Για να δείτε για τι πόλεμο μιλάμε:
Μπορούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να μολύνουν υπολογιστές με ιούς;
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια στις τάξεις των καπνιστών οι οποίοι αναζητούν μία λιγότερο βλαβερή εναλλακτική από τη «συμβατική» επιλογή του τσιγάρου.
Αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την επίδραση που τελικά έχει στην ανθρώπινη υγεία, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι προβληματίζονται για το πώς η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να επηρεάζει την «υγεία» των...υπολογιστών.
Πολλά τσιγάρα φορτίζονται μέσω USB, είτε μέσω ειδικού καλωδίου είτε συνδεόμενα απευθείας με τον υπολογιστή μέσω USB port. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, στο δημοφιλές site κοινωνικής δικτύωσης Reddit αναρτήθηκε αναφορά ότι τουλάχιστον ένας χρήστης ηλεκτρονικού τσιγάρου («vaper») έχει δει τις δυσμενείς συνέπειες του να φέρνει σε τόσο στενή επαφή έναν υπολογιστή με το συγκεκριμένο «εργαλείο».
Ειδικότερα, ο χρήστης (ο οποίος αναφέρει ότι υπάγεται στον χώρο του ΙΤ) γράφει ότι ένα στέλεχος μεγάλης εταιρείας είχε στον υπολογιστή του μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό (malware) η «πηγή» της οποίας δεν μπορούσε να διαπιστωθεί. Σύμφωνα με την ανάρτηση του «Jrockilla», το σύστημα είχε όλα τα απαραίτητα patches, antivirus, προστασία anti-malware κ.α. Μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες εντοπισμού της πηγής, άρχισαν να εξετάζονται άλλα ενδεχόμενα από τις γνωστές μεθόδους διείσδυσης malware, το στέλεχος ερωτήθηκε εάν πρόσφατα προέβη σε αλλαγές στη ζωή του. Η απάντηση ήταν «ναι, σταμάτησα το κάπνισμα πριν δύο εβδομάδες και άρχισα το ηλεκτρονικό τσιγάρο». Σύμφωνα με την ανάρτηση, αυτό ήταν το αίτιο, καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν μολυσμένο με malware, το οποίο μετέδωσε στον υπολογιστή.
Όπως ανέφερε στον Guardian ο Ρικ Φέργκιουσον, σύμβουλος ασφαλείας της Trend Micro, το ενδεχόμενο δεν είναι απίθανο, καθώς κακόβουλα λογισμικά γραμμής παραγωγής υπάρχουν εδώ και χρόνια, μολύνοντας συσκευές όπως πλαίσια ψηφιακών φωτογραφιών, MP3 players κ.α. Επίσης, έχει αρχίσει να αποτελεί λόγο προβληματισμού ένα είδος επίθεσης ονόματι «BadUSB», που έχει να κάνει με τον επαναπρογραμματισμό συσκευών USB σε επίπεδο hardware. Κατά την SRLabs, (Βερολίνο) πολλές συσκευές δεν έχουν προστασία απέναντι σε κάτι τέτοιο.
Αυτοί οι δύο παράγοντες σε συνδυασμό, σύμφωνα με τον Φέργκιουσον, αποτελούν πολύ ισχυρό επιχείρημα για την παύση της ελεύθερης χρήσης USB ports από επιχειρήσεις, ή τουλάχιστον τη λήψη μέτρων ώστε να χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένες συσκευές. Όσον αφορά στους καταναλωτές, είναι περισσότερο θέμα χρήσης ενημερωμένου λογισμικού προστασίας και προσοχής όσον αφορά στο ποιες συσκευές χρησιμοποιούνται.
Πηγή: huffingtonpost.gr