[move]Λαϊκή αντεπίθεση γιατί η βαρβαρότητα θα φτάσει στο απόγειο[/move]
Στην εισηγητική της ομιλία, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:
«
Θα μου πείτε: Παραμονές του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου συζητάτε εσείς για την εργατική - λαϊκή εξουσία; Ναι. Και το συζητάμε για τον εξής λόγο: Το πότε θα γίνει εξαρτάται από το λαό, βεβαίως και από τις γενικότερες συνθήκες. Αλλά αν ο λαός εγκλωβιστεί, περιμένοντας τι θα γίνει σήμερα, τι θα γίνει αύριο και αν θα δώσουν ή δεν θα δώσουν το δάνειο για να πάρουμε μισθούς και συντάξεις, τότε είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια η βαρβαρότητα θα φτάσει στο απόγειο. Πρέπει να έχεις ένα στόχο, να οργανώσεις μάχες. Κάποιες μπορεί να κερδίσεις, κάποιες μπορεί να μην κερδίσεις, αλλά έχοντας έναν συγκεκριμένο σκοπό μπορείς να αντισταθείς και στη σημερινή λαίλαπα και να μην καταλήξεις στην απογοήτευση, στην αγανάκτηση.
Λένε ότι αν δεν πάρουμε τις δόσεις θα χρεοκοπήσουμε. Ομως, ο λαός ήδη είναι σε χρεοκοπία. Αλλά εγώ θα σας πω το πολύ απλό πράγμα. Οι δόσεις δεν δίνονται για να πάρει ο λαός μισθούς και συντάξεις. Οι δόσεις δίνονται για να πληρωθούν οι πιστωτές, όπου πιστωτές και οφειλέτες στην Ελλάδα είναι στο ίδιο τσουβάλι. Είναι το ίδιο υπεύθυνοι και αυτοί που έγιναν οφειλέτες και αυτοί που έγιναν πιστωτές. Και αν πάρουμε αυτόν τον κρατικό προϋπολογισμό που υπάρχει σήμερα, τον αποδυναμωμένο, τα έσοδα αυτού του κρατικού προϋπολογισμού που έχουν ψηφίσει, είναι τρεις φορές πάνω από τους μισθούς και τις συντάξεις που πρέπει να πληρώσει η κυβέρνηση, το κράτος. Τρεις φορές πάνω.
Επομένως, αν το πάρουμε και αριθμητικά, δεν υπάρχει έλλειμμα. Βεβαίως, όταν μπαίνεις στον κρατικό προϋπολογισμό για να πληρώνεις τα χρέη κι όταν μαζεύεις από το λαό χρήματα, ακόμα και από το συνταξιούχο των 500 και 600 ευρώ και τα δίνεις όλα για τα χρέη, κάνεις επιλογή και απειλείς ότι δεν θα δώσεις μισθούς και συντάξεις. Ακριβώς τέτοια επιλογή απειλής έχει κάνει η κυβέρνηση, για να υποταχθεί ο λαός και να δεχτεί αυτά τα μέτρα, μπαίνοντας σε ένα τούνελ που η πλήρης χρεοκοπία γρήγορα θα 'ρθεί.
Η κρίση θα χτυπήσει κι άλλες χώρες
Απόδειξη είναι ότι και χώρες που ξεπέρασαν τη βαθιά κρίση, βρίσκονται σε πολύ αναιμική ανάκαμψη και επίκειται νέος κύκλος κρίσης. Στις ΗΠΑ και στην Κίνα γίνονται προβλέψεις για κρίση. Αρχίζει μείωση της πίτας. Βεβαίως, έχει ένα μεγάλο απόθεμα χρημάτων λόγω των εξαγωγών. Αλλά όταν υπάρχει κρίση στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο, θα μειωθούν και οι εισαγωγές από την Κίνα, οπότε θα αρχίσει να μειώνεται και το απόθεμα. Αρα η κρίση αργά ή γρήγορα - όχι ταυτόχρονα - θα χτυπήσει κι άλλες χώρες. Και μάλιστα οι χώρες που θα χτυπήσει έχουν μεγάλα μερίδια στην παγκόσμια πίτα του καπιταλισμού.
Καταλαβαίνετε ότι οι επιδράσεις θα είναι φοβερές. Εδώ τρομοκρατούν τον κόσμο ότι η κρίση στην Ελλάδα θα χτυπήσει τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα παγκοσμίως είναι ένας κόκκος. Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία αντιπροσωπεύουν το 6% του ΑΕΠ της Ευρώπης. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, αν μπει σε κρίση η Κίνα. Αυτό που τους απασχολεί είναι ότι η κρίση αγκαλιάζει όλη την Ευρωζώνη. Θα οξυνθούν τα πράγματα σε Ισπανία και Ιταλία. Οι δύο χώρες που αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται σε κρίση είναι η Γαλλία και η Γερμανία και κινδυνεύουν κι αυτές όταν θα γενικευτεί η κρίση στην Ευρωζώνη.
Κι εμείς ρωτάμε: Την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος θα την πληρώνουν μια ζωή οι λαοί; Δεν είναι κρίση που την προκάλεσαν οι λαοί. Επομένως, πρέπει να μπει μια διαχωριστική γραμμή κι από 'κεί και πέρα συζητάμε δράση για αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Κι από 'κει και πέρα συζητάμε με ποιους ρυθμούς, πώς, με ποιες τακτικές η αντεπίθεση, η ρήξη και η ανατροπή θα συντελεστεί στην Ελλάδα, ελπίζοντας και με σιγουριά ότι ένας τέτοιος δρόμος θα έρθει και σ' άλλες χώρες της Ευρώπης.
Το ΚΚΕ θα ξεπεράσει όλα τα τείχη
Και, τέλος, θέλουμε να προειδοποιήσουμε το λαό για το επικείμενο δημοψήφισμα. Οσο κερδίζει έδαφος η ιδέα για εκλογές, αλλά και όσο αρχίζει ο λαός να αφυπνίζεται και να βλέπει ότι αυτό το πολιτικό σύστημα, η σαπίλα του συνδέεται με την κατάσταση και με τις σχέσεις ιδιοκτησίας και εξουσίας που υπάρχουν στην οικονομία, έρχεται η κυβέρνηση για να φέρει ένα υποκατάστατο. Ενα δημοψήφισμα για την "ηθικοποίηση" και "εξυγίανση" του πολιτικού συστήματος, αξιοποιώντας και τις πλατείες, όπου πέρα από τον αγανακτισμένο κόσμο υπάρχουν και μηχανισμοί χειραγώγησης.
Ετσι, λοιπόν, θα φέρει ένα δημοψήφισμα όπου θα έχει τρία τέσσερα υπερώριμα πράγματα να λυθούν και που θα μπορούσαν να λυθούν και στο κοινοβούλιο, όπως ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών, ή και καμιά μείωση των βουλευτικών μισθών και μείωση των βουλευτών. Σου λέει άμα μειωθούν κατά 100 οι βουλευτές αμέσως οι συντάξεις ανεβαίνουν, όλα πάνε καλά.
Και μαζί με αυτά θα έχει και μια σειρά ερωτήματα που αφορούν καταστολή και παρεμπόδιση της λειτουργίας κομμάτων και μαζικών οργανώσεων που αντιπαλεύουν το καπιταλιστικό σύστημα, ή αν θέλετε και την κυρίαρχη πολιτική που χαράσσεται και συναποφασίζεται στην ΕΕ. Και αυτά θα έρθουν με τη μορφή δήθεν εκδημοκρατισμού της λειτουργίας των κομμάτων και κάτι τέτοια. Βέβαια, τα κόμματα που κυβερνούν θα μπορούν να ξεπερνάνε και τους νόμους, ενώ τα κόμματα που αντιστέκονται στην εξουσία δεν θα μπορούν να τους ξεπερνάνε εξαιτίας της καταστολής.
Βεβαίως, εμείς τους έχουμε δηλώσει: Οσα τείχη και να βάλουν μπροστά στο ΚΚΕ, όση παρεμπόδιση της λειτουργίας αν κάνουνε, εμείς θα τα ξεπεράσουμε. Και να μη μας εκβιάζουν ούτε με την κρατική επιχορήγηση ούτε με τίποτα, τους τη χαρίζουμε και την κρατική επιχορήγηση, θα στηριχθούμε στο λαό. Κι από αυτήν την άποψη, δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό. Γιατί, αν εκβιαστεί και περάσει ο εκβιασμός στο ΚΚΕ, δεν θα έχει συνέπειες στη συνείδηση των κομμουνιστών, αυτό μπορεί να αφορά εμάς και τη συνείδησή μας, αλλά θα έχει τραγικές συνέπειες για τη δυνατότητα του λαϊκού κινήματος να χαράξει το δικό του ανεξάρτητο δρόμο και να αποφασίσει σε ποιες συνθήκες, κοινωνικές, οικονομικές πολιτικές αναπτυξιακές, θέλει να ζει».