Νέα

Προβλέψεις για την οικονομική κρίση

• Μέλος που άνοιξε το νήμα trikardos
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 3K
  • Εμφανίσεις 111K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Η οικονομική κατάσταση είναι αυτή που μας παρουσιάζουν;

• Είναι χειρότερη

Ψήφοι: 3 100,0%
  • Είναι καλύτερη

Ψήφοι: 0 0,0%
  • Είναι ακριβής

Ψήφοι: 0 0,0%

• Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    3

sirtimid

Μέλος
Εγγρ.
12 Ιουλ 2006
Like
5
Πόντοι
16
Στην συντονιστική των καταλήψεων των αγροτών είσαι ή σε έστειλε ο Πεταλουδίδης με το hedge fund του να σορτάρετε το Ευρώ ανά την υφήλιο;

(όταν μπαίνεις στα καφενεία των χωριών είπαμε τι κάνουν οι παπούδες που παίζουνε κολτσίνα: πιάνουν τα @@ τους).
Είναι τόσο γρήγορα τα τρακτέρ?

Και δεν σορτάρω τίποτα ... η δουλειά μου είναι ιδιαίτερα σημαντική και "απρόσβλητη", μου παρέχεις κάθε διευκόλυνση για να είμαι απερίσπαστος προς αυτήν ... και μου λες και ευχαριστώ...

Όσο για το τι πιάνουν οι παπούδες (αν καταλαβαίνω καλά πρόκειται για αυτό που όλοι οι υπόλοιποι ξέρουμε ως ...παππούδες), τι να σε κάνουμε αν δεν το πιστεύεις...

aigeas

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουλ 2009
Like
19
Πόντοι
166
''Η ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Η ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ'' τδε εφη τζεφρι προεκλογικα..τωρα πως γινεται και να αλλαζουμε και να βουλιαζουμε :think: :think: :think: :think:

aigeas

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουλ 2009
Like
19
Πόντοι
166
ο τζεφρι δεν ειναι καθολου καλος στο κρυφτο....ακομα ψαχνει τα 2δις που χρειαζονται και υπαρχουν κατα τον τζεφρι..αυτος ο χοντρος ολο ζαβολιες ειναι...

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Κριτικές
2
Like
2.725
Πόντοι
1.306
ο τζεφρι δεν ειναι καθολου καλος στο κρυφτο....ακομα ψαχνει τα 2δις που χρειζονται και υπαρχουν κατα τον τζεφρι..αυτος ο χοντρος ολο ζαβολιες ειναι...

τα έχει κρύψει καλά.. βρε τον χοντρό μας αποδείχτηκε πονηρός...

Tipos

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Μαρ 2006
Κριτικές
20
Like
2
Πόντοι
3.945
Ρε παιδιά έχω μερικές απορίες. Ενώ συμφωνώ στα περισσότερα από όσα λένε οι ειδικοί διαφωνώ στο δια ταύτα, εξηγούμαι:

Όταν σε πιάνουν από το λαιμό, όταν σε εκβιάζουν όπως γίνεται τους τελευταίους μήνες με τα spreads, τότε εσύ δεν μπορεί να αντιδράς όπως ακριβώς θέλουν (ή και προβλέπουν). Πρέπει κάπου να κάνεις μια τρίπλα, αλλιώς η κατάσταση δεν ανατρέπεται! Παραδείγματα:

1. Δεν καταλαβαίνω πχ γιατί πρέπει υποχρεωτικά να πουλάμε τα ομόλογα στις εμπορικές μας τράπεζες, που με τη σειρά τους τα καταθέτουν σαν εγγύηση στην ΕΚΤ για να δανείζονται? Δεν γίνεται να βγάλουμε από τη μέση το μεσάζοντα? Ας μου το εξηγήσει κάποιος ειδικός παρακαλώ.
2. Οι φωστήρες μας δεν καταλαβαίνουν ότι μερικά πράγματα πρώτα τα κάνεις και μετά τα αναγγέλεις?
  α. Με την είδηση για επικείμενη φορολόγηση των καταθέσεων έφυγαν περίπου 5δις την επόμενη μέρα και 10 δις συνολικά. Αυτά τα δις αυτή τη στιγμή λείπουν από το σύστημα και από τη ρευστότητα. Άντε να τα μαζέψεις πίσω...  :jerking: :jerking:
  β. Με την είδηση ότι πάμε για δανεισμό από τη Κίνα (κατα τη γνώμη μου σωστή κίνηση), ανέβηκαν τα spreads στο θεό! Αντίθετα αν το είχε κάνει και μετά το έλεγε, δηλαδή αν οι διάφοροι κερδοσκόποι έπαιρναν χαμπάρι ότι βρήκαμε ρευστό και από αλλού, τότε να δεις πως θα έκαναν ουρά να μας δανείσουν με το μισό επιτόκιο!
  γ. Με την είδηση ότι επίκειται αύξηση φορολογίας στα καύσιμα έχει στοκάρει όλη η αγορά. Όλες οι δεξαμενές είναι τίγκα! Αναρωτιέμαι είναι δυνατόν να προσδοκούν πρόσθετα έσοδα τη στιγμή που όλοι οι διανομείς είναι γεμάτοι για άλλους 6-8 μήνες?

Ταπεινή μου άποψη: Κάτι πρέπει να κάνουν πέραν του "politically / economically correct". Όσο παραμένουν μέσα στα προβλέψιμα πλαίσια, τόσο θα τρώμε τη μια φάπα μετά την άλλη.

aigeas

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουλ 2009
Like
19
Πόντοι
166
Ρε παιδιά έχω μερικές απορίες. Ενώ συμφωνώ στα περισσότερα από όσα λένε οι ειδικοί διαφωνώ στο δια ταύτα, εξηγούμαι:

Όταν σε πιάνουν από το λαιμό, όταν σε εκβιάζουν όπως γίνεται τους τελευταίους μήνες με τα spreads, τότε εσύ δεν μπορεί να αντιδράς όπως ακριβώς θέλουν (ή και προβλέπουν). Πρέπει κάπου να κάνεις μια τρίπλα, αλλιώς η κατάσταση δεν ανατρέπεται! Παραδείγματα:

1. Δεν καταλαβαίνω πχ γιατί πρέπει υποχρεωτικά να πουλάμε τα ομόλογα στις εμπορικές μας τράπεζες, που με τη σειρά τους τα καταθέτουν σαν εγγύηση στην ΕΚΤ για να δανείζονται? Δεν γίνεται να βγάλουμε από τη μέση το μεσάζοντα? Ας μου το εξηγήσει κάποιος ειδικός παρακαλώ.
2. Οι φωστήρες μας δεν καταλαβαίνουν ότι μερικά πράγματα πρώτα τα κάνεις και μετά τα αναγγέλεις?
  α. Με την είδηση για επικείμενη φορολόγηση των καταθέσεων έφυγαν περίπου 5δις την επόμενη μέρα και 10 δις συνολικά. Αυτά τα δις αυτή τη στιγμή λείπουν από το σύστημα και από τη ρευστότητα. Άντε να τα μαζέψεις πίσω...  :jerking: :jerking:
  β. Με την είδηση ότι πάμε για δανεισμό από τη Κίνα (κατα τη γνώμη μου σωστή κίνηση), ανέβηκαν τα spreads στο θεό! Αντίθετα αν το είχε κάνει και μετά το έλεγε, δηλαδή αν οι διάφοροι κερδοσκόποι έπαιρναν χαμπάρι ότι βρήκαμε ρευστό και από αλλού, τότε να δεις πως θα έκαναν ουρά να μας δανείσουν με το μισό επιτόκιο!
  γ. Με την είδηση ότι επίκειται αύξηση φορολογίας στα καύσιμα έχει στοκάρει όλη η αγορά. Όλες οι δεξαμενές είναι τίγκα! Αναρωτιέμαι είναι δυνατόν να προσδοκούν πρόσθετα έσοδα τη στιγμή που όλοι οι διανομείς είναι γεμάτοι για άλλους 6-8 μήνες?

Ταπεινή μου άποψη: Κάτι πρέπει να κάνουν πέραν του "politically / economically correct". Όσο παραμένουν μέσα στα προβλέψιμα πλαίσια, τόσο θα τρώμε τη μια φάπα μετά την άλλη.
γι' αυτο αναρωτιεμαι, πως και αλλαζουμε και βουλιαζουμε...

koproni65

Ανώτερος
Εγγρ.
12 Μαρ 2006
Κριτικές
21
Like
360
Πόντοι
5.795

φίλε τίπος οί αγορές λειτουργούν μέ τήν εξής λογική όπως αναφερα ποιο πάνω
είμαστε σίγουροι ότι οί ελλήνες θά πληρώσουν τά χρεη τους??τό νά αγοραζουμε ομολογα ελληνικά έχει κάποιο ρίσκο ...ενώ τά γερμανικά έχουν λιγότερο..
όπως είναι τό χρηματιστηριο που ανεβοκατεβαινουν οι τιμές,όπως είναι η αγορά τού χρυσού,πετρελαίου  κλπ..έτσι είναι καί η αγορά τών ομολογων...
ΓΙΑΤΙ νά αγορασουμε ελληνικά ομολογα??
τό νά βρίσκουμε ρευστό από κίνα ειναι λύση ανάγκης αλλά μήν νομίζεις ότι οί κινέζοι είναι χαζοί καί θά αγορ΄σουν ελληνικά ομολογα στήν ίδια τιμή μέ τά αγγλικά η γερμανικά??έχουν καί αυτοί τήν ανησυχια τους γιά την ελληνική οικονομια..
φυσικά γίνοντε παιχνίδια είς βάρος μας όπως γίνετε στό πετρελεο κλπ εκεί καταντίσαμε.δυστιχώς χρωστάμε πάρα πολλά...καί δέν φταίνε μόνο οί κυβερνήσεις μήν τά φορτώνουμε όλα στούς πολιτικούς..
φταίνε οί συνδικαλιστές,φταιει η νηοτροπια μας,
ο θεός νά μάς λυπηθεί ..βλέπω πολύ δύσκολες μέρες

ElftexTP

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
23 Ιουλ 2008
Κριτικές
22
Like
25
Πόντοι
616
δεν εχω αντιληφθει γιατι ειναι κακο να πουλησουμε ομολογα στους κινεζους. οι αμερικανοι μαλακες ειναι που πουλανε κυριως στη κινα?

memosan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
26 Οκτ 2006
Like
4
Πόντοι
166
Δυστυχως για τη χωρα, αποδεικνυεται περιτρανα οτι η κυβερνηση Τσαντ εχει ερθει με σαφεις οδηγιες!
1. την εξαθλιωση της Ελληνικης οικονομιας
2. Την παραχωρηση κυριαρχικων δικαιωματων στο ΔΝΤ
3. την αλλοιωση του ευρωπαϊκου πληθυσμου
4. την μετατροπη της χωρας σε δορυφορο των ΗΠΑ στην Ε.Ε.

Δεν ειναι τυχαιο, οτι 4 μηνες μετα την αναληψη, τα μονα πραγματα που επειγουν για την κυβερνηση ειναι η αμφισβητηση ολων των κερδοφορων για τη χωρα επενδυσεων (αγωγοι, κοσκο, κ.λ.π.) και η αμεση ελληνοποιηση 660000(αποτι ειπε χθες η υπουργος) αλλοδαπων οι οποιοι θα κλαταρουν το συστημα υγειας, τον οαεδ και τον προϋπολογισμο!
Βεβαια για την κυβερνηση, η κυκλοφορια των χρηματων του ΕΣΠΑ στην αγορα δεν ειναι μειζον ζητημα, χεστηκανε αμα κλεισουνε ολοι οι μικρομεσαιοι! Ειπαμε αυτο που επειγει ειναι η ελληνοποιηση των πακηδων!!!!
Ολα μα ΟΛΑ τα μετρα και οι εξαγγελιες, εχουνε επιζημια αποτελεσματα για την οικονομια! Τι να πρωτοπεις? τα ψεματα οτι δηθεν θα πιασουνε τις off shore? τις φημες για φορους στους τοκους που εδιωξαν 30 δις απο την Ελλαδα σε μερικες μερες? Την καθυστερηση του φορολογικου? την παυση η μειωση των ευρωπαϊκων κονδυλιων απο την αγορα? Την απειλη για γδυσιμο οποιου δηλωνει τα εισοδηματα του? τα πρασινα τελη που αντι να αυξησουν μειωσαν τα εσοδα? Τι????
Βρειτε μου ενα μετρο ή μια εξαγγελια που να εχει θετικα αποτελεσματα!!! Καμια δεν υπαρχει!!!!!!!

Και μεσα σε ολο αυτο το μπαχαλο, βγαινουνε τα μεγαλοστελεχη του ΠΑΣΟΚ να μας προϊδεασουνε οτι ενταξει δεν τρεχει και τιποτα αμα δανειστουμε απο το ΔΝΤ γιατι ετσι δε θα υπαρχει σταση πληρωμων αρα ολα καλα!!!! ΤΡΙΧΕΣ!!!!! ΨΕΜΑΤΑ!!!!! ΑΠΑΤΗ!!!!!!!!

Ακομη και για αποδεδειγμενα σκανδαλα, η κατα τα αλλα αδεκαστη δικαιοσυνη κλεινει τα ματια, επιτρεποντας στα λαμογια να εξαφανιστουν!!!! Ποσος κοσμακης εχασε τα λεφτα του απο το σκανδαλο της Ασπιδας? Ειδατε να εχει γινει κατι τοσο καιρο? Για να ειχατε εσεις ή εγω καθυστερησει 2 δοσεις δανειου σε μια τραπεζα! Για να χρωσταγαμε 100 ευρω στο ΤΕΒΕ? να δεις εκει ποσο γρηγορη ειναι η δικαιοσυνη!!! Ακομη και αυτο το παραδειγμα, δειχνει καθαρα τη διαθεση της κυβερνησης να εξαθλιωσει οικονομικα τον λαο και να τον κανει να δεχθει αδιαμαρτυρητα τις προδοσιες που ερχονται!!!

Μεσα στην ατυχια μας (μαλακια μας θα ελεγα που βγαλαμε τετοια κυβερνηση), ισως να σταθουμε και τυχεροι και να δεχθουμε την επιθεση αγαπης της Ε.Ε. (αλλοι μαλακες αυτοι) η οποια 10 χρονια μετα το Ευρω, δεν εχει καταφερει ακομη να φιαξει ενα μηχανισμο αντιμετωπισης των κερδοσκοπων!

Ουτως η άλλως, προετοιμαστειτε σιγουρα για καταπατηση τοσο των ατομικων οσο και των εθνικων σας δικαιωματων (στους γηγενεις αλλωστε δεν αναγνωριζονται ανθρωπινα δικαιωματα απο τους αριστερομαλακες), ετοιμαστειτε για ακομη χειροτερα συστηματα υγειας και παιδειας, για προτεραιοτητα σε ολα απο τους καινουριους κατασκευασμενους Ελληνες, και για ΦΤΩΧΙΑ!!!! Εχουνε βαλθει να στερεψουνε την αγορα ακομη και απο το τελευταιο ευρω!!!! Οι ανθρωποι εχουνε σχεδιο! Δε μπορει να ειναι τοσο μαλακες!!!!

Ηταν να μη βγει ο Τσαντ.....απο τη στιγμη που βγηκε ετοιμαστειτε να ξεχασετε την Ελλαδα οπως την ξερατε!!!Ειναι πλεον οφθαλμοφανες!!!

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Κριτικές
2
Like
2.725
Πόντοι
1.306
για οικονομία χώρου παραλέιπω το υπόλοιπο μήνυμα....

Ηταν να μη βγει ο Τσαντ.....απο τη στιγμη που βγηκε ετοιμαστειτε να ξεχασετε την Ελλαδα οπως την ξερατε!!!Ειναι πλεον οφθαλμοφανες!!!

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

το αβατάρ μου τα λέει με λίγα λόγια...

memosan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
26 Οκτ 2006
Like
4
Πόντοι
166
ρε τρυπα βαλε & την πηγη αφου εχεις κανει copy-paste..
ποθεν το συμπερασμα οτι ειναι copy-paste? υπαρχουν και ανθρωποι που μπορουν να γραψουνε και μια κουβεντα παραπανω απο το "χου ρε" ξερεις...

ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
11 Σεπ 2008
Κριτικές
12
Like
0
Πόντοι
616

τις απαντήσεις τις δίνεις από μόνος σου....

δεν εχω αντιληφθει γιατι ειναι κακο να πουλησουμε ομολογα στους κινεζους. οι αμερικανοι μαλακες ειναι που πουλανε κυριως στη κινα?

καλύτερα να μην χρωστάς σε κινέζο, δεν έχεις ιδέα για τι είναι ικανοί.....

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ
θυμάται κανένας τις έλεγε ο προϋπολογισμός του 2009 που κατέθεσε στην Βουλή τον Νοέμβρη του 2008 ο Αλογοσκούφης;

• [li]Ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,7% για το 2009[/li]
    [li]Ανεργία 7,5%[/li]
    [li]Πληθωρισμός στο 3%[/li]
    [li]Δημοσιονομικό έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 2% (από 2,5% το 2008)[/li]

ΡΕ ΜΠΑΓΛΑΜΑΔΕΣ
Αν είχε πετύχει τους στόχους αυτούς η ΝΔ το 2009 θα ήμασταν εδώ που είμαστε τώρα;
Ποιός κυβερνούσε ΡΕ επί 10 μήνες την χώρα;

[size=20pt]ΠΟΙΟΣ ΠΗΓΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΠΟ 2% ΣΤΟ 12,7%;[/size]

Ο Γιωργάκης;

Sexpeare in Luv

Μέλος
Εγγρ.
25 Ιαν 2008
Like
2
Πόντοι
6
Οι αντικρουόμενες απόψεις 2 κορυφαίων οικονομολόγων (Keynes vs Hayek) σε σκηνικό ραπ μονομαχίας. :rockon: :rockon: :rockon:

Οι στίχοι γράφτηκαν από τον καθηγητή Οικονομικών του George Mason University  :2funny: :2funny: :2funny:

We’ve been going back and forth for a century
[Keynes] I want to steer markets,
[Hayek] I want them set free
There’s a boom and bust cycle and good reason to fear it
[Hayek] Blame low interest rates.
[Keynes] No… it’s the animal spirits
[Keynes Sings:]
John Maynard Keynes, wrote the book on modern macro
The man you need when the economy’s off track, [whoa]
Depression, recession now your question’s in session
Have a seat and I’ll school you in one simple lesson
BOOM, 1929 the big crash
We didn’t bounce back—economy’s in the trash
Persistent unemployment, the result of sticky wages
Waiting for recovery? Seriously? That’s outrageous!
I had a real plan any fool can understand
The advice, real simple—boost aggregate demand!
C, I, G, all together gets to Y
Make sure the total’s growing, watch the economy fly
You see it’s all about spending, hear the register cha-ching
Circular flow, the dough is everything
So if that flow is getting low, doesn’t matter the reason
We need more government spending, now it’s stimulus season
So forget about saving, get it straight out of your head
Like I said, in the long run—we’re all dead
Savings is destruction, that’s the paradox of thrift
Don’t keep money in your pocket, or that growth will never lift…
because…
Business is driven by the animal spirits
The bull and the bear, and there’s reason to fear its
Effects on capital investment, income and growth
That’s why the state should fill the gap with stimulus both…
The monetary and the fiscal, they’re equally correct
Public works, digging ditches, war has the same effect
Even a broken window helps the glass man have some wealth
The multiplier driving higher the economy’s health
And if the Central Bank’s interest rate policy tanks
A liquidity trap, that new money’s stuck in the banks!
Deficits could be the cure, you been looking for
Let the spending soar, now that you know the score
My General Theory’s made quite an impression
[a revolution] I transformed the econ profession
You know me, modesty, still I’m taking a bow
Say it loud, say it proud, we’re all Keynesians now
We’ve been goin’ back n forth for a century
[Keynes] I made my case, Freddie H
Listen up , Can you hear it?
Hayek sings:
I’ll begin in broad strokes, just like my friend Keynes
His theory conceals the mechanics of change,
That simple equation, too much aggregation
Ignores human action and motivation
And yet it continues as a justification
For bailouts and payoffs by pols with machinations
You provide them with cover to sell us a free lunch
Then all that we’re left with is debt, and a bunch
If you’re living high on that cheap credit hog
Don’t look for cure from the hair of the dog
Real savings come first if you want to invest
The market coordinates time with interest
Your focus on spending is pushing on thread
In the long run, my friend, it’s your theory that’s dead
So sorry there, buddy, if that sounds like invective
Prepared to get schooled in my Austrian perspective
[Hayek] I want them set fre
The place you should study isn’t the bust
It’s the boom that should make you feel leery, that’s the thrust
Of my theory, the capital structure is key.
Malinvestments wreck the economy
The boom gets started with an expansion of credit
The Fed sets rates low, are you starting to get it?
That new money is confused for real loanable funds
But it’s just inflation that’s driving the ones
Who invest in new projects like housing construction
The boom plants the seeds for its future destruction
The savings aren’t real, consumption’s up too
And the grasping for resources reveals there’s too few
So the boom turns to bust as the interest rates rise
With the costs of production, price signals were lies
The boom was a binge that’s a matter of fact
Now its devalued capital that makes up the slack.
Whether it’s the late twenties or two thousand and five
Booming bad investments, seems like they’d thrive
You must save to invest, don’t use the printing press
Or a bust will surely follow, an economy depressed
Your so-called “stimulus” will make things even worse
It’s just more of the same, more incentives perversed
And that credit crunch ain’t a liquidity trap
Just a broke banking system, I’m done, that’s a wrap.
[Keynes] No it’s the animal spirits

ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
11 Σεπ 2008
Κριτικές
12
Like
0
Πόντοι
616
Οι αντικρουόμενες απόψεις 2 κορυφαίων οικονομολόγων (Keynes vs Hayek) σε σκηνικό ραπ μονομαχίας. :rockon: :rockon: :rockon:

Οι στίχοι γράφτηκαν από τον καθηγητή Οικονομικών του George Mason University  :2funny: :2funny: :2funny:

[Keynes Sings:]
John Maynard Keynes, wrote the book on modern macro
The man you need when the economy’s off track, [whoa]
Depression, recession now your question’s in session
Have a seat and I’ll school you in one simple lesson
BOOM, 1929 the big crash
We didn’t bounce back—economy’s in the trash
Persistent unemployment, the result of sticky wages
Waiting for recovery? Seriously? That’s outrageous!
I had a real plan any fool can understand
The advice, real simple—boost aggregate demand!
C, I, G, all together gets to Y
Make sure the total’s growing, watch the economy fly
You see it’s all about spending, hear the register cha-ching
Circular flow, the dough is everything
So if that flow is getting low, doesn’t matter the reason
We need more government spending, now it’s stimulus season
So forget about saving, get it straight out of your head
Like I said, in the long run—we’re all dead
Savings is destruction, that’s the paradox of thrift
Don’t keep money in your pocket, or that growth will never lift…
because…
Business is driven by the animal spirits
The bull and the bear, and there’s reason to fear its
Effects on capital investment, income and growth
That’s why the state should fill the gap with stimulus both…
The monetary and the fiscal, they’re equally correct
Public works, digging ditches, war has the same effect
Even a broken window helps the glass man have some wealth
The multiplier driving higher the economy’s health
And if the Central Bank’s interest rate policy tanks
A liquidity trap, that new money’s stuck in the banks!
Deficits could be the cure, you been looking for
Let the spending soar, now that you know the score
My General Theory’s made quite an impression
[a revolution] I transformed the econ profession
You know me, modesty, still I’m taking a bow
Say it loud, say it proud, we’re all Keynesians now
[Keynes] I made my case, Freddie H
Listen up , Can you hear it?
Hayek sings:
I’ll begin in broad strokes, just like my friend Keynes
His theory conceals the mechanics of change,
That simple equation, too much aggregation
Ignores human action and motivation
And yet it continues as a justification
For bailouts and payoffs by pols with machinations
You provide them with cover to sell us a free lunch
Then all that we’re left with is debt, and a bunch
If you’re living high on that cheap credit hog
Don’t look for cure from the hair of the dog
Real savings come first if you want to invest
The market coordinates time with interest
Your focus on spending is pushing on thread
In the long run, my friend, it’s your theory that’s dead
So sorry there, buddy, if that sounds like invective
Prepared to get schooled in my Austrian perspective
[Hayek] I want them set fre
The place you should study isn’t the bust
It’s the boom that should make you feel leery, that’s the thrust
Of my theory, the capital structure is key.
Malinvestments wreck the economy
The boom gets started with an expansion of credit
The Fed sets rates low, are you starting to get it?
That new money is confused for real loanable funds
But it’s just inflation that’s driving the ones
Who invest in new projects like housing construction
The boom plants the seeds for its future destruction
The savings aren’t real, consumption’s up too
And the grasping for resources reveals there’s too few
So the boom turns to bust as the interest rates rise
With the costs of production, price signals were lies
The boom was a binge that’s a matter of fact
Now its devalued capital that makes up the slack.
Whether it’s the late twenties or two thousand and five
Booming bad investments, seems like they’d thrive
You must save to invest, don’t use the printing press
Or a bust will surely follow, an economy depressed
Your so-called “stimulus” will make things even worse
It’s just more of the same, more incentives perversed
And that credit crunch ain’t a liquidity trap
Just a broke banking system, I’m done, that’s a wrap.
[Keynes] No it’s the animal spirits

γιατί δεν συμμετέχει και ο Γκαλμπρέιθ?  :cheesy:

tomcat00

Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2008
Κριτικές
1
Like
27
Πόντοι
16
Εσύ πάρε να διαβάσεις αυτό (το πολύ καλό άρθρο) μπας και σταματήσεις την υπονόμευση:

Ηθικοί κίνδυνοι στη χώρα του ευρώ
Του Γιωργου Παγουλατου*

Από την οπτική των Ευρωπαίων εταίρων, το κεντρικό «ηθικό» δίλημμα της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης ήταν το εξής: δικαιοσύνη ή διασφάλιση του συστήματος; Ας το περιγράψουμε με όρους ναυσιπλοΐας (από αλληλεγγύη στους φορολογικά δοκιμαζόμενους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής): έχεις μόλις καταπλεύσει με όλους τους κανόνες και δέσει ευγενικά το σκάφος σου στο λιμάνι όταν αντιλαμβάνεσαι ταχύπλοο να εισέρχεται με μεγάλη ταχύτητα, αγνοώντας θρασύτατα όλους τους κανόνες και προειδοποιήσεις, κατευθυνόμενο αδέξια προς μεγαλειώδη και καταστροφική πρόσκρουση, ακολουθούμενο σε κάποια απόσταση από παρόμοια σκάφη που πλέουν με εξίσου ανεύθυνο τρόπο. Ερώτηση: επεμβαίνεις, καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια, στραπατσάροντας και το δικό σου σκάφος για να τον σώσεις ή τον αφήνεις να προσκρούσει όπως του αξίζει ώστε να παραδειγματιστούν και οι επόμενοι; Και ποια θα ήταν η απάντηση αν η άγκυρά του έχει μπλεχτεί στη δική σου;

Η Ευρώπη έχει δίλημμα: η κρίση της Ελλάδας απειλεί τη συνοχή του ευρώ. Η λογική του παραδειγματισμού έδειξε αρχικά να υπερτερεί. «Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση αποκλειστικά με τις δικές της δυνάμεις» είναι η πάγια επωδός των κοινοτικών ηγετών και αξιωματούχων. Ομως, γρήγορα η καταρρακωμένη δημοσιονομική αξιοπιστία της Ελλάδας συναντήθηκε με τον τυχοδιωκτισμό των χρηματαγορών. Αρκεί μια δέσμευση επίσημη του Εκοφίν ότι χώρα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να χρεοκοπήσει, για να σταματήσουν οι «σορτάκηδες» του Λονδίνου την υποτιμητική κερδοσκοπία στα ελληνικά ομόλογα, με επιτόκια που θα άρμοζαν στην Αργεντινή και την Ουκρανία αλλά όχι σε χώρα του ευρώ. Αν αρνηθεί η Ε. Ε. τη διαβεβαίωση, παραμένει βαρύτατο το κόστος της ελληνικής χρηματοδότησης, αυξάνοντας την πιθανότητα μελλοντικής σωστικής επέμβασης. Αν την παράσχει, διευκολύνει την προσαρμογή, ενισχύει όμως τον «ηθικό κίνδυνο». Η σοβαρότητα των Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου και το κλίμα εθνικής συναίνεσης που διαμορφώνεται οδηγούν την Ευρώπη προς την πρώτη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι για μας μονόδρομος. Η μη εφαρμογή του θα σήμαινε ταπεινωτική διεθνή επιτήρηση και πολύ σκληρότερους όρους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμβιώνει στενά με την έννοια του «ηθικού κινδύνου» (moral hazard). Οικονομολόγοι και ασφαλιστές τον γνωρίζουν καλά. Οταν θεωρείς την προστασία εξασφαλισμένη, αμελείς τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης. Αν η διάσωσή σου είναι δεδομένη, συμπεριφέρεσαι ανεύθυνα αναλαμβάνοντας υπέρμετρα ρίσκα. Δεν σε νοιάζει πάρα πολύ αν τρακάρεις το αυτοκίνητο, όσο ξέρεις ότι είναι πλήρως ασφαλισμένο.

Μπαίνοντας στην ΟΝΕ η Ελλάδα αγόρασε το καλύτερο πρόγραμμα ασφάλισης που υπήρχε στην αγορά. Οποιος αμφιβάλλει, ας κοιτάξει πού βρίσκονται σήμερα, χωρίς το ευρώ, η Ουγγαρία και η Λεττονία μετά το χτύπημα της κρίσης. Η ασφάλεια του ευρώ μάς προστάτευσε από καταστροφικές συναλλαγματικές επιθέσεις.

Ομως, η συμμετοχή μας στο ευρώ αύξησε τον ηθικό κίνδυνο. Στην εποχή της δραχμής όποτε οι εξαγωγές έπεφταν δυσανάλογα σε σχέση με τις εισαγωγές χτυπούσε συναγερμός. Ακολουθούσε υποτίμηση του νομίσματος, που μας έκανε όλους φτωχότερους αλλά διόρθωνε την ανισορροπία. Οταν το 2008 το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έφτανε το ιλιγγιώδες 14%, η κυβέρνηση Καραμανλή εξακολουθούσε να μοιράζει χρήματα καλλιεργώντας τον μύθο της ισχυρής οικονομίας. Το ευρώ ήταν η μεγαλύτερη κατάκτηση για μια οικονομία χρόνιας νομισματικής αστάθειας όπως η δική μας. Ομως εξασθένησε το σύστημα συναγερμού και τους μηχανισμούς αυτοδιόρθωσης. Η διόρθωση έγινε μέρος πολιτικής διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες.

Η ΟΝΕ απέδειξε ότι μπορείς να παραβιάζεις το Σύμφωνο Σταθερότητας. Δεν μπορείς όμως να παραβιάζεις τον νόμο της βαρύτητας. Η ασφάλεια του ευρώ δεν σημαίνει ότι μια οικονομία μπορεί στο διηνεκές να συνεχίζει να εισάγει χωρίς να εξάγει, να καταναλώνει χωρίς να παράγει και να δανείζεται χωρίς να αποπληρώνει. Το αύριο -στο όνομα του οποίου τα δυσάρεστα αναβάλλονταν- είναι τώρα εδώ, μαζί μας.

Ηθικός κίνδυνος προκύπτει όταν δεν αναλαμβάνεις τις πλήρεις ευθύνες και συνέπειες των πράξεών σου, γνωρίζοντας ότι υπάρχει κάποιος άλλος για να σε ξελασπώσει. Το διαχρονικό ελληνικό κράτος δεν έχει πολλές επιτυχίες, σε ένα όμως πράγμα υπήρξε αξεπέραστο: έχει τελειοποιήσει την τέχνη τού να περνάει τον λογαριασμό στον επόμενο.

Για κάθε χώρα με σοβαρό κράτος και υπεύθυνο πολιτικό σύστημα το ευρώ παρέχει τεράστιες ευκαιρίες. Στην Ελλάδα των παραποιημένων αριθμών, των υπουργών - κομματαρχών, των συντεχνιών, των κολλητών και των κουμπάρων, το ευρώ χρησίμευσε ως τεράστια ομπρέλα συγκάλυψης δομικών αδυναμιών. Οι κυβερνήσεις μας μετέφεραν το κόστος της κρατικής σπατάλης κατευθείαν στο χρέος - δηλαδή στην επόμενη κυβέρνηση και στην επόμενη γενιά. Οι κοινοτικές εισροές τούς έδιναν τη δυνατότητα να μεταμφιέζουν τη μεταρρυθμιστική απραξία σε οικονομική επιτυχία, όταν η μόνη πραγματική ανάπτυξη οφειλόταν κυρίως στα κοινοτικά κονδύλια. Η εξασφαλισμένη ΚΑΠ επέτρεπε σε υπουργούς - αγροτοπατέρες να μοιράζουν επιδοτήσεις, παραπέμποντας την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στις θεσσαλικές καλένδες.

Το μεγάλο ηθικό δίδαγμα αυτής της πολύπλευρης κρίσης είναι μια επιστροφή στα στοιχειώδη: οι επιλογές μας έχουν συνέπειες. Και τότε πληρώνουμε όλοι.

* Ο κ. Γ. Παγουλάτος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

κανε ενα υπεραστικο στον El- Erian - 8α το εκτιμησει

αυτοι οι ντενεκεδες διδασκουν στα Ελληνικα....ΑΕΙ;

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom