Αυτό είναι βασικός λόγος, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι κατασκευαστές υπολογιστών Dell και HP, για παράδειγμα, πουλάνε και με προεγκατεστημένο linux, αλλά η ζήτηση είναι λίγη. Και είναι λίγη, γιατί έγιναν τραγικά λάθη παλιά. Εκείνη την εποχή κουμάντο κάναν οι developers που το έβλεπαν σαν σέκτα και το κρατάγαν δύσκολο, οπότε ο κόσμος έμεινε με αυτό το στερεότυπο μέχρι και σήμερα.
Ο Shuttleworth της Ubuntu είχε την ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα, διότι ήταν γνώστης του χώρου κι εκατομμυριούχος. Αλλά αντί να βγάλει ένα linux που να δουλεύει out-of-the-box προσανατολισμένο σε χρήστες windows για να κερδίσει την αγορά, έβγαλε απλά ένα ευκολότερο linux για λινουξάδες που κι αυτό ήταν ατελές. Ένας που προερχόταν από τα windows σκάλωνε στο partitionning, έπρεπε να ψάχνει multimedia codecs, δεν ήξερε αν θα δουλεύουν τα παρελκόμενα (modem, εκτυπωτής κλπ), μπερδευόταν με τα repositories, έπρεπε να μαθαίνει νέες ορολογίες και ψάρωνε με την χρήση του terminal που ήταν ακόμη στην πρώτη θέση ... Και η κοινότητα του linux δεν βόηθαγε, γιατί ήταν κολλημένα άτομα ως επί το πλείστον. Ρώταγες για μια εφαρμογή κι αντί να σου πουν να πας στο διαχειριστή πακέτων, σου δίναν εντολές στο terminal να το κατεβάσεις.
Η ευκαιρία χάθηκε το 2004 γιατί έγινε προχειροδουλειά. Έπρεπε να βγει ένα stupid simple σύστημα πιστοποιημένο για συγκεκριμμένες μάρκες υπολογιστών και εκτυπωτών.
Δεν ξέρω αν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία, διότι είναι πιθανό το android να εξαπλωθεί και στους υπολογιστές γραφείου, και να απορροφήσει τους δυσαρεστημένους από windows και mac χρήστες.