Οι Πολωνοί παινεύονται ότι από αυτούς φτιάχτηκε η πρώτη βότκα.
Εγώ διαφωνώ και το έχω ξαναπεί. Η βότκα μάλλον ξεκίνησε από τη Ρωσία και όχι από τη Πολωνία.
Αδιαμφισβήτητα όμως η Πολωνία είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς για δοκιμάσεις καλής ποιότητας βότκα.
Στο τελευταίο μου ταξίδι στη Βαρσοβία βεβαίως δεν παρέλειψα να επαναλάβω απολαυστικές καταδύσεις στη μαγεία της απολαυστικής βότκας.
Δοκίμασα πολλές. Οι περισσότερες μου ήταν ήδη γνωστές από παλιά, αλλά τώρα τις έκκρινα με πιο έμπειρη προσέγγιση.
Δεν θα πλατειάσω για να μην κουράσω.
Δεν καταδέχτηκα ούτε στιγμή να δοκιμάσω βότκες όπως η absolute και οι απομιμήσεις της, όπως η skyy, η grey goose, και γενικότερα τις βότκες-σκουπίδια των δυτικών χωρών.
Βεβαίως τις βότκες διαμάντια όπως τη Smirnoff Black και τη Rusky Standard τις είχα στη καθημερινή μου κατανάλωση.
Zubrowka
Κλασική βότκα της Πολωνίας. Γλυκιά, με μία περίεργη γεύση που παίρνει από το γρασίδι του Ευρωπαϊκού βίσωνα. Στα δάση γύρω από τη Βαρσοβία επιβιώνει ακόμα ο Ευρωπαϊκός βίσωνας. Το χόρτο με το οποίο τρέφεται χρησιμοποιείτε και για την προσθήκη αρώματος σε αυτή τη βότκα.
Την κρίνω μοναδική στη γεύση γιατί δεν της μοιάζει άλλη καμιά, και πολύ ενδιαφέρουσα. Πίνετε με χυμό μήλου, έτσι όπως μου είχε διδάξει μία πόρνη σε ένα μπουρδελάκι της Βαρσοβίας πριν από κάποια χρόνια. Προσοχή, χυμός κόκκινου μήλου, αυτός ο καφε-διαφανής, όχι χυμός πράσινου μήλου.
Chopin – Belvedere
Αυτές οι δύο θεωρούνται ως οι executive βότκες της Πολωνίας. Και όμως δεν είναι το ίδιο.
Η Chopin είναι δυνατή μεν, τραχιά δε. Κάνει αισθητή τη παρουσίας της στη πρώτη επαφή με το στόμα. Θυμίζει κάποιον φωνακλά χωριάτη που μόλις ήρθε. Προσωπικά την θεωρώ καλούτσικη και τίποτα παραπάνω.
Η Belvedere είναι άλλο πράμα. Δυνατή, αλλά στο δίνει να το καταλάβεις καμιά δεκαριά δευτερόλεπτα αφού την έχεις πιει. Είναι απαλή (smooth), διακριτική. Φαίνεται ότι τα φιλτραρίσματά της ήταν πολύ ποιοτικά. Μου δίνει την εντύπωση ότι έχουν χρησιμοποιήσει άνθρακα για το φιλτράρισμα, όπως κάνουν στη Smirnoff Black. Είναι προϊόν τεσσάρων αποστάξεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο παγκόσμιο διαγωνισμό βότκας το 2008 πήρε το πρώτο βραβείο.
Belvedere Intense
Καινούργια πρόταση της εταιρίας. Μόλις το 2009 κυκλοφόρησε στο εμπόριο. Δίνει 50 αλκοολικούς βαθμούς, είναι πιο δυνατή από τις κανονικές βότκες. Προσπάθεια απομίμησης της Smirnoff Blue θα έλεγε κάποιος. Και δεν θα είχε άδικο. Όμως το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Παραμένει απαλή, παρόλη την υπερβολική της δύναμη. Ακόμα και στους -20 βαθμούς όταν την καταναλώνεις σου δίνει να καταλάβεις τι έβαλες στο στόμα σου. Η δύναμή της όμως δεν είναι εκρηκτική, ένα μπαμ και μετά τέλος, όχι, είναι σταδιακή, συνεχώς αυξανόμενη, επιβλητική, αρρενωπή. Όταν θα πίνεις αυτή τη βότκα δεν θα ακούς τι σου λέει ο διπλανός σου. Θα είσαι συγκεντρωμένος σε αυτή. Να την περιφρονήσεις δεν σου επιτρέπει.
Δεν είναι μόνο ότι έχει περισσότερους αλκοολικούς βαθμούς. Το γεγονός ότι έχει λιγότερο νερό της δίνει ένα πιο πλούσιο κορμό. Είναι βότκα δύο αποστάξεων με χρήση άνθρακα, και αυτό φαίνεται. Οι μόλις δύο αποστάξεις της δίνουν ουσία, θυμίζουν πικρή σοκολάτα, κρέμα καραμελέ, και ίσως και δυνατά μπαχαρικά όπως λέει στο promotion. Η χρήση του άνθρακα στο φιλτράρισμα της δίνει μία βελούδινη υφή.
Βεβαίως η τιμής της είναι αυξημένη για βότκα. Να θυμίσω ότι οι βότκες γενικώς δεν είναι ακριβά ποτά. Και αυτό είναι ευτύχημα. Πρέπει να έχεις διακριτική γευστική ικανότητα για να αντιλαμβάνεσαι την ποιότητα. Η τιμή δεν θα στο πει. Υπάρχουν φτηνές βότκες που είναι διαμάντια, και ακριβές που είναι για πέταμα. Την τιμή της Belvedere Intense λοιπόν την αυξάνουν τεχνητά. Δεν θα την βρείτε να πωλείτε σε καταστήματα με αλκοόλ στη Βαρσοβία, ούτε σε σουπερμάρκετ, ούτε σε «delikatesy». Την δίνουν μόνο σε πολύ καλά μπαρ της πόλης, στα καλά ξενοδοχεία, και σε περιορισμένα καταστήματα. Έτσι δημιουργούνε το μύθο του δυσεύρετου και αυξάνουν την τιμή. Ευτυχώς πωλείτε στο αεροδρόμιο γιατί τους ενδιαφέρει η διαφήμιση στους ξένους.
Η Belvedere Intense ήταν η καλύτερη καινούργια βότκα που δοκίμασα σε αυτό το ταξίδι μου.
Νασντρόβια λοιπόν ! Και όχι Νασνταρόβια.