Νέα

Γλυκά Πονούσε το Μαχαίρι !!! Αυτογνωσία και ''θεραπεία''.

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Mindreader
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 43
  • Εμφανίσεις 3K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Μηνύματα
14.802
Κριτικές
110
Like
20.334
Πόντοι
28.786
''Γλυκά Πονούσε το μαχαίρι'' έλεγε ένα ελληνικό τραγούδι. ''Ι Don't care cause I like the way it hearts'' έλεγε ένα αγγλικό τραγούδι. Όταν διαφορετικές κουλτούρες εκφράζουν με όμοιο η παρεμφερή τρόπο μια κατάσταση, σίγουρα η κατάσταση αυτή έχει κεντρική θέση στον ανθρώπινο ψυχισμό. Επίσης έχει και  το στοιχείο της αντιφατικότητας  μια και πόσο λογικό είναι να σου αρέσει κάτι που σου προκαλεί πόνο ?? Η μήπως είναι λογικό ?? Το θέμα δεν είναι απλό και χρειάζεται  αρκετή ανάλυση. Εξ' αρχής λοιπόν ενημερώνω ότι σε όσους δεν αρέσουν τα ''σεντόνια'' που γράφω ας το αφήσουν.

Προσωπικά πιστεύω ότι έχει μεγάλη αξία να κατανοείς και να συνειδητοποιείς τι αισθάνεσαι. Καθαρίζει τη προοπτική σου και σε βοηθάει σημαντικά ως προς το να ξέρεις τι σου γίνεται.

Αν ρωτήσεις ανθρώπους να σου πουν αν ποτέ ερωτεύθηκαν στη ζωή τους οι περισσότεροι θα σου πουν ναι, και θα εννοούν διαφορετικά πράγματα ο καθένας.  Οι δυο- τρείς  από αυτούς  που θα σου πουν ''δεν ξέρω'' μάλλον είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα. 

Ιδίως οι άντρες που οι περισσότεροι πάσχουν από συναισθηματική αχρωματοψία και όλα τους τα συναισθήματα τα εντάσσουν με μια λογική άσπρου - μαύρου, στο δίπολο γουστάρω - δε γουστάρω. Ευαρέσκεια - δυσαρέσκεια δηλαδή και ενδιαμέσως τίποτα.  Οι λόγοι για αυτό είναι ότι η κοινή γνώμη πολύ μαλακισμένα συνδέει τον αντρισμό με την περιφρόνηση των συναισθημάτων. Από μικρά αγοράκια οι περισσότεροι μαθαίνουμε ότι οι άντρες δεν πονάνε, δεν κρυώνουν, δεν κουράζονται δεν κλαίνε ( προς θεού !!). Αποτέλεσμα πολύ δικαιολογημένα οι περισσότεροι άντρες να μην ξέρουν τι αισθάνονται, να έχουν δηλαδή  πολύ περιορισμένη συναισθηματική νοημοσύνη ( για να δούμε και το ψυχολογικό όρο ). Όμως άντρας δεν είναι αυτός που δεν πονάει ( για παράδειγμα ) αλλά αυτός που ξέρει πολύ καλά τι νοιώθει, και ελέγχει το πως το εκφράζει και πως το αντιμετωπίζει αποτελεσματικά με το σωστό ''αντρικό''τρόπο.

Άντε τώρα να καταλάβει ένας τέτοιος άντρας κάτι αρκετά πολύπλοκο όπως ο έρωτας. Έτσι οι περισσότεροι άντρες ερμηνεύουν ως ερώτα τη σεξουαλική έλξη που νοιώθουν για μια γυναίκα. Στην απλή ερώτηση του τύπου, ''σεξουαλική έλξη νοιώθεις και για πολλές από τις πουτάνες, είσαι ερωτευμένος με όλες  τους ?? '' οι περισσότεροι απλά κολάνε. Χρειάζεται ένα σκούντημα για να αρχίσεις να δουλεύεις στο κεφάλι σου πράγματα που θεωρείς αρχικά ασήμαντα, μέχρι να τη φας τη χλαπάτσα και να το φυσάς και να μην κρυώνει. Διότι πολλοί σε κάποια φάση ''θα τη δαγκώσουν τη λαμαρίνα'', και ο έρωτας έχει και το στοιχείο της ''αρρώστιας'' όπως παρακάτω θα δούμε, και όπως τα τραγούδια εκφράζουν, άρα μόνο ασήμαντο δεν το λες.

Και πολλές  γυναίκες όμως, αν και έχουν πολύ πιο βελτιωμένη επαφή με τα συναισθήματα τους πάλι στραμπουλάνε μέσα στο κεφάλι τους παρεμφερή μεμονωμένα συναισθήματα και έννοιες, και μπερδεύουν τον έρωτα με διάφορα άλλα συναισθήματα όπως τη κτητικότητα την αγάπη τη σεξουαλική αποκλειστικότητα κλπ.

Δεν θα κάνω ιστορικές αναδρομές ούτε θα αναλύσω το τι εννοούσαν διάφοροι φιλόσοφοι η ποιητές  με τη λέξη έρωτας, γιατί οι εννοιολογικές προσεγγίσεις σε διαφορετικές εποχές ήταν διαφορετικές απο τις σημερινές, και έτσι το θέμα θα πλατειάσει πολύ και θα χάσει τη στόχευσή του. Προτείνω να  ασχοληθούμε με τη σημερινή σύγχρονη έννοια του όρου μόνο.

Θα προσπαθήσω εδώ για να βάλω μια βάση συζήτησης να δώσω ένα ορισμό για τον έρωτα και να ξεκινήσει από εκεί η κουβέντα. Ο έρωτας λοιπόν δεν είναι ένα αμιγές συναίσθημα.  Είναι μια  πολυσύνθετη ψυχολογική κατάσταση αποτελούμενη από πολλά συναισθήματα που κάποιες φορές είναι και μεταξύ τους αντιφατικά. Κεντρικό συναίσθημα είναι η σεξουαλική έλξη, αλλά προφανώς δεν φθάνει αυτό όπως ήδη παραπάνω εξήγησα με το παράδειγμα για τις πουτάνες. Συναισθήματα όπως η εκτίμηση, η ζήλια, η στοργή, η ένταση, ο θαυμασμός  η κτητικότητα, η αγωνία, η αμφιβολία, η  ανησυχία, η οργή  το πάθος, η εμμονή, η αγάπη, κλπ είναι μερικά από τα συστατικά αυτής της συναισθηματικής ''σούπας'' στη ψυχή του ερωτευμένου.

Και προφανώς για να εκτιμήσεις ( δίνω τυχαία ένα συναίσθημα για παράδειγμα ) σε πρώτη φάση κάποια ώστε να την ερωτευθείς σε δεύτερη φάση, πρέπει πρώτα να την γνωρίσεις. Άρα παπαριές του τύπου '' Ερωτας από τη πρώτη ματιά '' μπορεί να συναντούνται σε ''ερωτικά'' μαλακοδιηγήματα που κάνουν σαραντάρες όψιμες αγάμητες κυρίες να αναστενάζουν όλο πάθος, αλλά σχέση με τη πραγματικότητα δεν έχουν.

Είπαμε άλλο πράγμα η σεξουαλική έλξη ( που τη αισθάνεσαι ενστικτωδώς σε 5-6 δευτερόλεπτα από τη γνωριμία κάποιου ανθρώπου,  εξ'ου και εμπειρικά  ο ανάλογος χρόνος σαλωναρίσματος στα μπουρδέλα ) άλλο ο έρωτας. Δεν είναι μαλλιά τα γένια όπως έλεγε ο Τσιφόρος.
( ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ )
 
OP
OP
Mindreader

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Μηνύματα
14.802
Κριτικές
110
Like
20.334
Πόντοι
28.786
( ΣΥΝΕΧΕΙΑ )
Πιστεύω επίσης  ότι το σύνολο των συναισθημάτων και η σχετική μεταξύ τους ένταση ( που εξαρτάται από τον εν γένει χαρακτήρα κάθε ανθρώπου ) καθορίζει και την εξατομίκευση της κατάστασης του έρωτα.  Ο εν γένει ζηλιάρης για παράδειγμα άνθρωπος, όταν ερωτευθεί θα βιώσει τη ζήλια σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από κάποιον που δεν το έχει αυτό το συναίσθημα της ζήλιας τόσο ισχυρό γενικά στον χαρακτήρα του.

Έτσι θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο καθένας ερωτεύεται με τον δικό του ιδιαίτερο και εξατομικευμένο τρόπο που σχετίζεται με τον εν γένει χαρακτήρα του, αλλά πάντα φαίνεται μια ώρα δρόμο ότι είναι ερωτευμένος. Αν βάλεις 10 νοικοκυρές να μαγειρέψουν φακές ( για παράδειγμα ),  θα μπορείς να αναγνωρίσεις ότι είναι φακές  και στις  10 περιπτώσεις. Η γεύση όμως θα είναι κάπως διαφορετική σε κάθε περίπτωση γιατί η σχετική ποσότητα και ο τρόπος χρήσης των συστατικών ( βλέπε συναισθήματα στον έρωτα )  είναι σε κάθε περίπτωση εξατομικευμένος. Κάτι ανάλογο εννοώ.

Επιπλέον για να καθαρίζουμε εννοιολογικά γιατί μιλάμε, και να ξέρουμε τι λέμε. Υποσύνολα ( μικρά η μεγάλα ) της παραπάνω λίστας συναισθημάτων που έγραψα συναντάς και σε άλλες ανθρώπινες σχέσεις και καταστάσεις. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να εκτιμά και να αγαπά τον αδελφό η την αδελφή σου αλλά προφανώς δεν είναι ερωτευμένος μαζί τους. Μπορεί να θαυμάζεις και να ζηλεύεις ένα άλλο ανθρώπου για τα επιτεύγματα του, αλλά δεν είσαι ερωτευμένος μαζί του. Μπορείς να αισθάνεσαι αγάπη, κτητικότητα και στοργή για το παιδί σου αλλά προφανώς δεν είσαι ερωτευμένος μαζί του.

Ομως το σύνολο των συναισθημάτων που παραπάνω έγραψα ( και σίγουρα όχι μόνο αυτά )  με κεντρικά στοιχεία την σεξουαλική έλξη, το πάθος, και τις ανάγκες εκτόνωσης, το συναντάμε σε αυτή τη συναισθηματική κατάσταση που λέγεται έρωτας. Είναι καλό να μπορούμε να ξεχωρίζουμε και να ξέρουμε γιατί μιλάμε.

Πάμε λοιπόν να περιγράψουμε με ''συμπτώματα  αρρώστιας'' τη κατάσταση που λέγεται έρωτας για να διευκολύνουμε τη συζήτηση.

Έστω ότι ένας άντρας ερωτεύεται τη γυναίκα τάδε. Τι αισθάνεται ?? Τι βιώνει ?? Πώς συμπεριφέρεται ??

Πρώτον. Η τάδε γίνεται το επίκεντρο της ζωής του ( Βλέπε Εμμονή και Πάθος). Ξυπνάει και η πρώτη του σκέψη είναι η τάδε. Κοιμάται η τελευταία σκέψη του είναι η τάδε. Οτιδήποτε τον ρωτάνε το συσχετίζει άμεσα με το τι θα απάνταγε η τάδε. Οτιδήποτε του προτείνουν να κάνει το συσχετίζει με το αν θα άρεσε, η με το  τι γνώμη θα είχε η τάδε.

Δεύτερον. Εξιδανικεύει  οτιδήποτε έχει σχέση με την τάδε  ( βλέπε Εκτίμηση και Θαυμασμός ). Αυτό είναι όμορφο επειδή αρέσει στη τάδε. Εφόσον το λέει η τάδε σωστό θα είναι άρα θα πρέπει να συμφωνήσω. Να δεις τι έκανε σήμερα η τάδε !!!. Πόσο ωραία αντέδρασε σε αυτή τη κατάσταση η τάδε ??!!! Μιλάει για την τάδε και το στόμα του στάζει μέλι, σε σημείο βλακείας και σπασαρχιδιάσματος. Η λαϊκή έκφραση χαζοερωτευμένος σε αυτό αναφέρεται.

Τρίτον. Εκλογικεύει τα πάντα σε σημείο που να φαίνεται ηλίθιος για να δικαιολογήσει τις επιλογές της τάδε ακόμη και αν αυτές είναι προφανώς λανθασμένες λες και μιλάει για μικρό παιδί ( Βλέπε Στοργή ).

Τέταρτον. Βγαίνει έξω με τη τάδε και έτσι και κάνει κανείς άλλος και κοιτάξει τη τάδε, η αν πει κάποιος κάτι για την τάδε,  παρεξηγείται και τσακώνεται ( Βλέπε Ζήλεια).

Πέμπτον. Έτσι και κάνει η τάδε ότι κοιτάει κάποιον άλλο ξεκινούν ομηρικοί καυγάδες (Βλέπε Ένταση και Κτητικότητα ).

Εκτον.Αναρωτιέται καμιά 20αρια φορές την ώρα ''Με αγαπάει πραγματικά η τάδε'', άσχετα αν ως άντρας δεν θέλει να το παραδέχεται. Αναρωτιέται που είναι και τι κάνει η  τάδε την ώρα που δουλεύει ?? Υπάρχει μήπως περίπτωση η τάδε να τσιλημπουρδίζει με κάποιον άλλο, γιατί πολλά ακούω τελευταία να γίνονται. ( βλέπε Αγωνία, Αμφιβολία, Ανησυχία ).
( ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ )
 
OP
OP
Mindreader

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Μηνύματα
14.802
Κριτικές
110
Like
20.334
Πόντοι
28.786
( ΣΥΝΕΧΕΙΑ )
Η λογοτεχνία αλλά και η απλή ζωή έχει περιγράψει τη παραπάνω κατάσταση με διάφορους τρόπους και σε όλες σχεδόν τις εποχές και τις κουλτούρες. Ξεκινώντας από το ''Έρως ανίκατε μαχαν '',  και φθάνοντας στο ''Τη Δάγκωσε χοντρά τη λαμαρίνα ο μάγκας'' που εισήγαγαν τα κουταβάκια, η στο ''τη χοντροκαψουρέυτηκε τη γκόμενα ο τύπος''  της νεότερης γενιάς, η στο ''Το μουνί σέρνει καράβι'' επί το λαϊκότερον, η ελληνική γλώσσα βρίθει από μεταφορές και παρομοιώσεις που περιγράφουν τη κατάσταση. Σε άλλες κουλτούρες συναντάς εκφράσεις όπως ''νταλγκάς που μου τρώει τα τζιέρια''.

Κάθε κουλτούρα με διαφορετικό και πολλές φορές ''λογοτεχνικό'' και χιουμοριστικό τρόπο αποδίδει τη κατάσταση σαν κάτι εξαιρετικά δυνατό, όμορφο πάντα, νέο πάντα, αλλά και αντιφατικό και ''άρρωστο'' κάποιες φορές.

Οι ποιητές και οι φιλόσοφοι ( που τη ξέρουν τη δουλειά τους ) έδωσαν στον έρωτα τη μορφή ενός μικρού Άγγελου  για να αποδώσουν νεότητα και αθωότητα. Επιπλέον όμως του δίνουν τόξο με βέλη που δεν αστοχούν και επιφέρουν κάτι τόσο συντριπτικό όσο ένα χτύπημα στη καρδιά. Ο συγκεκριμένος συμβολισμός επιχειρεί να αποδώσει την αντιφατικότητα των χαρακτηριστικών που συνεπάγεται αυτή η κατάσταση και πολύ εύστοχα το πετυχαίνει. Κάτι δηλαδή πολύ αθώο και αγνό σα μωρό που όμως μπορεί να σε σκοτώσει γελώντας και παίζοντας..  Συμβολίζει όμως και κάτι άλλο επίσης σημαντικό ( που πολλοί το αγνοούν )  ότι ό έρωτας παραμένει μωρό, δεν μεγαλώνει, άρα δεν υπάρχει για πολύ χρόνο, για να δείξει ότι αυτή η κατάσταση δεν έχει διάρκεια, και αυτό είναι και το αδύνατό της σημείο.



Αυτοί και αυτές που δηλώνουν ερωτευμένοι μετά από 30 χρόνια γάμου, λένε παπαριές διότι απλά δεν ξέρουν τι νοιώθουν, η τέλος πάντων δεν ξέρουν για ποιο πράγμα μιλάνε. Ο έρωτας χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλης έντασης αλλά και σχετικά μικρής διάρκειας συναισθήματα. Αν κάποιος επιχειρήσει να ζήσει 30 χρόνια ερωτευμένος, τότε και μόνο από την ένταση που βιώνει στα 4-5 χρόνια μάλλον για το δρομοκαίτειο θα είναι. Απλά ο έρωτας σε κάποια φάση σταδιακά αντικαθίσταται, σε ανθρώπους που είναι συμβατοί σαν χαρακτήρες, και έχουν και κοινούς στόχους, με αυτό που λέγεται υγιής συντροφικότητα και περιλαμβάνει ( σε μικρότερη βέβαια σταδιακά ένταση ) και κάποια από τα αρχικά συναισθήματα του έρωτα που παραπάνω αναφέραμε όπως για παράδειγμα η κτητικότητα, η  στοργή η η αγάπη.

Πάμε παρακάτω.

Έβδομον. Ο άντρας ασυνείδητα νοιώθει ότι η τάδε μέσω της κατάστασης στη οποία έχει περιέλθει ασκεί ένα είδος εξουσίας πάνω του και αυτό κάποιες φορές απλά τον ενοχλεί κάποιες τον εξαγριώνει.  ( Βλέπε Οργή ). Από την μια την ποθεί όσο δεν πάει άλλο, παθιάζεται μαζί της,τη θαυμάζει, την εκτιμά κλπ από την άλλη έρχονται στιγμές που θέλει να τη σπάσει στο ξύλο ( και πολλές φορές το κάνει ) γιατί συνειδητοποιεί ότι μέσω αυτής της κατάστασης η άλλη τον εξουσιάζει, και τον εξαναγκάζει σε πράγματα που δεν θέλει. Νοιώθει αντιφατικά συναισθήματα και αυτό τον μπερδεύει και τον αποδιοργανώνει και πολλές φορές τον οδηγεί σε αψυχολόγητες αντιδράσεις.

Οι καυγάδες μεταξύ ερωτευμένων είναι παροιμιώδεις. Συνήθως αυτοί οι καυγάδες καταλήγουν σε ένα παθιασμένο άνευ όρων γαμήσι ( για το όποιο λίγοι μιλανε ) που επιλύει τις όποιες διαφορές τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Αυτό το ''φάρμακο'' τελικά τα πάντα θεραπεύει !!! Σε πολλές άλλες περιπτώσεις όμως οι καυγάδες δεν περιορίζονται σε λεκτικές αντιπαραθέσεις.
( ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ )
 
OP
OP
Mindreader

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Μηνύματα
14.802
Κριτικές
110
Like
20.334
Πόντοι
28.786

( ΣΥΝΕΧΕΙΑ )
Θα μπορούσα να συνεχίσω και να γράψω πολλά ακόμα ''συμπτώματα'' της ''ωραίας αρρώστιας'' αλλά δεν θέλω να κουράσω. Η ένταση της παραπάνω κατάστασης σχετίζεται και με τον γενικότερο χαρακτήρα των εμπλεκομένων ανθρώπων.

Επίσης θεμελιώδη και κομβική σημασία έχει αν υπάρχει το στοιχείο της αμοιβαιότητας ανάμεσα στους δυο ανθρώπους. Αν είναι  δηλαδή μόνο ο ένας η και οι δυο εμπλεκόμενοι ερωτευμένοι. Η απόρριψη του ενός εκ των δυο εμπλεκομένων από τον άλλο αποτελεί συνήθως φυτίλι για καταστάσεις που κάποιες φορές γίνονται ανεξέλεγκτες. Θα μπορούσα να γράψω σελίδες ολόκληρες για αυτό το ''Βαρύ νόσημα'' που λέγεται έρωτας χωρίς ανταπόκριση, που πολλές φορές καταλήγει στην ανηλεή εκμετάλλευση του ερωτευμένου, αλλά δεν θέλω να πλατιάσω και να αποπροσανατολίσω τη κουβέντα ( ήδη πολλά γράφω ).

Κάποιοι την περνάνε ελαφρά την ''αρρώστια''  και μετά δύσκολα τους ξαναπιάνει. Σα να ''εμβολιάζονται'' ένα πράγμα. Κυρίως συνειδητοποιούν την αδυναμία της κατάστασης η οποία έγκειται στο ότι παρότι έχει μεγάλη ένταση, χρονικά δεν έχει διάρκεια και με αυτό το μηχανισμό μερικώς την απαξιώνουν και έτσι ελέγχουν τον εαυτό τους και διαχειρίζονται τη κατάσταση. 

Πολλοί έχοντας βιώσει άσχημα το τελείωμα μιας τέτοιας  κατάστασης αναπτύσσουν αμυντικά αντανακλαστικά και δεν αφήνουν ξανά τον εαυτό τους να ξαναπέσει σε αυτή. Έχω ακούσει φίλο να μου περιγράφει ''Εγώ σε αυτή τη λούμπα δεν ξαναπέφτω''. Σε λαϊκή βάση ο Καζαντζίδης κάποιες δεκαετίες πριν τραγούδαγε  '' Θεέ μου τη δεύτερη φορά που θάρθω για να ζήσω, όσο η καρδιά κι αν λαχταρά, δεν θα ξαναγαπήσω'', εκφράζοντας ουσιαστικά το ίδιο πράγμα ( βέβαια άλλο η πράγμα η αγάπη άλλο ο έρωτας αλλά ποιητική αδεία τα μπλέκουμε και λιγάκι ). 

Κάποιοι συναγωνιστές ξεκινούν την πορνοκαριέρα τους μετά από μια τέτοια κατάσταση με άσχημο και οξύ τελείωμα, με κραυγές του τύπου ''Όλες οι γυναίκες είναι πουτάνες''. Ξεχνάνε όμως ότι καμιά πουτάνα ούτε τους απέρριψε, ούτε τους εκμεταλλεύτηκε. Η πρώην τους το έκανε και ίσως φέρουν και ένα μέρος ευθύνης για αυτό που πάθανε, σε κάθε όμως περίπτωση δεν τους φταίνε σε τίποτα οι πουτάνες.

Σε κάποιες άλλες όμως περιπτώσεις η παραπάνω κατάσταση μετατρέπεται σε ψυχολογική  εμμονική διαταραχή με απρόβλεπτες εξελίξεις. άλλη μια απόδειξη τη παθογενούς δύναμης που εγγενώς κουβαλάει.  Η ελληνική αλλά και η διεθνής δικογραφία βρίθει από περιπτώσεις εγκλημάτων ''ερωτικού πάθους''. Φόνοι, αυτοκτονίες, απειλές, εκβιασμοί κλπ.Στην Αμερική το ''stalking'' έχει γίνει στα δικαστήρια μια από τις πλέον συχνά εκδικαζόμενες υποθέσεις και είναι απότοκο τέτοιων καταστάσεων όπου ο ερωτευμένος απορρίπτεται από την τάδε.

Το σινεμά  διεθνώς έχει πολλές φορές αντλήσει έμπνευση από αυτή τη κατάσταση. Για να μείνουμε στα δικά μας η Στέλλα του Κακογιάννη μια παλιά κλασική πλέον ελληνική ταινία με τον Φούντα και τη Μερκούρη αναφέρεται στη παραπάνω κατάσταση στην ακραία της βέβαια εκδοχή.

Για να μην γράφω μόνο τα αρνητικά της παραπάνω κατάστασης θα αναφερθώ λίγο και στα θετικά. Η παραπάνω κατάσταση, ιδίως όταν υπάρχει το στοιχείο της αμοιβαιότητας, ενεργοποιεί σε πολλές περιπτώσεις τεράστιες θετικές ψυχικές δυνάμεις μέσα σε ένα άνθρωπο. Ποιητικές αναφορές δίνουν στον ερωτευμένο τη δύναμη να κινήσει βουνά. Ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα στο κόσμο το Ταζ  Μαχάλ στην Ινδία δημιουργήθηκε από ένα βαθιά ερωτευμένο βασιλιά που έχασε την γυναίκα του.  Αριστουργήματα έχουν δημιουργηθεί σε όλες τις μορφές τέχνης αντλώντας έμπνευση και δύναμη από αυτή τη κατάσταση. Επιπλέον προσωπικά πιστεύω ότι ο άνθρωπος  μπορεί μέσα από αυτή τη διαδικασία πραγματικά να αλλάξει. Με δυο τρόπους μόνο πραγματικά και ουσιαστικά  αλλάζει ο άνθρωπος ο ένας είναι ό έρωτας, ό άλλος είναι ο θάνατος ( Οπως έγραφε ο Τσιφόρος ).

Αυτό που περιγράφω από τη μεριά του άντρα ( εν είδη παραδείγματος ), ισχύει αντιστρόφως και από τη μεριά της γυναίκας. Αν η γυναίκα δηλαδή ερωτευτεί τον άντρα.  Τα συμπτώματα είναι περίπου τα ίδια με διαφορές που σχετίζονται στη διαφορετικότητα των φύλων.

Τέλος για να μην παρεξηγηθώ, δεν συμβουλεύω κανένα ούτε να πέσει ούτε να μην πέσει σε αυτή την ''ωραία αρρώστια''. Πολλοί συναγωνιστές θα πουν δεν το έχω ανάγκη αυτό το πράγμα, σιγά τα αυγά, μια χαρά ζω. Μαγκιά τους και πολύ σωστά, ο καθένας επιλέγει το πως  θέλει να ζει. Απλά ισχυρίζομαι ότι η γνώση και ακόμη περισσότερο η αυτογνωσία είναι δύναμη. Αν ξέρεις τι σου γίνεται μπορείς τέτοιες καταστάσεις να τις  διαχειριστείς καλύτερα. Για αυτό και άνοιξα το θέμα.

Αυτά από εμένα. Ας ακούσουμε και άλλες απόψεις. Πάλι ''σεντόνια΄΄ έγραψα  και συγνώμη αλλά το θέμα είναι μάλλον πολυσύνθετο. Από αυτά που βλέπω γύρω μου, κάποιους τους ενδιαφέρει.
 

antisthenis

Administrator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Μηνύματα
20.644
Κριτικές
148
Λύσεις
5
Like
9.033
Πόντοι
17.085
Ξεκινώντας από το ''Έρως ανήκατε μαχών '' του Ομήρου,
:S :S
"Έρως ανίκατε μάχαν" είναι, και είναι απ' την Αντιγόνη.
Φαντάζομαι της ίδιας αξίας είναι και τα άλλα που γράφεις...
 

mauros gatos(1)

Σεβαστός
Εγγρ.
10 Οκτ 2011
Μηνύματα
1.245
Κριτικές
40
Like
2.246
Πόντοι
1.796
OP
OP
Mindreader

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Μηνύματα
14.802
Κριτικές
110
Like
20.334
Πόντοι
28.786
:S :S
"Έρως ανίκατε μάχαν" είναι, και είναι απ' την Αντιγόνη.
Φαντάζομαι της ίδιας αξίας είναι και τα άλλα που γράφεις...

Πολύ Σωστός. Απλά ο Spellchecker που χρησιμοποίησα δεν ''ήξερε'' Αρχαία Ελληνικά.
Aλλη φορά δεν έχει ''accept all changes''.Θα κοιτάω τις διορθώσεις μια μια.
Συγνώμη !!
 

prokopis_proikismenos

Σπουδαίος
Εγγρ.
6 Νοε 2009
Μηνύματα
1.834
Κριτικές
10
Like
2.604
Πόντοι
3.187
Τι σημασία μπορεί ν χουν όλα αυτά? Οποιος προσπαθεί να εξηγήσει συναισθήματα είναι σαν να θέλει να χτίσει παλάτια στην άμμο. Δεν βγαίνει το φεγγάρι σε λογάριθμο. Άλλωστε εδώ όσοι γράφουμε δεν μιλάμε για έρωτα. Δεν είμαστε κοριτσίστικο Blog που έχουν μαζευτεί κοριτσάκια και λένε τις εντυπώσεις τους από τους γκόμενους. Μιλάμε για απλά, επιφανειακά αθλήματα επί κρεβατίου όπου πληρώνεις και έχεις το εμπόρευμα σου. Τα αισθήματα δεν χωρούν εδώ.  :vomit: :vomit: :vomit: :vomit:
 

sex volcano

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
15 Οκτ 2012
Μηνύματα
26.876
Κριτικές
184
Like
44.161
Πόντοι
21.896
:S :S
"Έρως ανίκατε μάχαν" είναι, και είναι απ' την Αντιγόνη.
Φαντάζομαι της ίδιας αξίας είναι και τα άλλα που γράφεις...
μπραβο ρε θυριο καθισες και διαβαζες ολο το παραπανω κειμενο!!!??
 

serapis

Σεβαστός
Εγγρ.
15 Μαΐ 2006
Μηνύματα
1.673
Κριτικές
29
Like
7
Πόντοι
2.007
Τι σημασία μπορεί ν χουν όλα αυτά? Οποιος προσπαθεί να εξηγήσει συναισθήματα είναι σαν να θέλει να χτίσει παλάτια στην άμμο. Δεν βγαίνει το φεγγάρι σε λογάριθμο. Άλλωστε εδώ όσοι γράφουμε δεν μιλάμε για έρωτα. Δεν είμαστε κοριτσίστικο Blog που έχουν μαζευτεί κοριτσάκια και λένε τις εντυπώσεις τους από τους γκόμενους. Μιλάμε για απλά, επιφανειακά αθλήματα επί κρεβατίου όπου πληρώνεις και έχεις το εμπόρευμα σου. Τα αισθήματα δεν χωρούν εδώ.  :vomit: :vomit: :vomit: :vomit:
Απόλυτα  σωστά όλα  όσα  γράφεις  φίλε, αλλά  όταν πας  στο  μπουρδέλο  δεν  γαμάς  το  κρεββάτι   αλλά   έναν  άνθρωπο. Η  πουτάνα δεν  παυει να  είναι  άνθρωπος άσχετα  αν  κάνει  αυτό  το επάγγελμα.
 
OP
OP
Mindreader

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Μηνύματα
14.802
Κριτικές
110
Like
20.334
Πόντοι
28.786
Επειδή όπως γράφουν και οι φίλοι παραπάνω,

Πρώτον. Γράφω πολλά,

Δεύτερον. Εχω ξεφύγει απο τη θεματολογία του site,

Τρίτον. Επειδή έγινε ένα λάθος από τον Spellchecker, βγήκε το συμπέρασμα ότι γράφω μαλακίες ανάξιες διαβάσματος.

Ζήτησα ήδη απο τον admin να ''σβήσει'' το thread ώστε να μην πιάνω και χώρο στο site.

Προφανώς παρόμοια λάθη απο μεριάς μου δεν θα επαναληφθούν.

Να είστε όλοι καλά.  :hi: :hi:
 

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.645
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605
ρίξε μια σύνοψη  ;)
 
OP
OP
Mindreader

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Μηνύματα
14.802
Κριτικές
110
Like
20.334
Πόντοι
28.786
Οταν το δάκτυλο εδειχνε το φεγγαρι οι ηλίθιοι
Κοίταγαν το δάκτυλο. ! Δεν πειραζει !!
 
OP
OP
Mindreader

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Μηνύματα
14.802
Κριτικές
110
Like
20.334
Πόντοι
28.786
ρίξε μια σύνοψη  ;)

Μερικά πράγματα δεν περιγραφονται συνοπτικά φιλαρακο.

Εκτός αυτού με τη μελετη του πρωταγορα ( ξερεις εσύ ) αμελησα το Σοφοκλή. Τι να κανουμε ??
 

Επισκέπτης
Ζήτησα ήδη απο τον admin να ''σβήσει'' το thread ώστε να μην πιάνω και χώρο στο site.

Προφανώς παρόμοια λάθη απο μεριάς μου δεν θα επαναληφθούν.

Οχι, να μην σβηστει το thread. Σιγα το χωρο που πιανει. Απο λιγο που διαβασα μου αρεσε. Αυριο που θα ειμαι ξεκουραστος και νηφαλιος, θελω να το ξανα διαβασω ολο.
 

charout

Μέλος
Εγγρ.
16 Απρ 2015
Μηνύματα
564
Like
38
Πόντοι
6
Εγω πιστευω οτι δεν υπαρχει ερωτας,ειναι μια ψυχολογικη κατασταση που βρισκεται ο ανθρωπος επηρεασμενη απο παντος ειδους βιωματα και ιδεοληψιες μεσα στον  περιγυρο του.Ποσοι ανθρωποι δεν εγκληματισαν για μια γυναικα ,ενω μπορουσαν να βρουνε μια αλλη.Το συναισθημα του ερωτα ηταν αλλωστε πιο εντονο σε παλεοτερες εποχες οπου το σεξ ηταν δυσκολο και η κατακτηση ενος ανθρωπου ετρεφε το <<εγω>> του κατακτητη.
Στην ταινια στελλα πιστευω ειχε κολησει το μυαλο του φουντα και δεν μπορουσε<< η μαγκια του>> να το επιτρεψει,χιλιαδες περιπτωσεις παρομοιες οπου ο ερωτευμενος κυνηγα την γυναικα που αγαπα και μολις την κατακτησει ,παει με αλλη η απλως χωριζει,
Το εχω ξαναγραψει, φανταστητε να ηταν ελευθερος ο ερωτας να κυκλοφορουσαμε γυμνοι και να καναμε σεξ ετσι ανετα ,θα υπηρχε γιορτη του αγιου βαλεντινου??θα ερωτευομασταν ??καποιοι λενε αγαπη ,μα υπαρχει αγαπη ??
 

Επιρρεπής

Ανώτατος
Εγγρ.
11 Ιουν 2014
Μηνύματα
4.101
Κριτικές
52
Like
17.634
Πόντοι
10.686
Εγω πιστευω οτι δεν υπαρχει ερωτας,ειναι μια ψυχολογικη κατασταση που βρισκεται ο ανθρωπος επηρεασμενη απο παντος ειδους βιωματα και ιδεοληψιες μεσα στον  περιγυρο του.Ποσοι ανθρωποι δεν εγκληματισαν για μια γυναικα ,ενω μπορουσαν να βρουνε μια αλλη.Το συναισθημα του ερωτα ηταν αλλωστε πιο εντονο σε παλεοτερες εποχες οπου το σεξ ηταν δυσκολο και η κατακτηση ενος ανθρωπου ετρεφε το <<εγω>> του κατακτητη.
Στην ταινια στελλα πιστευω ειχε κολησει το μυαλο του φουντα και δεν μπορουσε<< η μαγκια του>> να το επιτρεψει,χιλιαδες περιπτωσεις παρομοιες οπου ο ερωτευμενος κυνηγα την γυναικα που αγαπα και μολις την κατακτησει ,παει με αλλη η απλως χωριζει,
Το εχω ξαναγραψει, φανταστητε να ηταν ελευθερος ο ερωτας να κυκλοφορουσαμε γυμνοι και να καναμε σεξ ετσι ανετα ,θα υπηρχε γιορτη του αγιου βαλεντινου??θα ερωτευομασταν ??καποιοι λενε αγαπη ,μα υπαρχει αγαπη ??
Εδώ μπερδεύεις τη σεξουαλική έλξη με τον έρωτα,κάτι που ο θεματοθέτης το διαχώρισε στην αρχή του νήματος.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom