Το τεράστιο πρόβλημα που απειλεί τους οξύρυγχους της Κασπίας και ιδίως το Belluga είναι η παράνομη αλιεία και όχι η νόμιμη-ελεγχόμενη αλιεία.
Οι ψαράδες οξύρυγχου έχουν ειδική άδεια, ψαρεύουν σε συγκεκριμένες περιόδους, συγκεκριμένο αριθμό οξύρυγχων, και με τις ενέργειές τους περισσότερο βοηθάνε στην επιβίωση των ψαριών παρά το αντίθετο.
Εκεί που γίνεται σφαγή είναι οι παράνομοι αλιείς.
Αυτοί σακατεύουν ανεξέλικτα τα ψάρια και προκαλούν πρόβλημα. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο στο Dagestan και τις Ρωσικής κυριαρχίας περιοχές, στο Ιράν γίνεται και εκεί μεγάλη σφαγή.
Το χαβιάρι όμως είναι πολύ, μα πολύ ευαίσθητο στη διατήρησή του. Απαιτεί κρύο. Από -4 C μέχρι +2 C σταθερά (προσοχή, ποτέ στη κατάψυξη !). Και περιορισμό της επαφής με το οξυγόνο διότι οξειδώνεται εύκολα και αποκτά μεταλλική γεύση.
Και επειδή στην παράνομη αλιεία οι συνθήκες διατήρησης, φύλαξης και μεταφοράς είναι κακές, το τελικό προϊόν είναι χαμηλής ποιότητας. Το κέλυφος του αυγού χάνει τη σφριγκυλότητά του, γίνετε λιγότερο τραγανό, χάνει υγρά, αλλοιώνεται η γεύση, αρχίζει και μυρίζει.
Αποφεύγετε λοιπόν χαβιάρι που σας φέρνουν γνωστοί και δήθεν φίλοι σε χαμηλές τιμές.
Με το να το αγοράζετε, συμβάλετε ουσιαστικά στην εξαφάνισή του, και από την άλλη αυτό που τρώτε δεν έχει ουδεμία σχέση με το μαγευτικό προϊόν που υποτίθεται ότι σας πουλάνε.