Επειδη βαριεμαι να ψαχνω βραδυατικα,
Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2003 - 12:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιπαραθέσεις στην Ταϊβάν
Κάποιοι από τους διαδηλωτές επιθυμούν την αλλαγή του ονόματος και κάποιοι άλλοι όχι
Για δεύτερη ημέρα συνεχίσθηκαν οι διαδηλώσεις στην Ταϊβάν, αυτή τη φορά από άτομα που δεν επιθυμούν την αλλαγή του ονόματος και τη διακοπή των σχέσεων με την Κίνα.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ιστορία να παρεμποδίσει τη δημοκρατία και την ανάπτυξη της χώρας
Πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν, Λι Τενγκ Χούι
Περίπου 4.000 διαδηλωτές, που θέλουν να διατηρηθούν οι παραδοσιακοί δεσμοί με την Κίνα, πραγματοποίησαν διαδήλωση ζητώντας να μην αλλάξει η ονομασία από Κινεζική Δημοκρατία της Ταϊβάν σε Ταϊβάν.
Από την άλλη πλευρά, το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις από 50.000 περίπου άτομα, τα οποία απαιτούν την αλλαγή του ονόματος και την ανεξαρτησία από την Κίνα.
Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων του Σαββάτου τόνισαν ότι η Ταϊβάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα εάν δεν αλλάξει το όνομά της.
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν - η οποία είναι αυτοδιοικούμενη - αποσχισθείσα επαρχία και απειλεί ότι θα καταλάβει τον έλεγχο δια της βίας εάν η περιοχή ανεξαρτοποιηθεί.
Διαμαρτυρίες
Η Κίνα εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της πριν από μερικές ημέρες όταν εκδόθηκαν διαβατήρια με χώρα προέλευσης την Ταϊβάν.
Ο ανταποκριτής του BBC θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις από την Κίνα.
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν, Λι Τενγκ Χούι, 80 χρόνων, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στις προτάσεις για αλλαγή του ονόματος.
Παρ' όλα αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην Ταϊβάν δεν επιθυμεί τη λήψη αποφάσεων που μπορεί να διαταράξουν τους παραδοσιακούς δεσμούς με την Κίνα.
Η Ταϊβάν αναγνωρίζεται από λιγότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το 1971, τη θέση της στα Ηνωμένα Έθνη κατέλαβε η Κίνα.
«Ταχυδρομεία Ταϊβάν»
Αφαιρείται η λέξη «Κίνα» από τα γραμματόσημα της Ταϊβάν
ΑΠΕ
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσεν Σούι Μπιάν
Ταϊπέι
Να αφαιρεθεί από τα γραμματόσημα της Ταϊβάν η λέξη Κίνα αποφάσισε ο πρόεδρος της χώρας Τσεν Σούι Μπιάν, έπειτα από αίτημα αναγνώστη του ηλεκτρονικού περιοδικού του.
Ο αναγνώστης είχε προτείνει το όνομα των ταχυδρομείων να αλλάξει από Ταχυδρομεία Τσουνγχούα, λέξη που σημαίνει Κίνα και κινεζικός, σε Ταχυδρομεία Ταϊβάν, ώστε οι ξένοι να καταλαβαίνουν ότι το γραμματόσημο είναι από την Ταϊβάν και όχι από την ηπειρωτική Κίνα.
Στην απάντηση του, ο Τσεν είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα εδώ και κάποιο διάστημα και ότι έχει ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία να το μελετήσουν. «Πιστεύω ότι θα υπάρξουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, όπως Ταχυδρομεία Ταϊβάν ή Γραμματόσημο Ταϊβάν, πολύ σύντομα» είπε εκφράζοντας την άποψη ότι «το όνομα κάποιου πρέπει να αντιπροσωπεύει τον αληθινό εαυτό του και το όνομα μιας εταιρείας τη χώρα από την οποία προέρχεται.
«Στο μέλλον τα ονόματα των κρατικών εταιρειών, των αντιπροσωπειών στο εξωτερικό και των νομικών κωδίκων πρέπει να διορθωθούν βήμα με βήμα, για να αντανακλούν την ακεραιότητα της Ταϊβάν και την αυτοπεποίθηση του ταϊβανέζικου λαού» είπε ο πρόεδρος Τσεν Σούι Μπιάν.
Ο Τσεν, ο οποίος έγινε πρόεδρος το 2000, ξεκίνησε το κίνημα για την αλλαγή του ονόματος τα τελευταία χρόνια για να διαφοροποιήσει την Ταϊβάν από την Κίνα. Το Πεκίνο θεωρεί το νησί επαρχία του και επιδιώκει να το ενοποιήσει με την ηπειρωτική χώρα, τονίζοντας ότι το κίνημα είναι αναγκαίο, επειδή στην Ταϊβάν κατέφυγε ο στρατηγός Τσιανγκ Κάισεκ και οι υποστηρικτές του το 1949, όταν έχασαν τον εμφύλιο πόλεμο από τους κομμουνιστές και την έκαναν έδρα της εξόριστης κυβέρνησης της Κίνας.
Ο στρατηγός Τσιανγκ κυβέρνησε την Ταϊβάν μέχρι το 1975 και τον διαδέχτηκε ο γιος του, Τσιανγκ Τσινγκκούο, που έμεινε στην εξουσία μέχρι που πέθανε και αυτός το 1988. Η καταστολή του κινήματος ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, αλλά και η διαφθορά προκάλεσαν την πτώση των κινέζων εθνικιστών και το 2000, ο Τσεν έγινε ο πρώτος γηγενής που εξελέγη πρόεδρος της χώρας.
Πέρυσι το Διεθνές Αεροδρόμιο Τσιανγκ Κάισεκ μετονομάστηκε σε Διεθνές Αεροδρόμιο Ταογιουάν, λαμβάνοντας το όνομα από την τοποθεσία όπου βρίσκεται, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία από Τσαϊνίζ Πετρόλιουμ, μετονομάστηκε σε Ταϊβάν Πετρόλιουμ. Το ίδιο συνέβη και με την ναυπηγική εταιρεία που τώρα πλέον ονομάζεται «Διεθνής Ναυπηγική Ταϊβάν».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό
μην ντρεπεσαι, ψαξε κι εσυ λιγο στη φιλη σου τη Βικυ να δεις τι θα πει ενα κυριαρχο κρατος να υπερασπιζεται την ιστορια του!!!
ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!
Η ΘΕΛΗΣΗ ΛΕΙΠΕΙ!
παρε την ταπουλα σου παλι!!