Νέα

Άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 139K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Επισκέπτης
Ποιος επιλέγει τα χρώματα στις σημαίες

Τα χρώματα στις σημαίες επιλέγονται μέσω δημόσιου διαγωνισμού. Ο σχεδιαστής επιλέγει και τα χρώματά τους. Ωστόσο κάποιοι λαοί τα επιλέγουν με διαφορετικό τρόπο.

Στις σημαίες των αφρικανικών χωρών κυριαρχούν το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο, χρώματα με πολιτικές υποδηλώσεις στους απελευθερωτικούς αγώνες των λαών. Στις σλαβικές, πάλι, κυριαρχούν το κόκκινο, το λευκό και το μπλε, χρώματα που είχε επιλέξει ο Μέγας Πέτρος επηρεασμένος από τους τόνους της ολλανδικής σημαίας.

Η σημαία της Ελλάδας αποτελείται από εννέα ισοπαχείς οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες γραμμές. Μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο στο άνω αριστερό μέρος υπάρχει ένας λευκός σταυρός, ο οποίος παραπέμπει στην κρατούσα ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία. Το 1822, ένα χρόνο μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας από το ξεκίνημα του Αγώνα των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε η Α’ Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο. Το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος που προέκυψε από αυτή είναι ουσιαστικά το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα. Στις παραγράφους ρδ’ και ρε’ είναι καταγραμμένη η πρώτη απόφαση για τη μορφή της ελληνικής σημαίας. Το Πολίτευμα καθιέρωσε ως χρώματα το κυανό και το λευκό και ανέθεσε στο Εκτελεστικό Σώμα να προσδιορίσει τη μορφή της.

Σύμφωνα με μια θεωρία, απέφυγαν το κόκκινο και το πράσινο, χρώματα που συνδέονταν με την ισλαμική οθωμανική αυτοκρατορία. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, η επιλογή των χρωμάτων συμβολίζει το γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου και το λευκό των κυμάτων. Πιο διαδεδομένη πάντως είναι αυτή για τον αριθμό των λωρίδων, οι οποίες συμβολίζουν τις συλλαβές της φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος» (οι πέντε κυανές τις συλλαβές της λέξης «Ε-λευ-θε-ρί-α» και οι τέσσερις λευκές τις συλλαβές της λέξης «Θά-να-τος»). Οι θεωρίες για την επιλογή των χρωμάτων και για τον συμβολισμό των λωρίδων κρίνονται ως λαϊκοί θρύλοι. Πάντως πολλές από τις σημαίες της Επανάστασης έφεραν μία από τις φράσεις «Ελευθερία ή Θάνατος», "Ή ταν ή επί τας», «Νίκη ή Θάνατος».
 

Επισκέπτης
Γιατί τα αβγά πωλούνται σε συσκευασίες των έξι

Το έξι είναι το μισό του δώδεκα. Η ντουζίνα αποτελεί αρχαία και διαδεδομένη μονάδα μέτρησης και εκφράζει την τάση μας να μετράμε με το ένα χέρι.

Με τους δώδεκα αριθμούς έκαναν υπολογισμούς στις φάλαγγες, χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα ως καταμετρητή. Αυτό το σύστημα ονομάστηκε δωδεκαδικό. Στη γλώσσα μας, ο λαϊκός όρος ντουζίνα ήταν η τυπική μονάδα μέτρησης των αβγών και ορισμένων άλλων τροφίμων. Σημαίνει δώδεκα και αναφέρεται σε πράγματα που δεν θεωρούμε ιδιαίτερα πολύτιμα, επομένως μπορούμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερες ποσότητές τους.

Μέχρι και πριν από μία δεκαετία τα αβγά που εισάγονταν ταξίδευαν σε θήκες των 1.440 τεμαχίων (120*12). Οι παλιοί κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν όρους όπως τέταρτο, αναφερόμενοι στις θήκες των 360 αυγών (1440:4), και οκτάδες, για εκείνα των 180 (1440:8). Πρόσφατα εμφανίστηκαν στα σούπερ μάρκετ και συσκευασίες των τεσσάρων ή ακόμη και των δύο τεμαχίων, για τους εργένηδες. Τελευταία άφιξη είναι οι συσκευασίες των δέκα αβγών, προσαρμοσμένες να ανταποκρίνονται στις ποσότητες των συνταγών.
 

Επισκέπτης
Πόσες επίσημες γλώσσες υπάρχουν στον κόσμο

Οι επίσημες γλώσσες παγκοσμίως είναι περισσότερες από 6.000, χωρίς να είναι όμως πάντα σαφής η διαφοροποίηση ανάμεσα στη γλώσσα και στη διάλεκτο.

Σύμφωνα με τον Ethnologue, τον πιο ολοκληρωμένο κατάλογο, οι γλώσσες είναι 6.809. Σε αυτές περιλαμβάνονται κάποιες που ομιλούνται από έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων όπως τα κινεζικά των μανδαρίνων, τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα ινδικά, αλλά και περίπου 1.700 που ομιλούνται από λιγότερους από χίλιους ανθρώπους. Υπολογίστηκε ότι μέσα στον επόμενο αιώνα 3.000 από αυτές θα έχουν εξαφανιστεί. Μια γλώσσα την οποία οι γονείς δεν μαθαίνουν στα παιδιά τους αφανίζεται. Σε κάποια σημεία του κόσμου υπάρχει μεγάλη γλωσσική ποικιλομορφία. Στην Ευρώπη, ο Ethnologue καταμετρά 230 διαφορετικές γλώσσες και στην Ασία περίπου 2.197. Στην Παπούα της Νέας Γουινέας, 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν περίπου 832 διαφορετικές γλώσσες.

Λέγεται ότι «η γλώσσα είναι μια διάλεκτος με στρατό και στόλο». Με άλλα λόγια, η οικονομία και η πολιτική καθιστούν μια διάλεκτο επίσημη γλώσσα. Τα εβραϊκά ανέκαθεν θεωρούνταν διάλεκτος του εβραϊκού λαού και θεωρείται επίσημη γλώσσα μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
 

Επισκέπτης
Γιατί οι άνθρωποι στις ζεστές χώρες φορούν μαύρα ρούχα;

Το μαύρο χρώμα απορροφά περισσότερη θερμότητα από το λευκό, γι’ αυτό φαίνεται παράξενο που τα παραδοσιακά ρούχα στις ζεστές χώρες είναι μαύρα.

Πρόκειται όμως για ρούχα φαρδιά και μακριά, τα οποία επιτρέπουν να κυκλοφορεί ο αέρας από κάτω τους. Στην περίπτωση των μαύρων, άνετων και… ευάερων ενδυμάτων, ο ζεστός αέρας απορροφά από τον ποδόγυρο ένα ρεύμα αέρα το οποίο, καθώς ανεβαίνει, δροσίζει αυτόν που τα φορά. Το αποτέλεσμα; Τα τελειότερα κλιματιζόμενα ρούχα…
 

Επισκέπτης
Τι θα γινόταν αν η Γη σταματούσε

Αν η Γη ξαφνικά σταματούσε να περιστρέφεται, όλα όσα βρίσκονται στην επιφάνειά της θα συνέχιζαν την πορεία τους όπως ακριβώς οι άνθρωποι και τα αντικείμενα μέσα σ' ένα αυτοκίνητο που προσκρούει σ' έναν τοίχο.

Οι άνθρωποι, τα ζώα, τα φυτά, τα σπίτια και τα θαλάσσια ρεύματα θα συνέχιζαν να κινούνται, ακολουθώντας την περιστροφική κίνηση της Γης, και μετά θα έπεφταν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Αν κάποιοι επιβίωναν θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τους βίαιους ανέμους που θα δημιουργούνταν για τον ίδιο λόγο κοντά στην επιφάνεια της Γης και που μπροστά τους θα ωχριούσαν οι πιο καταστροφικές θύελλες.

Ένας απλός μαθηματικός υπολογισμός αρκεί. Εφόσον ο πλανήτης μας έχει ακτίνα 6.367 χμ. κι εκτελεί μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του μέσα σε 23 ώρες, 56 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα, ένα αντικείμενο που βρίσκεται στον Ισημερινό διαγράφει μια περιστροφή με εφαπτομενική ταχύτητα 1.674 χμ./ώρα. Η ταχύτητα αυτή μειώνεται καθώς προχωράμε από τον Ισημερινό προς τους πόλους, όπου και γίνεται ίση με το μηδέν.

Στο δικό μας γεωγραφικό πλάτος, το οποίο είναι περίπου 40 μοίρες βόρειο, η εφαπτομενική ταχύτητα κυμαίνεται γύρω στα 940 χμ./ώρα. Με τόση ταχύτητα θα κινούμαστε τη στιγμή που ο πλανήτης μας θα σταματούσε.
 

Επισκέπτης
Πόσα αεροπλάνα πετούν αυτή τη στιγμή πάνω από το κεφάλι μας;

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός των εν πτήσει αεροπλάνων κατά τη διάρκεια της μέρας, δεδομένου ότι υπάρχουν στατιστικά στοιχεία μόνο για τις πτήσεις γραμμής.

Οι αριθμοί ωστόσο είναι αξιοσημείωτοι. Κάθε χρόνο απογειώνονται σ' ολόκληρο τον κόσμο περίπου 15 εκατομμύρια αεροπλάνα που μεταφέρουν πολλά εκατομμύρια επιβάτες - δηλαδή κάθε δύο λεπτά σε κάποιο μέρος του κόσμου απογειώνεται ένα αεροπλάνο. Σ' αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τις στρατιωτικές πτήσεις -που δηλώνουν μόνο τις ώρες πτήσεις- αλλά και όσες πραγματοποιούνται με ιδιωτικά αεροπλάνα.
 

Επισκέπτης
Γιατί ο κουμπαράς έχει το σχήμα γουρουνιού

Το γουρούνι ήταν ανέκαθεν σύμβολο αφθονίας και ευημερίας.

Πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, οι αγροτικές οικογένειες είχαν την συνήθεια να κρατούν κατά μέρος ένα γουρουνάκι, για να μπορούν να το πουλήσουν στην περίπτωση ανάγκης. Έτσι, οι πρώτοι κουμπαράδες απέκτησαν το σχήμα αυτού του ζώου για να συμβολίσουν το πνεύμα αποταμίευσης. Εξάλλου, το γουρούνι αποτελεί εγγύηση τροφής για το μέλλον. Το κρέας του μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό, άρα αποτελεί σημαντικό απόθεμα ζωικών πρωτεϊνών. Ακόμα και σήμερα υπάρχει η ρήση ότι από το γουρούνι "δεν πετάγεται τίποτα".
 

Επισκέπτης
Πόσοι άνθρωποι έχουν ζήσει στη Γη μέχρι σήμερα

Από τις μελέτες που έχει διενεργήσει ο δημογράφος Ζαν Μπουρζουά Πικά, προκύπτει ότι περίπου 85 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν κατοικήσει μέχρι τώρα τον πλανήτη μας. Απ' αυτούς, τα 6 δισεκατομμύρια και πλέον βρίσκονται σήμερα εν ζωή.
 

Επισκέπτης
Από πότε οι άνθρωποι άρχισαν να γιορτάζουν τα γενέθλιά τους

Η πρώτη γιορτή γενεθλίων έχει καταγραφεί στην Αίγυπτο και χρονολογείται από το 3.000 π.Χ.

Βέβαια, εκείνα τα χρόνια μόνο οι Φαραώ είχαν το προνόμιο αυτό. Αργότερα, οι Έλληνες υιοθέτησαν την εκλεκτή συνήθεια των Φαραώ και καθιέρωσαν τον εορτασμό των θεών τους κάθε μήνα. Με τα χρόνια άρχισαν και οι "κοινοί" θνητοί να διοργανώνουν γιορτές. Επειδή όμως δεν άρμοζε να έχουν τις ίδιες τιμές με τους θεούς και τους ημίθεους, τα γενέθλια έγιναν γρήγορα αφορμή για εορτασμό. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης ήταν ότι στην αρχαία Ελλάδα εξακολουθούσαν να τα γιορτάζονταν ακόμα και μετά θάνατον. Το έθιμο πήραν από τους Έλληνες οι Ρωμαίοι, συμπεριλαμβάνοντας τα γενέθλια στο ετήσιο εορτολόγιο της κάθε οικογένειας. Μάλιστα, καθιερώθηκαν και επίσημες ημερομηνίες για τα γενέθλια του αυτοκράτορα, της οικογένειάς του και των μελών της Συγκλήτου, που ονομάζονταν Dies Natalis (μέρες γέννησης). Το έθιμο καταργήθηκε προσωρινά στα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού. Τότε οι χριστιανοί, οι οποίοι διώκονταν για την πίστη τους, διατράνωναν πως δεν αρμόζει να γιορτάζουν την επέτειο της γέννησής τους. Γι' αυτούς, ο θάνατος ήταν πιο σημαντικός γιατί οδηγούσε στην αιώνια ζωή. Η εκκλησία άρχισε να γιορτάζει τη γέννηση του Χριστού μόλις τον τέταρτο αιώνα. Από τότε χρονολογείται και το έθιμο να γιορτάζουμε τα γενέθλια με τούρτα και κεράκια.
 

Επισκέπτης
Πώς προήλθαν τα σύμβολα του αρσενικού και θηλυκού
http://[URL unfurl="true"]www.focusmag.gr/articles/pictures/33298375/m_symbolsex.jpg[/img[/URL]]

Τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και αργότερα στη Ρώμη, ο κύκλος με το σταυρό συμβόλιζε τον πλανήτη Αφροδίτη και συνδεόταν με τη θεά και γενικότερα με τη γυναικεία υπόσταση, την ομορφιά και τον έρωτα.
Ο κύκλος με το βέλος συμβόλιζε τον πλανήτη Άρη και συνδεόταν με τον ελληνικό θεό Άρη και το ρωμαϊκό Μαρς, υποδηλώνοντας την ισχύ, τον πόλεμο και το αρσενικό. Η Αφροδίτη συνδεόταν με το χαλκό, γι' αυτό σε μερικούς γεωγραφικούς χάρτες ο κύκλος με το σταυρό σημείωνε τα ορυχεία χαλκού.
Ο Άρης, αντίθετα, συνδεόταν με το ατσάλι και τα όπλα. Τα ίδια σύμβολα χρησιμοποιούνταν στην αλχημεία και σε διάφορους συμβολισμούς του εσωτερισμού, αλλά και στις φυσικές επιστήμες.
 

Επισκέπτης
Πού επιτρέπεται η ευθανασία

Η ευθανασία επιτρέπεται νομικά στην Ολλανδία από την 1η Απριλίου του 2002 -ήταν μια ιατρική παρέμβαση ανεκτή από το 1974- και στο Βέλγιο, όπου επιτράπηκε λίγο αργότερα.

Σε πολλές άλλες χώρες ο νόμος την απαγορεύει, υπάρχει όμως σχετική ανοχή. Παρόλο που δεν υπάρχουν ειδικοί νόμοι, συνήθως δε διώκεται ποινικά στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Κίνα, στην Κολομβία, στη Δανία, στην Ελβετία, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και στη Σουηδία.

Σε γενικές γραμμές οι νόμοι απαιτούν από τους γιατρούς να ακολουθούν μια συνετή στάση, εφαρμόζοντάς τη μόνο όταν δεν υπάρχει καμιά ελπίδα θεραπείας. Η κάθε περίπτωση αξιολογείται ξεχωριστά.

Να σημειώσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι η άρνηση ενός βρετανικού δικαστηρίου να επιτρέψει ευθανασία στην Νταϊάν Πρίτι δεν παραβίαζε τα ατομικά της δικαιώματα. Μερικούς μήνες αργότερα, στις 12 Μαΐου του 2002, η Νταϊάν πέθανε από την ασθένειά της.

Αντίθετα, διακοπή των διαδικασιών που κρατούν στη ζωή ένα άτομο σε κατάσταση φυτού προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τη Σύμβαση του Οβιέδο, του 1997, και τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, η οποία καταδικάζει κάθε θεραπευτική αγωγή σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό γίνεται φυσικά εφόσον έχει προηγηθεί συγκατάθεση του ασθενούς.
 

Επισκέπτης
Μήπως η προθανάτια εμπειρία και το «φως στο τούνελ» είναι αναμνήσεις της τραυματικής εμπειρίας της γέννας;

Κατ’ αρχάς, το «τούνελ» της γέννησης δεν έχει προοπτική, δηλαδή βάθος. Τα τείχη του κόλπου έχουν ελαστικότητα και αγκαλιάζουν το περίγραμμα του μωρού, το οποίο πιέζεται να βγει στον κόσμο. Υπό κανονικές συνθήκες, το βρέφος εξέρχεται με το κεφάλι και το αιδοίο ανοίγει μόνο όταν δεχτεί αρκετή πίεση. Ακόμα κι αν το μωρό δεν είχε τα μάτια του κλειστά, το πρόσωπό του θα ήταν πιεσμένο πάνω στα ελαστικά τοιχώματα του κλειστού σωλήνα.

Αυτό δε σημαίνει ότι δε διατηρούμε κάποιες μνήμες από τη γέννα, οι οποίες επιστρέφουν στη διάρκεια μιας προθανάτιας εμπειρίας, εντούτοις το «φως στο τούνελ» δεν είναι μία απ’ αυτές. Η συνήθης ανάμνηση της γέννησης δίνει την αίσθηση μιας αργής κίνησης υπό πίεση μέσα σ’ ένα μαύρο σωλήνα, αυτή δεν είναι όμως η εμπειρία που περιγράφουν όσοι επιστρέφουν από κώμα. Σχετική μελέτη κατέδειξε ότι την εμπειρία του «τούνελ» αναφέρουν με μικρές διαφοροποιήσεις τόσο οι άνθρωποι που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό όσο κι εκείνοι που γεννήθηκαν με καισαρική.
 

Επισκέπτης
Μπορούμε να ξεπεράσουμε το φόβο της πτήσης;

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης αρχικά προβλέπει άσκηση σε προσομοιωτές πτήσης και ολοκληρώνεται με μια αληθινή πτήση, η οποία πραγματοποιείται με τη συνοδεία εξειδικευμένου προσωπικού. Επίσης, για τη θεραπεία της συγκεκριμένης φοβίας εφαρμόζονται τεχνικές χαλάρωσης, που βοηθούν  τους συμμετέχοντες να διατηρούν υπό έλεγχο αγχογόνες και παράλογες σκέψεις. Επίσης, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες μαθαίνουν σχεδόν τα πάντα γύρω από την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων.

Ο φόβος της πτήσης δεν εκδηλώνεται πάντα για τους ίδιους λόγους. Κάποιοι υποφέρουν από κλειστοφοβία, άλλοι πανικοβάλλονται στη σκέψη ότι βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το έδαφος και άλλοι ανησυχούν υπερβολικά επειδή δεν έχουν τον έλεγχο του μεταφορικού μέσου με το οποίο ταξιδεύουν, όπως θα συνέβαινε με ένα αυτοκίνητο.

Το αντικείμενο της φοβίας διαφοροποιείται και ανάλογα με το φύλο: οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο τα ατυχήματα που θα υπήρχε περίπτωση να συμβούν κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ οι άνδρες φοβούνται κυρίως το υψόμετρο.
 

Επισκέπτης
Τι είναι ο θύμος

Ο θύμος είναι ένας μεγάλος επίπεδος αδένας σε σχήμα πυραμίδας.

Βρίσκεται πίσω από το στέρνο, μπροστά από την καρδιά, και παράγει ορμόνες. Πρόκειται για ένα "ενδοκρινή" αδένα. εκκρίνει δηλαδή ορμόνες απευθείας στο αίμα. Οι  "εξωκρινείς" αδένες, όπως οι λεμφαδένες, εκκρίνουν το προϊόν τους στο εξωτερικό του σώματος. Οι ορμόνες που παράγονται από το θύμο αδένα βοηθούν στην ανάπτυξη του σκελετού και των μυών, στη λειτουργία τής καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, στο αναπαραγωγικό σύστημα και στη λειτουργία άλλων ενδοκρινών αδένων, όπως ο θυρεοειδής. Ο θύμος επεμβαίνει επίσης στην παραγωγή και στην ανάπτυξη μερικών λεμφοκυττάρων του αίματος. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα πρώτα χρόνια τής ζωής μας και επηρεάζει τη σεξουαλική ανάπτυξη. Ο όγκος του διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Αυξάνει μέχρι την εφηβεία - οπότε ζυγίζει 20-35 γραμμάρια. Στη συνέχεια συρρικνώνεται και ατροφεί κατά τη γεροντική ηλικία, με βάρος περίπου εφτά γραμμαρίων.
 

Επισκέπτης
Γιατί οι γυναίκες μεθούν πιο εύκολα από τους άντρες

Κατά κανόνα οι γυναίκες είναι πιο μικρόσωμες από τους άντρες, άρα και η ποσότητα αίματος στον οργανισμό τους είναι μικρότερη.

Όπως εξηγούν οι αιματολόγοι, όταν μία γυναίκα πιει την ίδια ποσότητα οινοπνεύματος με έναν άντρα, η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα της θα είναι μεγαλύτερη, άρα και οι επιδράσεις θα είναι πιο άμεσες. Ο λόγος είναι ότι ο γυναικείος οργανισμός δυσκολεύεται να διαλύσει τα μόρια του οινοπνεύματος, καθώς το στομάχι διαθέτει μικρότερο αριθμό ενζύμων αλκοολικής δισυδρογονάσης, τα οποία μεταβολίζουν το αλκοόλ. Έτσι, η γυναίκα απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα οινοπνεύματος και μεθά ευκολότερα.
 

Επισκέπτης
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αισθάνονται πόνο;

Πράγματι υπάρχουν, αλλά οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν από μια σπανιότατη κληρονομική ασθένεια, η οποία εμποδίζει το νευρικό σύστημα να αναπτυχθεί πλήρως, για αυτό δεν αισθάνονται πόνο αλλά ούτε και αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.

Πρόκειται για τέταρτου τύπου συγγενή διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος (σύνδρομο Ρίλεϊ Ντέι). Έχουν καταγραφεί μόνο τριακόσιες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως μετά τη γέννηση. Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπεράσει τους είκοσι πέντε βαθμούς, το μωρό εμφανίζει υψηλό πυρετό με σπασμούς και απώλεια των αισθήσεων. Επίσης, όταν βγάζει τα πρώτα του δόντια, τραυματίζει συχνά τη γλώσσα του καθώς τη δαγκώνει, χωρίς να πονά. Το νήπιο λοιπόν που δεν μπορεί να αισθανθεί τον πόνο, δεν αντιλαμβάνεται ούτε το ζεστό και το κρύο, αλλά ούτε και τους κινδύνους που διατρέχει καθημερινά.
 

Επισκέπτης
Ποια είναι η πιο εύκολη γλώσσα που μπορούμε να μάθουμε;

Σε ηλικία τριών ετών τα παιδιά, ανεξάρτητα από τη μητρική τους γλώσσα, μπορούν να χρησιμοποιούν γραμματικές δομές και να συνδυάζουν λέξεις ώστε να βγαίνει κάποιο απλό νόημα.
Αν κάθε γλώσσα είχε διαφορετικό βαθμό δυσκολίας θα διέφερε και ο χρόνος εκμάθησής της. Δεν μπορούμε λοιπόν να ισχυριστούμε ότι υπάρχουν γλώσσες που με το γραμματικό, συντακτικό ή φωνολογικό τους σύστημα είναι ευκολότερες από άλλες. Αντιθέτως, μαθαίνουμε πιο εύκολα κάποια γλώσσα που έχει ομοιότητες με τη μητρική μας.
Οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών της Αφρικής μαθαίνουν κινεζικά με κάποια ευκολία, αφού στη μητρική τους γλώσσα υπάρχει ένα σύστημα παρόμοιο με το κινεζικό τονικό.
Οι κοινές συντακτικές δομές μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών, για παράδειγμα, διευκολύνουν την εκμάθηση των τελευταίων ως ξένης γλώσσας στην Ελλάδα.
Επιπλέον βοηθάει και η κοινή προέλευση της μητρικής γλώσσας κάποιου με τη γλώσσα που επιθυμεί να μάθει, όπως είναι η ομάδα των λατινογενών γλωσσών: ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά, πορτογαλικά.
Όσο για τους Έλληνες, μαθαίνουν ευκολότερα τα αγγλικά, την πιο διαδεδομένη γλώσσα παγκοσμίως.
 

Επισκέπτης
Μόνο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο το δεξί τους χέρι;

Ακόμα και στον κόσμο των ζώων έχει παρατηρηθεί μια ενστικτώδης προτίμηση στη χρήση του ενός από τα δύο άνω άκρα, η οποία συνδέεται με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του άκρου που χρησιμοποιείται περισσότερο.

Όμως δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη προτίμηση στο δεξί, όπως στον άνθρωπο. Οι ποντικοί εργαστηρίου, όπως και οι γάτες, οι γορίλες και οι χιμπατζήδες, προτιμούν να χρησιμοποιούν πάντα το ίδιο πόδι όταν έχουν ανάγκη από ακρίβεια στις κινήσεις τους. Το 50% απ' αυτά χρησιμοποιούν το δεξί και το άλλο μισό το αριστερό.

Το πλεονέκτημα που επιτυγχάνεται από την εξειδίκευση του ενός άκρου έχει υπολογιστεί για τους χιμπατζήδες. Αυτοί που πιάνουν τους τερμίτες πάντα με το ίδιο χέρι αποκτούν περίπου 36% περισσότερη τροφή σε σχέση μ' εκείνους που χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια. Η χρήση του δεξιού, που διαπιστώνεται στον άνθρωπο και στους κοντινούς του προγόνους για τουλάχιστον δύο εκατομμύρια χρόνια, φαίνεται να προκύπτει από την εξειδίκευση των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου.
 

Επισκέπτης
Τι είναι το Μεγάλο Αφτί

Είναι το παρατσούκλι του Έσελον (Echelon), συστήματος υποκλοπής που σχεδιάστηκε το 1970 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας των αγγλόφωνων χωρών για την παρακολούθηση των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Με το πέρας του Ψυχρού Πολέμου το σύστημα συνέχισε να χρησιμοποιείται από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) για την αποτροπή τρομοκρατικών και εγκληματικών ενεργειών. Είναι σε θέση να παρακολουθεί όλες τις επικοινωνίες (e-mail, φαξ, τέλεξ και τηλέφωνα) μεταξύ ατόμων, οργανισμών, επιχειρήσεων ή μεταξύ κρατών.

Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο των μηνυμάτων που ταξιδεύουν στο παγκόσμιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών δεν μπορεί να θεωρείται πλέον μυστικό. Το σύστημα βασίζεται σ' ένα μεγάλο δίκτυο συσκευών, όπως δορυφόροι, σταθμοί ραδιοδιόπτευσης συνδεδεμένοι με υπολογιστές, οι οποίοι σε κάθε σταθμό του Έσελον ψάχνουν ανάμεσα στα εκατομμύρια μηνύματα εκείνα που περιέχουν λέξεις-κλειδιά (ονόματα, τοποθεσίες, θέματα).

Λόγω των κατηγοριών για παραβίαση του ιδιωτικού απορρήτου και διαρροή απόρρητων εμπορικών ή κρατικών πληροφοριών, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάστηκε να συστήσει ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων του συστήματος.
 

Επισκέπτης
Πώς καταφέρνουν οι τηλεφωνικές εταιρείες να εντοπίζουν πού βρίσκεται ένα κινητό τηλέφωνο

Τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται διαρκώς σε επαφή με το κεντρικό σύστημα του εκάστοτε δικτύου μέσα από τις πολυάριθμες κεραίες, που είναι τοποθετημένες στην περιοχή. Οι κεραίες αναμετάδοσης είναι μικρών διαστάσεων και καλύπτουν την περιοχή μ' ένα πλέγμα από κυψέλες.

Οι διαστάσεις των κυψελών ποικίλλουν ανάλογα με την οικιστική πυκνότητα και τις εδαφικές ανωμαλίες της περιοχής, ώστε να διασφαλίζεται πάντα η καλή διάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Εφόσον δεχτεί το σήμα από το τερματικό (το ατομικό κινητό τηλέφωνο), το τηλεφωνικό κεντρικό σύστημα "γνωρίζει" σε ποια κυψέλη βρίσκεται ο συνδρομητής και στην περίπτωση κλήσης φροντίζει να την κατευθύνει προς την πλέον κοντινή κεραία.

Ειδικότερα, το σύστημα ETACS είναι μια τεχνολογία που εξασφαλίζει διαρκή "διάλογο" ανάμεσα στο κινητό του κάθε ξεχωριστού χρήστη με το υπάρχον δίκτυο, έτσι ώστε να εντοπίζεται συνεχώς η θέση του. Αντίθετα, στο σύστημα GSM η επικοινωνία ανάμεσα στο κινητό του κάθε χρήστη και στο κεντρικό σύστημα γίνεται με μικρότερη συχνότητα, με αποτέλεσμα να εξοικονομείται σημαντική ποσότητα ενέργειας και κατά συνέπεια να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διάρκεια στην μπαταρία.

Στα δορυφορικά τηλέφωνα, τα οποία ακόμα σπανίζουν, η συσκευή συνδέεται κατευθείαν με το δορυφόρο που βρίσκεται σε τροχιά. Το σύστημα είναι παρόμοιο μ' εκείνο των κινητών, αλλά οι κυψέλες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Επιπλέον αρκούν λίγες δεκάδες δορυφόροι για να εξασφαλιστεί η κάλυψη ολόκληρης της Γης.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom