Ο ενδορινικός εμβολιασμός μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση SARS-CoV-2;
Ο εξαιρετικά μεταδοτικός κορωνοϊός SARS-CoV-2) μολύνει το αναπνευστικό σύστημα και μολύνει διπλανούς, εν μέρει, με αναπνευστικά σταγονίδια και αερολύματα που εκσφενδονίζονται από φορείς του ιού. Κατά συνέπεια, οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι ενθαρρύνονται να φορούν μάσκες δημόσια, να αυτοπεριορίζονται ή να κρατούν αποστάσεις τουλάχιστον 1-2 μέτρων. Παρά τις προφυλάξεις αυτές, εκατομμύρια πεθαίνουν. Ως πανδημία παίρνει το φόρο της, τα εμβόλια για άλλη μια φορά γίνονται πρωτοσέλιδες ειδήσεις, ιδίως για την ταχύτητα ανάπτυξη τους και ειδικότερα την επιτυχία του εμβολίων mRNA.
Δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται αερογενώς, εκπλήσσει το γεγονός ότι μόνο επτά από τα σχεδόν 200 εμβόλια κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές για ενδορινική χορήγηση. Τα πλεονεκτήματα των ενδορινικών εμβολίων είναι πολλά, π.χ. δεν γίνεται χρήση βελόνας, η παράδοση του αντιγόνου γίνεται στη θέση της λοίμωξης και πρόκληση ανοσία στην αναπνευστική οδό. Σε άρθρο* περιγράφονται αναλυτικά τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και η σύγκριση χορήγησης εμβολίων ενδορινικά και ενδομυϊκά.
ΣΥΜΠΕΡΣΜΑ. Τα ενδορινικά εμβόλια μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν να εξισορροπήσουν τον στόχο της τοπικής ανοσίας στην αναπνευστική οδό με τη μακροζωία (που είναι μικρή) της συστηματικής ανοσίας. Ωστόσο, οι αποτελεσματικές στρατηγικές εμβολιασμού δεν χρειάζεται να περιορίζονται σε μία μόνο διαδρομή, π.χ. ενδομυϊκά. Παρόλα αυά, οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι αυτή η οδός εμβολιασμού παρέχει δύο επιπλέον επίπεδα προστασίας έναντι των ενδομυϊκών εμβολίων, διότι παράγει: 1) ανοσοσφαιρίνη Α και μόνιμη μνήμη Β και Τ κυττάρων στον αναπνευστικό βλεννογόνο που αποτελούν αποτελεσματικό φράγμα μόλυνσης σε αυτές τις περιοχές, και 2) Β και Τ κύτταρα μνήμης που μπορούν να ανταποκριθούν νωρίτερα από άλλα ανοσοκύτταρα εάν μια ιογενής παραλλαγή ξεκινήσει μια μόλυνση.
*Βιβλιογραφία. Frances E. Lund1 and Troy D. Randall. 23/7/2021. Scent of a vaccine. Intranasal vaccination should block SARS-CoV-2 transmission at the source. Science
https://science.sciencemag.org/content/373/6553/397