Πωλείται χώρα σε τιμή ευκαιρίας!
Στο σφυρί έχει βγει η Σίλαντ, το μικρότερο κράτος του κόσμου, που αποτελείται από μία παλαιά στρατιωτική πλατφόρμα 550 τ.μ. στ' ανοικτά της Αγγλίας στη Βόρειο Θάλασσα, 20 χρόνια μετά την ίδρυσή του από τον εκκεντρικό Βρετανό εκατομμυριούχο Ρόι Μπέιτς
Στο σφυρί έχει βγει η Σίλαντ, το μικρότερο κράτος του κόσμου, που αποτελείται από μία παλαιά στρατιωτική πλατφόρμα 550 τ.μ. στ' ανοικτά της Αγγλίας στη Βόρειο Θάλασσα, 20 χρόνια μετά την ίδρυσή του από τον εκκεντρικό Βρετανό εκατομμυριούχο Ρόι Μπέιτς, που απέκτησε την έκταση το 1967, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Times. Το πριγκιπάτο της Σίλαντ (ή Σιλάνδια) είναι ένα αυτοανακηρυχθέν κράτος, το οποίο δεν έχει αναγνωρισθεί από κανέναν άλλο. Πρόκειται για μία μεταλλική πλατφόρμα πάνω σε δύο στύλους από σκυρόδεμα στ' ανοικτά του Χάργουϊτς, στην ανατολική Αγγλία, η οποία κατασκευάσθηκε το 1941 για να φιλοξενήσει μία αντιαεροπορική πυροβολαρχία.
Η πλατφόρμα, που είναι προσπελάσιμη μόνον από ελικόπτερα, ή πλοία, πωλείται έναντι του κολοσσιαίου ποσού των 10 εκατ. λιρών, από τους ιδιοκτήτες της, που εκθειάζουν τα σημαντικά πλεονεκτήματά της: την απρόσκοπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο, την εγγυημένη ηρεμία, και την απουσία φόρων. "Το νησί μας ανήκει από 40 ετών, όμως πλέον ο πατέρας μου είναι 85 ετών, ενώ καιρός είναι να του γίνει ένα φρεσκαρισματάκι. Ήδη μας έχουν προταθεί κάποια αστρονομικά ποσά, όμως θα δούμε τι άλλο θα μας προταθεί", τονίζει στην εφημερίδα ο γιός του Μπέιτς, Μάικλ.
Μολονότι το νομικό καθεστώς της είναι αμφισβητήσιμο, η Σίλαντ μπορεί να υπερηφανεύεται όπως κάθε άλλο κράτος για το ένδοξο παρελθόν της, που περιλαμβάνει και …πόλεμο ανεξαρτησίας. Το 1967 ο Ρόι Μπέιτς, πρώην ταγματάρχης του βρετανικού στρατού είχε καταλάβει, μαζί με την οικογένειά του, την πλατφόρμα κι επικαλούμενος τη θέση της στα διεθνή ύδατα την ανακήρυξε σε ανεξάρτητο κράτος, δίνοντας στον εαυτό του τον τίτλο του πρίγκιπα.
Τον επόμενο χρόνο το Βρετανικό Ναυτικό προσπάθησε ν' ανακαταλάβει την πλατφόρμα, όμως ο ίδιος ο "βασιλιάς της Σιλανδίας" υπερασπίσθηκε με τα όπλα το βασίλειό του. Στη συνέχεια Βρετανός δικαστής δικαίωσε τον Μπέιτς, κρίνοντας πως η πλατφόρμα βρίσκεται πέραν των τριών μιλίων των εθνικών υδάτων της Βρετανίας.
Το 1974, ο Μπέιτς προχώρησε ακόμη περισσότερο θεσπίζοντας Σύνταγμα, σημαία, εθνικό ύμνο, επίσημο νόμισμα (το δολάριο Σιλάνδιας, ισότιμο με το αμερικανικό), καθώς και διαβατήρια. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Σίλαντ έγινε το θέατρο ακόμη μίας περιπέτειας: Γερμανοί και Ολλανδοί επιχειρηματίες, που διαπραγματεύονταν μία επένδυση, απήγαγαν τον γιό του Μπέιτς, όμως γρήγορα εξουδετερώθηκαν κι κρατήθηκαν ως "αιχμάλωτοι πολέμου" για καιρό έως ότου απελευθερωθούν.