Η άποψή μου για τέτοια θέματα είναι να ακούμε τους ειδικούς Επιστήμονες. Αυτοί γνωρίζουν τι σημαίνει Dna, αν και με ποιο τρόπο μπορούν να το χειριστούν. Στη Δύση ο μέσος όρος ζωής έχει διπλασιαστεί χάρη σε αυτούς. Λίγες δεκαετίες πριν οι άνθρωποι πέθαιναν από δεκάδες ασθένειες και οι περισσότεροι δεν είχαν αρκετό φαγητό για να χορτάσουν. Ακριβώς δηλαδή ότι γίνεται στον τρίτο κόσμο, σήμερα. Τα σπίτια μας δεν πέφτουν από τους σεισμούς, ακριβώς επειδή οι Πολιτικοί Μηχανικοί τα σχεδίασαν σωστά. Βλέπουμε καλά χάρη στα γυαλιά, κι αν έχουμε περισσότερα λεφτά κάνουμε εγχειρήσεις διόρθωσης για τη μυωπία. Το νερό που βγαίνει από τη βρύση είναι καθαρό, και δεν παθαίνουμε τύφο ή χολέρα, όταν το πίνουμε. Δεν παραμορφωνόμαστε από Ευλογιά, κανένας δεν χαρακτηρίζεται πια βλογιοκομμένος όπως οι παππούδες μας. Δεν πεθαίνουμε από σκωληκοειδίτιδα. Αν μας δαγκώσει λυσσασμένο σκυλί ή νυχτερίδα, δεν θα πεθάνουμε όπως στην Ινδία. Αν γρατζουνιστούμε από σκουριασμένο σίδερο δεν θα πεθάνουμε από τέτανο. Δεν λιώνουμε από τη Φυματίωση ούτε καιγόμαστε από την Ελονοσία. Κι αν αρπάξουμε Σύφιλη ή βλεννόρροια, δεν πεθαίνουμε, δεν παραμορφωνόμαστε, δεν νιώθουμε σαν να κατουράμε γυαλί, θεραπευόμαστε. Η Ισπανική Γρίπη σκότωσε τον προηγούμενο αιώνα 50.000.000 ανθρώπους, ενώ ο σημερινός κορωνοϊός δεν θα μπορέσει να μας κάνει τέτοια ζημιά. Και θα μας έκανε πολύ λιγότερη αν το ποίμνιο δεν συνωστιζόταν στις Εκκλησίες πιάνοντας με τα χέρια του τα αντίδωρα, και δεν έγλυφε το ίδιο κουτάλι όταν κοινωνούσε. Κι όμως, αμέτρητοι ανόητοι δεν εμπιστεύονται τους Επιστήμονες, χωρίς τους οποίους η ζωή τους θα ήταν μικρή, γεμάτη κόπους, πόνους, αρρώστιες και παράσιτα όπως ταινία, ψύλλους και ψείρες και πολλά άλλα. Αρκούν, ή θέλεις κι άλλα;
Μπόκολε από τη μία τα γράφεις εξαιρετικά, αλλά από την άλλη το ποστ σου δείχνει ότι ακόμη και άνθρωποι που είναι σε θέση να σκεφτούν ορθολογικά οι ίδιοι βάζουν όρια σε αυτή την ικανότητα όταν υποκύπτουν στις εκάστοτε εμμονές τους, ή "παρωπίδες". Είτε αυτές είναι πολιτικές, ιδεολογικές, επιστημονικές κλπ. Στη δική σου περίπτωση αναφέρομαι φυσικά στο κόλλημα που έχεις μόνο με την εκκλησία σε ότι αφορά την πανδημία.
Γιατί είναι κόλλημα; ο εν λόγω Ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους με την επαφή με μολυσμένα άτομα. Κι αν δεν κάνω λάθος, πολλοί Ιεράρχες βλέπουν αυτή τη στιγμή τα ραδίκια ανάποδα και η ηλικία τους δεν επιτρέπει να ισχυριστούν ότι κόλλησαν πηγαίνοντας σε πάρτυ ή μέσα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στη Θεσσαλονίκη η έκρηξη έγινε μετά τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, υπάρχουν οι φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται οι μισοί χωρίς μάσκα και να πιάνουν τα αντίδωρα. Βάσει πληθυσμού η Θεσσαλονίκη είχε 9 πλάσια κρούσματα από την Αττική. Τώρα εσύ έχεις άλλη άποψη, ας πούμε ότι ο Ιός δεν μεταδίδεται όπως περιέγραψα στο πιο πάνω;
ίσως δεν το πρόσεξες αλλά έβαλα τη λέξη "μόνο" σε bold. Υπονοώντας ότι συμφωνώ εν γένει με όσα γραφεις για την μετάδοση του ιού μέσω της απερισκεψίας των πιστών αλλά όχι με την αποκλειστική αναφορά που κάνεις σε πολλά ποστ σε αυτή. Και μπήκα στον κόπο να σου γράψω επειδή προσυπογραφω και όσα έχεις γράψει για την επιστήμη. Η εμμονή σου όμως (κατά την άποψή μου φυσικά) σε έχει οδηγήσει να αναφέρεσαι εδώ και κάποιο καιρό σε όλα τα ποστ μόνο στην εκκλησία. Τίποτα άλλο δεν συνετέλεσε στην ραγδαία εξάπλωση ;
εγώ είμαι άθεος (όπως υποθέτω και συ) αλλά δεν το βλέπω ως ανάγκη αντιπαράθεσης με τους πιστούς ή την εκκλησία και δεν είναι αυτό που με καθοδηγεί στην αξιολόγηση των συγκεκριμένων συμπεριφορών των πιστών. Επίσης δεν έχω ιδεολογικές δεσμεύσεις πχ. αριστερές, δεξιές κλπ. Αυτο μου επιτρέπει να σκεφτώ ότι αν στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου όπως λες οι μισοί ήταν χωρίς μάσκα και αυτό συνετέλεσε στην εξάπλωση, τότε στις συγκεντρώσεις για τον Φύσσα όπου πολλαπλάσιο πλήθος ήταν σα σαρδέλες κολλημένοι και χωρίς μάσκες τι έγινε ;
επίσης οι μετανάστες που σουλατσάρουν ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας και σύμφωνα με αναφορές από τους προηγούμενους μήνες οι γειτονιές όπου έχουν αυξημένη παρουσία ήταν "κόκκινες" παίζουν κάποιο ρόλο ή όχι ;
τέλος μια βόλτα στην Αθήνα θα σε πείσει ότι μόνο κατ' όνομα έχουμε τόσες μέρες lockdown. Οι δρόμοι γεμάτοι αυτοκίνητα και τα πεζοδρόμια γεμάτα κόσμο σε αντίθεση με την καραντίνα του Μαρτίου-Απριλίου. Αυτό παίζει κάποιο ρόλο ;
εν κατακλείδι αν κάνω λάθος και δεν έχεις εμμονή με την εκκλησία έχεις αναφερθεί για κάτι από τα παραπάνω είτε θεωρείς ότι συμβάλλουν είτε όχι ;