Νέα

Άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 139K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 4 άτομα (0 μέλη και 4 επισκέπτες)

Επισκέπτης
Παντρεμένοι και οι... τέσσερεις. Ένας παντρεμένος άντρας με την επίσης
παντρεμένη ερωμένη του, που θέλησαν να περάσουν μια ρομαντική βραδιά σε ένα εξοχικό σπίτι μακριά από τους συζύγους τους, βρέθηκαν μπροστά σε μια έκπληξη, όταν ακούγοντας από το ραδιοφωνικό σταθμό της Σόφιας δυνατή μουσική από ένα γειτονικό σπίτι, αποφάσισαν να πάρουν ένα μπουκάλι κρασί και να διασκεδάσουν παρέα με τους αγνώστους, όπως νόμιζαν, ενοίκους. Μπαίνοντας, όμως, μέσα, ανακάλυψαν ότι το ζευγάρι που βρισκόταν σε τρυφερή περίπτυξη, ήταν οι σύζυγοί τους. Οι δύο "άπιστες" γυναίκες ρίχτηκαν η μία στην άλλη με βρισιές. Οι αμήχανοι άντρες τους παρενέβησαν όταν είδαν τις συζύγους τους να επιτίθενται η μία στην άλλη
με...σκαλιστήρια. Μετά από πολλές κατηγορίες και ύβρεις, οι άντρες πήραν ο
καθένας την γυναίκα του και πήγαν στα σπίτια τους, με τις επευφημίες του
πλήθους των θεατών που...διασκέδαζε με το συμβάν...
 

Επισκέπτης
Έγινε εμπρηστής από ... έρωτα. Νεαρός ερωτευμένος με την σύζυγο ενός
πυροσβέστη δεν βρήκε καλύτερο τρόπο για να συναντά την αγαπημένη του , από το να προκαλεί...πυρκαγιές για να είναι απασχολημένος ο σύζυγος. Όση ώρα λοιπόν ο σύζυγος πάλευε με τις φλόγες εκείνος μπορούσε να συναντά με σιγουριά την εκλεκτή της καρδιάς του. Σε διάστημα 5 μηνών-ως τη σύλληψή του ο νεαρός είχε βάλει 7 φωτιές προκαλώντας υλικές ζημιές ύψους 4 δις δρχ περίπου.
 

Επισκέπτης
Αν και... νεκρός έλαβε 4,6% των ψήφων. Νεκρός...προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Βουλγαρία ο 76χρονος Άντον Κόλεφ. Ο Κόλεφ ήταν υποψήφιος των κομμουνιστών στη Βάρνα, αλλά πέθανε ξαφνικά 3 μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Στις εκλογές είχε συγκεντρώσει το 4,6% των ψήφων και είχε συμπεριληφθεί μεταξύ των επικρατέστερων για τον δεύτερο γύρο. Το μπέρδεμα ανακαλύφθηκε όταν ένας ψηφοφόρος τηλεφώνησε σπίτι του για να του δώσει συγχαρητήρια, οπότε αναγκάστηκε να...συλλυπηθεί την οικογένειά του.
 

Επισκέπτης
Το ένταλμα τον περίμενε 10 χρόνια. Δέκα χρόνια αφότου συνήλθε απο ένα
ατύχημα, που τον άφησε με βλάβη στον εγκέφαλο, ο Καρλ Τέητ, βρέθηκε
αντιμέτωπος με αστυνομικούς που κρατούσαν Ένταλμα εναντίον του. Τον
κατηγορούσαν για τον θάνατο του φίλου του στο ίδιο αυτοκινητιστικό
δυστύχημα, στο οποίο τραυματίστηκε ο Τέητ. Η αστυνομία είχε απαγγείλει
κατηγορίες κατά του Τέητ 4 μήνες μετά το δυστύχημα. Όταν όμως έγινε η
παραπομπή του βρισκόταν σε κώμα. Το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε
ξεχάστηκε, ώσπου εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν με την
κατηγορία της επικίνδυνης οδήγησης.
 

Επισκέπτης
Εργάτες πήραν το μισθό σε... σπίρτα. Οι εργάτες στην πόλη Μπαρνάουλ της
Σιβηρίας πληρώθηκαν από την εταιρεία που εργάζονταν με 5.000 κουτιά
σπίρτα. Λόγω της κρίσης και της έλλειψης μετρητών η επιχείρηση κατασκευής σπίρτων δεν μπορούσε να καταβάλλει τους μισθούς των εργαζομένων. Έτσι διέθεσε στις εργάτριες το σύνολο της παραγωγής με την ελπίδα ότι θα πουλήσουν τα σπίρτα και θα εξοικονομήσουν κάποια χρήματα.
 

Επισκέπτης
Τα κελιά θα γίνουν... γκαρσονιέρες. Οι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές
ενδέχεται να μπορούν στο μέλλον να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με τους
συντρόφους τους ή να δέχονται επισκέψεις από ιερόδουλες στα κελιά τους,
σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα "Jediot Achrono". Ο πρόεδρος της
ισραηλινής αρχής για την επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, Οφίρ Πίνας, δήλωσε ότι επιτρέποντας στους κρατουμένους να κάνουν έρωτα στα κελιά τους αποσκοπούν στο να μειώσουν την ομοφυλοφιλία και τη βία στις φυλακές.
 

Επισκέπτης
Η κούκλα που σώζει μοναχικούς. Γερμανική εταιρεία κατασκεύασε και είναι
έτοιμη να προωθήσει στην αγορά μια φουσκωτή κούκλα από καουτσούκ με το όνομα "Σωτηρία", η οποία θα αποθαρρύνει τους επίδοξους κακοποιούς να
επιτίθενται σε μοναχικές γυναίκες οδηγούς. Η κούκλα που δεν υπερβαίνει τις
34.000 δρχ μοιάζει αληθινή και μπορεί να καθίσει "δίπλα" στη οδηγό
αποτρέποντας έτσι τους επίδοξους δράστες.
 

Επισκέπτης
Τα κοσμήματα της συζύγου σε έρανο. Ο Τομ Κάμιγκς από το Όστιν του Τέξας, έδωσε σε έρανο μια κονσέρβα, αλλά στο κουτί ήταν κρυμμένα τα κοσμήματα της οικογενείας του. Το λάθος διαπιστώθηκε μία βδομάδα αργότερα αλλά δεν μπόρεσε να βρει το κουτί με τα "τιμαλφή", που νόμιζε ότι περιείχε σούπα και μάταια πρόσφερε αμοιβή 700.000 περίπου δραχμών σε όποιον βοηθήσει την ανακάλυψή του. Ο αφηρημένος φιλάνθρωπος δήλωσε ότι ανέφερε το λάθος του στην αστυνομία, αδίκημα όμως δεν έχει διαπραχθεί και έτσι οι αρχές δεν αναμειχθηκαν στην υπόθεση.
 

Επισκέπτης
Επικήδειος σε ... γάμο από ιερέα. Γάμος που γινόταν στην Ρουμανία κατέληξε σε γροθοκοπήματα μεταξύ του ιερέα και του ζευγαριού που πάντρευε, όταν ο ιερέας από λάθος του άρχισε να διαβάζει επικήδειο. Ο ιερέας ήταν τόσο πολύ μεθυσμένος που δεν μπόρεσε να αντιληφθεί το λάθος του, με αποτέλεσμα το ζεύγος να του επιτεθεί, εξαγριωμένο και να αρχίσει να τον χτυπά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος ιερέας έκανε λάθος επειδή είχε καταναλώσει αλκοόλ. Μια άλλη φορά του είχε πέσει από τα χέρια ένα βρέφος, κατά τη διάρκεια της βάπτισης, ενώ κατ' επανάληψη έχει βγάλει τα ράσα του στον κόσμο για να ... ξαλαφρώσει.
 

Επισκέπτης
Κινητά τηλέφωνα που σκοτώνουν. Το θάνατο βρήκε ένας 36χρονος Νοτιοκορεάτης που χτύπησε σοβαρά σ' ένα δέντρο ενώ περπατούσε μιλώντας στο κινητό του τηλέφωνο. Ο άτυχος Κοχ Ιλ Ντονγκ βρέθηκε ημιθανής κάτω από το δέντρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου παρά την χειρουργική επέμβαση εξέπνευσε 5 μέρες αργότερα.
 

Επισκέπτης
Πότε εμφανίστηκε το ρολόι χειρός και γιατί το φοράμε στο αριστερό χέρι

Οι πρώτες απόπειρες να φορεθούν τα ρολόγια τσέπης στον καρπό έγιναν το 1820. Επρόκειτο για χοντρά μπρασελέ με ενσωματωμένα ρολόγια, τα οποία απευθύνονταν αποκλειστικά στις γυναίκες.
Στις αρχές του 20ού αιώνα το μοντέλο αυτό τελειοποιήθηκε και στο ρολόι κολλήθηκαν δύο μπαρέτες για να στερεώνεται το λουράκι. Το ρολόι χειρός φοριέται στον αριστερό καρπό κυρίως για πρακτικούς λόγους. Αφού η πλειοψηφία των ανθρώπων χρησιμοποιεί περισσότερο το δεξί χέρι, προτιμούν να το έχουν όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο.
Αν το φορούσαμε στο χέρι με το οποίο κάνουμε τις περισσότερες δουλειές θα κινδύνευε να χαλάσει. Παρ' όλα αυτά, ούτε οι αριστερόχειρες το φορούν στο δεξί, γιατί η παράδοση υπερισχύει. Σε κάποιες χώρες, όπως στις αραβικές, προτιμούν να το φορούν στο δεξί καρπό.
 

Επισκέπτης
Ποια ήταν η πρώτη ελληνική ταινία και πού φυλάσσεται

Από το 1990 λειτουργεί στην Ελλάδα εργαστήριο συντήρησης και αποκατάστασης ταινιών.
Αυτό είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα χημικού καθαρισμού, με συστήματα υπερήχων και με ειδικά κλιματιζόμενους θαλάμους φύλαξης ταινιών ανά κατηγορία: αρνητικά, θετικά, έγχρωμα, ασπρόμαυρα. Σε μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές λειτουργεί ένας ειδικός αποθηκευτικός κλιματιζόμενος χώρος για τη φύλαξη των εύφλεκτων ταινιών (film nitrate).
Από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν αποκατασταθεί δεκαπέντε σπάνιες ταινίες των πρώτων χρόνων του ελληνικού κινηματογράφου, οι περισσότερες εκ των οποίων θεωρούνταν χαμένες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πρώτη σωζόμενη ελληνική ταινία με υπόθεση, Οι Περιπέτειες του Βιλάρ (1924), σε σκηνοθεσία Ζοζέφ Χεπ, και η πρώτη ομιλούσα κατά 75% ελληνική ταινία, Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας (1932), σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσακίρη.
 

Επισκέπτης
Πότε "ανακαλύφθηκε" η γρίπη

To 412 π.Χ., ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, περιγράφει την ασθένεια της γρίπης για πρώτη φορά στα ιατρικά δεδομένα. Ωστόσο, η πρώτη καταγεγραμμένη πανδημία γρίπης ξεσπά το 1580 στην Ασία. Από εκεί μεταφέρεται ταχύτατα στην Ευρώπη, στην Αφρική και στην Αμερική.

Πολλοί άνθρωποι πέθαναν τότε όχι εξαιτίας της ασθένειας, αλλά λόγω της θεραπείας της, της αφαίμαξης, τεχνική ιδιαίτερα διαδεδομένη εκείνη την εποχή. Η φονικότερη πανδημία γρίπης στην ιστορία ξέσπασε το 1918-1920 μ.Χ. Μέσα σε μια διετία είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, γεγονός που έκανε τους ιστορικούς να τη συγκρίνουν με τη βουβωνική πανώλη, που είχε θερίσει την Ευρώπη κατά το Μεσαίωνα. Το 1940, εφτά χρόνια μετά την απομόνωση του ιού στο εργαστήριο, παρασκευάζεται το πρώτο εμβόλιο.

Το 1957, ξεσπά στην Ασία μια ακόμα πανδημία γρίπης, η οποία πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη. Το πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της ασθένειας ονομάζεται Amantadine και διατίθεται στην αγορά το 1966. Δύο χρόνια αργότερα, το 1968, ξεσπά η τρίτη και τελευταία πανδημία γρίπης του 20ού αιώνα και πάλι στην Ασία, αρχής γενομένης από το Χονγκ Κονγκ.

Το 1990, καρποφορούν οι προσπάθειες για να απενεργοποιηθεί ο ιός, καθώς οι ερευνητές επιτυγχάνουν να αναστείλουν τη δράση της νευραμινιδάσης. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται στην επιφάνεια του ιού και διευκολύνει την εισβολή του στον ανθρώπινο οργανισμό. Το 1997, απετράπη την τελευταία στιγμή μια νέα επιδημία γρίπης από ένα επικίνδυνο στέλεχος του ιού, ο οποίος εντοπίστηκε στα πουλερικά του Χονγκ Κονγκ. Ο ιός αυτός μεταδιδόταν στον άνθρωπο, αλλά, χάρη στην αποφασιστική παρέμβαση των υγειονομικών Αρχών και τον αφανισμό εκατομμυρίων πουλερικών, η επέκτασή του απετράπη εγκαίρως. Το 1999, κυκλοφόρησαν το Zanamivir και το Tamiflu, δύο φάρμακα εναντίον το ιού, τα οποία καταστέλλουν τη δράση της νευραμινιδάσης.
 

Επισκέπτης
Πότε κατασκευάστηκε το Άγαλμα της Ελευθερίας

Ο Γάλλος ιστορικός Εντουάρ ντε Λαμπουλέ πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Οι Γάλλοι έπρεπε να φροντίσουν για το άγαλμα, ενώ οι Αμερικανοί για τη βάση του. Το 1874, ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, έμπειρος γλύπτης σε κατασκευές μνημείων, άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι με τη χρηματοδότηση ενός γαλλοαμερικανικού ιδρύματος. Ο Γκιστάβ Άιφελ μελέτησε τη στατική δομή του. Ταυτόχρονα, το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να τοποθετηθεί το άγαλμα στη νησίδα Μπελντόε, που τώρα ονομάζεται Λίμπερτι Άιλαντ, στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης. Το 1884, το άγαλμα ολοκληρώθηκε, αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια και στάλθηκε ατμοπλοϊκώς σε 214 κιβώτια. Εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1886. Το Άγαλμα της Ελευθερίας ζυγίζει 225 τόνους και καλύπτεται από ένα περίβλημα χαλκού. Το ύψος χωρίς τη βάση είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση διπλασιάζεται. Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι και άλλα 54 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό. Η βάση φιλοξενεί από το 1972 το Μουσείο Μετανάστευσης, αφιερωμένο στην ιστορία της μετανάστευσης στις ΗΠΑ.
 

Επισκέπτης
Αληθεύει ότι ο Γαλιλαίος προσδιόρισε τις διαστάσεις της Κόλασης?

Όταν τα μέλη της Πλατωνικής Ακαδημίας της Φλωρεντίας ρώτησαν τον Γαλιλαίο αν μπορεί να εφαρμόσει τις μαθηματικές του γνώσεις για να υπολογίσει τις διαστάσεις της Κόλασης όπως αυτή περιγράφεται στο έργο του Δάντη, εκείνος αποκρίθηκε πως η Κόλαση είχε σχήμα παγωτού χωνάκι, με το κάτω άκρο της να βρίσκεται στο κέντρο της Γης και με την κορυφή της κάτω από την Ιερουσαλήμ. Ο θόλος της Κόλασης σχημάτιζε έναν κύκλο με διάμετρο που εκτεινόταν από την Τασκένδη, στο σημερινό Ουζμπεκιστάν, μέχρι τη Μασσαλία. Οι υπολογισμοί του εντυπωσίασαν τα μέλη της Ακαδημίας και έτσι ο Γαλιλαίος απέκτησε την πρώτη του ακαδημαϊκή θέση.
 

Επισκέπτης
Πώς καθιερώθηκαν οι σκούφοι των σεφ

Κατά τη λαϊκή παράδοση, αρκετοί μάγειρες βρήκαν καταφύγιο στα τέλη του 16ου αιώνα σ' ένα ορθόδοξο μοναστήρι για να γλιτώσουν τις διώξεις. Εκεί φορούσαν τα ρούχα των ιερέων, με τη μόνη διαφορά ότι το χρώμα του καπέλου τους ήταν λευκό.

Σε απεικονίσεις της Αναγέννησης οι μάγειρες φορούν ένα μαλακό μπερέ ο οποίος είναι στολισμένος μ' ένα φτερό. Εκείνη την περίοδο οι αρχιμάγειρες φορούσαν ένα εντυπωσιακό καπέλο που υπογράμμιζε το κύρος του επαγγέλματος κι ένα δεύτερο, πιο πρόχειρο, για λόγους υγιεινής.

Ο κλασικός σκούφος του σεφ εμφανίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Το λευκό χρώμα, που συμβολίζει την καθαριότητα, επέλεξε ο Mορίς Μπουσέρ, σεφ του Γάλλου πολιτικού Μορίς ντε Ταλεϊράν. Το γεγονός ότι η προέλευσή του είναι γαλλική επιβεβαιώνει και το όνομα "τοκ μπλαν" (toque blanche), που διατηρείται και στις αγγλοσαξονικές χώρες.
 

Επισκέπτης
Πώς λειτουργεί η κιθάρα

Ο ήχος παράγει περιοδικές ταλαντώσεις κατά τις οποίες αιωρούμενα σωματίδια συμπιέζονται και απλώνονται παράλληλα προς την κατεύθυνση της ηχητικής πηγής. Η παλλόμενη χορδή εκτοπίζει τα αιωρούμενα σωματίδια που την περιβάλλουν, δημιουργώντας τις περιοδικές ταλαντώσεις. Η ποιότητα του ήχου εξαρτάται από τη συχνότητα των ταλαντώσεων.

Κλειδιά και σώματα

Σε μια ακουστική κιθάρα κάθε χορδή παράγει διαφορετικό ήχο επειδή πάλλεται σε διαφορετικές συχνότητες. Η συχνότητα της ταλάντωσης εξαρτάται από το τέντωμα της χορδής, από το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη, από το πάχος, από το μήκος και από το βάρος της. Τα κλειδιά του κουρδίσματος ελέγχουν το τέντωμα των χορδών. Όσο πιο τεντωμένη είναι η χορδή τόσο πιο γρήγορα πάλλεται.

Η δόνηση των χορδών μεταβιβάζεται στο ηχείο της κιθάρας μέσω του βραχίονα. Αυτός καταλήγει σε μια γέφυρα, ένα κάθετο κομμάτι ξύλο. Δουλειά του σώματος είναι να αμβλύνει τις δονήσεις στο καπάκι της κιθάρας, στην μπροστινή επιφάνεια.

Σε αντίθεση με τις ακουστικές, στις ηλεκτρικές κιθάρες απουσιάζει το καπάκι και το σκάφος, γι’ αυτό ο ήχος σχεδόν δεν ακούγεται μέχρι η κιθάρα να μπει στην πρίζα. Οι ηλεκτρομαγνήτες μετατρέπουν τις δονήσεις της χορδής σε ηλεκτρικούς παλμούς. Όταν η κιθάρα μπει στην πρίζα, ο βραχίονας αντιλαμβάνεται τη δόνηση των χορδών και μετατρέπει την κίνηση σε ηλεκτρική ενέργεια η οποία αναμεταδίδεται στον ενισχυτή.
 

Επισκέπτης
Γιατί οι μέρες της βδομάδας είναι εφτά

Η εβδομάδα, χρονολογική περίοδος διάρκειας εφτά ημερών, δημιουργήθηκε για να διαιρεί το μηνιαίο κύκλο σε πιο μικρές περιόδους ώστε να ελέγχονται ευκολότερα γεγονότα όπως οι θρησκευτικές γιορτές, οι επέτειοι και τα παζάρια.
Αρχικά συνδεόταν με τις φάσεις της Σελήνης. Οι Βαβυλώνιοι διαιρούσαν το σεληνιακό μήνα σε τέσσερις φάσεις των εφτά ημερών, συν μία ή δύο μέρες που περίσσευαν. Οι Χαλδαίοι ήταν αυτοί που συσχέτιζαν τις εφτά μέρες μ' εκείνους που θεωρούσαν εκείνη την εποχή πλανήτες εκτός από τη Σελήνη -στην πραγματικότητα είναι δορυφόρος-, τον Άρη, τον Ερμή, τον Δία, την Αφροδίτη, τον Κρόνο και τον Ήλιο - είναι άστρο.
Η Αγία Γραφή στο βιβλίο της Γενέσεως εισάγει το συμβατικό χωρισμό των έξι ημερών συν μίας μέρας ανάπαυσης: το Sabbath (ησυχία). Οι Αιγύπτιοι και οι Έλληνες, αν και ξεκίνησαν με το σεληνιακό μήνα, στη συνέχεια διαίρεσαν το χρόνο σε δεκαήμερα. Η διαίρεση του χρόνου σε βδομάδες διαδόθηκε στη Δύση τον 3ο αιώνα μ.Χ. Στην Ιαπωνία διαδόθηκε μεταξύ 7ου-9ου αιώνα.
 

Επισκέπτης
Υπάρχουν μηχανές με αερόσακο;

Xρειάστηκαν πάνω από 15 χρόνια έρευνας και δοκιμών για να παρουσιάσει η Honda την πρώτη μηχανή με αερόσακο.
Tο μοντέλο Gold Wing διαθέτει ένα σύστημα που αποτελείται από τον αερόσακο, ανιχνευτές που παρακολουθούν τις αλλαγές στην επιτάχυνση και εντοπίζουν ενδεχόμενη σύγκρουση, καθώς και την ηλεκτρονική μονάδα ECU που πραγματοποιεί στιγμιαία υπολογισμούς ώστε να διαπιστώσει αν συνέβη κάποιο τρακάρισμα. H εταιρεία σχεδιάζει μελλοντικά να αναπτύξει και άλλα ασφαλή μοντέλα, ξεκίνησε όμως με το Gold Wing επειδή υπάρχουν σχεδιαστικοί περιορισμοί. Για παράδειγμα, η μηχανή θα πρέπει να έχει αρκετό βάρος ώστε να μην εκτοξεύεται εύκολα ο οδηγός πάνω από τη μοτοσικλέτα και τον αερόσακο. Ωστόσο, και η Yamaha ανέπτυξε ένα σκούτερ με ανάλογο σύστημα, το ASV - 3,  το οποίο παρουσιάστηκε στην Ιαπωνική Έκθεση Μηχανολογίας Οχημάτων στη Γιοκοχάμα.
 

Επισκέπτης
Υπάρχουν ρομπότ που αποφασίζουν;

Ρομπότ υψηλής τεχνολογικής στάθμης διαθέτουν ικανότητα προσαρμογής σε περιβαλλοντικές μεταβολές.
Είναι επίσης ικανά να αποφασίζουν την καταλληλότερη από τις πολλές υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις που είναι αποθηκευμένες σε μονάδες μνήμης. Οι φωτεινοί σηματοδότες ρύθμισης της οδικής κυκλοφορίας συνιστούν τυπικό παράδειγμα αυτής της ανώτερης στάθμης ρομποτικής δραστηριότητας. Η λειτουργία τους μπορεί να ρυθμίζεται μέσω χρονοδιακόπτη ή να προσαρμόζεται σε πληροφορίες σχετικές με το πλήθος και με τη χρονική διαδοχή των οχημάτων οι οποίες διαβιβάζονται από αισθητήρια όργανα τοποθετημένα στην επιφάνεια του οδοστρώματος.

Πιο περίπλοκη εφαρμογή ρομποτικής συσκευής στις σύγχρονες μεταφορές είναι ο αυτόματος πιλότος των αεροσκαφών. Αυτός έχει εξελιχθεί από την απλή ικανότητα που είχε μέχρι τώρα να διατηρεί την προκαθορισμένη πορεία, στη σύγχρονη δυνατότητα λειτουργίας ως ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου ικανού για την εκτέλεση όλων των συνήθων χειρισμών κατεύθυνσης και διακυβέρνησης κατά την πτήση.     
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom