Νέα

ΔΙΑΛΥΣΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ, Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Συντάξτε την άποψή σας...

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Ampelale
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 4K
  • Εμφανίσεις 123K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

varge

Μέλος
Εγγρ.
15 Φεβ 2012
Μηνύματα
599
Like
12
Πόντοι
6
Η Θάτσερ έγινε πρωθυπουργός το 1979 παραλαμβάνοντας ανεργία στο 5.8% και το 1990 όταν έπαψε να είναι την παρέδωσε στο 7%!

Την Θάτσερ την ανέτρεψε το ίδιο της το κόμμα διότι κατέστρεψε την Αγγλική Βιομηχανία προκειμένου να  ενισχύσει οικονομικά το Σίτυ του Λονδίνου (δηλαδή τον Ρότσιλντ, ο οποίος και την ανέδειξε μέσα από τα Μ.Μ.Ε που ελέγχει σε όλο τον κόσμο).

Η Θάτσερ ήταν η μόνη πρωθυπουργός της Αγγλίας που την μίσησε η πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών! Το ότι την λάτρεψε το 30% του πληθυσμού δεν αλλάζει την γνώμη και τα αισθήματα της πλειοψηφίας.  Ως πρωθυπουργός υπήρξε άκρως εριστική και διχαστική ακόμα και μέσα στο ίδιο της το κόμμα!

Διέλυσε τα εργατικά συνδικάτα αλλά μαζί με αυτά και την βιομηχανία της χώρας της! Οι μόνοι οι οποίοι κέρδισαν ιδιαίτερα από την πρωθυπουργία της ήταν οι διεθνείς τοκογλύφοι και κερδοσκόποι του Σίτυ του Λονδίνου και οι μεγαλοδημοσιογράφοι των Βρετανικών Μ.Μ.Ε.

Κάτι ανάλογο ζήσαμε και στην Ελλάδα 10 χρόνια αργότερα επί Μητσοτάκη και Σημίτη.

υπερβολες. Οταν η Θατσερ γυρισε την οικονομια της Βρετανιας σε οικονομια υπηρεσιων ειχε (και βρηκε) πελατες να αγορασουν βρετανικες υπηρεσιες. Θες λογω γλωσσας, θες λογω θεσης η θατσερ εκανε το Λονδινο μεσαζοντα αναμεσα στα 2 οικονομικα θηρια (US/EC-EU κλπ). Οταν πηγε να κανει το ιδιο ο Σημιτης ηταν μαλακια γιατι ο Ελληνας ειχε χασει το 'δαιμονιο' του μετα απο 15 χρονια καρεκλοκενταυριασης Παπανδρεικης προτεκτιονισμου και κρατικοκεντρισμου και η μονη υπηρεσια που ηξερε να πουλησει ηταν καφε-μπαρ. Και γεωγραφικα να εξαγει η Ελλαδα υπηρεσιες σε ποιους? 1) γλωσσα 2) γυρω γυρω η Ελλαδα ειχε η πειναλες πρωην Σοβιετικους δορυφορους που δεν ειχαν να φανε οι ιδιοι η παλαβους κατω νοτια.  Οταν ξυπνησανε να πανε προς ενεργιακο κομβο κλπ ηταν πια αργα.

Η Βρετανικη βιομηχανια διαλυθηκε γιατι δεν ειχε πλανο να το παλεψει με Ασια. Συν και το οτι ηταν καργα εκτος τοπου και χρονου. Τι να σου κανει η GEC εν ετη 2017, να πουλαει λοκομοτιβες σε ποιον? η ICI να βγει να πολεμησει Ινδους και Κινεζους στα χημικα με εργατικα +1500%?

Το μειον της Θατσερ ειναι οτι οι Βορειοι στο ΗΒ ειναι κατα κανονα ηλιθιοι κολλημενοι στη ταμπελα 'working class' κι αντι να πανε να εκσυγχρονιστουν οσο αφορα το τι εχουν να προσφερουν στην αγορα εργασιας γινανε αποικια επιδοματων του Λονδινου, κι η Θατσερ τους αφησε.
 
Εγγρ.
29 Ιαν 2017
Μηνύματα
354
Κριτικές
24
Like
1.440
Πόντοι
491
Παληκαρια,εξω απο την ευρωζωνη θα καταληξουμε σαν την αλβανια του εμβερ χοτζα.Ανεξαρτητοι και υπερηφανοι μεν,φτωχοι σε αθλια κατασταση δε.Φυσικα θα χαθει και η χαρα του πηδηματος με 30 ευρω εδω θεσ/νικη,20 αθηνα,διαλεγετε και παιρνετε.Προσωπικα προτιμω να εργαζομαι σκληρα στην ελλαδα της ευρωπης και να χαιρομαι τις ομαρφιες της.
 

midas69

Μέγας
Εγγρ.
22 Φεβ 2012
Μηνύματα
16.421
Like
13.012
Πόντοι
3.656
Παληκαρια,εξω απο την ευρωζωνη θα καταληξουμε σαν την αλβανια του εμβερ χοτζα.Ανεξαρτητοι και υπερηφανοι μεν,φτωχοι σε αθλια κατασταση δε.Φυσικα θα χαθει και η χαρα του πηδηματος με 30 ευρω εδω θεσ/νικη,20 αθηνα,διαλεγετε και παιρνετε.Προσωπικα προτιμω να εργαζομαι σκληρα στην ελλαδα της ευρωπης και να χαιρομαι τις ομαρφιες της.
και εντος θα καταληξεις πακισταν η ταυλανδη
ο κωλος ο δικος σου κ της κορης σου θα πουκιεται 30ε συντομως εντος ΕΕ
αν δεν τοχεις πιασει ακομα...
 

midas69

Μέγας
Εγγρ.
22 Φεβ 2012
Μηνύματα
16.421
Like
13.012
Πόντοι
3.656


O Warren Buffet μισεί τον χρυσό… Αλλά ιδού πέντε λόγοι για να αγοράσετε


Του Olivier Garret
Σε μία ομιλία του το 1998 στο Χάρβαρντ, ο θρυλικός επενδυτής Warren Buffett μοιράστηκε τις σκέψεις του για τον χρυσό:
"[Ο χρυσός] προέρχεται από το έδαφος της Αφρικής, ή από κάπου αλλού. Τότε τον λιώνουμε, σκάβουμε μια άλλη τρύπα, τον θάβουμε πάλι, και πληρώνουμε τους ανθρώπους για να στέκονται από πάνω και να τον φυλάνε. Δεν έχει καμία χρησιμότητα".
Ο Buffett έχει δίκιο -ο χρυσός δεν παράγει κέρδη, ούτε πληρώνει μερίσματα. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι καλοί λόγοι για τους οποίους ο χρυσός πρέπει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος του χαρτοφυλακίου κάθε επενδυτή.
# 1: Τα πραγματικά επιτόκια εξακολουθούν να είναι αρνητικά
Ακόμα και με την αύξηση των ονομαστικών επιτοκίων της Fed, τα πραγματικά επιτόκια -δηλαδή το ονομαστικό επιτόκιο μείον το ποσοστό του πληθωρισμού- εξακολουθούν να είναι αρνητικά. Και οι πραγματικές τιμές είναι αυτές που πραγματικά έχουν σημασία για το χαρτοφυλάκιό σας.
Το πρώτο τρίμηνο του 2017, ο μέσος πληθωρισμός ήταν 2,57%.
Σήμερα, οι καταθέσεις ενός έτους στην τράπεζα αποδίδουν περίπου 1,4%. Ως εκ τούτου, με το να κρατάτε όλα τα χρήματά σας σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, σημαίνει ότι βλέπετε την αγοραστική δύναμη των χρημάτων σας να μειώνεται.
Φυσικά, υπάρχουν και άλλες επιλογές. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα χρήματά σας σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα ή μετοχές που πληρώνουν μερίσματα. Ωστόσο, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να κυμαίνεται γύρω στο 2,25% και τη μέση απόδοση μερίσματος μιας εταιρείας που εντάσσεται στον S&P 500 στο 2,33%, θα εξακολουθείτε να βρίσκεστε σε αρνητική περιοχή.
Ο χρυσός είναι γνωστός ως το κίτρινο μέταλλο χωρίς απόδοση, αλλά τα απλά μαθηματικά μας δείχνουν ότι η μηδενική απόδοση είναι καλύτερη από την αρνητική. Στην πραγματικότητα, τα πραγματικά επιτόκια είναι ένας σημαντικός παράγοντας που προσδιορίζει την κατεύθυνση στην οποία κινείται η τιμή του χρυσού.
Έτσι, ο χρυσός θα προστατεύσει τα κεφάλαιά σας από τις "διαβρωτικές" δυνάμεις των αρνητικών επιτοκίων... και ταυτόχρονα θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν.
# 2: Η αξία του δολαρίου έχει καταρρεύσει
Το δολάριο ΗΠΑ μπορεί να ενισχύεται έναντι άλλων νομισμάτων όπως το ευρώ και το γιεν. Ωστόσο, την τελευταία πεντηκονταετία, η αγοραστική του δύναμη μειώθηκε κατά 86%.

Όπως δείχνει αυτό το γράφημα, το να διατηρεί κανείς τις αποταμιεύσεις του σε μετρητά είναι μια κακή στρατηγική οικοδόμησης πλούτου. Από την άλλη πλευρά, ο χρυσός έχει παραπάνω από αντέξει στις πιέσεις του πληθωρισμού. Από το 1972, το πρώτο έτος κατά το οποίο η ιδιοκτησία χρυσού από ιδιώτη έγινε ξανά νόμιμη - η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 2.400%.
# 3: Ο χρυσός είναι χρήμα
Γιατί ο χρυσός διατήρησε την αξία του, ενώ τα νομίσματα έχουν υποχωρήσει; Είναι επειδή ο χρυσός είναι χρήμα.
Πριν από 2.000 χρόνια, ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης σχημάτισε τη θεωρία ότι οποιαδήποτε καλή μορφή χρημάτων πρέπει να είναι: ανθεκτική, φορητή, διαιρετή και να έχει εγγενή αξία.
Ο χρυσός έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά - γι' αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι μια μακροπρόθεσμη "αποθήκη" αξίας. Τα νομίσματα, όπως το δολάριο, δεν μπορούν να θεωρηθούν χρήματα, καθώς δεν έχουν εγγενή αξία.
Με άλλα λόγια, ο χρυσός αποτελεί πληρωμή από μόνος του, ενώ το δολάριο είναι μόνο μια υπόσχεση πληρωμής.
# 4: Ο αντιστρόφως ανάλογος συσχετισμός μεταξύ μετοχών και ομολόγων
Η μεγαλύτερη διαχειριστής asset στον κόσμο, η BlackRock, επεσήμανε πρόσφατα ότι την τελευταία δεκαετία ο αντιστρόφως ανάλογος συσχετισμός μεταξύ μετοχών και ομολόγων σχεδόν διπλασιάστηκε συγκριτικά με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Ως εκ τούτου, ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από 60% μετοχές / 40% ομόλογα δεν προσφέρει στους επενδυτές επαρκή διαφοροποίηση. Βέβαια, είναι ωραίο όταν οι αγορές καταγράφουν κέρδη - αλλά όταν γυρίσει η "παλίρροια", αυτό θα αποδειχτεί πρόβλημα.
Για να μη ρισκάρετε να χάσετε τα χρήματά σας με αυτόν τον τρόπο, αγοράστε χρυσό. Πρόσφατα, ο συσχετισμός μεταξύ του χρυσού και του S&P 500 έφτασε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από 30 χρόνια. Αυτό συμβαίνει και με τον χρυσό και τα ομόλογα.
# 5: Κανένας κίνδυνος αντισυμβαλλομένου
Ο χρυσός είναι ένα από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν κίνδυνο αντισυμβαλλομένου. Τι σημαίνει αυτό;
Κανένας κίνδυνος αντισυμβαλλομένου σημαίνει ότι, από τη στιγμή που έχετε στην κατοχή σας φυσικό χρυσό, δεν εξαρτάστε από κάποιον άλλον να εκπληρώσει τη συμφωνία σας ή να τηρήσει μια υπόσχεση για τη διατήρηση της αξίας του μετάλλου.
Οι μετοχές, τα ομόλογα, τα Χρηματιστηριακά Συναλλασσόμενα Κεφάλαια (ETFs) -ουσιαστικά όλα τα assets σε μη φυσική μορφή χρειάζονται από ένα άλλο μέρος να ολοκληρώσει τη συμφωνία. Η αξία του φυσικού χρυσού δεν εξαρτάται από την υποχρέωση κάποιου άλλου να πληρώσει.
Πέρα από το να αποτελεί μία μακροπρόθεσμη "αποθήκη αξίας" και εργαλείο διαφοροποίησης, υπάρχει κι ένας άλλος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αγοράσετε χρυσό.
Μπόνους Γύρος: Ένα κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο
Από τις αρχές του 2017, ο χρυσός έχει ενισχυθεί περισσότερο από 10%, καθιστώντας τον ένα από τα κορυφαία σε αποδόσεις assets του έτους. Και αυτό δεν είναι παράλογο.
Από τα τέλη του 2015, ο χρυσός ξεπέρασε τις αποδόσεις του S&P 500 κατά 30%. Στην πραγματικότητα, ο χρυσός ήταν το asset με τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή της χιλιετίας.
Όχι μόνο ο χρυσός διατηρεί τον πλούτο σας και προστατεύει το χαρτοφυλάκιό σας από τα sell off, αλλά μπορεί να σας αποφέρει κέρδος ταυτόχρονα.
Δεδομένων των αρνητικών πραγματικών επιτοκίων, της πτώσης του δολαρίου και της αυξημένης συσχέτισης μεταξύ μετοχών και ομολόγων, ο χρυσός θα πρέπει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος του χαρτοφυλακίου κάθε επενδυτή σήμερα.
συμπερασμα
οποιος εχει χρυσο ξεκινα απο αυριο να πουλαει,οποιος δεν εχει μακρια σε κανα 6μηνο θα καταρευσει....
τετοια διαφημιση μονο σκοπιμη ειναι...
 

Επισκέπτης
υπερβολες. Οταν η Θατσερ γυρισε την οικονομια της Βρετανιας σε οικονομια υπηρεσιων ειχε (και βρηκε) πελατες να αγορασουν βρετανικες υπηρεσιες. Θες λογω γλωσσας, θες λογω θεσης η θατσερ εκανε το Λονδινο μεσαζοντα αναμεσα στα 2 οικονομικα θηρια (US/EC-EU κλπ). Οταν πηγε να κανει το ιδιο ο Σημιτης ηταν μαλακια γιατι ο Ελληνας ειχε χασει το 'δαιμονιο' του μετα απο 15 χρονια καρεκλοκενταυριασης Παπανδρεικης προτεκτιονισμου και κρατικοκεντρισμου και η μονη υπηρεσια που ηξερε να πουλησει ηταν καφε-μπαρ. Και γεωγραφικα να εξαγει η Ελλαδα υπηρεσιες σε ποιους? 1) γλωσσα 2) γυρω γυρω η Ελλαδα ειχε η πειναλες πρωην Σοβιετικους δορυφορους που δεν ειχαν να φανε οι ιδιοι η παλαβους κατω νοτια.  Οταν ξυπνησανε να πανε προς ενεργιακο κομβο κλπ ηταν πια αργα.

Η Βρετανικη βιομηχανια διαλυθηκε γιατι δεν ειχε πλανο να το παλεψει με Ασια. Συν και το οτι ηταν καργα εκτος τοπου και χρονου. Τι να σου κανει η GEC εν ετη 2017, να πουλαει λοκομοτιβες σε ποιον? η ICI να βγει να πολεμησει Ινδους και Κινεζους στα χημικα με εργατικα +1500%?

Το μειον της Θατσερ ειναι οτι οι Βορειοι στο ΗΒ ειναι κατα κανονα ηλιθιοι κολλημενοι στη ταμπελα 'working class' κι αντι να πανε να εκσυγχρονιστουν οσο αφορα το τι εχουν να προσφερουν στην αγορα εργασιας γινανε αποικια επιδοματων του Λονδινου, κι η Θατσερ τους αφησε.
Αυτά που γράφω κάθε άλλο παρά υπερβολές είναι!

Ο στόχος του Σημίτη (εκλεκτός του Ρότσιλντ!) δεν ήταν αυτός που γράφεις αλλά να γίνουμε Γερμανοεβραϊκή αποικία και τον πέτυχε! Η Ελλάδα έχει πάψει προ πολλού να ανήκει στους Έλληνες!
 

varge

Μέλος
Εγγρ.
15 Φεβ 2012
Μηνύματα
599
Like
12
Πόντοι
6
Αυτά που γράφω κάθε άλλο παρά υπερβολές είναι!

Ο στόχος του Σημίτη (εκλεκτός του Ρότσιλντ!) δεν ήταν αυτός που γράφεις αλλά να γίνουμε Γερμανοεβραϊκή αποικία και τον πέτυχε! Η Ελλάδα έχει πάψει προ πολλού να ανήκει στους Έλληνες!

Σωστα. Τα αναβαθμισες σε χαζομαρες.
 
OP
OP
Ampelale

Ampelale

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Οκτ 2015
Μηνύματα
10.245
Κριτικές
35
Like
6.115
Πόντοι
6.796
Δεν υπάρχει ανεξάρτητος οικονομολόγος στην υφήλιο που να υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Τη βιωσιμότητά του αμφισβητούν ακόμα και το ΔΝΤ και η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Αυτό ίσχυε πολύ περισσότερο το 2009-10, όταν η Ελλάδα αποκλείσθηκε από τις αγορές και βρέθηκε αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία.
 
OP
OP
Ampelale

Ampelale

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Οκτ 2015
Μηνύματα
10.245
Κριτικές
35
Like
6.115
Πόντοι
6.796
Είναι κανόνας ότι μία χώρα που δεν μπορεί να πληρώσει τους δανειστές της χρεοκοπεί. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πέφτει στα χέρια του ΔΝΤ. Το Ταμείο της επιβάλλει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, συνδυασμένο με σαρωτικές αλλαγές νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης. Ταυτοχρόνως, όμως, επιβάλει στους δανειστές και το κούρεμα του χρέους. Κούρεμα σε ποσοστό που θα επιτρέψει στη χρεοκοπημένη χώρα να ανακάμψει με κάποιον τρόπο και να μπορέσει να πληρώσει το χρέος που θα παραμείνει μετά το κούρεμα.

Οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες που τότε είχαν στα χέρια τους τον μεγάλο όγκο των ελληνικών ομολόγων δεν ήθελαν να υποστούν κούρεμα. Ούτε και οι κυβερνήσεις των δύο  αυτών χωρών, επειδή θα έπρεπε να καλύψουν την τρύπα που θα δημιουργούσε το κούρεμα. Για την ακρίβεια, θα υποχρεώνονταν να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες τους με χρήματα από τον γερμανικό και τον γαλλικό κρατικό προϋπολογισμό.
 
OP
OP
Ampelale

Ampelale

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Οκτ 2015
Μηνύματα
10.245
Κριτικές
35
Like
6.115
Πόντοι
6.796
Αντί γι’ αυτό και αφού βρήκαν πρόθυμους στην Αθήνα, εφάρμοσαν το colpo grosso. Έβαλαν όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, ακόμα και τις πιο φτωχές, να δανείσουν την Ελλάδα -ανάλογα με το ποσοστό τους στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης- για να πληρώσει στο άρτιο (στην ονομαστική τιμή τους) όλα τα ομόλογα που έληγαν μέχρι τις αρχές του 2012, όταν έγινε το περιβόητο PSI.

Οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είχαν εσωτερική πληροφόρηση από τις κυβερνήσεις τους, οι οποίες και αποφάσιζαν σχετικά. Κράτησαν, λοιπόν, τα ελληνικά ομόλογα που έληγαν μέχρι τις αρχές του 2012, ξέροντας ότι θα τα πληρωθούν στο ακέραιο. Τα υπόλοιπα, που έληγαν αργότερα, τα «έσπρωξαν» στη δευτερογενή αγορά.
 
OP
OP
Ampelale

Ampelale

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Οκτ 2015
Μηνύματα
10.245
Κριτικές
35
Like
6.115
Πόντοι
6.796
Έτσι, η Ελλάδα βρέθηκε σε τριπλά χειρότερη θέση:

Πρώτον, το χρέος της πέρασε από το ευνοϊκό ελληνικό δίκαιο στο δυσμενές για τον οφειλέτη αγγλικό δίκαιο.
Δεύτερον, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτοξεύθηκε παρά το PIS, λόγω της δραστικής συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
Τρίτον, ο κορμός του ανεπομείναντος χρέους έπαψε να είναι χρέος προς ιδιώτες και έγινε χρέος προς κράτη. Η αλλαγή αυτή κατέστησε από πολιτικής απόψεως εξαιρετικά δύσκολο μελλοντικό κούρεμά του.
 
OP
OP
Ampelale

Ampelale

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Οκτ 2015
Μηνύματα
10.245
Κριτικές
35
Like
6.115
Πόντοι
6.796
Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως οι αρχιτέκτονες του colpo grosso επικαλούνται τώρα το αποτέλεσμα της μεθόδευσής τους (το γεγονός ότι η Ελλάδα τώρα πια χρωστάει κατά κανόνα σε κράτη, δηλαδή σε φορολογούμενους) για να αρνηθούν την ελάφρυνση. Πρώτοι και καλύτεροι οι Μέρκελ και Σόιμπλε.

Γι’ αυτούς, το ελληνικό χρέος δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί και για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και για αντιμετωπισθεί ένας παράγοντας αστάθειας στην Ευρωζώνη. Είναι ένα όπλο για τη μετατροπή του αδύναμου κρίκου της ευρωπαϊκής αλυσίδας σε μεταμοντέρνα αποικία, στην οποία έχουν πάψει να ισχύουν οι κανόνες και οι ποικίλες οικονομικές-κοινωνικές προδιαγραφές που ισχύουν ως κοινοτικό δίκαιο στην υπόλοιπη ΕΕ.

Με το colpo grosso ουσιαστικά παρακάμφθηκαν οι κανόνες του καπιταλισμού. Γιατί η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αποδέχθηκε τη μεθόδευση του ευρωιερατείου; Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί σχετικά, αλλά η ουσία είναι πως αντέστρεψε την πραγματικότητα.
 
OP
OP
Ampelale

Ampelale

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Οκτ 2015
Μηνύματα
10.245
Κριτικές
35
Like
6.115
Πόντοι
6.796
Είχε δίκιο όταν έλεγε πως κληρονόμησε μία δημοσιονομική βόμβα, αν και είχε προειδοποιηθεί γι’ αυτό και δεν έκανε τίποτα για να προλάβει τα χειρότερα. Η κυβέρνησή του διέπραξε αλλεπάλληλα λάθη. Δεν προσπάθησε σοβαρά να απενεργοποιήσει τη δημοσιονομική βόμβα που κληρονόμησε. Για την ακρίβεια, προκάλεσε την έκρηξή της, αυξάνοντας μάλιστα το κόστος για τη χώρα.

Το πολιτικό όπλο της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου ήταν το εκβιαστικό δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία». Μ’ αυτό το όπλο εφαρμόστηκε η τακτική του σοκ, που το ΔΝΤ έχει ήδη εφαρμόσει σε άλλες χώρες. Η τακτική αυτή έχει σκοπό να ακινητοποιεί την κοινωνία, ώστε να μην είναι σε θέση να αντιδράσει όταν υποβάλλεται στη νεοφιλελεύθερη θεραπεία.

Το επιτυγχάνουν, προβάλλοντας εκβιαστικά διλήμματα, τα οποία επιδέχονται μονοσήμαντη απάντηση. Με άλλα λόγια, βάζουν την κοινωνία να διαλέξει ανάμεσα στην υποτιθέμενη καταστροφή και στην επώδυνη θεραπεία που της προτείνουν. Υπό το κράτος αυτού του εκβιαστικού διλήμματος, η ελληνική Βουλή ψήφισε το 1ο Μνημόνιο
 
OP
OP
Ampelale

Ampelale

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Οκτ 2015
Μηνύματα
10.245
Κριτικές
35
Like
6.115
Πόντοι
6.796
Γιατί, όμως, η χρεοκοπία θα ήταν περισσότερο καταστροφή από αυτό που συντελείται τα τελευταία χρόνια; Προφανώς, σε περίπτωση χρεοκοπίας θα είχε επιβληθεί μία βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτή, όμως, επιβλήθηκε και με τα Μνημόνια. Ενδεχομένως να είχε επιβληθεί με ταχύτερο ρυθμό. Με τη χρεοκοπία, όμως, εκ των πραγμάτων θα είχε κουρευτεί το χρέος και μάλιστα δραστικά, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Η απειλή του ευρωιερατείου για να μη συμβεί αυτό ήταν πως εάν η Ελλάδα επέλεγε να κηρύξει χρεοκοπία, θα την εξανάγκαζε να φύγει από το ευρώ. Είναι αμφίβολο εάν σ’ εκείνες τις συνθήκες η απειλή αυτή θα γινόταν πράξη, λόγω του συστημικού κινδύνου που θα προέκυπτε τότε για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ακόμα και εάν υποθέσουμε, όμως, ότι θα συνέβαινε υπήρξε η οποιαδήποτε αξιόπιστη μελέτη για τα συν και πλην των δύο επιλογών;

Η απάντηση είναι όχι. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα ήταν ιδεολογικά και πολιτικά μονοδρομισμένο. Το ίδιο και η ελληνική κοινή γνώμη, η οποία ήθελε να πιστέψει τις διαβεβαιώσεις για σύντομη έξοδο από την κρίση. Χρειάσθηκε να υποστεί όσα υφίσταται τα τελευταία εφτά χρόνια για να κάνει δεύτερες σκέψεις και όχι πάντα.
 
OP
OP
Ampelale

Ampelale

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Οκτ 2015
Μηνύματα
10.245
Κριτικές
35
Like
6.115
Πόντοι
6.796
Έτσι φθάσαμε στο καταθλιπτικό σήμερα. Αν και είναι κοινός τόπος πως το ελληνικό χρέος και μετά το PSI παραμένει μη βιώσιμο έχει αποκλεισθεί με τη βούλα του Eurogroup και με την ελληνική υπογραφή πως η ελάφρυνση δεν θα προκύψει από κούρεμα της ονομαστικής αξίας. Θα προκύψει από περίοδο χάριτος όσον αφορά την πληρωμή τόκων, από επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και ενδεχομένως από μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.

Παρά το γεγονός ότι αυτού του τύπου η ελάφρυνση καταδικάζει την Ελλάδα σε μία κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, το Βερολίνο μπλοκάρει κάθε κίνηση, έστω και σ’ αυτό το δυσμενές για την ελληνική οικονομία πλαίσιο. Η θέση του είναι ότι μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μόνο εάν τότε κριθεί αναγκαίο θα ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνσή του.

Και όλα αυτά, όταν, όπως προαναφέραμε, είναι κοινός τόπος πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα και η ΕΚΤ αρνείται να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το αποτέλεσμα είναι η ελληνική οικονομία να παραμένει και στα γόνατα και σε ομηρία.
 

Επισκέπτης
Έτσι φθάσαμε στο καταθλιπτικό σήμερα. Αν και είναι κοινός τόπος πως το ελληνικό χρέος και μετά το PSI παραμένει μη βιώσιμο έχει αποκλεισθεί με τη βούλα του Eurogroup και με την ελληνική υπογραφή πως η ελάφρυνση δεν θα προκύψει από κούρεμα της ονομαστικής αξίας. Θα προκύψει από περίοδο χάριτος όσον αφορά την πληρωμή τόκων, από επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και ενδεχομένως από μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.

Παρά το γεγονός ότι αυτού του τύπου η ελάφρυνση καταδικάζει την Ελλάδα σε μία κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, το Βερολίνο μπλοκάρει κάθε κίνηση, έστω και σ’ αυτό το δυσμενές για την ελληνική οικονομία πλαίσιο. Η θέση του είναι ότι μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μόνο εάν τότε κριθεί αναγκαίο θα ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνσή του.

Και όλα αυτά, όταν, όπως προαναφέραμε, είναι κοινός τόπος πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα και η ΕΚΤ αρνείται να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το αποτέλεσμα είναι η ελληνική οικονομία να παραμένει και στα γόνατα και σε ομηρία.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι με την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια η Ελλάδα  μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε Γαλλογερμανική αποικία! Χωρίς την έγκριση είτε των Γάλλων είτε των Γερμανών κανείς δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος ή πρωθυπουργός στην Ελλάδα!
 

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Μηνύματα
154.320
Κριτικές
1
Like
32.291
Πόντοι
8.006
Η πικρή αλήθεια είναι ότι με την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια η Ελλάδα  μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε Γαλλογερμανική αποικία! Χωρίς την έγκριση είτε των Γάλλων είτε των Γερμανών κανείς δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος ή πρωθυπουργός στην Ελλάδα!
Κι εγω γιατι ειχα την εντυπωση οτι η Ελλαδα ηταν παντα ουρά των Αγγλων και των Αμερικανων?
 

nikostratos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
25 Ιουλ 2010
Μηνύματα
4.028
Κριτικές
22
Like
460
Πόντοι
306
Η πικρή αλήθεια είναι ότι με την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια η Ελλάδα  μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε Γαλλογερμανική Αγγλογαλλική αποικία! Χωρίς την έγκριση είτε των Γάλλων είτε των Γερμανών Άγγλων κανείς δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος ή πρωθυπουργός στην Ελλάδα!

Το διόρθωσα! Οι Γερμανοί στην Ελλάδα άρχισαν να παίζουν πολύ μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Θα πω μόνο ότι όσο ήταν ο Όθωνας ήμασταν των Γερμανών αλλά η εκθρόνισή του το απέτρεψε αυτό. Όσον αφορά τον Κωνσταντίνο ήταν Αγγλόφιλος που όμως δεν το θέλανε οι Γάλλοι γιατί ήταν Μονάρχης με τον Βενιζέλο εν τέλει την προτίμηση και των δύο, το ότι λέγεται ότι ήταν Γερμανόφιλος οφείλεται στη Βενιζελική προπαγάνδα κι ο Πατέρας του ο Γεώργιος ο Β' από Ρωσόφιλος (Προσέγγιζε τον τσάρο λόγω δυσπιστίας προς τους Εγγλέζους) έγινε Αγγλόφιλος αφότου οι Άγγλοι ανέτρεψαν τον γιό του από την διοίκηση της Κρήτης...
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom