Για να πληρωθεί ένα πρλοστιμο πρέπει πρώτα να μπει..
Και φυσικά υπάρχει και το δικαίωμα του θιγόμενου να προσφύγει στη διοικητική δικαιοσύνη...Δεν μπορούμε να το καταργήσουμε αυτό...Ωστόσο, ακόμη και για να προσφύγει στη διοικητική δικαιοσύνη, προκαταβάλει ένα ποσοστό του προστίμου - 20% νομίζω...
Επί κινέζου, η επιτροπή ανταγωνισμού υπολειτουργούσε και δεν επέβαλε καν πρόστιμα...
Όλως τυχαίως τότε γιγαντώθηκαν πολλά καρτέλ που σήμερα μας ταλανίζουν.
Φυσικά η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να βρίσκει δικαιολογίες στις ανεπάρκειες σημίτη 5 χρόνια μετά...
Το ότι επιτέλους λειτούργησε υποτυπωδώς η επιτροπή ανταγωνισμού είναι κάτι...
Έχω την αμυδρά εντύπωση ότι η προκαταβολή του προστίμου έχει κριθεί κάποιες φορές ως αντισυνταγματική γιατί περιορίζει το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας. Επομένως, εάν κάτι τέτοιο ισχύει, μηδέν εις το πηλίκον.
Μέχρι να βγει αμετάκλητη απόφαση, βράσε όρυζα.
Και τελικά το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι να πέσουν πρόστιμα, αλλά να ελεγχθεί η ακρίβεια.
Τα πολλά πρόστιμα, εκτός των άλλων, έχουν και ένα ακόμη επακόλουθο:οι τιμωρούμενοι, εφόσον τελικά κληθούν να τα πληρώσουν από την τσέπη τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μεταφέρουν το κόστος τους στην κατανάλωση. Άρα τζίφος η υπόθεση.
Και στην τελική, ακόμη και αν δεχτώ ότι λειτουργεί αυτή η περιβόητη επιτροπή ανταγωνισμού, ποιος μπορεί να μου πει ότι εμπράκτως έχει επέλθει κάποια αισθητή στην τσέπη του συνολική μείωση τιμών; ή συνεχώς βάζουμε το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη;