Νέα

Άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 139K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Επισκέπτης
Γιατί σχηματίζεται το γαλακτικό οξύ

Σε κανονικές συνθήκες ο οργανισμός χρησιμοποιεί ένα σάκχαρο, τη γλυκόζη, η οποία, παρουσία οξυγόνου, μετατρέπεται σε ενέργεια, νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Όταν οι απαιτήσεις για ενέργεια αυξάνονται, όπως στην περίπτωση μυϊκού έργου, το οξυγόνο που λαμβάνει ο οργανισμός με την αναπνοή δεν επαρκεί. Τότε ακολουθείται άλλη μεταβολική πορεία και η απαιτούμενη βιολογική ενέργεια παράγεται με γλυκόλυση. Έτσι στον οργανισμό σχηματίζεται γαλακτικό οξύ, το οποίο έχει ως αποστολή του ν’ απομακρύνει το υδρογόνο και να επιτρέψει έτσι στους μυς να συνεχίσουν το έργο τους, εφοδιάζοντας τον οργανισμό με επιπλέον ενέργεια. Το υδρογόνο σε αφθονία ενώνεται με το πυροσταφυλικό οξύ, ένα κύτταρο της καθαίρεσης της γλυκόζης, σχηματίζοντας γαλακτικό οξύ. Από τους μυς το γαλακτικό οξύ περνά στο αίμα κι από κει στο ήπαρ, το οποίο το μετατρέπει ξανά σε πυροσταφυλικό οξύ. Όταν το επίπεδο του γαλακτικού οξέος ξεπερνά την ικανότητα της πέψης του οργανισμού, προκαλείται μυϊκή κόπωση και πόνος.
 

Επισκέπτης
Πώς λειτουργεί ο ορός της αλήθειας

Ιστορικά έχουν προταθεί διάφορες μέθοδοι για να εξαναγκάζεται ο εξεταζόμενος να καταθέτει την αλήθεια ή για να διαπιστωθεί τόσο η υποκειμενική πραγματικότητα όσο και η αντικειμενική.

Πολλές από τις μεθόδους αυτές θεωρήθηκε ότι προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, γι’ αυτό καταργήθηκαν. Οι πιο γνωστές είναι οι εξής: α) Ορός αλήθειας, β) κλινική ύπνωση και γ) η Μέθοδος του Πολυγράφου. Καθεμία από αυτές έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς σε διάφορες δικαστικές υποθέσεις για την ανίχνευση ψεύδους ή αλήθειας, ωστόσο έχουν χάσει την αξιοπιστία τους λόγω της κατάχρησής τους από ανειδίκευτους δικαστικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, παραψυχολόγους ή από ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Στη λεγόμενη μέθοδο των Γνωστικών Προκλητών Δυναμικών τοποθετούνται ηλεκτρόδια στο τριχωτό της κεφαλής του ατόμου και σε άλλες συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στην οθόνη του οποίου απεικονίζεται ως κυματομορφή η νευρωνική δραστηριότητα που εκλύεται από τις περιοχές όπου έχουν τοποθετηθεί τα ηλεκτρόδια. Η νευρωνική δραστηριότητα εκλύεται με την πρόκληση κατάλληλων οπτικών ή ακουστικών ερεθισμάτων. Στα ερεθίσματα που συνδέονται με την υπόθεση το άτομο καλείται να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων πιθανών απαντήσεων. Μία από αυτές αντιπροσωπεύει για το άτομο την αλήθεια ή αυτό που θέλει να αποδώσει ως αλήθεια. Το εύρος της κυματομορφής, ο λανθάνων χρόνος έκλυσής της και το ύψος της είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που ο έμπειρος και ειδικά εκπαιδευμένος αξιολογητής μπορεί να διαγνώσει αν το άτομο απαντά αληθώς, ψευδώς ή αν η απάντηση είναι προϊόν πληροφόρησης που έχει λάβει από άλλον.

Η μέθοδος αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980 σε μια προσπάθεια να διαγνώσουν την πραγματική αμνησία από την προσποίηση αμνησικού συνδρόμου. Κατόπιν την τελειοποίησαν και την πρότειναν ως την πλέον έγκυρη και αντικειμενική αξιολόγηση για την ανίχνευση αλήθειας ή ψεύδους.
 

Επισκέπτης
Γιατί το αλάτι λιώνει το χιόνι και τον πάγο

Όσο πιο κρύο είναι κάτι τόσο πιο αργά κινούνται τα μόριά του.
Η κίνηση των μορίων του νερού επιβραδύνεται όταν η θερμοκρασία τους πέσει κάτω από τους 0οC. Τότε αρχίζουν να μετατρέπονται σε πάγο, καθώς το νερό γίνεται συμπαγές. Αν σκορπίσουμε αλάτι στο χιόνι ή στον πάγο, κάποια μόρια νερού αντικαθίστανται από τα μόρια του αλατιού. Έτσι λιγότερα μόρια νερού μετατρέπονται σε πάγο και η διαδικασία επιβραδύνεται. Ενώ ο βαθμός πήξης μειώνεται, ο βαθμός τήξης παραμένει αμετάβλητος και ο πάγος λιώνει.
 

Επισκέπτης
Γιατί το βάρος που δείχνει η ζυγαριά μεταβάλλεται όταν κινούμαστε

Οι ζυγαριές ελέγχου του σωματικού μας βάρους μετρούν τα κιλά με βάση έναν μηχανισμό ονόματι «αποθήκη φορτίου».
Οι οικιακές ζυγαριές διαθέτουν μια μικρή μπάρα αλουμινίου που δεν ξεπερνά το μήκος των δαχτύλων μας και βρίσκεται στο κέντρο, κάτω από την επιφάνεια στην οποία πατούν τα πόδια μας. Όταν ανεβαίνουμε στη ζυγαριά το βάρος μας λυγίζει την μπάρα, η οποία συνδέεται με ένα δυναμόμετρο. Πρόκειται για όργανο που υπολογίζει το βάρος με βάση το μέγεθος της καμπύλης που δημιουργείται στην μπάρα τη στιγμή που ανεβαίνουμε στη ζυγαριά. Όταν κινούμαστε μεταφέρουμε το βάρος από το ένα πόδι στο άλλο μεταβάλλοντας αυτή την καμπύλη. Η μεταβολή λογίζεται από το δυναμόμετρο ως φαινομενική μεταβολή βάρους. Στις ζυγαριές ακριβείας, ακόμη κι όταν στεκόμαστε ακίνητοι, η βελόνα τρέμει ρυθμικά ανάλογα με τους χτύπους της καρδιάς μας.
 

stabit

Μέλος
Εγγρ.
3 Σεπ 2007
Μηνύματα
3.289
Like
3
Πόντοι
16
Ταρατσα, αυτες οι πληροφοριες ειναι ενδιαφερουσες αλλα ΔΕΝ ειναι αχρηστες
 

Επισκέπτης
Πόσο γρήγορα πρέπει να πετάει ένα αεροπλάνο για να βλέπουν οι επιβάτες του ένα συνεχές ηλιοβασίλεμα;

Για να παραμείνει ο ήλιος στο δυτικό ορίζοντα πρέπει να πετάμε γύρω από το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο βρισκόμαστε με την ταχύτητα περιστροφής της Γης.
Οι «κυνηγοί» του ηλιοβασιλέματος στον Ισημερινό χωρίζουν την περιφέρεια της Γης σε 40.092 χμ. ανά 24ωρο για να βρουν την απάντηση, δηλαδή 2.093 χμ. ανά ώρα. Καθώς κινούμαστε σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, η ταχύτητα επιφανειακής περιστροφής μειώνεται. Φυσικά μπορούμε να κάνουμε ένα ταξίδι στο Βόρειο Πόλο για να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα από το ιγκλού μας επί τριάντα συνεχόμενες ημέρες. Έτσι αποφεύγουμε και το τζετ λαγκ!
 

Επισκέπτης
Πώς γράφτηκαν τα σημεία του ορίζοντα στην πυξίδα

Περί το 220 π.Χ, μάγοι στην Κίνα ανακάλυψαν ότι ένα σιδηρομετάλλευμα, το μαγνητικό οξείδιο του σιδήρου ή μαγνητίτης, έχει την ιδιότητα να ευθυγραμμίζεται στην κατεύθυνση Βορρά-Νότου.

Από τον 11ο αιώνα οι ναυτικοί τον χρησιμοποιούσαν για να προσανατολίζονται. Σύντομα όμως τον αντικατέστησαν με μια σιδερένια βελόνα την οποία μαγνήτιζαν τρίβοντάς τη πάνω σ’ ένα κομμάτι μαγνητίτη.
Την ίδια εποχή οι Ευρωπαίοι ναυτικοί είχαν διακρίνει στον ορίζοντα 32 ισομερείς κατευθύνσεις καθεμιά από τις οποίες αντιστοιχούσε σ’ έναν άνεμο. Το όνομα του βόρειου ανέμου προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, από τη μορφή του κραταιού γενειοφόρου Βορέα. Αργότερα οι χαρτογράφοι δημιούργησαν το «ανεμολόγιο», αστεροειδές σχήμα πάνω στο οποίο κατέγραφαν τις διευθύνσεις των υπόλοιπων ανέμων. Έτσι σημείωναν το Βορρά μ’ ένα βέλος στο άνω μέρος του σχήματος. Ο δυτικός άνεμος ήταν ο Ζέφυρος. Ο Όμηρος τον περιγράφει σαν ένα άγριο άνεμο, ωστόσο οι μεταγενέστεροι συγγραφείς τον απέδιδαν σαν απαλή αύρα. Τον ανατολικό άνεμο ή Εύρο σημείωναν μ’ ένα σταυρό, εκφράζοντας την κοινή πίστη ότι ο Παράδεισος βρισκόταν στα ανατολικά.
Η μαγνητική πυξίδα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη του 13ου αιώνα. Αρχικά τη θεωρούσαν αναξιόπιστη, γι’ αυτό επαλήθευαν μόνο το είδος του ανέμου. Από τις αρχές του 18ου αιώνα η χρήση της διαδόθηκε μεταξύ των ναυτικών. Τοποθετούσαν τη μαγνητική βελόνα σ’ ένα ανεμολόγιο όπου ήταν σημειωμένα πάνω του τα τέσσερα κύρια σημεία του ορίζοντα και όχι τα τριάντα δύο.
 

Επισκέπτης
Τι είναι η τράπεζα DNA

Τράπεζες δεδομένων DNA αποκαλούμε τα αρχεία που περιέχουν το προφίλ του DNA, τους γενετικούς κώδικες ανθρώπων που έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα.
Τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση των δικαστικών Αρχών. Το προφίλ του DNA περιλαμβάνει αριθμητικές αλληλουχίες που προκύπτουν από ευρήματα όπως η ρίζα μιας τρίχας, μία σταγόνα σιέλου, αίματος ή άλλου υγρού του οργανισμού.

Η αστυνομία καλείται να ερευνήσει τον τόπο του εγκλήματος και να συλλέξει κάθε οργανικό ίχνος για να σχηματίσει το προφίλ του DNA του υπόπτου. Στη συνέχεια το συγκρίνει με τα ήδη υπάρχοντα στις διεθνείς τράπεζες δεδομένων. Αν υπάρχει αντιστοιχία, αν δηλαδή ταυτίζονται τα δύο προφίλ, πρόκειται για ταυτοπροσωπία. Οι τράπεζες δεδομένων DNA δε χρησιμοποιούνται ευρέως επειδή τα στοιχεία που καταχωρίστηκαν πριν από πολλά χρόνια σε αυτές δε θεωρούνται αξιόπιστα και μπορεί να οδηγήσουν σε δικαστική πλάνη. Σήμερα, τράπεζες DNA διαθέτουν είκοσι δύο ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Φιλανδία η Νορβηγία, όχι όμως η Ελλάδα.
 

Επισκέπτης
Γιατί μια πυρηνική έκρηξη προκαλεί ένα σύννεφο σαν μανιτάρι

Κάθε μεγάλη έκρηξη που προκαλεί φωτιά, δημιουργεί ένα νέφος σε σχήμα μανιταριού.
Η πύρινη μπάλα ανεβαίνει γιατί είναι λιγότερο πυκνή από τον αέρα του περιβάλλοντος. Έτσι δημιουργείται ένα ισχυρό ανοδικό ρεύμα το οποίο στο διάβα του ανασηκώνει σκόνη από το έδαφος, σχηματίζοντας τον "κορμό" του μανιταριού. Η φλόγα της φωτιάς φτάνει σε ύψος 10-15 χιλιομέτρων. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή διακόπτεται η ανοδική της κίνηση. Έτσι απλώνεται παράπλευρα και σχηματίζει ένα καπέλο.

Τα νέφη σε σχήμα μανιταριού δημιουργούνται επίσης από τις εκρήξεις χημικών εργοστασίων. Τα σύννεφα που εμφανίζονται πριν από μια καλοκαιρινή μπόρα ανεβαίνουν σε ύψος 10-15 χιλιομέτρων και παίρνουν πεπλατυσμένο σχήμα.
 

Επισκέπτης
Γιατί νομίζουμε ότι τα μάτια των πορτρέτων μάς ακολουθούν

Η εντύπωση αυτή, ότι δηλαδή μας ακολουθεί το βλέμμα του απεικονιζόμενου ατόμου σ' έναν πίνακα ή σε μια φωτογραφία, είναι αποτέλεσμα οφθαλμαπάτης την οποία επιτυγχάνει ο δημιουργός με βάση διάφορες τεχνικές.

Ένα βλέμμα καρφωμένο σε ευθεία, φαίνεται ίδιο ακόμα κι αν αλλάξει η οπτική γωνία από την οποία το παρατηρούμε. Το πρόσωπο μάς φαίνεται τρισδιάστατο λόγω της προοπτικής και διαφόρων άλλων τεχνικών που προσδίδουν όγκο στις μορφές. Ουσιαστικά πρόκειται για δισδιάστατη εικόνα που εμφανίζεται τρισδιάστατη, με αποτέλεσμα ο θεατής που κινείται στην αίθουσα να έχει την εντύπωση ότι τον παρακολουθεί ο εικονιζόμενος. Εξαίρεση αποτελούν οι μορφές χωρίς βάθος, όπως οι αιγυπτιακές τοιχογραφίες ή οι βυζαντινές αγιογραφίες.
 

Επισκέπτης
Τι είναι η κορυφή του Χιούμπερτ

Το 1956 ο γεωλόγος Μάριον Κινγκ Χιούμπερτ προέβλεψε ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα έφτανε στο ανώτατο επίπεδο τα πρώτα χρόνια του 1970 κι ότι στη συνέχεια η μείωσή του θα ήταν μη αναστρέψιμη.
Οι προβλέψεις του επαληθεύτηκαν. Έτσι το 1974 χρησιμοποίησε το ίδιο μαθηματικό μοντέλο για να υπολογίσει ότι τα παγκόσμια κοιτάσματα πετρελαίου θα έφταναν στη μέγιστη δυνατότητα εξόρυξής τους το 2000. Αργότερα διόρθωσε την τελευταία του πρόβλεψη και τοποθέτησε χρονολογικά την κορύφωση της παγκόσμιας πετρελαιοπαραγωγής μεταξύ 2006-2010.
 

Επισκέπτης
Ποιο είναι το πραγματικό χρώμα του Ήλιου

Το φως που εκπέμπουν τα άστρα, συμπεριλαμβανομένου και του Ήλιου, περιέχει όλα τα χρώματα του φάσματος, από το κόκκινο μέχρι το μοβ.
Το χρώμα που κυριαρχεί καθορίζεται από τη θερμοκρασία που επικρατεί στην επιφάνεια του αστεριού. Όσο πιο θερμό είναι ένα άστρο τόσο πιο μπλε φαίνεται από τη Γη. Τα πολύ ψυχρά, όπως το Betelgeuse, με θερμοκρασία επιφάνειας 3.000° C, φαίνονται κόκκινα. Το Rigel, στους 20.000° C, φαίνεται μπλε, ενώ ο Σείριος, στους 10.000 °C, παρουσιάζει χρωματική ισορροπία και φαίνεται άσπρος.

Ο Ήλιος φαίνεται κίτρινος επειδή η επιφάνειά του, η φωτόσφαιρα, έχει τη θερμοκρασία που αντιστοιχεί στο κίτρινο φως, περίπου 6.000°C. Κατά τη διάρκεια ηλιακής έκλειψης μια έντονη κορύφωση κίτρινου φωτός γίνεται εμφανής στη χρωμόσφαιρα. Οφείλεται στο ήλιο, το οποίο με τον τρόπο αυτόν ανακαλύφθηκε στον Ήλιο πριν καν παρατηρηθεί στη Γη.
 

Επισκέπτης
Πόσα όνειρα βλέπουμε κάθε βράδυ;

Κατά μέσο όρο, βλέπουμε τέσσερα ή πέντε κατά τη διάρκεια μίας νύχτας.

Αν ξυπνούσαμε κάθε φορά που ονειρευόμαστε θα θυμόμασταν λεπτομερώς το όνειρο. Αν κάποιος κοιμάται συνεχόμενα θυμάται μόνο τα τελευταία όνειρα που είδε. Συνήθως ξυπνά όταν τα όνειρα έχουν μεγάλη διάρκεια και απομνημονεύει όσα έχουν έντονο ψυχολογικό περιεχόμενο. Ο εφιάλτης μπορεί να διακόψει τον ύπνο κάποιου ακόμα και για ένα ή δύο λεπτά, μεγάλο διάστημα σε σύγκριση με τα κανονικά νυχτερινά ξυπνήματα που δεν ξεπερνούν τα δέκα δευτερόλεπτα. Τα όνειρα συνήθως έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο και δεν είναι φορτισμένα συναισθηματικά, γι' αυτό δεν τα θυμόμαστε. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν σε γεγονότα της καθημερινής μας ζωής, όπως η επίσκεψη σε κάποιο συγγενή, η οδήγηση, οι συζητήσεις με συναδέλφους ή με κάποιο μέλος της οικογένειας.
 

Επισκέπτης
Τι περιέχει η ζελατίνη των τροφών

Υπάρχουν διάφορα είδη. Οι ζελατίνες ζωικής προέλευσης βασίζονται στη μετατροπή του κολλαγόνου, πρωτεΐνης που βρίσκεται στους ζωικούς ιστούς.
Βράζοντας κόκαλα, δέρμα και μέρη πλούσια σε κολλαγόνο, όπως οι τένοντες και οι σύνδεσμοι, αποκτάμε ένα παχύρρευστο, ζεστό υγρό˙ όταν κρυώσει, μετατρέπεται σε μάζα ζελατίνης.

Στις ζωικές ζελατίνες συγκαταλέγεται και η ψαρόκολλα, την οποία βγάζουμε από τη νηκτική κύστη ορισμένων ψαριών και τη χρησιμοποιούμε τόσο στα τρόφιμα όσο και ως κόλλα.
Διαφορετικής φύσης είναι οι ζελατίνες των φρούτων. Αυτές προέρχονται από το βρασμό μείγματος ζάχαρης, οξέων και πηκτίνης, ουσιών που περιέχονται στα άγουρα φρούτα.
Ιδανικά φρούτα για την παραγωγή αυτού του είδους ζελατίνης είναι τα άγουρα μήλα, τα δαμάσκηνα, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια.
Οι ζελατίνες που χρησιμοποιούνται περισσότερο στη βιομηχανία τροφίμων προέρχονται από λαχανικά (βολβούς, σπόρους, ρίζες, φύκια). Απ' αυτές η πιο διαδεδομένη είναι το άγαρ, που προέρχεται από φύκια και χρησιμοποιείται ως πηκτική ουσία στις κρέμες, στις μουστάρδες και στις κονσέρβες κρέατος.
Κοινό σημείο για όλες τις ζελατίνες είναι η ικανότητά τους να κατακρατούν το νερό μέχρι να σχηματίσουν μια μάζα ελαστική και συγχρόνως στερεή.
 

Επισκέπτης
Τι είναι το γάλα μακράς διαρκείας

Πρόκειται για γάλα υψηλής παστερίωσης, δηλαδή επεξεργασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται περισσότερο από το παραδοσιακό φρέσκο γάλα - περίπου οχτώ με δέκα μέρες, αντί για τις τέσσερις που προβλέπονται από το νόμο. Γι' αυτό το σκοπό χρησιμοποιείται η παστερίωση σε υψηλή θερμοκρασία, στους 120°C, για μισό δευτερόλεπτο.

Από διατροφικής άποψης, στο προϊόν αυτό σημειώνεται μια μικρή απώλεια μερικών πρωτεϊνών του γάλακτος. Αντίθετα, μια άλλη τεχνική προβλέπει το συνδυασμό περισσότερων εργασιών: το μηχανικό διαχωρισμό, την επεξεργασία σε θερμότητα, το φιλτράρισμα με μεμβράνη (μικροφιλτράρισμα) και την παστερίωση. Στην πρώτη φάση το ακατέργαστο γάλα διαχωρίζεται μηχανικά στα δύο βασικά συστατικά του: πίαρ (ανθόγαλα) και άπαχο γάλα.

Το ανθόγαλα ζεσταίνεται σε θερμοκρασία άνω των 120°C, ενώ το άπαχο γάλα θερμαίνεται περίπου στους 50°C και κατόπιν φιλτράρεται με μια μεμβράνη που συγκρατεί τα βακτηρίδια. Ακολούθως τα δύο συστατικά ενώνονται και πάλι και παστεριώνονται σε θερμοκρασία πάνω από τους 71°C˙ έτσι ο αριθμός των μικροοργανισμών που παραμένουν είναι ελάχιστος και δε θα αλλοιώσουν το γάλα για οχτώ με δώδεκα μέρες, υπό  την προϋπόθεση ότι το προϊόν διατηρείται στο ψυγείο.

Η διατροφική αξία αυτού του γάλακτος είναι ίδια μ' εκείνη του φρέσκου. Η μοναδική εγκεκριμένη τεχνική για την παραγωγή γάλακτος που χαρακτηρίζεται ως φρέσκο είναι η χαμηλή παστερίωση, σε θερμοκρασίες μεταξύ 72°-78°C, για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Τα χαρακτηριστικά του γάλακτος καθορίζονται από το Ν 169/89 και το DPR 54/97.
 

Επισκέπτης
Είναι αλήθεια ότι το ανθρώπινο είδος ψηλώνει;

Το μέσο ύψος του πληθυσμού των βιομηχανικών χωρών έχει αυξηθεί κατά δέκα εκατοστά τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια. Κατά μέσο όρο όμως το ύψος των ανθρώπων παγκοσμίως έχει παραμείνει το ίδιο.
Αυτό συμβαίνει γιατί το μεγαλύτερο ύψος δεν παρέχει κανένα πλεονέκτημα όσον αφορά στην αναπαραγωγή. Κάποτε οι χαμηλές τάξεις ήταν αυτές που έκαναν περισσότερα παιδιά, τα οποία κατά μέσο όρο ήταν πιο κοντά από τα παιδιά των πλουσιότερων οικογενειών.
Άρα το ύψος θεωρητικά θα έπρεπε να μικραίνει. Στις αναπτυγμένες χώρες τόσο αυτοί που προέρχονται από πλούσιες οικογένειες όσο κι εκείνοι που ανήκουν στις χαμηλότερες τάξεις ψηλώνουν. Οι γενετιστές υποστηρίζουν ότι αυτό δεν οφείλεται, όπως πίστευαν, σε εξελικτικό πλεονέκτημα, αλλά στη βελτίωση της διατροφής.

 

Επισκέπτης
Πόσα κύτταρα αποτελούν το ανθρώπινο σώμα;

Είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα πόσα κύτταρα αποτελούν το ανθρώπινο σώμα. Λέγεται ότι φτάνουν τα 100 τρισεκατομμύρια, όμως αυτός ο υπολογισμός αφορά ένα νέο ενήλικο άντρα με μέσο ύψος και βάρος γύρω στα 70 κιλά.

Κάθε άτομο έχει διαφορετική σωματική διάπλαση, ανάλογη με το ύψος, το βάρος, το φύλο, την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του. Ακόμα και στο ίδιο άτομο ο αριθμός των κυττάρων δεν παραμένει πάντα σταθερός.

Τα λεμφοκύτταρα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνονται όταν μολυνθούμε. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι από το αρχικό γονιμοποιημένο κύτταρο προκύπτουν δισεκατομμύρια κύτταρα που έχουν την ικανότητα να εργάζονται ως αδιάσπαστη ενότητα κι αυτά αποτελούν το σώμα.

Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτό το κύτταρο περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε την περίοδο της αρχικής ανάπτυξης να δημιουργηθούν περίπου 200 διαφορετικοί τύποι κυττάρων με διαφορετική λειτουργία ο καθένας: τα νευρικά κύτταρα, τα μυϊκά, τα επιθηλιακά, τα κύτταρα που παράγουν ουσίες (των αδένων) και άλλα που απορροφούν ουσίες (των εντέρων).
 

Επισκέπτης
Ποιο είναι το μέγιστο υψόμετρο στο οποίο φτάνει ένα βουνό;

Πάνω στη Γη το υψόμετρο ενός βουνού δε θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 15.000 μέτρα λόγω των διαστάσεων του πλανήτη - η δύναμη της βαρύτητας δίνει σφαιρική μορφή στα αντικείμενα, τα επιφανειακά σημεία των οποίων βρίσκονται στη μικρότερη δυνατή απόσταση από το κέντρο της βαρύτητας.
Άρα όσο μεγαλύτερος είναι ένας πλανήτης τόσο μεγαλύτερη είναι και η βαρύτητα και τόσο μικρότερο θα είναι το ύψος των υψωμάτων. Στον Άρη, που είναι μικρότερος από τη Γη, άρα έχει μικρότερη βαρύτητα, το ψηλότερο βουνό ξεπερνά τα 25.000 μέτρα. Σ' αυτό τον πλανήτη βρίσκονται οι ψηλότερες κορυφές του ηλιακού μας συστήματος, όπως το ηφαίστειο Όλυμπος, η κορυφή του οποίου φτάνει σε ύψος τα 27 χιλιόμετρα.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom