και συνεχίζω(όχι ιδιαίτερα αναλυτικά,μιας και είναι και...περασμένη η ώρα ;)
η γνώμη μου σε γενικές γραμμές είναι:
1)δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι,δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα,τον ίδιο τρόπο διασκέδασης,ψυχαγωγίας,κτλ,κτλ και το κυριότερο-στο συγκεκριμένο θέμα-την ίδια προσαρμοστικότητα!άλλοι προσαρμόζονται εύκολα σε ένα ξένο περιβάλλον,ξένη χώρα,κτλ(εγώ έχω την τύχη να ανήκω σε αυτή την κατηγορία)και σε άλλους αρέσουν συγκεκριμένα πράγματα,συμπεριφορές,συνήθειες με συνέπεια να "χαλιούνται" πολύ με τις διαφορετικές συνήθειες που η κάθε χώρα του εξωτερικού έχει(η κάθε μία τις δικές της)
2)οι Έλληνες γενικά είναι ΑΛΗΘΕΙΑ πως έχουμε διαχρονικά κάνει πολύ κακή εντύπωση σε πολλές χώρες του εξωτερικού,λόγω της συμπεριφοράς κάποιων.επίσης,όταν πάμε να κρίνουμε-όντες σε άλλη χώρα-τις συνήθειες,το ντύσιμο,το φαγητό,κτλ,κτλ χαρακτηριστικά άλλων λαών και να μας "χαλάνε" επειδή "στην Ελλάδα είναι αλλιώς" και "εγώ είμαι Έλληνας και θα κάνω αυτά που γουστάρω",αυτό μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές συνέπειες.άλλες σχετικά "ακίνδυνες" και άλλες περισσότερο βλαβερές για τους ίδιους.όταν βρίσκεσαι σε κάποια άλλη χώρα,ΠΡΕΠΕΙ να δέχεσαι τους κατοίκους αυτής όπως είναι-ΦΥΣΙΚΑ μιλάω για πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με εσένα,αλλά με αυτά που "παρατηρείς" και...κοροιδεύεις,πράγμα αρκετά σύνηθες από πολλούς "πανέξυπνους" συμπατριώτες μας-και χωρίς να είναι απαραίτητο να κάνεις και εσύ τα ίδια.εσύ μπορείς να ζεις όσο πιο κοντά στα δικά σου "στάνταρ" θέλεις,αρκεί αυτό να μην ενοχλεί τους άλλους.
η αλήθεια είναι πως αν ξεκινήσω θα γράφω.....εκθέσεις,οπότε το "κόβω" εδώ και ελπίζω να μπορέσω να ξαναμπώ σύντομα,για να μην χάσω την σειρά των απαντήσεων,κτλ.
η χώρα στην οποία αναφέρθηκα είναι η Ουγγαρία(δεν είπα πολλά για αυτό,απλά εννοώ την χώρα στην οποία ήμουν φοιτητής)και συγκεκριμένα στην Βουδαπέστη.σε πάρα πολλά σημεία βρίσκω ομοιότητες με αυτά που γράφει ο φίλος που είναι στη Ρωσσία(ευκαιρίες παλαιότερων ετών,κτλ,κτλ)
επίσης,όσο ήμασταν εκεί,πάρα πάρα πολλοί Έλληνες "γκρίνιαζαν" για πολλά και διάφορα πράγματα και την φράση "άντε να περάσει ο καιρός να γυρίσουμε Ελλάδα" την είχα ακούσει πολλές φορές(εγώ τότε "αντιδρούσα" βέβαια και δεν συμφωνούσα)οι ίδιοι λοιπόν που τα έλεγαν αυτά,τώρα λένε "τι ωραία που περνούσαμε εκεί",κτλ,κτλ από τότε που επέστρεψαν πίσω.αυτό απλά είναι ένα παράδειγμα που έχω ζήσει εγώ και δεν σημαίνει πως συμβαίνει πάντα και σε όλους.απλά,είναι πολύ "εύκολο" το "χάλια εδώ"/"χάλια εκεί" όταν λόγω της καθημερινής "φθοράς" βλέπεις μόνο τα άσχημα και θυμάσαι/βλέπεις μόνο τα "καλά",από κάπου που δεν ζεις τα καθημερινά προβλήματα.το ΜΟΝΟ κριτήριο κατά τη γνώμη μου είναι το πως νιώθει ο καθένας και τι τον ευχαριστεί περισσότερο.
ΝΑΙ ρε παιδιά,το μουνί είναι ΦΥΣΙΚΑ πολύ σημαντικός τομέας στο "πως ζει" ο καθένας μας και εννοείται πως είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
και όσο για τις τιμές και την ακρίβεια,η Ελλάδα εδώ και πάρα πάρα πολλά χρόνια έχει ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ τιμές και είναι πολύ ακριβή στα "καθημερινά" πράγματα(καφές/ποτό/φαγητό)+τα "ψιλολόγια".μην νομίζετε πως μόνο τώρα είναι ακριβότερα τα προιόντα στα σούπερ μάρκετ,κτλ.απλά τώρα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα στις τσέπες του κόσμου,γι'αυτό ψάχνουν οι δημοσιογράφοι και βρίσκουν τις τιμές στις υπόλοιπες χώρες και συγκρίνουν,κτλ.
και βέβαια,όσοι σκέφτονται πως "όταν εμείς είχαμε Δημοκρατία οι υπόλοιποι ήταν...στα δέντρα" και τέτοια αστεία πράγματα,δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να μπορέσουν να συζητήσουν σοβαρά και ειλικρινά για τέτοια θέματα.το "εμείς είμαστε καλύτεροι" είναι εντελώς χαζό!έχουμε ΤΕΡΑΣΤΙΑ ιστορία(αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για την Ελλάδα γενικότερα)και επίσης μια ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ χώρα.αυτό απλά μας "σώζει" από το να ήμασταν πολύ πολύ χειρότερα.αυτά είναι τα πράγματα που όλοι εμείς που το συζητάμε τα ΒΡΗΚΑΜΕ!προυπήρχαν.τα δικά μας...κατορθώματα όμως,των "νεότερων" γενιών είναι κατά βάση αρνητικά!
ναι,το "φιλότιμο" μπορεί να μην υπάρχει σε άλλες χώρες σαν λέξη αλλά υπάρχει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό η λέξη-ΚΑΙ στην πράξη-ΣΕΒΑΣΜΟΣ!!η οποία έχει χρήση και εφαρμογή σε όλα τα πράγματα και όλα τα θέμματα.και είναι κάτι το οποίο στην Ελλάδα είναι "άγνωστη έννοια".
sorry για την...έκθεση.πήρα...φόρα :S