Νέα

Think green...

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα AssFiller
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 85
  • Εμφανίσεις 7K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

gatto

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Αυγ 2007
Μηνύματα
22.158
Like
32
Πόντοι
366
Ως «πατέρας του έθνους» διεκδίκησε δημόσιες εκτάσεις, που είχαν χαρακτηριστεί δασικές για λογαριασμό δύο ιδιωτών. Πήγε στο δικαστήριο και παρουσιάζοντας ένα πλαστό έγγραφο κατάφερε να «χαρίσει» στους εντολείς του εκατοντάδες στρέμματα δάσους στην Αιξωνή της Γλυφάδας. Αργότερα, ήρθαν οι διώξεις για τον κ.Λυκουρέζο, απόπειρα απάτης δικαστηρίου, συμμετοχή σε συμμορία κ.α.

Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις καταπάτησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας.    Αφορά σε 620 στρέμματα δάσους,  εμπλέκονται τρανταχτά ονόματα της πολιτικής σκηνής και φέρει την υπογραφή της Αντωνίας Ηλία. Ψάχνοντας, οι Εφέτες- ανακριτές ,τις αποφάσεις της Τόνιας Ηλία, έπεσαν και πάνω σ' αυτήν την απίστευτη ιστορία που έχει ως εξής:

Το 1995 το Ε τμήμα του ΣΤΕ συνεδρίασε, για να αποφανθεί για 11,2 στρέμματα στην περιοχή Πυρναρί- Πυροβολεία του Δήμου Γλυφάδας. Δικηγόρος του αιτούντος τότε ο νυν Υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Προκόπης Παυλόπουλος. Τελικά ο κ. Παυλόπουλος έχασε και τα δάση παρέμειναν δάση. Όχι για πολύ πάντως. Το 2000 συστήνεται το Μικτό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο 2 Υπουργείων και αποφαίνεται για τη γενικότερη περιοχή (γύρω στα 28.000 στρέμματα)  ότι φυσικά είναι δασικά και άρα δημόσια. Τότε ενεπλάκη στην υπόθεση ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Το 2000 ένας έμπορος και ένας δικηγόρος, κάτοικοι Μεγάλης Βρετανίας,  ζητούν να ακυρωθούν παλαιότερες αποφάσεις που τους εμπόδιζαν να αναγνωριστεί η κυριότητά τους σε 620 στρέμματα στην ίδια περιοχή-φιλέτο. Εν ολίγοις, ζήτησαν  το δάσος να πάψει να είναι δάσος και να γίνει οικόπεδό τους, έτοιμο προς αξιοποίηση, δηλαδή να γίνουν πάμπλουτοι. Δικηγόρος τους τότε ο βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Λυκουρέζος (δεν υπήρχε ακόμη ασυμβίβαστο). Το ΣΤΕ παραπέμπει την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών όπου την περίμενε η Πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία,  γνωστή στο πανελλήνιο για την εμπλοκή της στο παραδικαστικό κύκλωμα.  Η αίτηση κατατίθεται στις 11/9/2002, σε λιγότερο από ένα μήνα εκδικάζεται (σκάνδαλο από μόνο του)  και εκδίδεται μια απίστευτη απόφαση που δίνει το ακίνητο στους ιδιώτες. Είπαμε. με την υπογραφή της Αντωνίας Ηλία! Στο δικαστήριο παρίσταται για λογαριασμό των αιτούντων ο Ιωάννης Σταμούλης, πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Όλα αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας πέρυσι τον Ιούνιο, όταν συντάχθηκε το κατηγορητήριο για τους εμπλεκόμενους στη μεγάλη αυτή υπόθεση καταπάτησης δάσους. Ο Ιωάννης Σταμούλης έφυγε από τη ζωή, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος διώκεται για απόπειρα απάτης σε δικαστήριο, ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου και για συμμετοχή σε συμμορία. Ωστόσο παραμένει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφού πλήρωσε εγγύηση 150.000 ευρώ. Όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, πωλήθηκαν εκατοντάδες στρέμματα δάσους στην Αιξωνή με πλαστούς και εικονικούς τίτλους και η ζημιά που προκλήθηκε στο δημόσιο υπερβαίνει τα 50 δις δραχμές. Οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι έκαναν λόγο για ποινικοποίηση της ελεύθερης άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος.

 
OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Δράση για την προστασία της θάλασσας στις Κυκλάδες με το πλοίο της Greenpeace

Το πλοίο της Greenpeace «Arctic Sunrise» κατέπλευσε σήμερα στα νερά των βόρειων Κυκλάδων σηματοδοτώντας με την παρουσία του την έναρξη των κοινών δράσεων της Greenpeace και των αλιέων της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας και κοινής δράσης πραγματοποιήθηκε σε συνέντευξη τύπου στη Χώρα της 'Ανδρου, μετά το τέλος της οποίας ξεκίνησε η επιχείρηση εντοπισμού και χαρτογράφησης άγνωστων μέχρι σήμερα λιβαδιών του υποθαλάσσιου φυτού Ποσειδωνία από το πλοίο της Greenpeace. Η χαρτογράφηση πραγματοποιείται σε συνεργασία και με την επιστημονική συμβολή του Δρ. Π. Παναγιωτίδη και εθελοντικής ομάδας επιστημονικής κατάδυσης.

Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας είναι για τη θάλασσα τόσο σημαντικά όσο τα δάση στη στεριά. Αποτελούν καταφύγιο, τόπο διατροφής και αναπαραγωγής για περισσότερα από 1200 διαφορετικά θαλάσσια είδη. Όπως τα δάση έτσι και τα λιβάδια της Ποσειδωνίας δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα, συμβάλλοντας στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου και παράγουν ό,τι πιο σημαντικό για τη ζωή μας: οξυγόνο. Αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας και προστατεύονται από μια σειρά εθνικές, ευρωπαϊκές και περιφερειακές νομοθεσίες. Δυστυχώς στην Ελλάδα υποφέρουν (όπως ακριβώς και τα δάση της στεριάς) από την απουσία του αντίστοιχου «δασολογίου», αφού ελάχιστα λιβάδια έχουν μέχρι σήμερα χαρτογραφηθεί. Υπολογίζεται ότι περίπου 80% της Ποσειδωνίας μένει απροστάτευτη εξαιτίας της έλλειψης χαρτογράφησης.

O Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη Μεσογειακή Αλιεία απαγορεύει το ψάρεμα με τράτες, δράγες, γρι-γρι, γρίπους, πεζότρατες ή παρόμοια συρόμενα δίχτυα πάνω από λιβάδια θαλάσσιας βλάστησης και ειδικά τα λιβάδια Ποσειδωνίας.

pathfinder.gr
 
OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Σε έναν κόσμο χωρίς σκουπίδια!

"Ο δήμαρχος της πόλης Kamikatsu, μιας μικρής κοινότητας στην Ανατολική Ιαπωνία, καλεί τους πολιτικούς όλου του κόσμου να ακολουθήσουν την πρωτοβουλία του και να δημιουργήσουν τις δικές τους πόλεις «μηδενικών αποβλήτων»."

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, όλες οι κοινότητες του κόσμου θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Kamikatsu, στην οποία οι κάτοικοι μετατρέπουν σε λίπασμα όλα τα υπολείμματα τροφών και ταξινομήσουν τα σκουπίδια σε 34 διαφορετικές κατηγορίες.

Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι η εφαρμογή αυτού του σχεδίου τους έχει ωθήσει να μειώσουν την παραγωγή απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν η πολιτική αυτή εξαπλωθεί τότε θα μειωθούν τα συνολικά απορρίμματα φαγητών και έτσι θα πέσουν οι τιμές ορισμένων τροφίμων.

Η περιοχή Kamikatsu μπορεί να βρίσκεται απομονωμένη στα όρια της νότιο - ανατολικής Ιαπωνίας, αλλά εφαρμόζει μια από τις καλύτερες πολιτικές για την αντιμετώπιση της συσσώρευσης αποβλήτων.

Δεν υπάρχουν κάδοι γεμάτοι με σκουπίδια έξω από τα σπίτια. Οι κάτοικοι αναλαμβάνουν εξ'Α ολοκλήρου την ευθύνη για οτιδήποτε πετούν.

Οι κάτοικοι της περιοχής ξεχωρίζουν τα πλαστικά μπουκάλια (που χρησιμοποιούνται για παράδειγμα στους χυμούς) που αποτελούνται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) επειδή είναι περισσότερο χρήσιμα όταν διαχωρίζεται.

Υπάρχουν συγκεκριμένα κουτιά για στυλό, ξυράφια και πλαστικό. Όλα θα πρέπει να πλυθούν και στεγνωθούν.

Η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε όταν κάτοικοι της περιοχής συνειδητοποίησαν ότι η διαδικασία αυτή είναι πιο οικονομική από την αποτέφρωση.

Πολλοί από τους κάτοικους της περιοχής υποστηρίζουν με ενθουσιασμό αυτή την κίνηση. Η Kikue Nii, αφαιρεί τις ταμπέλες από τα μπουκάλια και στη συνέχεια τα πλένει και τα στεγνώνει πριν τα στείλει για ανακύκλωση.

Επίσης μεταφέρει τα καθημερινά της απορρίμματα σε ένα μαγαζί της περιοχής απ'Α όπου και λαμβάνει ένα λαχνό.

Η νεαρή γυναίκα έχει κερδίσει τέσσερεις φορές επιταγές £5 για φαγητό, ενώ υποστηρίζει ένθερμα τη διαδικασία της κομποστοποίησης.

«Πιστεύω ότι παράγω λιγότερα απόβλητα επειδή έχω το χρέος να τα μετατρέπω σε λίπασμα,» σχολιάζει η Nii.

pathfinder.gr
 

gatto

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Αυγ 2007
Μηνύματα
22.158
Like
32
Πόντοι
366
Μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, αναβλύζουν από τον πυθμένα της θάλασσας έξω από τη Σιβηρίας και απειλούν να επιδεινώσουν δραματικά την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε διεθνής ερευνητική αποστολή.
«Το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος [κάτω από το βυθό] έχει τώρα μικρές τρύπες. Ανιχνεύσαμε αυξημένα επίπεδα μεθανίου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ακόμα υψηλότερα στο νερό ακριβώς από κάτω. Είναι προφανές ότι πηγή είναι ο πυθμένας» δήλωσε στο σουηδικό Τύπο ο Όεργιαν Γκούσταφσον, ο Σουηδός επικεφαλής της Διεθνούς Μελέτης Υφαλοκρηπίδας της Σιβηρίας.
Όπως αναμεταδίδει το AFP, οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στις θάλασσες του Λάπτεφ και της Ανατολικής Σιβηρίας και είναι πολύ ακριβέστερες σε σχέση με παλαιότερες μελέτες.
Οι επιστήμονες ανησυχούν εδώ και χρόνια ότι η παγκόσμια θέρμανση θα οδηγήσει σε λιώσιμο του μονίμως παγωμένου εδάφους στην Αρκτική και θα απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες μεθανίου που παραμένουν παγιδευμένες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το φαινόμενο θα επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή, ειδικά στην περιοχή της Αρκτικής που ήδη πλήττεται περισσότερο.
Το μεθάνιο είναι 20 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου.

 

Συνημμένα

  • CH4.jpg
    CH4.jpg
    6,9 KB · Εμφανίσεις: 13

gatto

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Αυγ 2007
Μηνύματα
22.158
Like
32
Πόντοι
366
O Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας επεκτάθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 400 ετών, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της αυξανόμενης οξύτητας των υδάτων.
Έρευνα του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών σε μεγάλους όγκους κοραλλιών, ηλικίας πολλών εκατοντάδων ετών, έδειξε ότι η ασβεστοποίησή τους έχει μειωθεί κατά 13,3% σε σχέση με τη δεκαετία του 1990.
Η μείωση αυτή δεν έχει προηγούμενο για τέσσερις αιώνες, απειλώντας τα είδη που ζουν στον ύφαλο, όπως σημειώνει το ΒΒC.
Οι επιστήμονες, μάλιστα, προειδοποιούν ότι αλλαγές στην βιοποιλότητα των οικοσυστημάτων αυτών είναι άμεσα επικείμενες.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι πιο εκτεταμένος του πλανήτη και απαρτίζεται από περισσότερους από 2.900 μεμονωμένους υφάλους και 900 νησιά.
Τα μεγαλύτερα κοράλλια του Υφάλου έχουν ηλικία πολλών αιώνων και μεγαλώνουν με ρυθμό μόλις 1,5 εκατοστό το χρόνο.
 

linos70

Μέλος
Εγγρ.
28 Αυγ 2005
Μηνύματα
64
Like
0
Πόντοι
0
Μην πας μακριά.Εδώ κ στην Ελλάδα έχουν ΄΄εξαφανιστεί΄΄ παραλίες από την απότομη άνοδο των υδάτων,λόγω του λιώσιμου των πάγων.Θυμάμαι παραλία στον Κορινθιακό μετά από το Δερβένι που παραθέριζα πριν 20 χρόνια κ πριν από λίγα χρόνια που πήγα για να την βρω είχε εξαφανιστεί από την άνοδο κ τα νερά έσκαγαν πάνω στην παλαιά Εθνική Οδό.Είναι δίπλα μας πια η καταστροφή κ εντείνεται συνέχεια.Εδώ μια από τις μεγαλύτρες λίμνες του κόσμου η Βαϊκάλη έχει ξηρανθεί κατά 80% αλλάζοντας τον χάρτη και καταστρέφοντας το οικολογικό σύστημα της περιοχής.

Μην μπερδεύεις δύο διαφορετικά φαινόμενα, την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας λόγω του λειώσιμου του πάγου στους Πόλους, με την διάβρωση των ακτών που συμβαίνει στην συγκεκριμένη περιοχή της Κορινθίας και της γειτονικής Αχαϊας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, εξαιτίας του κυματισμού της θάλασσας, του αναγλύφου του βυθού της θάλασσας, την ποιότητα των πετρωμάτων της παραλίας και κάποιων άλλων παραγόντων (μείωση των φερτών υλικών από ποτάμια, ανεξέλεγκτη αμμοληψία, έργα σε παραθαλάσσιες γειτονικές περιοχές κ.α.) έχουμε το φαινόμενο της διάβρωσης της ακτής στην συγκεκριμένη περιοχή, δηλ. η θάλασσα "τρώει" την στεριά, χωρίς να ανυψώνεται η στάθμη της.
Oχι ότι δεν υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις ή να μην δίνονται λανθασμένα παραδείγματα.
Είναι σημαντικό να ενημερώνουμε σωστά και να μην τρομοκρατούμε δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom