Τωρα μη μου λες παπαριες...
Υπαρχει η αμελεια που το περιστατικο δεν ανηκει εκει, υπαρχει δολος και υπαρχει και το εγκλημα εκ προμελετης.
Αυτό που εξισωνω είναι το ξεκλειδωτο οπλο, με τα ξεκλείδωτα ροτβαιλερ, αν και λαθος μου γιατι με το οπλο υπαρχουν πιθανότητες να μην χτυπησει καποιος ενώ με τα σκυλια καμια...
Στον ποινικο μας κωδικα δεν υφισταται εννοια "εγκληματος εκ προμελετης".
Υπαρχει ΔΟΛΟΣ και ΑΜΕΛΕΙΑ. Η προμελετη ειναι μια θεωρητικη κατασκευη που απλως αποτελεί επιβαρυντικη περισταση του ηδη υπαρχοντος ΔΟΛΟΥ.
Δολος (πρωτου βαθμου, για να μιλαμε νομικα) σιγουρα δεν υπαρχει. Δεν ΕΠΙΔΙΩΞΕ το αποτελεσμα ο γέρος.
Παμε να δουμε αν υπαρχει ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΣ (μολονοτι καποιος εξυπνος το πρωι ελεγε οτι τον αγνοουσα, μετα απο 22 χρονια δικηγοριας και μου τον θυμισε αυτος...Ας ειναι).
Ενδεχομενος σημαινει να ΠΡΟΒΛΕΠΕΙΣ οτι το αποτελεσμα θα επελθει ως αναγκαια συνεπεια της πραξης σου και μολαταυτα, μολονοτι δεν το επιδιωκεις, προχωρας στην πραξη σου.
Κλασικο παραδειγμα.
Θελω να καψω την πεθερα μου και βαζω φωτια στο σπιτι.
Ξερω οτι μεσα ειναι και η γυναικα μου. Δεν θελω να καει εκεινη, ομως ξερω οτι αν βαλω φωτια θα καει κι αυτη. Και την βαζω, αποδεχομενος αυτο ως αναγκαια συνεπεια.
Πού βλεπεις κατι αναλογο στην περιπτωση μας?
Εκτος αν θελεις να ξεχασουμε νομικα, επιστημες, μελέτες, τα παντα, και να αποφασιζουμε με βαση ό,τι μας φαινεται "λογικο" κατα περιπτωση. Αυτο ομως αποτελεί ζούγκλα, γιατι ούτε βεβαια ολοι θεωρουν λογικο το ιδιο πραγμα, ουτε ειναι δυνατον να υπαρχει ανασφαλεια δικαιου και να μην ξερει ο αλλος για τι πραγμα θα κατηγορηθει καθε φορα.