Ενα ενδιαφέρον άρθρο του Κ.Κετσετζόγλου στην μεταγραφική ενισχυση της ομάδας μας,στο
Το μεταγραφικό ντεμαράζ της ΑΕΚ στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου ήταν εντυπωσιακό. Η ομάδα έστω και στο παρά... ένα κατάφερε να αποκτήσει έναν παίκτη πασπαρτού σε άμυνα και μεσαία γραμμή (Γιάχιτς), έναν καθαρό κεντρικό αμυντικό εν ονόματι Άρτσε(αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωσή του) και φυσικά τον επιθετικό Ζόνας που τα μηνύματα της απόκτησής του είναι θετικά. Πλέον ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει παίκτες στη διάθεσή του για όλες τις θέσεις. Παίκτες που μπορεί να διαχειριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε και ροτέισον να γίνεται χωρίς μεγάλες διαφορές στην απόδοση της ομάδας και να αλλάζει συστήματα ανάλογα τις απαιτήσεις κάθε αγώνα. Αν οι περισσότεροι παίκτες που απέκτησε η ΑΕΚ μετά τη μεταγραφή του Κυργιάκου στη Λίβερπουλ είχαν μπει στην ομάδα νωρίτερα τότε όλα θα ήταν ιδανικά και το στρώσιμο του συνόλου από τον προπονητή πιο σύντομο.
Πάμε όμως να δούμε τι έχει πλέον στα χέρια του ο προπονητής, πώς μπορεί να το αξιοποιήσει και σε ποιες θέσεις η ΑΕΚ έχει καταφέρει να ακολουθεί το νόμο του σύγχρονου ποδοσφαίρου: Να διαθέτει δηλαδή ποδοσφαιριστές που να έχουν τη δυνατότητα να έχουν περισσότερους από έναν ρόλους στο γήπεδο.
Όταν με το καλό κλείσει και ο Ζόνας τότε η ΑΕΚ έχει δύο ισάξιους επιθετικούς. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν να δούμε πολύ πιο συχνά στο μέλλον το 4-4-2 είτε «καθαρό» είτε σε «ρόμβο». Φυσικά ο προπονητής έχει δουλέψει το 4-2-3-1 και αναμένεται να το συνεχίσει να το κάνει.
Τα «πασπαρτού»
Έχουμε και λέμε: Γιάχτις, Σκόκο, Λεονάρντο, Γκερέιρο, Καφές και Νέμεθ. Αυτοί οι παίκτες μπορούν να καλύψουν περισσότερες από μία θέσεις. Και θα είναι αυτοί που ο Μπάγεβιτς θα υπολογίζει ιδιαίτερα. Ο Γιάχιτς παίζει σαν κεντρικός αμυντικός, αγωνίζεται ως αμυντικό χαφ και σε παιχνίδια που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στην άμυνα μπορεί να αγωνίζεται εκεί, έχοντας μπροστά του δύο πιο δημιουργικά χαφ. Ο Σκόκο παίζει παντού! Στο 4-4-2 στα άκρα και σαν δεύτερος επιθετικός. Στο 4-2-3-1 ή 4-1-2-3 σε οποιαδήποτε θέση όπου υπάρχει... τριάδα. Ο Λεονάρντο και ο Γκερέιρο είναι ακριβώς στην ίδια μοίρα με το Σκόκο, αν τους... ξεχάσουμε σαν δεύτερους επιθετικούς. Ο Καφές παίζει και σαν αμυντικός χαφ και σαν δεξί χαφ (σε ρόμβο) και σαν κρυφός επιθετικός που να μπορεί να πατά την αντίπαλη περιοχή. (Στην ΑΕΚ λείπει ένας παίκτης που να έρχεται από τα χαφ και από τον άξονα να πατά περιοχή. Έναν παίκτη δηλαδή Ντούντου ή Κατσουράνη). Όσον αφορά τον Νέμεθ τόσο σαν δεύτερος επιθετικός όσο και στο κέντρο πίσω από τον φορ, αλλά και πιο πλάγια, μπορεί να κάνει... όργια, διότι έχει διασκελισμό, ντρίμπλα και τελική πάσα. Την εκτελεστική του δεινότητα θα τη δούμε σε άλλα παιχνίδια... Σε αυτή την κατηγορία μπορούμε να βάλουμε και τον Σάββα Γκέντσογλου που μπορεί να αγωνιστεί στη φυσική του θέση που είναι αυτή του αμυντικού χαφ και σαν λύση λογίζεται ως κεντρικός αμυντικός.
Δύο (τουλάχιστον) παίκτες σε κάθε θέση
Στο δεξί άκρο της άμυνας με την απόκτηση του Αραούχο η ΑΕΚ αποκτά μία αξιόπιστη λύση σε μία θέση που είχε πρόβλημα. Πίσω από αυτόν έχει τον Νίκο Γεωργέα και ακόμη πιο πίσω τον Κουτρομάνο. Σαν λύση μπορεί να λογίζεται και ο Γιάχιτς. Στο κέντρο της άμυνας υπάρχει ο Βόσνιος, ο Άρτσε, ο Μαϊστόροβιτς, ο Ζεράλντο, ο Αλεξόπουλος που θα υπολογίζεται και αυτός από Γενάρη και ο Μανωλάς. Αν βγει η μεταγραφή Άρτσε και τα αμυντικά χαφ βοηθήσουν «καταστρέφοντας» το παιχνίδι του αντιπάλου η ΑΕΚ δεν θα έχει πρόβλημα σε πολλά παιχνίδια. Όλα όμως θα τα δούμε στο γήπεδο.
Από τα αριστερά ήρθε ο Καράμπελας και υπάρχει ο Χουανφράν. Τουλάχιστον έχει και σε αυτή τη θέση εναλλακτική λύση, ενώ μην ξεχνάμε και τον Γεωργέα. Στα αμυντικά χαφ υπάρχουν οι Μάκος, Καφές, Γιάχιτς, Ενσαλίβα, Γκέντσογλου, Γιαχάγια ακόμη και ο Ρίκκα. Μην ξεχνάμε και την παρουσία του Ταχτσίδη που όμως ο προπονητής τον υπολογίζει περισσότερο σαν επιτελικό χαφ. Σε πιο επιθετικό ρόλο η ΑΕΚ μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν ομάδα με την μεγαλύτερη πληρότητα (μένει να δούμε στο γήπεδο αν θα ανήκει στην κατηγορία και με τη μεγαλύτερη ποιότητα...).
Υπάρχουν οι Σκόκο, Λεονάρντο, Λαγός, Ιορντάκε, Χέρσι, Γκερέιρο, Μαντούκα, Ταχτσίδης και Νέμεθ. Πολλοί παίκτες για τουλάχιστον τρεις θέσεις. Ευχάριστος πονοκέφαλος όμως για τον προπονητή. Όσον αφορά τη γραμμή κρούσης η ΑΕΚ με Μπλάνκο και Ζόνας (εφόσον αποκτηθεί) θα είναι αχτύπητη (αρκεί να οι μέσοι να μεταφέρουν σε αυτούς συχνά τη μπάλα στα πόδια τους). Υπάρχουν επιπλέον οι λύσεις του Παυλή και φυσικά του Τζιμπούρ ο οποίος από τη στιγμή που είναι ακόμη στην ομάδα μπορεί κάποια στιγμή να υπολογιστεί από τον Μπάγεβιτς.
Στη θέση που η ΑΕΚ δείχνει να έχει μία αξιόπιστη λύση είναι του τερματοφύλακα. Ο Σάχα έχει... πάρει τη φανέλα σπίτι του και από εκει και μετά υπάρχει ο Αραμπατζής που θέλει παιχνίδια να πείσει και ο Λούκατς που θέλει πολύ δουλειά.
Αυτό λοιπόν είναι το φετινό ρόστερ της ΑΕΚ. Περιμένοντας τον Ζόνας και ευελπιστώντας όλα αυτά που υπάρχουν στο μυαλό να βγουν και στο γήπεδο. Δυνατότητες υπάρχουν, αξιοποιήσιμο υλικό επίσης. Σίγουρα η ΑΕΚ θα μπορούσε να ήταν καλύτερη σε κάποιες θέσεις, όμως με αυτό το ρόστερ έχει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μία ομάδα εξαιρετική. Αναζητείτε το «δέσιμο» όλων των παικτών και φυσικά τα αποτελέσματα...