Νέα

Άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 139K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.869
Like
62
Πόντοι
66
Πόσα άστρα μπορεί να δει κανείς με γυμνό μάτι;
Μια νύχτα με καλή ορατότητα και καθαρή ατμόσφαιρα, ένας άνθρωπος που έχει κανονική όραση μπορεί να δει περίπου 3.000 άστρα. Αν συμπέσουν κάποιες συγκεκριμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες, άνθρωποι με οξύτατη όραση μπορούν να διακρίνουν έως και διπλάσιο αριθμό άστρων.

Ο αριθμός πάντως έχει σχέση και με το υψόμετρο που βρίσκεται ο παρατηρητής.

Στην κορυφή του Έβερεστ π.χ. (8.000+ m) είναι ΤΡΟΜΕΡΟ (λένε - δεν έχω πάει) το πόσα άστρα φαίνονται τη νύχτα...

Γι' αυτό άλλωστε και τα μεγάλα τηλεσκόπια (πχ KECK) στήνονται πάνω σε κορυφές ψηλών βουνών (Άνδεις).
 

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.869
Like
62
Πόντοι
66
Μπορεί κανείς να επιτύχει το απόλυτο κενό;
Στα 10-14 torr, το σύνολο των μορίων ανά κυβικό εκατοστό μπορεί να ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες, ενώ υπό κανονικές συνθήκες στη Γη φτάνουν τα πεντάκις εκατομμύρια (1019).
Για τη δημιουργία υψηλού ατμοσφαιρικού κενού χρησιμοποιείται ένας αεροστεγής θάλαμος και μια αντλία αέρος, που απομακρύνει τον αέρα και τους υδρατμούς. Συχνά χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία αντλίες, η οποίες συνδέονται σε σειρά, και η διαδικασία μπορεί να κρατήσει πολλές μέρες.

Εκτός από τις αντλίες, τα μερικές χιλιάδες μόρια ελαττώνονται κατα πολύ στη συνέχεια με χημικούς τρόπους. Δηλαδή εκεί που η αντλία δεν μπορεί να τραβήξει άλλο, αναλαμβάνει ένα χημικό στοιχείο (που έχει τοποθετηθεί στο χώρο του κενού και αποκαλύπτεται) να απορροφήσει κάμποσα ακόμη.

Δυστυχώς δε θυμάμαι ποιό είναι αυτό.
Ούτε έτσι όμως δεν εξαφανίζονται όλα τα μόρια από το χώρο.
Το απόλυτο κενό δεν υπάρχει.
 

woodstockr

Μέλος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
932
Κριτικές
3
Like
2
Πόντοι
6
Εκτός από τις αντλίες, τα μερικές χιλιάδες μόρια ελαττώνονται κατα πολύ στη συνέχεια με χημικούς τρόπους. Δηλαδή εκεί που η αντλία δεν μπορεί να τραβήξει άλλο, αναλαμβάνει ένα χημικό στοιχείο (που έχει τοποθετηθεί στο χώρο του κενού και αποκαλύπτεται) να απορροφήσει κάμποσα ακόμη.

Δυστυχώς δε θυμάμαι ποιό είναι αυτό.
Ούτε έτσι όμως δεν εξαφανίζονται όλα τα μόρια από το χώρο.
Το απόλυτο κενό δεν υπάρχει.

Είσαι σίγουρος? Ξέρω τουλαχιστον 300 ανθρώπους που το έχουν μέσα στο κεφάλι τους. Φήμες λένε οτι συχνάζουν κάπου στο Σύνταγμα...
 

Επισκέπτης
Πώς επικοινωνούν τα μυρμήγκια

Τα μυρμήγκια ζουν σε έναν κόσμο γεμάτο φερομόνες, κάποιες ουσίες που αναδίνουν οσμές και εκκρίνονται από το σώμα τους. Κάθε φερομόνη σημαίνει κάτι διαφορετικό και υπάρχουν φερομόνες σχεδόν για κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, υπάρχουν φερομόνες κινητοποίησης, που τις εκπέμπουν τα μυρμήγκια όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μόλις τις αντιληφθούν τα άλλα μυρμήγκια, σπεύδουν αμέσως να βοηθήσουν, και έτσι εξηγείται η γρήγορη αντίδρασή τους. Υπάρχει, επίσης, μια φερομόνη «ενταφιασμού», που απελευθερώνεται όταν ένα μυρμήγκι πεθαίνει. Τότε τα άλλα μυρμήγκια μεταχειρίζονται το ψόφιο μυρμήγκι σαν σκουπίδι, και το βγάζουν έξω από τη φωλιά.

Τα μυρμήγκια αντιδρούν τυφλά στις φερομόνες. Σε πειράματα, ψέκασαν ζωντανά μυρμήγκια με φερομόνη ενταφιασμού. Τότε, τα άλλα μυρμήγκια, αδιαφορώντας που τα ψεκασμένα μυρμήγκια χτυπιόνταν και δάγκωναν, τα αντιμετώπιζαν σαν να ήταν ψόφια και τα έσερναν έξω από τη φωλιά.
 

stabit

Μέλος
Εγγρ.
3 Σεπ 2007
Μηνύματα
3.289
Like
3
Πόντοι
16
Ο τροπος που οι οπλιτικες φαλαγγες των Ελληνικων πολεων πολεμουσαν βασιζοταν κυριως στην συμπαγη παραταξη των οπλιτων που σαν ενα σωμα συγκρουονταν με το αντιστοιχο εχθρικο προσπαθοντας να το διασπασουν. Δεδομενου του βαρους του φερομενου οπλισμου που αυξανε την πιεση, η συγκρουση ητσν τοσο σφοδρη που εχει υπολογιστει οτι οι νεκροι των πρωτων γραμμων εμεναν περιπου 15 λεπτα ορθιοι πριν τελικα πεσουν στο εδαφος
 

Επισκέπτης
Πόσο γρήγορα κινείται η λάβα

Όταν το ηφαίστειο Nyiragongo εξερράγη στo Ζαΐρ το 1977, η λάβα διέτρεξε αρχικά ένα πυκνό τροπικό δάσος με ταχύτητα 10 χλμ./ώρα. Αργότερα, όμως, αφού η λάβα διάνοιξε κανάλια μέσα από τη βλάστηση, η ταχύτητά της έφτασε τα 97 χλμ./ώρα. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο, και κατά κανόνα μπορεί κανείς να ξεφύγει από τη λάβα τρέχοντας.

Η λάβα από το Mauna Loa της Χαβάης διήνυσε τη μεγαλύτερη γνωστή διαδρομή, φτάνοντας σε απόσταση 51 χλμ., ύστερα από μια έκρηξη του 1859.

Η μορφολογία του εδάφους παίζει σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα με την οποία κινείται η λάβα. Το ίδιο ισχύει και για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 1.000 βαθμών, οι οποίες κάνουν τη λάβα πιο ρευστή.
 

Επισκέπτης
Πώς βγαίνουν τα νύχια

Τα νύχια αποτελούνται κυρίως από τη σκληρή πρωτεΐνη κερατίνη, η οποία περιέχει στη σύστασή της άνθρακα, άζωτο, υδρογόνο, θείο και νερό. Πρόκειται για την ίδια βασική ουσία από την οποία σχηματίζονται οι τρίχες και τα μαλλιά μας, τα κέρατα των ζώων αλλά και το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας μας.

Φαινομενικά, τα νύχια αρχίζουν να φυτρώνουν από την απονεκρωμένη πτυχή δέρματος που τα περιβάλλει. Ωστόσο, στην πραγματικότητα τα νύχια «φυτρώνουν» από τη ρίζα τους, η οποία βρίσκεται κάτω από την πτυχή της επιδερμίδας που βλέπουμε, όπου υπάρχουν εξειδικευμένα δερματικά κύτταρα τα οποία πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Τα νεαρά κύτταρα του νυχιού παράγουν μεγάλες ποσότητες κερατίνης, η οποία αποθηκεύεται μέσα σ’ αυτά. Καθώς η κερατίνη αυξάνεται, η δραστηριότητα του κυττάρου σταδιακά ελαττώνεται, με αποτέλεσμα το θάνατό του. Το νεκρό πλέον κύτταρο, που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από κερατίνη, ωθείται σταδιακά από τα νεότερα κύτταρα προς τα έξω, πάνω στη σάρκα, η οποία τροφοδοτείται με αίμα από πολλά μικρά αγγεία, που δίνουν σε ένα υγιές νύχι το ρόδινο χρώμα του. Όπως είναι φανερό, λοιπόν, το νύχι δεν είναι μόνο η κερατινοποιημένη σκληρή πλάκα που βλέπουμε. Τραυματισμοί στα σημεία επαφής του με το δέρμα μπορούν να προκαλέσουν αποκόλληση ή να κάνουν το νύχι να «μαυρίσει», ενώ κακώσεις και βλάβες στη ρίζα του, στο ζωντανό του τμήμα, μπορούν να οδηγήσουν σε παροδική ή μόνιμη παραμόρφωση του νυχιού.

Η δραστηριότητα των κυττάρων στη ρίζα των νυχιών είναι αδιάλειπτη, με αποτέλεσμα τα νύχια να μη σταματούν ποτέ να αναπτύσσονται. Η συνεχής παραγωγή κερατίνης στην πραγματικότητα σπρώχνει προς τα εμπρός το ήδη σχηματισμένο νύχι πάνω στη σάρκα. Ο ρυθμός ανάπτυξης των νυχιών είναι πολύ αργός: 1-3 χιλιοστά το μήνα. Τα νύχια των χεριών αναπτύσσονται πιο γρήγορα –2-3 χιλιοστά το μήνα–, ενώ αυτά των ποδιών μεγαλώνουν μόνο κατά 1-1,5 χιλιοστό το μήνα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επιταχύνουν ή επιβραδύνουν την ανάπτυξη των νυχιών, όπως, π.χ., η θερμοκρασία, η ηλικία του ατόμου και η περιποίησή τους.
 

Επισκέπτης
Ξυπνούν οι αρκούδες από τη χειμερία νάρκη;

Τι συμβαίνει όταν οι αρκούδες πέφτουν σε χειμερία νάρκη; Είναι δυνατόν να ξυπνήσουν; Τι ισχύει για τα υπόλοιπα ζώα;

Η χειμερία νάρκη της αρκούδας είναι μια μορφή ύπνου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ζωτικές λειτουργίες ελαχιστοποιούνται. Ενώ, όταν η αρκούδα κοιμάται κανονικά, η καρδιά της χτυπάει με 40-50 παλμούς το λεπτό, κατά τη χειμερία νάρκη πάλλεται μόλις 6–19 φορές το λεπτό. Ακόμα και η λειτουργία των πνευμόνων ελαχιστοποιείται στις 6 ανάσες το λεπτό. Οι αρκούδες έχουν συνήθως θερμοκρασία σώματος 37 βαθμούς, αλλά κατά τη χειμερία νάρκη η θερμοκρασία τους πέφτει στους 32 περίπου βαθμούς. Η σχετικά μικρή πτώση της θερμοκρασία επιτρέπει στην αρκούδα να ξυπνήσει, αν διαισθανθεί, για παράδειγμα, ότι κινδυνεύει.

Η ικανότητα της αφύπνισης ξεχωρίζει την αρκούδα από τα περισσότερα άλλα ζώα που κοιμούνται καθ’ όλο το χειμώνα. Οι σκαντζόχοιροι και οι σκίουροι, για παράδειγμα, δεν πέφτουν σε νάρκη, αλλά σε λήθαργο, οπότε σχεδόν το σύνολο των φυσιολογικών τους λειτουργιών αδρανοποιείται. Η θερμοκρασία του σώματος αυτών των ζώων πέφτει περίπου στους 4 βαθμούς και η λειτουργία της καρδιάς τους μειώνεται από τους 200 στους 5 παλμούς το λεπτό.

Οι αρκούδες, κατά τη χειμερία νάρκη, αξιοποιούν επίσης αποτελεσματικά τις εκκρίσεις τους. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τα ούρα για την παραγωγή πρωτεϊνών, αποφεύγοντας έτσι την απώλεια μυϊκής μάζας.

Πηγη : Περιοδικό Αρκτούρος
 

Επισκέπτης
Γιατί κουράζεται κανείς με την πνευματική προσπάθεια

Ο εγκέφαλος είναι μεγάλος καταναλωτής ενέργειας και δεσμεύει καθημερινά περίπου το 20% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνουμε. Σε έντονη πνευματική προσπάθεια, η κατανάλωση αυτή μπορεί να φτάσει και στο 50%. Επειδή ο εγκέφαλος παίρνει όλη του την ενέργεια από τη γλυκόζη του αίματος, όταν εργάζεται πολύ έντονα για μεγάλο διάστημα, τότε το σάκχαρο του αίματος πέφτει. Το χαμηλό σάκχαρο προκαλεί εξάντληση και γι’ αυτό κουραζόμαστε με την πνευματική προσπάθεια.

Από την άλλη, ο εγκέφαλος χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για την επίλυση ενός προβλήματος, όταν έχει ήδη μάθει τον τρόπο. Γι’ αυτό, π.χ., κανείς κουράζεται πολύ γρήγορα όταν παίζει σκάκι για πρώτη φορά, ενώ μετά κάποια λίγη προπόνηση μπορεί να παίζει για ώρες.
 

antisthenis

Administrator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Μηνύματα
20.664
Κριτικές
148
Λύσεις
5
Like
9.265
Πόντοι
17.085
Ταράτσα τις πηγές βάζε...
 

Επισκέπτης
Είναι επικίνδυνη η αναπνοή ενός καπνιστή;

Το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο, αλλά μήπως πρέπει να αποφεύγουμε την αναπνοή ενός καπνιστή ακόμη κι όταν δεν καπνίζει; Ως παθητικό κάπνισμα εκλαμβάνεται η εισπνοή τόσο του καπνού ενός τσιγάρου που καίγεται όσο και του καπνού που εκπνέει ένας καπνιστής. Ακόμη κι όταν σβήσει το τσιγάρο του, ένας καπνιστής συνεχίζει να εκπνέει ουσίες βλαβερές για την υγεία μας. Μελέτες έδειξαν ότι χρειάζεται να περάσει ενάμισι λεπτό μέχρις ότου η ποσότητα των μικροσωματιδίων (μεγέθους 0,3-1 μικρομέτρου) πέσει στα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ χρειάζεται να περάσουν περίπου τρία λεπτά προτού εξαφανιστούν οι οργανικές πτητικές ουσίες, όπως για παράδειγμα το βενζόλιο. Στην πράξη, ο κίνδυνος από τη στιγμή που ο καπνιστής θα σβήσει το τσιγάρο του μειώνεται γρήγορα.

Ωστόσο, για τα ιδιαιτέρως ευαίσθητα άτομα, ακόμη και μικρές ποσότητες βλαβερών ουσιών μπορεί να συνιστούν πρόβλημα. Σε μέρη με κακό εξαερισμό, για παράδειγμα σε μικρά θέατρα ή κινηματογράφους, όπου πολλοί άνθρωποι βγαίνουν στο φουαγέ για να καπνίσουν και αμέσως μετά επιστρέφουν στις θέσεις τους, ενδέχεται η ποσότητα των βλαβερών σωματιδίων εντός της αίθουσας από την ανάσα των καπνιστών να είναι τόσο μεγάλη, ώστε να θέτει σε κίνδυνο τα άτομα που τα εισπνέουν. Το πρόβλημα όμως λύνεται εύκολα: αρκεί οι καπνιστές να περιμένουν τρία λεπτά πριν μπουν και πάλι μέσα.

Πηγή: Περιοδικό Focus τεύχος 47
 

Επισκέπτης
Παρουσίαση απο την καθηγήτρια του ΜΙΤ Μaria Zyber για τον πλανήτη Ερμή με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 30 Ιανουαρίου!
Για περισσότερες πληροφορίες γιατί βαριέμαι να μεταφράζω:
[URL unfurl="true"]http://web.mit.edu/newsoffice/2008/zuber-mercury-0201.html[/url]

mercury-radii-enlarged.jpg

Aπο Το διαστημοπλοιο MESSENGER λαμβανεται αυτη η εικονα του Ερμη που μοιάζει σαν λεκανη δειχνοντας μια σειρα απο γουρνες οι οποίες ακτινοβολουν προς τα εξω, ονομάζεται και "αραχνη" απο την επιστημονικη ομαδα που μελέτησε τις φωτογραφίες!
 

Επισκέπτης
«Αρραβώνας» με τον Κρόνο

Ένα διαστημικό σκάφος με μέγεθος ίσο με ένα φορτηγό αυτοκίνητο κατάφερε να διαπεράσει τους έγχρωμους δακτυλίους γύρω από τον πλανήτη Κρόνο, για πρώτη φορά στην ιστορία του Διαστήματος.
http://[URL unfurl="true"]www.greekastronomy.gr/solarsystem/photos/saturn1.jpg[/img[/URL]]
Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Κασίνι –Χούγκανς» εκτέλεσε με επιτυχία τον παραπάνω ελιγμό τα ξημερώματα της Πέμπτης και κατάφερε να βρεθεί σε τροχιά γύρω από το γιγαντιαίο πλανήτη, μετά από ένα ταξίδι 3,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων που διήρκεσε επτά χρόνια.
[img]http://tovima.dolnet.gr/data/D2004/D0711/1reh2c.gif
Το κέντρο ελέγχου της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΝΑΣΑ) στην πολιτεία της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι το σκάφος διήλθς μέσα από την αστρική σκόνη και τους βράχους που βρίσκονται στους δακτυλίους κα στη συνέχεια με τη βοήθεια των προωθητικών του πυραύλων επιβράδυνε από ταχύτητα 12 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο στην ταχύτητα του Κρόνου.

Οι επιστήμονες και μηχανικοί στο Κέντρο Ελέγχου της αποστολής ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν έλαβαν το ραδιοφωνικό σήμα που επιβεβαίωσε ότι το σκάφος πέρασε με επιτυχία δύο φορές ανάμεσα στους δακτυλίους.

Η αποστολή αυτή που χρηματοδοτείται από τη ΝΑΣΑ και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος αποτελείται από δύο σκάφη:
http://[URL unfurl="true"]www.greekastronomy.gr/solarsystem/photos/jupiter3.jpg[/img[/URL]]
• Τον αμερικανικό τεχνητό δορυφόρο Κασίνι που θα περάσει τέσσερα χρόνια σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο μελετώντας τον πλανήτη και τα 31 φεγγάρια του.

• Και την ευρωπαϊκή διαστημική κάψουλα Χούγκανς που θα προσγειωθεί στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα μέσα στον προσεχή Ιανουάριο.

[URL unfurl="true"]http://www.bbc.co.uk/greek/worldnews/story/2004/07/040701_cassinicronusrings.shtml[/URL]
 

Επισκέπτης
Μπορεί να παραχθεί καφές από κόπρανα;

Ισχύει. Ο πανάκριβος καφές Kopi Luwak έχει περάσει από τα έντερα ενός ζώου. Kopi στα ινδονησιακά σημαίνει καφές και luwak ονομάζεται μια μοσχογαλή (μαγκούστα), μεγάλη σαν γάτα. Η μαγκούστα σκαρφαλώνει στα δέντρα και τρώει φρούτα και καρπούς – μεταξύ άλλων, καρπούς καφεόδεντρου.

Το ζώο διαλέγει πάντα τους καλύτερους καρπούς του καφεόδεντρου. Χωνεύει μόνο ένα μέρος του καρπού, ενώ τα κουκούτσια βγαίνουν με την αφόδευση. Οι κόκκοι του καφέ, κατά τη διέλευση τους από το στομάχι και τα έντερα, σβολιάζουν, και αυτές οι σβολιασμένες «ακαθαρσίες καφέ» γίνονται ο πανάκριβος καφές Kopi Luwak.

Στα νησιά της Ινδονησίας και σε ελάχιστες άλλες μεμονωμένες περιοχές με ζούγκλες, οι ντόπιοι συλλέγουν από το έδαφος αυτά τα υπολείμματα. Μετά από τη σχετική επεξεργασία, οι κόκκοι πωλούνται έως και 650 ευρώ το κιλό, γεγονός που καθιστά τον εξωτικό αυτό καφέ τον ακριβότερο του κόσμου.

Φυσικά, όταν κάτι έχει έρθει σε επαφή με περιττώματα, υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να περιέχει νοσογόνα βακτήρια. Ο καθηγητής Massimo Marcone από το Οντάριο του Καναδά, ειδικός στα θέματα ασφάλειας τροφίμων, έχει μελετήσει ενδελεχώς τους κόκκους του Kopi Luwak και απορρίπτει οποιονδήποτε ισχυρισμό περί επικινδυνότητάς τους. Οι κόκκοι από τα περιττώματα πλένονται προσεκτικά για να φύγει ό,τι έχει απομείνει από τη σάρκα του καρπού. Μετά το πλύσιμο αυτό, οι κόκκοι έχουν ουσιαστικά λιγότερα βακτηρίδια από άλλους κόκκους καφέ. Τέλος, καβουρδίζονται στους 250 βαθμούς Κελσίου περίπου.

Μόλις 250 κιλά καφέ Kopi Luwak παράγονται ετησίως, κι αυτό εξηγεί γιατί οι κόκκοι είναι τόσο περιζήτητοι από τους παθιασμένους λάτρεις του ροφήματος. Πρόκειται για έναν πραγματικά εύγευστο καφέ. Οι κόκκοι, όταν περνούν από τα έντερα της μαγκούστας, δέχονται επίθεση από ένζυμα των βακτηρίων του γαλακτικού οξέος, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα στις πρωτεΐνες που συνήθως κάνουν τον καφέ πικρό. Αυτός είναι ίσως ο λόγος που ο συγκεκριμένος καφές χαίρει τέτοιας εκτίμησης.

Δεν αποκλείεται επίσης η υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος να έχει να κάνει με το γεγονός ότι η μαγκούστα είναι πολύ επιλεκτική όταν αναζητεί τροφή, και φροντίζει να διαλέγει πάντα τους πιο κόκκινους και ώριμους καρπούς. Πολύ πιθανόν όμως το κύρος αυτού του προϊόντος να οφείλεται τελικά στο μυστήριο που το περιβάλλει.

Πηγη: Περιοδικό Science Illustrated τευχος 7
 

Επισκέπτης
Oι θρησκείες ανά τον Κόσμο

http://[URL unfurl="true"]www.adherents.com/images/rel_pie.gif[/img[/URL]]
# Christianity: 2.1 billion
# Islam: 1.5 billion
# Secular/Nonreligious/Agnostic/Atheist: 1.1 billion
# Hinduism: 900 million
# Chinese traditional religion: 394 million
# Buddhism: 376 million
# primal-indigenous: 300 million
# African Traditional & Diasporic: 100 million
# Sikhism: 23 million
# Juche: 19 million
# Spiritism: 15 million
# Judaism: 14 million
# Baha'i: 7 million
# Jainism: 4.2 million
# Shinto: 4 million
# Cao Dai: 4 million
# Zoroastrianism: 2.6 million
# Tenrikyo: 2 million
# Neo-Paganism: 1 million
# Unitarian-Universalism: 800 thousand
# Rastafarianism: 600 thousand
# Scientology: 500 thousand

[url=http://[URL unfurl="true"]www.adherents.com/Religions_By_Adherents.html#Nonreligious]http://www.adherents.com/Religions_By_Adherents.html#Nonreligious[/url[/URL]]
 

Επισκέπτης
Πόσο μικρές λεπτομέρειες μπορεί να δει κανείς με ένα τηλεσκόπιο

Η ικανότητα ανάλυσης ενός τηλεσκοπίου –η ικανότητά του δηλαδή να διακρίνει λεπτομέρειες– μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, αλλά υπάρχουν όρια στο φυσικό του μέγεθος. Η ανάλυση εκφράζεται σε μονάδες μέτρησης γωνιών, που μετρούν ουσιαστικά πόσο μεγάλη γωνία πρέπει να καταλαμβάνει ένα αντικείμενο στο οπτικό πεδίο του τηλεσκοπίου, ώστε να είναι διακριτό μέσα στον περιβάλλοντα χώρο του. Όσο πιο μακριά είναι το αντικείμενο, τόσο μεγαλύτερες πρέπει να είναι οι γωνιώδεις διαστάσεις του για να είναι ορατό.

Αν διαθέτουμε ένα μεγάλο τηλεσκόπιο, μπορούμε να διακρίνουμε λεπτομέρειες με πολύ μικρή οπτική γωνία, που μετράται σε δευτερόλεπτα της μοίρας. Ένα δευτερόλεπτο της μοίρας είναι το 1/3600 της μοίρας. Το θεωρητικό όριο ανάλυσης ενός τηλεσκοπίου προσδιορίζεται από τη λεγόμενη περίθλαση του τηλεσκοπίου και συναρτάται με το μήκος κύματος του φωτός στο οποίο γίνεται η παρατήρηση και τη διάμετρο του τηλεσκοπίου. Αν μιλάμε για ένα τηλεσκόπιο στην επιφάνεια της Γης, οι ατμοσφαιρικές διαταραχές «απλώνουν» την εικόνα, μειώνοντας έτσι την οπτική οξύτητα. Για διαστημικά τηλεσκόπια όπως το Hubble, η ανάλυση είναι περίπου 0,04 του δευτερολέπτου της μοίρας, που στο δορυφόρο μας, τη Σελήνη, αντιστοιχεί στα 75 μέτρα. Το Hubble επομένως μπορεί να διακρίνει στη Σελήνη μια δομή με μέγεθος όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Αν –θεωρητικά– θέλαμε να δούμε στη Σελήνη ένα μυρμήγκι, θα χρειαζόμασταν ένα διαστημικό τηλεσκόπιο με κάτοπτρο διαμέτρου 38 χιλιομέτρων.

Το τηλεσκόπιο Hubble μπορεί να διακρίνει αντικείμενα του κάτωθι μεγέθους:

    * Στη Γη: Αντικείμενα με μέγεθος τουλάχιστον όσο μια ομπρέλα.
    * Στη Σελήνη: Δομές με μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου και άνω.
    * Στον Άρη: Δομές μεγέθους 20 χιλιομέτρων και άνω.
    * Στον Πλούτωνα: Δομές μεγέθους 1.200 χιλιομέτρων και άνω.

Πηγη : ΝΑSA PROJECT HUBBLE
 

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.869
Like
62
Πόντοι
66
Πώς βγαίνουν τα νύχια
...Τα νύχια των χεριών αναπτύσσονται πιο γρήγορα –2-3 χιλιοστά το μήνα–, ενώ αυτά των ποδιών μεγαλώνουν μόνο κατά 1-1,5 χιλιοστό το μήνα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επιταχύνουν ή επιβραδύνουν την ανάπτυξη των νυχιών, όπως, π.χ., η θερμοκρασία, η ηλικία του ατόμου και η περιποίησή τους.

Να προσθέσω και τη δική μου εμπειρία: Στη ζωή μου έχω κάνει 2 "βαρειές" εγχειρήσεις (η τελευταία πρόσφατα). Και στις 2 περιπτώσεις παρατήρησα το φαινόμενο που περιγράφω. Δείτε το σχήμα.


Καθώς το νύχι μεγαλώνει, ξαφνικά χάνει λίγο από το πάχος του. Απότομα. Στη συνέχεια, σταδιακά το πάχος αυξάνεται πάλι.
Αυτό συνάβη και τις 2 φορές, και στις 2 εγχειρήσεις. Το παρατηρεί κανείς μετά από 1-2 μήνες, αλλιώς το "ανώμαλο" τμήμα του νυχιού καλύπτεται.
Σκέφτηκα σε τι μπορεί να οφείλεται, και κατέληξα στο ότι ο μόνος δείκτης που μεταβλήθηκε λόγω των εγχειρήσεων (και επανήλθε σταδιακά) ήταν ο αιματοκρίτης.
Και πράγματι:
Το νύχι χάνει απότομα πάχος, και σταδιακά το ξαναπαίρνει καθώς περνάει ο χρόνος.
 

Συνημμένα

  • Nyxi.JPG
    Nyxi.JPG
    19,5 KB · Εμφανίσεις: 25

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.869
Like
62
Πόντοι
66
«Αρραβώνας» με τον Κρόνο

Ένα διαστημικό σκάφος με μέγεθος ίσο με ένα φορτηγό αυτοκίνητο κατάφερε να διαπεράσει τους έγχρωμους δακτυλίους γύρω από τον πλανήτη Κρόνο, για πρώτη φορά στην ιστορία του Διαστήματος.
Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Κασίνι –Χούγκανς» εκτέλεσε με επιτυχία τον παραπάνω ελιγμό τα ξημερώματα της Πέμπτης και κατάφερε να βρεθεί σε τροχιά γύρω από το γιγαντιαίο πλανήτη, μετά από ένα ταξίδι 3,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων που διήρκεσε επτά χρόνια.
Το κέντρο ελέγχου της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΝΑΣΑ) στην πολιτεία της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι το σκάφος διήλθς μέσα από την αστρική σκόνη και τους βράχους που βρίσκονται στους δακτυλίους κα στη συνέχεια με τη βοήθεια των προωθητικών του πυραύλων επιβράδυνε από ταχύτητα 12 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο στην ταχύτητα του Κρόνου.

Οι επιστήμονες και μηχανικοί στο Κέντρο Ελέγχου της αποστολής ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν έλαβαν το ραδιοφωνικό σήμα που επιβεβαίωσε ότι το σκάφος πέρασε με επιτυχία δύο φορές ανάμεσα στους δακτυλίους.

Η αποστολή αυτή που χρηματοδοτείται από τη ΝΑΣΑ και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος αποτελείται από δύο σκάφη:
http://[URL unfurl="true"]www.greekastronomy.gr/solarsystem/photos/jupiter3.jpg[/img[/URL]]
• Τον αμερικανικό τεχνητό δορυφόρο Κασίνι που θα περάσει τέσσερα χρόνια σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο μελετώντας τον πλανήτη και τα 31 φεγγάρια του.

• Και την ευρωπαϊκή διαστημική κάψουλα Χούγκανς που θα προσγειωθεί στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα μέσα στον προσεχή Ιανουάριο.
[/quote]

Η φωτογραφία του Δία όμως, τι δουλειά έχει μέσα στο post περί Κρόνου?
 

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.869
Like
62
Πόντοι
66
Μπορεί να παραχθεί καφές από κόπρανα;
Ισχύει. Ο πανάκριβος καφές Kopi Luwak έχει περάσει από τα έντερα ενός ζώου.

Την ιστορία αυτή την είπε (μέσα στο έργο) ο Μόργκαν Φρίμαν στον (πάπμπλουτο υποτίθεται που έπινε τέτοιο καφέ και ο οποίος ΔΕΝ ΤΟ 'ΞΕΡΕ) Τζακ Νίκολσον για να του τη σπάσει. Στη συνέχεια του είπε "Σού έκανα πλάκα".
Το έργο είναι το "The Bucket List" (επιθυμίες στο παρα πένετε) που παίζεται ακόμα.

Τι να πρωτοπιστέψουμε?
 

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.869
Like
62
Πόντοι
66
Oι θρησκείες ανά τον Κόσμο

# Christianity: 2.1 billion
# Islam: 1.5 billion
# Secular/Nonreligious/Agnostic/Atheist: 1.1 billion
# Hinduism: 900 million
# Chinese traditional religion: 394 million
# Buddhism: 376 million
# primal-indigenous: 300 million
# African Traditional & Diasporic: 100 million
# Sikhism: 23 million
# Juche: 19 million
# Spiritism: 15 million
# Judaism: 14 million
# Baha'i: 7 million
# Jainism: 4.2 million
# Shinto: 4 million
# Cao Dai: 4 million
# Zoroastrianism: 2.6 million
# Tenrikyo: 2 million
# Neo-Paganism: 1 million
# Unitarian-Universalism: 800 thousand
# Rastafarianism: 600 thousand
# Scientology: 500 thousand

# Βourdela.com:  36 thousand
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom