείας, αλλά και να δημιουργήσει «αντιπερισπασμούς». Ο πελάτης απλά σκέφτεται την ιστορία που θα παρουσιάσει στο απατημένο έτερο ήμισυ και από κει και πέρα αναλαμβάνει η Alibila. Με ψεύτικους λογαριασμούς εστιατορίων και ξενοδοχείων, τηλεφωνικές κλήσεις, ακόμα και προσκλήσεις συνεδρίων εξαφανίζει κάθε υποψία ατασθαλίας.
Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το τι επιθυμεί ο πελάτης. Για ένα απλό τηλεφώνημα, η τιμή είναι περίπου 20 ευρώ. Για ένα πιο ολοκληρωμένο άλλοθι, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία, τηλεφωνήματα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί για να εξασφαλιστεί η επιτυχία μιας «παράνομης συνεύρεσης» η τιμή φτάνει και τα 70 ευρώ.
Η εταιρία είναι η πρώτη του είδους της στη Γαλλία και παρέχει άλλοθι και για άλλες περιστάσεις, για παράδειγμα την «κοπάνα» από τη δουλειά. Ωστόσο, οι ιδρυτές της παραδέχονται πως περισσότερο από το 80% των πελατών της είναι άνδρες οι οποίοι επιθυμούν να απατήσουν τη σύζυγο τους χωρίς να τους «πιάσουν στα πράσα».
«Η πρώτη μας δουλειά ήταν για έναν άνδρα ο οποίος ήθελε να συναντήσει την ερωμένη του σε ένα τροπικό νησί και φυσικά ήθελε να είναι σίγουρος ότι η γυναίκα του δεν θα το μάθει. Η εταιρία μας έφτιαξε ένα πλαστό προσκλητήριο από έναν μακρινό ξάδερφο του συζύγου, ο οποίος τον καλούσε στο γάμο του που γινόταν στο συγκεκριμένο νησί. Η «επιχείρηση» στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία», δήλωσε ο διευθυντής Regine Mourizard στην γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

Πηγή:cosmo.gr
 

Επισκέπτης
Πρέπει να γίνει λαϊκή απαίτηση η επέκταση της εν λόγω εταιρείας και εδω στην Ελλάδα!!!
 

Επισκέπτης
Cyber-ριφιφί στην Ινδία!

Στο Μπανγκαλόρ κρατείται νεαρός άνδρας που κατηγορείται ότι... αναρρόφησε μεγάλα χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον 17 ανθρώπων.

Ο κατηγορούμενος, γνωστός ως Joseph, υπέκλεψε τα στοιχεία εισόδου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων μέσω διαδικτύου (Internet Banking) με την χρήση λογισμικού καταγραφής όσων πληκτρολογεί ο χρήστης (keylogger). Όλα τα θύματα χρησιμοποιούσαν την υπηρεσία διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών από Internet cafe. (Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;).

Ο 27χρονος Joseph έχει δίπλωμα της επιστήμης των υπολογιστών (ε, δεν χρειαζόταν και πτυχίο!) και ήταν άνεργος (και έγινε πλούσιος). Αφού υπέκλεψε τους κωδικούς, τους χρησιμοποίησε για να μεταφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων.

Συγκεκριμένα, το τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος της αστυνομίας στη νοτιοδυτική πολιτεία της Καματάκα διαπίστωσε ότι ο Joseph είχε έντεκα συνεργούς, στους οποίους έκανε την μεταφορά των χρημάτων από τους λογαριασμούς των θυμάτων έναντι αδράς αμοιβής.

Υπολογίζεται ότι υπεξαίρεσε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ρούπιες, δηλαδή περί τα 17.660 ευρώ (αφήστε δεν αποδίδει πάντα το keylogging).

Επίσης, η αστυνομία βρήκε στοιχεία εισόδου σε περισσότερους από 100 τραπεζικούς λογαριασμούς (και πήρε μόνο τόσο χρήματα; Τζάμπα φυλακή θα πάει) ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διατηρούσε ο Joseph.

in.gr
 

Επισκέπτης
Βραβείο Νόμπελ στους πρωτοπόρους των σκληρών δίσκων

Το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το έτος 2007 απονεμήθηκε στους δύο επιστήμονες που "χώρεσαν" περισσότερα δεδομένα σε ακόμα μικρότερους σκληρούς δίσκους.
Οι Albert Fert, από την Γαλλία και ο Γερμανός Peter Grunberg θα μοιραστούν το Νόμπελ φυσικής για την ανακάλυψη της γιγάντιας μαγνητοαντίστασης (giant magnetoresistance - GRM), ένα φυσικό φαινόμενο που άνοιξε τον δρόμο για ένα νέο πεδίο, την μαγνητοηλεκτρονική, οπού δύο από τις θεμελιώδης ιδιότητες του ηλεκτρονίου, το φορτίο του και η περιστροφή, μπορούν να ελεγχθούν ταυτόχρονα.
Το περίεργο είναι ότι το φαινόμενο αυτό ανακαλύφθηκε το 1988 αλλά η πρώτη του εμπορική εφαρμογή έγινε μέσα στα επόμενα χρονιά από την IBM που μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την γνώση του φαινόμενου για την δημιουργία μεγαλύτερων δίσκων σε χωρητικότητα, μικρότερων σε διαστάσεις.
Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών αναφέρει ότι η γνώση πάνω στα GRM προκάλεσε την δημιουργία διπλάσιων σε μέγεθος σκληρών δίσκων κάθε χρόνο, αλλάζοντας έτσι την βιομηχανία των αποθηκευτικών μέσων και κατά προέκταση ένα μεγάλο κομμάτι της Πληροφορικής και φυσικά της ζωής μας.

πηγή: PC WORLD
 

Επισκέπτης
Έκανε μήνυση ....στο γιατρό επειδή γέννησε δίδυμα

Αγωγή κατά του γυναικολόγου του υπέβαλλε ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων γυναικών από το Sydney, καθώς η μία εκ των δύο έφερε στον κόσμο δίδυμα και όχι ένα παιδί, όπως περίμενε, αφότου υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση με 'δανεικό' σπέρμα. Οι γυναίκες, τα ονόματα των οποίων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, έχουν καταθέσει μήνυση εναντίον του Robert Armellin και ζητούν ως αποζημίωση το ποσόν των 400.000 δολαρίων τα οποία θεωρούν ότι απαιτούνται για την ανατροφή του ενός εκ των δύο κοριτσιών που ήλθαν στον κόσμο, μέχρι την ηλικία τουλάχιστον των 21 ετών.
Η μητέρα των διδύμων κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Canberra ότι ο Δρ. Armellin της εμφύτευσε δύο γονιμοποιήσιμα ωάρια, ενώ μόλις λίγα λεπτά πριν, της είχε πει ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας IVF στην οποία υποβλήθηκε, της είχε εμφυτεύσει, ένα.
Η γυναίκα δήλωσε επίσης ότι η πρώτη της σκέψη ήταν να δώσει το ένα κοριτσάκι για υιοθεσία, αργότερα όμως το ενδεχόμενο αυτό εγκαταλείφθηκε, καθώς θεώρησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για το άλλο παιδί που θα κρατούσε.
Τώρα το ζευγάρι των γυναικών, που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 150.000 δολάρια, εκτός από τα 400.000 δολάρια που για την ανατροφή του ενός κοριτσιού, (συμπεριλαμβανομένων διδάκτρων ιδιωτικού σχολείου), θέλει και 15.000 δολάρια ως αποζημίωση για να σταματήσουν και οι δύο να εργάζονται και να προσέχουν τα δίδυμα, συν την ιατρική τους περίθαλψη.

Πηγή: timesonline.co.uk
 

Επισκέπτης
Τα avatar μαθαίνουν τη νοηματική, αποκτούν τεχνητή νοημοσύνη

Τα avatar, εικονικοί χαρακτήρες σε ψηφιακούς κόσμους, θα μπορούν στο μέλλον να εργάζονται και ως διερμηνείς της νοηματικής γλώσσας, χάρη σε λογισμικό που αναπτύσσει η IBM. Στο μεταξύ, μια άλλη αμερικανική εταιρεία προσπαθεί να τα εφοδιάσει με τεχνητή νοημοσύνη.
Οι ερευνητές της εταιρείας Novamente ανέπτυξαν μια «μηχανή νόησης» (cognition machine) που «σκέφτεται» και ελέγχει τη συμπεριφορά των εικονικών χαρακτήρων.
Όπως αναφέρει το BBC, η τεχνολογία αναμένεται να δώσει αρχικά avatar-κατοικίδια ζώα, τα οποία μαθαίνουν από την εμπειρία, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν πιο πολύπλοκοι χαρακτήρες. «Θα ήθελα να πραγματικά δημιουργήσω εικονικούς ομιλούντες παπαγάλους και στη συνέχεια εικονικά μωρά» δηλώνει ο Δρ Μπεν Γκέρτσελ, ιδρυτής της Novamente. Οι δημιουργίες του αναμένεται να εμφανιστούν σε εικονικούς κόσμους όπως το δημοφιλές Second Life.
Διερμηνείς
Η IBM, στο μεταξύ, ενδιαφέρεται για πιο πρακτικές εφαρμογές των avatar. Ερευνητές της εταιρείας ανέπτυξαν ένα σύστημα για τη μετάφραση ομιλίας στη Βρετανική Νοηματική Γλώσσα.
Το avatar χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας για να μετατρέψει τη συνομιλία σε κείμενο και στη συνέχεια εκτελεί τα αντίστοιχα νοήματα με τα εικονικά του χέρια.
Το σύστημα, με την ονομασία SiSi (Say It - Sign It) αναπτύχθηκε στο ερευνητικό κέντρο της IBM στο Χάρσλεϊ της Αγγλίας. Βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό επίπεδο, αργότερα όμως θα αξιοποιηθεί σε προϊόντα άλλων εταιρειών για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Στην περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμος κάποιος άνθρωπος-διερμηνέας, ένα avatar που προβάλλεται στον τοίχο θα μπορεί μεσολαβεί στην επικοινωνία με κωφά άτομα, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Πηγή:in.gr
 

Επισκέπτης
Ψεύτικο ή αληθινό;

Στήθη από σιλικόνη, αθλητικά ρεκόρ πάνω από τα ανθρώπινα όρια, κλωνοποιημένα ζώα. Ας ανοίξουμε την πόρτα ενός κόσμου που γίνεται ολοένα και λιγότερο φυσικός.

Οι πονηριές και τα τεχνάσματα εξαπάτησης, οι λεγόμενες μηχανές –από το ρήμα μηχανεύομαι–, είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος. Στον έρωτα, στον πόλεμο αλλά και στην καθημερινότητα, όλοι προσπαθούν να παραπλανήσουν αλλήλους όχι απαραιτήτως με κακό σκοπό. Ιστορίες τόσο παράξενες όπως η ακόλουθη, φανερώνουν ότι η εξαπάτηση και η πλαστογραφία έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή. Η Αμερικανίδα κυρία Τζούλι αγαπούσε το γάτο της Νίκι σαν να ήταν παιδί της. Τα χρόνια περνούσαν με τρυφερά χάδια, με ναζιάρικα γουργουρίσματα και με ανέμελο χουζούρι μπροστά στην τηλεόραση. Μια ωραία πρωία, ο σεβάσμιος πια Νίκι πέθανε σε ηλικία δεκαεπτά ετών. Η κυρία του, μην μπορώντας να ξεπεράσει το χαμό του, απευθύνθηκε στην εταιρεία Genetic Savings & Clone με έδρα την Καλιφόρνια και ειδίκευση στην κλωνοποίηση κατοικίδιων ζώων. Οι επιστήμονες, συμπονώντας την κυρία Τζούλι και εκτιμώντας τα 50.000 δολάρια της αμοιβής, έβαλαν τα δυνατά τους και μέσα σε λίγους μήνες ένας νέος Νίκι κάθισε και πάλι μπροστά στην τηλεόραση όπως έκανε και ο γενετικός πατέρας του επί δεκαεπτά χρόνια. Ένας ψεύτικος Νίκι; Για τους επιστήμονες ναι, για την κυρία Τζούλι όμως όχι. Άλλωστε, όπως τονίζει περιχαρής, «ο νέος Νίκι είναι ακριβώς ο ίδιος με τον παλιό».

Λουτρό αίματος
Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες τη σύγχρονη τεχνολογία χρησιμοποιούν κοινωνικά ανάλγητοι άνθρωποι για να παραγάγουν ψεύδη που πληγώνουν και σοκάρουν. Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Πολέμου στο Ιράκ κυκλοφόρησε στο Ιντερνέτ ένα βίντεο με τον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό του εικοσιδιάχρονου Αμερικανού Μπέντζαμιν Βάντερφορντ. Το θύμα, δεμένο πισθάγκωνα και με δάκρυα στα μάτια, εκλιπαρούσε τους απαγωγείς του να του χαρίσουν τη ζωή. Ξαφνικά ένας μαυροφορεμένος άντρας σήκωσε το χέρι του και βύθισε το μαχαίρι στο λαιμό του Βάντερφορντ, λούζοντας με αίμα όλο το δωμάτιο. Με μια μικρή λεπτομέρεια. Το βίντεο ήταν κατασκευασμένο. Ο Βάντερφορντ είχε χρησιμοποιήσει τηλεκάμερα, υπολογιστή και ψεύτικο αίμα που βάζουν στις ταινίες.

Υπάρχει και η περίπτωση μιας γυναίκας που μετέτρεψε το παιδί της σε μεγαλοφυΐα. Ο Αμερικανός Τζάστιν Τσάπμαν ήταν ένα παιδί όπως όλα τα άλλα. Με τη διαφορά ότι η μητέρα του Ελίζαμπεθ ήθελε να τον παρουσιάσει ως μεγαλοφυΐα. Έτσι παραποίησε τα τεστ νοημοσύνης κι έλυσε εκείνη τις ασκήσεις αντί για το γιο της, ο οποίος ήταν γραμμένος σ’ ένα λύκειο διά αλληλογραφίας μέσω Ιντερνέτ. Μετά από επτά χρόνια ο Τζάστιν έλαβε το απολυτήριο με άριστα, όταν όμως γράφτηκε στο πανεπιστήμιο δεν άντεξε την αντιπαράσταση με τους άλλους σπουδαστές και τους καθηγητές, ξέσπασε σε κλάματα και αρνήθηκε ακόμα και την τροφή. Τώρα αναρρώνει σε μια ψυχιατρική κλινική ανηλίκων από σοβαρή μορφή κατάθλιψης.

Μπλε απομίμηση
Σήμερα το πλαστό επεκτείνεται δυναμικά σε νέα πεδία. Εν έτει 1998, το Counterfeiting Intelligence Bureau, Γραφείο για την Έρευνα της Απομίμησης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, εκτίμησε την αξία των εμπορικών «μαϊμούδων» στο 5-7% του παγκόσμιου εμπορίου. Το 2005 η εκτίμηση κάλπασε στο 9-10%, το οποίο ποσοστιαία αναλύεται ως εξής: Το 35% για τη βιομηχανία του software, το 25% για τα audio-video, το 20% για την υφαντουργία, το 10% για την αρωματοποιία και το 6% για τη φαρμακευτική βιομηχανία. Στην Ευρώπη, τα τελευταία τρία χρόνια τα καλλυντικά-μαϊμούδες αυξήθηκαν κατά 300%, τα κινητά τηλέφωνα κατά 500% και τα υφαντουργικά κατά 377%. Σήμερα οι παραποιητές δε στοχεύουν μόνο στα είδη πολυτελείας αλλά και σε προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως παιχνίδια, μικροεργαλεία και άλλα συναφή. Προκειμένου να τονίσει παραστατικά το πρόβλημα, η Βελγίδα ευρωβουλευτής Αν Βαν Λάνκερ παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο ένα κουτί με απομίμηση θαυματουργού μπλε χαπιού Viagra «Made in Thailand».

Κίτρινος πυρετός
Ηγέτιδα δύναμη στα προϊόντα μαϊμού είναι –ποιος άλλος;– η Κίνα, όπου πωλούνται πλαστά εμπορεύματα ύψους τουλάχιστον δεκαέξι δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακολουθούν οι γείτονες χώρες Τουρκία και Ιταλία – η τελευταία βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Άλλες περιοχές-παράδεισοι της απομίμησης είναι η Ουκρανία, η Ρωσία και ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι βιομηχανικοί κολοσσοί των ΗΠΑ έχουν εξαγριωθεί με την κατάσταση, αφού τα διαφυγόντα κέρδη τους ανέρχονται στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια. Πόσο μάλλον όταν προέκυψε ότι η απόπειρα του 1993 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είχε χρηματοδοτηθεί εν μέρει με τα κέρδη από τα πλεκτά-μαϊμούδες. Οι ζημίες από τις απομιμήσεις δε σταματούν εδώ. Οι μικρές βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, λυγίζουν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των Κινέζων που έχουν κατακλύσει την αγορά. Χιλιάδες έμποροι και βιοτέχνες βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, τη στιγμή που τα κινέζικα καταστήματα κάνουν τζίρο χιλιάδων ευρώ κάθε μήνα.

Φυσικό και αφύσικο
Οι απατεώνες δεν έχουν ενδοιασμούς. Το 1989 ένα αεροπλάνο της Partnair συνετρίβη στη Δανία επειδή κάποια ανταλλακτικά, όπως απέδειξε το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, ήταν απομιμήσεις. Στη χώρα μας σοκ προκάλεσε στην κοινή γνώμη η είδηση ότι δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία, το 2004, όταν χρησιμοποίησαν ένα φτηνό κινέζικο ατμοσίδερο.
Η καταπολέμηση της εγκληματικότητας του πλαστού δεν είναι απλή υπόθεση. Στις αναπτυγμένες χώρες οι δυνάμεις της τάξης είναι επιφορτισμένες με την καταπολέμηση σοβαρότερων αδικημάτων, ενώ στον Τρίτο Κόσμο η μάχη κατά των προϊόντων-μαϊμούδων σημαίνει αφαίρεση εργασίας από τους φτωχούς. Στο μεταξύ προκύπτουν μείζονα ηθικά διλήμματα. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με αναμορφωμένο σώμα τείνουν να γίνουν κανόνας. Είναι σωστό αυτό; Από το άλλο μέρος, είναι γνωστό ότι από τότε που γεννήθηκε η γυναίκα χρησιμοποιούσε το μακιγιάζ για να φαίνεται πιο ωραία. Στις μέρες μας έχει στη διάθεσή της την αισθητική χειρουργική. Ποια η διαφορά; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κι αυτό ένα μακιγιάζ εξελιγμένης μορφής. Άλλωστε σήμερα με δυσκολία αναφέρεται κάποιος για το τι είναι φυσικό. Ακόμα και τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αποτέλεσμα της επέμβασης του ανθρώπου, ο οποίος επί χιλιετίες επέλεγε τις καλύτερες ποικιλίες. Κατά μία έννοια, όλα είναι ψεύτικα. Όταν βλέπουμε ένα σκύλο ράτσας, σίγουρα δεν είναι φυσικός. Ο άνθρωπος επέλεξε τις ράτσες που εξημερώνονταν πιο εύκολα κι έτσι φτάσαμε στο σκύλο του σαλονιού.

Κριτικό πνεύμα
Μπορούμε να αμυνθούμε; Τι να κάνουμε; Να καταργήσουμε την έρευνα ή να θεσπίσουμε δρακόντειους νόμους που θα απαγορεύουν όλες τις επεμβάσεις, από την κλωνοποίηση μέχρι την εμφύτευση μαλλιών; Η απάντηση είναι αρνητική. Ένας τεχνολογικά αναπτυγμένος πολιτισμός και μια ώριμη κοινωνία δεν πρέπει να πανικοβάλλονται από την εξέλιξη της έρευνας και να αντιδρούν με σπασμωδικά νομοθετήματα. Το πιο αποτελεσματικό όπλο ενάντια στο ψέμα είναι να κρατάμε ζωντανό το κριτικό πνεύμα. Γιατί άλλο πράγμα είναι η κλωνοποίηση ιστών και οργάνων για θεραπευτικούς σκοπούς κι άλλο η κλωνοποίηση ανθρώπων. Ας εξετάζουμε επομένως κάθε εξέλιξη κι ας επιβραβεύουμε όσες προσπάθειες προάγουν την επιστημονική γνώση, σε συνδυασμό πάντοτε με το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

 

Επισκέπτης
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ "ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ"

Αύγουστος του 2012. "Ισχυρές χιονοπτώσεις πλήττουν τα πεδινά της Νοτιοδυτικής Ευρώπης. Κίνδυνος από χιονοστιβάδες που ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα." Αν μετά από δέκα χρόνια ακούσετε ένα παρόμοιο δελτίο καιρού, μην εκπλαγείτε. Ήδη από τώρα παρακολουθούμε έκπληκτοι τα δραματικά καιρικά φαινόμενα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι και οι συνεχείς καλοκαιρινές βροχές που ταλαιπώρησαν την Ελλάδα. Να περιμένουμε άραγε και χειρότερα, όπως μια αιφνίδια πτώση της μέσης θερμοκρασίας η οποία θα μας υποχρέωνε να εγκαταλείψουμε τα αυτοκίνητά μας και να ψάχνουμε για έλκηθρα;
Το βέβαιο είναι ότι στο τελευταίο διεθνές επιστημονικό συνέδριο αφιερωμένο στον ωκεανό, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη στη Χονολουλού, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ίσως στο άμεσο μέλλον ένα νέο κύμα παγετώνων πλήξει ξαφνικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα τη Βόρεια Ευρώπη. Αιτία μια σειρά από πολύπλοκα φαινόμενα, με πρωταγωνιστή τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Κρίσιμες μεταβολές
Συνθέτοντας έρευνες από διαφορετικά πεδία και παρατηρήσεις που καλύπτουν τα τελευταία 200 χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο ωκεανός αλλάζει σιγά σιγά. Οι συνέπειες αυτών των αλλαγών θα γίνουν αισθητές σ' ολόκληρο τον πλανήτη και δε θα έχουν επιπτώσεις μόνο στο κλίμα αλλά και στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις - λιμός θα εξαπλωθεί στην Ευρώπη και οι πόλεμοι για την εξασφάλιση της τροφής θα είναι αναπόφευκτοι.
Ο Ατλαντικός δεν είναι απλά η απέραντη έκταση νερού που βλέπουμε στις αεροφωτογραφίες. "Στην πραγματικότητα αποτελεί μια τεράστια θερμάστρα που επηρεάζει το κλίμα όλης της Βορειοδυτικής Ευρώπης", εξηγεί ο μετεωρολόγος Νίκος Μαζαράκης. "Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί πρέπει να μελετήσουμε τα θαλάσσια ρεύματά του, την πορεία τους, τη θερμοκρασία και την αλατότητα του νερού, αλλά και τις ατμοσφαιρικές διαταραχές και τη συμπεριφορά των ανέμων. Απ' όλα τα κομμάτια αυτού του πολύπλοκου παζλ, το πιο σημαντικό αποκαλείται ΝΑΟ (North Atlantic Oscillation), Διακύμανση του Βόρειου Ατλαντικού. Πρόκειται για τη βορειοδυτική "αδερφούλα" του Ελ Νίνιο, το σύνολο των μετεωρολογικών φαινομένων που ταλανίζει τις ακτές του Νότιου Ειρηνικού.

Κόλλησε η βελόνα
Η ΝΑΟ εντοπίζεται γεωγραφικά μεταξύ των βορειοαμερικανικών και ευρωπαϊκών ακτών και η αναγνώρισή της δεν είναι εύκολη υπόθεση. "Στην πράξη εμφανίζεται ως διαφορά ατμοσφαιρικής πίεσης μεταξύ της Ισλανδίας και των Αζόρων", εξηγεί ο Αλέξανδρος Λασκαράτος, επίκουρος καθηγητής φυσικής ωκεανογραφίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών.
Και συνεχίζει: "Όποτε οι πιέσεις στην Ισλανδία είναι υψηλές και στις Αζόρες χαμηλές, ο δείκτης ΝΑΟ είναι αρνητικός. Όταν συμβαίνει το αντίθετο, είναι θετικός. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου δεν έχει και τόση σημασία να ξέρουμε προς τα πού κλείνει˙ το χειμώνα ο αρνητικός δείκτης φέρνει κρύο στη Σιβηρία και βροχές με ζέστη στο Νότο, ενώ ο θετικός δείκτης αντιστοιχεί στον καλοκαιρινό καιρό, με τις συχνές καταιγίδες στη Βόρεια Ευρώπη και τον ξηρό και δροσερό καιρό στο Νότο".
Υπό κανονικές συνθήκες αυτές οι δύο φάσεις πρέπει να εναλλάσσονται, "όμως τα τελευταία είκοσι χρόνια η ΝΑΟ είναι σχεδόν πάντα θετική", συνεχίζει ο καθηγητής. Πράγματι, αν παρατηρήσουμε το διάγραμμα συμπεριφοράς της ΝΑΟ κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, θα δούμε ότι έχει "κολλήσει" στο θετικό. Μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών, στην οποία συνεργάζονται επιστήμονες από το ΜΙΤ της Βοστόνης, το Κέντρο Έρευνας της Ατμόσφαιρας και το Ινστιτούτο Γουντς Χόουλ, ανακάλυψε ότι η συμπεριφορά της ΝΑΟ εξαρτάται κι από άλλους δύο καθοριστικούς παράγοντες: τη Διακύμανση του Τροπικού Ατλαντικού, η οποία αφορά στην επιφανειακή θερμοκρασία του νερού και στην κατεύθυνση των ανέμων, και τη Θερμοαλατική Μεσημβρινή Κυκλοφορία, γνωστή διεθνώς ως ΜΟC (Meridional Overturning Cell).

Ίδιο γεωγραφικό πλάτος, αλλά...
Η MOC επηρεάζει ιδιαίτερα το κλίμα της Βορειοδυτικής Ευρώπης. Είναι η αιτία που η γαλλική Μπρεστ έχει καλύτερο κλίμα από το Σεντ Τζόουνς στη Νέα Γη του Καναδά, παρόλο που βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος μ' αυτό στην απέναντι πλευρά του ωκεανού.
Για την ακρίβεια, ενώ στο Σεντ Τζόουνς το θερμόμετρο μπορεί να φτάσει τους -40 βαθμούς Κελσίου, στην Μπρεστ σπάνια πέφτει κάτω από το 0. Ο λόγος είναι απλός. Το κλίμα της Μπρεστ επηρεάζεται από το θερμό ρεύμα του Κόλπου. Οι ωκεανοί, η ατμόσφαιρα και οι παγετώνες συνδέονται στενά μεταξύ τους. Σε σχέση με την ξηρά, οι ωκεανοί απορροφούν διπλάσια ηλιακή ακτινοβολία.
Ο ρόλος τους όμως δεν περιορίζεται απλά στη συσσώρευση θερμότητας. Η ΜΟC (Θερμοαλατική Μεσημβρινή Κυκλοφορία), που είναι ένα πραγματικό σύστημα υποθαλάσσιων ποταμών, μεταφέρει θερμότητα από το ένα άκρο του πλανήτη στο άλλο, με κατεύθυνση από τους τροπικούς προς τους πόλους.

Σύστημα ανακύκλησης
Μόνο στο Βόρειο Ατλαντικό, τα ρεύματα ανταλλάσσουν με την ατμόσφαιρα ένα ποσό θερμότητας ίσο μ' εκείνο που παράγουν ένα εκατομμύριο σταθμοί παραγωγής ενέργειας μεσαίων διαστάσεων.
Πώς γίνεται αυτό; Χάρη σ' ένα σοφό σύστημα ανακύκλησης. Τα ρεύματα που διατρέχουν το Βόρειο Ατλαντικό ξεκινούν από τους τροπικούς -απ' όπου αντλούν θερμότητα- και ταξιδεύουν σε μικρό βάθος προς Βορρά. Όταν πλησιάζουν προς την Ισλανδία ψυχραίνονται από τους αρκτικούς ανέμους και αποδίδουν στο περιβάλλον τη θερμότητά τους. Κατ' αυτό τον τρόπο επηρεάζουν ευνοϊκά το κλίμα της Βορειοδυτικής Ευρώπης.
Παράλληλα ενώνονται με νερά υψηλής αλατότητας κι έτσι γίνονται πιο πυκνά. Ψυχρότερα και βαρύτερα λοιπόν, βυθίζονται κατά δύο χιλιόμετρα κι αλλάζουν κατεύθυνση επιστρέφοντας πάλι προς Νότο. Νέα ποσότητα νερού παίρνει τη θέση τους, εξασφαλίζοντας αέναη ανακύκληση.

Υπαρκτός κίνδυνος
"Σήμερα παρατηρείται ένα ανησυχητικό φαινόμενο", τονίζει η ερευνήτρια Ρουθ Κάρι, του τμήματος φυσικής ωκεανογραφίας στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Γουντς Χόουλ. Οι αρκτικοί πάγοι λιώνουν και γλυκό νερό εισέρχεται στη Θάλασσα του Λαμπραντόρ και ολόκληρης της υποτροπικής ζώνης του Ατλαντικού, με σοβαρή πιθανότητα να εμποδίζεται η συνήθης Θερμοαλατική Μεσημβρινή Κυκλοφορία.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, η περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού κινδυνεύει να μπει σε μια εποχή παγετώνων, με πτώση της θερμοκρασίας γύρω στους 12° Κελσίου.
"Η αλατότητα του ωκεανού μειώνεται σταδιακά. Οι ρυθμοί είναι πολύ αργοί -ένας κόκκος αλάτι ανά εκατομμύριο-, αλλά και μόνο αυτό αρκεί. Οι ποταμοί εκβάλλουν μια ποσότητα γλυκού νερού σε όλη την έκταση του Βόρειου Ατλαντικού", προσθέτει ο Ρόμπερτ Ντίκσον, από το βρετανικό CEFAS (Κέντρο Επιστημών Περιβάλλοντος, Ιχθυολογίας και Υδατοκαλλιεργειών).
Και οι βροχές, οι οποίες όλο και συχνότερα συνοδεύουν τα ευρωπαϊκά καλοκαίρια, ενισχύουν αυτό το φαινόμενο. Αν το θαλασσινό νερό γίνει υπερβολικά αραιό, δε θα μπορεί να βυθίζεται πλέον, η ανακύκληση θα σταματήσει και η "θερμάστρα" θα πάψει να λειτουργεί.
"Αν με κάποιο τρόπο παρεμποδιστεί η Θερμοαλατική Μεσημβρινή Κυκλοφορία, το Γκολφ Στριμ (Ρεύμα του Κόλπου) δε θα θερμαίνει πια τη Βορειοδυτική Ευρώπη", προειδοποιεί ο κ. Λασκαράτος. "Επιπλέον θα επηρεάσει και το ΝΑΟ, το οποίο με τη σειρά του θα παρεμποδίσει ακόμα περισσότερο τη Θερμοαλατική Μεσημβρινή Κυκλοφορία".

"Ανώμαλοι" παγετώνες
Τι προκαλεί όλη αυτή τη διαταραχή; Κύριος υπεύθυνος θεωρείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Δεν είναι τυχαίο ότι το μοναδικό μέρος στον κόσμο που οι παγετώνες αυξάνονται αντί να μειώνονται, όπως συμβαίνει μ' εκείνους των Άλπεων, είναι η Σκανδιναβία. Οι παγετώνες της Νορβηγίας επεκτείνονται σχεδόν κατά εκατό μέτρα το χρόνο.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί λοιπόν να έχει προκαλέσει μια ατμοσφαιρική αστάθεια η οποία κάνει τη ΝΑΟ μονίμως θετική - και η συμπεριφορά της συνδέεται άμεσα με τον τρίτο παράγοντα του συστήματος: τη Διακύμανση του Τροπικού Ατλαντικού. Η τελευταία, που αφορά στην κατεύθυνση και στην ταχύτητα των ανέμων, είχε μέχρι στιγμής πολλές επιπτώσεις στο κλίμα, όπως οι βροχοπτώσεις στη Βορειοανατολική Βραζιλία, στη ζώνη της Σαχάρας και στα παράλια της Γουινέας.

Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Η ΝΑΟ διεγείρει τη Διακύμανση του Τροπικού Ατλαντικού, η οποία απαντά σ' αυτό, μετά από μερικά χρόνια, προκαλώντας εναλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας. Τα κλιματολογικά φαινόμενα δεν είναι ποτέ τοπικά. Αντίθετα, εξαρτώνται από γεγονότα που μπορεί να συμβαίνουν στην άλλη άκρη της Γης.

Πλανητικό μπιλιάρδο
Το γραφείο ΜΕΤ του Ρέντινγκ (Αγγλία) είναι ένα από τα σημαντικότερα διεθνή κέντρα μετεωρολογίας. Για το περασμένο καλοκαίρι είχε προβλέψει ισχυρές βροχοπτώσεις, και επαληθεύτηκε με δραματικό τρόπο. Ο Έλβας, ο Μολδάβας και ο Δούναβης μετέτρεψαν σε λίμνες πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Όμως οι ειδικοί του ΜΕΤ αναζήτησαν τα αίτια των βροχοπτώσεων πολύ πιο μακριά: στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ανακάλυψαν λοιπόν ότι οι πλημμύρες που είχαν πλήξει την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Βόρεια Ιταλία κατά το 2000 συνδέονταν με γεγονότα που συνέβησαν σ' αυτό το μακρινό ωκεανό. Πράγματι, η θερμοκρασία του Ειρηνικού ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς. Κι όταν σε μια κλιματολογική μηχανή όπως ο ωκεανός η ενέργεια αυξάνεται -υπό τη μορφή θερμότητας-, αυξάνουν οι ανωμαλίες και η κλιματολογική αστάθεια.
Οι κύριοι άνεμοι, που μεταφέρουν θερμότητα και υγρασία από την Ανατολή προς τη Δύση κατά μήκος του Ισημερινού, αλλάζουν κατεύθυνση˙ δε διασχίζουν τον τεράστιο όγκο της ασιατικής ηπείρου μέχρι να φτάσουν στον Ατλαντικό, αλλά επιστρέφουν, διασκελίζουν την Αμερική και ξαναδίνουν πίσω όλη τους την ενέργεια πλημμυρίζοντας την Ευρώπη.
Τελικά, ανεξάρτητα από το ποιο σενάριο θα επικρατήσει, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα επηρεάσει σοβαρά τις κλιματολογικές συνθήκες του πλανήτη μας. Προειδοποιούν μάλιστα ότι αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δε μειωθούν δραστικά, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες και ανυπολόγιστες.

Κινδυνεύει η Ελλάδα;
Όσο για το κλιματολογικό μέλλον της χώρας μας, ακούγονται πολλά σενάρια. Τελικά κινδυνεύει η Ελλάδα από το φαινόμενο του Ατλαντικού; "Τα υπάρχοντα μοντέλα δεν μπορούν να κάνουν ακριβείς προβλέψεις εφόσον οι αλληλεπιδράσεις των διαφόρων παραγόντων ακολουθούν συχνά χαοτική συμπεριφορά", επισημαίνει ο κ. Λασκαράτος.
Και καταλήγει: "Η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια του ΝΑΟ. Επιπλέον δε γνωρίζουμε αν η διατάραξη του Ρεύματος του Κόλπου, που θα προκαλέσει μια μικρή εποχή παγετώνων σε χώρες όπως η Αγγλία και η Νορβηγία, θα επηρεάσει με τον ίδιο τρόπο την Ελλάδα. Ίσως οι επιδράσεις εδώ να είναι τελείως διαφορετικές".
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν συνεχιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μεγάλες περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ερήμους. "Η Κρήτη, η Νότια Πελοπόννησος και μεγάλο μέρος του Νότιου Αιγαίου κινδυνεύουν από ξηρασία και ερημοποίηση", προειδοποιεί ο μετεωρολόγος κ. Μαζαράκης. "Και η διαδικασία αυτή έχει ήδη αρχίσει...".

 

Επισκέπτης
Άμις: Δέσμιοι του παρελθόντος τους

Έγιναν γνωστοί από την ταινία Μάρτυρας Εγκλήματος (1985). Οι Αμενικοί ή Άμις κατάγονται από τους λίγους Eυρωπαίους που έφτασαν στις ΗΠΑ κατά το 18ο αιώνα. Είναι περίπου 250.000 και ζουν απομονωμένοι σε μικρές κοινότητες, χωρίς ηλεκτρισμό και χωρίς αυτοκίνητα.

Όταν ολόκληρος ο πλανήτης πατά γκάζι, σε μια μικρή κοινότητα των ΗΠΑ πατούν φρένο. Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος χρησιμοποιεί αεροπλάνα, εκείνοι προτιμούν το κάρο. Η παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου δεν τους επηρέασε. Ανάβουν κεριά τη νύχτα και ξυπνούν όταν ανατέλλει ο ήλιος. Καλλιεργούν τα περιβόλια τους, ταΐζουν τις κότες τους, ράβουν μόνοι τα ρούχα τους. Ζουν σε απόσταση περίπου δύο ωρών από τη Νέα Υόρκη, όμως δεν βιάζονται, δεν έχουν άγχος, ούτε εχθρούς. Πρόκειται για τους Άμις, μια φιλήσυχη και απομονωμένη κοινότητα ανθρώπων που δε θέλουν να έχουν καμία σχέση με τις νέες τεχνολογίες. Σε αντίθεση με τους εργάτες του 19ου αιώνα που αγωνίζονταν για την καταστροφή των μηχανών, οι Άμις απλώς αρνούνται να τις χρησιμοποιήσουν. Δεν ονειρεύονται πως ζουν σε μια ουτοπική, προ-βιομηχανική εποχή. Απλώς έχουν σταματήσει τα ρολόγια στο παρελθόν και υιοθετούν έναν σχεδόν πρωτόγονο τρόπο ζωής. Και όμως, βρίσκονται στο κέντρο των παγκόσμιων εξελίξεων, στις ΗΠΑ.
Τα πρώτα μέλη αυτής της τόσο ιδιαίτερης κοινότητας έφτασαν στην Αμερική από πολύ μακριά. Η κίνηση των Άμις χρωστά το όνομά της στον Τζέικομπ Άμαν (1956-1730), έναν Ελβετό προτεστάντη γερμανικής καταγωγής. Ο Άμαν θεωρούσε πως οι ομόθρησκοί του είχαν απομακρυνθεί από τα διδάγματα του ιδρυτή τους, του Ολλανδού ιερέα Μένο Σίμονς. Σύμφωνα με τον Σίμονς, έπρεπε να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με ξένους. Το 1693 ο Άμαν ίδρυσε την κοινότητα Άμις, κάποια από τα μέλη της οποίας αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ κατά το 18ο αιώνα, διωγμένοι από τους θρησκευτικούς αντιπάλους τους. Έφτασαν στη «γη της επαγγελίας», στην Πενσιλβάνια, και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Λάνκαστερ Κάντρι. Οι απόγονοι κάποιων από τους πρώτους ταξιδιώτες ονομάστηκαν Ολλανδοί της Πενσιλβάνια (Pennsylvania dutch), επειδή μιλούσαν γερμανο-ολλανδικές διαλέκτους. Αργότερα, μετακινήθηκαν και δημιούργησαν μικρές κοινότητες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Μόνο τα απαραίτητα
Στον πολιτισμό των Άμις η γη και η καλλιέργειά της έχει ύψιστη σημασία και η λιτότητα έχει αναχθεί σε κυρίαρχη φιλοσοφία: «Αν κάτι δεν είναι απόλυτα απαραίτητο, δεν υπάρχει λόγος να το αποκτήσεις». Έτσι, οδηγήθηκαν στο να θεωρούν περιττή την ανάπτυξη οποιασδήποτε φυσικής ή πνευματικής σχέσης με τον έξω κόσμο. Ακολουθούν μια συντηρητική αγροτική οικονομική πολιτική, βάσει της οποίας απορρίπτεται η χρήση των τεχνολογικών μέσων που εφευρέθηκαν τον προηγούμενο αιώνα για να βελτιώσουν τη ζωή στην ύπαιθρο. Δουλεύουν τη γη όλοι μαζί με τα χέρια, με εργαλεία από σίδερο και με άροτρα που τα τραβούν ζώα. Αυτός ο τρόπος ζωής τούς υποχρεώνει να παραμένουν στο κοινωνικό περιθώριο της χώρας όπου ζουν: η ψήφος και η στρατιωτική θητεία, η ανώτατη εκπαίδευση και η επιτυχία στον αθλητισμό ή η δημιουργία μεγάλων επιχειρήσεων δεν αποτελούν προτεραιότητές τους. Παρ’ όλο που πληρώνουν με θρησκευτική ευλάβεια τους φόρους τους, εξαιρούνται από την κοινωνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Επιπλέον, δε δέχονται την παραμικρή κρατική βοήθεια στους τομείς της υγείας και της διατροφής. Οι Άμις πληρώνουν ένα τίμημα για να παραμείνουν όπως είναι: έχουν τη φήμη πως είναι απόμακροι, αδιάλλακτοι, ριζοσπαστικοί, φανατισμένοι. Είναι προσηλωμένοι σε μια συντηρητική παράδοση, στην περίφημη Παλαιά Τάξη. Αρνούνται να αλλάξουν τα ήθη και τα έθιμά τους: φορούν απλά ρούχα, έχουν μακριά γένια, δε διαθέτουν μηχανοκίνητα οχήματα ούτε τρεχούμενο νερό στα σπίτια τους, δεν έχουν ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα... Και σε ό,τι αφορά τον γάμο, παντρεύονται μόνο μέλη της κοινότητάς τους.

Υποχρεωτικός εκσυγχρονισμός
Οι αυστηροί κανόνες τους έσπασαν μόνο υπό πολύ πιεστικές συνθήκες: το 1950 οι βιομηχανίες γάλακτος με τις οποίες βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις τους υποχρέωσαν να «εκσυγχρονίσουν» τα συστήματα αρμέγματος και μεταφοράς των προϊόντων τους. Οι Άμις, που εξαρτώνται από αυτή την πηγή εσόδων, αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν και πετρέλαιο εκτός από τις παραδοσιακές πηγές παραγωγής ενέργειας, τον αέρα και το νερό. Με αυτό τον τρόπο ικανοποίησαν το αίτημα των πελατών τους να αρμέγουν με μηχανές, να συντηρούν το γάλα σε κατάλληλες συνθήκες και να το μεταφέρουν με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Όμως, τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις τους με την πολιτεία προκάλεσε η εμμονή τους σε ένα οπισθοδρομικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το 1972 η πολιτεία του Γουισκόνσιν χρησιμοποίησε κάθε έννομο μέσο, προκειμένου να γίνει υποχρεωτική η εκπαίδευση των Άμις μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Ωστόσο οι γονείς αντέδρασαν, θεωρώντας πως οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που τους επιβλήθηκαν πρόσβαλλαν κάποιες από τις θρησκευτικές παραδόσεις τους, όπως τη σκληρή εργασία από μικρή ηλικία. Υποστήριζαν πως η εκπαίδευση έπρεπε να είναι υποχρεωτική μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Αρχικά η κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμα στις οικογένειες που αντιδρούσαν. Τελικά όμως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε μια απόφαση που προέβλεπε την προστασία του δικαιώματος των κοινοτήτων των Άμις να ασκούν ελεύθερα τις θρησκευτικές παραδόσεις τους. Επιπλέον, προέβλεπε τον καθορισμό του ορίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης με βάση το σεβασμό σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή.

Συνεργατική ζωή
Τα σημερινά σχολεία των Άμις έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών αγροτικών περιοχών προηγούμενων δεκαετιών. Οι μαθητές φορούν στολές, καλά σιδερωμένα παντελόνια και λευκά πουκάμισα, τιράντες και ψάθινα καπέλα. Μπαίνουν στις τάξεις φορτωμένοι με ντοσιέ και σακίδια. Στο δημοτικό μαθαίνουν ανάγνωση και αριθμητική. Από τα 14 έως τα 16 μελετούν τη Βίβλο και εκπαιδεύονται στις βασικές αγροτικές εργασίες. Η ζωή τους βασίζεται στη συνεργασία, στην αλληλεγγύη και στην αρχή «ένας για όλους και όλοι για έναν». Δεν είναι ανταγωνιστικοί και τους είναι άγνωστες πρακτικές όπως η μάχη για τον βαθμό, το πτυχίο ή οτιδήποτε άλλο θα τους έθετε σε θέση υπεροχής σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητάς τους. Ωστόσο δεν επιδεικνύουν όλοι οι Άμις την ίδια προσήλωση στις παραδόσεις τους. Σε κάποιες κοινότητες, όπως στο Συμβούλιο της Μένονιτ ή στο Μπίτσι Μένονιτ, υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να δοκιμάσουν τον «αγγλικό» τρόπο ζωής για κάποια χρόνια και στη συνέχεια να επιλέξουν αν επιθυμούν να ασπαστούν τις αρχές της κοινότητας ή να ζήσουν «φυσιολογικά» στην κοινωνία.

Επίσημο ένδυμα
Επίσης κάποιοι Άμις θεωρούν κάποιες παραδόσεις τους παρωχημένες και προσπαθούν να προοδεύσουν, χωρίς ωστόσο να ξεχνούν το παρελθόν τους. Διατηρούν κάποια στοιχεία του πολιτισμού τους, όπως το να ράβουν μόνοι τα ρούχα τους, με εξαίρεση το κοστούμι της Κυριακής για το οποίο απευθύνονται σε κάποιον επαγγελματία ράφτη. Όμως, δεν αποποιούνται πλήρως τη χρήση της τεχνολογίας και διαθέτουν ψυγείο που λειτουργεί με γκάζι. Ο επισκέπτης της Ιντιάνα διασχίζει τις τεράστιες λεωφόρους των ΗΠΑ πριν φτάσει στις κοινότητες των Άμις. Συγκεκριμένα, ταξιδεύει στον αυτοκινητόδρομο 30, που βρίσκεται ανάμεσα στο Σικάγο και το Κολόμπους. Πρόκειται για μια διαδρομή με πολλές εναλλαγές στα τοπία και στα χρώματα. Η έρημος διαδέχεται το πράσινο, τα υποβαθμισμένα προάστια εναλλάσσονται με συνοικίες με ξύλινα σπίτια και υπέροχους κήπους. Ένα πορτοκαλί φανάρι ανάβει για να περάσει ένα κάρο που το σέρνει ένα άλογο. Πρόκειται για το σήμα που προειδοποιεί τον οδηγό ότι έχει εισέλθει σε ένα διαφορετικό κόσμο. Έναν κόσμο χωρίς οθόνες πλάσματος, ηχοσυστήματα ή υπολογιστές. Οι μελωδικοί ήχοι κλήσης των κινητών αποτελούν μέρος ενός άλλου σύμπαντος, μακρινού. Ο πιο επιθετικός ήχος που ακούγεται στη Ναπανί της Ιντιάνα προέρχεται από τις οπλές των αλόγων που τραβούν τα κάρα υποκαθιστώντας τα συνηθισμένα φορτηγάκια στις διασταυρώσεις των αγροτικών περιοχών των ΗΠΑ. Κάρα με διαφορετικά σχέδια και χρώματα, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις των Άμις στους δρόμους και τις ειδικές λωρίδες των λεωφόρων. Άλλα για το όργωμα της γης και τη συγκομιδή της σοδειάς ή για τη συμμετοχή σε γάμους, γιορτές ή κηδείες και τη μεταφορά αγαθών που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Όχι στο αλκοόλ
Στις 8 το βράδυ, το ξενοδοχείο της Ναπανί κλείνει τις πόρτες του. Σερβίρει απλά πιάτα. Η κουζίνα του βασίζεται σε προϊόντα που προέρχονται από το περιβόλι, διαθέτει πλούσια επιδόρπια πασπαλισμένα με κανέλα και δε σερβίρει αλκοόλ, μόνο Coca-Cola. Μετά τις 8, η Ναπανί είναι μια πόλη-φάντασμα και τα σπίτια της βυθίζονται στο σκοτάδι. Το μόνο που φαίνεται μέσα από τα παράθυρα είναι το φως των κεριών ή κάποιας λάμπας πολύ χαμηλής κατανάλωσης. Ο κόσμος κοιμάται νωρίς και ξυπνά μόλις ξημερώνει.

Σίγουρα σταδιακά η κοινωνία των Άμις ανοίγει τις πόρτες της στον κόσμο. Στην Amish Acres, μια μεγάλη αναπαλαιωμένη έπαυλη 300 στρεμμάτων, τις γιορτινές ημέρες προβάλλονται ταινίες και παρουσιάζονται θεατρικές παραστάσεις προς τιμήν των επισκεπτών. Η θεματολογία στις περισσότερες από αυτές τις εκδηλώσεις είναι κοινή: αναπαράσταση των τοπικών εθίμων και παραδόσεων. Επίσης, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπου παρουσιάζεται ο τρόπος κατασκευής των ξύλινων σπιτιών των Άμις –με ελάχιστα μέσα– ή η παρασκευή χειροποίητου σαπουνιού. Παραδίδονται μαθήματα μαγειρικής και ανοίγουν καταστήματα όπου πωλούν διάφορα προϊόντα, από λευκά είδη μέχρι χριστουγεννιάτικα δωράκια. Οι δυνατότητες που προσφέρει το εμπόριο φαίνεται πως δεν αφήνουν αδιάφορους ούτε τους Άμις.

 

Επισκέπτης
Ελληνες, από τους πιο κακοπληρωμένους στον κόσμο

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της UBS που πραγματοποίηθηκε σε 71 πόλεις σε όλον τον κόσμο, απαιτούνται 22 λεπτά εργασίας κατά μέοσν όρο για την αγορά ενός κιλού ψωμιού. Η συγκεκριμένη έρευνα επεκτείνεται και σε άλλα δύο αγαθά διατροφής. Συγκεριμένα, απαιτούνται 16 λεπτά εργασίας κατά μέσον όρο για την αγορά ενός κιλού ρυζιού και 35 λεπτά για ένα Big Mac.

Στην Αθήνα ο χρόνος εργασίας που απαιτείται είναι μικρότερος και για τα 3 αγαθά έναντι του μέσου όρου. Στην Αθήνα απαιτούνται 10, 20 και 26 λεπτά για την αγορά ενός κιλού ψωμιού, ριζιού, και ενός Big Mac αντίστοιχα. Η διαφορές μεταξύ των 71 πόλεων είναι σημαντικές. Ο μέσος εργαζόμενος στο Λονδίνο με 5 λεπτά μπορεί να αγοράσει ένα κιλό ψωμί, ενώ ο συνάδελφός του στο Καράκας χρειάζεται 76. Για την αγορά ενός κιλού ριζιού απαιτούνται 5 λεπτά εργασίας σε Λομδίνο, Σύντνεϊ και Ζυρίζη, ενώ 36 λεπτά σε Δελχί, Κωνσταντινούπολη και Τζακάρτα. Στην περίπτωση του Big Mac οι διαφορές μεταξύ των 71 πόλεων είναι θεαματικές. Ο μέσος εργαζόμενος στο Τόκιο χρειάζεται 10 λέπτα για την αγορά ενός Big Mac, ενώ ο συνάδελφός του στη Μποκοτά 97 λεπτά.

Το γενικό συμπέρασμα που απορρέει από τα στοιχεία της UBS είναι ότι ο πραγματικός μισθός στις πόλεις των προηγμένων χωρών (Λονδίνο, Τόκιο, Νέα Υόρκη) είναι αισθητά υψηλότερος έναντι των πόλεων των αναπτυσσόμενων χωρών (Καράκας, Ναϊρόμπι, Τζακάρτα) όπου κυριολεκτικά απαιτείται μόχθος εργασίας για την αγορά απλών αγαθών διατροφής... Δηλαδή, ο ίδιος χρόνος εργασίας, συνιστά την αγορά μεγαλύτερης ποσότητας αγαθών στις προηγμένες χώρες έναντι των αναπτυσσόμενων.

Ακαθάριστες και καθαρές αποδοχές

Επίσης, η μελέτη της UBS διερευνά τις ακαθάριστες και καθαρές απολαβές που απομένουν μετά την κράτηση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για 14 επαγγέλματα (μηχανικός αυτοκινήτων, οικοδόμος, εξειδικευμένος εργάτης στη βιομηχανία, εργάτης εργοστασίου, μηχανικός, διοικητικός υπάλληλος, διευθυντής παραγωγής, δάσκαλος, οδηγός λεωφορείου, μάγειρας, υπηρετικό προσωπικό, πωλητής, υπάλληλος τηλεφωνικού κέντρου και τραπεζικός υπάλληλος) στις 71 πόλεις. Το μέσο ακαθάριστο ωρομίσθιο για όλες τις πόλεις και όλα τα επαγγέλματα είναι 10,33 δολάρια, ενώ το μέσο καθαρό είναι 7,85. Στην Αθήνα, το ακαθάριστο ωρομίσθιο είναι 9,70 δολάρια, ενώ το καθαρό είναι 7,60, δηλαδή ελαφρώς χαμηλότερα έναντι του παγκόσμιου μέσου.
Οι πόλεις σε Ελβετία (Ζυρίχη, Γενεύη), Νορβηγία (Όσλο) και Ιρλανδία (Δουβλίνο) διαθέτουν τα υψηλότερα ακαθάριστα και καθαρά ωρομίσθια, τα οποία κινούνται μεταξύ 17 - 20 δολαρίων. Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ακαθάριστα και καθαρά ωρομίσθια εμφανίζονται σε Δελχί, Βομβάη, Τζακάρτα, Μανίλα και Μπανγκόκ σε επίπεδα κάτω των 2 δολαρίων.

Το μέσο ποσοστό των κρατήσεων (φόροι + ασφαλιστικές εισφορές) για τα 14 επαγγέλματα στις 71 πόλεις είναι 23%. Στην Αθήνα είναι ελαφρώς χαμηλότερα στο 21%. Βρυξέλες, Κοπεγχάγη και Λουμπλιάνα εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά κρατήσεων με 44%, 39% και 37% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, σε Ντουμπάι και Μπαχρέιν εμφανίζονται τα χαμηλότερα ποσοστά κρατήσεων με 1% και 2% αντίστοιχα.

Πηγές: UBS, World Bank και IMF
 

Επισκέπτης
Πόλεμος

Είναι αναπόφευκτος όταν ισχύουν τρεις παράγοντες: Η πρόκληση από τον αντίπαλο, η παρουσία ενός δημοφιλούς ηγέτη στον οποίο υπακούει ο λαός και η αναπτέρωση του πατριωτικού πνεύματος. Τότε ακριβώς ξεσπάει το κακό...

Επτά χιλιετίες σφαγών

Διαμελισμένα σώματα, διαλυμένες ζωές, συντρίμμια, ηρωικές πράξεις, προσφυγιά. Γιατί κάνουμε πόλεμο; Πρόκειται για συμπεριφορά γραμμένη στα γονίδιά μας ή αποτελεί όψη της πολιτισμικής μας συγκρότησης και μπορούμε να τον αποφύγουμε; Παρατηρώντας τα ζώα, διαπιστώνουμε ότι τα περισσότερα δεν πολεμούν μεταξύ τους. Συνήθως υποτάσσονται στον πιο ισχυρό, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις οδηγούνται σε μάχες που δεν έχουν θύματα. Μοναδική εξαίρεση μερικοί χιμπατζήδες στην Τανζανία, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε αιματηρές συγκρούσεις.

Βία μεταξύ ομάδων

Σύμφωνα με την ανθρωπολόγο Τζέιν Γκούνταλ, η οποία επί σαράντα συναπτά έτη μελετά τους χιμπατζήδες στο Εθνικό Πάρκο της Γκόμπε, μια κοινότητα κήρυξε πόλεμο σε μια άλλη. Η ομαδική βία, που ασκείται αποκλειστικά από τα αρσενικά, οδήγησε μέσα σε τέσσερα χρόνια στον αφανισμό της μίας από τις μαχόμενες κοινότητες. Οι χιμπατζήδες που επικράτησαν δέχτηκαν επιθέσεις από μια ακόμα ισχυρότερη ομάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι αρχηγοί όλων των κοινοτήτων. Τόσο η Τζέιν Γκούνταλ όσο και ο Ιρινέους Άιμπλ Άιμπεσφελντ, ιδρυτής της επιστήμης της ηθολογίας του ανθρώπου, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις σχετικά με τα πολεμικά ένστικτα των πιθήκων, κυρίως όμως του ανθρώπου. Ο τελευταίος δίνει ως παράδειγμα τους Βουσμάνους, νομαδικό λαό της Νοτιοδυτικής Αφρικής, οι οποίοι επιδίδονταν σε θανατηφόρες συγκρούσεις. Κάποιες βραχογραφίες αναπαριστούν πανάρχαιες μάχες. Για να μην αναφέρουμε φυλές της Νέας Γουϊνέας που βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στους νέους. Είναι λοιπόν ο πόλεμος έμφυτη συμπεριφορά;

Αθώα τα γονίδια

Η επιθετικότητα, απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπου, γι' αυτό και βαθιά ριζωμένη μέσα του, δεν είναι συνώνυμο του πολέμου, τονίζουν οι ανθρωπολόγοι. Μέχρι την εποχή κατά την οποία άρχισε να αναπτύσσεται η γεωργία η χρήση της βίας ήταν σποραδική. Ο άνθρωπος πάντα υπεράσπιζε την οικογένεια και τα εδάφη του. Όταν επί δεκάδες χιλιάδες χρόνια ζούσε από το κυνήγι και τη συλλογή τροφής ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν ξεπερνούσε τις μερικές δεκάδες εκατομμύρια άτομα. Τα διαθέσιμα εδάφη ήταν ανεξάντλητα και οι διαμάχες σπάνιες. Επομένως δεν είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι το πολεμικό ένστικτο κωδικοποιήθηκε στα γονίδιά μας. Ο πόλεμος "εφευρέθηκε" αργότερα, όταν η κτηνοτροφία και η γεωργία άρχισαν να αναπτύσσονται και ο πληθυσμός να αυξάνεται. Τότε ακριβώς προέκυψε η ανάγκη υπεράσπισης της σοδειάς και των ζώων. Σύντομα ξέσπασαν σφοδρές διαμάχες για την κυριαρχία των φυσικών πόρων.

Οικονομική στρατηγική

Ποια είναι τα αίτια του πολέμου; Αν αποτελούσε αναπόφευκτη συνέπεια της έλλειψης φυσικών πόρων και της διαμάχης για την εξασφάλισή τους, θεωρητικά θα μπορούσε να εξαλειφθεί, αφού θα αρκούσε η ανάπτυξη των φυσικών πόρων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των κατοίκων της Γης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία ακόμα οικονομική στρατηγική η οποία τίθεται σε εφαρμογή όταν οι φυλές, τα έθνη ή οι ανταγωνιστές των ηγετικών τάξεων μάχονται για τη συσσώρευση όλο και περισσοτέρων πηγών κερδοφορίας. Από τους πολέμους που αναφέρονται στην Αγία Γραφή μέχρι εκείνους που διεξάγονται σήμερα για το πετρέλαιο, οι ομάδες που κινούν τα νήματα σχεδόν πάντα αποκρύπτουν τα πραγματικά αίτια των συγκρούσεων προσδίδοντάς τους θρησκευτικό ή εθνικό-πατριωτικό χαρακτήρα, υποστηρίζουν οι ιστορικοί.

Όσοι δεν ενστερνίζονται την άποψη ότι "η αιτία του πολέμου κρύβεται στα γονίδιά μας" επισημαίνουν ότι τα ζώα που μοιάζουν περισσότερο στον άνθρωπο από γενετικής άποψης δεν είναι οι κοινοί χιμπατζήδες αλλά οι πυγμαίοι, που είναι ειρηνικοί και συνεργάσιμοι. Επιπλέον τονίζουν ότι οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις κοινότητες των χιμπατζήδων της Τανζανίας ξέσπασαν μετά από μια εκτεταμένη εκδάσωση της περιοχής τους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ τους. Ο πόλεμος που ξέσπασε ήταν αγώνας για την κυριαρχία των φυσικών πόρων. Κάτι ανάλογο συνέβη και στους κυνηγούς Βουσμάνους. Η σύγκρουσή τους με τους κτηνοτρόφους Βαντού άρχισε με την κατάληψη της σαβάνας απ' αυτή τη φυλή κτηνοτρόφων που μετέφεραν εκεί τα ζώα τους διαταράσσοντας την ισορροπία της άγριας πανίδας, πολύτιμου φυσικού πόρου για τους Βουσμάνους.

Νικητής ο πιο ριψοκίνδυνος

Τις περισσότερες φορές οι επιδρομές μιας φυλής ιθαγενών των πεδινών περιοχών των ΗΠΑ ενάντια σε μια άλλη ήταν μέρος μιας τελετουργικής μύησης των νέων. Για τον περιορισμό των απωλειών υπήρχαν ειδικοί κανονισμοί. Αν ένας πολεμιστής συναντούσε κάποιον εχθρό που έφερε διακριτικά βαθμού ίδια με τα δικά του, ήταν υποχρεωμένος να αποχωρήσει ειρηνικά από το πεδίο μάχης. Αν ο εχθρός σκοτωνόταν, ο υπεύθυνος έπρεπε να περάσει από πολύπλοκες τελετουργίες κάθαρσης. Οι εμπλεκόμενοι κρατούσαν ραβδιά με τα οποία άγγιζαν τον αντίπαλο για να τον βγάλουν από τη μέση. Στους Ινδιάνους των βορειοδυτικών περιοχών των ΗΠΑ οι αντίπαλες ομάδες κανόνιζαν συναντήσεις μεταξύ τους για να καταστρέψουν ο ένας ενώπιον του άλλου τα υπάρχοντά τους σε μια συμβολική μάχη χωρίς θύματα. Όσο μεγαλύτερη περιουσία κατέστρεφε κάποιος τόσο πιο προετοιμασμένος για πόλεμο θεωρούνταν, κι έτσι αναδεικνυόταν νικητής.

Αντίθετα, στους πολέμους που αιματοκύλισαν πολλές φορές την Ευρώπη οι αντιδικίες για τους φυσικούς πόρους ταυτίστηκαν με το πνεύμα αντεκδίκησης. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι ταπεινωμένοι από τους εξοντωτικούς όρους της Συνθήκης των Βερσαλλιών Γερμανοί αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Χίτλερ τον άνθρωπο που θα τους έδινε τη χαρά μιας ρεβάνς, η οποία κορυφώθηκε με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράπλευρες απώλειες

Στις μέρες μας οι πόλεμοι διεξάγονται πλέον με "έξυπνα" όπλα. Ο μύθος ότι οι σύγχρονοι πόλεμοι είναι πιο "καθαροί" σε σχέση μ' εκείνους του παρελθόντος καταρρίπτεται. Το Βατερλό ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε δύο στρατούς, από το οποίο δεν απείχαν οι απλοί πολίτες. Ακόμα και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο σφαγιάστηκαν στο μέτωπο πολλοί νέοι στρατιώτες, αλλά τα γυναικόπαιδα παρακολούθησαν τον πόλεμο από μακριά. Μόνο με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε να πλήττεται ο άμαχος πληθυσμός. Η αγγλική πόλη Κόβεντρι ισοπεδώθηκε το 1942. Πιο χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του ανελέητου βομβαρδισμού της γερμανικής Δρέσδης στις 3 Φεβρουαρίου του 1945 από τους Συμμάχους.

Προσχεδιασμένος σφαγιασμός

Η αντιστασιακή δράση των Ελλήνων σε διάφορες περιοχές της χώρας προκάλεσε την οργή των Γερμανών, οι οποίοι με επανειλημμένες επιθέσεις προσπάθησαν να την εξουδετερώσουν. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στον Πειραιά και στην Πάτρα, ο Γερμανικός Στρατός εκτός από τις βόμβες χρησιμοποιούσε και τα μυδραλιοβόλα των αεροπλάνων για να σκοτώσει τον πληθυσμό που προσπαθούσε να διαφύγει. Πολλοί από τους υπεύθυνους για τις σφαγές αυτές δεν εμφανίστηκαν ποτέ μπροστά σε Διεθνές Δικαστήριο. Ίσως γι' αυτό μέχρι σήμερα, στους σαράντα πόλεμους που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κόσμο, το 90% αυτών που πληρώνουν το κόστος είναι απλοί πολίτες. Ο υποσιτισμός, η ρύπανση των υδάτων και η έλλειψη φαρμάκων είναι ορισμένα από τα προβλήματα που δημιουργούν οι παράπλευρες απώλειες των πολέμων. Πρόκειται για επιχειρήσεις και συμπεριφορές που όχι μόνο δεν είναι καταγραμμένες στα ανθρώπινα γονίδια αλλά αποτελούν προϊόν σχεδιασμού των κέντρων μελετών διαφόρων στρατηγικών.

 

Επισκέπτης
Πώς τροχίζονται τα διαμάντια;

Το διαμάντι είναι το πιο σκληρό από όλα τα γνωστά υλικά και χρησιμοποιείται για να τροχίζουμε άλλα πράγματα. Πώς όμως τροχίζονται τα ίδια τα διαμάντια;

Επειδή το διαμάντι είναι τόσο σκληρό, μπορεί να τροχιστεί μόνο με ένα άλλο διαμάντι. Στην πράξη, χρησιμοποιείται διαμαντόσκονη αναμεμειγμένη με ελαιόλαδο. Το μείγμα τοποθετείται σε ένα δίσκο, που περιστρέφεται με 2.800 στροφές το λεπτό.

Το ότι μπορούμε να τροχίσουμε ένα διαμάντι οφείλεται στο γεγονός ότι η σκληρότητα του ορυκτού ποικίλλει και εξαρτάται, μάλιστα, από το συγκεκριμένο σημείο που τροχίζουμε. Το διαμάντι είναι ένα κρυσταλλικό υλικό και, κατά το τρόχισμά του, εκμεταλλευόμαστε τις φυσικές σχισμές που έχει στις επιφάνειές του. Σε κάποια σημεία της επιφάνειάς του είναι πιο σκληρό απ’ ό,τι σε άλλα σημεία. Στη διαμαντόσκονη που χρησιμοποιούμε, υπάρχουν πάντα ορισμένοι κόκκοι που είναι πιο σκληροί από το διαμάντι που επεξεργαζόμαστε, και γι’ αυτό μπορούμε να το τροχίσουμε. Αυτή η διαφοροποίηση στη σκληρότητα είναι επίσης και ο λόγος που μπορούμε να κονιορτοποιήσουμε ένα διαμάντι. Αν ένα διαμάντι υποστεί πίεση υπό μια πολύ συγκεκριμένη γωνία, τότε είναι εκπληκτικά εύθραυστο.

Τα περισσότερα διαμάντια που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία έχουν υποστεί επεξεργασία. Κατά τα άλλα, για το τρόχισμα, το κόψιμο ή το στίλβωμα, χρησιμοποιούνται ακατέργαστα ή χαμηλής αξίας διαμάντια. Λιγότερο από το ένα τρίτο όλων των διαμαντιών είναι τόσο υψηλής ποιότητας, ώστε να γίνουν κοσμήματα.

Στην πραγματικότητα, το διαμάντι δεν είναι παρά καθαρός άνθρακας, που όμως έχει εκτεθεί σε συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης πίεσης και θερμοκρασίας, βαθιά μέσα στο υπέδαφος.

Πηγη : wiklipedia
 

Επισκέπτης
Ήταν κάποτε η ημέρα μικρότερη;

Η ταχύτητα περιστροφής της Γης επιβραδύνεται όλο και περισσότερο, και συνεπώς οι ημέρες γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Η εξήγηση γι’ αυτό έγκειται στις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη, και στις οποίες οφείλεται και η παλίρροια. Η βαρυτική έλξη της Σελήνης είναι ισχυρότερη στην πλευρά της Γης που είναι πιο κοντά στη Σελήνη και ασθενέστερη στην αντιδιαμετρική της πλευρά. Από αυτό προκύπτει κάτι σαν «εξόγκωμα» στην επιφάνεια της Γης. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ πιο έντονο στους ωκεανούς παρά στο στερεό φλοιό, και το ονομάζουμε παλίρροια. Καθώς η ταχύτητα περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι εκείνη της Σελήνης γύρω από τη Γη, το «εξόγκωμα» δεν προλαβαίνει να παρακολουθήσει ακριβώς την κίνηση, και έτσι δημιουργούνται τριβές ανάμεσα στις υδάτινες μάζες και τον πυθμένα των θαλασσών, με συνέπεια την επιβράδυνση της περιστροφής της Γης. Αυτό θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα παγοδρόμο που κρατά τα χέρια του ανοιχτά, μειώνοντας έτσι την ταχύτητα περιστροφής στην πιρουέτα του.

Η επίδραση αυτή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Η γήινη ημέρα μεγαλώνει κατά περίπου δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε αιώνα. Παράλληλα, η ενέργεια περιστροφής έχει μεταφερθεί στη Σελήνη και την απομακρύνει από τη Γη κατά περίπου τέσσερα εκατοστά το χρόνο. Η θεωρία περί μικρότερης ημέρας υποστηρίζεται επίσης από επιστρώσεις σε απολιθωμένα κοράλλια. Με βάση τη μελέτη αυτών των επιστρώσεων, προκύπτει ότι κάποτε το έτος είχε περισσότερες ημέρες – άρα και μικρότερες. Όταν εμφανίστηκαν οι πολυκύτταροι οργανισμοί, πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια, ένας χρόνος είχε 423 ημέρες.
 

Επισκέπτης
Tι είναι οι θερμοπίδακες?

Οι Θερμοπίδακες είναι ένα είδος θερμών πηγών που περιοδικά "εκρύγνονται" και εκτοξεύουν στήλες θερμού νερού, γι΄ αυτό και αποκαλούνται επίσημα και "διαλείπουσες θέρμες". Οι θερμοπίδακες ονομάζονται και Γκέιζερ, από την ονομασία του μεγαλύτερου θερμοπίδακα στην Ισλανδία που ερμηνεύεται ως "λυσσαλέος". Ήταν γνωστοί στους αρχαίους Έλληνες, ο Στράβων αναφέρει τέτοιους στη Σικελία που λέγονταν "δέλλοι".

Γενικά
Οι συνθήκες για επιβίωση οργανισμών στους θερμοπίδακες είναι ιδιαίτερα δύσκολες, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι Προκαρυωτικοί οργανισμοί που επιβιώνουν σ΄ αυτούς. Για τη δημιουργία ενός θερμοπίδακα απαιτούνται πολύ ιδιαίτερες γεωλογικές συνθήκες και γι'αυτόν τον λόγο υπάρχουν σχετικά λίγοι σε όλο τον κόσμο, γύρω στους 1000.

Οι περισσότεροι θερμοπίδακες στον κόσμο βρίσκονται κυρίως σε τρεις περιοχές της Γης:

    * 1. στο Γιέλοουστοουν παρκ, Γουαϊόμιγκ, Η.Π.Α.
    * 2. στην Ηφαιστιακή ζώνη Τάουπο, στη Νέα Ζηλανδία και
    * 3. στην Ισλανδία

Οι δύο πρώτες περιοχές συνδέονται με ενεργά ηφαίστεια, που δίνουν λαβή γαι ερμηνεία της δημιουργίας τους, ενώ η τρίτη περιοχή με σβεσμένα ηφαίστεια από την τριτογενή διάπλαση και νωρίτερα. Βέβαια έχουν παρατηρηθεί και περιορισμένης έκτασης μέχρι μεμονομένες περιπτώσεις στις περιοχές:

    * 4. Δολινή Γκεϊσέροφ, Καμτσάκα, στη Ρωσία,
    * 5. στο Ελ Τάτιο, στη Χιλή,
    * 6. στη Κοσταρίκα
    * 7. στη Πομερανία καθώς και
    * 8. στη Πολυνησία κ.α.

Σπουδαιότεροι και μεγαλύτεροι όμως όλων είναι εκείνοι του Γιέλοουστοουν παρκ που εξ αυτών ονομάζεται και "χώρα των θαυμάτων" ακριβώς για τα θυμάσια φυσικά φαινόμενα που συνοδεύουν τους θερμοπίδακες. Το Γιέλοουστοουν παρκ βρίσκεται σε οροπέδιο των βραχωδών ορέων δυτικά του ποταμού Μισούρι πολύ κοντα στις πηγές του ομώνυμου ποταμού Γιέλοουστουν. Αποτελεί δημόσιο κτήμα των ΗΠΑ, είναι έκτασης 5.500 τ.χλμ. και είναι κατάφυτο από πυκνά πευκοδάση. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2700 μ. από επιφάνεια θαλάσσης και παρουσιάζει κλίμα σχεδόν πολικό, που αρχίζει από τον Σεπτέμβριο και διαρκεί 9 μήνες. Στο χώρο αυτό αναβλύζουν περισσότεροι από 50 θερμοπίδακες που εξακοντίζουν στήλη βράζοντος ύδατος ύψους 85 μ. Έτσι οι θερμοπίδακες αυτοί έλαβαν διάφορα ονόματα όπως ο μέγας, ο γίγας κλπ.

Ο Μέγας Γκέιζερ

Ο αποκαλούμενος Μέγας θερμοπίδακας είναι ο μεγαλύτερος όλων και αναβλύζει από μια τεράστια τρύπα εντός βράχου διαμέτρου 8 μ. και βάθους 35 μ. Η τρύπα αυτή γεμίζει αιφνίδια κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα με κοχλάζον νερό. Κάποια στιγμή το έδαφος γύρω αρχίζει να σείεται και ν΄ ακούγεται ένας υπόκοφος βρυχηθμός οπότε και αμέσως εκσφενδονίζονται πυκνά και πελώρια νέφη ατμού που φθάνουν πολλές φορές σε ύψος 165 μ. Στη συνέχεια το κοχλάζον νερό αιφνίδια αναπηδά της τρύπας και σχηματίζει γιγάντιο πίδακα διαμέτρου 8 μ. και ύψους 30 μ. από τη κορυφή του οποίου αναβλύζουν μικρότερες σε διάμετρο κορυφές που φθάνουν μέχρι και τα 85 μ. απ΄ όπου και πέφτουν στη γη ως λαμροί καταρράκτες προσφέροντας ένα υπερθέαμα ιριδίζοντος στον ήλιο νερού. Το εξαιρετικό αυτό θέαμα διαρκεί 20 λεπτά της ώρας όπου η δύναμη του νερού αρχίζει να εξασθενεί μέχρι που το νερό χωνεύει στο βάθος της τρύπας σαν να μην είχε συμβεί τίποτε προηγουμένως.

800px-Beehive_geyser_2.jpg

Θερμοπίδακας στο Εθνικό Πάρκο του Γιέλοουστοουν στις Η.Π.Α., η φωτογραφία είναι στατική, στη πραγματικότητα ο σημειούμενος ιριδισμός δεν είναι μόνο στην άκρη αλλά πηγαινοέρχεται σε όλο το εύρος του "καταρράκτη" λόγω ανόμιας πτώσης, προσφέροντας ένα φυσικό υπερθέαμα

 

Επισκέπτης
Ανταρκτική
699px-Antarctica_satellite_orthographic.jpg

Η Ανταρκτική είναι μια ήπειρος που βρίσκεται στο Νότιο Πόλο της Γης. Είναι μονίμως καλυμμένη απο μεγάλα κομμάτια πάγου και χιόνι. Υπάρχουν πολύ λίγα φυτά. Κατοικείται κυρίως από πιγκουίνους και φώκιες. Η πιο κοντινή ήπειρος στην Ανταρκτική είναι η Νότια Αμερική.

Η Ανταρκτική ή Ανταρκτίδα είναι η έκτη ήπειρος της γης και είναι η περιοχή γύρω από το Νότιο Πόλο. Η έκτασή της είναι περίπου 14 εκατ. τετρ. χλμ. Για τη διαμόρφωσή της και ειδικά των ακτών της, λίγα πράγματα είναι γνωστά. Πιστεύεται ότι η ήπειρος ήταν, στο μακρινό παρελθόν, προέκταση της αμερικανικής ηπείρου. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει κυρίως από τα νησιά της. Περιτριγυρίζεται από το Νότιο Παγωμένο Ωκεανό και λίγα νησιά (π.χ. το νησί Ρος). Ο Νότιος Πόλος βρίσκεται στο κέντρο ενός οροπεδίου ύψους 2.000 μ. περίπου, που περιβάλλεται από πολύ ψηλά και απότομα βουνά. Η θερμοκρασία της Ανταρκτικής (- 91° Κελσίου το 1957) είναι χαμηλότερη από τη θερμοκρασία της Αρκτικής. Σκεπάζεται από πάγους και έχει 6 μήνες ημέρα και 6 μήνες νύκτα.
800px-Huron.jpg

Ο Παγετώνας Χουρόν

Μια ομάδα από τα νησιά που την περιτριγυρίζουν χωρίζονται από την κυρίως ήπειρο με τον πορθμό Μπάνσφιλντ. Άλλα νησιά είναι τα ηφαιστειογενή Μπάλλενυ, τελείως ακατοίκητα, που κυρίως είναι ορεινοί όγκοι, οι νησίδες Μάκερι κ.ά. Υπάρχουν άλλα δυο νησιά στη θάλασσα Ρος, που έχουν τα ονόματα των δύο εξερευνητών Ρος και Σκωτ. Στο Ρος υπάρχει το ενεργό ηφαίστειο Έρεβος ύψους 4.000 μ. Έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν όλη η ήπειρος βρίσκεται σ' ένα απέραντο υψίπεδο ύψους 2.000 μ. Η μεγαλύτερη γνωστή οροσειρά εκτείνεται από το βόρειο ακρωτήριο περνά τη Γη της Βικτωρίας και χάνεται στα Ν.Α. Έχει μήκος 1.800 χλμ. και οι ψηλότερες κορυφές της στα 4.500 μ. είναι τα όρη Ντισκόβερυ και Μέλμπουρν. Μια δεύτερη οροσειρά είναι της Βασίλισσας Μωντ.

Το 1947 ανακαλύφτηκε στην Ανατολική Ανταρκτική από αεροπλάνο μια απέραντη περιοχή χωρίς πάγους, η όαση Μπώνγκερ. Αυτή περιβάλλεται από βράχους και έχει τρεις μεγάλες λίμνες και είκοσι μικρότερες με γλυκό νερό. Σοβιετική αποστολή με τον καθηγητή Λιάλωφ εξερεύνησε το 1957 την όαση και βρήκε ότι έχει μήκος 60 χλμ. και πλάτος 20 χλμ.
800px-Renier.jpg

Το Σημείο Ρενιέ (Renier Point)

Για το κλίμα της Ανταρκτικής είναι γνωστό ότι η θερμοκρασία στις ακτές κατεβαίνει στους - 60° Κελσίου. Η χειμερινή περίοδος είναι από Απρίλιο έως Νοέμβριο. Η βροχή σχεδόν είναι άγνωστη, αλλά οι χιονοθύελλες και οι ισχυροί άνεμοι πολύ συχνοί. Οι άνεμοι αυτοί ευεργετούν από την άποψη του σχηματισμού σταθερού πάγου στις ακτές και απομακρύνουν τα παγόβουνα.

Για το φυτικό και ζωικό της βασίλειο ακόμη και για την εκεί ανθρώπινη παρουσία λίγα πράγματα υπάρχουν. Τα φυτά είναι μόνο βρύα και λειχήνες. Φυσικά απολιθώματα δείχνουν, όμως ότι στο παρελθόν υπήρχε εκεί τροπική βλάστηση. Τα μόνα ζώα που υπάρχουν είναι μερικά άπτερα έντομα. Όσο για τους ανθρώπους υπάρχουν μόνο μερικοί φαλαινοθηρικοί σταθμοί, αν και πιστεύεται ότι η ήπειρος μπορεί να γίνει κατοικήσιμη.

Όσον αφορά όμως τον πλούτο των θαλασσών της και τον ορυκτό της πλούτο, αυτοί είναι τεράστιοι. Υπάρχει μεγάλος αριθμός από πιγκουίνους, φώκιες, φάλαινες και θαλάσσια πουλιά. Όσο για μέταλλα έχει πλούσια κοιτάσματα από γαιάνθρακες, σίδερο νικέλιο, χαλκό κ.ά.

Η εξερεύνηση της Ανταρκτικής ήταν δυσκολότερη από αυτήν της Αρκτικής ζώνης, γιατί εκεί το κρύο είναι πάρα πολύ δυνατό και το έδαφος ανώμαλο. Πρώτος ο Γάλλος Υβ Ζοζέφ Καργκελόν (1771) και μετά ο Άγγλος Τζαίημς Κουκ (1773), ο Ρώσος Μπελλινγκχάουζεν (1820), ο Άγγλος Μπίσκοτ το 1832 την ονόμασε Γη Έντερμπυ. Ακολούθησαν ο Γάλλος Ντ' Υβρίλ (1840), ο Αμερικανός Ουίλκες (1838), ο Άγγλος Ρος (1840), οι Ουέντελ Μπίσκε και Μπάλεν (1892), οι Φ.Α. Κουκ και Άμουνδσεν (1895), ο Άγγλος Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ το 1910 και πάρα πολλοί άλλοι.

Πρώτος στο νότιο πόλο της γης έφτασε ο Άμουνδσεν το 1911. Από τότε η εξερεύνηση συνεχίζεται, διάφορες χώρες έχουν χωρίσει την Ανταρκτική σε μέρη και στέλνουν εκεί επιστήμονες.

 

Επισκέπτης
Η έκρηξη του ηφαιστείου της Κρακατόα το 1883 προκάλεσε ψύξη για δεκαετίες
krakatoa_1997.jpg

Η στάθμη της θάλασσας θα ήταν ψηλότερη και οι ωκεάνιες θερμοκρασίες θα ήταν θερμότερες στο 20ό αιώνα εάν το ηφαίστειο Κρακατόα στην Ινδονησία δεν είχε εκραγεί το 1883, λένε επιστήμονες.

Η έκρηξη Κρακατόα το 197Ο αντίκτυπος της έκρηξης που σκόρπισε 25 κυβικά χιλιόμετρα λειωμένων βράχων, στάχτης καθώς και αερολύματα θειικού άλατος στην ατμόσφαιρα έγινε αισθητός για δεκαετίες -- πολύ περισσότερο από όσο προηγουμένως νομίζαμε. Η ίδια δε έκρηξη σκότωσε 36.000 ανθρώπους ενώ παρήγαγε τον ισχυρότερο ήχο που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη.

"Εμφανίζεται από την επίδραση του να ήταν μια πολύ μεγάλη έκρηξη και η οποία μπόρεσε να κρατήσει για πολλές δεκαετίες και ενδεχομένως έναν ολόκληρο αιώνα", αναφέρει ο Peter Gleckler, κλιματολόγος στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια.

Οι στάθμες της θάλασσας ανεβαίνουν όταν οι ωκεάνιες θερμοκρασίες είναι θερμότερες και υποχωρούν όταν ψύχονται. Τα ηφαίστεια απελευθερώνουν αερολύματα και σκόνη που εμποδίζουν να φτάσει στη γη το φως του ήλιου ανακλώντας το πίσω στο διάστημα. Έτσι αναγκάζουν την επιφάνεια των ωκεανών να ψύχεται με αποτέλεσμα τη συστολή, κάτι που μπορεί να αντισταθμίσει, τουλάχιστον προσωρινά, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που προκαλούνται από τα συνεχώς αυξανόμενα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Στις πρόσφατες δεκαετίες, η μέση ωκεάνια θερμοκρασία (μέχρι το βάθος των 300 μέτρων) έχει ανέβει κατά 0,037 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, που εντάθηκε τους τελευταίους δύο αιώνες λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων. Και αυτό γιατί η άνοδος της θερμοκρασίας έχει υπερκαλύψει την επίδραση του Κρακατόα και η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες όλο και ταχύτερα.

Ο Gleckler και ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία μελετούσαν 12 μοντέλα προσομοιώσεων του κλίματος, όταν παρατήρησαν την επίδραση των ηφαιστειακών εκρήξεων.
1reh1c.jpg

Μερικά από τα μοντέλα του κλίματος συνυπολογίζουν τον αντίκτυπο τέτοιων εκρήξεων ενώ άλλα όχι.

"Καθώς εξετάζαμε όλα τα μοντέλα μαζί, είδαμε ότι ακριβώς κατά την διάρκεια της έκρηξης του Κρακατόα υπήρχε καθαρή διαφορά μεταξύ αυτών που πρόβλεπαν την έκρηξη και εκείνων που δεν την πρόβλεπαν", είπε ο Gleckler.

Και η σύγκριση υποδεικνύει ότι τα αιωρούμενα σωματίδια που εκλύονται από μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις ψύχουν τους ωκεανούς έως και έναν αιώνα μετά το συμβάν

"Τα ηφαίστεια ασκούν μεγάλη επίδραση. Η θέρμανση των ωκεανών και η στάθμη της θάλασσας θα είχαν αυξηθεί πολύ περισσότερο εάν δεν ήταν η έκρηξη των ηφαιστείων", συνεχίζει ο Gleckler, ο οποίος εξέθεσε τα συμπεράσματα της έρευνας στο περιοδικό Nature.

Η μελέτη περιέλαβε επίσης και τις πιο πρόσφατες εκρήξεις συμπεριλαμβανομένου του Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991, οι οποίες ήταν σε μια παρόμοια κλίμακα με αυτές του Κρακατόα.

Αλλά η επίδραση του Πινατούμπο στις ωκεάνιες θερμοκρασίες ήταν πολύ μικρότερη λόγω του αντίκτυπου των αερίων του θερμοκηπίου, που ήταν πολύ υψηλότερη το 1991 απ' ό,τι το 1883.

"Η επιρροή της έκρηξης του Πινατούμπο στη στάθμη της θάλασσας και της θερμότητας αντισταθμίστηκε από την υποβόσκουσα  παγκόσμια θέρμανση", συνέχισε.

Πρόσθεσε δε ότι οι επιστήμονες πρέπει να σκεφτούν προσεκτικότερα για το πώς αυτοί περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα των ηφαιστειακών εκρήξεων όπως του Κρακατόα και τις ακόμα προηγούμενες, στη διαμόρφωση του κλίματος.

"Δεν μπορούμε να στηριχθούμε στις μελλοντικές ηφαιστειακές εκρήξεις που επιβραδύνουν την θέρμανση των ωκεανών και των σταθμών της θάλασσας", πρόσθεσε ο Gleckler.


 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom