Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την επόμενη μέρα
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2009, 08:40
Στον πυρετό του προεκλογικού αγώνα κινείται το πολιτικό σκηνικό από τις αρχές Σεπτεμβρίου όταν (στις 2 του μηνός) ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.
Δύο είναι τα πιθανά πολιτικά μετεκλογικά σενάρια που θα προκύψουν με την ανακοίνωση των Exit Polls και ακολούθως των αποτελεσμάτων.
Αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα, το οποίο θα κληθεί να κυβερνήσει.
Παράταση της πολιτικής αγωνίας, εάν κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αυτοδυναμία
Όλα θα τελειώσουν εφόσον το πρώτο κόμμα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τότε ο κύκλος των μετεκλογικών εξελίξεων θα κλείσει στις 18 Οκτωβρίου με την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
Αύριο, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Βουλής θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανακοινώσει επισήμως το αποτέλεσμα και τις έδρες που κέρδισε κάθε κόμμα.
Εν συνεχεία, ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του και στο Προεδρικό Μέγαρο πηγαίνει ο νέος πρωθυπουργός, ο οποίος λαμβάνει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.
Την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, γίνεται η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ενώπιον του κ. Παπούλια, συνέρχεται η νέα Βουλή, και την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Στις 18 Οκτωβρίου, με την ολοκλήρωση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων, γίνεται ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
Μη αυτοδυναμία
Σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, τότε ο απερχόμενος πρωθυπουργός ανακοινώνει την παραίτηση της κυβέρνησης στον Κάρολο Παπούλια, αλλά η κυβέρνηση παραμένει ως υπηρεσιακή.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τον νικητή των εκλογών και του αναθέτει διευρευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Εάν δεν θέλει ή δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά από τρεις ημέρες η εντολή θα ανατεθεί στο δεύτερο κόμμα.
Στις 11 Οκτωβρίου, εφόσον το δεύτερο κόμμα αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση ή δεν εξασφαλίζει ψήφο στήριξης από τα υπόλοιπα κόμματα, η εντολή δίνεται στο τρίτο κόμμα.
Την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, και αφού έχει προηγηθεί μία ημέρα νωρίτερα η κατάθεση της εντολής από το τρίτο κόμμα, ο κ. Παπούλιας καλεί όλα τα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Αν δεν γίνει αυτό, τότε στις 17 Οκτωβρίου διαλύεται η Βουλή και ακολουθεί η προκήρυξη νέων εκλογών, χωρίς σταυρό προτίμησης, με προεκλογική περίοδο έως 22 ημέρες.
Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου γίνονται οι εκλογές με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, ο οποίος δίνει «μπόνους» 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, έναντι 40 στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.