Νέα

Πώληση σπιτιού

• Μέλος που άνοιξε το νήμα koukos0000
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 33
  • Εμφανίσεις 3K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

koukos0000

Μέλος
Εγγρ.
4 Μαΐ 2007
Like
243
Πόντοι
26
μαγκες καλησπερα.για ακομα μια φορα θα ζητησω τη βοηθεια της παρεας μας.μπορει να μου πει καποιος αν γνωριζει ποσο ειναι η νομιμη προκαταβολη που πρεπει να παρει η να δωσει καποιος για αγορα ακινητου?

AntonisAnt2

Μέλος
Εγγρ.
19 Αυγ 2017
Κριτικές
1
Like
531
Πόντοι
96
δεν νομιζω να υπαρχει "νομιμη" προκαταβολη ... οτι συμφωνησουν οι δυο πλευρες ... ο πωλητης για να μην πουλησει το ακινητο σε αλλον ... ο αγοραστης για να δεσμευτει οτι θα το αγορασει ... συνηθως παιζει 5-10% της αξιας του ακινητου ... προσοχη ... δινεται μονο με υπογραφη συμφωνητικου απο δικηγορο/συμβολαιογραφο

Mpanana Dole

Μέλος
Εγγρ.
27 Αυγ 2014
Like
756
Πόντοι
81
Συνήθως ειναι 5.000 - 10.000. Αυτό αποφασίζεται μεταξύ σας.

pathfinder3

Μέλος
Εγγρ.
19 Δεκ 2018
Κριτικές
1
Like
166
Πόντοι
0
τύπε,

(1) "νόμιμη" προκαταβολή, υπό την έννοια ότι αν αυτή δεν δοθεί τότε είναι "παράνομη", δεν υπάρχει. Ό,τι συμφωνήσουν οι συμβαλλόμενοι (πωλητής και αγοραστής) ως εύλογο τότε είναι νόμιμο!

(2) αυτό που ορίζεις "προκαταβολή" είναι ουσιαστικά ο "αρραβώνας" του Αστικού Κώδικα (ΑΚ 402):
Αν κατά την κατάρτιση της σύμβασης δόθηκε αρραβώνας, εφόσον δεν ορίστηκε τίποτε άλλο, θεωρείται ότι δόθηκε για την κάλυψη της ζημίας από τη μη εκτέλεση της σύμβασης.

(3) τύχη του "αρραβώνα" κατά τον Αστικό Κώδικα (ΑΚ 403):
Ο υπαίτιος για τη μη εκτέλεση της σύμβασης χάνει τον αρραβώνα που έδωσε ή αποδίδει διπλάσιο αυτόν που έλαβε. Σε περίπτωση αμφιβολίας δεν αποκλείεται υποχρέωση για περαιτέρω αποζημίωση, που μειώνεται όμως κατά το ποσό του αρραβώνα.

(4) ο "αρραβώνας" είναι παρεπόμενη συμφωνία. Η κύρια συμφωνία είναι η πώληση, η οποία πρέπει να λάβει τον απαιτούμενο τύπο (του συμβολαιογραφικού εγγράφου) για να έχει ισχύ (και άρα δικαστικά αξιώσιμη σε περίπτωση αθέτησης). Τόσο η τελική σύμβαση όσο και το προσύμφωνο απαιτούν την τήρηση τύπου (του συμβολαιογραφικού εγγράφου, ΑΚ 166, 369, 1033).

Συνοψίζοντας, στην πράξη όσο μεγαλύτερο είναι το τίμημα τόσο μεγαλύτερος και ο αρραβώνας.

manaconda13

Σπουδαίος
Εγγρ.
30 Νοε 2010
Κριτικές
24
Like
2.439
Πόντοι
3.187
Συγγενής μου, για σπίτι αξίας 50κ, πήρε 2000

SatoshiNakamoto

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Οκτ 2015
Κριτικές
35
Like
6.129
Πόντοι
6.796
Δε δίνεις προκαταβολή αν δεν έχεις μιλήσει με συμβολαιογράφο και χωρίς να κάνεις προσύμφωνο με δικηγόρο... Από κει και πέρα όσα θες δίνεις προκαταβολή, είτε 3χιλ είτε 5χιλ είτε 10χιλ, εξαρτάται απ την αξία του ακινήτου αλλά δεν υπάρχει γενικός κανόνας, είναι μεταξύ πωλητή και αγοραστή..
Επισης πριν δόσεις προκαταβολή έχεις ψάξει στο υποθηκοφυλακειο μέσω δικηγόρου αν το σπίτι είναι καθαρό, δεν είναι υποθηκευμενο κτλ.. Επίσης με μηχανικό ότι δεν έχει κάποια παρανομία - αυθαιρεσία... Γιατί αν δόσεις ς προκαταβολή και δε το χεις ψάξει πρώτα με δικηγόρο και μηχανικό, παίζει να μπλέξει το θέμα..

pathfinder3

Μέλος
Εγγρ.
19 Δεκ 2018
Κριτικές
1
Like
166
Πόντοι
0
Ισχύει ό,τι αναφέρει ο Ampelale, απλώς αν, κατόπιν προσυμφώνου, αναδειχθεί κάποιο νομικό ελάττωμα, που δεν διορθώνεται, τότε σαφώς ο αγοραστής μπορεί να υπαναχωρήσει και να λάβει πίσω τον αρραβώνα που έχει δώσει.

Καντηλανάφτης

Ανώτερος
Εγγρ.
4 Σεπ 2019
Κριτικές
38
Like
4.855
Πόντοι
5.646
Όπως είπε και ο αμπελαλε

Έλεγχος πρώτα προκαταβολή μετά

Συνήθως γύρω στο 5 τοις εκατό

kontolagnos

Ανώτερος
Εγγρ.
2 Μαρ 2007
Κριτικές
1
Like
37.458
Πόντοι
6.256
Δε δίνεις προκαταβολή αν δεν έχεις μιλήσει με συμβολαιογράφο και χωρίς να κάνεις προσύμφωνο με δικηγόρο... Από κει και πέρα όσα θες δίνεις προκαταβολή, είτε 3χιλ είτε 5χιλ είτε 10χιλ, εξαρτάται απ την αξία του ακινήτου αλλά δεν υπάρχει γενικός κανόνας, είναι μεταξύ πωλητή και αγοραστή..
Επισης πριν δόσεις προκαταβολή έχεις ψάξει στο υποθηκοφυλακειο μέσω δικηγόρου αν το σπίτι είναι καθαρό, δεν είναι υποθηκευμενο κτλ.. Επίσης με μηχανικό ότι δεν έχει κάποια παρανομία - αυθαιρεσία... Γιατί αν δόσεις ς προκαταβολή και δε το χεις ψάξει πρώτα με δικηγόρο και μηχανικό, παίζει να μπλέξει το θέμα..
Σωστα και απαραιτητα όλα.

Οποιοι πηγαν να γλυτωσουν τα δικηγορικα κλπ εμπλεξαν.

Nubic

Μέγας
Εγγρ.
28 Οκτ 2019
Κριτικές
10
Like
16.225
Πόντοι
3.846
Για να γίνει πώληση χρειάζεται χαρτί από πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα για το ότι στο σπίτι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες (νομίζω λέγεται πιστοποιητικό κανονικότητας ή κάπως έτσι).
Αν πιστεύεις ότι θα υπάρξουν και άλλοι αγοραστές δώσε προκαταβολή για να μην το χάσεις.

markisiosLOG

Σπουδαίος
Εγγρ.
8 Μαΐ 2021
Κριτικές
40
Like
1.989
Πόντοι
2.391
Ολα με συμβολαιο και δεν υπαρχει ορισμενο ποσον αλλα εγω δεν θα εδινα περισσοτερο απο δυο χιλιαρικα

teaserman

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Νοε 2015
Κριτικές
1
Like
8.284
Πόντοι
2.306
O pathfinder τα ειπε ολα.
το προσυμφωνο νομιμοποιειται μονο ως συμβολαιογρσφικο εγγραφο και όχι ως απλο ιδιωτικο συμφωνητικο που συντασσει δικηγορος, όπως κάνουν οι περισσοτεροι.

Εκει μεσα καθοριζετε με τον αντισυμβαλλομενο και την προκαταβολη και πιθανες ρητρες αθετησης κλπ. ομως για να εχουν ισχυ πρεπει το εγγραφο να εχει συνταχθει ως προσυμφωνο της πωλησης σε συμβολαιογραφο.
Διαφορετικα αν αθετησει ο αντισυμβαλλομενος τις υποχρεωσεις του και τα «χαλασετε» θα παρεις τα λεφτα σου πισω με τις διαταξεις περι αδικαιολογητου πλουτισμου, κοινως «ζησε Μαη μου….»

• Like
Αντιδράσεις: abcxyz

Rand0m1

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Αυγ 2019
Κριτικές
1
Like
6.384
Πόντοι
2.356
μαγκες καλησπερα.για ακομα μια φορα θα ζητησω τη βοηθεια της παρεας μας.μπορει να μου πει καποιος αν γνωριζει ποσο ειναι η νομιμη προκαταβολη που πρεπει να παρει η να δωσει καποιος για αγορα ακινητου?
Δεν υπάρχει νόμιμη προκαταβολή ρε τύπε. Εξαρτάται από την περιοχή, το ακίνητο, την κατάσταση που βρίσκεται, το παρελθόν του ακινήτου, δεκάδες θέματα.

Αν θες πολύ να αγοράσεις, βάζεις μεσίτη. Τον καλύτερο της περιοχής. Αντίστοιχα αν θες πολύ να πουλήσεις, πάλι ψάχνεις να βρεις τον καλύτερο της περιοχής.

Μπορεί αυτό να είναι ταμπού στην Ελλαδάουα, αλλά ισχύει. Βρες τον καλύτερο και θα βρεις αυτό που ψάχνεις στην καλύτερη τιμή.

Αυτό έκανα εγώ τουλάχιστον.

socratis969

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
25 Φεβ 2021
Κριτικές
8
Like
711
Πόντοι
301
Δεν υπάρχει αλλά συνηθίζεται για αγορά έως 100κ να δίνεται από 2-5κ.

pathfinder3

Μέλος
Εγγρ.
19 Δεκ 2018
Κριτικές
1
Like
166
Πόντοι
0
@Nubic
Λέγεται Βεβαίωση Μηχανικού Ν.4495/17 (για μεταβίβαση ακινήτου)

Παράδειγμα για να γίνει αντιληπτή η πρακτική αξία του συμβολαιογραφικού προσυμφώνου:
Περίπτωση Α: Σε συμβολαιογραφικό προσύμφωνο ο αγοραστής δίνει προκαταβολή (αρραβώνα, ΑΚ 402, 403) ποσό 5.000€ στον πωλητή, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συλλογής των απαιτούμενων εγγράφων (δυστυχώς πολλά: κτηματολογικό διάγραμμα, βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ, βεβαίωση μηχανικού, ΠΕΑ, δηλώσεις φόρου, κλπ...). Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πωλητής υπαναχωρήσει της πώλησης, ο αγοραστής μπορεί (μεταξύ άλλων) είτε με το συμβολαιογραφικό προσύμφωνο (φυσικά κατόπιν δικαστικής απόφασης) να προχωρήσει στην (αναγκαστική, δηλαδή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του πωλητή) αγορά του ακινήτου είτε να αξιώσει και να λάβει το διπλάσιο της προκαταβολής (ήτοι 10.000€).

Περίπτωση Β: Σε απλό προσύμφωνο (που έχει δηλαδή τη μορφή του ιδιωτικού εγγράφου) ο αγοραστής δίνει προκαταβολή ποσό 5.000€ στον πωλητή, ώστε ομοίως να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συλλογής των απαιτούμενων εγγράφων. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πωλητής υπαναχωρήσει της πώλησης, ο αγοραστής μπορεί μονάχα να λάβει πίσω την προκαταβολή (5.000€) [όπως ορθά σημείωσε ο teaserman με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού).

Σκοπός του νομοθέτη ήταν να προστατέψει όλες τις πράξεις που σχετίζονται με ακίνητα, ακριβώς επειδή εσωκλείουν μεγάλες αξίες. Όποιος λοιπόν συγκλίνει στους προτεινόμενους τύπους (συμβολαιογραφικός εν προκειμένω) προστατεύεται πλήρως από τον νομοθέτη. Όποιος ακολουθεί de minimis πρακτικές, προστατεύεται αντίστοιχα... de minimis!

Υ.Γ. #1 Όλα τα ανωτέρω έχουν αξία δυστυχώς όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται ονομαστικά. Κατά τα λοιπά ...pacta sunt servanda (οι συμφωνίες γίνονται για να τηρούνται).
Υ.Γ. #2 Έχει πλάκα πάντως που είμαι μέλος από το 2018 και το πρώτο μου μήνυμα ήταν σε τέτοιο thread. Τις καλημέρες μου...

• Like
Αντιδράσεις: abcxyz

Cooper S

Σπουδαίος
Εγγρ.
24 Απρ 2021
Κριτικές
31
Like
3.987
Πόντοι
2.846
@Nubic
Λέγεται Βεβαίωση Μηχανικού Ν.4495/17 (για μεταβίβαση ακινήτου)

Παράδειγμα για να γίνει αντιληπτή η πρακτική αξία του συμβολαιογραφικού προσυμφώνου:
Περίπτωση Α: Σε συμβολαιογραφικό προσύμφωνο ο αγοραστής δίνει προκαταβολή (αρραβώνα, ΑΚ 402, 403) ποσό 5.000€ στον πωλητή, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συλλογής των απαιτούμενων εγγράφων (δυστυχώς πολλά: κτηματολογικό διάγραμμα, βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ, βεβαίωση μηχανικού, ΠΕΑ, δηλώσεις φόρου, κλπ...). Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πωλητής υπαναχωρήσει της πώλησης, ο αγοραστής μπορεί (μεταξύ άλλων) είτε με το συμβολαιογραφικό προσύμφωνο (φυσικά κατόπιν δικαστικής απόφασης) να προχωρήσει στην (αναγκαστική, δηλαδή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του πωλητή) αγορά του ακινήτου είτε να αξιώσει και να λάβει το διπλάσιο της προκαταβολής (ήτοι 10.000€).

Περίπτωση Β: Σε απλό προσύμφωνο (που έχει δηλαδή τη μορφή του ιδιωτικού εγγράφου) ο αγοραστής δίνει προκαταβολή ποσό 5.000€ στον πωλητή, ώστε ομοίως να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συλλογής των απαιτούμενων εγγράφων. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πωλητής υπαναχωρήσει της πώλησης, ο αγοραστής μπορεί μονάχα να λάβει πίσω την προκαταβολή (5.000€) [όπως ορθά σημείωσε ο teaserman με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού).

Σκοπός του νομοθέτη ήταν να προστατέψει όλες τις πράξεις που σχετίζονται με ακίνητα, ακριβώς επειδή εσωκλείουν μεγάλες αξίες. Όποιος λοιπόν συγκλίνει στους προτεινόμενους τύπους (συμβολαιογραφικός εν προκειμένω) προστατεύεται πλήρως από τον νομοθέτη. Όποιος ακολουθεί de minimis πρακτικές, προστατεύεται αντίστοιχα... de minimis!

Υ.Γ. #1 Όλα τα ανωτέρω έχουν αξία δυστυχώς όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται ονομαστικά. Κατά τα λοιπά ...pacta sunt servanda (οι συμφωνίες γίνονται για να τηρούνται).
Υ.Γ. #2 Έχει πλάκα πάντως που είμαι μέλος από το 2018 και το πρώτο μου μήνυμα ήταν σε τέτοιο thread. Τις καλημέρες μου...

Εσύ ξέρεις πολλά. Ενδιαφέρον ποστ

psarogiatros

Μέλος
Εγγρ.
2 Νοε 2018
Like
45
Πόντοι
0
Θέλω κι εγώ να ρωτήσω με την σειρά μου τους εξαιρετικούς συνομιλητές: Στην περίπτωση προσυμφώνου από αδαή πωλητή ο οποίος πήγε να το πουλήσει στο 1/3 της αξίας, δύναται μετά από 2-3 χρόνια απραξίας λόγω ανώτερης βίας, προβλημάτων υγείας, να προτείνει άλλη τιμή, υψηλότερη ο πωλητής;Έστω 80% της εκτιμώμενης αξίας από μεσίτη; Eκ των προτέρων ευχαριστώ τους άρχοντες συμφορουμίτες για τις ζουμερές συμβολές. Σώζουν ζωές!

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom