Θέλω να επισκεφτώ Τιρασπολ-κισινιεβ και σκεφτομαι να το κάνω μεσω αεροδρομίου Οντεσσα.
Γνωρίζει κανείς αν θα συνταντήσω προβλήματα στα σύνορα, όπως διαβάζω? Πως είναι προτιμότερο να τα διασχίσω, με τρένο ή μαρσρουτκα?
Μήπως δεν αξίζει τον κόπο και θα πρέπει να προτιμήσω το (ακριβότερο) δρομολόγιο στο αεροδρόμιο Κισινιεβ?
Οποιαδήποτε πληροφορία-επισήμανση για το δρομολόγιο ευπρόσδεκτη
Πόσταρα τότε στο θρεντ της μολδαβίας αλλά τελικά έμεινα ΠΜΡ. Οπότε εδώ η αναφορά του ταξιδιού.
Έισοδος και έξοδος μέσω Οντεσσα με μαρσρουτκα. Το τελευταίο λεωφορειάκι αναχωρεί από Οντέσσα στις 18:00. Τρένο έχει μόνο ένα στις 17:40 και όπως κατάλαβα τα λεωφορεία βολεύουν περισσότερο. Μοναδική ενόχληση στα τελωνεία από τον αστυνόμο της ΠΜΡ όταν έμπαινα. ‘Τι δουλειά κάνεις στην Ελλάδα?’, ‘από ποιο μέρος της Ελλάδας είσαι?’, ‘γιατί έρχεσαι τόσες μέρες στην ΠΜΡ?’ ‘πες την αλήθεια, πηδάς καμιά εδώ?’, ’πόσα λεφτά έχεις μαζί σου?’, ‘που βρήκες τη διεύθυνση διαμονής που έγραψες στη φόρμα?’ Ετοιμάστε τις απαντήσεις από πριν. Μπαίνοντας ΠΜΡ έχετε ήδη πάρει από τον οδηγό και συμπληρώσει τη φόρμα μετανάστευσης. Σφραγίζεται στην είσοδο και την κρατάτε μέχρι την έξοδο. Εάν μείνετε πάνω από 24ώρες πρέπει να περάσετε (μαζί με αυτόν που σας νοικιάζει το διαμέρισμα) από την αστυνομία για να δηλωθείτε.
Διαμέρισμα βρίσκεις άνετα με 200 ρούβλια ΠΜΡ τη μέρα (1 ευρώ=14,30 ρούβλια ΠΜΡ). Ιντερνετ τα περισσότερα δεν έχουν, βολευόμουν με ιντερνετ καφε.
Μετακινήσεις με ταξί από 15 ρουβλια. Ταξί Μπεντέρι-Τιρασπολ 60 ρουβλια.
Τηλέφωνο: ή προπληρωμένη sim μολδαβικού δικτύου (πχ orange τηλ 606 12345) ή ακόμα καλύτερα το δίκτυο της ΠΜΡ, όπου όμως πρέπει να απευθυνθείς στο центр связь και να αγοράσεις συσκευή που λειτουργεί χωρίς sim (από 300 ρούβλια). Νούμερο από 77.. Αυτά χρησιμοποιούν οι ντόπιοι, σε τέτοιο θα σας καλέσουν χωρίς να πληρώσουν πολλά. Τα δύο παραπάνω δίκτυα μιλούν μεταξύ τους αλλά δεν ανταλλάσουν sms. Ενημερωθείτε σωστά για τον τρόπο κλήσης.
Γυναίκες πολλές, όμορφες, περιποιημένες, χωρίς τουπέ, παντού. Όσοι έχουν την άνεση της γλώσσας και τους παίρνει η ηλικία έχουν άφθονο πεδίο δράσης.
Γενικά δε με ενόχλησε κανείς, αστυνομικός ή ιδιώτης, πουθενά. Ούτε με κοίταξε στραβά. Ούτε είδα πουθενά τσαμπουκά. Αντίθετα, είδα στο Μπεντέρι 15χρονα να κυκλοφορούν αμέριμνα στα σκοτεινά πάρκα τα μεσάνυχτα χωρίς να δείχνουν να ανησυχούν. Οι ντόπιοι γενικά ευγενικοί και εξυπηρετικοί. Δεν θέλουν να σε κοροϊδέψουν ή να εκμεταλλευτούν καταστάσεις. Το αντίθετο θα έλεγα για την Οντέσσα (πχ εκεί οι ταξιτζήδες ζητούν στην αρχή τα τριπλά και η επόμενη ερώτηση τους είναι ‘εσύ πόσα δίνεις?’)
Το είπε και ο vonmakoulis νομίζω, το λέω και γω. Πάρτε σκουφάκια! Στις διαφημίσεις του σινεμά πριν το έργο έπαιξαν ολόκληρο τρέιλερ για το hiv. Κάτι θα ξέρουν.
Όσοι δε μπορούν να συνεννοηθούν στα ρωσικά (ταξί, διαμέρισμα κτλ) να το ξανασκεφτούν.
Για διαμέρισμα
Το Plazma Δε-Τρ-Τετ δε λειτουργεί. Πήγα 2 φορές. Τη μία ήταν 7-8 ξέμπαρκες στο μπαρ. Την άλλη όλες σχεδόν συνοδεύονταν. Αυτό για άνω των 30 ετών.
Το πιο in κλαμπ στο Τιρασπολ είναι το Вилья εντός του ξενοδοχείου Россия, 1-2 τετράγωνα πρίν το Plazma.
Πολύς κόσμος, μικρές ηλικίες, περισσότεροι άντρες.
Στο Μπεντέρι το Экватор. Δεν πήγα.
Προσωπικά πέρασα τις περισσότερες μέρες στο Μπεντέρι, αφού η σπιτονοικοκυρά (μια γυμνασμένη και τσαχπίνα 35αρα) μου την έπεσε κανονικά από την αρχή και δεν έχασα την ευκαιρία. Οπότε ήμουν αγκαζέ. Μόνο τις 2 τελευταίες μέρες πήγα Τιράσπολ.
Αν μη τι άλλο, θα απολαύσετε ειδικά στο Μπεντέρι μια καταπράσινη πεντακάθαρη πόλη-χωριό, πάμφθηνη, με ελάχιστα αυτοκίνητα, και όμορφες γυναίκες να κυκλοφορούν παντού. Οι πλειοψηφία χωρισμένες με παιδί. Οι άντρες φευγάτοι στα ξένα. Αυτά μου είπε η σπιτονοικοκυρά, αυτά σας λέω και γω.
Καλό βόλι.