Νέα

Άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 139K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 4 άτομα (0 μέλη και 4 επισκέπτες)

Επισκέπτης
Γιατί μερικές φορές αισθανόμαστε ότι γυρίζει το κεφάλι μας

Όσοι υποφέρουν από ζαλάδες έχουν μια θολή αίσθηση των αντικειμένων που τους περιβάλλουν, συνέπεια μιας παροδικής μείωσης της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Συνήθως εμφανίζεται όταν σηκωθούμε απότομα από το κρεβάτι. Αντιθέτως, η σκοτοδίνη, η αίσθηση ότι όλα στροβιλίζονται μπροστά μας, ίσως οφείλεται σε κάποια διαταραχή του οργανισμού η οποία δεν επιτρέπει στο άτομο να βρει την ισορροπία του. Στην πραγματικότητα ζάλη νιώθουν όσοι πάσχουν από λαβυρινθίτιδα, φλεγμονή του λαβυρίνθου, δομή που αποτελείται από μικρούς πόρους στο αφτί, οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία, ή από παθολογία του ακουστικού νεύρου. Τα ίδια συμπτώματα εμφανίζονται κι όταν κάποιος περιστρέψει την καρέκλα του. Όταν σταματήσει ξαφνικά παρατηρείται μια γρήγορη και επαναλαμβανόμενη πλευρική κίνηση των ματιών και εξακολουθεί να βλέπει το δωμάτιο να γυρίζει. Αυτό οφείλεται στο ότι ο λαβύρινθος δεν έχει προλάβει να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, με αποτέλεσμα τα μηνύματα που λαμβάνει ο εγκέφαλος να δημιουργούν την αίσθηση του στροβιλίσματος ακόμα κι όταν η καρέκλα έχει σταματήσει να περιστρέφεται.
 

Επισκέπτης
Βλάπτει η εισπνοή καπνού όσο και το κάπνισμα;

Ο καπνός δημιουργεί εξάρτηση είτε τον εισπνέουμε είτε τον μασάμε, γιατί περιέχει νικοτίνη.

Όσοι μασάνε τον καπνό κινδυνεύουν να πάθουν καρκίνο στο στόμα, αλλά προφυλάσσουν τους πνεύμονές τους από τις χημικές ουσίες που παράγονται με το κάψιμο του τσιγάρου. Το εμπόριο του σνους (snus), ψιλοκομμένου καπνού για μάσημα ο οποίος πωλείται σε ειδικά σακουλάκια, απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Σουηδία. Εκεί έχει βασιστεί μια στρατηγική μείωσης των βλαβερών επιπτώσεων του καπνίσματος. Οι Σουηδοί υποστηρίζουν ότι χάρη στο σνους μειώθηκαν τα ποσοστά θανάτου που οφείλονται σε όγκο στους πνεύμονες και ο αριθμός των καπνιστών.
 

Επισκέπτης
Ποια είδη ηλιακής ακτινοβολίας επιδρούν στο ανθρώπινο δέρμα και πώς δρουν τα αντιηλιακά;

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής και πολύτιμος για την ψυχοσωματική μας υγεία. Δυστυχώς, η παρατεταμένη έκθεσή μας στις ηλιακές ακτίνες βλάπτει την υγεία μας - πολύ περισσότερο σήμερα, που η καταστροφή των φυσικών φίλτρων της ατμόσφαιρας έχει καταστήσει την ηλιακή ακτινοβολία εξαιρετικά επικίνδυνη.
Απ' όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας, η υπεριώδης έχει σοβαρές και χρόνιες επιδράσεις στο δέρμα: φλεγμονές, εγκαύματα, φωτογήρανση, προκαρκινικές υπερπλασίες. Πράγματι, οι υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA) διεισδύουν βαθιά στο δέρμα και προκαλούν φωτοαλλεργικές αντιδράσεις, φωτογήρανση και φωτοκαρκινογένεση, ενώ οι υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB) απορροφούνται επιδερμικά και προκαλούν φλεγμονές, ερυθήματα και ίσως προκαρκινικές υπερπλασίες.
Η καλύτερη προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες είναι να τις αποφεύγουμε όσο μπορούμε. Για παράδειγμα, να αποφεύγουμε τη μεγάλη έκθεση στον ήλιο από τις 11 π.μ.-4 μ.μ.
Σήμερα υπάρχουν αρκετά καλά αντιηλιακά ευρέος φάσματος με αποτελεσματικά φίλτρα κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA και UVB). Η επιλογή του κατάλληλου για τον καθένα από μας αντιηλιακού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (ηλικία, τύπο δέρματος κ.ά.). Καλά θεωρούνται όλα τα αντιηλιακά ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας (SPF) από 15-30. Αν κάποιος έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα ή στο ιατρικό της οικογένειάς του υπάρχει άτομο με καρκίνο του δέρματος, πρέπει να αγοράζει αντιηλιακά μόνο μετά από σύσταση του δερματολόγου του.
 

Επισκέπτης
Τι είναι η ασθένεια του Λάιμ

Η ασθένεια του Λάιμ είναι μια μόλυνση που προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi, το οποίο μεταδίδεται από το τσιμπούρι Ixodes ricinus.

Το τσιμπούρι αυτό βρίσκεται ως παράσιτο πάνω σε μικρά τρωκτικά, σε ελάφια, σκύλους αλλά και ανθρώπους. Δε μεταδίδουν όλα τα τσιμπήματα του τσιμπουριού το  βακτήριο, όμως ελλοχεύει πάντα αυτός ο κίνδυνος. Τα πρώτα συμπτώματα θυμίζουν εκείνα μιας συνηθισμένης γρίπης, με πυρετό και διόγκωση των λεμφαδένων. Τυπικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο μετακινούμενος, χρόνιος δερματικός ερεθισμός. Πρόκειται δηλαδή για κόκκινα στίγματα στο δέρμα που μετακινούνται από το ένα σημείο στο άλλο. Υπάρχει επίσης περίπτωση να μην εμφανιστούν καθόλου ή να εξαφανιστούν κάποια στιγμή. Αν η μόλυνση γίνει σύντομα αντιληπτή θεραπεύεται με ειδική φαρμακευτική αγωγή. Αν όμως δε διαγνωστεί έγκαιρα ή δεν εκδηλωθεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο νευρικό σύστημα και στις αρτηρίες.
 

Επισκέπτης
Γιατί βουίζουν τα αφτιά

Σύμφωνα με πρόσφατες ιατρικές μελέτες, το βουητό που μοιάζει με σφύριγμα ή κουδούνισμα προκαλεί στο 10% του πληθυσμού ενοχλητικούς και επίμονους ήχους στο εσωτερικό του αφτιού. Η αιτία είναι πάντα εσωτερική.

Πρόκειται για υποκειμενική αίσθηση που δε συνδέεται με εξωτερικούς ήχους. Ορισμένοι νευρολόγοι του πανεπιστημίου του Μπάφαλο, στη Νέα Υόρκη, ανέλυσαν τον τρόπο ανακούφισης εκείνων που υποφέρουν από το συγκεκριμένο πρόβλημα -σφίγγουν τα δόντια ή στρέφουν το βλέμμα προς τα αριστερά ή τα δεξιά, προκειμένου να ελέγξουν την ένταση του ήχου. Χρησιμοποιώντας την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια αυτών των συμπεριφορών. Μόλις πρόσφατα οι ερευνητές διατύπωσαν την υπόθεση ότι η πηγή αυτού του προβλήματος εντοπίζεται στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ελάττωμα στην επικοινωνία ανάμεσα στο τμήμα που ευθύνεται για την όραση και σ' εκείνο που επιτρέπει την ακοή.
 

Επισκέπτης
Γιατί δεν τους βλέπουμε όλους όμορφους

Σε γενικές γραμμές, στο αντίθετο φύλο μάς γοητεύουν το καλοσχηματισμένο σώμα, η αψεγάδιαστη επιδερμίδα και το συμμετρικό πρόσωπο.

Έχουμε λοιπόν την τάση να επιλέγουμε συντρόφους που συγκεντρώνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Με αυτή τη λογική, το ανθρώπινο γένος θα έπρεπε να ομορφαίνει όλο και περισσότερο από γενιά σε γενιά.

Τα χαρακτηριστικά που θεωρούμε ελκυστικά αποτελούν το «μέσο όρο», δηλαδή είναι αυτά που βρίσκουν τη χρυσή τομή ανάμεσα σε δύο άκρα. Για παράδειγμα, μια μικρή ποσότητα τεστοστερόνης στο αίμα της γυναίκας τής προσθέτει γοητεία, καθώς μακραίνει τις βλεφαρίδες της. Όταν όμως αυτή η ποσότητα υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια, η γυναίκα αποκτά... μουστάκι! Η εξέλιξη έχει την τάση να απορρίπτει τα γονίδια όσων παρουσιάζουν υπερβολικά υψηλά ή χαμηλά ορμονικά επίπεδα.

Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει κάποια γενετική διαφοροποίηση. Πάντα κρίνουμε τη γοητεία κάποιου σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους της περιοχής όπου ζούμε. Καθώς λοιπόν μειώνεται η ποικιλία των εξωτερικών χαρακτηριστικών ενός πληθυσμού, τείνουμε να γινόμαστε όλο και πιο απαιτητικοί ως προς το τι είναι «τέλειο». Έτσι, για ένα χιμπαντζή, η... Μαρία η άσχημη δε θα είχε μεγάλη διαφορά από τη Μαρία Ναυπλιώτου. Για εμάς, όμως, ακόμη και οι παραμικρές διαφορές ανάμεσα στους «υποψήφιους» συντρόφους έχουν σημασία.
 

Επισκέπτης
Ποια είναι η συχνότητα των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης

Στα περισσότερα ημερολογιακά έτη σημειώνονται δύο εκλείψεις της Σελήνης. Κάποιες χρονιές συμβαίνουν τρεις, μία ή ενίοτε και καμία.
Ηλιακές εκλείψεις παρατηρούνται από δύο έως πέντε φορές τον χρόνο, κάτι που αποτελεί εξαίρεση αφού συνέβη το 1935 και θα ξανασυμβεί το 2206.
Σε οποιοδήποτε σημείο της Γης μπορεί να σημειωθεί κατά μέσο όρο μία ολική έκλειψη Ηλίου σε διάστημα τριών έως τεσσάρων αιώνων. Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική για τις εκλείψεις της Σελήνης. Ο παρατηρητής που μένει στον ίδιο τόπο μπορεί να δει 19 ή 20 εκλείψεις της Σελήνης σε διάστημα 18 ετών.
 

Επισκέπτης
Μπορεί η Αθήνα να μετατραπεί σε μια δροσερή, πράσινη, όμορφη πόλη;

Ναι, σύμφωνα με τον Xασέμ Aκμπαρί, Αμερικανό ιρανικής καταγωγής, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Mπέρκλεϊ της Kαλιφόρνια, υπεύθυνο του εργαστηρίου περιβαλλοντικών τεχνολογιών στον τομέα της ενέργειας.
Το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με την εκτεταμένη φύτευση ψηλών και πλατύφυλλων, κατά προτίμηση, δέντρων, τη χρήση εναλλακτικών υλικών και τεχνολογιών στη δόμηση, και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Με τις παραπάνω τεχνικές η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί από 3 έως 5 βαθμούς Kελσίου μέσα στην πόλη (αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα επιστημονικά μοντέλα για την πόλη του Λος Άντζελες). Επίσης εξασφαλίζεται σημαντική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ειδικά του όζοντος και των αιωρούμενων σωματιδίων, ενδεχομένως μέχρι 30%. Σχετικά με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό, ο Χ. Aκμπαρί θεωρεί πως μια τέτοιας κλίμακας φύτευση σίγουρα θα οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας μεγαλύτερη των δύο βαθμών στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το παλαιό αεροδρόμιο. Οι γενικότερες επιπτώσεις στην πόλη μένει να μελετηθούν. Έχει πάντως αποδειχθεί πως, όταν μία επιφάνεια πρασίνου αυξάνεται κατά 30%, η μείωση της θερμοκρασίας στη γύρω περιοχή φτάνει τους δύο βαθμούς Kελσίου. O Χ. Aκμπαρί και η επιστημονική ομάδα του μελετούν από το 1985 το φαινόμενο της αστικής υπερθέρμανσης, της «θερμικής νησίδας» που αναπτύσσεται μέσα στις πόλεις, ως επακόλουθο της αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος από την έντονη αστικοποίηση.
 

Επισκέπτης
Τι είναι η όξινη βροχή

Η όξινη βροχή είναι μετεωρολογικό φαινόμενο με σημαντικές οικολογικές επιπτώσεις.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν και τον όρο όξινα κατακρημνίσματα, που είναι ευρύτερος. Εκτός από τη βροχή περιλαμβάνει και τις άλλες υγρές αποθέσεις όπως χιόνι, δρόσο, πάχνη, καθώς και τις ξηρές όξινες αποθέσεις όπως αερολύματα και σωματίδια (σκόνη).
Η όξινη βροχή είναι σχετικά καινούριο φαινόμενο και συνδέεται με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας από αστικές, κυρίως όμως από βιομηχανικές εκπομπές. Ειδικότερα, προέρχεται από την καύση άνθρακα, γι’ αυτό αποτελεί οικολογικό πρόβλημα για τις εκβιομηχανισμένες χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, με τάσεις επέκτασης και σε άλλες περιοχές της Γης με αυξημένη βιομηχανική δραστηριότητα.
Το φαινόμενο έχει προσλάβει διεθνείς διαστάσεις επειδή η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή δεν γνωρίζουν σύνορα και επειδή οι μετεωρολογικές συνθήκες διευκολύνουν το πέρασμα των ρύπων από τη μια χώρα στην άλλη. Η Νορβηγία δέχεται πέντε φορές περισσότερη όξινη βροχή απ’ ό,τι παράγει.
 

Επισκέπτης
Πώς δημιουργούνται τα θαλάσσια ρεύματα

Προκαλούνται από την περιστροφή της Γης, την τριβή του ανέμου στην επιφάνεια της θάλασσας και από τις διαφορές πυκνότητας μεταξύ των θαλάσσιων στρωμάτων. Μια από τις σπουδαιότερες αιτίες που προκαλούν την κίνηση των θαλάσσιων μαζών είναι η δύναμη Κοριόλις, η οποία αναγκάζει τις θαλάσσιες μάζες να κινούνται σύμφωνα με τη φορά κίνησης των δεικτών του ρολογιού στο Βόρειο Ημισφαίριο και με την αντίθετη στο Νότιο Ημισφαίριο. Συγχρόνως αποκλίνουν περίπου 45° από την επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου στις αντίστοιχες περιοχές. Η δύναμη αυτή δημιουργεί τις μεγάλες περιστροφικές κινήσεις των υδάτινων μαζών σε όλους τους ωκεανούς και στις θάλασσες.
 

Επισκέπτης
Πώς εξατμίζεται το νερό της θάλασσας αφού δεν βρίσκεται σε θερμοκρασία εκατό βαθμών Κελσίου;

Παρόλο που θεωρούμε την υγρή και την αέρια κατάσταση ως δύο ξεχωριστές και διακριτές καταστάσεις της ύλης, στην πραγματικότητα τα μόρια μεταπηδούν από τη μια κατάσταση στην άλλη.
Αυτό συμβαίνει διότι η θερμοκρασία ενός σώματος προσδιορίζεται ως ο μέσος όρος της κινητικής ενέργειας των μορίων του. Σε κάθε θερμοκρασία, ένα ποσοστό αυτών των μορίων θα αποκτήσουν τυχαία αρκετή ενέργεια λόγω των συγκρούσεών τους με άλλα μόρια, οπότε περνούν από την υγρή στην αέρια κατάσταση. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται εξάτμιση. Την ίδια στιγμή κάποια μόρια υδρατμών επιβραδύνονται σε τέτοιο σημείο, ώστε ακολουθούν την αντίστροφη διαδρομή και περνούν στην υγρή κατάσταση. Αυτό που ονομάζουμε σημείο βρασμού είναι απλώς η θερμοκρασία στην οποία ακόμη και το μόριο με τη χαμηλότερη ταχύτητα αποκτά την απαραίτητη κινητική ενέργεια ώστε να περάσει στην αέρια κατάσταση.
 

Επισκέπτης
Αν σταματούσαμε τη ρύπανση του περιβάλλοντος, σε πόσο χρόνο θα «ανάρρωνε» η ατμόσφαιρα;

Η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι περίπου η μισή από το σύνολο που θα περιμέναμε λόγω της κατανάλωσης καυσίμων και της καταστροφής των δασών.
Σύμφωνα με έρευνες, το υπόλοιπο έχει αφομοιωθεί από τη βλάστηση και από το φυτοπλαγκτόν. Αν η ανάπτυξη των φυτών απορρόφησε το μισό CO2  που προκάλεσε η Βιομηχανική Επανάσταση, θα μπορούσε να απορροφήσει και το άλλο μισό μέσα στα επόμενα 120 χρόνια. Ωστόσο, το CO2  που απορροφάται δεν χάνεται για πάντα, απλώς ενσωματώνεται στον κύκλο του άνθρακα. Γι’ αυτό θα υπάρχει πάντα στην ατμόσφαιρα μια ποσότητα CO2.
 

Επισκέπτης
Θα επηρεαζόταν το οικοσύστημα αν εξαφανίζαμε όλα τα τσιμπούρια, τις ψείρες και τους ψύλλους;

Έρευνα σε πουλιά που δημοσιεύτηκε το 1970 κατέδειξε ότι όταν αφαίρεσαν από τη φωλιά κάποιου είδους χελιδονιών τέτοιους οργανισμούς κατάφερναν να πετάξουν περίπου 4,2 νεοσσοί τον χρόνο. Στην αντίθετη περίπτωση, σε φωλιές που δεν είχαν αφαιρεθεί, πετούσαν μόνο το 3,6. Σε κάποιες περιπτώσεις ο συνδυασμός πολλών παρασίτων έχει ως αποτέλεσμα να πεθάνουν τα νεαρά πουλιά από αναιμία ή μπορεί να κάνει τα μεγάλα να εγκαταλείψουν τη φωλιά τους. Αν εξαλείφαμε όλα τα παράσιτα, ο πληθυσμός των περισσότερων άγριων σπονδυλωτών θα αυξανόταν. Ίσως να επηρεαζόταν και η τροφική αλυσίδα και να προκαλούνταν ξαφνικό πλήγμα στους πληθυσμούς των πουλιών. Τα χελιδόνια, για παράδειγμα, τρώνε μυρμήγκια, σκαθάρια, πεταλούδες, έντομα, ακρίδες και σφήκες. Περισσότερα χελιδόνια σημαίνουν λιγότερα έντομα, με άμεση επίδραση στο οικοσύστημα.
 

Επισκέπτης
Γιατί οι τυφώνες φέρουν τα ονόματα αντρών και γυναικών

Οι πρώτοι τυφώνες που έλαβαν ανθρώπινα ονόματα ξέσπασαν πριν από περίπου δύο αιώνες σε περιοχές της Καραϊβικής. Εκεί συνήθιζαν να δίνουν το όνομα του Αγίου που εορταζόταν την ημέρα που ξεσπούσε το βίαιο αυτό φαινόμενο.
Από το 1953 οι τυφώνες βαπτίστηκαν με βάση μια λίστα που δημιούργησε το National Huricane Center των ΗΠΑ. Ακολούθως επικράτησε η συνήθεια τα ονόματά τους να είναι σύντομα, καθώς οι μέθοδοι αναγνώρισης που βασίζονται σε γεωγραφικές συντεταγμένες -γεωγραφικό μήκος και πλάτος- θεωρούνται λιγότερο πρακτικές, κυρίως όταν πρόκειται για μετάδοση πληροφοριών σε παρατηρητήρια, σε παραλιακές βάσεις και σε πλοία. Στη λίστα περιλαμβάνονταν μόνο γυναικεία ονόματα. Το 1979 εισήχθηκαν και αντρικά. Σήμερα υπάρχουν έξι λίστες ονομάτων και όταν σημειώνεται κάποιος καταστροφικός αφαιρούν το όνομά του από τη λίστα αντικαθιστώντας το με ένα καινούριο. Στη λίστα του 2004 ο Μάθιου αντικατέστησε τον Μιτς, ο οποίος το 1998 σκότωσε περίπου 10.000 ανθρώπους στην Ονδούρα.
 

Επισκέπτης
Ποιος είναι ο πιο δυνατός τυφώνας που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα;

Ο τυφώνας Άντριου, ο οποίος το 1992 προκάλεσε τις μεγαλύτερες ζημιές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω του πενήντα νεκρούς, και ο τυφώνας Μιτς, ο οποίος το 1998 σκότωσε 10.000 ανθρώπους στην Ονδούρα. Ο πιο θανατηφόρος στην ιστορία των ΗΠΑ ήταν εκείνος που σημειώθηκε στο Γκάλβεστον του Τέξας το 1900, με απολογισμό 8.000-12.000 νεκρούς. Στους πιο ισχυρούς και θανατηφόρους τυφώνες των τελευταίων χρόνων συγκαταλέγεται και ο Γκίλμπερτ (1988), με 300 νεκρούς στην Καραϊβική και στο Μεξικό, ο Ούγκο (1989), με πενήντα νεκρούς στην Καραϊβική και 29 στις ΗΠΑ, ο Γκόρντον (1994), με περισσότερους από 1.100 νεκρούς στην Καραϊβική και οκτώ στις ΗΠΑ, ο Οπάλ (1995), με πενήντα νεκρούς στη Γουατεμάλα και είκοσι στο Μεξικό, ο Ζορζ (1998), με 600 νεκρούς στην Καραϊβική και τέσσερις στις ΗΠΑ, και ο Ζαν, το Σεπτέμβριο του 2004, ο οποίος έπληξε τη Φλόριντα και τα νησιά της Καραϊβικής, αφήνοντας πίσω του 3.000 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Αϊτή.
 

Επισκέπτης
Γιατί δε μας πονάνε οι στάλες της βροχής όταν πέφτουν πάνω μας

Θα νιώθαμε πόνο αν δεν υπήρχε ατμόσφαιρα κι αν οι σταγόνες της βροχής δεν εξατμίζονταν πριν φτάσουν πάνω μας.
Από τη στιγμή που θα αποκολλούνταν από ένα σύννεφο θα επιτάχυναν διαρκώς, καθώς θα δέχονταν την επίδραση της δύναμης της βαρύτητας. Αν το σύννεφο βρισκόταν σε ύψος πεντακοσίων μέτρων από τη Γη, οι σταγόνες του θα μας χτυπούσαν με ταχύτητα ίση με το ένα τρίτο της ταχύτητας που αναπτύσσει μια σφαίρα περιστρόφου. Τότε πράγματι θα μας προξενούσε βλάβες. Ευτυχώς, η αντίσταση του αέρα έχει επιβραδυντική επίδραση στην κίνηση της σταγόνας, η οποία μειώνει σταδιακά την αρχική ταχύτητα πτώσης της. Η τελική της ταχύτητα εξαρτάται από το μέγεθός της. Κατά μέσο όρο κινείται 6-8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, σχεδόν 24 χιλιόμετρα ανά ώρα, ταχύτητα ίση με αυτή που αναπτύσσει ο μέσος άνθρωπος όταν τρέχει.
 

Επισκέπτης
Γιατί το ουράνιο τόξο δεν είναι ευθεία γραμμή;

Το ουράνιο τόξο είναι τόξο και όχι ευθεία γραμμή, γιατί τα μάτια μας συλλαμβάνουν μόνο τις ακτίνες που προσπίπτουν σ' αυτές. Είναι ορατό όταν οι ακτίνες του ήλιου διαθλώνται (αλλάζουν κατεύθυνση) και κατόπιν αντανακλώνται ("αποκρούονται") στο εσωτερικό των σταγονιδίων νερού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.
Οι ακτίνες φωτός πέφτουν πάνω στη σταγόνα, διαθλώνται προς το κέντρο και στη συνέχεια αντανακλώνται προς τα πίσω, γι' αυτό το ουράνιο τόξο εμφανίζεται σε μια ζώνη του ουρανού που βρίσκεται σε κατεύθυνση αντίθετη με τον ήλιο. Δε φτάνουν όλες οι ακτίνες στα μάτια των παρατηρητών στη γη, αλλά μόνο εκείνες με τη σωστή γωνία λήψης (138 μοίρες), οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος του ίδιου τόξου. Αν κάποιος βρισκόταν στη μέση του ουρανού θα έβλεπε το ουράνιο τόξο να σχηματίζει ένα δακτύλιο. 
 

Επισκέπτης
Είναι ορατό και το βράδυ το ουράνιο τόξο;

Πρόκειται για σπάνιο, αλλά εφικτό φαινόμενο. Ακόμα και το φως της Σελήνης, και όχι μόνο εκείνο του Ήλιου, μπορεί να δημιουργήσει ένα ουράνιο τόξο.
Οι ακτίνες φωτός που αντανακλώνται από την επιφάνεια της Σελήνης, όταν διαπερνούν τα μόρια νερού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, διαθλώνται˙ έτσι διακρίνονται τα βασικά χρώματα του φωτός: το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το γαλάζιο, το μπλε και το μοβ, τα οποία σχηματίζουν το ουράνιο τόξο. Βασική προϋπόθεση για το φαινόμενο αυτό είναι η Πανσέληνος. Το φως οποιασδήποτε άλλης φάσης της Σελήνης δεν επαρκεί για να διαπεράσει τα μόρια του νερού και να παραμείνει ορατό.
 

Επισκέπτης
Τι είναι η παλίρροια

Παλίρροια ονομάζεται η ανύψωση και η πτώση της στάθμης της θάλασσας δύο φορές τη μέρα. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην έλξη που ασκούν στην υδρόσφαιρα η Σελήνη και ο Ήλιος - η Σελήνη λόγω της μικρής απόστασης από τη Γη και ο Ήλιος λόγω της μεγάλης μάζας του.
Η ανύψωση της στάθμης της θάλασσας λέγεται πλημμυρίδα, ενώ η πτώση της άμπωτη. Η περιστροφή της Σελήνης γύρω από τη Γη προκαλεί δύο πλημμυρίδες και δύο αμπώτιδες (ημιημερήσια παλίρροια), αφού η αμοιβαία έλξη είναι ισχυρότερη στην πλευρά της Γης που πλησιάζει περισσότερο τη Σελήνη.
Όμως η υδρόσφαιρα επηρεάζεται κι από τον Ήλιο, ο οποίος προκαλεί τα ημερήσια παλιρροϊκά κύματα, τα οποία παρουσιάζουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις από τα ημιημερίσια παλιρροϊκά. Όταν η Γη, η Σελήνη και ο Ήλιος ευθυγραμμιστούν δημιουργούνται οι πολύ υψηλές ή οι πολύ χαμηλές παλίρροιες. Αυτό συμβαίνει δύο φορές το μήνα: στη νέα Σελήνη και στην Πανσέληνο.
Οι ελάχιστες τιμές της παλίρροιας εμφανίζονται μία βδομάδα μετά τη μέγιστη τιμή της, όταν ο Ήλιος και η Σελήνη σχηματίζουν ορθή γωνία και η έλξη τους πάνω στη Γη εξουδετερώνεται εν μέρει.
 

Επισκέπτης
Δημιουργείται πετρέλαιο ακόμα και σήμερα;

Το πετρέλαιο δημιουργείται ακόμα και σήμερα, γιατί οι γεωχημικές διαδικασίες που το γεννούν εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια εξακολουθούν να συντελούνται εκεί όπου υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον: στις λιμνοθάλασσες, στους κόλπους των ποταμών, σε θαλάσσιες λεκάνες φτωχές σε οξυγόνο και στα ηπειρωτικά υφαλοπρανή.
Εκεί οι οργανικές ουσίες (κουφάρια ζώων και υπολείμματα φυτών) που περιέχουν άνθρακα συσσωρεύονται σε διαδοχικά στρώματα χωρίς να διασκορπίζονται από τους ατμοσφαιρικούς παράγοντες. Αν η λεκάνη βαθύνει ή καλυφθεί από άλλα στρώματα για γεωλογικούς λόγους, μετατρέπεται σε μητρικό πέτρωμα και μέσα της, ανάλογα με τις συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, σχηματίζονται ο άνθρακας, το μεθάνιο ή το πετρέλαιο.
Για να δημιουργηθεί πετρέλαιο, αν και εφόσον η θερμοκρασία είναι υψηλή, χρειάζονται μερικές χιλιάδες χρόνια. Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή χρειάζονται τουλάχιστον εκατό εκατομμύρια χρόνια. Ανάλογα με τα γεωλογικά συμβάντα, το μητρικό πέτρωμα μπορεί να παραμείνει εκεί όπου δημιουργήθηκε ή να μετατοπιστεί αλλού και να γίνει "αναδυόμενη" γη.
Υπολογίζεται ότι μόνο το 1% του άνθρακα που περιέχεται στις οργανικές ουσίες συμμετέχει στη δημιουργία υδρογονανθράκων. Το πετρέλαιο που εξορύσσεται σήμερα δημιουργήθηκε πριν από ένα έως δώδεκα εκατομμύρια χρόνια, ενώ το πιο παλιό πριν από διακόσια έως πεντακόσια εκατομμύρια χρόνια.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom