Νέα

Συμβουλές για καλύτερη υγεία...

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Duracell
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 873
  • Εμφανίσεις 144K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
Εγγρ.
26 Απρ 2012
Μηνύματα
4.684
Κριτικές
8
Like
48
Πόντοι
16
Το μακράς διάρκειας steady state cardio ανεβάζει την κορτιζόλη(καταβολική ορμόνη),ρίχνει τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης όπως και της τεστοστερόνης που δε το θέλουμε αυτό. Ειδικά το τελευταίο  :headbang:

Γι'αυτό δε θα δεις κανέναν χτιστό να τρέχει με τις ώρες παρά μόνο κάτι τύπους με σαμπρέλες  :P


  Βγαίνω τακτικά με εναν ξαδερφό μου για περπάτημα εδω κι έναν χρόνο. Αυτός είναι 110 κιλά σημερα, εγώ 85. Εχουμε το ίδιο ύψος ακριβώς (1,83) και την ίδια ηλικία.
  Αποφάσισε πριν έναν χρόνο να χάσει κιλά και να γίνει όπως ήταν στα 30 του.
Στην αρχή ερχόταν μια ωρα μονο... Φούσκωνε ξεφούσκωνε, τον λυπόμουν κιόλας που δεν μπορούσε να ακολουθήσει στο γρηγορο τεμπο που ειχα εγώ.
  Σε έναν χρόνο που βγαινουμε έχει χάσει σιγά σιγά 12 κιλά. Κάποιες φορές παραπονιέται πως δεν χάνει γρηγορα κιλά.
Εχει συνηθίσει όμως στο δίωρο περπάτημα, έχει συνηθίσει στο γρηγορο τεμπο κι έχει δυναμώσει και πολύ. Πλέον ακολουθεί χωρίς κούραση, παρόλο που έχει ακόμα 25 κιλά να χάσει. Και θα είχε χάσει και περισσότερα, αλλά είναι λιχούδης ο κερατάς... Δεν βαστιέται στο φαί.....  :2funny: :2funny: :2funny:
 

tzooon1989

Μέλος
Εγγρ.
16 Φεβ 2013
Μηνύματα
964
Like
5
Πόντοι
6
Τωρα πινω μια ρακη,αυτο ειναι υγεια φιλοι μου... :rockon:
 

Μπαρμπαπήδουλας

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Ιαν 2011
Μηνύματα
18.637
Κριτικές
78
Like
8.413
Πόντοι
2.786
Αν αρχίσει κάποιος να έχει προβλήματα υγείας, δύσκολα τα ξεπερνάει. Το καλό είναι να μην αρχίσουν. Μιλάω για σοβαρά προβλήματα, όχι με πονάει το κεφάλι μου... πάρε ασπιρίνι! Και για να μην αρχίσουν τα προβλήματα, η λύση είναι μία: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ!!!

Ότι και να κάνει κάποιος (μπάσκετ, μπάλα, κολύμπι, τένις, σκι [ξεσκί!!! πιάνει κι αυτό!], ποδήλατο, κτλ, κτλ) είναι πολύ καλό. Και καλό είναι να το κάνει 3-4 φορές την εβδομάδα, αν έχει χρόνο. Θεριά θα ήσαστε!

Όπως βλέπετε, ΔΕΝ βάζω μέσα το gym. Εκεί είναι επικίνδυνο, πας να αθληθείς και καταλήγεις τετράγωνος, καταλήγεις να παίρνεις και κάνα πρόσθετο, φυτικό κι έτσι ξέρω γω!!! Και στα 60 σου θα βλέπεις τα κρεμάμενα κρέατα στον καθρέφτη και θα αηδιάζεις! Εκτός αν έχετε δει πολλούς Clint Eastwood να κυκλοφορούν στην πιάτσα και νομίζετε ότι όλοι θα εξελιχθούν έτσι!

Κάποιο άθλημα, τόσα υπάρχουν!
 

Thessalon

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Μαρ 2011
Μηνύματα
3.557
Like
1.123
Πόντοι
216
  Βγαίνω τακτικά με εναν ξαδερφό μου για περπάτημα εδω κι έναν χρόνο. Αυτός είναι 110 κιλά σημερα, εγώ 85. Εχουμε το ίδιο ύψος ακριβώς (1,83) και την ίδια ηλικία.
  Αποφάσισε πριν έναν χρόνο να χάσει κιλά και να γίνει όπως ήταν στα 30 του.
Στην αρχή ερχόταν μια ωρα μονο... Φούσκωνε ξεφούσκωνε, τον λυπόμουν κιόλας που δεν μπορούσε να ακολουθήσει στο γρηγορο τεμπο που ειχα εγώ.
  Σε έναν χρόνο που βγαινουμε έχει χάσει σιγά σιγά 12 κιλά. Κάποιες φορές παραπονιέται πως δεν χάνει γρηγορα κιλά.
Εχει συνηθίσει όμως στο δίωρο περπάτημα, έχει συνηθίσει στο γρηγορο τεμπο κι έχει δυναμώσει και πολύ. Πλέον ακολουθεί χωρίς κούραση, παρόλο που έχει ακόμα 25 κιλά να χάσει. Και θα είχε χάσει και περισσότερα, αλλά είναι λιχούδης ο κερατάς... Δεν βαστιέται στο φαί.....   :2funny: :2funny: :2funny:

ρε ποδολαγνε 12 κιλα εχασε μονο σε 1 ολοκληρο χρονο ???
μηπως με το περπατημα κρατουσε κανα σαντουιτς ταυτοχρονα ???
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.766
Κριτικές
61
Like
43.984
Πόντοι
22.785
Η γυμναστική προστατεύει από το κρυολόγημα..

Τι δείχνουν νέες μελέτες επιστημόνων
Οι άνθρωποι που γυμνάζονται συστηματικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν σε σύγκριση με εκείνους που προτιμούν να κάθονται.

Επιστήμονες επιστράτευσαν 1.000 εθελοντές, από τους οποίους ζήτησαν να καταγράψουν επί τρεις φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες κάθε συνάχι και βήχα που ανέπτυσσαν. Επιπλέον, ζήτησαν λεπτομερή καταγραφή των συνηθειών του τρόπου ζωής τους, καθώς είναι τεκμηριωμένο πως παράγοντες όπως η διατροφή και το στρες επηρεάζουν τις αντοχές του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι τον κίνδυνο κρυολογήματος.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, η συστηματική γυμναστική μείωνε κατά σχεδόν 50% τις πιθανότητες μολύνσεως με κάποιον από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος. Ακόμα, όμως, και όταν τελικά κρυολογούσαν οι εθελοντές, τα συμπτώματα που ανέπτυσσαν ήταν ηπιότερα και ανάρρωναν πιο γρήγορα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι η άσκηση ενισχύει (και) το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το να καταπολεμά καλύτερα τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο οι ενήλικες κρυολογούν δύο έως πέντε φορές τον χρόνο. Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποδηλώνουν ότι μπορούμε να περιορίσουμε αυτούς τους αριθμούς ή έστω την σοβαρότητα των κρυολογημάτων μας.

Πηγή: neadiatrofis.gr
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.766
Κριτικές
61
Like
43.984
Πόντοι
22.785
Αντιμετωπίστε το μπούκωμα στη μύτη.

Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε καλύτερη την αναπνοή σας με απλούς και φυσικούς τρόπους.

Προστατευτείτε από ιώσεις
Ισχύουν οι γνωστοί κανόνες πρόληψης και προστασίας από τη γρίπη και τις ιώσεις, με πρώτο το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Αερίζετε επαρκώς τους χώρους όπου συνυπάρχουν πολλά άτομα (π.χ. στον χώρο εργασίας) και ακολουθήστε τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Προστασία από μέσα
Φροντίστε τη διατροφή σας, ώστε να λαμβάνετε αρκετή ποσότητα βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων που θα σας βοηθήσουν στη μάχη κατά του «μπουκώματος». Φρούτα και λαχανικά είναι στην πρώτη γραμμή άμυνας, ενώ μπορείτε να κάνετε αναπνοές ευκαλύπτου. Μην ξεχνάτε την επαρκή ενυδάτωση, λαμβάνοντας πολλά υγρά, που μπορεί να είναι εκτός από νερό, διάφορα ροφήματα, χυμοί, αφεψήματα κ.α.

Μειώστε τα αλλεργιογόνα
Μπορείτε να μειώσετε τα αλλεργιογόνα με ορισμένους απλούς τρόπους, όπως με τη χρήση ιονιστή ή κλιματιστικού, χρήση εξαεριστήρων σε κλειστούς χώρους, όπως μπάνια και χρήση απορροφητήρα όταν μαγειρεύετε. Σκουπίζετε και ξεσκονίζετε συχνά και αλλάζετε συχνά μαξιλαροθήκες και μαξιλάρια. Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα σε υψηλές θερμοκρασίες με απαλό απορρυπαντικό ή απορρυπαντικό από φυσικό σαπούνι. Αποφύγετε να κυκλοφορείτε έξω τις ημέρες και ώρες που η γύρη είναι πιο πυκνή, όπως π.χ. μεσημέρι.

Κάντε ρινικές πλύσεις
Η ρινική πλύση συχνά βοηθά αρκετά στη συμφόρηση της μύτης, που ταλαιπωρεί πολλούς, ιδιαίτερα από τις ιώσεις, αλλά και κατά τους μήνες που έχουν έξαρση οι αλλεργίες. Με κατάλληλο υγρό, φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό, που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία, η μύτη καθαρίζει από γύρη, διάφορα αλλεργιογόνα και βλέννα και η αναπνοή γίνεται ευκολότερη. Προσοχή, το κεφάλι σας δεν θα πρέπει να γέρνει προς τα πίσω, αλλά στο πλάι και ο ψεκασμός ή η πλύση να γίνει στο επάνω ρουθούνι, δηλαδή εάν γέρνετε προς τα αριστερά, πλένετε το δεξί ρουθούνι σας. Το φύσημα της μύτης μετά την πλύση βοηθά στην απομάκρυνση αλλεργιογόνων και βλέννας.

Πλύσεις στη μύτη μπορούν να κάνουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, ακόμη και προληπτικά, αλλά ιδιαίτερα θα βοηθήσει όσους υποφέρουν από χρόνιες ρινίτιδες, αλλεργικές ρινίτιδες και ρινική συμφόρηση εξαιτίας ιώσεων ή γρίπης. Αντενδείξεις αποτελούν μόνο οι μολύνσεις στα αυτιά (ωτίτιδες) ή απόφραξη ρινικής οδού, σε αυτές τις περιπτώσεις συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: mamakid.gr
 
Εγγρ.
17 Ιουλ 2013
Μηνύματα
1.792
Like
4
Πόντοι
16
Για ποιο λόγο;

Σε αγώνες θα κατέβουμε;
Καλό στον εαυτό σου θα κάνεις.Τα ντελίβερι είναι άχρηστα για την υγεία.Ωραία είναι τα πιτόγυρα (κι εμένα μου αρέσουν) αλλά αν μπορείς να τα κόψεις μόνο όφελος θα έχεις.
 

KRITIKOS1985

Σεβαστός
Εγγρ.
6 Ιουν 2011
Μηνύματα
9.181
Κριτικές
55
Like
371
Πόντοι
1.640
Καλό στον εαυτό σου θα κάνεις.Τα ντελίβερι είναι άχρηστα για την υγεία.Ωραία είναι τα πιτόγυρα (κι εμένα μου αρέσουν) αλλά αν μπορείς να τα κόψεις μόνο όφελος θα έχεις.
Το ξέρω φίλε μου ότι δεν είναι ότι καλύτερο για να φάει κάποιος (ειδικά το βράδυ),αλλά με το να τα κόψεις τελείως γίνεται υπερβολικός...

Με την ίδια λογική πρέπει να κόψεις κ άλλα φαγητά,τα οποία μάλιστα τα τρως σπίτι σου κ είναι απείρως πιο βλαβερά για την υγεία σου...
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.766
Κριτικές
61
Like
43.984
Πόντοι
22.785
O υγιεινός τρόπος διατροφής δεν περιλαμβάνει μόνο το είδος του φαγητού, αλλά και τον τρόπο παρασκευής του. Γεγονός είναι ότι μερικές μέθοδοι μαγειρέματος είναι καλύτερες από άλλες ως προς τη μείωση του λίπους, των θερμίδων και της χοληστερόλης, ενώ συγχρόνως προάγουν τη θρεπτική αξία των τροφών. Ένας γενικός κανόνας είναι να αποφεύγετε όλους τους τρόπους που προσθέτουν λίπος ή αφήνουν την τροφή να μαγειρευτεί στο λίπος της. Το τηγάνισμα στο τηγάνι ή στη φριτέζα είναι δύο παραδείγματα προς αποφυγήν. Εναλλακτικοί και πιο υγιεινοί τρόποι είναι οι εξής:

Ψητά

Ψητό στην κατσαρόλα. Να βάζετε μια σχάρα στον πάτο της κατσαρόλας, ώστε το κρέας ή το κοτόπουλο να μην ψήνεται στο λίπος που στάζει. Καλό είναι να μαγειρεύετε σε χαμηλές θερμοκρασίες (70-80 βαθμούς), ώστε να διατηρείται η μυϊκή ίνα που συγκρατεί το λίπος. Για τη σάλτσα μπορείτε να χρησιμοποιείτε συστατικά χωρίς λίπος, όπως κρασί, τοματόζουμο ή χυμό λεμονιού.
Ψήσιμο στο φούρνο. Μπορείτε να ψήσετε στο φούρνο πουλερικά, κρέας ή ψάρι, σκεπασμένα με ειδικό κάλυμμα και προσθέτοντας λίγο νερό. Η υγρασία του νερού κάνει αυτή τη μέθοδο ιδανική για ψάρι ή στήθος κοτόπουλου.
Ψήσιμο στο γκριλ. Με το ψήσιμο στη σχάρα το λίπος λιώνει και φεύγει από το κρέας ή το κοτόπουλο. Είναι μια καλή μέθοδος και για το ψάρι, το οποίο μάλιστα γίνεται έτσι ιδιαίτερα νόστιμο. Για περισσότερη νοστιμιά μαρινάρετέ το πριν το βάλετε στο φούρνο ή στα κάρβουνα. Τα λαχανικά περασμένα σε σουβλάκι έχουν θαυμάσια γεύση, όταν ψήνονται σε ανοιχτή φωτιά.
Ψήσιμο στον ατμό. Το μαγείρεμα της τροφής σε μεταλλικό καλαθάκι πάνω από νερό που βράζει, αφήνει τη φυσική γεύση, το χρώμα και τη διαιτητική αξία των λαχανικών αναλλοίωτα. Μπορείτε να βάλετε μπαχαρικά ή να χρησιμοποιήσετε ζωμό αντί για νερό, οπότε θα προσθέσετε γεύση στο φαγητό σας.

Βραστά

Σιγοβράσιμο. Χρησιμοποιούμε λίγο περισσότερο νερό από ό,τι στο ψήσιμο στο φούρνο. Το σιγοβράσιμο γίνεται είτε σε σκεπασμένο σκεύος στο μάτι της κουζίνας είτε στο φούρνο. Εάν μαγειρεύετε κρέας ή κοτόπουλο, καλό είναι να το βράσετε από την προηγούμενη και να το διατηρήσετε στο ψυγείο. Την επόμενη ημέρα, όταν το λίπος έχει παγώσει, μπορείτε εύκολα να το αφαιρέσετε πριν το ζεστάνετε. Το βράσιμο είναι επίσης ένας καλός τρόπος μαγειρέματος των λαχανικών.
Ποσέ. Για να κάνετε το κοτόπουλο ή το ψάρι ποσέ, βάλτε λίγο νερό επάνω στο μάτι της κουζίνας, πριν τοποθετήσετε το μαγειρικό σκεύος. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα καλή, όταν σερβίρετε το φαγητό με σάλτσα από πουρέ λαχανικών.
Σοτέ. Τα ψάρια, τα πουλερικά και τα λαχανικά μπορούν να σοταριστούν σε κατσαρόλα ή στο τηγάνι με λίγα ή καθόλου λιπαρά, καθώς το συνεχές ανακάτεμα τα εμποδίζει να κολλήσουν. Δοκιμάστε το σοτάρισμα με λίγο ελαιόλαδο αλειμμένο πάνω στο τηγάνι με χαρτοπετσέτα. Ακόμη καλύτερα, χρησιμοποιήσετε λίγο ζωμό ή κρασί. Κινεζικός τρόπος. Αυτός γίνεται σε ειδικό τηγάνι (γουόκ), όπως ακριβώς το σοτέ. Η υψηλή θερμοκρασία και η συνεχής ανάδευση εμποδίζουν τα προϊόντα να κολλήσουν στο σκεύος και να καούν. Μπορείτε να μαγειρεύετε με αυτό τον τρόπο τα λαχανικά, το κοτόπουλο ή τα θαλασσινά, προσθέτοντας πολύ λίγο ελαιόλαδο, ηλιέλαιο ή σογιέλαιο.

Μικροκύματα

Είναι ένας γρήγορος τρόπος μαγειρέματος που δεν απαιτεί την προσθήκη λίπους, διότι η υγρή θερμότητα που αναδίδουν τα μικροκύματα εμποδίζει την τροφή να κολλήσει στο σκεύος. Μάλιστα, μπορείτε να στραγγίξετε το λίπος από τα τρόφιμα κατά το ψήσιμο τυλίγοντάς τα με χαρτοπετσέτες. Αν θέλετε να εφαρμόσετε μία συνταγή στον φούρνο μικροκυμάτων, ελαττώστε τον χρόνο ψησίματος στο ένα τέταρτο ή στο ένα τρίτο του παραδοσιακού. Όταν πρόκειται να μαγειρέψετε στο φούρνο μικροκυμάτων, καλό είναι να θυμάστε τα ακόλουθα:
-Επιλέξτε τροφές που ψήνονται καλά σε υγρή ζέστη: κοτόπουλο, ψάρι, κιμά, λαχανικά, σάλτσες και σούπες.
-Κομμάτια περίπου όμοια στο μέγεθος και το σχήμα θα ψηθούν ομοιόμορφα.
-Ελαττώστε το νερό που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα κατά το ένα τρίτο περίπου, γιατί η εξάτμιση στο φούρνο μικροκυμάτων είναι μικρή.
-Επιλέξτε ένα ασφαλές σκεύος-ειδικό για το φούρνο μικροκυμάτων-, κάπως μεγαλύτερο από αυτό που χρησιμοποιείτε στον παραδοσιακό φούρνο. Ψήστε σε υψηλή θερμοκρασία (100°C ) σούπες, φρούτα, λαχανικά, ψάρι, κιμά και πουλερικά, μέση θερμοκρασία (70°C) για σιγοβράσιμο και χαμηλότερη θερμοκρασία (50°C) για να ψήσετε ψωμί και κέικ, όπως επίσης και για να μαγειρέψετε μέρη κρέατος που δεν είναι πολύ μαλακά.
-Λαδώστε το σκεύος με φυτικό λάδι και προσθέστε τριμμένο ψωμί για να κάνει κρούστα το φαγητό.
-Προσθέστε τυρί με χαμηλά λιπαρά στην επιφάνεια του φαγητού όταν πλησιάζει το τέλος του ψησίματος, ώστε να μη γίνει σκληρή ή υγρή η επιφάνειά του.
-Αποφύγετε να βάλετε αλεύρι στο κρέας, αν σκοπεύετε να προσθέσετε νερό για το ψήσιμο, διαφορετικά η επιφάνειά του θα μείνει υγρή .

Πρόσθετα Μυστικά

Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι να μειώσετε τη χοληστερόλη, το λίπος, το αλάτι και τις θερμίδες διατηρώντας τη νοστιμιά του φαγητού σας.
-Περικόψτε όλο το ορατό λίπος από το κρέας, πριν το μαγειρέψετε.
-Αφού ψήσετε το κρέας ή το κοτόπουλο, τοποθετήστε το στο ψυγείο. Όταν κρυώσει το λίπος θα μαζευτεί στην επιφάνεια, θα γίνει συμπαγές και θα μπορείτε να το αφαιρέσετε εύκολα. Χρησιμοποιήστε μόνο το ζωμό σε βραστά, σάλτσες και σούπες.
-Ο κιμάς έχει περισσότερο λίπος από το κρέας. Αντί να αγοράζετε τον κιμά έτοιμο σε πακέτο, ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας αλέσει καθαρό ψαχνό. Σιγουρευτείτε ότι θα αφαιρέσει όλο το λίπος και ότι θα καθαρίσει τη μηχανή από το λίπος των προηγούμενων αλέσεων.
-Όταν υπολογίζετε τις μερίδες που θα σερβίρετε, να θυμάστε ότι το κρέας χάνει το 25% περίπου του βάρους του ωμό.
-Αφαιρέστε το δέρμα του κοτόπουλου, καθώς και το ορατό λίπος κάτω από αυτό, πριν το μαγειρέψετε. Η αφαίρεση γίνεται ευκολότερα, εάν χρησιμοποιήσετε χαρτοπετσέτες ή ένα καθαρό κομμάτι ύφασμα, με το οποίο θα πιάσετε το κοτόπουλο.
-Το φρέσκο ψάρι πρέπει να μαγειρεύεται δέκα λεπτά για κάθε 2,5 εκατοστά πάχους. Συνεχίστε για πέντε λεπτά ακόμη, αν το ψάρι είναι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τον τρόπο ψησίματος. Πάντως, το ψάρι είναι έτοιμο όταν είναι αδιαφανές και χωρίζεται εύκολα.
-Στην ομελέτα χρησιμοποιήστε έναν κρόκο και περισσότερα ασπράδια, ώστε να μειώσετε το λίπος και τη χοληστερίνη που θα λάβετε από τη βρώση της.
-Για να αφαιρέσετε το λάδι ή το αλατισμένο νερό από κονσέρβες (σολομού, τόνου ή σαρδέλας) στραγγίστε τες καλά, προσθέστε νερό στο κουτί και ξαναστραγγίστε το περιεχόμενο.
-Πριν από το μαγείρεμα, τυλίξτε σε αλουμινόχαρτο τις τροφές, για να διατηρήσουν τους χυμούς τους κατά το ψήσιμο. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε για περιτύλιγμα φύλλα από μαρούλι ή λάχανο.
-Μαγειρέψτε τα λαχανικά, ώσπου να γίνουν τρυφερά. Τα πολυμαγειρεμένα λαχανικά χάνουν σε νοστιμιά και θρεπτικές ουσίες. -Καθαρίστε τα μανιτάρια σκουπίζοντάς τα σε υγρή πετσέτα. Είναι απαραίτητο ένα γρήγορο ξέβγαλμα σε κρύο νερό, αλλά μην τα αφήσετε να μουσκέψουν, γιατί θα γίνουν πολύ μαλακά.
-Μειώστε τη χοληστερόλη βάζοντας περισσότερα λαχανικά και λιγότερα πουλερικά ή κρέας στις σούπες και στα βραστά.
-Αντί για κρέμα γάλακτος στο φαγητό και τις σαλάτες, χρησιμοποιήστε σκέτο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Έτσι, θα ελαττώσετε κατά πολύ τις θερμίδες και το ζωικό λίπος από το φαγητό σας, χωρίς να μειώσετε τη γευστική σας απόλαυση.
-Δώστε γλυκιά γεύση στο άπαχο ή με χαμηλά λιπαρά γιαούρτι αναμειγνύοντάς το με πολτό φρούτων. Είναι πιο υγιεινό και εύγευστο από το έτοιμο γιαούρτι με φρούτα.

 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.766
Κριτικές
61
Like
43.984
Πόντοι
22.785
όλα καλά εκτός από τα ......Mικροκύματα ,πρακτικό γρήγορο αλλά ....... καλό είναι ούτε για ζέσταμα να μην χρησιμοποιήτε . ;)

Kαλημέρα φίλε μου ...... γιά τα μικροκύματα έχεις άπόλυτη δίκιο, είναι ότι χειρότερο
καί δέν τό λέμε έσυ κι έγω  έχουνε γίνη πάμπολες μελέτες γιά τό έν λόγω θέμα !!
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.766
Κριτικές
61
Like
43.984
Πόντοι
22.785
ΑΥΓΟ !!

Το αυγό αποτελεί τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες σιδήρου.

Ένα μέτριο αυγό (περίπου 60γρ.) περιέχει 7 γρ. πρωτεΐνης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό περιέχεται στο ασπράδι, και παρέχει κατά μέσο όρο 70-80 θερμίδες. Η πρωτεΐνη του αυγού περιέχει όλα τα 9 ουσιώδη απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας και 2 αυγά παρέχουν τόση πρωτεΐνη όση 100γρ. κρέατος ή ψαριού. Η περιεκτικότητά του σε λίπος είναι 7γρ. -τα περισσότερα από αυτά περιέχονται στο κρόκο και τα 2/3 των λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα. Η σύνθεση του αυγού σε λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία. Η χοληστερόλη που περιέχει ανέρχεται σε 190 γρ.

Ο μύθος που επικρατούσε παλαιότερα ότι το αυγό αυξάνει την χοληστερόλη έχει καταρριφθεί, αφού σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει πλήθος μελετών εδώ και μια δεκαετία. Το συμπέρασμα αυτών των μελετών είναι ότι η κατανάλωση αυγών ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αφού η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Φάνηκε δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει την χοληστερόλη και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερόλη των τροφών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα αυγά είναι μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης. Η χολίνη είναι ένα απαραίτητο συστατικό των λιπών που παίζει βασικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια στη χολίνη, ίχνη της οποίας βρίσκονται σε διάφορες τροφές. Το σώμα μας μπορεί να συνθέσει και από μόνο του τη χολίνη, αλλά η ποσότητα αυτή δεν επαρκεί και πρέπει να τη συμπληρώνουμε από τροφές.

Το ξεκίνημα της ημέρας με ένα αυγό, μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί κορεσμό και να βοηθά περισσότερο στο αδυνάτισμα, σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, όπως υποδεικνύουν έρευνες. Σε μελέτη, συμμετείχαν 160 υγιείς εθελοντές που βρίσκονταν σε υποθερμιδική δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα οι συμμετέχοντες έτρωγαν 2 αυγά στο πρωινό τους για 5 μέρες μέσα στην εβδομάδα, ενώ αυτοί της δεύτερης ομάδας έτρωγαν 1 ψωμάκι (bagel). Και τα δύο πρωινά περιείχαν τον ίδιο ακριβώς αριθμό θερμίδων. Τελικά, οι εθελοντές της πρώτης ομάδας, που έτρωγαν αυγά, έχασαν το διπλάσιο βάρος σε σύγκριση με τους άλλους και σημειώθηκε κατά 83% μεγαλύτερη μείωση στην περιφέρεια της μέσης τους και μεγαλύτερη βελτίωση στα επίπεδα ενέργειας.

Εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, της «καλής» (HDL) και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης παρέμεινα τα ίδια και στις δυο ομάδες. Όπως έδειξαν και άλλες μελέτες, τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης (που διεγείρει το αίσθημα της πείνας), ήταν σημαντικά υψηλότερα στα άτομα που κατανάλωναν πρωινό με υδατάνθρακες. Παρατηρήθηκε, ότι η κατανάλωση αυγών το πρωί βοηθά στη μείωση κατανάλωσης θερμίδων έως και κατά 18% ημερησίως. Οι εθελοντές, που το πρωινό τους βασιζόταν στην πρωτεΐνη των αυγών κατανάλωσαν 112 λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό, σε σύγκριση με όσους είχαν φάει πρωινό με πολλούς υδατάνθρακες και στο τέλος της ημέρας είχαν καταναλώσει περίπου 400 θερμίδες λιγότερες.

Οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το αυξημένο αίσθημα κορεσμού της πείνας και η ενέργεια που προσφέρουν τα αυγά στον οργανισμό, βοηθάει όσους κάνουν δίαιτα να συμμορφώνονται καλύτερα στο πρόγραμμα που ακολουθούν. Η πρωτεΐνη των αυγών μπορεί να είναι καλύτερη στο να οδηγεί σε κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας έτσι την πείνα και την κατανάλωση φαγητού στα επόμενα γεύματα. Οι πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές δημιουργούν αίσθηση πληρότητας του στομάχου για περισσότερο χρόνο, μειώνοντας την επιθυμία για κατανάλωση επιπλέον τροφής. Για ανθρώπους που θέλουν να χάσουν λίγα κιλά, η αλλαγή του είδους της πρωτεΐνης στη διατροφή, παρά η ποσότητά της είναι μια ιδέα, που οι ερευνητές πιστεύουν ότι αξίζει περισσότερη έρευνα ως στρατηγική απώλειας βάρους.

Επειδή κάτι είναι καλό για την υγεία μας δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερο τρώμε, τόσο το καλύτερο. Δύο αυγά την ημέρα μερικές μέρες την εβδομάδα είναι ασφαλής και υγιής ποσότητα για τα περισσότερα άτομα. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να ισχύσει ότι ένα αυγό την ημέρα μπορεί άνετα να αποτελέσει τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής για τους υγιείς ενήλικους.

Style // Health //




 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.766
Κριτικές
61
Like
43.984
Πόντοι
22.785
Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού στην ρευματοειδή αρθρίτιδα !!

Το πράσινο τσάι αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό αφέψημα, που καταναλώνεται όλες τις εποχές του χρόνου. Η χρησιμότητα του είναι πολύπλευρη, δεδομένου ότι η κατανάλωσή του δεν προσθέτει θερμίδες στον οργανισμό, ενώ αποτελεί μέσο ενυδάτωσής του. Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως φλαβονοειδών, ενώ είναι πλούσιο σε Φθόριο, Μαγγάνιο, Κάλιο, Βιταμίνη B3, E και C. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αρκετές μελέτες που έχουν συνδέσει την κατανάλωσή του με θετικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Μια από αυτές είναι και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, και σπανιώτερα και διάφορα άλλα όργανα. Στο πλαίσιο επιδημιολογικής έρευνας για τις ρευματικές παθήσεις, που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών στο γενικό πληθυσμό σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Ελλάδος, μελετήθηκε ο επιπολασμός, δηλ. η συχνότητα, και η αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στο επίπεδο του γενικού πληθυσμού των ενηλίκων. Η συχνότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας βρέθηκε ότι ανέρχεται στο επίπεδο του 6,7‰ των ενηλίκων και ότι είναι τρεις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η αρθρίτιδα είναι η κύρια αιτία της αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι τόσο διαδεδομένη, ώστε πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με αυτή την ασθένεια.

Μελέτες έχουν δείξει:

ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αναστέλλει την παραγωγή χημειοκινών και μπορεί να είναι ένας πιθανός μηχανισμός για τον περιορισμό της συνολικής φλεγμονής και καταστροφής της άρθρωσης στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι (PGT), μεσολαβούν στην αντιαρθριτική δράση, μέσω της καταστολής τόσο των φλεγμονωδών κυτταροκινών IL-17 και των αντισώματων Bhsp65 σε συνδυασμό με την αύξηση των αντιφλεγμονωδών κυτταροκινών IL-10. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αυτή η πολλά υποσχόμενη αντιαρθριτική δράση του πράσινου τσαγιού θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, ως μια διαιτητική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε συνδυασμό με τα συμβατικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι το κλάσμα πολυφαινολικών ενώσεων από πράσινο τσάι, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να είναι χρήσιμο στην πρόληψη της εμφάνισης και της σοβαρότητας της αρθρίτιδας (5).

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι το πράσινο τσάι περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται epigallocatechin-3-gallate (EGCG για συντομία). Η EGCG αναστέλλει την παραγωγή των μορίων που συμβάλλουν στη φλεγμονή και βλάβη των αρθρώσεων σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης η EGCG στο πράσινο τσάι καταστέλλει τη φλεγμονή στο συνδετικό ιστό των πασχόντων από αρθρίτιδα.

Εν κατακλείδι, η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών πράσινο τσαγιού την ημέρα θα σας επιτρέψουν να έχετε τα οφέλη των αντιοξειδωτικών και τη θετική επίδραση που έχουν στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, εάν και θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η αντιαρθριτική του δράση.

Πηγή: mednutrition.gr
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.766
Κριτικές
61
Like
43.984
Πόντοι
22.785
Να δίνουμε ‘ζωή’ στα χρόνια μας !!!!!!!!!!!!!


Είναι αλήθεια ότι όσο μεγαλώνουμε καταλαβαίνουμε τα χρόνια να περνάνε πιο γρήγορα..

Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι πολυσύνθετα σε σχέση με τα δεδομένα του τρόπου ζωής που κυριαρχεί, τον οποίο πολλές φορές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν άνθρωποι τρίτης ηλικίας. Όμως, σήμερα η αύξηση του μέσου όρου ζωής, οφείλει να απασχολεί τους σχεδιαστές υγείας και πολιτικής. Είναι επίκαιρο το ζήτημα της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων στην ποιότητα ζωής, στην ποιότητα της παροχής υγείας σε ανθρώπους κυρίως τρίτης ηλικίας. Είναι επίκαιρο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η γήρανση του πληθυσμού είναι δεδομένη, άρα είναι και επιτακτική ανάγκη να προσμετρηθεί αυτό στο σχεδιασμό της αγοράς εργασίας, στο σχεδιασμό των ασφαλιστικών ταμείων κλπ κλπ..

Συνήθως, οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν με τις σύγχρονες δομές της κοινωνίας και πέφτουν θύματα της κατάθλιψης, κάτι που επιτείνεται αν έχουν χάσει τον/τη σύντροφό τους. Ατονούν προοδευτικά τα ποικίλα ενδιαφέροντα τους και πολύ συχνά αδιαφορούν για τον εαυτό τους και την διατροφή τους. Εξάλλου με την πάροδο του χρόνου, μία σειρά από αλλαγές επέρχονται στο ανθρώπινο σώμα, στη λειτουργία των οργάνων του και στη φυσική επίδοση του. Οι βιολογικές αυτές αλλαγές είναι αναπόφευκτες, αλλά υπάρχει διαφορά στο ρυθμό φθοράς από οργανισμό σε οργανισμό.

Οι παράγοντες από τα τους οποίους εξαρτάται ο ρυθμός φθοράς του οργανισμού είναι:
1.Κληρονομικότητα
2.Τρόπος ζωής του ατόμου
3.Σωματική δραστηριότατα
4.Οι ασθένειες που πέρασε το άτομο κατά την διάρκεια της ζωής του
5.Η διατροφή του

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω τροποποιήσιμα είναι η σωματική δραστηριότητα και η διατροφή. Οπότε φαντάζει ιδιαίτερα σπουδαίο να ασχοληθείτε με αυτά τα δύο ζητήματα μαζί, εδραιώνοντας έναν τρόπο ζωής.. πολλοί από εσάς μπορεί ήδη να το έχετε καταφέρει, άλλωστε ελεύθερος χρόνος υπάρχει!

Δικαίωμα στη ζωή!!

Ξυπνήστε!!!

Τι κι αν αυξάνονται τα χρόνια; Η ηλικία μας είναι μέσα στη ψυχή μας. Είσαι όσο χρονών νοιώθεις. Το δικαίωμα στη ζωή ισχύει και για σας.

Σκεφτείτε μήπως υπάρχει κάποιο παλιό σας χόμπι που θα θέλατε να συνεχίσετε ή κάτι άλλο που ποτέ ως τώρα δεν είχατε το χρόνο να ασχοληθείτε.Ασχοληθείτε με τον κήπο, κανονίστε ταξίδια με groups, κάντε περιπάτους, παίξτε με τα εγγόνια σας.

Η άσκηση βοηθά να διατηρούνται γερά τα κόκαλά σας και να προστατεύετε την υγειά σας απολαμβάνοντας παράλληλα τον καθαρό αέρα.

Κι αν ακόμη δεν μπορείτε να ασκηθείτε, συνδυάστε τα ψώνια σας με ένα περίπατο. Αν δυσκολεύεστε να βγείτε μόνοι σας βγείτε με ένα φίλο ή ένα γείτονα.

Καλό φαγητό - Καλή υγεία

Η καλή και σωστή διατροφή μπορεί να παρατείνει τη ζωή, αλλά κυρίως να βελτιώσει την ποιότητά της. Φυσικά όσο νωρίτερα την ακολουθήσει κανείς, τόσο καλύτερα. Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά.

Στην κακή διατροφή των ηλικιωμένων οφείλονται η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός (μειωμένο βάρος) Η ανίχνευση του υποσιτισμού είναι δύσκολη και το ίδιο ισχύει και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Μία σωστή διατροφή που θα αποτελείται από: Γάλα - τυρί - γιαούρτι- δημητριακά -κρέας - ψάρι - αυγά - όσπρια- Λάδι- λίπη- φρούτα και λαχανικά, βοηθά στην υγιή κατάσταση του σώματος.

Συμβουλές προς...μεγαλύτερους

Για καλή υγεία και μακροζωία προσπαθήστε κάθε μέρα η δίαιτά σας να περιέχει τουλάχιστον 6 ποτήρια υγρά, ώστε να μην αφυδατωθείτε.

Η αποφυγή λιπαρών, τηγανητών, καρυκευμάτων, ξηρών καρπών, βοηθά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η ποικιλία τροφίμων και τα μικρά- πολλά γεύματα βοηθούν και στα άτομα που έχει μειωθεί ή όρεξή τους. Εάν έχετε τέτοιο πρόβλημα προσπαθήστε συχνά να τρώτε μαζί με φίλους. Η ευχάριστη παρέα θα σας κάνει καλό . Τα πλούσια σε γάλα γεύματα, οι ξηροί καρποί, οι μαρμελάδες, το φυστικοβούτυρο, τα παγωτά, τα γλυκά βοηθούν στην αύξηση βάρους, μα πρέπει παράλληλα να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή λόγω του λίπους.

Γενικές Αρχές προς τήρηση
•Τρωτε αργά και μασάτε καλά
•Προσέξτε τις βαριές σάλτσες
•Προτιμάτε μαλακές τροφές
•Πίνετε αρκετό νερό
•Τρώτε ποικιλία τροφίμων

Τηρώντας τις παραπάνω αρχές, κάνετε ένα σημαντικό βήμα για το σώμα σας αλλά και για την υγεία σας. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το καλό και ισορροπημένο φαγητό σας προφυλάσσει από τις ασθένειες.

Όταν το πρόβλημα είναι οικονομικό.

Δυστυχώς οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, δεν έχουν άλλες αποδοχές, παρά μόνο στην σύνταξή τους. Προσπαθώντας να έχουν χρήματα για κάτι απρόβλεπτο, συχνά δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα στη διατροφή τους. Καιρός να μάθουμε πως η οικονομία είναι εφικτήακολουθώντας, ακολουθώντας μία σωστή διατροφή.

Πως μπορείτε να το πετύχετε;
•Τρώτε αρκετά λαχανικά και λαδερά φαγητά με πατάτες, όσπρια, φασολάκια κτλ.
•Τα λαχανικά αν ζείτε στην εξοχή μπορείτε να τα καλλιεργείτε
•Τα αυγά και τα ψάρια περιέχουν βιταμίνη D και είναι καλές πηγές πρωτεΐνης. Αν τα ψάρι δεν τα αντέχει το πορτοφόλι σας προτιμήστε τα κατεψυγμένα, είναι ασφαλή
•Το κρέας είναι υψηλής χρηματικής και θρεπτικής αξίας αλλά τα συστατικά του μπορούν να βρεθούν και σε άλλα φαγητά πιο φθηνά, όπως η σόγια και τα προϊόντα της.

Κάντε συνδυασμούς, πχ
•λαχανικά +όσπρια
•λαχανικά +δημητριακά/αμυλώδη

Κοιτώντας το μέλλον....

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών αλλά και του τρόπου ζωής σας πρέπει να είναι μία πρόκληση για σας. Πρέπει να είναι πρόκληση, γιατί σας ξαναδίνει το δικαίωμά σας στη ζωή, μα πάνω από όλα προσθέτει "ζωή στα χρόνια σας"!!
 

matzafasoula

Μέλος
Εγγρ.
16 Νοε 2012
Μηνύματα
1.247
Like
875
Πόντοι
96
[size=16pt]Να δίνουμε ‘ζωή’ στα χρόνια μας !!!!!!!!!!!!!![/size]


Είναι αλήθεια ότι όσο μεγαλώνουμε καταλαβαίνουμε τα χρόνια να περνάνε πιο γρήγορα..

Να κόψεις τον πληθυντικό και να εκπροσωπείς μόνο εσένα και τον εαυτό σου.

- Γιατρέ μου, έχω καρκίνο και θα ζήσω μόνο μιά βδομάδα. Τι να κάνω για να ζήσω περισσότερο?

- Να κόψεις τα τσιγάρα, τα ποτά και τις γυναίκες

- Γιατρέ μου, αν τα κάνω αυτά, θα ζήσω περισσότερο?

- Οχι, αλλά θα σου φανεί αιώνας


Οπως λέμε θα πεθάνεις υγιής..
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.766
Κριτικές
61
Like
43.984
Πόντοι
22.785
Να κόψεις τον πληθυντικό και να εκπροσωπείς μόνο εσένα και τον εαυτό σου.

- Γιατρέ μου, έχω καρκίνο και θα ζήσω μόνο μιά βδομάδα. Τι να κάνω για να ζήσω περισσότερο?

- Να κόψεις τα τσιγάρα, τα ποτά και τις γυναίκες

- Γιατρέ μου, αν τα κάνω αυτά, θα ζήσω περισσότερο?

- Οχι, αλλά θα σου φανεί αιώνας


Οπως λέμε θα πεθάνεις υγιής..

Αν και τάχω βαρεθεί όλα αυτά θα σου πω πως η "ψυχανάλυση" δεν αφορά μόνο 'εσένα, τον μεσήλικα δηλαδή που βαράει τα πλήκτρα πίσω από μια όθόνη......

Ή ίκανότητα χειρισμού του λόγου, δεν σε νομιμοποιεί και δεν αρκεί από μόνη της σε ένα μέσο το οποίο μπορεί νά σου έπιτρέπει να ξεγελάς αλλά όχι να κρύβεσαι........

Η λογική είναι άπλά κάποιοι κανόνες, που ο καθένας τους διευρήνει άνάλογα με τις έμπειρίες του......

Καλό πρωινό άγαπητε ..και τα σέβη μου, άπο ένα χαζό μέλος τής έν λόγω κοινότητος !!!!!!!!!!!
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.766
Κριτικές
61
Like
43.984
Πόντοι
22.785
Γερή καρδιά με απλές κινήσεις !!!!


Το 80% των κρουσμάτων πρόωρης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικών μπορούν να προληφθούν
Χοληστερόλη, κορεσμένο λίπος, αλάτι, ω3 λιπαρά, φρούτα, λαχανικά, όλα είναι έννοιες συνδεδεμένες είτε θετικά, είτε αρνητικά με την υγεία της καρδιάς. Και μπορεί το DNA να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ωστόσο, όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως τα «κλειδιά» για την αντιμετώπισή τους είναι η πρόληψη και η αλλαγή του τρόπου ζωής.

Όπως επιβεβαιώνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την εποχή που το 50% των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα, το 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν..

Το νάτριο, το βασικό συστατικό του αλατιού: Συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την εμφάνιση της υπέρτασης, παράγοντες που επιβαρύνουν και την υγεία της καρδιάς. Η ποσότητα αλατιού που συστήνεται να καταναλώνουμε είναι μικρότερη από ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, ενώ φαίνεται ότι τόσο ως ενήλικες όσο και τα παιδιά μας ξεπερνάμε κατά πολύ τη συνιστώμενη αυτή ποσότητα.

Κορεσμένα λίπη: Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα όπως το ζωικό βούτυρο, τα λιπαρά κρέατα, καθώς και σε πολλά έτοιμα φαγητά, κέικ, γλυκά και αρτοσκευάσματα. Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών είναι συνδεδεμένη με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ελαιόλαδο: Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών της διατροφής από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλει στη μείωση των επίπεδων της «κακής» χοληστερόλης (LDL), προστατεύοντας έτσι και την καρδιά. Το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη E, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Παρά τη θετική του σύσταση όμως, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή και στην ποσότητα ελαιολάδου που καταναλώνουμε, καθώς ανήκει στην κατηγορία του λίπους, συστατικό που αποδίδει αρκετές θερμίδες.

Ω-3 για καλή καρδιά: Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τις ευεργετικές ιδιότητές τους, τη βελτίωση δηλαδή των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα ω-3 βρίσκονται στα ψάρια, σε ξηρούς καρπούς και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως οι μαλακές μαργαρίνες.

Φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Φροντίστε να καταναλώνετε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων ημερησίως.

Η άσκηση ως «σύμμαχος»: Ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών. Υπολογίζεται πως ασκούμενοι συστηματικά μειώνουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλικού κατά 35%. Αρκεί λοιπόν μισή ώρα άσκησης την ημέρα για πέντε τουλάχιστον ημέρες την εβδομάδα, προκειμένου να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Πηγή: nutrimed.gr
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom