@Nubic
Λέγεται Βεβαίωση Μηχανικού Ν.4495/17 (για μεταβίβαση ακινήτου)
Παράδειγμα για να γίνει αντιληπτή η πρακτική αξία του συμβολαιογραφικού προσυμφώνου:
Περίπτωση Α: Σε συμβολαιογραφικό προσύμφωνο ο αγοραστής δίνει προκαταβολή (αρραβώνα, ΑΚ 402, 403) ποσό 5.000€ στον πωλητή, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συλλογής των απαιτούμενων εγγράφων (δυστυχώς πολλά: κτηματολογικό διάγραμμα, βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ, βεβαίωση μηχανικού, ΠΕΑ, δηλώσεις φόρου, κλπ...). Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πωλητής υπαναχωρήσει της πώλησης, ο αγοραστής μπορεί (μεταξύ άλλων) είτε με το συμβολαιογραφικό προσύμφωνο (φυσικά κατόπιν δικαστικής απόφασης) να προχωρήσει στην (αναγκαστική, δηλαδή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του πωλητή) αγορά του ακινήτου είτε να αξιώσει και να λάβει το διπλάσιο της προκαταβολής (ήτοι 10.000€).
Περίπτωση Β: Σε απλό προσύμφωνο (που έχει δηλαδή τη μορφή του ιδιωτικού εγγράφου) ο αγοραστής δίνει προκαταβολή ποσό 5.000€ στον πωλητή, ώστε ομοίως να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συλλογής των απαιτούμενων εγγράφων. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πωλητής υπαναχωρήσει της πώλησης, ο αγοραστής μπορεί μονάχα να λάβει πίσω την προκαταβολή (5.000€) [όπως ορθά σημείωσε ο
teaserman με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού).
Σκοπός του νομοθέτη ήταν να προστατέψει όλες τις πράξεις που σχετίζονται με ακίνητα, ακριβώς επειδή εσωκλείουν μεγάλες αξίες. Όποιος λοιπόν συγκλίνει στους προτεινόμενους τύπους (συμβολαιογραφικός εν προκειμένω) προστατεύεται πλήρως από τον νομοθέτη. Όποιος ακολουθεί de minimis πρακτικές, προστατεύεται αντίστοιχα... de minimis!
Υ.Γ. #1 Όλα τα ανωτέρω έχουν αξία δυστυχώς όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται ονομαστικά. Κατά τα λοιπά ...
pacta sunt servanda (οι συμφωνίες γίνονται για να τηρούνται).
Υ.Γ. #2 Έχει πλάκα πάντως που είμαι μέλος από το 2018 και το πρώτο μου μήνυμα ήταν σε τέτοιο thread. Τις καλημέρες μου...