O Warren Buffet μισεί τον χρυσό… Αλλά ιδού πέντε λόγοι για να αγοράσετε
Του Olivier Garret
Σε μία ομιλία του το 1998 στο Χάρβαρντ, ο θρυλικός επενδυτής Warren Buffett μοιράστηκε τις σκέψεις του για τον χρυσό:
"[Ο χρυσός] προέρχεται από το έδαφος της Αφρικής, ή από κάπου αλλού. Τότε τον λιώνουμε, σκάβουμε μια άλλη τρύπα, τον θάβουμε πάλι, και πληρώνουμε τους ανθρώπους για να στέκονται από πάνω και να τον φυλάνε. Δεν έχει καμία χρησιμότητα".
Ο Buffett έχει δίκιο -ο χρυσός δεν παράγει κέρδη, ούτε πληρώνει μερίσματα. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι καλοί λόγοι για τους οποίους ο χρυσός πρέπει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος του χαρτοφυλακίου κάθε επενδυτή.
# 1: Τα πραγματικά επιτόκια εξακολουθούν να είναι αρνητικά
Ακόμα και με την αύξηση των ονομαστικών επιτοκίων της Fed, τα πραγματικά επιτόκια -δηλαδή το ονομαστικό επιτόκιο μείον το ποσοστό του πληθωρισμού- εξακολουθούν να είναι αρνητικά. Και οι πραγματικές τιμές είναι αυτές που πραγματικά έχουν σημασία για το χαρτοφυλάκιό σας.
Το πρώτο τρίμηνο του 2017, ο μέσος πληθωρισμός ήταν 2,57%.
Σήμερα, οι καταθέσεις ενός έτους στην τράπεζα αποδίδουν περίπου 1,4%. Ως εκ τούτου, με το να κρατάτε όλα τα χρήματά σας σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, σημαίνει ότι βλέπετε την αγοραστική δύναμη των χρημάτων σας να μειώνεται.
Φυσικά, υπάρχουν και άλλες επιλογές. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα χρήματά σας σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα ή μετοχές που πληρώνουν μερίσματα. Ωστόσο, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να κυμαίνεται γύρω στο 2,25% και τη μέση απόδοση μερίσματος μιας εταιρείας που εντάσσεται στον S&P 500 στο 2,33%, θα εξακολουθείτε να βρίσκεστε σε αρνητική περιοχή.
Ο χρυσός είναι γνωστός ως το κίτρινο μέταλλο χωρίς απόδοση, αλλά τα απλά μαθηματικά μας δείχνουν ότι η μηδενική απόδοση είναι καλύτερη από την αρνητική. Στην πραγματικότητα, τα πραγματικά επιτόκια είναι ένας σημαντικός παράγοντας που προσδιορίζει την κατεύθυνση στην οποία κινείται η τιμή του χρυσού.
Έτσι, ο χρυσός θα προστατεύσει τα κεφάλαιά σας από τις "διαβρωτικές" δυνάμεις των αρνητικών επιτοκίων... και ταυτόχρονα θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν.
# 2: Η αξία του δολαρίου έχει καταρρεύσει
Το δολάριο ΗΠΑ μπορεί να ενισχύεται έναντι άλλων νομισμάτων όπως το ευρώ και το γιεν. Ωστόσο, την τελευταία πεντηκονταετία, η αγοραστική του δύναμη μειώθηκε κατά 86%.
Όπως δείχνει αυτό το γράφημα, το να διατηρεί κανείς τις αποταμιεύσεις του σε μετρητά είναι μια κακή στρατηγική οικοδόμησης πλούτου. Από την άλλη πλευρά, ο χρυσός έχει παραπάνω από αντέξει στις πιέσεις του πληθωρισμού. Από το 1972, το πρώτο έτος κατά το οποίο η ιδιοκτησία χρυσού από ιδιώτη έγινε ξανά νόμιμη - η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 2.400%.
# 3: Ο χρυσός είναι χρήμα
Γιατί ο χρυσός διατήρησε την αξία του, ενώ τα νομίσματα έχουν υποχωρήσει; Είναι επειδή ο χρυσός είναι χρήμα.
Πριν από 2.000 χρόνια, ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης σχημάτισε τη θεωρία ότι οποιαδήποτε καλή μορφή χρημάτων πρέπει να είναι: ανθεκτική, φορητή, διαιρετή και να έχει εγγενή αξία.
Ο χρυσός έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά - γι' αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι μια μακροπρόθεσμη "αποθήκη" αξίας. Τα νομίσματα, όπως το δολάριο, δεν μπορούν να θεωρηθούν χρήματα, καθώς δεν έχουν εγγενή αξία.
Με άλλα λόγια, ο χρυσός αποτελεί πληρωμή από μόνος του, ενώ το δολάριο είναι μόνο μια υπόσχεση πληρωμής.
# 4: Ο αντιστρόφως ανάλογος συσχετισμός μεταξύ μετοχών και ομολόγων
Η μεγαλύτερη διαχειριστής asset στον κόσμο, η BlackRock, επεσήμανε πρόσφατα ότι την τελευταία δεκαετία ο αντιστρόφως ανάλογος συσχετισμός μεταξύ μετοχών και ομολόγων σχεδόν διπλασιάστηκε συγκριτικά με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Ως εκ τούτου, ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από 60% μετοχές / 40% ομόλογα δεν προσφέρει στους επενδυτές επαρκή διαφοροποίηση. Βέβαια, είναι ωραίο όταν οι αγορές καταγράφουν κέρδη - αλλά όταν γυρίσει η "παλίρροια", αυτό θα αποδειχτεί πρόβλημα.
Για να μη ρισκάρετε να χάσετε τα χρήματά σας με αυτόν τον τρόπο, αγοράστε χρυσό. Πρόσφατα, ο συσχετισμός μεταξύ του χρυσού και του S&P 500 έφτασε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από 30 χρόνια. Αυτό συμβαίνει και με τον χρυσό και τα ομόλογα.
# 5: Κανένας κίνδυνος αντισυμβαλλομένου
Ο χρυσός είναι ένα από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν κίνδυνο αντισυμβαλλομένου. Τι σημαίνει αυτό;
Κανένας κίνδυνος αντισυμβαλλομένου σημαίνει ότι, από τη στιγμή που έχετε στην κατοχή σας φυσικό χρυσό, δεν εξαρτάστε από κάποιον άλλον να εκπληρώσει τη συμφωνία σας ή να τηρήσει μια υπόσχεση για τη διατήρηση της αξίας του μετάλλου.
Οι μετοχές, τα ομόλογα, τα Χρηματιστηριακά Συναλλασσόμενα Κεφάλαια (ETFs) -ουσιαστικά όλα τα assets σε μη φυσική μορφή χρειάζονται από ένα άλλο μέρος να ολοκληρώσει τη συμφωνία. Η αξία του φυσικού χρυσού δεν εξαρτάται από την υποχρέωση κάποιου άλλου να πληρώσει.
Πέρα από το να αποτελεί μία μακροπρόθεσμη "αποθήκη αξίας" και εργαλείο διαφοροποίησης, υπάρχει κι ένας άλλος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αγοράσετε χρυσό.
Μπόνους Γύρος: Ένα κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο
Από τις αρχές του 2017, ο χρυσός έχει ενισχυθεί περισσότερο από 10%, καθιστώντας τον ένα από τα κορυφαία σε αποδόσεις assets του έτους. Και αυτό δεν είναι παράλογο.
Από τα τέλη του 2015, ο χρυσός ξεπέρασε τις αποδόσεις του S&P 500 κατά 30%. Στην πραγματικότητα, ο χρυσός ήταν το asset με τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή της χιλιετίας.
Όχι μόνο ο χρυσός διατηρεί τον πλούτο σας και προστατεύει το χαρτοφυλάκιό σας από τα sell off, αλλά μπορεί να σας αποφέρει κέρδος ταυτόχρονα.
Δεδομένων των αρνητικών πραγματικών επιτοκίων, της πτώσης του δολαρίου και της αυξημένης συσχέτισης μεταξύ μετοχών και ομολόγων, ο χρυσός θα πρέπει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος του χαρτοφυλακίου κάθε επενδυτή σήμερα.