Νέα

Μ. Ρεπούση: Μετα τα θρησκευτικά ζητά κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικων

• Μέλος που άνοιξε το νήμα violetta24
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 577
  • Εμφανίσεις 14K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Επισκέπτης
voucheristas πολύ εύστοχο το σχόλιό σου.
Πολιτικά (εάν κοιτάξεις τα posts μου) ανήκω στην αντίθετη ιδεολογική πλευρά. Εντούτοις, δεν ισχυρίζομαι ότι όλοι οι ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ ψηφοφόροι είναι άθεοι & απάτριδες. Κάθε άλλο. Όμως γνωρίζεις ότι μαζί με τα χλωρά καίγονται και τα ξερά. Δυστυχώς άτομα όπως η Ρεπούση, ο Θεοδωρίδης, ο Τατσόπουλος κλπ αμαυρώνουν τη γενική εικόνα και σας παίρνει όλους η μπάλα.

διομήδης

Τιμημένος
Εγγρ.
26 Δεκ 2008
Like
30.436
Πόντοι
5.006
Δεν χρειάζονται θρησκείες δεν χρειάζονται σημαίες δεν χρειάζονται γλώσσες.
Οχι στην διαφορετικότητα.
Είμεθα πολίτες του κόσμου.
.........και στην προκυμαία του λιμανιού της Σμύρνης και του Τσεσμέ δεν έγινε σφαγή αλλά μια απλή συνάθροιση 1.200.000 ατόμων για πικνίκ.

Επισκέπτης
Από τα λίγα που διάβασα σε αυτό το θέμα, καταρχάς κάποιοι πιστεύω κάνουν ένα σημαντικό λάθος. Συνδυάζουν την αριστερά με την αθεϊα και τον ανθελληνισμό. Γενικότερα, αυτό είναι μια νέα μόδα παγκοσμίως.
Εγώ πάντως είμαι αριστερός, χριστιανός ορθόδοξος και με θεωρώ λάτρη του ελληνισμού. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα βρίζω τους μωαμεθανούς ή τους εβραίους, καθώς δε θα κλείνω τα μάτια σε διάφορους άλλους πολιτισμούς που έχουν προσφέρει και προσφέρουν ακόμη.
Φυσικά δεν παραβλέπω ότι και τα μεγάλα κόμματα της αριστεράς σήμερα, πράττουν τουλάχιστον "περίεργα" όσον αφορά το θέμα θρησκεία ή έθνος, κάτι που λογικα δείχνει ότι μάλλον συστημικά είναι και αυτά, με εντολές εκ των άνωθεν.

Τώρα για τη ρεπούση τι να πω, είναι μια ψευτοκουλτουριάρα τύπισσα, με έλλειψη ιδεολογίας και οράματος. Μια απλή μαριονέττα...
πιπες...
Την ρηση "Η θρησκεια ειναι το οπιο του λαου" την ειπε ο Καρλ Μαρξ ο πατερας της αριστερας. Αρα αριστερος χριστιανος ορθοδοξος δεν παιζει. Παμε παρακατω στο λατρης του ελληνισμου... για πες γιατι εχει ενδιαφερον

voucheristas

Μέλος
Εγγρ.
5 Σεπ 2013
Like
0
Πόντοι
16
πιπες...
Την ρηση "Η θρησκεια ειναι το οπιο του λαου" την ειπε ο Καρλ Μαρξ ο πατερας της αριστερας. Αρα αριστερος χριστιανος ορθοδοξος δεν παιζει. Παμε παρακατω στο λατρης του ελληνισμου... για πες γιατι εχει ενδιαφερον

Και επειδή το είπε ο μαρξ τι σημαίνει, ότι θα τον ακολουθώ δογματικά; Και ο Αριστοτέλης είπε, ότι την θρησκεία την δημιουργήσαν για να τιθασεύουν τις μάζες. Δεν ξέρω κάποιο "δεξιό" να μην αναφέρει τον Αριστοτέλη σαν μεγάλο ΈΛληνα και φιλόσοφο.Και επίσης διαφωνώ σε πολλά σημεία με τον μαρξ, ο οποίος ήταν ένας καλός αντιγραφέας του Ξενοφώντα, απλά την φιλοσοφία του την προσάρμοσε στην βάση της εποχής του. Δε πιστεύω σε καμιά πάλη των τάξεων είτε κοινωνική είτε οικονομική, γιατί αυτό για εμένα είναι τουλάχιστον εμετικό. Πιστεύω στην ευημερία του κάθε έθνους, ξεχωριστά. Γιατί απλά αν υπάρχει ευημερία, δεν υπάρχει λόγος για πολέμους.

Όσον αφορά τα πατριωτικά μου αισθήματα, τι να σου πω δλδ. Ότι γνωρίζω περισσότερη ιστορία από όλους τους εθνικιστές (και έχω πολλούς) φίλους μου; Ότι πιστεύω στην διαφορετικότητα των λαών, άρα και στην ύπαρξη συνόρων μεταξύ των εθνών; Ότι όταν ακούω τη φράση , έξω οι ξένοι κτλ, προτιμώ να φύγουν πρώτα οι αμερικάνοι, άγγλοι, γάλλοι και λοιποί δυτικοί δυνάστες, τους οποίους όμως εστερνίζονται οι "πατριώτες";
Αν θέλεις να μάθεις τι εννοώ με το λάτρης του ελληνισμού, κάνε μου ερωτήσεις να σε απαντήσω.

Τώρα για το πίπες που έγραψες, δε σε τιμάει σαν συνομιλητή.

voucheristas

Μέλος
Εγγρ.
5 Σεπ 2013
Like
0
Πόντοι
16
voucheristas πολύ εύστοχο το σχόλιό σου.
Πολιτικά (εάν κοιτάξεις τα posts μου) ανήκω στην αντίθετη ιδεολογική πλευρά. Εντούτοις, δεν ισχυρίζομαι ότι όλοι οι ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ ψηφοφόροι είναι άθεοι & απάτριδες. Κάθε άλλο. Όμως γνωρίζεις ότι μαζί με τα χλωρά καίγονται και τα ξερά. Δυστυχώς άτομα όπως η Ρεπούση, ο Θεοδωρίδης, ο Τατσόπουλος κλπ αμαυρώνουν τη γενική εικόνα και σας παίρνει όλους η μπάλα.
Αυτό είναι και το πρόβλημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, που ουσιαστικά δεν είναι καν δημοκρατία. Κάθε κόμμα πράττει ανάλογα το συμφέρον και τις επιταγές των ξένων, αλλά έχει μια ταμπέλα. Έτσι κάποιος με κοντινή σε εμένα ιδεολογία, χωρίς να το ψάξει ιδιαίτερα θα ψηφίσει πχ δημαρ ή συριζα, που άλλα λένε , άλλα κάνουν και άλλα εννοούν, όπως όλοι δλδ.

Επισκέπτης
Και επειδή το είπε ο μαρξ τι σημαίνει, ότι θα τον ακολουθώ δογματικά; Και ο Αριστοτέλης είπε, ότι την θρησκεία την δημιουργήσαν για να τιθασεύουν τις μάζες. Δεν ξέρω κάποιο "δεξιό" να μην αναφέρει τον Αριστοτέλη σαν μεγάλο ΈΛληνα και φιλόσοφο.Και επίσης διαφωνώ σε πολλά σημεία με τον μαρξ, ο οποίος ήταν ένας καλός αντιγραφέας του Ξενοφώντα, απλά την φιλοσοφία του την προσάρμοσε στην βάση της εποχής του. Δε πιστεύω σε καμιά πάλη των τάξεων είτε κοινωνική είτε οικονομική, γιατί αυτό για εμένα είναι τουλάχιστον εμετικό. Πιστεύω στην ευημερία του κάθε έθνους, ξεχωριστά. Γιατί απλά αν υπάρχει ευημερία, δεν υπάρχει λόγος για πολέμους.

Όσον αφορά τα πατριωτικά μου αισθήματα, τι να σου πω δλδ. Ότι γνωρίζω περισσότερη ιστορία από όλους τους εθνικιστές (και έχω πολλούς) φίλους μου; Ότι πιστεύω στην διαφορετικότητα των λαών, άρα και στην ύπαρξη συνόρων μεταξύ των εθνών; Ότι όταν ακούω τη φράση , έξω οι ξένοι κτλ, προτιμώ να φύγουν πρώτα οι αμερικάνοι, άγγλοι, γάλλοι και λοιποί δυτικοί δυνάστες, τους οποίους όμως εστερνίζονται οι "πατριώτες";
Αν θέλεις να μάθεις τι εννοώ με το λάτρης του ελληνισμού, κάνε μου ερωτήσεις να σε απαντήσω.

Τώρα για το πίπες που έγραψες, δε σε τιμάει σαν συνομιλητή.
ωραια και σεβαστα ολα αυτα που γραφεις.
Αλλα τι εννοεις ακριβως οταν λες οτι εισαι αριστερος; με την ρομαντικη εννοια του ορου; οκ ετσι ολοι αριστεροι ειμαστε...
για το πιπες sorry η αληθεια ειναι πως δεν σου αξιζε.

Analyst

Μέλος
Εγγρ.
27 Απρ 2009
Like
1
Πόντοι
1
Οι απόψεις που πρεσβεύει ο voucheristas, αν δε κάνω λάθος δε διαφέρουν και πολύ από τον πρώτο Έλληνα αριστερό διανοητή ο οποίος προσπάθησε να συντονίσει τις έννοιες αριστερά και εθνισμός. Μιλώ φυσικά για τον Μιχάλη Ράπτη, ένα εξαιρετικό αριστερό φιλόσοφο που αν και διαφωνώ με πολλές από τις ιδέες του, κατανοώ την ουσία της σκέψης του.

Σήμερα εκφραστής του Ράπτη (Πάμπλο), είναι ο Γιώργος Καραμπελιάς εκδότης του περιοδικού Άρδην.

Η αλήθεια όμως και πιστεύω ότι θα συμφωνήσει σε αυτό ο voucheristas, είναι ότι ο Ράπτης κινείται εκτός της καθαρής κομουνιστικής γραμμής. Πράγματι ο Μαρξ και ο Έγκελς όταν θεμελίωναν τα αξιώματα της αριστερής ιδεολογίας, είχαν ηθελημένα αποκλείσει κάθε έννοια θρησκείας και εθνισμού από αυτά.

Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι και μπορούμε να τους συζητήσουμε αργότερα.

Και για να μην φεύγουμε από το θέμα, για τη Ρεπούση πιστεύω ότι ο βασικός λόγος που βγαίνει κάθε τόσο και λέει αυτά που λέει, είναι η ανάγκη που νιώθει για να κρατηθεί στη δημοσιότητα. Ότι λέει βέβαια, το πιστεύει γιατί αυτή είναι και η επίσημη πολιτική γραμμή της αριστεράς.

voucheristas

Μέλος
Εγγρ.
5 Σεπ 2013
Like
0
Πόντοι
16
ωραια και σεβαστα ολα αυτα που γραφεις.
Αλλα τι εννοεις ακριβως οταν λες οτι εισαι αριστερος; με την ρομαντικη εννοια του ορου; οκ ετσι ολοι αριστεροι ειμαστε...
για το πιπες sorry η αληθεια ειναι πως δεν σου αξιζε.
Δεκτή!!

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα ο όρος αριστερός και δεξιός, κακώς για εμένα, διαχωρίζεται με βάση την ιδεολογία για τη θρησκεία και τον πατριωτισμό. Αυτό για εμένα είναι ένα παιχνίδι για την νέα τάξη πραγμάτων, κοινώς την παγκοσμιοποίηση. Και προσωπικά δεν είμαι εναντίον της παγκοσμιοποίησης, στο επίπεδο όμως πχ ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός θα πρέπει να είναι κληροδότημα για όλη την ανθρωπότητα. Όμως σήμερα παγκοσμιοποίση σημαίνει εκδούλευση στο χρήμα και στην έλλειψη ελέυθερης άποψης.

Οικονομικά πάλι, είμαι αριστερός, βασικά είμαι ιδεολογικά μεταξύ Κέυνς,Ξενοφώντα και Αριστοτέλη, είναι πάντα επίκαροι. Αν θελεις ψάξε το ισλαμικό τραπεζικό σύστημα, είναι αρκετά κοντά σε αυτό που θέλω.

voucheristas

Μέλος
Εγγρ.
5 Σεπ 2013
Like
0
Πόντοι
16
Οι απόψεις που πρεσβεύει ο voucheristas, αν δε κάνω λάθος δε διαφέρουν και πολύ από τον πρώτο Έλληνα αριστερό διανοητή ο οποίος προσπάθησε να συντονίσει τις έννοιες αριστερά και εθνισμός. Μιλώ φυσικά για τον Μιχάλη Ράπτη, ένα εξαιρετικό αριστερό φιλόσοφο που αν και διαφωνώ με πολλές από τις ιδέες του, κατανοώ την ουσία της σκέψης του.

Σήμερα εκφραστής του Ράπτη (Πάμπλο), είναι ο Γιώργος Καραμπελιάς εκδότης του περιοδικού Άρδην.

Η αλήθεια όμως και πιστεύω ότι θα συμφωνήσει σε αυτό ο voucheristas, είναι ότι ο Ράπτης κινείται εκτός της καθαρής κομουνιστικής γραμμής. Πράγματι ο Μαρξ και ο Έγκελς όταν θεμελίωναν τα αξιώματα της αριστερής ιδεολογίας, είχαν ηθελημένα αποκλείσει κάθε έννοια θρησκείας και εθνισμού από αυτά.

Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι και μπορούμε να τους συζητήσουμε αργότερα.

Και για να μην φεύγουμε από το θέμα, για τη Ρεπούση πιστεύω ότι ο βασικός λόγος που βγαίνει κάθε τόσο και λέει αυτά που λέει, είναι η ανάγκη που νιώθει για να κρατηθεί στη δημοσιότητα. Ότι λέει βέβαια, το πιστεύει γιατί αυτή είναι και η επίσημη πολιτική γραμμή της αριστεράς.

Έχω διαβάσει αλλά ήδη ήμουν ιδεολογικά σε αυτό που διαβάζω σήμερα. Μα θα ήταν κοροϊδία και εξευτελισμός για κάθε άνθρωπο να θεωρείται ίδιος με τον άλλον, ίσος ναι ίδιος όχι. Δεν γίνεται να αφαιρεσεις όυτε πολιτισμούς, ούτε ήθη ούτε έθιμα. Δεν μπορώ πχ να φανταστώ έναν Ισλανδό να χορέυει καλαματιανό, ούτε ο ίδιος μπορεί νομίζω.

voucheristas

Μέλος
Εγγρ.
5 Σεπ 2013
Like
0
Πόντοι
16
Αφήστε που ο μαρξ φιλοσοφούσε εκ του ασφαλούς. Έγραφε ότι μόνο σε Αγγλία και Γαλλία μπορούσε να γίνει η αρχή των όσων πίστευε, και πουθενά αλλού, αλλιώς δε θα πετύχαινε. Λες και δεν ήξερε ότι σε αυτά τα δύο κράτη υπήρχε ευημερία και οι λαοί τους ήταν ευχαριστημένοι με το σύστημα τότε.

gianevan

Σεβαστός
Εγγρ.
15 Φεβ 2009
Like
5.797
Πόντοι
1.206
Η προσωπική μου γνώμη είναι πως ναι τα Αρχαία όπως διδάσκονται μάλλον απέχθεια δημιουργούν στα παιδιά παρά γνώση προσφέρουν, αλλά δηλαδή τα μαθηματικά του Λυκείου, τα οποία είναι επιπέδου πανεπιστημίου για άλλες χώρες προσφέρουν κάτι ουσιαστικό;
Ποιός χρειάζεται σήμερα γνώσεις μαθηματικών, πέραν της πρακτικής αριθμητικής του δημοτικού;

Την ίδια στιγμή ο κάθε (μορφωμένος υποτίθεται) πολίτης 18+ (έως και 78) δεν έχει λάβει στο σχολείο του καμία πρακτικής σημασίας γνώση σε θέματα καθημερινότητας. Νομικά, ιατρικά, χρηματοοικονομικά, φορολογικά, τεχνικά κλπ.
Δεν ξέρει ας πούμε τί δουλειά κάνει ο Άρειος Πάγος και τί το Συμβούλιο της Επικρατείας ή τί σημαίνει "μεικτό ορκωτό", κακούργημα, πλημέλλημα κλπ.
Δεν ξέρει την έννοια της "ψιλής κυριότητας" και της επικαρπίας.
Επίσης δεν ξέρει βασικές λεπτομέρειες για τον καρκίνο, το έμφραγμα, το πως αντιμετωπίζεις πρόχειρα μια ρινορραγία ή ένα κάταγμα κλπ.
Ακόμα δεν ξέρει τι σημαίνει ομόλογο (πόσο μάλλον "δομημένο"!) και πόσων ειδών αμοιβαία κεφάλαια υπάρχουν, αλλά περί το 2000 όλη η Ελλάδα "έπαιζε" στο ΧΑΑ, σαν να τον άσχετο που μπήκε να παίξει σε καζίνο.
Ακόμα πιθανώς δεν ξέρει (ιδίως αν είναι γυναίκα) τα μέρη της μηχανής του αυτοκινήτου που οδηγεί, ή το πως λειτουργεί το σύστημα κεντρικής θέρμανσης ή κλιματισμού.

Η προσωπική μου γνώμη είναι πως η διδακταία ύλη στα σχολεία, ιδίως της δευτεροβαθμίου εκαπίδευσης, οφείλει να αλλάξει ριζικά και να εκσυγχρονισθεί.
Αν η ανοησία και ο φανατισμός της Ρεπούση μπορέσει να συμβάλει σε ένα γόνιμο διάλογο επ' αυτού, ίσως και να έχει κάτι προσφέρει...

voucheristas

Μέλος
Εγγρ.
5 Σεπ 2013
Like
0
Πόντοι
16
Η προσωπική μου γνώμη είναι πως ναι τα Αρχαία όπως διδάσκονται μάλλον απέχθεια δημιουργούν στα παιδιά παρά γνώση προσφέρουν, αλλά δηλαδή τα μαθηματικά του Λυκείου, τα οποία είναι επιπέδου πανεπιστημίου για άλλες χώρες προσφέρουν κάτι ουσιαστικό;
Ποιός χρειάζεται σήμερα γνώσεις μαθηματικών, πέραν της πρακτικής αριθμητικής του δημοτικού;

Την ίδια στιγμή ο κάθε (μορφωμένος υποτίθεται) πολίτης 18+ (έως και 78) δεν έχει λάβει στο σχολείο του καμία πρακτικής σημασίας γνώση σε θέματα καθημερινότητας. Νομικά, ιατρικά, χρηματοοικονομικά, φορολογικά, τεχνικά κλπ.
Δεν ξέρει ας πούμε τί δουλειά κάνει ο Άρειος Πάγος και τί το Συμβούλιο της Επικρατείας ή τί σημαίνει "μεικτό ορκωτό", κακούργημα, πλημέλλημα κλπ.
Επίσης δεν ξέρει βασικές λεπτομέρειες για τον καρκίνο, το έμφραγμα, το πως αντιμετωπίζεις πρόχειρα μια ρινορραγία ή ένα κάταγμα κλπ.
Ακόμα δεν ξέρει τι σημαίνει ομόλογο (πόσο μάλλον "δομημένο"!) και πόσων ειδών αμοιβαία κεφάλαια υπάρχουν, αλλά περί το 2000 όλη η Ελλάδα "έπαιζε" στο ΧΑΑ, σαν να τον άσχετο που μπήκε να παίξει σε καζίνο.
Ακόμα πιθανώς δεν ξέρει (ιδίως αν είναι γυναίκα) τα μέρη της μηχανής του αυτοκινήτου που οδηγεί, ή το πως λειτουργεί το σύστημα κεντρικής θέρμανσης ή κλιματισμού.

Η προσωπική μου γνώμη είναι πως η διδακταία ύλη στα σχολεία, ιδίως της δευτεροβαθμίου εκαπίδευσης, οφείλει να αλλάξει ριζικά και να εκσυγχρονισθεί.
Αν η ανοησία και ο φανατισμός της Ρεπούση μπορέσει να συμβάλει σε ένα γόνιμο διάλογο επ' αυτού, ίσως και να έχει κάτι προσφέρει...

Συμφωνώ σε όλα εκτός από το τελευταίο. Οι φράσεις που χρησιμοποιεί θυμίζουν έντονα ένα πολιτικό κίνημα που η ίδια πολεμάει.

Analyst

Μέλος
Εγγρ.
27 Απρ 2009
Like
1
Πόντοι
1
Αφήστε που ο μαρξ φιλοσοφούσε εκ του ασφαλούς. Έγραφε ότι μόνο σε Αγγλία και Γαλλία μπορούσε να γίνει η αρχή των όσων πίστευε, και πουθενά αλλού, αλλιώς δε θα πετύχαινε. Λες και δεν ήξερε ότι σε αυτά τα δύο κράτη υπήρχε ευημερία και οι λαοί τους ήταν ευχαριστημένοι με το σύστημα τότε.

Εγώ συμφωνώ μαζί σου αλλά πρέπει κι εσύ να συμφωνήσεις ότι ο πυρήνας της αριστερής ιδεολογίας είναι ο κουμμουνισμός, οπότε και οι θεωρίες των Μαρξ και Έγκελς.

Όλα τα άλλα παρακλάδια που διαμορφώνουν πολιτικούς σχηματισμούς, δεν είναι τίποτε άλλο από «αιρέσεις» στην ίδια πολιτική ιδεολογία.

Οπότε είναι λίγο άτοπο να δηλώνει κάποιος ότι ασπάζεται την αριστερή ιδεολογία αλλά είναι και Χριστιανός και εθνιστής.

Η βάση της αριστερής ιδεολογικής πλατφόρμας που είχε ως στόχο την σοσιαλιστική παγκοσμιοποίηση, ήταν η αθεΐα και η άρνηση των εθνικών διαφορών, (εξ ου και τα «ο εργάτης δεν έχει πατρίδα» και «η θρησκεία είναι το όποιο των φτωχών»).

Βέβαια εβδομήντα χρόνια μετά την κατάρρευση του καθεστώτος, οι Ρώσοι επέστρεψαν αυτοβούλως στον Χριστιανισμό με πρωτοφανή ευκολία.

Για να απλοποιήσω ακόμα τη σκέψη μου, νομίζω πως το να λέει ένας ότι είναι αριστερός αλλά θρήσκος και εθνιστής, είναι περίπου το ίδιο με το να λέει ένας χρισαυγίτης ότι είναι εθνοσοσιαλιστής αλλά οι απόψεις του Γκέμπελς δεν το εκφράζουν καθόλου.

Δεν σημαίνει αυτό ότι είναι ψεύτες. Απλά μπορεί να είναι λίγο περισσότερο ρομαντικοί πολιτικά από όσο θα έπρεπε.

gianevan

Σεβαστός
Εγγρ.
15 Φεβ 2009
Like
5.797
Πόντοι
1.206
Το να είναι (τουλάχιστον να δηλώνει) κάποιος "φιλελεύθερος δεξιός" και ταυτόχρονα απολύτως άθεος, γίνεται δεκτό ή ξενίζει άραγε;

Obi-Wan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Κριτικές
3
Like
3.454
Πόντοι
786

Έχει μεγάλα λάθη στοχαστικά ό Μάρξ λόγο ντετερμινισμού του. Πέραν τής τεράστιας συμβολής του στήν πολιτική & οικονομική σκέψη τού τότε, όπλισε καί τήν φαντασία ριζοσπαστών δίνοντας τους τήν εντύπωση ότι έχουν τή σίγουρη συνταγή γιά τόν νέο άνθρωπο καί τήν υπέροχη κοινωνία καί έτσι πίστεψαν άξιζε νά ασκήσουν τεράστια βία.
Ή ειρωνία φυσικά είναι ότι πήραν τήν εξουσία νά τόν εφαρμόσουν σέ αγροτικές φεουδαρχικές χώρες τελικά, αυτές πού ό ίδιος απέριπτε σάν δύο στάδια πίσω από τήν σοσιαλιστική ετοιμότητα. Η αυτός είχε δίκιο καί γιά αυτό απέτυχαν, ή μόνο αυτοί ήταν οί τόσο ντεσπεράντος γιά νά δοκιμάσουν μία ατελή συνταγή είναι θέμα οπτικής γωνίας.

voucheristas

Μέλος
Εγγρ.
5 Σεπ 2013
Like
0
Πόντοι
16
Ο Αριστοτέλης δεν ήταν κομμουνιστής, ούτε ο Ξενοφώντας, ουτε καν ο Κέυνς!! Εγώ δεν πιστεύω με τίποτα, να μην έχουν περιουσία οι πολίτες, κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στη φύση μας.

piderof

Μέλος
Εγγρ.
10 Οκτ 2006
Κριτικές
2
Like
44
Πόντοι
66
Κάθε ιδεολογία τοποθετείται στον πολιτικό χάρτη ανάλογα με το τι πρεσβεύει σε 3 ζητήματα:
1) οικονομία
2) εθνισμός / διεθνισμός
3) άξονας ισότητα - ελευθερία.
Η αριστερά ιστορικά είτε είναι σοσιαλδημοκρατική, είτε κομμουνιστική πρεσβεύει τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, το διεθνισμό και προάγει την ισότητα των κοινωνών έναντι της ελευθερίας. Στην ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας δημιουργήθηκαν αρκετά παρακλάδια, αλλά αυτά τα 3 χαρακτηριστικά ήταν κοινά. Μοναδική εξαίρεση ο εθνικοσοσιαλισμός που ενώ στα 2 εκ των 3 είναι συνεπής προς την αριστερή ιδεολογιά (κεντρικός σχεδιασμός οικονομίας, ισότητα), στη θέση του διεθνισμού, τοποθετεί όχι απλώς τον εθνισμό αλλά τον εθνικισμό. Κακώς κατά τη γνώμη μου τοποθετείται στην άκρα δεξιά. Είναι ιδεολογία της άκρας αριστεράς, τόσο γιατί έχει περισσότερες ομοιότητες με την αριστερά από ότι διαφορές όσο και γιατί ο βασικότερος παράγοντας για να γίνει η κρίση είναι η οικονομία.
Η φράση "είμαι αριστερός, εθνικιστής, θρησκευόμενος, και στηρίζω τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας" αποτελεί το ιδεολογικό προφίλ ενός εθνικοσοσιαλιστή.

foufoutos_30

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
26 Νοε 2009
Like
36
Πόντοι
166

Eαν η προθεση της ανθρωπομορφης αυτης σαυρας ηταν οσα γραφεις, τοτε την εχουμε παρεξηγησει...

αυτη που μιλουσε για συνωστισμο ενω εσφαζαν γυναικοπαιδα οι μογγολοι...

αλλα δεν ειναι αυτη η προθεση της...και οσων κρυβονται πισω της και την σπρωχνουν..

σκοπος τους ειναι η πολτοποιηση των νεων παιδιων..η κυμαδοποιηση τους...να μην εχουν καμια σχεση με ελλαδα, θρησκεια, οικογενεια, ηθη και εθιμα..

απο τα 12 να κυκλοφορουν σαν πουτανια και σαν χασικληδες εξω..

voucheristas

Μέλος
Εγγρ.
5 Σεπ 2013
Like
0
Πόντοι
16
Έχει μεγάλα λάθη στοχαστικά ό Μάρξ λόγο ντετερμινισμού του. Πέραν τής τεράστιας συμβολής του στήν πολιτική & οικονομική σκέψη τού τότε, όπλισε καί τήν φαντασία ριζοσπαστών δίνοντας τους τήν εντύπωση ότι έχουν τή σίγουρη συνταγή γιά τόν νέο άνθρωπο καί τήν υπέροχη κοινωνία καί έτσι πίστεψαν άξιζε νά ασκήσουν τεράστια βία.
Ή ειρωνία φυσικά είναι ότι πήραν τήν εξουσία νά τόν εφαρμόσουν σέ αγροτικές φεουδαρχικές χώρες τελικά, αυτές πού ό ίδιος απέριπτε σάν δύο στάδια πίσω από τήν σοσιαλιστική ετοιμότητα. Η αυτός είχε δίκιο καί γιά αυτό απέτυχαν, ή μόνο αυτοί ήταν οί τόσο ντεσπεράντος γιά νά δοκιμάσουν μία ατελή συνταγή είναι θέμα οπτικής γωνίας.

Ή απλά ο μαρξ , απέκλειε εντελώς από τη φιλοσοφία του την ίδια την ανθρώπινη φύση, λόγω του ντετερμινισμού του όπως σωστά έγραψες. Αλλά η ψυχή δεν μετριέται με εξισώσεις.

Obi-Wan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Κριτικές
3
Like
3.454
Πόντοι
786
Εγώ συμφωνώ μαζί σου αλλά πρέπει κι εσύ να συμφωνήσεις ότι ο πυρήνας της αριστερής ιδεολογίας είναι ο κουμμουνισμός, οπότε και οι θεωρίες των Μαρξ και Έγκελς.

Όλα τα άλλα παρακλάδια που διαμορφώνουν πολιτικούς σχηματισμούς, δεν είναι τίποτε άλλο από «αιρέσεις» στην ίδια πολιτική ιδεολογία.

Οπότε είναι λίγο άτοπο να δηλώνει κάποιος ότι ασπάζεται την αριστερή ιδεολογία αλλά είναι και Χριστιανός και εθνιστής.

Η βάση της αριστερής ιδεολογικής πλατφόρμας που είχε ως στόχο την σοσιαλιστική παγκοσμιοποίηση, ήταν η αθεΐα και η άρνηση των εθνικών διαφορών, (εξ ου και τα «ο εργάτης δεν έχει πατρίδα» και «η θρησκεία είναι το όποιο των φτωχών»).

Βέβαια εβδομήντα χρόνια μετά την κατάρρευση του καθεστώτος, οι Ρώσοι επέστρεψαν αυτοβούλως στον Χριστιανισμό με πρωτοφανή ευκολία.

Για να απλοποιήσω ακόμα τη σκέψη μου, νομίζω πως το να λέει ένας ότι είναι αριστερός αλλά θρήσκος και εθνιστής, είναι περίπου το ίδιο με το να λέει ένας χρισαυγίτης ότι είναι εθνοσοσιαλιστής αλλά οι απόψεις του Γκέμπελς δεν το εκφράζουν καθόλου.

Δεν σημαίνει αυτό ότι είναι ψεύτες. Απλά μπορεί να είναι λίγο περισσότερο ρομαντικοί πολιτικά από όσο θα έπρεπε.

Οί Ρώσοι ήταν καταπιεσμένοι αγρότες πού από τά χέρια τύπων μέ άλογα καί παλάτια βρέθηκαν στά χέρια τύπων μέ μαύρες κούρσες καί παλάτια. Μία τραγική ιστορία.

Τό θέμα είναι νά φύγουν όλοι από τίς παλιές φόρμες καί νά φτιάξουν νέες θεωρήσεις. Γιατί τό χρήμα κάι ή τεχνολογία έχει φύγει καιρό καί παίζει μπάλα χωρίς απέναντι σέ κενή εστία.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom