sparkling_water
Σπουδαίος
- Εγγρ.
- 20 Μαρ 2010
- Κριτικές
- 11
- Like
- 171
- Πόντοι
- 2.287
Δεν σε καταλαβαίνω, τι από αυτά που έχεις στο μυαλό σου χρειάζεται κράτος για να υπάρξει; Κίνητρό; Δηλαδή χωρίς κράτος δεν έχω κίνητρο να περάσω καλά βγάζοντας λεφτά; Τι ρόλους και ευθύνες μοιράζει το κράτος; Αν θέλω να γίνω προγραμματιστής χρειάζομαι κράτος;Κρατα επιφυλαξεις και ξερω τι σου λεω. Δε μιλαω για αγορα. Αλλο αγορα γενικα. Αλλο Καπιταλισμος. Καπιταλισμος ειναι η διαδικασιας συσσωρευσης κεφαλαιο, αυτοαξιοποιησης του. Αυτο για να γινει απαιτουνται γερα "υποστηριγματα" απο εξισου ισχυρο και αρτια οργανωμενο κρατικο θεσμο. Ο Καπιταλισμος εδραζεται ουσιαστικα οχι τοσο στην ελευθερη συναινεση και αγορα, αλλο αν στα πλαισια της συντελειται. Εχει και αλλα στοιχεια, οπως πχ ενα αυστηρο και ξεκαθαρο συστημα καταμερισμου ρολων και ευθυνων, ενα συστημα απονομης ποινης και κινητρου, ως μεσο κινητοποιησης του ατομου για να μπει σε αυτη τη διαδικασια, αυστηρη προσηλωση στο σκοπο. Ειναι ενας "μυλος" που πρεπει να γυρναει συνεχως και πρεπει να εχει συνεσως πισω του το υποστηριγμα του κρατους. Αλλιως ο μυλος κολλαει και καταρρεει.
Δεν ξέρω πραγματικά τι έχεις στο μυαλό σου, δώσε μου χειροπιαστά παραδείγματα.
Όχι! Ποτέ δεν έγινε έτσι εκτός ίσως στην Αρχαία Αθήνα και πάλι κουτσά στραβά.Εσυ μιλας για θεσμο αγορας. Εχω τοσα κουκια, εχεις τοσα πορτοκαλια, σου δινω τοσα μου δινεις τοσα, τα βρισκουμε. Εμ δεν ειναι ετσι ομως. Αυτο το εκανε και ο πρωτογονος ανθρωπος το εκαναν ολοι.
Πάντα υπήρχαν φατρίες, κάστες, συνδικαλισμοί με δεσμούς στην εξουσία.
Η εξουσία δεν αφήνει ποτέ να ανταλλάξεις εθελοντικά πορτοκάλια με λεμόνια. Πάντα βάζει φραγμούς και ποσσοστώσεις. Έχεις να μου δώσεις ιστορικό παράδειγμα;
Θυμάμαι που διάβαζα για μια Γαλλική δικαστική διαμάχη που κάτι εστιάτορες πήγαν κάποιον άλλον εστιάτορα στο δικαστήριο επειδή μαγείρευε και πούλαγε κρέας μαζί με σάλτσα, ενώ έπρεπε να πουλάει μόνο κρέας ή μόνο σάλτσα (δεν θυμάμαι)! Αν είναι δυνατόν. Το κράτος ανακατεύεται πάντα.
Καπιταλισμός είναι η οικονομική έκφανση της ελευθερίας. Είναι όμως πλεγμένες μεταξύ τους αυτές οι έννοιες.Καπιταλισμος ειναι κατι πολυ περα και πανω απο αυτο. Το αγοραιο μερος ειναι απλα το λειτουργικο πλαισιο με το οποιο χρησιμοπειται, σα να λεμε το γηπεδο. Ενα γηπεδο ειναι απαραιτητο για να παιξεις ποδοσφαιρο, το γηπεδο καθεαυτο ομως δεν ειναι ποδοσφαιρο.
Για να χουμε καλο ερωτημα ωστοσο πως οριζεις τον καπιταλισμο? Οχι να ψαξεις να βρεις ορισμους κλπ. Εσυ προσωπικα πως τον οριζεις?
Παράδειγμα:
- Αν δεν μπορώ να είμαι ομοφυλόφιλος, τότε δεν μπορεί να υπάρχει η επιχείρηση gay club.
- Αν δεν έχω δικαίωμα να έχω αυτοκίνητο, δεν χρειάζονται οι επιχειρήσεις βενζινάδικων.
- Αν δεν έχω δικαίωμα να χτίσω το σπίτι μου όπως θέλω εγώ, χωρίς να με ενδιαφέρουν οι κανονισμοί κτιρίων, κάποιος οικοδόμος στερείται της δουλειάς που θα του έδινα.
Νομίζω πως τα σκέφτεασι λίγο αυθαίρετα δομημένα.