Παπαθανασίου: «Τρικ» του ΠΑΣΟΚ η επαναφορά του ΦΜΑΠ
13:12 - 09 Σεπτέμβριος 2009
Την απάντηση του έδωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με την οποία ανέφερε ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου, μέσα σε λίγες λέξεις, κατάφερε να πει μια σειρά από ψέματα». Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαθανασίου, έδωσε τις ακόλουθες εξηγήσεις σχετικά με το ΕΤΑΚ και τον ΦΜΑΠ:
«Η αλήθεια είναι ότι ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ουδέποτε απέφερε σημαντικάέσοδα στο Δημόσιο. Τα έσοδα για το 2007 ήταν μόνο 227 εκατ. ευρώ, όταν μόνο από το ΕΤΑΚ των Νομικών Προσώπων τα έσοδα έφθασαν τα 300 εκατ. ευρώ.
Ηαλήθεια είναι ότι από το ΕΤΑΚ απαλλάχθηκαν όλοι οι μικροϊδιοκτήτες, αφού υπάρχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ. Συνεπώς, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο.
Η αλήθεια είναι ότι στο ΕΤΑΚ υπάγονται τα ακίνητα των επιχειρήσεων, των off shore εταιριών και της Εκκλησίας (τα οποία είχαν εξαιρεθεί από τον ΦΜΑΠ που είχε επιβάλλει το ΠΑΣΟΚ. Γιατί άραγε;).
Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε τους φόρους κληρονομιάς και γονικής παροχής, όπως και τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Και αυτό, γιατί σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ φορολογούν περισσότερο την κατοχή και όχι τη μεταβίβαση περιουσίας. Το ΠΑΣΟΚ τι προτίθεται να κάνει; Να επαναφέρει τους φόρους αυτούς; Και μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εξηγήσει γιατί ως Κυβέρνηση είχε εξαιρέσει ουσιαστικά με νόμο τις επιχειρήσεις - κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας από τον φόρο κληρονομιάς (γιατί άραγε;), αφού φορολογούνται κατά μέσο όρο με 1% για την αξία των ακινήτων τους όταν οι υπόλοιποι πολίτες καλούνταν να πληρώσουν φόρο από 5% έως 40%;
Η αλήθεια είναι ότι το ΕΤΑΚ θεσπίσθηκε σε πολύ χαμηλό επίπεδο (1 τοις χιλίοις επί της ακίνητης περιουσίας), ώστε να είναι μικρό και να διαμορφώνεται αναλογικά. Όταν το ΠΑΣΟΚ προτείνει προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με ποιους συντελεστές και με τι αφορολόγητο όριο θα θεσπίσει τον ΦΜΑΠ; Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση και όχι να επιμένει σε αοριστίες.
Τέλος, εάν το ΠΑΣΟΚ καταργήσει το ΕΤΑΚ και επαναφέρει τον ΦΜΑΠ, θα λείψουν από τα κρατικά ταμεία έσοδα περίπου 800 εκατ. ευρώ. Μπορεί να μας πει το ΠΑΣΟΚ ποιους φόρους θα αυξήσει, για να καλύψει αυτό το πρόσθετο έλλειμμα;
Ας αφήσει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ τις ανακρίβειες και τις γενικόλογες θέσεις. Και ας πει όλη την αλήθεια στους Έλληνες. Για να ξέρουν οι πολίτες ποιες πολιτικές θα ψηφίσουν και ποιες όχι, στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου».
Η απάντηση προς τη Λ. Κατσέλη
Απάντηση προς την πολιτική εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, σχετικά με δηλώσεις της ιδίας, που έκανε και στο «R», για την κατάργηση του ΕΤΑΚ, έδωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.
Συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής: «Όταν κάποιος δεν ξέρει πού θέλει να πάει, είναι φυσικό να οχυρώνεται πίσω από γενικολογίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
Η κ. Κατσέλη οφείλει να απαντήσει συγκεκριμένα και όχι αόριστα. Πώς θα καλύψει το πρόσθετο έλλειμμα των 800 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από την κατάργηση του ΕΤΑΚ;
Γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να είναι η μοναδική χώρα μέλος του ΟΟΣΑ, η οποία θα φορολογεί τη μεταβίβαση και όχι την κατοχή της ακίνητης περιουσίας;
Ποιο είναι το αφορολόγητο όριο που θέτει το ΠΑΣΟΚ και για τον ΦΜΑΠ και για τον φόρο κληρονομιάς; Σήμερα ένα πολίτης με ακίνητη περιουσία 200.000 ευρώ δεν πληρώνει ούτε φόρο κληρονομιάς ούτε ΕΤΑΚ. Ενώ με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πλήρωνε και φόρο κληρονομιάς και φόρο μεταβίβασης. Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ;
Γιατί άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες η πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με βάση την κλίμακα; Ενώ το πρωίη κ. Κατσέλη σε συνέντευξή της δήλωσε ότι «θα εφαρμοσθεί ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα», το απόγευμα δήλωσε ότι «εξαιρούνται οι τόκοι των καταθέσεων που συνεχίζουν να φορολογούνται αυτοτελώς, όπως σήμερα». Τι μεσολάβησε;
Τέλος, η κ. Κατσέλη όφειλε να γνωρίζει:
Πρώτον: Το ποσοστό του φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι 4,7%, σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Με απλά λόγια, οι πολίτες πληρώνουν αναλογικά λιγότερους φόρους από τις χώρες του ΟΟΣΑ. Και όχι περισσότερους, όπως υποστηρίζει η κ. Κατσέλη. Μόνο υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές πληρώνουν οι πολίτες στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά, εξ όσων γνωρίζω, ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσει θέμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
Δεύτερον: Η Ελλάδα, μετά τη Φιλανδία, έχει το μεγαλύτερο αφορολόγητο ποσό για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Ας πάψουν λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και η κ. Κατσέλη να ζουν με τους μύθους που έχουν δημιουργήσει. Ας προσγειωθούν επιτέλους στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα και ας μην αλλάζουν μέσα σε λίγες ώρες τις θέσεις τους, προσπαθώντας να κρύψουν την προχειρότητά τους και να παραπλανήσουν τους Έλληνες πολίτες».