You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an alternative browser.
You should upgrade or use an alternative browser.
Παγκόσμια ΗΛΙΘΙΟΚΡΑΤΙΑ !
- Μέλος που άνοιξε το νήμα Κώστας Λαδάκης
- Ημερομηνία ανοίγματος
- Απαντήσεις 937
- Εμφανίσεις 33K
- Tagged users Καμία
- Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
Chevalier Fidèle
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 1 Ιαν 2007
- Κριτικές
- 1
- Like
- 304
- Πόντοι
- 386
sparkling εννοεις James Buchanan ? Απο τη θεωρια της Δημοσιας Επιλογης?
Obi-Wan
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 3 Απρ 2007
- Κριτικές
- 3
- Like
- 3.400
- Πόντοι
- 786
Η εντροπία λέει ότι όταν γίνει πλήρες ανακάτεμα και δεν υπάρχουν πλέον ιδιαιτερότητες σταματά απολύτως η εξέλιξη σε κάθε σύστημα που δεν μπορεί να μπει νέα ενέργεια από έξω. Αν λοιπόν δεν έχεις άλλες δομές οργανωμένες έξω από το εν λόγω σύστημα να μπουν να το τακτοποιήσουν ξανά, τελείωσε και φθίνει. Επειδή μου θύμισε τη φυσική λοιπόν το αναφέρω γιατί είναι cool και μπορεί να έχει σχέση. Δεν το έχω δει στα οικονομικά, απλώς μου θύμισε. Η εντροπία θεωρείται ότι έχει επίσης παρατηρηθεί σε πολλά μοντέλα μελέτης πέραν των αυστηρά φυσικών φαινομένων.
sparkling_water
Σπουδαίος
- Εγγρ.
- 20 Μαρ 2010
- Κριτικές
- 11
- Like
- 171
- Πόντοι
- 2.287
sparkling_water
Σπουδαίος
- Εγγρ.
- 20 Μαρ 2010
- Κριτικές
- 11
- Like
- 171
- Πόντοι
- 2.287
Ναι τον έχω αναφέρει αρκετές φορές. Μαζί με τον Gordon Tullock έβγαλαν το public choice theory (και μετά ο Buchanan ήθελε να εδραιώσει κάτι που λέγεται constitutional economics).sparkling εννοεις James Buchanan ? Απο τη θεωρια της Δημοσιας Επιλογης?
Αλλά έχει βγάλει το εκπληκτικό cost and choice που δεν είναι μεγάλο αλλά βοηθάει να δέσει ο καθένας στο μυαλό του σημαντικά πράγματα.
Ειδικά το preface τραβάει πάρα πολύ για να διαβάσει κάποιος το βιβλίο.
Αν κάποιος (ακόμα και οικονομολόγος) μου ζητήσει κάποιο βιβλίο πάνω σε κόστος, νομίζω είναι το must.
sparkling_water
Σπουδαίος
- Εγγρ.
- 20 Μαρ 2010
- Κριτικές
- 11
- Like
- 171
- Πόντοι
- 2.287
Εννοείς πως αν έχουμε αναρχία δεν θα θέλει κανείς να γίνει πλούσιος;Η εντροπία λέει ότι όταν γίνει πλήρες ανακάτεμα και δεν υπάρχουν πλέον ιδιαιτερότητες σταματά απολύτως η εξέλιξη σε κάθε σύστημα που δεν μπορεί να μπει νέα ενέργεια από έξω. Αν λοιπόν δεν έχεις άλλες δομές οργανωμένες έξω από το εν λόγω σύστημα να μπουν να το τακτοποιήσουν ξανά, τελείωσε και φθίνει. Επειδή μου θύμισε τη φυσική λοιπόν το αναφέρω γιατί είναι cool και μπορεί να έχει σχέση. Δεν το έχω δει στα οικονομικά, απλώς μου θύμισε. Η εντροπία θεωρείται ότι έχει επίσης παρατηρηθεί σε πολλά μοντέλα μελέτης πέραν των αυστηρά φυσικών φαινομένων.
Πως σου ήρθε αυτό; Μάλλον κάτι άλλο θέλεις να πεις.
Puchas Gracias
Μέλος
- Εγγρ.
- 27 Ιουλ 2016
- Like
- 198
- Πόντοι
- 66
Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, την διάβασα όσο μπορούσα. Έχω να πω μόνο το εξής:
Πριν από οποιαδήποτε γνώμη μας σε αυτά τα θέματα θα πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουμε κάποια ή όλα από τα παρακάτω:
1. Πλατωνας - Πολιτεία (οπωσδήποτε!).
2. Ρουσσω - Το κοινωνικό συμβόλαιο.
3. Μιλ - Περί ελευθερίας.
4. Χομπς - Λεβιαθαν.
5. Λοκ - Περί ιδιοκτησίας.
6. Σμιθ - Ο πλούτος των εθνών.
7. Μαρξ - Το κεφάλαιο.
8. Νίτσε - Τάδε έφη Ζαρατουστρα.
9. Καποια αλλά που σιγουρα μου διαφεύγουν.
Μόνο με την μελέτη μεγάλων στοχαστών του παρελθόντος μπορούμε να αναπτύξουμε μία σφαιρική γνωση περί των θεμάτων που αναλύονται. Ειδάλλως, αντί για σφαιρική γνωση, θα έχουμε σφαιρική άγνοια. Θα λέμε κάτι το οποίο το έχουν πει άλλοι 500, 1000 και 2000 χρόνια πριν. Και δεν θα καταλήγουμε πουθενά.
Πριν από οποιαδήποτε γνώμη μας σε αυτά τα θέματα θα πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουμε κάποια ή όλα από τα παρακάτω:
4. Χομπς - Λεβιαθαν.
7. Μαρξ - Το κεφάλαιο.
Μόνο με την μελέτη μεγάλων στοχαστών του παρελθόντος μπορούμε να αναπτύξουμε μία σφαιρική γνωση περί των θεμάτων που αναλύονται. Ειδάλλως, αντί για σφαιρική γνωση, θα έχουμε σφαιρική άγνοια. Θα λέμε κάτι το οποίο το έχουν πει άλλοι 500, 1000 και 2000 χρόνια πριν. Και δεν θα καταλήγουμε πουθενά.
Puchas Gracias
Μέλος
- Εγγρ.
- 27 Ιουλ 2016
- Like
- 198
- Πόντοι
- 66
Δε νομιζω να σας ενδιέφερε ή άποψη μου. Βρισκω τεχνητο το ενδιαφέρον σαςΕσείς που έχετε καταλήξει ;
Θα μας ενδιέφερε η άποψή σας.
Obi-Wan
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 3 Απρ 2007
- Κριτικές
- 3
- Like
- 3.400
- Πόντοι
- 786
Πως σου ήρθε αυτό; Μάλλον κάτι άλλο θέλεις να πεις.
Θέλω να πω ότι η μέγιστη εντροπία που θα προκύψει στο οικονομικό σύστημα από την παγκόσμια ομογενοποίηση του θα το φτάσει σε στάση και θανατηφόρα φθορά αν τυχών ισχύει το μοντέλο της φυσικής και σε αυτή την περίπτωση
sparkling_water
Σπουδαίος
- Εγγρ.
- 20 Μαρ 2010
- Κριτικές
- 11
- Like
- 171
- Πόντοι
- 2.287
Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, την διάβασα όσο μπορούσα. Έχω να πω μόνο το εξής:
4. Χομπς - Λεβιαθαν.
7. Μαρξ - Το κεφάλαιο.
Έχει να κάνει και με τι ενδιαφέρει τον καθέναν. Για παράδειγμα αν κάποιον ενδιαφέρει η ηθική αιτιολόγηση για την κυβέρνηση είναι διαφορετική λίστα βιβλίων που θα διάβαζε αν τον ενδιέφερε μια ηθική κυβέρνηση.
sparkling_water
Σπουδαίος
- Εγγρ.
- 20 Μαρ 2010
- Κριτικές
- 11
- Like
- 171
- Πόντοι
- 2.287
Όλοι οι καλοί χωράνε.Δε νομιζω να σας ενδιέφερε ή άποψη μου. Βρισκω τεχνητο το ενδιαφέρον σας
voltaire45
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 1 Δεκ 2005
- Κριτικές
- 1
- Like
- 1.906
- Πόντοι
- 366
Έλα ρε θερμοδυναμικέ Κορνήλιε.
Άσε την εντροπία, πιάσε λίγο και την ενθαλπία.
sparkling_water
Σπουδαίος
- Εγγρ.
- 20 Μαρ 2010
- Κριτικές
- 11
- Like
- 171
- Πόντοι
- 2.287
sparkling_water
Σπουδαίος
- Εγγρ.
- 20 Μαρ 2010
- Κριτικές
- 11
- Like
- 171
- Πόντοι
- 2.287
Δεν το λέω καθόλου σαρκαστικά αλλά δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις.Θέλω να πω ότι η μέγιστη εντροπία που θα προκύψει στο οικονομικό σύστημα από την παγκόσμια ομογενοποίηση του θα το φτάσει σε στάση και θανατηφόρα φθορά αν τυχών ισχύει το μοντέλο της φυσικής και σε αυτή την περίπτωση
Τι σημαίνει εντροπία στο οικονομικό σύστημα; Δώσε μου ένα παράδειγμα.
sparkling_water
Σπουδαίος
- Εγγρ.
- 20 Μαρ 2010
- Κριτικές
- 11
- Like
- 171
- Πόντοι
- 2.287
Έλα ρε φιλαράκι! Μπες και εσύ λίγο εδώ επειδή όλοι είναι αντι-δυτικοί.Έλα ρε θερμοδυναμικέ Κορνήλιε.
Υπάρχει ένα παντοδύναμο αρνητικό bias ως προς τον Δυτικό πολιτισμό όπως τόνισες και ο ίδιος σε προηγούμενο ποστ σου.
Obi-Wan
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 3 Απρ 2007
- Κριτικές
- 3
- Like
- 3.400
- Πόντοι
- 786
Η ελεύθερη αγορά ξεφεύγει από την τεχνική οποιουδήποτε πράγματος. Δεν έχει τεχνική ουσία, δεν είναι ένα πρόγραμμα που του βάζεις δεδομένα και σου βγάζει αποτελέσματα.
Σου διαφεύγει η βασική σημασία. Θα μπορούσες να έχεις ελεύθερη αγορά ακόμα και οι τιμές που έβαζες είναι εντελώς χάλια. Απλά κανείς δεν θα αγόραζε και δεν θα ήταν αποδοτική αγορά.
Το ότι είναι αποδοτική είναι απλά θετική παρενέργεια. Θα πρότεινα, αν σε ενδιαφέρει παραπάνω, να διαβάσεις για την ιστορία του καπιταλισμού, ακόμα και από Μαρξιστές. Δίνει ένα καλύτερο βάθος κατανόησης.
! Αυτό που λες δεν ισχύει. Και στην Αμερική αλλά κυρίως η Αγγλία με το που κερδίζει στις εκλογές ο Clement Atlee ξεκίνησε να κρατικοποιεί! Η Αγγλία έγινε ένα σόσιαλ-δημοκρατικό κράτος. Έδωσε δύναμη στα σωματεία, πήρε δύναμη από πλούσιους. Έθεσε τρελές απαγορεύσεις σε παραγωγή και αγορά.
Το 70 στην Αγγλία, το υπουργείο οικονομικών έθετε ακόμα και τις τιμές των υδραυλικών! Ήταν από τα χειρότερα κράτη στην Ευρώπη.
Γιαυτό το 76 κατέληξε στο ΔΝΤ και γιαυτό οι Άγγλοι έβγαλαν την Θάτσερ 3 φορές στην σειρά.
Φυσικά το ίδιο έγινε και στην Σουηδία η οποία ήταν και αυτή σόσιαλ-δημοκρατική με βαριές κρατικοποιήσεις.
Ο Hayek είχε μια γνωστή διαμάχη με τον Κεύνς στην Αγγλία, αλλά η κυριότερη ανησυχία του ήταν καθαρά για την κεντρική σχεδίαση.
Συγκεκριμένα, το the use of knowledge in society είναι καθαρή απάντηση στον κεντρικό σχεδιασμό.
Το the road to serfdom που αναφέρεις είναι κυρίως φιλοσοφικό έργο, το έχω διαβάσει, δεν το νομίζω τόσο καταπληκτικό.
Μα η οικονομία της Γερμανίας ήταν μια οικονομία ανοιχτού εμπορίου! Απλά έβαλαν μέσα κράτος πρόνοιας.
Άλλο το κράτος πρόνοιας και άλλο η ελεύθερη αγορά. Και η Δανία έχει ελεύθερη αγορά αλλά έχει κράτος πρόνοιας.
Μην τα μπερδεύουμε αυτά. Η σχέση τους έχει να κάνει με άλλα πράγματα (λιγότερο κέρδος -> λιγότερα κίνητρα) αλλά δεν είναι το ίδιο με το barriers to entry ή το laissez faire.
Δες τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας του heritage foundation.
Αν δεν είχε και τεχνική δεν θα είχε και τεχνοκράτες
Δεν την είδαν ΕΣΣΔ. Ιστορικό ήταν το θέμα. Συνέχισαν σε αρκετό βαθμό την κρατική παρεμβατική οργάνωση που ανέλαβαν τα κράτη τους στο new deal και στον πόλεμο. Αυτό έχει τεράστια σχέση με τον Κέυνς. Οι Αμερικάνοι φοβόντουσαν ένα νέο 1929 (ο φόβος του 49) με την επιστροφή των άνεργων GIs και που θα διέθεταν τα προϊόντα για να μην κλείσουν τα εργοστάσια που γιγαντώθηκαν επί πολέμου ενώ οι Άγγλοι ήταν φτωχοί γιατί μαζί με τα δυσανάλογα έξοδα του πολέμου έχασαν και την αυτοκρατορία. Ζητούσαν άμμεση προστασία οι φτωχοί και ψήφιζαν παρεμβατισμό. Ο καπιταλισμός του Ρήνου δεν ήταν απλά κράτος πρόνοιας. Αυτό είναι η μισή αλήθεια. Ήταν ρυθμιστικός και στην αγορά και στις επιχειρήσεις. Επρόκειτο για καθοδηγούμενο και όχι σχεδιασμένο μοντέλο για αυτό ανήκε στον τρίτο δρόμο. Έβαζε καπιταλισμό και εργασία στο ίδιο σκάφος.
Obi-Wan
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 3 Απρ 2007
- Κριτικές
- 3
- Like
- 3.400
- Πόντοι
- 786
Έλα ρε φιλαράκι! Μπες και εσύ λίγο εδώ επειδή όλοι είναι αντι-δυτικοί.
Υπάρχει ένα παντοδύναμο αρνητικό bias ως προς τον Δυτικό πολιτισμό όπως τόνισες και ο ίδιος σε προηγούμενο ποστ σου.
Δυτικός πολιτισμός δεν είναι ένα πράγμα φίλε, δεν είναι μόνο ο οικονομικός φιλελευθερισμός δύση, είναι πολλά. Γενικά οι διασημότερες αξίες που έβγαλε είναι ο ορθολογισμός και ελευθερία. Με ιστορική τους βάση την Ελλάδα. Αυτά δεν είναι δογματικά πράγματα που γίνονται με έναν μόνο τρόπο. Καμία μονοκουλτούρα δεν οδηγεί στην ελευθερία ούτε τον ορθολογισμό τιμά.
Puchas Gracias
Μέλος
- Εγγρ.
- 27 Ιουλ 2016
- Like
- 198
- Πόντοι
- 66
Αυτά που έσβησες δεν έπρεπε να τα σβήσεις. Απαντούν σε πολλα από αυτά που εχεις θέσει...Έχει να κάνει και με τι ενδιαφέρει τον καθέναν. Για παράδειγμα αν κάποιον ενδιαφέρει η ηθική αιτιολόγηση για την κυβέρνηση είναι διαφορετική λίστα βιβλίων που θα διάβαζε αν τον ενδιέφερε μια ηθική κυβέρνηση.
Παρόμοια θέματα
- Απαντήσεις
- 532
- Εμφανίσεις
- 12K
Δ
- Απαντήσεις
- 292
- Εμφανίσεις
- 21K
- Απαντήσεις
- 23