Επειδή μερικοί δεν έχετε δει ελιά από κοντά,πόσο μάλλον να έχετε μαζέψει,και γράφετε αηδίες να σας πω μερικά πράγματα ως παραγωγός κατ΄επάγγελμα αγρότης που πληρώνει ΕΦΚΑ/ΟΓΑ και κατά συνέπεια έχει κάνει έναρξη στην εφορία ως Αγρότης.
- Το ωράριο,που έγραψε κάποιος,είναι αυστηρά 8ωρο.Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 16:00 απόγευμα υπάρχει κι ένα διάλειμμα στις 10:00 για καφέ.Δε θ΄αρνηθεί κανείς παραγωγός να κάνουν και ένα διάλειμμα στις 14:00 εφόσον ο καιρός είναι καλός και δε θα χαλάσει οπότε πρέπει να γίνει πιο γρήγορα η δουλειά διότι οι ελιές δεν περιμένουν στα δένδρα,πέφτουν.Μετά,ιδίως Δεκέμβριο και Ιανουάριο που μαζεύουν οι περισσότεροι,δε βλέπεις να κάνεις δουλειά,αλλά επίσης πρέπει να μαζευτεί ο καρπός να πάει στο ελαιοτριβείο,δε μένει καρπός στο χωράφι διότι αφενός κινδυνεύει να κλαπεί αφετέρου χαλάει.Πρέπει να μπει στο εργοστάσιο γρήγορα.
- Το κολατσιό δεν είναι πρόβλημα,οι περισσότεροι το κερνούν.Κι εγώ το ίδιο έκανα πέρσι,κάθε μέρα αγόραζα τυρόπιτες,σπανακόπιτες,και ότι άλλο φρέσκο είχε ο φούρνος.Παλιότερα,μέχρι το 2018,οι εργάτες μου έτρωγαν μαγειρευτό φαγητό,ότι τρώγαμε κι εμείς,αφού ζούσε η μητέρα μου και μαγείρευε.Εγώ τώρα δεν μπορώ να το κάνω.
- Πέρσι είχα ένα παιδί που ήταν φοιτητής στην Πάντειο,αλλά ήταν από το νομό,ήξερε πώς μαζεύονται οι ελιές.
- Η δουλειά δεν είναι απλή.Έχει κούραση,και πρέπει να έχεις κάποια γνώση.Όχι επιστημονική,αλλά να ξέρεις πώς είναι η διαδικασία και πώς στρώνονται τα πανιά στις ελιές.Οι περισσότεροι παραγωγοί τα δείχνουν στους άπειρους,διότι έχουν έρθει και αλλοδαποί που δεν έχουν ιδέα.
- Πέρσι πλήρωνα 60€ μεροκάματο.Αλλά οι εργάτες ήξεραν τη δουλειά.Δε θα έλεγα όχι και σε κάποιον που δεν ξέρει με τα ίδια λεφτά εφόσον είχε όρεξη να μάθει βεβαίως.
- Το μεγάλο πρόβλημα είναι όντως η στέγαση.Δυστυχώς αυτό δε λύνεται εύκολα.
Κάθε χρόνο τώρα γίνεται μεγάλος ντόρος για την τιμή του ελαιολάδου.Κανείς δεν αναφέρεται όμως στο κόστος παραγωγής.Όταν το λίπασμα έχει διπλασιαστεί,κάποια φυτοφάρμακα έχουν αυξηθεί οι τιμές τους και 300%,τα καύσιμα στα ύψη,τι να κάνουν και οι παραγωγοί;Να το πουλήσουν 3€;Όταν πουλούσαμε με 2,60€ / κιλό μέχρι το 2020,το καθαρό κέρδος ήταν από 0,15€ έως 0,60€ ανάλογα τον παραγωγό (τότε το κόστος παραγωγής και συγκομιδής ήταν κάπου στα 2,20€,φθηνότερα λιπάσματα,και φυτοφάρμακα πιο φθηνά μεροκάματα,τότε πλήρωνα 35€/ημέρα και ανά εργάτη με το φαγητό του.).Με αυτό το κέρδος μπορεί να ζήσει κάποιος;Επιπλέων με το κέρδος πρέπει να χρηματοδοτηθεί και η επόμενη παραγωγή.Να αγοραστούν λιπάσματα,κλπ για να έχουν καρπό τα δένδρα την επόμενη χρονιά. Σημειωτέων ότι τα δένδρα δεν παράγουν κάθε χρόνο καρπό,αλλά κάθε δύο χρόνια.Απλώς κάποιο κλαρί που δεν έχει φέτος,θα έχει την επόμενη χρονιά,οπότε θα μαζευτεί.Ακόμα,οι παραγωγοί είναι μέλη αυτής της κοινωνίας.Αγοράζουν τρόφιμα από το σουπερ μαρκετ,αγοράζουν ψάρια,κρέας,ρούχα,παπούτσια,και ό,τι άλλο χρειάζεται κάποιος να επιβιώσει.Δεν τα παράγουμε όλα;Κάποιοι που μένουν στα χωριά μπορεί να έχουν και κότες για τ΄αυγά τους και κάποιον κήπο για λαχανικά.Όλα τ΄άλλα τ΄αγοράζουν.Και ύστερα και οι αγρότες,που στην πλειοψηφία τους τώρα είναι μέχρι 50 ετών,έχουν δικαίωμα στη διασκέδαση.Δεν είναι δυνατόν να γυρίσουμε σε δεκαετίες του 30,40,50,60 όπου οι αγρότες δεν ήξεραν τι σημαίνει κινηματογράφος επειδή ήταν κλεισμένοι στα χωριά τους,και ήταν ντυμένοι με παλιά ρούχα επιδιορθωμένα 20 φορές και είχαν μόνο ένα καλό κοστούμι για την Εκκλησία την Κυριακή....Επίσης πολλοί έχουν παιδιά και πληρώνουν φροντιστήρια.Πώς θα επιβιώσουν;
Μια 4μελής οικογένεια χρειάζεται το πολύ 50 κιλά λάδι το χρόνο.Αυτή η ποσότητα με την περσινή τιμή,όσο πωλούσαν τον τενεκέ οι παραγωγοί,όχι τα σουπερ μαρκετ,κόστιζε 500€.Δηλαδή την ημέρα 1,39€.Κάτω από την αξία ενός καφέ στο χάρτινο που γίνεται κάθε μέρα στα καφεπωλεία χαμός και οι ντελιβεράδες πάνε καφέδες το πρωί και στα σπίτια,διότι ο Ελληνικός ή ο Φραπέ "Χαλάει" το νεοέλληνα και πρέπει ν΄αγοράζει όλους τους καφέδες κάθε μέρα.Εγώ,προσωπικά,φτιάχνω φραπεδάκι στο σπίτι,σπάνια αγοράζω απ΄έξω.Για να μένουν χρήματα να κάνω και άλλα πράγματα.
Πέρσι πάθαμε πανωλεθρία.Όλοι χρωστάμε την περσινή παραγωγή.Από χωράφι που περίμενα να βγάλω 30 τσουβάλια (είχαν και πρόπερσι) μάζεψα εν τέλει 9 τσουβάλια "περπατώντας" 65 δένδρα που στρώθηκαν όλα για να πάρω τον καρπό από κλαρί σε κλαρί.Πλήρωσα μεροκαματα και λοιπά έξοδα συγκομιδής 800€ και εισέπραξα 900€!!!Τα 100€ δεν ήταν ούτε τα λιπάσματα και το ράντισμα για το γλοιοσπόριο....Για τις υπόλοιπες εργασίες του συγκεκριμένου χωραφιού δεν βγήκαν χρήματα...
Αυτά τα "λίγα" για να μη νομίζετε ότι οι παραγωγοί πλουτίζουμε...Οι έμποροι και οι μεσάζοντες πλουτίζουν.Όποιος θέλει φρέσκο λάδι σε τιμή παραγωγού,παίρνει το αμάξι του,τενεκέδες,και πάει σε ένα νομό της Πελοποννήσου,ή της Κρήτης αν ζει εκεί,μπαίνει σε ένα χωριό που έχει ελαιοτριβείο και ζητάει από τον παραγωγό που βγάζει λάδι να του πουλήσει.Κανείς δε θ΄αρνηθεί.Φρέσκο και φθηνό λαδάκι για το σπίτι σας.Θα πληρώσετε βεβαίως καύσιμα και διόδια,δεν μπορεί να έχει κάποιος απαίτηση να του το φέρουν στο σπίτι και να το πληρώσει όσο το αγοράζει το ελαιοτριβείο...
Εγώ δε φέρνω λάδι στην Αθήνα,το πουλάω εξ΄ολοκλήρου στο συνεταιρισμό.Για να μην ανοίγω συζήτηση κάθε φορά γιατί το λάδι είναι "ακριβό"!