Να σας ρωτήσω ρε παιδιά επειδή είμαι άσχετος με αυτά τα πράγματα.
Η παλιά συνήθεια των παππούδων μας να αγοράζουν χρυσές λύρες υπάρχει ακόμα ;
Έχει κάποιο νόημα ;
Από πού μπορείς να αγοράσεις χρυσές λύρες ; Πας στη τράπεζα κανονικά στο ταμείο και ζητάς ;
Και μετά πως τις πουλάς ; Πας πάλι στη τράπεζα στο ταμείο και τις δίνεις πίσω ;
Αν αγοράσεις χρυσές λύρες σου δίνουν κάποιο πιστοποιητικό ή μόνο τις λύρες ;
Έχει κανένας έγκυρες πληροφορίες για αυτή τη παλαιομοδίτικη επένδυση ;
Κατ' αρχήν Nearxos, για να μη ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε, η χρυσή λίρα (το νόμισμα) γράφεται με "ι", όχι με "υ".
Η "λύρα" με "υ" είναι μουσικό όργανο, όχι νόμισμα (Κρητική λύρα, κλπ). Από αυτή προέρχεται και η έκφραση "λυρικό άσμα", όπως και το αγγλικό "lyrics", που σημαίνει τα λόγια ένός άσματος.
Να σας πω λοιπόν ότι χρυσές λίρες αγοράζεις ελέυθερα πλέον από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου και είσαι όμως υποχρεωμένος (υποτίθεται) να πας να τις ξαναπουλήσεις, όταν αποφασίσεις να το κάνεις.
Η τιμή της παίζει κάθε μέρα (ανάλογα με την διεθνή τιμή του χρυσού, την τιμή ευρώ/δολλαρίου και δεν ξέρω και απο ποιούς άλλους παράγοντες).
Μειονέκτημα:
Η "απόσταση" μεταξύ τιμής αγοράς και πώλησης στην ΤτΕ είναι μεγάλη, περίπου 10 ή 12%.
Θα πρέπει δηλαδή να αγοράσεις τις λίρες σε περίοδο που είναι σημαντικά χαμηλά, ώστε να έχεις περιθώριο να βγάλεις κάτι, όταν πας να τους τις ξαναπουλήσεις.
Πλεονέκτημα (για αγορές από την ΤτΕ):
Σίγουρα δεν παίρνεις κάλπικες λίρες. Είναι εγγυημένες.
Στη σελίδα εδώ:
κάτω-κάτω μπορείτε να βλέπετε κάθε μέρα την τιμή της λίρας, και αυτή είναι η τιμή που πουλάει η ΤτΕ.
Προσωπικά είχα αγοράσει από την ΤτΕ κάποιες λίρες το Φεβρουάριο του 2004, και θυμάμαι ότι τις είχα πάρει γύρω στα 70 ευρώ τη μία.
Το είχα κάνει γιατί είχα παρατηρήσει τότε ότι η τιμή του χρυσού είχε (τότε) μείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, και σκέφτηκα ότι σύντομα θα ανέβαινε, οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία να αγοράσει κανείς λίρες.
Δε διαψεύστηκα.
Δεν πρόκειται για σημαντικά λεφτά, αλλά ήταν η πιό επιτυχημένη επένδυση που είχα κάνει ποτέ.
Δεν ξέρω αν τώρα είναι πάλι μια τέτοια περίοδος.
Δείτε στα δυο διαγράμματα που βάζω εδώ πως έχει διαμορφωθεί η τιμή του χρυσού τα τελευταία 5 χρόνια:
Το Μάρτιο του 2004 έκανε $400 η ουγγιά χρυσού, και το ευρώ 1,25 δολλάρια.
Άρα ο χρυσός έκανε 320 ευρώ η ουγγιά.
Σήμερα (Αυγ 2008) κάνει $840 η ουγγιά, και το ευρώ 1,47 δολλάρια.
Άρα ο χρυσός κάνει σήμερα 570 ευρώ η ουγγιά.
Νομίζω ότι είναι (ακόμα) υπερτιμημένος.
Βέβαια, το Μάρτιο 2008 είχε πιάσει τα 637 ευρώ η ουγγιά, αλλά αυτό ήταν παράλογη έξαρση, και δε μπορεί κανείς να κάνει "επενδύσεις" βασιζόμενος σε τέτοια περιστατικά.
Και το 570 δεν απέχει πολύ από το 637.
Συμπέρασμα: Δεν αγοράζουμε χρυσό αυτή την εποχή.
Υ.Γ:
Οι τιμές των διαγραμμάτων είναι: Δολλάρια/ουγγιά για το χρυσό, και Δολλάρια/ευρώ για το νόμισμα.