Παρότι ωρες ωρες μου ερχεται να σου κοπαναω το κεφαλι στον τοιχο με αυτα που λες, εδω ειμαι υποχρεωμενος να δεχθω οτι εχεις ΔΙΚΙΟ. Η μονη λυση (μια και πολυς λογος γι αυτο γινεται) ειναι η δεκαετης προσπαθεια για πλεονασμα της ταξης του 4-5%, ωστε σε μια δεκαετια να εχουμε ορθοποδησει, να μειωθει το χρεος σημαντικά και να επελθει εμπιστοσυνη στις αγορες. Πραγματικα ΔΕΝ υπαρχει αλλη λυση. Το θεμα ειναι, ΓΙΑΤΙ δεν βγαινετε να το πειτε ευθεως, και ο κοσμος νομιζει οτι με ενα-δυο χρονια λιτοτητα (όπως γινοταν παλια) θα ορθοποδησει. Γιατι δεν του λετε, οτι μονο με μια 10ετη προσπαθεια και αυστηρο συμμαζεμα παντου, θα επελθει η εξυγιανση? Και κατι αλλο. Σε αυτη τη δεκαετια, πού ειναι η κορυφωση της υφεσης? Ή μηπως την περασαμε? Και σε ρωταω ΑΠΟΛΥΤΩΣ σοβαρα γιατι ξερω οτι εχεις και καποια πτυχια.
Εννοείται πως αυτό δεν θέλει να το ακούσει ο κόσμος.
Και εννοείται ότι για να έχεις πλεόνασμα ότι απαιτούνται δύο πράγματα: μείωση των εξδόδων του δημοσίου και αύξηση των εσόδων.
Τώρα παρ' όλους τους κλαυθμούς και οδυρμούς θα υπενθυμίσω ότι και τα έξοδα του δημόσιου τομέα είναι πολύ μεγαλύτερα από τον μέσο όρο των κρατών της ΕΕ και τα έσοδα από φορολογία είναι πολύ μικρότερα από τον μέσο όρο πάλι.
Αυτό λένε τα νούμερα, αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτά βλέπουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, αυτά το ΔΝΤ και αυτά οι αγορές.
Αυτά δεν τα βλέπει η τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων. Ποίος για παράδειγμα βλέπει ότι πέρυσι παρ' όλα τα μέτρα το 60% των νοικοκυριών δεν πλήρωση φόρο εισοδήματος.
Πόσοι αγρότες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 30.000 Ευρώ το έτος;;;
Τσπα, δεν ωφελεί. Τα έχω πει, τα έχω ξαναπεί και πάντα με στοιχεία της Eurostat ή της Τράπεζας της Ελλάδας.
Εδώ όμως ότι και να πεις είναι όλοι προδότες και κλέφτες.
Εγώ δεν πιστεύω τα νούμερα των Ευρωπαίων και κανενός διεθνούς οργανισμού σου λέει ο Πέρσυ, προδότης ο Προβόπουλος λέει ο Μεμάκος.
Τώρα για την ανάπτυξη.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Διότι μέχρι σήμερα η ανάπτυξη ήταν συνυφασμένη με το κράτος. Ξόδευε το κράτος, υπήρχε ανάπτυξη.
Αλλά σε γενικές γραμμές η λύση είναι μία:
1) Αύξηση των εξαγωγών, μείωση των εισαγωγών
2) Συγκέντρωση προσπάθειας σε ορισμένους κλάδους όπου ήδη υπάρχει κάποιο ανταγωνσιστικό πλεονέκτημα, π.χ. τουρισμός, ναυτιλία
3) Επιλόγη 1-2 τομέων υψηλής ανταγωνιστικότητας όπου θα επικεντρωθεί η έρευνα και η ανάπτυξη (R&D)
4) Ενίσχυση των εταιρειών που παράγουν και εξάγουν υψηλή τεχνολογία (λίγες αλλά υπάρχουν)
5) Επενδύσεις fast track
6) Όταν επέλθει κάποια ηρεμία (πχ μετά από 3ετία) μείωση των φορολογικών συντελεστών για εταιρείες που αποδεδειγμένα επενδύουν και με το μεγαλύτερο ώφελος σε όσους επενδύουν σε R&D