Νέα

Βιογραφίες

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα AssFiller
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 185
  • Εμφανίσεις 21K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

ovelix1

Μέλος
Εγγρ.
10 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.265
Κριτικές
4
Like
91
Πόντοι
16
ληγμενα μαλλον παιρνουν αλλοι,καλα τα ελεγε αυτος,υπερβολικα μεν αλλα ετσι ταρακουνας τους καναπεδοαμερικανους που το λιπος εχει γεμισει το μυαλο τους
Ναι,ολοι περνουμε,αλλα ρε φιλε,δεν τα πετας ετσι.Συμφωνω οτι καπως πρεπει να ταρακουνησεις τις καταστασεις,αλλα νομιζω οτι ηταν πολυ ακραιος.Παντως συμφωνω μαζι σου.Καλα εκανε και τα εχωνε
 
OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Νίκος Λυγερός

Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας που κατέχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ευφυΐας (IQ) στην κλίμακα Stanford-Binet, με 189 βαθμούς. Γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο, σύντομα όμως η οικογένειά του μεταφέρθηκε στη Γαλλία.

http://[URL unfurl="true"]www.antifonitis.gr/ekdiloseis/ligeros.jpg[/img[/URL]]

Ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στρατηγικός σύμβουλος, καθηγητής προικισμένων παιδιών, expert διερμηνέας και μεταφραστής στα γαλλικά δικαστήρια, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιητής, επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών και του Συνδέσμου Καραθεοδωρή που έχει στόχο την ανάδειξη της επιστημονικής μορφής του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του μεγαλύτερου μαθηματικού της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο αγώνας του για την επίλυση του Κυπριακού ήταν ο λόγος που ίδρυσε το Ίδρυμα Αλτρουϊσμός στην Κύπρο, που προωθεί τις μαζικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχει ιδρύσει την οργάνωση "The Pi Society" στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμός νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο.

Δημοσίευσε περισσότερα από 3500 άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας. Έχει ποιητικές συλλογές (Πηγή ρωμιοσύνης, Φωτεινή νοσταλγία, Το χρώμα του αοράτου, Le souvenir du dragon, La croix du dragon ), σενάρια (Οι σκιές του Πύργου, Στο σταυροδρόμι του γαλάζιου), κωμωδίες (Autoréférence, Alter Ego, Un Deux-pièces), δράματα (Les démiurges, Les chacals, Les toques noires, Les lumières noires, Dialogues oubliés, Ludwig, Οι χορδές του χρόνου, Cinq mouvements pour un silence, L’homme qui n’existait pas, Formidabiles Homines, O άνθρωπος χωρίς όνειρα), τραγωδίες (Ορέστης και Ηλέκτρα, Αχιλλέας και Πενθεσύλια, Οδυσσέας και Καλυψώ), ορατόριο (Προμηθέας και Αθηνά), όπερα (Ο Κένταυρος και ο Τιτάνας), μυθιστόρημα (Τα τριάντα φιλιά του ήλιου), διηγήματα (Les Caméléons, Les condamnés à vivre, Sous l’olivier, le soleil,Révolutions Humaines ) και δοκίμιο (LEONARDO DA VINCI:Le génie universel, Νοητική Στρατηγική, Pensée stratégique européenne, Eléments de stratégie contemporaine ).

Πηγή :wikipedia

[url=http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_100042_14/09/2006_164495]Συνέντευξη  :Η αρχική ιδέα ήταν να παίξω μία παρτίδα σκάκι με τον Νίκο Λυγερό για όση ώρα κρατάει η συνέντευξη, αλλά επειδή σκέφτηκα πως δεν είχα καμία ελπίδα να κάνω πάνω από πέντε κινήσεις, αποφάσισα να περιοριστώ στη συζήτηση. Αν και το να συζητάς τρεις ώρες με κάποιον που έχει το διπλάσιο IQ από σένα δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα θα σε δικαιώσει. [/url]
 

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
ΤΖΙΟΡΤΖΙΟ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ

Ο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο (10 Ιουλίου 1888 - 20 Νοεμβρίου 1978), Ιταλός ζωγράφος που γεννήθηκε στο Βόλο, ίδρυσε το καλλιτεχνικό ρεύμα της μεταφυσικής σχολής. Αφού σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα και στη Φλωρεντία, το 1906 ο Ντε Κίρικο μετακόμισε στη Γερμανία και γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου όπου διάβασε τα γραπτά έργα των φιλοσόφων Νίτσε και Άρθουρ Σοπενχάουερ και μελέτησε τη δουλειά των Άρνολντ Μπόκλιν και Μαξ Κλίνγκερ . Από το 1910 και μετά έζησε στην Ιταλία .

Ο Ντε Κίρικο είναι γνωστός για τους πίνακες που έκανε από το 1909 έως το 1919, την Μεταφυσική του περίοδο, η οποία είναι αξιομνημόνευτη για τις κατατρεγμένες μελαγχολικές φιγούρες που αποτυπώνονται στους πίνακές του.
   
  Στην αρχή της περιόδου αυτής, τα θέματά του εξακολουθούσαν να είναι εικονικές αναπαραστάσεις της πόλης εμπνευσμένα από το λαμπερό φως των Μεσογειακών πόλεων, όμως βαθμιαία εστίασε την προσοχή του στη μελέτη ακατάστατων αποθηκών, που περιείχαν μερικές φορές και κούκλες.

Το έργο του σχεδόν αμέσως αναγνωρίστηκε από τον συγγραφέα Γκιγιόμ Απολινέρ ο οποίος και τον βοήθησε να κάνει γνωστό το έργο του στους μετέπειτα σουρεαλιστές. Ο Iβ Tανγκύ έγραψε πώς μία μέρα του 1922 είδε ένα πίνακα του Ντε Κίρικο στη βιτρίνα ενός εμπόρου τέχνης και τον εντυπωσίασε τόσο πολύ που αποφάσισε στη στιγμή να γίνει ζωγράφος, παρόλο που δεν είχε πιάσει ποτέ στη ζωή του πινέλο! Άλλοι καλλιτέχνες που αναγνώρισαν την επιρροή του Ντε Κίρικο είναι ο Μαξ Έρνστ, ο Σαλβαντόρ Νταλί και ο Pενέ Mαγκρίτ. Ο Ντε Κίρικο επηρέασε σημαντικά το σουρεαλιστικό ρεύμα.

Αργότερα στη ζωή του ο Ντε Κίρικο εγκατέλειψε το μεταφυσικό του ύφος και άρχισε να ζωγραφίζει πιο ρεαλιστικά, όχι όμως με τόση επιτυχία.

Ο Ντε Κίρικο δημοσίευσε το 1925 μία νουβέλα: Χεμπντόμερος ο Μεταφυσικός. Οι τελευταίοι του πίνακες δεν έλαβαν την ίδια θετική κριτική όπως αυτοί της μεταφυσικής του περιόδου

 

Συνημμένα

  • chirico.jpg
    chirico.jpg
    49,5 KB · Εμφανίσεις: 32
  • chirico2.jpg
    chirico2.jpg
    29,6 KB · Εμφανίσεις: 25
OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
James Dean

Ο Τζέιμς Ντην (ή Τζέημς Ντιν ) (αγγλικά: James Dean), (1931-1955), ήταν αμερικανός ηθοποιός, ένα θρυλικό όνομα του κινηματογράφου όλων των εποχών παγκοσμίως, κυρίως λόγω του τραγικού θανάτου του στην ακμή της επιτυχίας του, σε ηλικία 24 ετών, έπειτα από αυτοκινητιστικό ατύχημα.

040_FP1086~James-Dean-Posters.jpg


Υπήρξε είδωλο και προσωποποίηση της νεανικής επαναστατικότητας, ιδίως έπειτα από την ερμηνεία του στην ταινία Επαναστάτης χωρίς αιτία (Rebel without a cause). Γεννημένος στο Φέρμουντ της Ιντιάνα το 1931, παρά τα προβλήματα της παιδικής και οικογενειακής ζωής, ο Τζέημς Ντιν ξεχώρισε για τις υποκριτικές του ικανότητες καθώς και για την εξωτερική του εμφάνιση.

Πέρα από τα πρώτα χρόνια στην υποκριτική τέχνη σε θέατρα και τηλεοπτικά επεισόδια, ο Τζέημς Ντιν πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει σε τρείς ταινίες που έγιναν ιδιαιτέρως δημοφιλείς: Ανατολικά της Εδέν (East of Eden, 1955), Επαναστάτης χωρίς αιτία (Rebel without a cause, 1955) και Ο Γίγας (The Giant, 1956) (έκδοση μετά θάνατον).

Πριν από τις τρείς αυτές κινηματογραφικές παραγωγές, από τις οποίες έγινε γνωστός, ο Τζέημς Ντιν είχε πάρει μέρος σε άλλες τρείς κινηματογραφικές ταινίες, σε παραστάσεις του Μπρόντγουέϊ καθώς και σε τηλεοπτικά σήριαλ της εποχής. Έχει επίσης συνεργαστεί με τον ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη Ελία Καζάν και έχει προταθεί για βραβείο Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου.

Η επιτυχία του Ντιν δεν κράτησε για πολύ, καθώς βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο αυτοκίνητό του, κοντά στο Χολάμ της Καλιφόρνια, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας της Καλιφόρνια που έχουν δημοσιευτεί, ένας φοιτητής πανεπιστημίου ήταν ο υπεύθυνος για το θανατηφόρο τροχαίο καθώς μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο του γνωστού ηθοποιού.

[youtube=425,350]yFd-kWRaaMQ&feature[/video]

Ο Τζέημς Ντιν πέθανε σε ηλικία μόλις 24 ετών, έχοντας ελάχιστη αλλά ιδιαιτέρως σημαντική παρουσία, στο χώρο της υποκριτικής και του κινηματογράφου. Επιπλέον, κατάφερε να δημιουργήσει ένα θρύλο γύρω από το όνομα του και να παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις σπουδαιότερες και πιο ενιγματικές μορφές της αμερικανικής κουλτούρας.

Πηγή :wikipedia

URL]]
 

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
Henri de Toulouse-Lautrec (1864 - 1901)

Γεννήθηκε στο Albi σε οικογένεια με πολύ παλαιά καταγωγή ευγενείας. Λόγω δύο ατυχημάτων σε παιδική ηλικία απέκτησε αναπηρία με νανισμό και δυσκολία στο βάδισμα. Ήδη από μικρή ηλικία ζωγράφιζε εντυπωσιακά στα σχολικά τετράδια. Μετά από ιδιωτικές σπουδές πήγε στην Ακαδημία του Παρισιού.
Από το 1866 ζούσε στη Montmartre, γνωρίστηκε με τους Degas, van Gogh και Gaugin και επηρεάστηκε από ιαπωνικά ξυκόγλυπτα έργα. Κύριο θέμα του ήταν οι χορεύτριες, οι πόρνες και οι καλλιτέχνες με τις διασκεδάσεις τους στα καφενεία, στα καμπαρέ,   
στον ιππόδρομο, το τσίρκο κ.ά. Έφτιαξε πορτραίτα και σκίτσα από εκατοντάδες άτομα, διάσημους και αγνώστους και διαιώνισε έτσι τον κόσμο και την ατμόσφαιρα των παρισινών διασκεδάσεων στο τέλος του 19ου αιώνα. Με τις διαφημιστικές του αφίσες για ανακοίνωση παραστάσεων σε θέατρα, καμπαρέ κλπ., έδωσε στην αφίσα καλλιτεχνική υπόσταση. 
Λόγω των ακραίων συνθηκών διαβιώσεως με μεθύσια και ναρκωτικά, λόγω και του ασθενικού του χαρακτήρα, έγινε σύντομα σωματικό και ψυχικό ερείπιο. Πέθανε σε ηλικία 37 ετών στον πύργο Malrome στην Gironde. Κληροδότησε όλα τα έργα του στη γενέτειρα πόλη Albi, η οποία δημιούργησε ένα μουσείο στο όνομά του.


 

Συνημμένα

  • rue-des-moulins.jpg
    rue-des-moulins.jpg
    102,7 KB · Εμφανίσεις: 28
  • dieuhl.jpg
    dieuhl.jpg
    192,9 KB · Εμφανίσεις: 32
  • two-women-waltzing.jpg
    two-women-waltzing.jpg
    131 KB · Εμφανίσεις: 30

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
Paul Gauguin

Γεννιέται στο Παρίσι το 1848. Ένα χρόνο αργότερα ο πατέρας του διαφεύγει ως πολιτικός πρόσφυγας στο Περού, πατρίδα της γυναίκας του, αλλά πεθαίνει αιφνίδια στη διάρκεια του ταξιδιού. Ο Γκωγκέν θα μείνει εκεί μέχρι το 1855 οπότε η οικογένεια επιστρέφει στη Γαλλία. Δουλεύει στο χρηματιστήριο και η ζωγραφική είναι το χόμπυ του. Γρήγορα όμως θα ενδιαφερθεί για την ιμπρεσιονιστική ζωγραφική
Τελικά θα εγκαταλείψει το χρηματιστήριο και θα ασχοληθεί ολοκληρωτικά με τη ζωγραφική.
Ανήσυχος, τυχοδιώκτης και επαναστάτης, εγκαταλείπει την αστική ζωή και ταξιδεύει στον Παναμά και τη Μαρτινίκα, επιστρέφει στο Παρίσι.
Αντιμετωπίζει μεγάλη φτώχεια. Μετά από πολλές περιπέτειες θα καταλήξει στην Ταϊτή.
Στο εξωτικό τοπίο βρίσκει τα ζωηρά χρώματα, η φύση τον μαγεύει. Προτιμά τη μαγεία των
πρωτόγονων έργων.
Ζωγραφίζει τους ιθαγενείς και τα καλλίγραμμα γυναικεία κορμιά, αλλά προσπαθώντας να εισχωρήσει στην ψυχή των ανθρώπων.
«Εδώ πέρα αντλώ δύναµη από την ίδια την αποµόνωσή µου. Η ποίηση πηγάζει από µόνη της και αρκεί ν' αφεθείς στις ονειροπολήσεις σου ζωγραφίζοντας για να την απεικονίσεις... Νιώθω πως έχω δίκιο στην τέχνη µου, είχα όµως τη δύναµη να το εκφράσω µε θετικό τρόπο; Όπως και να έχει το πράγµα, έκανα το καθήκον µου, κι ακόµα κι αν δεν παραµείνουν τα έργα µου, θα παραµείνει πάντα η ανάµνηση ενός καλλιτέχνη που ελευθέρωσε τη ζωγραφική από πολλά ταµπού του παρελθόντος ... » Paul Gauguin

 

Συνημμένα

  • gauguin06.jpg
    gauguin06.jpg
    34,8 KB · Εμφανίσεις: 25
  • gauguin07.jpg
    gauguin07.jpg
    36 KB · Εμφανίσεις: 32
  • gauguin23.jpg
    gauguin23.jpg
    38,9 KB · Εμφανίσεις: 25

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
                Αδολφος  Χιτλερ

           " ο αυτοδιδακτος στρατηγος "

Ο Αδόλφος Χίτλερ γεννήθηκε το 1889 στο Μπράουναου, στα βόρεια σύνορα
τις Αυστρίας. Ήταν το τέταρτο από τα έξι παιδιά του τελωνειακού υπάλληλου Αλόισιου Χίτλερ και της τρίτης του γυναίκας, Κλάρα Χίτλερ, μιας ανιψιάς του. Από τα έξι παιδιά μόνο ο Αδόλφος και η αδερφή του Πάουλα ενηλικιώθηκαν. Tο 1876 ο 40χρονος Αλόισιος άλλαξε το οικογενειακό επώνυμο, το οποίο από Σίκλγκρουμπερ (Schicklgruber) έγινε Χίτλερ. Ήταν εξώγαμο παιδί της Άννα Μαρία Σίκλγκρουμπερ και πήρε το όνομα του άντρα, πού πίστευε ότι ήταν ο πατέρας του, ο μυλωνάς Ιωάννης Γεώργιος Χίντλερ, ο οποίος δεν τον είχε αναγνωρίσει.

Η τροποποίηση του Χίντλερ (Hiedler) στο γνωστό Χίτλερ (Hitler) οφείλεται απλά και μόνο σε ένα ορθογραφικό λάθος του αρμόδιου υπαλλήλου στην καταγραφή του νέου επωνύμου. Λόγω της δουλειάς του πατέρα, η οικογένεια Χίτλερ μετακόμιζε συνεχώς, από το Μπράουναου στο Πάσαου, Λάμπαχ και Λέοντιγκ. Οι μαθητικές επιδόσεις του Αδόλφου στην αρχή ήταν καλές. Μετά το δημοτικό, όμως, παρουσιάστηκαν προβλήματα. Το σχολικό έτος 1900-1901 ο Αδόλφος έμεινε στην ίδια τάξη. Αργότερα, (Mein Kampf) o Χίτλερ παρουσιάζει τις αποτυχίες αυτές σαν επανάσταση εναντίον του πατέρα του, ο οποίος επέμενε να τον κάνει υπάλληλο, ενώ ο ίδιος ήθελε να γίνει ζωγράφος.

Ο πατέρας του πέθανε στις 3 Ιανουαρίου 1903 στην ηλικία 65 ετών. Ο Αδόλφος ήταν τότε 13 ετών. Στην ηλικία των 16 εγκατέλειψε το σχολείο δίχως απολυτήριο. Εκτός από την οικονομική βοήθεια που έχει από την μητέρα του, παίρνει και κάποιο επίδομα επειδή έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία

Η Ακαδημία καλών τεχνών της Βιέννης απορρίπτει δύο φορές την αίτηση του (1907 και 1908). Το 1909, στην ηλικία των 20, μετακομίζει στη Βιέννη. Εκεί έρχεται σε επαφή με τις θεωρίες του ρατσιστή ιδεολόγου Γιέργκ Λαντζ φον Λίμπενφελς (J?rg Lanz von Liebenfels). Επίσης, γνωρίζει τον αντισημιτισμό διάφορων πολιτικών, όπως του Γκέοργκ Ρίτερ φον Σένερερ (Georg Ritter von Sch?nerer) ή του δήμαρχου της Βιέννης, Δρ. Καρλ Λίγκερ (Karl Lueger). Το 1909 καταλήγει τελικά σε ένα ίδρυμα άστεγων στην οδό Μέλντεμαν (Meldemannstra?e). Βγάζει λίγα λεφτά πουλώντας τις ζωγραφιές του με τα αξιοθέατα της Βιέννης.

Το Μάιο του 1913 κληρονομεί την περιουσία του πατέρα του και εγκαθίσταται στο Μόναχο. Επίσης, με τη μετακόμισή του, ο Χίτλερ αποφεύγει τη θητεία του στην Αυστρία. Το 1914 πολεμά σαν εθελοντής στο γερμανικό στρατό κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χίτλερ είναι υποδεκανέας του ΣΤ΄ εφεδρικού πεζικού του συντάγματος Βαυαρίας στο δυτικό μέτωπο. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου τιμάται με το παράσημο Eisernes Kreuz. Το 1916 ο Χίτλερ πληγώνεται σοβαρά στο πόδι σε μια μάχη της βόρειας Γαλλίας. Στις αρχές Μαρτίου του 1917 επιστρέφει στο μέτωπο, όπου το 1918 τιμάται με δεύτερο παράσημο. Λίγο πριν λήξει ο πόλεμος, στις 15 Οκτωβρίου 1918 ο Χίτλερ τραυματίζεται πάλι και τυφλώνεται για μικρό χρονικό διάστημα. Μεταφέρεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης Πάζεβαλκ της Πομερανίας.

Μετά τη δολοφονία του Άισνερ (1919) ξεσπά χάος στην Βαυαρία. Το μεταπολεμικό επαναστατικό καθεστώς του Μονάχου. Σημαντικές προσωπικότητες της νέας ηγεσίας, όπως ο λοχαγός Ερνστ Ρεμ (Ernst R?hm), γνωρίζουν τον υποδεκανέα Χίτλερ και τον θεωρούν χρήσιμο για την εξάπλωση της εθνικιστικής ιδεολογίας. Γι' αυτό το λόγο τον στέλνουν να παρακολουθήσει μαθήματα ρητορικής και προπαγάνδας. Παράλληλα παρακολουθεί και τις δραστηριότητες άλλων πολιτικών οργανώσεων.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1919 παίρνει μέρος για πρώτη φορά σε συνέλευση του Γερμανικού Εργατικού Κόμματος (DAP, το οποίο αργότερα θα λέγεται NSDAP και όπως έμεινε γνωστό, Ναζί). Το κόμμα είχε ιδρύσει ο εργάτης Άντον Ντρέξλερ (Anton Drexler). Η ιδεολογία του βασίζεται στην ξενοφοβία και στον αντισημιτισμό. Ο Χίτλερ παίρνει μέρος στην πολιτική συζήτηση και διακρίνεται για το ρητορικό του ταλέντο. Ο Ντρέξλερ του πρότεινε την ίδια μέρα να γίνει μέλος του κόμματος. Στις 19 Οκτωβρίου ο Χίτλερ γίνεται 55ο μέλος του DAP.

Την άνοιξη του 1920 συμβάλλει και αυτός στο νέο πρόγραμμα του κόμματος. Επίσης με πρωτοβουλία του αλλάζει η ονομασία του κόμματος: το Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (DAP) λέγεται πλέον Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (NSDAP). Απολύεται από τον στρατό στις 31 Μαρτίου 1920. Τον Ιούλιο του 1921 ψηφίζεται νέος πρόεδρος του κόμματος.

   
Το NSDAP του Χίτλερ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στις 9 Νοεμβρίου 1923 πραξικόπημα με πρότυπο το πραξικόπημα του Μουσολίνι στην Ιταλία το 1922. Η Γερμανία εκείνου του καιρού κλονίζεται από οικονομικά προβλήματα, υψηλότατο ποσοστό ανεργίας και μεγάλες εσωτερικές διαταραχές. Στις 9 Νοεμβρίου δεν γίνεται τίποτε, εκτός από συλλήψεις μελών του NSDAP. Τιμωρείται με πενταετή φυλάκιση και προβάλλει τον εαυτό του ως μόνο σχεδιαστή του πραξικοπήματος. Έτσι το πραξικόπημα περνά στην ιστορία με το όνομά του (Hitlerputsch).

Το NSDAP διαλύεται και απαγορεύεται, αργότερα όμως θα επανιδρυθεί νόμιμα. Βγαίνει από τις φυλακές τον ίδιο χρόνο, στις 20 Δεκεμβρίου 1924. Τον χρόνο του στη φυλακή τον εκμεταλλεύεται σαν συγγραφέας.

Μαζί με τον γραμματέα του Ρούντολφ Ες (Rudolf Hess), γράφει το πρώτο, αυτοβιογραφικό μέρος του βιβλίου του, Mein Kampf (Ο Αγών μου), στο οποίο εξηγεί ανοιχτά τους πολιτικούς του στόχους και την ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού (Nationalsozialismus).

.Το 1925 χάνει την αυστριακή υπηκοότητα (ο ίδιος κάνει την αίτηση και εγκρίνεται). Στα επόμενα εφτά χρόνια θα ζει δίχως υπηκοότητα. Αφοσιώνεται απόλυτα στην επανίδρυση και αναδιοργάνωση του NSDAP. Τέλη Φεβρουαρίου 1932 εγκρίνεται η αίτησή του για την γερμανική υπηκοότητα και αποκτά έτσι το δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 1932. Το NSDAP κερδίζει τις περισσότερες έδρες στη νέα βουλή. Ο 85χρονος πρόεδρος Χίντενμπουργκ καλεί τον Χίτλερ να αναλάβει την καγκελαρία. Στις 30 Ιανουαρίου 1933, ο Αδόλφος Χίτλερ διορίζεται καγκελάριος της Γερμανίας.

Πράκτορες του NSDAP πυρπολούν στις 27 Φεβρουαρίου 1933 το κοινοβούλιο με στόχο την ενοχοποίηση της γερμανικής αριστεράς. Με αφορμή τον εμπρησμό ο Χίτλερ καταφέρνει να πείσει τον πρόεδρο Χίντενμπουργκ να συμφωνήσει σε αναγκαστικό διάταγμα βάση της παραγράφου 48 του συντάγματος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Ο νόμος αυτός παραχωρεί όλη την νομοθετική εξουσία στην κυβέρνηση. Για την ενεργοποίηση του νόμου αυτού ο Χίτλερ χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον των δύο τρίτων της βουλής. Χιτλερικές δυνάμεις και αστυνομικές μονάδες συλλαμβάνουν όλους τους βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος (KPD, 81 άτομα) και πολλούς βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).Οι υπόλοιποι βουλευτές του SPD που παραμένουν στη βουλή θα ψηφίσουν κατά του Χίτλερ. Όλοι οι άλλοι όμως βουλευτές θα τον υποστηρίξουν. Έτσι στις 24 Μαρτίου 1933 ψηφίζεται η παραχώρηση της νομοθετικής εξουσίας στην χιτλερική κυβέρνηση. Με την απόφαση αυτή αρχίζει στην Γερμανία η περίοδος του Τρίτου Ράιχ.

Με διαταγή του Χίτλερ δολοφονούνται 200 άτομα στις 30 Ιουνίου με 1 Ιουλίου 1934: ανάμεσά τους η ηγεσία των SA, αλλά και στρατιωτικοί και πολιτικοί αντίπαλοι του Χίτλερ, όπως ο πρώην στρατηγός και καγκελάριος φον Σλάιχερ και η γυναίκα του. Η ενέργεια αυτή αμνηστεύεται με νόμο του λίγες μέρες αργότερα σαν προληπτικό μέτρο κατά του αναμενόμενου πραξικοπήματος του αρχηγού των SA και παλιού φίλου του Χίτλερ, Ερνστ Ρεμ. Στις 2 Αυγούστου 1934 ο γερμανικός στρατός (μετονομάζεται σε Wehrmacht) και ορκίζεται υπακοή στο πρόσωπο του Χίτλερ, ο οποίος έχει, πλέον, τον τίτλο «Ηγέτης και Καγκελάριος». Τον Ιανουάριο του 1938 αναλαμβάνει την αρχηγία της Βέρμαχτ. Ο μέχρι τότε αρχηγός φον Φριτς όπως και ο υπουργός άμυνας φον Μπλόμπεργκ αναγκάζονται να παραιτηθούν επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες των SS του Χίμλερ, είναι ομοφυλόφιλοι.

Η πολιτική που προωθεί ο Χίτλερ βασίζεται στον εξολοθρευτικό αντισημιτισμό και στον ριζοσπαστικό κοινωνικό δαρβινισμό. Στρέφεται κατά των Εβραίων των Ρομά, (Τσιγγάνους), Σίντι, Πολωνών και Ρώσων. Όσον αφορά τον κοινωνικό δαρβινισμό, απεικονίζεται στις αντιλήψεις του σχετικά με τους ασθενείς και τους ανάπηρους. Κατά τη γνώμη του οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν καν το δικαίωμα ζωής. Η παγκόσμια ιστορία κατά την άποψή του είναι ένας αιώνιος πόλεμος των «δυνατών» εναντίων των «αδύναμων», της «ισχυροτέρας φυλής» εναντίον της «ασθενεστέρας» με τελικό σκοπό την εξολόθρευση των ασθενέστερων φυλών. Έτσι λέει π.χ. το 1929 στην Νυρεμβέργη, σε συνέδριο του NSDAP: «Εάν στην Γερμανία γεννιόνταν κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο παιδιά και σκοτώναμε τα 700.000 με 800.000 πιο αδύναμα, το αποτέλεσμα θα ήταν ίσως η αναβάθμιση της δύναμης».

   
Τον Απρίλιο του 1933 η νέα κυβέρνηση ορίζει το μποϊκοτάρισμα εβραϊκών καταστημάτων για μια μέρα σαν απάντηση στην «εβραϊκή προπαγάνδα» από το εξωτερικό. Ακολουθούν διατάγματα και νόμοι που περιορίζουν τους Γερμανοεβραίους όλο και περισσότερο. Με τους «νόμους της Νυρεμβέργης» του 1935 οι Γερμανοεβραίοι χάνουν κάθε δικαίωμα που τους εξασφάλιζε η γερμανική υπηκοότητα.

Μεταξύ άλλων, αυτοί οι νόμοι απαγορεύουν τις παντρειές μεταξύ Εβραίων και μη Εβραίων. Το βράδυ της 9 Νοεμβρίου 1938, στη λεγόμενη Νύχτα των Κρυστάλλων ο Υπουργός Προπαγάνδας, Γκαίμπελς, οργανώνει με διαταγή του Χίτλερ βίαια επεισόδια με στόχο τις εβραϊκές κοινότητες και συναγωγές, οι οποίες πυρπολούνται σε όλο το Ράιχ.

Αφού αρχίσει ο πόλεμος, η κυβέρνηση του Χίτλερ ετοιμάζει την εξόντωση των Εβραίων. Η μετανάστευση τους απαγορεύεται. Στόχος των αντισημιτικών μέτρων δεν είναι πλέον μονάχα οι Γερμανοεβραίοι, αλλά και όλοι οι Εβραίοι των κατεχόμενων χωρών. Από τις 1 Σεπτεμβρίου 1941 ο Χίτλερ υποχρεώνει όλους τους Εβραίους άνω των 6 ετών να φορούν στα ρούχα ένα κίτρινο αστέρι, για να είναι πάντα φανερή η καταγωγή τους. Όλο και περισσότεροι μεταφέρονται στα λεγόμενα γκέτο ή και σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Το 1942 χτίζονται στην κατεχόμενη Πολωνία στρατόπεδα εξοντώσεως, όπως το Άουσβιτς και το Μαϊντάνεκ.

Εκτός από τη «τελική λύση του εβραϊκού ζητήματος», ο Χίτλερ έχει άλλον ένα πολιτικό στόχο: να ξανακάνει τη Γερμανία παγκόσμια δύναμη, αναθεωρώντας την συνθήκη των Βερσαλλιών του 1918, φέρνοντας εντός των συνόρων του Ράιχ όλους τους Γερμανικούς πληθυσμούς αλλά και επανακτώντας τις χαμένες αποικίες της αυτοκρατορικής Γερμανίας. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε περίπου 55 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, από της οποίες τα 20 εκατομμύρια ήταν Σοβιετικοί. Πάρα πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν και έχασαν τα σπίτια τους, καταδιώχτηκαν ή φυλακίστηκαν. Μια άλλη συνέπεια της πολιτικής του ήταν η διάλυση του Γερμανικού Ράιχ και η διαίρεση της Γερμανίας σε δύο ζώνες κατοχής. Ταυτόχρονα η εξάπλωση της επικυριαρχίας της Ε.Σ.Σ.Δ. στην Ανατολική Ευρώπη χώρισε τον κόσμο σε δύο ιδεολογικά στρατόπεδα για τέσσερις περίπου δεκαετίες, μέχρι το 1989/90.

Ο θάνατος του Χίτλερ δημοσιεύεται στο Stars and Stripes, την εφημερίδα των αμερικανικών δυνάμεων. Η υγεία του Χίτλερ όλο και χειροτερεύει με την πάροδο του πολέμου. Στις 19 Μαρτίου του 1945 δίνει διαταγή, βάσει της οποίας η Βέρμαχτ πρέπει, όσο οπισθοχωρεί, να καταστρέφει τα πάντα, ώστε ο εχθρός να βρει μονάχα καμένη γη. Επανειλημμένα ο Χίτλερ (56) μοιράζει δηλητήριο σε αυτούς που παρέμειναν μαζί του στο καταφύγιο και δεν τον παράτησαν. Στις 29 Απριλίου παντρεύεται την μακρόχρονη σύντροφο του Εύα Μπράουν. Την επόμενη μέρα, κατά τις 3.30, αυτοκτονούν χρησιμοποιώντας το δηλητήριο. Συγχρόνως ο Χίτλερ βάζει και πιστόλι στον κρόταφό του και πυροβολεί. Ο Μάρτιν Μπόρμαν, μαζί με τον υπηρέτη του Χίτλερ Χάιντς Λίγκε, τον SS Ότο Γκίνσε και μερικούς σωματοφύλακες, καίει τα πτώματα, τα οποία θάβονται αργότερα έξω από το καταφύγιο σε κρατήρα από βόμβα. Από εκεί θα τα πάρουν λίγο αργότερα οι Σοβιετικοί, οι οποίοι θα τα κρατήσουν σε μυστικό μέρος στην Ανατολική Γερμανία, κοντά στο Μάγκντεμπουργκ, μέχρι την δεκαετία του εβδομήντα. Τότε, με διαταγή του αρχηγού του KGB, Γιούρι Αντρόποφ, καταστρέφονται τελείως και χάνονται στον ποταμό Έλβα.
 
 


 

Συνημμένα

  • 09-05-06_153233_21.jpg
    09-05-06_153233_21.jpg
    18,4 KB · Εμφανίσεις: 26

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
Ο Μαρδοχαίος Φριζής γεννήθηκε το 1893 στη Χαλκίδα. Το όνειρό του ήταν να γίνει αξιωματικός. Δίνει εξετάσεις στη Σχολή Ευελπίδων. Δεν έρχεται πρώτος και αυτό το θεωρεί υποτιμητικό. Εγκαταλείπει τη Σχολή. Δίνει εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο και πετυχαίνει στη Νομική. Την περίοδο εκείνη συνδέεται με τον Κονδύλη, στον οποίο εκφράζει την επιθυμία του «να γίνει στρατιώτης». Μπαίνει στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών, από την οποία αποφοιτά το 1916.
Παίρνει μέρος στη μικρασιατική εκστρατεία. Η υποχώρηση τον βρίσκει στη Σμύρνη, όπου πιάνεται αιχμάλωτος. Οι Ισραηλινοί, που πληροφορούνται το γεγονός, συγκεντρώνουν χρήματα για να τον απελευθερώσουν. Αρνείται. «Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει για όλους», λέει. Ένα χρόνο αργότερα αφήνεται ελεύθερος μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες αξιωματικούς.

Πριν από τη Σμύρνη και την αιχμαλωσία παίρνει μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και στην εκστρατεία στην Ουκρανία.

Το 1936 μετατίθεται στην Κρήτη και του ανατίθεται ο τομέας λογοκρισίας επί του Τύπου. «Δεν κάνει σωστά τη δουλειά του» και μετατίθεται στο Δελβινάκι.

Εκεί συνδέεται με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα, ο οποίος τον επισκέπτεται συχνά και παίζουν σκάκι.

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 τον βρήκε διοικητή του υποτομέα Δελβινακίου της 8ης Μεραρχίας. Ηταν αυτός που συνέλαβε τους πρώτους Ιταλούς αιχμαλώτους, 15 αξιωματικούς και 700 οπλίτες, συνέτριψε την ιταλική μεραρχία αλπινιστών «Τζούλια» και επικεφαλής του αποσπάσματος του Αώου ανέκοψε την προέλαση των Ιταλών επιτυγχάνοντας την αναστροφή του μετώπου προχωρώντας στο αλβανικό έδαφος.

Πριν ακόμη κηρυχθεί ο πόλεμος, ο Φριζής είχε εκπονήσει σχέδιο απώθησης του εχθρού σε περίπτωση επίθεσης.

Ο Παπάγος το εγκρίνει. Όταν άρχισε ο πόλεμος, οι δυνάμεις του Δαβάκη άρχισαν να υποχωρούν άτακτα. Η διοίκηση των ελληνικών δυνάμεων ανατίθεται στον Βασίλειο Βραχνό.

Ο Δαβάκης τραυματίζεται την έκτη ημέρα και αποχωρεί τραυματισμένος από το μέτωπο. Στην 8η Μεραρχία δημιουργείται το απόσπασμα Φριζή, στον Αώο ποταμό.

Στις 10 Νοεμβρίου παίρνει εντολή να κινηθεί στη δεξιά πλευρά του μετώπου για να σταματήσει την υποχώρηση. Τα καταφέρνει και ταυτόχρονα προετοιμάζει τους στρατιώτες του για την αντεπίθεση. Το δύσβατο της περιοχής τον βοηθά. Ελευθερώνει την Κόνιτσα και προχωρά.

Όλοι πια μιλούν για τον Φριζή, τον αξιωματικό, ο οποίος ήταν ο πραγματικός υπεύθυνος της απωθήσεως του εχθρού και αυτός που έβαλε τα θεμέλια της νίκης. «Αν η Ελλάς χάρισε την πρώτη νίκη στους συμμάχους, ο Φριζής χάρισε την πρώτη νίκη στα ελληνικά όπλα», έγραφε χρόνια αργότερα ένας εκ των επιτελών της 8ης Μεραρχίας.

Η ομάδα του Φριζή είναι επίσης αυτή που συλλαμβάνει τους πρώτους αιχμαλώτους πολέμου και που κράτησε τη γέφυρα του Καλαμά απωθώντας τους «Κενταύρους». Περίπου 700 Ιταλοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι ανώτεροί του εκφράζουν τον θαυμασμό τους. Προωθείται προς το αλβανικό έδαφος. Ποτάμια, χαράδρες, βράχια, αίμα, πορείες στο χιόνι και τις ανεμοθύελλες.

Και φτάνει στην Πρεμετή. Ο θάνατος τον βρήκε καβάλα στο άλογό του, στην προσπάθειά του να προστατεύσει τους στρατιώτες του.

Μετά τη «θυσία» του Φριζή, ο Μεταξάς και οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στέλνουν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στα οποία τον υμνούν για το θάρρος και την ανδρεία του. Όμως, παρά τα συγκινητικά λόγια και τα εύγε, η πατρίς, αν και δήλωνε ευγνωμονούσα, δεν τίμησε τον Φριζή επίσημα.

Προτομές του έχουν τοποθετηθεί έξω από το Πολεμικό Μουσείο στο Καλπάκι, στη γενέτειρά του τη Χαλκίδα και στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Η σορός του βρίσκεται στο Ισραηλιτικό Νεκροταφείο Θεσσαλονίκης.

 

Συνημμένα

  • frizis.jpg
    frizis.jpg
    12 KB · Εμφανίσεις: 19

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
Ο Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι (Bhumibol Adulyadej, ภูมิพลอดุลยเดช , Phumiphon Adunyadet) είναι ο Βασιλιάς της Ταϊλάνδης από το 1946.

Γεννήθηκε στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, στις 5 Δεκεμβρίου 1927) και κατάγεται από τη δυναστεία των Σακρί. Ο επίσημος τίτλος του είναι "Ο Μέγας" ( มหาราช, Maharaja) και είναι επίσης γνωστός ως Ράμα Θ΄. Το όνομα του, Bhumibol Adulyadej, σημαίνει "Δύναμη της Γης, Ασύγκριτη Δύναμη". Είναι γιος του Μαχιντόλ Αντουλγιαντέι και της Σανγκουάλ.

Είναι στο θρόνο από τις 9 Ιουνίου 1946 και σήμερα έχει το ρεκόρ παραμονής στην εξουσία για οποιονδήποτε Αρχηγό Κράτους ή κυβερνήσεως στον κόσμο. Είναι επίσης ο μακροβιότερος μονάρχης στην ιστορία της χώρας του.

Ο Ράμα στέφθηκε στις 5 Μαΐου 1950 και παραμένει μέχρι σήμερα ο μακροβιότερος εν ενεργεία αρχηγός Κράτους στον κόσμο. Παντρεύτηκε τη Σιρικίτ και απέκτησε παιδιά:

Πριγκίπισσα Ουμπόλ Ρατάνα
Διάδοχος του θρόνου, Μάχα Βαγιραλονγκόρν
Πριγκίπισσα Μάχα Σακρί Σιριντχόρν
Πριγκίπισσα Τσουλαμπχόρν Βαλάιλακ
 

Συνημμένα

  • strength-of-the-land.jpg
    strength-of-the-land.jpg
    90,4 KB · Εμφανίσεις: 25

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
ο Αμεντέο Κλεμέντε Μοντιλιάνι, στα ιταλικά Amedeo Clemente Modigliani, (12 Ιουλίου 1884– 24 Ιανουαρίου 1920), Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης.
Γεννήθηκε στην πόλη Λιβόρνο της Τοσκάνης στην Ιταλία και ξεκίνησε τις σπουδές του στις καλές τέχνες στην Ιταλία πριν μετακομίσει στο Παρίσι το 1906 όπου άρχισε να δημιουργεί το προσωπικό καλλιτεχνικό ύφος του. Φιλάσθενος στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, πέθανε σε ηλικία 35 ετών. Το ψευδώνυμο του ήταν Μόντι (Modi).

Η ζωή και το έργο του
Όσον αφορά την οικογένεια του, γνωρίζουμε ότι γεννήθηκε από αστούς γονείς Σεφαρδίτες Ιουδαίους. Ήταν το τέταρτο και τελευταίο παιδί της Εουτζένια και του Φλαμίνιο Μοντιλιάνι. Η γέννησή του συνέπεσε με τη χρεοκοπία της οικογενειακής επιχείρησης ξυλείας και κάρβουνου, που είχε ως αποτέλεσμα τον οικονομικό ξεπεσμό της οικογένειας. Η μητέρα του, κόρη αριστοκρατών από τη Μασσαλία, άρχισε τότε να εργάζεται ως μεταφράστρια, κριτικός λογοτεχνίας και δασκάλα σε ιδιαίτερα μαθήματα.

Η υγεία του Μοντιλιάνι ήταν εύθραυστη από τα παιδικά του χρόνια λόγω του ότι είχε αρρωστήσει από φυματίωση. Από νωρίς όμως γνώρισε τον κόσμο της τέχνης και αποφάσισε να γίνει ζωγράφος. Σε ηλικία 14 ετών άρχισε να παίρνει μαθήματα ζωγραφικής. Το 1901 γράφτηκε στην Ελευθέρα Σχολή Μελέτης Γυμνού (Scuola libera di Nudo) της Φλωρεντίας. Ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία 18 ετών, συνέχισε τα μαθήματα ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών της Βενετίας, όπου εμβάθυνε στην ιστορία της τέχνης. Εκεί φαίνεται ότι άρχισε η σχέση του με τα ναρκωτικά (χασίς), των οποίων έκανε χρήση μέχρι τον θάνατο του. Τρία χρόνια έζησε εκεί σπουδάζοντας και βελτιώνοντας την τεχνική του στην ζωγραφική. Ταυτόχρονα, η ανάγνωση έργων του Νίτσε τον οδήγησαν να πιστεύει ότι ο μόνος δρόμος για την αληθινή δημιουργικότητα ήταν μέσω της ανυπακοής και της αταξίας.

Όπως όλοι οι φιλόδοξοι καλλιτέχνες της εποχής του, ήταν το όνειρό του να ζήσει στο Παρίσι. Πράγματι, στα τέλη του 1905, σε ηλικία 21 ετών, πήγε για να ζήσει στο Παρίσι. Αρχικά έμενε σε ένα ξενοδοχείο στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα, ενώ σύντομα μετακόμισε στη Μονμάρτρη. Εκείνο τον καιρό η Μονμάρτη αποτελούσε ήδη την συνοικία του Παρισιού που συγκέντρωνε τους περισσότερους καλλιτέχνες, αποτελούσε το επίκεντρο της αβάν γκαρντ. Εγκαταστάθηκε στο Λε Μπατό Λαβουά (Le Bateau-Lavoir), ένα κοινόβιο για τους αδέκαρους καλλιτέχνες. Σύντομα, άρχισε να απασχολείται έντονα με τη ζωγραφική, επηρεαζόμενος αρχικά από τα έργα του Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ εωσότου ο Πολ Σεζάν άλλαξε πολλές από τις απόψεις του. Τελικά, ο Μοντιλιάνι ανέπτυξε το δικό του ιδιαίτερο ύφος, το οποίο δύσκολα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί με εκείνο άλλων καλλιτεχνών. Παρήγαγε τα έργα του σε σύντομο χρόνο και ποτέ δεν τα ξαναεπεξεργαζόταν. Στο καλλιτεχνικό περιβάλλον της Μονμάρτρης, έζησε ο Μοντιλιάνι για περίπου τρία χρόνια, προσθέτοντας στις καταχρήσεις και αυτή του αλκοόλ. Η άσχημη, όμως, οικονομική του κατάσταση, τον ανάγκασε να επιστρέψει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην πατρίδα του το Λιβόρνο.

Στο Παρίσι εγκαταστάθηκε μόνιμα πλέον το 1909. Επέλεξε τότε να μείνει την συνοικία Μονπαρνάς, λόγω των χαμηλών ενοικίων των κατοικιών. Οι ηδονιστικές του τάσεις ικανοποιούνταν μέσω αγοραίου έρωτα, εωσότου συνάντησε στα 26 του τον πρώτο σοβαρό έρωτα της ζωής του, τη Ρωσίδα ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα, η οποία ήταν 21 χρονών και είχε παντρευτεί μόλις πρόσφατα. Έμεναν σε διαμερίσματα του ίδιου κτιρίου και εκεί αναπτύχτηκε η σχέση τους. Ο θυελλώδης έρωτάς τους διήρκησε ένα έτος περίπου, καθώς τα βίαια ξεσπάσματα του Μοντιλιάνι την οδήγησαν να επιστρέψει στο σύζυγό της. Ο Μοντιλιάνι, ζώντας μέσα στην απόγνωση, έφτανε στα άκρα όσον αφορά τους εθισμούς και τις καταχρήσεις, ως το τέλος της ζωής του.

Η εγκατάσταση του Μοντιλιάνι στο Μονπαρνάς συνοδεύτηκε από την γνωριμία του με τον γλύπτη Κονσταντίν Μπρανκούζι. Στο εργαστήριο του Μπρανκούζι και με την καθοδήγησή του, ο Μοντιλιάνι αφοσιώθηκε στη γλυπτική. Τόσο πολύ τον απορρόφησε η τέχνη αυτή, που εγκατέλειψε σχεδόν ολοκληρωτικά την ζωγραφική για έξι ολόκληρα χρόνια ως το έτος 1915. Ο Μοντιλιάνι δεν έγινε ευρέως γνωστός ως γλύπτης, κυρίως γιατί σώζονται ελάχιστα έργα του, τα οποία όμως είναι θαυμάσια. Τα περισσότερα από τα έργα του τα κατάστρεψε ο ίδιος. Τα έργα του γίνεται φανερό ότι επηρεάστηκαν από την πρωτόγονη τέχνη της Αφρικής και της Καμπότζης.

Αν και μια σειρά γλυπτών του εκτέθηκε στο Φθινωπορινό Σαλόνι του 1912, εγκατέλεψε ξαφνικά τη γλυπτική και στράφηκε πλήρως στη ζωγραφική. Μέχρι να ασχοληθεί αποκλειστικά με την ζωγραφική από το 1915 και μετά, ο Μοντιλιάνι εκτός από γλυπτά έκανε και σχέδια. Με αυτό τον τρόπο εξασφάλιζε την απαραίτητη γι’ αυτόν, καθημερινή ποσότητα αλκοόλ. Συνήθως έμπαινε σε ένα καφέ κρατώντας χαρτί και μολύβι, ζωγράφιζε επιτόπου τα σχέδια του και τα αντάλλασε με μερικά ποτήρια κρασί.

Με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μοντιλιάνι προσπάθησε να καταταγεί στο στρατό αλλά δεν στρατεύτηκε τελικά λόγω της επιβαρυμένης υγείας του. Τα δύσκολα αυτά χρόνια και κυρίως λόγω της βοήθειας του Λέοπολντ Ζμπορόφσκι, ενός εμπόρου τέχνης, έμελλαν να γίνουν τα πιο δημιουργικά για τον καλλιτέχνη. Σε διάστημα περίπου πέντε ετών, από το 1915 έως το 1920, ο Μοντιλιάνι ζωγράφισε πάνω από τριακοσίους πίνακες.

Στις 3 Δεκεμβρίου 1917, στην γκαλερί Berthe Weill έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης —και τελικά μοναδικής όσο ζούσε— ατομικής έκθεσής του. Τις αίθουσες της γκαλερί κοσμούσαν γυμνά μεγάλου μεγέθους κι ένα από αυτά τοποθετήθηκε στη βιτρίνα. Η έκθεση έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και προκλήθηκε κοσμοσυρροή. Λόγω του σκανδάλου που προέκυψε η αστυνομία απαγόρευσε την έκθεση.

Το 1918, τέταρτη χρονιά του πολέμου, η ζωή έγινε πολύ δύσκολη στο Παρίσι λόγω της έλλειψης τροφίμων και ηλεκτροδότησης και του φόβου των αεροπορικών βομβαρδισμών. Ο 33χρονος Μοντιλιάνι αποφάσισε να φύγει μαζί με τη νέα του αγαπημένη, τη 19χρονη σπουδάστρια τέχνης Ζαν Εμπιτέρν (Jeanne Hébuterne). Στο λαμπερό φως της Κυανής Ακτής, όπου κατέφυγαν, ο Μοντιλιάνι ζωγράφισε τους πιο δημοφιλείς και ακριβοπληρωμένους πίνακές του. Τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του ο ζωγράφος έφτιαξε 25 πορτρέτα της ντροπαλής, μελαγχολικής και πανέμορφης Ζαν. Στις 29 Νοεμβρίου 1918 η Ζαν γέννησε την κόρη τους, η οποία πήρε το όνομά της (1918-1984). Δεν πρόλαβε όμως ούτε να παντρευτεί την αγαπημένη του Ζαν ούτε να αναγνωρίσει νόμιμα τον καρπό της σχέσης τους.

Στις 24 Ιανουαρίου 1920 ο ζωγράφος που έλεγε «θα ήθελα η ζωή μου να ήταν σαν πλουσιοπάροχο ποτάμι που κυλάει χαρμόσυνα πάνω στη γη» πέθανε στο Παρίσι, σε ηλικία 36 ετών, από φυματιώδη μηνιγγίτιδα, στο νοσοκομείο Σαριτέ. Μια μέρα μετά το θάνατο του καλλιτέχνη, η σύντροφός του, Ζαν, αυτοκτόνησε πέφτοντας από το παράθυρο του του διαμερίσματός τους στον πέμπτο ορόφο, μην αντέχοντας τον θάνατό του, όντας εννέα μηνών έγκυος στο δεύτερο παιδί τους. Στην κηδεία του στο Κοιμητήριο Περ Λασέζ (Père Lachaise) παρευρέθηκε ένα τεράστιο πλήθος κόσμου.

Τον Ιούνιο του 2005 το έργο του το Πορτρέτο της Ζαν Εμπιτέρν πουλήθηκε έναντι 3,25 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας.

Στο ποίημα του Νίκου Καββαδία με τίτλο Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει μελοποιηθεί από τον Θάνο Μικρούτσικο, υπάρχει η εξής αναφορά στον Μοντιλιάνι:

«Ξέχασες κείνο το σκοπό που λέγαν οι Χιλιάνοι
άγιε Νικόλα φύλαγε κι αγιά θαλασσινή
τυφλό κορίτσι σ' οδηγάει παιδί του Μοντιλιάνι
που τ' αγαπούσε ο δόκιμος κι οι δυο Μαρμαρινοί».
 

Συνημμένα

  • modigliani05.jpg
    modigliani05.jpg
    34,7 KB · Εμφανίσεις: 27
  • modigliani12.jpg
    modigliani12.jpg
    33,5 KB · Εμφανίσεις: 23
  • modigliani16.jpg
    modigliani16.jpg
    29,7 KB · Εμφανίσεις: 25

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
Γεώργιος Ιακωβίδης
(1853-1932)
Γεννήθηκε στη Λέσβο το 1853. Την πρώτη μόρφωση την πήρε στις αιολικές επαρχίες της Μικρας Ασίας και κυρίως στη Σμύρνη. Το 1870 μπήκε στο «Σχολείον Τεχνών» για να σπουδάση γλυπτική. Το 1878 στέλνεται με υποτροφία στο Μόναχο, εκεί όμως εγκαταλείπει τη γλυπτική γιατί τον τράβηξε περισσότερο η ζωγραφική. Καθηγητές του στο Μόναχο είναι ο Löfftz και ο Piloty (ο ίδιος που ήταν καθηγητής και στους τρεις άλλους Έλληνες ζωγράφους στο Μόναχο, τον Λύτρα, τον Γύζη και τον Βολανάκη).

Τελειώνοντας την Ακαδημία ο Ιακωβίδης έμεινε στό Μόναχο και εργάστηκε εκεί άλλα 17 χρόνια ανοίγοντας δικό του ατελιέ, ακόμα και δική του σχολή ζωγραφικής. Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας τον λογάριαζαν κιόλας σαν έναν πετυχημένο Γερμανό ζωγράφο, με ακριβές τιμές και με μεγάλες πωλήσεις έργων. Η ώριμη του περίοδος στο Μόναχο είναι από το 1890 μέχρι το 1900, οπότε και φεύγει για την Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό έργα του βραβεύτηκαν σε πέντε διεθνείς εκθέσεις - ανάμεσα σ'αυτές του Βερολίνου (1891) και του Παρισιού (1900). Τη χρονιά αυτή η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τον Ιακωβίδη στην Αθήνα για να οργανωση την Εθνική Πινακοθήκη.

Τέσσερα χρόνια μετά το 1904, με το θάνατο του Νικηφόρου Λύτρα, ο Ιακωβίδης παίρνει τη θέση του στην έδρα της ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου, όπου δίδαξε συνέχεια 25 χρόνια μέχρι το 1929 που παραιτήθηκε. Πέθανε στην Αθήνα στο τέλος του 1932.

Στην αρχή της καριέρας του σα ζωγράφου ο Ιακωβίδης ακολούθησε το δρόμο του γερμανικού ακαδημαϊκού νατουραλισμού. Μ' όλη την κατοπινή ελληνικότητα που παίρνουν τα θέματά του και την ατμόσφαιρα της ζωντάνιας που έχουν τα έργα του της περιόδου των Αθηνών, στάθηκε πιστός στήν ακαδημαϊκή ζωγραφική της Σχολής του Μονάχου και ως τα τελευταία χρόνια του ήταν ένας φανατικός του αυστηρού ακαδημαϊκού σχεδίου. Είναι χαρακτηριστική η σκληρή κριτική που δέχτηκαν απ' αυτόν μερικοί  Έλληνες ζωγράφοι της αρχής του αιώνα μας, που ήρθαν και πρωτόφεραν στον τόπο μας τα μηνύματα του γαλλικού έμπρεσσιονισμοϋ.

Σαν καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών επηρέασε αποφασιστικά μια ολόκληρη γενιά ζωγράφων της εποχής του. Μια κριτική παρατήρηση πάνω στην επίδραση του αυτή θά'ταν ότι, με την επιμονή του στην παλιά ζωγραφική αντίληψη του κλασικού σχεδίου και του ακαδημαϊκού χρώματος που προσπαθούσε να μεταδώση στους μαθητές του, ο Ιακωβίδης στάθηκε ένα είδος τροχοπέδης στην εισαγωγή στον τόπο μας καινούργιων κινημάτων όπως ο εμπρεσσιονισμός, ο κυβισμός κ. ά., που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με καλλιτεχνική πρωτοπορία είχαν κιόλας ανθήσει κι έδιναν τους πρώτους καρπούς τους.
Ό Ιακωβίδης άφησε πίσω του μεγάλο ζωγραφικό έργο. Τα θέματα του ήταν από τη μια πορτραίτα (και υπήρξε σπουδαίος προσωπογράφος) και από την άλλη σκηνές της καθημερινής ζωής, ιδίως συνθέσεις με παιδιά, εσωτερικά σπιτιών, νεκρές φύσεις, λουλούδια και άλλα.

"Εργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη των Αθηνών, πολλά στή Συλλογή Κουτλίδη και σε μεγάλα Μουσεία και Πινακοθήκες του εξωτερικού, όπως στην Πινακοθήκη της Λειψίας, στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου, στο Μουσείο της Τεργέστης, στην Πινακοθήκη του Βισμπάντεν κ. ά.
 

Συνημμένα

  • 2.jpg
    2.jpg
    9,7 KB · Εμφανίσεις: 24
  • 3c.jpg
    3c.jpg
    6,6 KB · Εμφανίσεις: 26
  • 5b.jpg
    5b.jpg
    7,8 KB · Εμφανίσεις: 22

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
Φερδινάνδος Μαγγελάνος - Ferdinand Magellan (1480-1521) 

Στα πορτογαλικά αναφέρεται ως Fernao De Magalhaes και στα ισπανικά ως Hernando de Magallanes. Ανακάλυψε ως πρώτος Ευρωπαίος το ομώνυμο πέρασμα μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού ωκεανού, νότια της Αργεντινής και πραγματοποίησε τον πρώτο περίπλου της γης. 
Ο Πορτογάλος με νορμανδική καταγωγή Μαγγελάνος, εργάστηκε σε μικρή ηλικία αρχικά ως κλητήρας στα ανάκτορα. Το 1505 ταξίδεψε στις Ινδίες, όπου πήρε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις του αποικοκρατικού στρατού. Το 1506 βρισκόταν στη Μοζαμβίκη και το 1511 ταξίδεψε στη χερσόνησο της Μαλαισίας, όπου έζησε διάφορες περιπέτειες με τους ιθαγενείς, με τους οποίους έκανε εμπόριο μπαχαρικών. Το 1512 επέστρεψε ο Μαγγελάνος στην Πορτογαλία και πολέμησε στο Μαρόκο, όπου τραυματίστηκε και έκτοτε είχε μια ελαφρά αναπηρία. Λόγω δυσαρέσκειας με τις αποδοχές του μετακόμισε το 1517 στην Ισπανία.
Εκεί πρότεινε ο Μαγγελάνος στο μετέπειτα βασιλιά Κάρολο Ε' να χρηματοδοτήσει μία θαλασσοπορεία για αναζήτηση περάσματος μεταξύ των δύο ωκεανών. Η πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο πέρασμα στηριζόταν σε φανταστικούς χάρτες που διέθεταν «κρυφά» διάφοροι απατεώνες. 
Επειδή οι Ισπανοί είχαν σημαντικούς πολιτικούς και εμπορικούς λόγους να έχουν μία σύντομη επικοινωνία με την περιοχή της Μαλαισίας, ενέκριναν την πρόταση και διέθεσαν πέντε εξοπλισμένα πλοία, με τα οποία ξεκίνησε ο θαλασσοπόρος το 1519. Έτσι έγινε ο Μαγγελάνος ο δεύτερος μετά τον Κολόμβο μεγάλος θαλασσοπόρος, τον οποίο «έχασαν» οι Πορτογάλοι και αξιοποίησαν οι Ισπανοί για τις εξερευνήσεις των θαλασσών. Είναι ευεξήγητο λοιπόν γιατί, μέχρι τη στιγμή της εκκινήσεως, έπρεπε το πλήρωμα του Μαγγελάνου να αντιμετωπίσει διάφορες δολιοφθορές στα πλοία που προκαλούσαν πράκτορες της Πορτογαλίας.
Τον Ιανουάριο 1520 έφτασε η νηοπομπή στην εκβολή του ποταμού Ρίο ντε λα Πλάτα (σήμερα Αργεντινή - Ουρουγουάη). Ο Μαγγελάνος θεώρησε το βαθύ κόλπο ως πέρασμα προς τον Ειρηνικό και ταξίδεψε μέχρι μέσα στον ποταμό. Η απογοήτευση από την αποτυχία οδήγησε τους Ισπανούς ναυτικούς σε στάση, εναντίον των οποίων παρατάχθηκαν οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί. Η τάξη αποκαταστάθηκε με εκτελέσεις των κυριότερων στασιαστών. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους έφτασε ο Μαγγελάνος στο κατάλληλο σημείο, το οποίο πέρασαν τα πλοία με μεγάλη δυσκολία, λόγω των υφάλων και των μικρών νησιών που υπάρχουν εκεί. Εξ αιτίας της ήρεμης θάλασσας που συνάντησε η νηοπομπή στο νότιο Ειρηνικό ονομάστηκε αυτός «mar pacifico».

Το Μάρτιο 1521 έφτασε η νηοπομπή στις Μαριάννες νήσους, τις οποίες ο Μαγγελάνος ονόμασε «νήσους των κλεφτών», επειδή οι ιθαγενείς επέδραμαν στα πλοία του και τα λήστεψαν. Λίγο μετά έφτασε ο μεγάλος θαλασσοπόρος με τη συνοδεία του στις σημερινές Φιλιππίνες νήσους, όπου σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να συμφιλιώσει δύο εχθρικές φυλές ιθαγενών. Οι λεπτομέρειες γι' αυτό το (τελευταίο) ταξίδι τού Μαγγελάνου δημοσιεύτηκαν περίπου 300 χρόνια αργότερα, όταν ανακαλύφθηκε το ημερολόγιο πλοίου που κρατούσε ένας τιμονιέρης



 

Συνημμένα

  • Magellan.jpg
    Magellan.jpg
    14,5 KB · Εμφανίσεις: 23

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.869
Like
60
Πόντοι
66
Φερδινάνδος Μαγγελάνος - Ferdinand Magellan (1480-1521) 

Ως παιδί, είχα διαβάσει διάφορες "βιογραφίες" ή "ιστορία", και μια σειρά ήταν "Οι μεγάλοι Εξερευνητές και Θαλασσοπόροι".
Μαγγελάνος, Κολόμβος, Κούκ, Βάσκο ντε Γκάμα, Ντιάζ, Μάρκο Πόλο, πολλοί ήταν αυτοί, και πολλά τα βιβλία.
Αυτά ως παιδί (και έφηβος).
Τα διαβάζεις, τα συγκρατείς (αν σε ενδιαφέρουν ιδίως), σου αφήνουν μια εντύπωση και μια μόρφωση ίσως, και ωραία.

10-15 χρόνια μετά πήγα ένα ταξείδι (με πλοίο), κατά το οποίο ΠΕΡΑΣΑ μέσα απο τον πορθμό του Μαγγελάνου.
Τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται όταν βλέπεις αυτά τα μέρη (και άν έχεις διαβάσει προηγουμένως περί Μαγγελάνου), συνοψίζονται στις εξής δύο λέξεις:
Ήταν μάγκας.
Ότι άλλο και να πω θα είναι κουφά λόγια.

Και κάτι ακόμα, ως κάπως μεγάλος τώρα έχω (πάλι ως παιδί) παρακολουθήσει την "εξερεύνηση του διαστήματος" που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 και κατέληξε στην κατάκτηση της σελήνης το 1969.
Οι συνθήκες πτήσεων της εποχής εκείνης δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές, του διαστημικού λεωφορείου και των αντιστοίχων Ρωσικών.
Αυτοί που μπήκαν σε αυτές τις συσκευές (Mercury, Βοστόκ, Jemini & Apollo) και κατέληξαν να προσεδαφιστούν στο δορυφόρο μας ήταν επίσης μάγκες.

Οι πτήσεις σήμερα είναι άνετες, πάνε γκόμενες, τουρίστες, έχουν χώρο, συστήματα back-up, πολυτέλειες και τέτοια.
Ο John Glenn όμως (και οι υπόλοιποι της εποχής) μπήκαν μέσα σε ένα πράμα σα το πλυντήριο που έχεις σπίτι σου, η πόρτα έκλεισε και τον στείλανε έξω σαν οβίδα.

Ναι, αυτοί ήταν ήρωες.
Και ξέροντας τώρα τις ιστορίες και των αστροναυτών, και των θαλασσοπόρων, δε μπορεί κανείς παρά να κάνει έναν παραλληλισμό στις δυό περιπτώσεις.

Έχουν πολλά κοινά.
 
OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Πελέ

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, γνωστός ως Πελέ γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες της Βραζιλίας και θεωρείται ευρέως ως ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει αναδείξει το άθλημα. Γνωστός και ως ο "Βασιλιάς της Μπάλας" κατέχει τους τίτλους "Ποδοσφαιριστής του Αιώνα" από τη FIFA και "Αθλητής του Αιώνα" από την Ολυμπιακή Επιτροπή και είναι μελος του ποδοσφαιρικού Hall of Fame.

p1_pele.jpg


Στα 15 του το 1956 έκανε το ντεμπούτο του με τη Σάντος του Σάο Πάολο σε φιλικό αγώνα με την Κορίνθιανς (7-1) σκοράροντας μία φορά.

Το 1957 ήταν πλέον βασικός στην ομάδα και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και διεθνής με την εθνική Βραζιλίας μόλις 16 χρονών!

Το 1969 ο Πελέ εναντίον της Βάσκο ντε Γκάμα στο Μαρακανά σκόραρε με πέναλτι και έφτασε τα χίλια γκολ σύνολο στην καριέρα του κάτι που σήμερα είναι ακατόρθωτο.

Παρά τις τεράστιες πιέσεις που ασκούσαν οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης για να τον αποκτήσουν ο Πέλέ παρέμεινε στη Σάντος 17 χρόνια λόγω της μεγάλης του αγάπης για την ομάδα αλλά και λόγων της πίεσης που του ασκούσε η κυβέρνηση της χώρας που τον θεωρούσε εθνικό θησαυρό.

Το 1975 και αφού είχε ήδη αποσυρθεί για δυο χρόνια από το ποδόσφαιρο ο Πελέ επέστρεψε στα γήπεδα με την Κόσμος της Νέας Υόρκης.Τον τρίτο χρόνο που έπαιξε στην Κόσμος κατέκτησε το πρωτάθλημα έχοντας γίνει ο μεγαλύτερος πρεσβευτής του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ.

Αποσύρθηκε στο τέλος της ίδιας χρονιάς με ένα αγώνα στο στάδιο των Τζάιαντς παίζοντας ένα ημίχρονο με τη Σάντος και ένα με την Κόσμος.

2006-07-06-pele-med.jpg


Ο Πελέ αγωνίστηκε με την εθνική Βραζιλίας για πρώτη φορά το 1957 στα 16 του σκοράροντας ενάντια στη μεγάλη αντίπαλο Εθνική Αργεντινής.

Το 1958 σε ηλικία 17 ετών κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σουηδία σκοράροντας έξι φορές.

Το 1962 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Χιλής τραυματίστηκε στον αγώνα με την Τσεχοσλοβακία και αποχώρησε χωρίς όμως να κοστίσει η απουσία μιας και ο Γκαρρίντσα βοήθησε να κατακτήσει η Βραζιλία το τρόπαιο.

Το 1966 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αγγλίας ο Πελέ σκόραρε στο τρίτο συνεχόμενο μουντιάλ όμως έπεσε θύμα τραυματισμού στο ματς με την Πορτογαλία μιας και το μουντιάλ αυτό ήταν ένα από τα πιο βίαια. Η απουσία του αυτή τη φορά κόστισε στη Βραζιλία που αποκλείστηκε.

Το 1970 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού, το καλύτερο σύμφωνα με τους αθλητικογράφους, ο Πελέ μαζί με τους Ριβελίνο, Ζαϊρζίνιο, Γκέρσον, Τοστάο, Κάρλος Αλμπέρτο, Κλοντοάλντο σχημάτισαν μια από τις καλύτερες ομάδες που έχουν παίξει ποδόσφαιρο.

Κερδίζοντας στον τελικό την Ιταλία 4-1 η Βραζιλία κατέκτησε το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ για τρίτη φορά και το κράτησε γαι πάντα στην τροπαιοθήκη της. Ο Πελέ συμμετείχε και στα τρια κερδισμένα μουντιάλ και παραμένει έως σήμερα ο μόνος που έχει κατακτήσει μουντιάλ τρεις φορές σαν παίκτης.

Το 1971 εναντίον της εθνικής Γιουγκοσλαβίας ο Πελέ έδωσε τον τελευταίο του αγώνα με την Βραζιλία στο Ρίο.

Με την εθνική Βραζιλίας αγωνίστηκε 92 φορές, σκόραρε τις 77, έχοντας 67 νίκες 14 ισοπαλίες και 11 ήττες. Παίζοντας μαζί Πελέ και Γκαρρίντσα η Βραζιλία δεν γνώρισε ποτέ την ήττα.

Πηγή :wikipedia

[youtube=425,350]DlncfMvTa2k&feature[/video]
 

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
Κλωντ Μονέ


Ο Κλωντ Μονέ (Claude Oscar Monet, 14 Νοεμβρίου 1840 - 5 Δεκεμβρίου 1926) ήταν Γάλλος ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του ιμπρεσιονισμού
βαζω 3 εργα του, ειναι κριμα να μην υπαρχουν στο φορουμ.
ο Μονε εκανε την καλυτερη "αιχμαλωσια" χρωματων της φυσης. ζωγραφιζε μονο εξωτερικους χωρους.

 

Συνημμένα

  • monet27.jpg
    monet27.jpg
    52 KB · Εμφανίσεις: 20
  • monet32.jpg
    monet32.jpg
    29,3 KB · Εμφανίσεις: 21
  • monet38.jpg
    monet38.jpg
    35,4 KB · Εμφανίσεις: 19

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
Όσιος Πατάπιος       
 

Πεμ, 08 Δεκ 2005
Γεννήθηκε στην Αίγυπτο και από μικρό παιδί είχε «πνεύμα αγάπης και σωφρονισμού». Και αυτό το απέδειξε περισσότερο, όταν μεγάλωσε. Αφού διαμοίρασε την κληρονομία του στους φτωχούς, αποσύρθηκε στην έρημο. Εκεί γέμιζε το χρόνο του με προσευχή, μελέτη και αγαθοεργίες.
Σε κάθε κουρασμένο οδοιπόρο που περνούσε από το κελί του, πρόσφερε ανάπαυση και φιλοξενία. Αλλά εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία, του παρείχε με διάκριση και πνευματικές οδηγίες και συμβουλές, χρήσιμες για τη σωτηρία της ψυχής του. Έτσι η φήμη του Παταπίου εξαπλώθηκε γρήγορα και κάθε μέρα πολλοί έφθαναν στο κελί του για να ακούσουν από τα χείλη του επωφελή διδασκαλία.

Μετά από καιρό ο Πατάπιος πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί θέλοντας να μείνει άγνωστος, εξέλεξε ένα ησυχαστήριο στις Βλαχερνές. Όμως η ταπεινή και καθαρή ζωή του Παταπίου τον αξίωσε να θαυματουργεί. Έτσι έγινε και πάλι γνωστός, και πέθανε θεραπεύοντας αρρώστους.

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του την 8η Δεκεμβρίου



Στις αρχές του 1904 στα δυτικά κοιλώματα του σπηλαίου, που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα πάνω από το Λουτράκι, στα Γεράνεια Όρη, απεκαλύφθη άθικτο και ολόσωμο το Χαριτόβρυτο Λείψανο του Αγίου Παταπίου. Αφορμή για την ανακάλυψη στάθηκε το ύψος του ιερέως από το Λουτράκι κ. Κωνσταντίνου Σουσάνη. Επισκεπτόμενος συχνά το ασκητήριον - Ναόν, όταν λειτουργούσε, ήταν υποχρεωμένος διαρκώς να σκύβει γιατί το σπήλαιον ήταν χαμηλό. Ο παπακώστας Σουσάνης έδωσε εντολή στον μαρμαρά Βασ. Πρωτοπαπά να σκάψει και να διευρύνει το σπήλαιο προς όλες τις πλευρές. Ενώ έσκαβε, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων μέσα σε κρύπτη, απεκαλύφθη το Αγιο Λείψανο, ευωδιαστό, ολόσωμο με τις σάρκες και την επιδερμίδα ακόμα αποξηραμένη. «Το σκήνωμα στηριζόταν σε κέδρινη βάση προς το κεφάλι και μαρμάρινη προς τα πόδια και καλυπτόταν με σειρά από κεραμίδια» (Προσκυνητάριον της Μονής του Οσίου Παταπίου. Σωτ. Καψάσκη, Μουσουργού...)
Στην δερμάτινη ζώνη που φορούσε ήταν γραμμένο το όνομα του Οσίου Παταπίου και κρατούσε μικρό ξύλινο σταυρό.

Το Ιερό Λείψανο κατ' αρχήν διεφυλάχθη από τον ιερέα Κωνσταντίνο Σουσάνη στο σπίτι του, μετά από άδεια του τότε Μητροπολίτη Κορινθίας Δαμασκηνού - κατόπιν Αρχιεπισκόπου - δια να προστατευθεί από αποδερμάτωση, που προξενούσαν ευλαβείς προσκυνηταί του, επιθυμόντες να λάβουν κάποιο τμήμα, δια ιδιωτικά τους προσκυνήματα, ετοποθετήθη εις ξυλίνη λάρνακα. Το 1936 κατασκευάσθη ευρύχωρος ξύλινη λειψανοθήκη, μέσα στην οποία μέχρι, σήμερα φυλάσσεται από τις αφοσιωμένες μοναχές.
 

Συνημμένα

  • osios_patapios_240.jpg
    osios_patapios_240.jpg
    21,7 KB · Εμφανίσεις: 61

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
Vermeer Van Delft Jan (1632-1675) Baroque 

     Θεωρείται, μετά τον Ρέμπραντ, ο μεγαλύτερος Ολλανδός ζωγράφος όλων των εποχών. Έργα πασίγνωστα σήμερα, εξυμνημένα και στην εποχή τους, ωστόσο για περίπου 200 χρόνια ανάμεσα, είχαν αδικαιολόγητα ξεχαστεί κι ανακαλύφθηκαν εκ νέου, κατά τον 19 αιώνα. Αυτό ήταν αιτία, να 'ναι άγνωστα στοιχεία για τη δράση του κι ό,τι ξέρουμε είναι από λιγοστές σωσμένες μαρτυρίες και κάποια σωσμένα επίσημα έγγραφα. Λέγεται πως όλη του τη ζωή τη πέρασε στη γενέτειρα, δουλεύοντας σκληρά για να ζήσει εαυτό, σύζυγο και τα 11 (!) παιδιά τους.
     Εργάστηκε επίσης, ως έμπορος τέχνης και πανδοχέας, δραστηριότητες που φυσικά δεν αφήνανε πολύ χρόνο για τη ζωγραφική, ωστόσο οι περίπου 40 πίνακές του που σώζονται, συνθέτουν αξεπέραστο πορτραίτο μιας ολάκερης εποχής, που απεικονίζεται γλαφυρά, σε πρόσωπα απορροφημένα στο μικρό τους ατομικό, καθημερινό, μικρό σύμπαν, κυρίως μέσα σε χώρους σπιτιών, ενώ το πινέλο του καλλιτέχνη τα 'χει συλλάβει τη στιγμή που διαβάζουν, εργάζονται ή παίζουν ένα μουσικό όργανο.
     Γεννήθηκε στο Ντελφτ, 2ος γιός του Ράϊνερ Γιανζόουν Βος, έμπορου τέχνης και πανδοχέα και της Ντίγκνα Μπάλτενς. Βαπτίστηκε στη Νέα Εκκλησία. Στα 15 του αρχίζει να ζωγραφίζει, πιθανά με δάσκαλο, τον Λεονάρντο Μπράμερ ή τον Καρλ Φαμπρίτσιους και φυσικά χωρίς την πατρική επιδοκιμασία. 20 ετών αναγκάζεται ν' αναλάβει τη πατρική επιχείρηση τόσο του νέου μάλιστα πανδοχείου που 'χεν αγοράσει ο πατέρας του, του Mechelen, όσο και την εμπορία έργων τέχνης, λόγω θανάτου του.
     Ένα χρόνο μετά γράφεται στη Συντεχνία 'Αγιου Λουκά (των καλλιτεχνών) επίσης παντρεύεται τη Καταρίνα Μπόλνες, αφου καταφέρνει να κάμψει τη σθεναρή αντίσταση της μητέρας της. Το 1657, αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες κι αναγκάζεται να δανειστεί 200 φιορίνια, (ποσό σεβαστό για την εποχή) από τον Πίετερ Κλάϊστς Βαν Ρούϊχβεν. Το 1652 εκλέγεται πρύτανις (ή συμπρύτανις) της Συντεχνίας κι επανεκλέγεται το 1670.
     Το 1672, καλείται στη Χάγη να εκτιμήσει 12 πίνακες Ιταλικής Σχολής, μα ο Γαλλικός στρατός εισβάλλει στην Ολλανδία, μ' αποτέλεσμα μεγάλη οικονομική κρίση, που ρίχνει εντελώς την αγορά έργων τέχνης. Έτσι αναγκάζεται 3 χρόνια μετά, να λάβει δάνειο 1000 φιορινιών, μα λίγους μήνες μετά, στις 15 Δεκέμβρη 1675, πεθαίνει χωρίς να 'χει κατορθώσει να το ξεπληρώσει. Η κηδεία τελείται στην Παλιά Εκκλησία του Ντελφτ κι ενταφιάζεται στον οικογενειακό τάφο, στο Ούντε Κερκ.
     Στα επόμενα 2 χρόνια, η χήρα του, μόνη με τα 11 εν ζωή παιδιά, -από τα συνολικά 15 που αποκτήσανε μαζί, μα τα 4 εξ αυτών πεθάνανε πολύ νωρίς-, κήρυξε πτώχευση κι αναγκάστηκε να πουλήσει όλους τους πίνακες του άντρα της, για να ξεπληρώσει τα χρέη.
 

Συνημμένα

  • ansicht_delft_hi.jpg
    ansicht_delft_hi.jpg
    58,6 KB · Εμφανίσεις: 58
  • jan_vermeer_milchmaedchen_4074.jpg
    jan_vermeer_milchmaedchen_4074.jpg
    38 KB · Εμφανίσεις: 25
  • Vermeer%20Skoylariki.jpg
    Vermeer%20Skoylariki.jpg
    18 KB · Εμφανίσεις: 25

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
Rembrandt Harmensz van Rijn (1606 - 1669)

Ήταν γιος ενός εύπορου μυλωνά, παρακολούθησε μετά το λατινικό σχολείο στο Λέιντεν για λίγο καιρό το Πανεπιστήμιο, πριν εκπαιδευτεί στη ζωγραφική από δύο γνωστούς ζωγράφους της εποχής. Το 1634 παντρεύτηκε, αφού είχε εγκατασταθεί προηγουμένως στο 'Αμστερνταμ. Αυτή την εποχή ήταν ο Ρέμπραντ ήδη εύπορος ως ζωγράφος. Η αυτοπεποίθηση τού πετυχημένου ζωγράφου απεικονίζεται στις πολλές αυτοπροσωπογραφίες του. 
Το έργο τού Ρέμπραντ «Νυχτερινή φρουρά» που ετοιμάστηκε το έτος που πέθανε η γυναίκα του (1642), τον έφερε σε σύγκρουση με τον παραγγελιοδότη, λόγω της τότε νεωτεριστικής παράστασης. Το χάσμα ανάμεσα   
στις καλλιτεχνικές αντιλήψεις του ζωγράφου και τις απαιτήσεις των αστών πελατών του για παραδοσιακές απεικονίσεις, γινόταν όλο και πιο μεγάλο. Προοδευτικά μειώθηκαν οι παραγγελίες και μαζί με κάποια κακή διαχείριση, οδήγησαν το 1656 στην οικονομική καταστροφή, με αποτέλεσμα να βγουν στον πλειστηριασμό το σπίτι του, η συλλογή με έργα του και όλη η υπόλοιπη περιουσία του. Από τότε έζησε ο Ρέμπραντ μέχρι το θάνατό του, φορτωμένος με χρέη, σε κοινωνική και καλλιτεχνική απομόνωση.
 

 

Συνημμένα

  • self-1660.jpg
    self-1660.jpg
    119,4 KB · Εμφανίσεις: 27
  • mill.jpg
    mill.jpg
    92,7 KB · Εμφανίσεις: 24
  • sk-c-5.jpg
    sk-c-5.jpg
    10,6 KB · Εμφανίσεις: 23

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος - El Greco (~1541 - 1614)

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και φαίνεται να πέρασε τα πρώτα χρόνια του σε μοναστικό περιβάλλον, όπου έμαθε τη ζωγραφική εικόνων. Αργότερα, περίπου στα 27 του χρόνια, πήγε στη Βενετία και έγινε μαθητής του Τισιανού. Το έτος 1570 μετακόμισε στη Ρώμη, όπου γνώρισε τα έργα του Μιχαήλ 'Αγγελου, του οποίου το στιλ δεν συμπάθησε και το σχολίαζε αρνητικά. Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που δεν κατάφερε να παραμείνει μόνιμα στη Ρώμη, οπότε το 1580 μετέβη στο Τολέδο της Ισπανίας,  όπου προσλήφθηκε στην υπηρεσία του Φίλιππου Β' για να συμβάλει στη διακόσμηση του ανακτόρου Escorial. Εδώ πήρε ο Θεοτοκόπουλος και το προσωνύμιο «El Greco», μια και το επώνυμό του ήταν αρκετά μακρόσυρτο για τους Ισπανούς. 
Ο μεγάλος ζωγράφος δεν φαίνεται να βρήκε όμως καλή υποδοχή στην Ισπανία και είχε αντιδικίες με τους πελάτες του, λόγω των ασυνήθιστων για την εποχή έντονων χρωμάτων στους πίνακές του, λόγω του είδους των θρησκευτικών θεμάτων που επέλεγε και λόγω του τρόπου που ζωγράφιζε τα πρόσωπα, αποστεωμένα, ωχρά και με επιμήκη άκρα - προφανώς μια επιρροή από τη βυζαντινή εικονογραφία. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που ο Ελ Γκρέκο αντιδικούσε για πολλά χρόνια με τους πελάτες του, μέχρι να εισπράξει τις αμοιβές του. 
Έτσι από μια εποχή και μετά έπαψαν η βασιλική αυλή, οι οίκοι ευγενών και οι εύπορες οικογένειες να του αναθέτουν τη δημιουργία πορτραίτων τους. 

Πέθανε στο Τολέδο σε ηλικία 73 ετών, μάλλον ξεχασμένος από τους σύγχρονούς του. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν γράφτηκαν από κριτικούς της ζωγραφικής και ομότεχνους τού ζωγράφου κυρίως απαξιωτικά σχόλια για το έργο του, όπως «κακογουστιά στην επιλογή των θρησκευτικών θεμάτων», «προφανή προβλήματα οράσεως», «ψυχοπάθεια» κ.ά., μέχρι που ο μεγάλος «ξένος» ξεχάστηκε ολοκληρωτικά. Στις αρχές του 20ου αιώνα ανακαλύφθηκε όμως ο Ελ Γκρέκο πάλι, όταν διαπιστώθηκε ότι τα έργα του περιείχαν στην επιλογή χρωμάτων και στην αφαίρεση, στοιχεία που είχαν αρχίσει να χαρακτηρίζονται στους καλλιτεχνικούς κύκλους ως η ουσία του εξπρεσιονισμού. Σήμερα αναγνωρίζεται ότι στα έργα τού Θεοτοκόπουλου γίνεται σύντηξη της βυζαντινής εικονογραφίας και της βενετσιάνικης αναγεννησιακής τέχνης, με φιγούρες που είναι μεν ρεαλιστικές, αλλά προβάλλουν ταυτόχρονα ένα μυστικισμό. 


 

Συνημμένα

  • shepherds.jpg
    shepherds.jpg
    225,6 KB · Εμφανίσεις: 25
  • knight-hand-breast.jpg
    knight-hand-breast.jpg
    63,3 KB · Εμφανίσεις: 29
  • index.jpg
    index.jpg
    123,4 KB · Εμφανίσεις: 50

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
Χαράλαμπος Κατσιμήτρος

Στρατηγός. Γεννήθηκε το 1886 στον Κλειτσό Ευρυτανίας. Έλαβε μέρος στο Βαλκανικό πόλεμο του 1913, στο Μακεδονικό Μέτωπο 1917-18 και την Μικρασιατική εκστρατεία του 1919-22, όπου και τραυματίστηκε. Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές θέσεις του υπουργείου Στρατιωτικών και φοίτησε στην Ανώτερη Σχολή Πολέμου. Το 1937 έγινε υποστράτηγος και διετέλεσε διοικητής της 8ης Μεραρχίας Ηπείρου, που απέκρουσε με ηρωισμό την Ιταλική επίθεση κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο του '40 στην Αλβανία. Ανέλαβε επιθετική διάταξη και με αλλεπάλληλες νικηφόρες μάχες κατά των επιδρομέων εισήλθε στο βορειοηπειρωτικό έδαφος, απελευθέρωσε ελληνικές πόλεις και έφτασε μέχρι τη γραμμή Τεπελενίου και Χειμάρας. Μετά τη Γερμανική εισβολή, υποχώρησε και αποστρατεύτηκε στα Ιωάννινα. Το 1946 προήχθη σε Αντιστράτηγο. Έγραψε το έργο: "Η Ήπειρος προμαχούσα". Πέθανε στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 1962 και ετάφη στο Α' Νεκροταφείο.

    "Αναφέρατε παρακαλώ εις τον κ. Αρχηγόν του ΓΕΣ ότι η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αύριο την πρωίαν, ίσως δε και κατά την διάρκειαν της νυκτός 27 με 28 Οκτωβρίου, θα έχωμεν ιταλικήν επίθεσιν. Η Μεραρχία θα επιτελέση το καθήκον της προς την πατρίδα, συμφώνως προς διαταγάς και οδηγίας του ΓΕΣ. Δύναμαι να βεβαιώσω υπευθύνως τον κ. Αρχηγόν του ΓΕΣ, και τονίζω τούτο ιδιαιτέρως, ότι δεν θα περάσουν Ιταλοί από το Καλπάκι."

    (Υποστράτηγος Χ. Κατσιμήτρος, Διοικητής VIII Μεραρχίας Ηπείρου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΓΕΣ (Ανσχη Κορώζη), 27 Οκτωβρίου 1940.)
 

Συνημμένα

  • Katsimitros.jpg
    Katsimitros.jpg
    16,1 KB · Εμφανίσεις: 27

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom