Αν δεν είχε και τεχνική δεν θα είχε και τεχνοκράτες
Μα οι τεχνοκράτες δεν γουστάρουν ελεύθερη αγορά! Θέλουν να την δαμάσουν, νομίζουν δηλαδή πως μπορούν. Όμως φίλε μου η αγορά, σαν ένα αδάμαστο ποτάμι θα καταρρίψει όλες τις απόπειρες που θέλουν την αλλαγή της πορείας του.
Αλλάζουν κάτι εδώ, τους ξεφεύγει κάτι εκεί, πάνε να το διορθώσουν, πετάγεται κάτι άλλο.
Οι ελεύθερες αγορές δεν κάνουν ποτέ λάθος κυρίως επειδή εκφράζονται ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ!
Δεν την είδαν ΕΣΣΔ. Ιστορικό ήταν το θέμα. Συνέχισαν σε αρκετό βαθμό την κρατική παρεμβατική οργάνωση που ανέλαβαν τα κράτη τους στο new deal και στον πόλεμο. Αυτό έχει τεράστια σχέση με τον Κέυνς. Οι Αμερικάνοι φοβόντουσαν ένα νέο 1929 (ο φόβος του 49) με την επιστροφή των άνεργων GIs και που θα διέθεταν τα προϊόντα για να μην κλείσουν τα εργοστάσια που γιγαντώθηκαν επί πολέμου ενώ οι Άγγλοι ήταν φτωχοί γιατί μαζί με τα δυσανάλογα έξοδα του πολέμου έχασαν και την αυτοκρατορία. Ζητούσαν άμμεση προστασία οι φτωχοί και ψήφιζαν παρεμβατισμό.
Ναι, εγώ συμφωνώ με αυτό που έγραψες τώρα, επειδή όμως προηγουμένως έγραψες:
Τάση για οικονομία απαγόρευσης μέσων παραγωγής στους ιδιώτες και κατάργηση της ελεύθερης αγοράς ήταν αδιανόητα σε Αμερική και Αγγλία γενικά και ειδικά τότε που ήταν σε ψυχρό πόλεμο με ΕΣΣΔ.
Οπότε συμφωνείς μαζί μου να υποθέσω;
Ο καπιταλισμός του Ρήνου δεν ήταν απλά κράτος πρόνοιας. Αυτό είναι η μισή αλήθεια. Ήταν ρυθμιστικός και στην αγορά και στις επιχειρήσεις. Επρόκειτο για καθοδηγούμενο και όχι σχεδιασμένο μοντέλο για αυτό ανήκε στον τρίτο δρόμο. Έβαζε καπιταλισμό και εργασία στο ίδιο σκάφος.
Μιλάμε για την ίδια οικονομία του Ludwig Erhard σαν υπουργό οικονομικών; Μα αυτή ήταν σχεδόν αγνός, καθαρός καπιταλισμός.
Μηδέν δασμοί, μηδέν ποσοστώσεις, ΚΑΝΕΝΑΣ παρεμβατισμός. Πραγματικά αν γνωρίζεις κάτι παραπάνω από εμένα θέλω να μου δώσεις στοιχεία. Πάντα πρέπει να αναθεωρούμε με καινούρια στοιχεία.
Επίσης, τι ακριβώς σημαίνει πως "έβαζε καπιταλισμό και εργασία στο ίδιο σκάφος"; Μου φαίνεται πολύ ασύνδετο νοηματικά αυτό που έγραψες.