Νέα

ΔΙΑΛΥΣΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ, Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Συντάξτε την άποψή σας...

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Ampelale
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 4K
  • Εμφανίσεις 123K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16
με πολλα φιλικα καυλια στον μεγα τρανσ τραμουντα τρανπουσταρα

τις φιλικες ψωλες μας τρανσακο χα χα χα  :tn04: :tn04: :tn04:



Το σχέδιο της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από πολυεθνικές εταιρείες με δραστηριότητες σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Το αποκαλούμενο «σύστημα καρουζέλ» με το οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, αποφεύγεται η καταβολή του ΦΠΑ από πολυεθνικές όπως η Apple και η Amazon, κοστίζει συνολικά 50 δισ. ευρώ ετησίως στα κρατικά ταμεία.  
Όπως σημείωσε ο Επίτροπος στόχος της Κομισιόν είναι ως το 2022 να έχει αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο έτσι ώστε οι διασυνοριακές συναλλαγές να θεωρούνται ως εσωτερικές πράξεις, ο ΦΠΑ να καταβάλλεται στη χώρα προορισμού και τέλος να υφίσταται πλήρης συνεργασία μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ ώστε οι επιστροφές του ΦΠΑ να καταβάλλονται σε όλες της χώρες της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο.


Νωρίτερα η Επίτροπος ανταγωνισμού Μαργκρετ Βεστάγκερ παρουσίασε μια άλλη έκθεση της Επιτροπής, η οποία καταλήγει πως το Λουξεμβούργο έχει δώσει φορολογικά πλεονεκτήματα στην εταιρεία Amazon, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποτελεί δείγμα αθέμιτου ανταγωνισμού.
“Το Λουξεμβούργο επιτρέπει στην Amazon να καταβάλει φόρο τέσσερις φορές μικρότερο από αυτόν που της αναλογεί και από τις άλλες τοπικές εταιρείες που υπόκεινται στους ίδιους εθνικούς φορολογικούς κανονισμούς”, είπε η Επίτροπος.
Η Επιτροπή ζητά πλέον από το Λουξεμβούργο να εισπράξει τον φόρο που του αναλογεί από την Amazon και παράλληλα παραπέμπει την Ιρλανδία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς δεν συμμορφώνεται με την απόφαση της να απαιτήσει την είσπραξη περίπου 13 δισεκατομμυρίων ευρώ από φόρους που απέφυγε να καταβάλει η Apple.
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Mία πλούσια μειονότητα θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο πλούσια, για να επενδύσει δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας – οπότε η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι αναγκασμένη να συμφωνήσει να γίνει πιο φτωχή, για να αποφύγει την ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση της.

«Ο ατομισμός, στον οποίο στηρίζεται ο φιλελευθερισμός, αποτελεί ένα σύστημα, στο οποίο η κοινωνική αλληλεγγύη είναι άγνωστη (οπότε είναι οξύμωρο να ζητούν οι φιλελεύθεροι Έλληνες την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την οποία πολύ σωστά με κριτήριο την ιδεολογία τους αρνούνται οι γερμανοί φιλελεύθεροι).
Ο φιλελευθερισμός βασίζεται σε μία ακριβώς αντίθετη αρχή: του ανταγωνισμού και της πάλης των ατόμων, ο οποίος καταλήγει στη συντριβή των αδύναμων από τους ισχυρούς και στην καταδυνάστευση των λιγότερο ικανών από τους ικανότερους (είτε πρόκειται για χώρες, είτε για επιχειρήσεις, είτε για ανθρώπους)» Ξ. Ζολώτας, 1943.
.
Ανάλυση
Υπάρχουν ορισμένες «πολιτικές» λέξεις με οικονομικής «χροιά» που ακούγονται όμορφα από την πλειοψηφία των ανθρώπων – όπως ο σοσιαλισμός και ο φιλελευθερισμός. Άλλες πάλι θεωρούνται άσχημες, όπως ο νεοφιλελευθερισμός και ο κομμουνισμός. Εν τούτοις, ελάχιστοι γνωρίζουν το πραγματικό τους νόημα, αφού έχουν επικρατήσει ως εκφράσεις.
Για παράδειγμα, σε γενικές γραμμές σοσιαλισμός σημαίνει πως όλα τα μέσα παραγωγής ανήκουν στο κράτος, ενώ οι άνθρωποι είτε δεν έχουν καμία ιδιοκτησία, είτε τους ανήκει μόνο η κατοικία τους που όμως δεν επιτρέπεται να τη μεταβιβάσουν – ενώ μπορούν να λειτουργούν μόνο μικρές επιχειρήσεις, χωρίς να απασχολούν ξένο εργατικό δυναμικό (=απαγόρευση της εκμετάλλευσης ανθρώπων από ανθρώπους). Η ηθική του στηρίζεται στην αλληλεγγύη, ενώ η βασική του διαφορά με τον κομμουνισμό είναι το ότι, οι άνθρωποι έχουν ελεύθερη επιλογή όσον αφορά τη θέση εργασίας και την κατανάλωση – τα οποία στον κομμουνισμό προδιαγράφονται από την κεντρική κυβέρνηση, όπως όλα τα υπόλοιπα.
Τι ακριβώς σημαίνει «αριστερά» βέβαια κανένας δεν γνωρίζει επακριβώς, οπότε θα έπρεπε να εξηγείται καλύτερα στις κοινωνίες από τα εκάστοτε πολιτικά κόμματα – κάτι που ισχύει επίσης για τη «δεξιά». Το κύριο πάντως πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν τα αλληλέγγυα οικονομικά συστήματα, είναι ο συνδυασμός της κοινωνικής δικαιοσύνης με την ευημερία – οπότε η «συνταγή» που θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη, άρα τη συνεχή άνοδο της παραγωγικότητας, με μία δίκαιη αναδιανομή των εισοδημάτων.
Όσον αφορά το νεοφιλελευθερισμό, όταν εμφανίσθηκε μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, επρόκειτο ουσιαστικά για τη μεικτή οικονομία – την «ελεγχόμενη φιλελεύθερη» με κοινωνικό πρόσωπο. Εν προκειμένω οι κοινωφελείς, καθώς επίσης οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις ανήκουν στο κράτος – ενώ σχεδόν όλες οι υπόλοιπες στον ιδιωτικό τομέα.
Εν τούτοις, ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τη σχολή του Σικάγο με ένα εντελώς διαφορετικό νόημα – αφορώντας ουσιαστικά την παλαιά μορφή του φιλελευθερισμού (Laissez faire), όπου τα πάντα ανήκουν σε ιδιώτες. Όσον αφορά την οικονομία, αφήνεται στο «αόρατο χέρι της αγοράς» – το οποίο δήθεν ρυθμίζει τα πάντα σωστά, αρκεί να μην υπάρχει κανενός είδους κρατική παρέμβαση.
Στα πλαίσια αυτά, η σωστή ονομασία του νεοφιλελευθερισμού, με βάση το νόημα που της δίνεται σήμερα, θα ήταν παλαιοφιλελευθερισμός – τα επακόλουθα του οποίου φάνηκαν όταν ξέσπασε η καταστροφικότερη κρίση του 20ου αιώνα: το κραχ του 1929 και η Μεγάλη Ύφεση, η οποία ουσιαστικά διήρκεσε έως το 1938, έχοντας αντιμετωπιστεί τελικά με τη «βοήθεια» του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Εμείς θα χρησιμοποιούμε όμως τη λέξη «νεοφιλελευθερισμός» με το χαρακτήρα που της προσδόθηκε από τη σχολή του Σικάγο – οπότε σαν να πρόκειται για τον παλαιό φιλελευθερισμό (οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ πως η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην Ελλάδα και στηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η ακραία νεοφιλελεύθερη που επιβάλλεται από την πρωσική Γερμανία).
Σε γενικές γραμμές πάντως, φιλελευθερισμός σημαίνει «ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες του», σοσιαλισμός «ο καθένας ανάλογα με τη συμβολή του στην παραγωγική διαδικασία», ενώ κομμουνισμός «ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του» – όπου στο φιλελευθερισμό η οικονομική ζωή ρυθμίζεται αυτόματα από το αόρατο χέρι της αγοράς και το σύστημα των τιμών (ζήτηση/προσφορά), στο σοσιαλισμό από το κράτος με τη βοήθεια όμως του συστήματος των τιμών, ενώ στον κομμουνισμό από το κράτος, χωρίς το σύστημα των τιμών.
Μετά τον πόλεμο τώρα, επικράτησε η οικονομική πολιτική του Keynes – βασικό στοιχείο της οποίας είναι πως το κράτος επεμβαίνει διορθωτικά στην ελεύθερη οικονομία, ιδίως όταν βυθίζεται στην ύφεση, διεξάγοντας επενδύσεις που προκαλούν ελλείμματα στον προϋπολογισμό (άρα ο ελεγχόμενος φιλελευθερισμός με κοινωνικό πρόσωπο, γνωστός και ως σοσιαλδημοκρατία).
Αργότερα όμως, όταν ξεκινούν να επενδύουν οι ιδιώτες αφού έχει αποκατασταθεί η ζήτηση, το κράτος αποσύρεται πουλώντας τις συγκεκριμένες επενδύσεις του – οπότε καλύπτονται τα δημόσια χρέη που προήλθαν από τα ελλείμματα. Εκτός αυτού η οικονομία δεν αφήνεται εξ ολοκλήρου στο ελεύθερο χέρι της αγοράς, αλλά ρυθμίζεται από το κράτος – ιδίως ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο οποίος διαφορετικά τείνει προς την κερδοσκοπία και την ασυδοσία, παράγοντας μεγάλες κρίσεις.
Περαιτέρω, η νεοφιλελεύθερη σχολή του Σικάγο (παλαιοφιλελεύθερη ουσιαστικά), άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική του Keynes – ισχυριζόμενη πως με τις επί πιστώσει δαπάνες της αυξάνει το δημόσιο χρέος, επιβαρύνοντας την οικονομία. Στα πλαίσια αυτά η μείωση του δημοσίου χρέους, μαζί με την ανάπτυξη και την απασχόληση, αποτέλεσαν τους τρεις βασικούς πυλώνες της «νεοφιλελεύθερης» πολιτικής – ενώ οι αποκρατικοποιήσεις ήταν ο τέταρτος, αφενός μεν για τη μείωση των κρατικών χρεών, αφετέρου επειδή το δημόσιο νομοτελειακά δεν είναι καλός επιχειρηματίας.
Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική, αφού από την εποχή της επικράτησης του «νεοφιλελευθερισμού» τα χρέη των βιομηχανικών κρατών αυξάνονται – τόσο ως απόλυτα μεγέθη, όσο και ως ποσοστά επί του ΑΕΠ. Ακόμη χειρότερα παρά τις αποκρατικοποιήσεις – κάτι που κατά τη γνώμη μας ήταν εύλογο, αφού το κράτος εισπράττει μεν το τίμημα, αλλά χάνει τα ετήσια κέρδη τους, ενώ διαπιστώνεται επίσης φορολογική απώλεια, λόγω της νόμιμης φοροδιαφυγής τους (φοροαποφυγή).

Για παράδειγμα, από το 1975 τα χρέη των Η.Π.Α. αυξήθηκαν από 38% του ΑΕΠ στο 106%, (σε απόλυτους αριθμούς από σχεδόν μηδενικά στα 20 τρις $ – γράφημα), της Γερμανίας από 20% στο 75% (θα είχαν υπερβεί το 100% εάν δεν απομυζούσε την Ευρωζώνη από το 2000), της Μ. Βρετανίας από 20% στο 85%, της Γαλλίας από 18% σχεδόν στο 100%, ενώ της Ιαπωνίας από 30% στο 240%.
Επομένως, ο «νεοφιλελευθερισμός» αποδείχθηκε πως είναι μία καταστροφική πολιτική, ενώ οφείλει να αναρωτηθεί κανείς γιατί ο «ελεγχόμενος φιλελευθερισμός» του Keynes κατηγορείται – αφού οδήγησε στην οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, καθώς επίσης στη δημιουργία των υποδομών που είχαν καταστραφεί από τον πόλεμο, παράγοντας πολύ λιγότερα χρέη από ότι ο «νεοφιλελευθερισμός», ο οποίος επιμένει επί πλέον στην κατάργηση του κράτους προνοίας.
Η σκλαβιά του χρέους
Συνεχίζοντας, η δημιουργία χρεών είναι θεμελιωδώς ένας χρήσιμος μηχανισμός για την κινητοποίηση των κοινωνικών και φυσικών πόρων, με στόχο την αύξηση της ευημερίας – εννοώντας βέβαια εκείνα τα χρέη που δημιουργούνται για τη διεξαγωγή επενδύσεων και όχι για την κατανάλωση ή για τη χρηματοδότηση υπερβολικών δημοσίων δαπανών. Είναι δυνατόν όμως να οδηγήσει στη σκλαβιά του χρέους, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στην ιστορία – με πρόσφατο παράδειγμα την Ελλάδα, η οποία έχει μετατραπεί σε γερμανικό προτεκτοράτο που, παρά το ότι θα λεηλατηθεί, θα παραμείνει χρεωμένο στο διηνεκές.
Το γεγονός αυτό παρατηρείται σε περιόδους που οι δανειστές γίνονται πολύ ισχυροί, αποκτώντας μία μονοπωλιακή θέση – όπως σήμερα στην Ευρωζώνη, στην οποία δεν συναντάμε πια κανένα ευρωπαϊκό ιδεώδες που να μπορεί να ικανοποιεί τους Πολίτες, αλλά τη φασιστική δικτατορία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Αντίθετα, τα ελλείμματα των κρατών που χρηματοδοτούνταν με δάνεια την εποχή του Keynes, είχαν συμβάλλει πράγματι σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο της ευημερίας και της παραγωγικότητας – επειδή η τελευταία ήταν συνδεδεμένη με τις ανάλογες αυξήσεις των πραγματικών μισθών των εργαζομένων, εξασφαλίζοντας την ευημερία τους.
Όσον αφορά τους δανειολήπτες τότε, είχαν δημιουργήσει αρκετή ανάπτυξη με τη βοήθεια του κρατικού δανεισμού τους – οπότε ήταν σε θέση να αποπληρώνουν τα χρέη τους, όπως επίσης το δημόσιο λόγω της ανόδου των φορολογικών του εσόδων εξαιτίας της αύξησης του ΑΕΠ. Ο συγκεκριμένος κύκλος παραγωγικών χρημάτων, απασχόλησης και ανάπτυξης έφτασε στο τέλος του τη δεκαετία του 1980 – κατά την οποία επανήλθε ο φιλελευθερισμός στην προηγούμενη του μορφή (νεοφιλελευθερισμός στην καθομιλουμένη, παλαιοφιλελευθερισμός στην πραγματικότητα).
Έκτοτε αφενός μεν απελευθερώθηκε ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αφετέρου σταμάτησε η σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα  – με αποτέλεσμα να μην έχουν αυξηθεί καθόλου οι πραγματικοί μισθοί, οπότε να καλύπτονται οι  ανάγκες των εργαζομένων μέσω της σύναψης δανείων. Εκτός αυτού κλιμακώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι εισοδηματικές ανισότητες – όπως ακριβώς την εποχή πριν το κραχ του 1929.

Περαιτέρω, μετά το 1980 ο δημόσιος δανεισμός έπαψε να οδηγεί σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και απασχόληση – άρα σταμάτησαν να αυξάνονται τα κρατικά έσοδα και κλιμακώθηκε το χρέος ως προς το ΑΕΠ στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες. Για παράδειγμα, το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας έφτασε στο 250% του ΑΕΠ της από κάτω του 50% το 1980 (γράφημα, μπλε στήλες, αριστερή κάθετος) – ενώ της Γαλλίας πλησιάζει το 100% (διακεκομμένη γραμμή, δεξιά κάθετος).
Αντίθετα λοιπόν με τις θεωρίες του νεοφιλελευθερισμού της σχολής του Σικάγο, η απομάκρυνση από την πολιτική του Keynes οδήγησε στην υπερχρέωση των κρατών, καθώς επίσης της πλειοψηφίας των ανθρώπων, μαζί με την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους – παράλληλα με την κατακόρυφη άνοδο των εισοδηματικών ανισορροπιών και τον υπερβολικό πλουτισμό μίας μειοψηφίας, η οποία συνεχώς συρρικνώνεται με την ταυτόχρονη αύξηση του πλούτου της (από το 10% στο 1% και σήμερα στο 0,01%).

Η φορολογική πολιτική
Συνεχίζοντας, εάν ερευνήσει κανείς τη φορολογική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών σε διεθνές επίπεδο, θα διαπιστώσει πως εκεί οφείλεται ένα μεγάλο μέρος της ανόδου των δημοσίων χρεών – με εξαίρεση την Ελλάδα, στην οποία η βασική αιτία είναι η πολιτική διαφθορά. Για παράδειγμα στις Η.Π.Α., στη Γερμανία, στη Μ. Βρετανία και στη Γαλλία, οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές του εισοδηματικά ισχυρότερου 10% του πληθυσμού μειώθηκαν από το 55%-98%, στο 35%-52% – όπως ακριβώς συνέβη στο ξεκίνημα του 20ου αιώνα με κατάληξη το κραχ του 1929 (πηγή: T. Piketty), όπου τις δύο πρώτες δεκαετίες τα ανώτατα εισοδηματικά στρώματα δεν πλήρωναν σχεδόν καθόλου φόρους.
Στα πλαίσια αυτά, οι δομικές ομοιότητες της κρίσης του 1929 με αυτήν του 2008 είναι εντυπωσιακές – αφού, μεταξύ άλλων, σε καμία από τις δύο αυτές εποχές οι πλούσιοι δεν επένδυσαν τα υψηλότερα εισοδήματα τους στην πραγματική οικονομία, δημιουργώντας τουλάχιστον νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, μεταξύ των ετών 1980 και 2010 οι επενδύσεις στις Η.Π.Α., στην Ευρωζώνη και στην Ιαπωνία μειώθηκαν από το 23% στο 17,5% – κάτι απολύτως φυσιολογικό, αφού λόγω της μη αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων της πλειοψηφίας των ανθρώπων περιορίσθηκε η ζήτηση, οπότε δεν υπήρχε κίνητρο διενέργειας επενδύσεων εκ μέρους των πλουσίων.

Η αύξηση τώρα των δημοσίων χρεών χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για τις επιθέσεις εναντίον του κοινωνικού κράτους, το οποίο κατηγορήθηκε ως ένοχος – όπως από τη Thatcher, το Reagan ή/και γερμανική κυβέρνηση συνεργασίας των σοσιαλιστών με τους πρασίνους (1999-2005), ο υπουργός οικονομικών της οποίας ξεκίνησε την αποδόμηση του κράτους προνοίας, παράλληλα με τα τεράστια «φορολογικά δώρα» προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Θεωρώντας δε ηλιθίους τους Γερμανούς εργαζομένους, υιοθέτησε το σύνθημα, σύμφωνα με το οποίο το δημόσιο χρέος είναι ότι πιο μη σοσιαλιστικό υπάρχει – χωρίς φυσικά να τους πει πως αυτοί θα πλήρωναν το τίμημα, ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι θα ήταν οι πλουσιότεροι της χώρας.
Φυσικά από εκείνη τη στιγμή και μετά που ένα κράτος υπερχρεώνεται, γίνεται πολύ πιο εξαρτημένο από τις ελίτ, οπότε επιβάλλουν την ακόμη μεγαλύτερη μείωση της φορολόγησης των ανώτατων εισοδηματικών τάξεων – η οποία, αφενός μεν αυξάνει τον πλούτο τους, αφετέρου την ισχύ τους, με αποτέλεσμα να κυβερνούν αυτοί τις χώρες, με έμμισθο υπηρέτη τους την πολιτική εξουσία. Έτσι ολοκληρώνεται η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων – με την ιδιωτικοποίηση της πολιτικής εξουσίας.
Από την άλλη πλευρά βέβαια ο φτωχοποιημένος, ανασφαλής και φοβισμένος πληθυσμός αποδέχεται τη μοίρα του – είτε επειδή πιστεύει πως είναι ανίσχυρος να αντιδράσει, είτε επειδή συνειδητοποιεί πολύ αργά την απάτη, διαπιστώνοντας απογοητευμένος πως δεν έχει πια τη δυνατότητα να υπερασπίσει ενεργητικά τα συμφέροντα του. Ενδεχομένως βέβαια να πιστεύει το «νεοφιλελεύθερο παραμύθι» – σύμφωνα με το οποίο μία πλούσια μειονότητα θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο πλούσια, για να επενδύσει δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Επομένως ότι πρέπει να συμφωνήσει να γίνει πιο φτωχός, για να αποφύγει την ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση του!
Η χρηματοπιστωτική δικτατορία
Περαιτέρω, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων σήμερα είναι αντιμέτωπο με έναν χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο οποίος ισχυροποιήθηκε παράλληλα με την αύξηση των χρεών κρατών, επιχειρήσεων και Πολιτών – οπότε δεν έχει κανένα λόγο να θέσει σε κίνδυνο την πηγή της ισχύος του: τη δημιουργία χρεών.
Κάτω από την «αιγίδα» του λοιπόν η φορολογική, χρηματοοικονομική και κοινωνική πολιτική των κυβερνήσεων δεν ελέγχεται πια μέσω των Κοινοβουλίων, αλλά υπαγορεύεται από ένα χρηματοπιστωτικό λόμπι – οπότε ο χρηματοπιστωτικός κλάδος υπονόμευσε τους δημοκρατικούς μηχανισμούς ελέγχου των δημοσίων οικονομικών, έχοντας εξελιχθεί σε έναν πολύ σοβαρό εχθρό της Δημοκρατίας, όπου αυτή λειτουργεί ακόμη (στην Ελλάδα προφανώς έχει πάψει να λειτουργεί).
Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται σήμερα από τη Γαλλία όπου ο νέος πρόεδρος της, εκτός από τον «εκσυγχρονισμό» της εργατικής νομοθεσίας, ανακοίνωσε τη μείωση των εταιρικών συντελεστών φορολόγησης έως το 2022 από το 33,3% στο 25% – καθώς επίσης του φόρου κεφαλαιακών κερδών από το 50% στο 20%. Στόχος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, είναι η παροχή κινήτρων στα ανώτατα εισοδηματικά στρώματα για τη διεξαγωγή επενδύσεων – παρά το ότι τα κέρδη των γαλλικών επιχειρήσεων αυξάνονται συνεχώς, όταν η συμμετοχή των μισθών σε αυτά έχει μειωθεί από 65% το 1980 στο 58% το 2015.
Τα αυξημένα κέρδη όμως των γαλλικών πολυεθνικών, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη τη Δύση, δεν επενδύονται στην πραγματική οικονομία, αλλά στα χρηματιστήρια – ακριβώς επειδή η ζήτηση, η οποία προφανώς δεν τροφοδοτείται από το 1% του πληθυσμού αλλά από το 99% μειώνεται, ως αποτέλεσμα της πτώσης των πραγματικών αμοιβών.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι Η.Π.Α., στις οποίες δήθεν έχει μειωθεί η ανεργία, χωρίς όμως να αυξάνονται οι μισθοί – κάτι που ασφαλώς γίνεται δύσκολα πιστευτό, αφού όταν η ζήτηση στην αγορά εργασίας αυξάνεται, ακολουθούν την ίδια πορεία οι αμοιβές. Εκτός αυτού το ποσοστό συμμετοχής στην αμερικανική αγορά εργασίας ευρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα – γεγονός που δεν ταιριάζει, αφού όταν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας το ποσοστό συμμετοχής αυξάνεται, επειδή οι άνθρωποι εισέρχονται στην αγορά για να εργασθούν.

Σύμφωνα δε με τη Fed, οι περισσότεροι νέοι μεταξύ 24 και 34 ετών ζουν μαζί με τους γονείς τους, είτε επειδή είναι άνεργοι, είτε λόγω του ότι πληρώνονται με πολύ λίγα χρήματα – ενώ η ηλικιακή ομάδα, η συμμετοχή της οποίας στην αγορά εργασίας αυξάνεται, είναι η άνω των 55 ετών (γράφημα), επειδή αυτή η ομάδα παίρνει τις θέσεις μερικής απασχόλησης που συνήθως δημιουργούνται.
Επίλογος
Ο νεοφιλελευθερισμός, με τη σημερινή σημασία της λέξης, στην πρώτη εποχή του οδήγησε στο κραχ του 1929, στη Μεγάλη Ύφεση και στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο – ενώ ο πλανήτης θα είχε βιώσει μία αντίστοιχη κρίση το 2008, εάν δεν επενέβαιναν οι κεντρικές τράπεζες πλημμυρίζοντας με ρευστότητα το σύστημα.
Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς πως το πρόβλημα επιλύθηκε, αλλά ότι απλά καθυστέρησε επιδεινούμενο – αν και ορισμένες χώρες, όπως ο ευρωπαϊκός νότος και κυρίως η Ελλάδα, βιώνουν κάτι αντίστοιχο με το 1929, χωρίς καμία ελπίδα για το μέλλον τους εάν δεν αλλάξει η συγκεκριμένη πολιτική. Ήδη πάντως έχουν ξεκινήσει οι κοινωνικές αντιδράσεις, εν πρώτοις με την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων σε πολλές χώρες, καθώς επίσης με την αναβίωση των αποσχιστικών κινημάτων, όπως στην περίπτωση της Καταλονίας – η βασική αιτία των οποίων είναι οικονομικής φύσεως.
Λογικά συμπεραίνεται λοιπόν πως θα ακολουθήσουν εμφύλιοι πόλεμοι εντός των χωρών το αργότερο όταν συνειδητοποιήσει η μεσαία τάξη πως καταστρέφεται, διακρατικές συγκρούσεις όπως στο παράδειγμα της Ελλάδας με τη Γερμανία που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς επίσης παγκόσμιες αντιπαραθέσεις – όπου αρκετοί υποθέτουν ότι, οι Η.Π.Α. υποκινούν την ανόητη συμπεριφορά της Β. Κορέας, έτσι ώστε να τους δοθεί η δικαιολογία μίας πυρηνικής επίθεσης, με έμμεσο στόχο τον εκφοβισμό της Κίνας και της Ρωσίας.
Με τον τρόπο αυτό θα αποθάρρυναν τις επιθέσεις εναντίον του δολαρίου, τυχόν επιτυχία των οποίων θα ήταν θανατηφόρα για την αμερικανική οικονομία – κάτι που όμως θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος θα ήταν μάλλον ο τελευταίος για τον πλανήτη. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μη συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς επίσης να γίνουν κατανοητά τα καταστροφικά αποτελέσματα του νεοφιλελευθερισμού, με κριτήριο την ιστορία – πριν οδηγηθούμε σε πολύ χειρότερες περιπέτειες.
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16

Οι εκβιασμοί της ΕΚΤ δύσκολα θα εμποδίσουν τη σύγκρουση της Αραγονίας με την Καστίλη στην Ισπανία – κάτι που, σε συνδυασμό με την απογοητευτική κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, καθώς επίσης με τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, ίσως ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στη νομισματική ένωση.
.
«Όπως όλα δείχνουν, ευρισκόμαστε πράγματι προ των πυλών του χάους – αφού η Ευρωζώνη είναι σε αδιέξοδο, χρειάζεται απαραίτητα η ομοσπονδιακή ένωση της για να διορθωθούν τα προβλήματα της, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν την υποστηρίζουν.
Εκτός αυτού, ο χρόνος που θα χρειαζόταν για να επιτευχθεί είναι τόσο μεγάλος, ώστε να θεωρείται πια ουτοπική – πόσο μάλλον μετά από τόσες καθυστερήσεις και τόσα πολλά λάθη στη διαχείριση της κρίσης της, καθώς επίσης λόγω της αλλαγής πολιτικής εκ μέρους των Η.Π.Α. και της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
Φαίνεται λοιπόν πως η μερική ή ολική διάλυση της έχει ήδη σφραγισθεί, ενώ ίσως δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να αποτραπεί – οπότε όλα τα κράτη, ειδικά η Ελλάδα, πρέπει να προετοιμασθούν άμεσα για το μοιραίο» (πηγή).
.
Άρθρο
Ο τρόπος χρησιμοποίησης της ΕΚΤ για τον στυγνό εκβιασμό των χωρών της Ευρωζώνης, όταν αυτές θέλουν να ακολουθήσουν μία διαφορετική πορεία, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας ή της Ελλάδας κατά το δημοψήφισμα του 2015, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά – ακόμη και σε αυτούς που είναι φανατικά υπέρ της νομισματικής ένωσης. Πόσο μάλλον όταν η ΕΚΤ αποθρασύνεται κάθε φορά ακόμη περισσότερο – κρίνοντας από τις πρόσφατες δηλώσεις της σχετικά με την Καταλονία, σύμφωνα με τις οποίες στην περίπτωση που θα ανεξαρτητοποιηθεί, θα διακόψει τη χρηματοδότηση της! (πηγή).

Περαιτέρω, το ότι η Καταλονία θέλει να αποσχισθεί από την Ισπανία δεν είναι κάτι που προξενεί έκπληξη – αφού η πολιτική και οικονομική ιστορία της Ισπανίας και της Καταλονίας, της Καστίλης δηλαδή και της Αραγονίας (χάρτης) είναι εντελώς διαφορετική, από πολλούς αιώνες τώρα.
Ειδικότερα, η άνοδος της Καταλονίας ως μία μεσογειακή δύναμη, ξεκίνησε στα τέλη ουσιαστικά του μεσαίωνα – όπου η Βαρκελώνη αναδείχθηκε σε ένα σημαντικό λιμάνι, το οποίο ναι μεν δεν ήταν συγκρίσιμο με αυτά της Γένοβας ή τη Βενετίας, αλλά είχε έναν κυρίαρχο ρόλο στα σύνορα της Μεσογείου με τον Ατλαντικό. Αντίθετα η Καστίλη ήταν μία τυπική χερσαία δύναμη, η οποία για πολλά χρόνια ήταν αποκομμένη από τη Μεσόγειο – διεξάγοντας εμπόριο με την υπόλοιπη Ευρώπη από την ξηρά, κατά μήκος της ατλαντικής ακτής (εξήγαγε μαλλί προβάτων στην Ολλανδία).

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της κατάκτησης των μουσουλμανικών εδαφών της νοτίου Ισπανίας (Reconquista), το βασίλειο της Καστίλης απέκτησε πρόσβαση στη Μεσόγειο – ενώ όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση των μουσουλμανικών εδαφών το 1492 με την κατάληψη της Γρανάδα, ξεκίνησε η «ατλαντική εποχή», με τις πρώτες αποστολές του Κολόμβου. Το σημαντικότερο λιμάνι της Καστίλης ήταν η Σεβίλλη, το οποίο τότε συνδεόταν μέσω ενός ποταμού (Γουαδαλκιβίρ) με τον  Ατλαντικό – ενώ αργότερα το Cadiz ανέλαβε αυτή τη λειτουργία (χάρτης), αφού τα λιμάνια της Μεσογείου παρέμειναν ασήμαντα.
Την ίδια εποχή το βασίλειο της Αραγονίας αύξησε περαιτέρω την επιρροή του στο εμπόριο της Μεσογείου, «προσαρτώντας» το 14ο και 15ο αιώνα την Κορσική, τη Σαρδηνία, τη Σικελία και τη νότια Ιταλία. Η ένωση της Καστίλης με την Αραγονία ακολούθησε στα τέλη του 15ου αιώνα, ενώ ήταν ανέκαθεν εύθραυστη – οπότε δεν ήταν τυχαίο το ότι η Αραγονία, κατά τη διάρκεια του ισπανικού πολέμου διαδοχής (1701-1714), τάθηκε εναντίον του βασιλιά που τοποθέτησε η Γαλλία (Βουρβόνοι) στη Μαδρίτη.
Μετά το τέλος τώρα του πολέμου εφαρμόσθηκε ένα συγκεντρωτικό σύστημα, κατά το παράδειγμα της Γαλλίας – το οποίο έθεσε οριστικά τέλος στην ειδική θέση της Αραγονίας, ουσιαστικά τιμωρώντας την για τη στάση της απέναντι στη βασιλική διαδοχή. Έκτοτε υπάρχει η επιθυμία της Καταλονίας για μεγαλύτερη αυτονομία – η οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσει ποτέ.
Περαιτέρω, η Καταλονία (Αραγονία) αύξησε σημαντικά την οικονομική της δύναμη το 19ο αιώνα, κλιμακώνοντας τις ανισορροπίες με την υπόλοιπη Ισπανία – με κέντρο βάρους τη βιομηχανία ενδυμάτων, μέσω της οποίας ανέπτυξε σύντομα μία σύγχρονη οικονομία. Σε πλήρη αντίθεση, η περιοχή της Μαδρίτης έμεινε αρκετά πίσω – με εξαίρεση την περιοχή των Βάσκων (Navarre κλπ.), στην οποία υπήρχαν τα μεγάλα ορυχεία, με αποτέλεσμα να έχει μία ανάλογη εξέλιξη με την Καταλονία.
Ως εκ τούτου αφενός μεν η οικονομική υπεροχή της Καταλονίας, αφετέρου οι τραυματικές εμπειρίες της από το καθεστώς του Φράνκο, ενίσχυσαν την τάση της για αυτονομία – ενώ η ευρωπαϊκή κρίση χρέους συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στο να γίνει η παραμονή της στην Ισπανία μη ελκυστική. Εν τούτοις, σημαντικότερη αιτία είναι η ιστορικά εχθρική στάση της Βαρκελώνης με τη Μαδρίτη – κάτι που διαπιστώνεται επίσης στην Ιταλία, όπου ο βαθμός συγκέντρωσης των κυβερνητικών εξουσιών αποτελεί δηλητήριο, στη διατήρηση ενός σταθερού εθνικού κράτους.
Στα πλαίσια αυτά, τυχόν συνέχιση ή/και επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης, θα φέρει στην επιφάνεια πολλές τοπικές αντιπαραθέσεις – μεταξύ οικονομικά επιτυχημένων και μη περιοχών, εντός των εθνικών κρατών. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος εκτός από την Ισπανία, στην Ιταλία και στη Γερμανία – στην οποία υπάρχουν τεράστιες διαφορές, όσον αφορά την οικονομική επιτυχία των ομοσπονδιακών κρατιδίων της, ειδικά μεταξύ των Βαυαρών (Μόναχο) και των Πρώσων.
Οι επενδυτές πάντως αποσύρονται μαζικά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισπανίας (ομόλογα, μετοχές – πηγή), κυρίως μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, καθώς επίσης μετά τη μεγάλη απεργία στη Βαρκελώνη – γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία νέα κρίση στην Ευρωζώνη, η οποία θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στον ευρωπαϊκό νότο, οπότε και στην Ελλάδα.
Η Ιταλία
Συνεχίζοντας, οι πεπαλαιωμένες υποδομές, η τρομακτική γραφειοκρατία, καθώς επίσης η υψηλή φορολόγηση, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις ιταλικές επιχειρήσεις – πόσο μάλλον όταν πολλές από αυτές έχουν χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα. Εν τούτοις, η χώρα βοηθείται όσο καμία άλλη από την ΕΚΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της προβλέπεται στο 1,5% για το 2017 (πηγή), η βιομηχανική της παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,4% τον Ιούλιο, ενώ φαίνεται πως οι επενδύσεις θα είναι ανοδικές (2,3%) – με την ιδιωτική κατανάλωση να αυξάνεται σταθερά κατά 1,3% από το 2013. Η ατμομηχανή της ανάπτυξης είναι οι εξαγωγές, οι οποίες παρουσίασαν άνοδο κατά 4,9% – με τις προβλέψεις για το 2018 να αναφέρουν ότι, θα ευρίσκονται 15% υψηλότερα από το προ κρίσης επίπεδο, αποτελώντας το 32,5% του ΑΕΠ της. Εκτός αυτού υποχωρούν τα κόκκινα δάνεια στη χώρα, υπολογιζόμενα επίσημα στα 173 δις € από 200 δις € προηγουμένως.

Σύμφωνα όμως με την Fitch (πηγή), προβλέπονται περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίων για τις ιταλικές τράπεζες, εξαγορές, καθώς επίσης χρεοκοπίες, ενώ ο κλάδος έχει μεγάλα δομικά προβλήματα – κρίνοντας μεταξύ άλλων από το ότι, οι ιταλικές τράπεζες ήταν οι λιγότερο κερδοφόρες στην Ευρώπη (πηγή: EBA), με πολλά υποκαταστήματα, υπερβολικό προσωπικό, καθώς επίσης αναποτελεσματικές δομές. Όσον αφορά την ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (2,2%), ενώ οφείλεται κυρίως στη γενικότερη τάση, οπότε είναι εύθραυστη – σημειώνοντας πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 24,4% από το 2000, ενώ της Ιταλίας μόλις κατά 0,8%. Το κατά κεφαλήν δε πραγματικό ΑΕΠ της είναι κάτω από τα επίπεδα του 2000 – σε πλήρη αντίθεση με τη Γαλλία και τη Γερμανία (γράφημα).
Περαιτέρω, τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των Ιταλών που ζουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας σχεδόν διπλασιάσθηκε στα 4.700.000 – ενώ διπλασιάσθηκε επίσης η ανεργία. Τα δύο τελευταία χρόνια βέβαια η ανεργία μειώθηκε στο 11,2% λόγω των εργατικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν – αλλά μόνο επειδή δημιουργήθηκαν πολλές θέσεις μερικής απασχόλησης, καθώς επίσης με χαμηλούς μισθούς. Η νεανική ανεργία παραμένει δραματική στο 35,5%, ενώ η μετανάστευση των καλά εκπαιδευμένων νέων αυξάνεται συνεχώς, κοστίζοντας στη χώρα περί το 1% του ΑΕΠ της ετήσια (πηγή).
Σύμφωνα πάντως με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (πηγή), οι κίνδυνοι της Ιταλίας παραμένουν πολύ υψηλοί – ειδικά εάν η ΕΚΤ σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE), με αποτέλεσμα την επάνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε μία τέτοια περίπτωση, με δημόσιο χρέος στο 133% του ΑΕΠ της, η Ιταλία θα χρεοκοπούσε – πόσο μάλλον με την πολιτική αστάθεια που επικρατεί η οποία, σε συνδυασμό με τους φόβους επιλογής της εξόδου της από την Ευρωζώνη, τρομοκρατεί τόσο τις εγχώριες επιχειρήσεις, όσο και τους ξένους επενδυτές.
Επίλογος
Η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας στην Ευρωζώνη, θα οδηγήσει όλες τις χώρες σε πολύ άσχημες περιπέτειες – ειδικά αυτές με αποσχιστικά κινήματα, τα οποία βέβαια δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα, ούτε τη δυνατότητα να κρίνουμε, αφού δεν είναι δικό μας θέμα. Εν προκειμένω δεν εννοούμε μόνο τις ελλειμματικές αλλά, επίσης, τις πλεονασματικές – όπως τη Γερμανία, η οποία γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει με τυχόν μεγάλα προβλήματα της Ισπανίας ή της Ιταλίας, τις οποίες θα ακολουθούσε αμέσως μετά η Γαλλία, οπότε και η ίδια.
Εκτός αυτού η Γερμανία έχει τα δικά της «αποσχιστικά κινήματα», ειδικά μετά τα αποτελέσματα των εκλογών – όπου τόσο οι φιλελεύθεροι, όσο και οι εναλλακτικοί, καθώς επίσης οι Βαυαροί (CSU), με συνολική εκλογική δύναμη της τάξης του 30%, είναι φανατικά εναντίον της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης (οι Βαυαροί δεν ανέχονται καν την αλληλεγγύη εντός της Ομοσπονδιακής Γερμανίας).
Επομένως, οι κίνδυνοι διάλυσης της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ θα φανούν στις αγορές ομολόγων – οι οποίες πιθανότατα θα επανεκτιμήσουν το ρίσκο της νομισματικής ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, η κυριαρχία του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος είναι κ φύσεως μη αλληλέγγυος (ανάλυση), δεν πρόκειται να βοηθήσει τη συνοχή των χωρών του ευρώ – ενώ η πορεία κατάρρευσης δεν πρόκειται να εμποδιστεί από τους εκβιασμούς της ΕΚΤ, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα της χρηματοπιστωτικής δικτατορίας που έχει επιβληθεί.
 

ACHILEAS77

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Αυγ 2008
Μηνύματα
3.792
Κριτικές
51
Like
1.661
Πόντοι
3.495
με πολλα φιλικα καυλια στον μεγα τρανσ τραμουντα τρανπουσταρα

τις φιλικες ψωλες μας τρανσακο χα χα χα  :tn04: :tn04: :tn04:



Το σχέδιο της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από πολυεθνικές εταιρείες με δραστηριότητες σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Το αποκαλούμενο «σύστημα καρουζέλ» με το οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, αποφεύγεται η καταβολή του ΦΠΑ από πολυεθνικές όπως η Apple και η Amazon, κοστίζει συνολικά 50 δισ. ευρώ ετησίως στα κρατικά ταμεία. 
Όπως σημείωσε ο Επίτροπος στόχος της Κομισιόν είναι ως το 2022 να έχει αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο έτσι ώστε οι διασυνοριακές συναλλαγές να θεωρούνται ως εσωτερικές πράξεις, ο ΦΠΑ να καταβάλλεται στη χώρα προορισμού και τέλος να υφίσταται πλήρης συνεργασία μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ ώστε οι επιστροφές του ΦΠΑ να καταβάλλονται σε όλες της χώρες της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο.


Νωρίτερα η Επίτροπος ανταγωνισμού Μαργκρετ Βεστάγκερ παρουσίασε μια άλλη έκθεση της Επιτροπής, η οποία καταλήγει πως το Λουξεμβούργο έχει δώσει φορολογικά πλεονεκτήματα στην εταιρεία Amazon, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποτελεί δείγμα αθέμιτου ανταγωνισμού.
“Το Λουξεμβούργο επιτρέπει στην Amazon να καταβάλει φόρο τέσσερις φορές μικρότερο από αυτόν που της αναλογεί και από τις άλλες τοπικές εταιρείες που υπόκεινται στους ίδιους εθνικούς φορολογικούς κανονισμούς”, είπε η Επίτροπος.
Η Επιτροπή ζητά πλέον από το Λουξεμβούργο να εισπράξει τον φόρο που του αναλογεί από την Amazon και παράλληλα παραπέμπει την Ιρλανδία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς δεν συμμορφώνεται με την απόφαση της να απαιτήσει την είσπραξη περίπου 13 δισεκατομμυρίων ευρώ από φόρους που απέφυγε να καταβάλει η Apple.
-------
αν και τις πολυεθνικες δυσκολα τις στριμωχνει καποιος...ομως...
------------
ΠΟΥΤΑΝΑΚΙ ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΑ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΠΟΥΣΤΑΡΙΟ????
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16
-------
αν και τις πολυεθνικες δυσκολα τις στριμωχνει καποιος...ομως...
------------
ΠΟΥΤΑΝΑΚΙ ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΑ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΠΟΥΣΤΑΡΙΟ????

αυτό είναι γνωστο (για τις πολυεθνικες) το θεμα είναι όμως ότι και επισημα πλεον η Ε.Ε παραδεχεται ότι αυτές οι πρακτικες γνωστες σε ολους εδώ και χρονια αφηναν αδηλωτα κερδη χωρις φορους την στιγμη που πετσοκοβαν μικρους και μεσαιους (όχι μονο στην ελλαδα αλλα και σε άλλες χωρες)
επισης όλα αυτά εχουν αναφερθεί (με απόδειξεις και στοιχεια) αναλυτικα στην ιστοσελιδα της οποιας αναρτω συνεχως αρθρα
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.725
Πόντοι
1.306
-------
αν και τις πολυεθνικες δυσκολα τις στριμωχνει καποιος...ομως...
------------
ΠΟΥΤΑΝΑΚΙ ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΑ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΠΟΥΣΤΑΡΙΟ????

αφού δεν διαμαρτύρονται οι άλλες εταιρείες γιατί να ασχοληθώ ρε μαλάκα ???
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.725
Πόντοι
1.306
αυτό είναι γνωστο (για τις πολυεθνικες) το θεμα είναι όμως ότι και επισημα πλεον η Ε.Ε παραδεχεται ότι αυτές οι πρακτικες γνωστες σε ολους εδώ και χρονια αφηναν αδηλωτα κερδη χωρις φορους την στιγμη που πετσοκοβαν μικρους και μεσαιους (όχι μονο στην ελλαδα αλλα και σε άλλες χωρες)
επισης όλα αυτά εχουν αναφερθεί (με απόδειξεις και στοιχεια) αναλυτικα στην ιστοσελιδα της οποιας αναρτω συνεχως αρθρα

σοβαρή ιστοσελίδα ρε μαλάκα.....
 

dCorso

Μέγας
Εγγρ.
8 Μαΐ 2015
Μηνύματα
8.147
Κριτικές
33
Like
7.442
Πόντοι
4.746
:sunglasses: :sunglasses: :sunglasses:
 

Συνημμένα

  • FB_IMG_1461419378302.jpg
    FB_IMG_1461419378302.jpg
    89,4 KB · Εμφανίσεις: 16
  • 16388388_1410070355693845_4312065947532022742_n.jpg
    16388388_1410070355693845_4312065947532022742_n.jpg
    40,3 KB · Εμφανίσεις: 19
Εγγρ.
19 Ιουν 2015
Μηνύματα
666
Κριτικές
1
Like
340
Πόντοι
26
αυτό είναι γνωστο (για τις πολυεθνικες) το θεμα είναι όμως ότι και επισημα πλεον η Ε.Ε παραδεχεται ότι αυτές οι πρακτικες γνωστες σε ολους εδώ και χρονια αφηναν αδηλωτα κερδη χωρις φορους την στιγμη που πετσοκοβαν μικρους και μεσαιους (όχι μονο στην ελλαδα αλλα και σε άλλες χωρες)
επισης όλα αυτά εχουν αναφερθεί (με απόδειξεις και στοιχεια) αναλυτικα στην ιστοσελιδα της οποιας αναρτω συνεχως αρθρα

Απλά έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση τώρα, δεν βλέπει κανείς το λόγο να κρύβεται μιας και όλοι πια είναι συμμορφωμένοι και έχουν πάθει ανοσία σε αυτές τις τακτίκες. Ο κοσμάκης θα τους κρεμούσε αν άκουγε κάτι τέτοιο είναι τώρα οικόσιτο κουταβάκι που τα δέχεται όλα.
 

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Μηνύματα
24.199
Κριτικές
7
Like
10.304
Πόντοι
1.686
-------
αν και τις πολυεθνικες δυσκολα τις στριμωχνει καποιος...ομως...
------------
ΠΟΥΤΑΝΑΚΙ ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΑ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΠΟΥΣΤΑΡΙΟ????

:2funny: :2funny: :2funny: :2funny:

Ο Τραμούλης είναι τσιγγουνάκος !  :2funny:
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Σόιμπλε: «Φούσκες» μπορεί οδηγήσουν σε εκ νέου παγκόσμια οικονομική κρίση



Την θέση πως «νέες φούσκες» θα μπορούσαν να βυθίσουν εκ νέου τον κόσμο σε μια οικονομική κρίση, ανέφερε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε, αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα κλιμακούμενα επίπεδα παγκόσμιου χρέους.
Ειδικότερα, συνέντευξή του στους Financial Times που αναδημοσιεύει σήμερα το CNBC, ο Σόιμπλε ανέφερε:  "Οι οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για τους αυξημένους κινδύνους που απορρέουν από τη συσσώρευση ολοένα και περισσότερης ρευστότητας και την αύξηση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους ... Κι εγώ ο ίδιος ανησυχώ για αυτό," είπε.
Ο Σόιμπλε, ο οποίος ετοιμάζεται να γίνει επικεφαλής της Bundestag στην Γερμανία, προειδοποίησε ότι σύντομα μπορεί να σκάσουν "νέες φούσκες”, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν διοχετεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για τη δυνητική αποδυνάμωση της ευρωζώνης, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την... κληρονομιά της κρίσης, που δεν είναι άλλη από τα μη εξυπηρετούμενα χρέη.  
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16
και τωρα κατι για εσενα τρανσακο τραμπουσταριο

βρομερι νεοφιλελευθερη  κουραδα και σκατουλα

φαε σκατιαρι τα αποτελέσματα του νεοφλωροφιλελευθερισμου της πουτανογριας μαργαριτας


Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Λονδρέζους, πολλοί από τους οποίους εργαζόμενοι, ζουν στη φτώχεια εξαιτίας των στάσιμων μισθών και της ταχείας αύξησης των ενοικίων, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στη βρετανική πρωτεύουσα, 2,3 εκατ. άνθρωποι ζουν στη φτώχεια, παρόλο που αριθμός ρεκόρ 1,3 εκατομμύριο μεταξύ αυτών έχουν δουλειά, σύμφωνα με το London's Poverty Profile, που χρησιμοποιεί επίσημα στοιχεία για να μετρήσει τη φτώχεια.
Στην έκθεση αναφέρεται πως ένας ένας φτωχός ενήλικας που ζει μόνος του κερδίζει λιγότερες από 144 στερλίνες (161 ευρώ) την εβδομάδα μετά την αφαίρεση των φόρων και του κόστους στέγασης, ενώ μια μέση τετραμελής οικογένεια έχει λιγότερες από 347 στερλίνες (455 ευρώ) για να δαπανήσει για όλο το υπόλοιπο κόστος ζωής.
«Παρά τη λαμπρή ευημερία και τους προνομιούχους, το Λονδίνο παραμένει η πρωτεύουσα της αγγλικής φτώχειας, η οποία οφείλεται κυρίως στα υψηλά ενοίκια που πληρώνουν τα μισά απ' όλα τα νοικοκυριά που ζουν σε ενοίκιο», λέει ο Άνταμ Τίνσον του New Policy Institute, του βρετανικού ερευνητικού οργανισμού που συνέταξε την έκθεση.
Το κόστος της στέγασης στο Λονδίνο είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, με τα μέσα ενοίκια να ανέρχονται τώρα σε περισσότερες από 1.800 στερλίνες (2.010 ευρώ) τον μήνα, σύμφωνα με τον οργανισμό μισθώσεων ακινήτων Landbay.
Ενώ οικογένειες που μισθώνουν από ιδιώτες ιδιοκτήτες αντιμετώπιζαν εδώ και καιρό υψηλά κόστη, οι οικογένειες που ζουν σε κοινωνικές κατοικίες -- κατασκευασμένες από την κυβέρνηση ή από φιλανθρωπικά ιδρύματα για την προστασία των πιο φτωχών-- βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με τις ταχύτερες αυξήσεις στα μισθώματα, αναφέρει ο Τίνσον σε δήλωση που εξέδωσε.
Τα μισθώματα στις εργατικές κατοικίες των τοπικών αυτοδιοικήσεων αυξήθηκαν κατά περίπου 30% τα πέντε τελευταία χρόνια, ακόμη ταχύτερα απ' ό,τι τα ενοίκια των ιδιωτικών ενοικιαζόμενων κατοικιών, που αυξήθηκαν κατά ένα πέμπτο, διαπιστώνεται στην έκθεση.
Το ποσοστό των Λονδρέζων που ζουν στη φτώχεια --ως φτωχοί ορίζονται αυτοί που κερδίζουν λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος-- μειώθηκε σε 27% από 29% που ήταν τα έξι τελευταία χρόνια.
Επειδή ο πληθυσμός αυξήθηκε, ο συνολικός αριθμός των φτωχών παραμένει ο ίδιος, σύμφωνα με την έκθεση, όμως οι εργαζόμενοι μεταξύ αυτών έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ, 58%.
Τα κόστη στέγασης, που είναι υπερδιπλάσια του μέσου όρου που ισχύει εκτός της πρωτεύουσας, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η φτώχεια στο Λονδίνο είναι υψηλότερη απ' ό,τι στην υπόλοιπη χώρα, όπου ο μέσος όρος είναι 21%, προστίθεται.
Οι περιοριστικοί οικοδομικοί κανονισμοί, σε συνδυασμό με τη σταθερά αυξανόμενη ζήτηση από νέα νοικοκυριά, τις ξένες επενδύσεις και πολλά χρόνια υποβόσκουσας κερδοσκοπίας στην αγορά ακινήτων, κράτησαν ψηλά τη λονδρέζικη αγορά ακινήτων τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Οι μέσες τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο υπερτετραπλασιάσθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, όμως οι μέσοι μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά ένα κλάσμα αυτού του ποσού.
«Παραμένει η πραγματικότητα ότι για πολλούς η δουλειά δεν αμείβεται αρκετά ούτε προσφέρει την ασφάλεια που οι άνθρωποι χρειάζονται», δήλωσε ο Μάμπιν Χακ, διευθυντής πολιτικής του Trust for London, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης κατά της φτώχειας.
Το φτωχότερο 50% των νοικοκυριών του Λονδίνου κατέχει αυτή τη σγιμή μόλις το 5% του πλούτου της πόλης, ενώ το πλουσιότερο 10% κατέχει περισσότερο από το μισό, πρόσθεσε.
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.725
Πόντοι
1.306
και τωρα κατι για εσενα τρανσακο τραμπουσταριο

βρομερι νεοφιλελευθερη  κουραδα και σκατουλα

φαε σκατιαρι τα αποτελέσματα του νεοφλωροφιλελευθερισμου της πουτανογριας μαργαριτας


Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Λονδρέζους, πολλοί από τους οποίους εργαζόμενοι, ζουν στη φτώχεια εξαιτίας των στάσιμων μισθών και της ταχείας αύξησης των ενοικίων, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στη βρετανική πρωτεύουσα, 2,3 εκατ. άνθρωποι ζουν στη φτώχεια, παρόλο που αριθμός ρεκόρ 1,3 εκατομμύριο μεταξύ αυτών έχουν δουλειά, σύμφωνα με το London's Poverty Profile, που χρησιμοποιεί επίσημα στοιχεία για να μετρήσει τη φτώχεια.
Στην έκθεση αναφέρεται πως ένας ένας φτωχός ενήλικας που ζει μόνος του κερδίζει λιγότερες από 144 στερλίνες (161 ευρώ) την εβδομάδα μετά την αφαίρεση των φόρων και του κόστους στέγασης, ενώ μια μέση τετραμελής οικογένεια έχει λιγότερες από 347 στερλίνες (455 ευρώ) για να δαπανήσει για όλο το υπόλοιπο κόστος ζωής.
«Παρά τη λαμπρή ευημερία και τους προνομιούχους, το Λονδίνο παραμένει η πρωτεύουσα της αγγλικής φτώχειας, η οποία οφείλεται κυρίως στα υψηλά ενοίκια που πληρώνουν τα μισά απ' όλα τα νοικοκυριά που ζουν σε ενοίκιο», λέει ο Άνταμ Τίνσον του New Policy Institute, του βρετανικού ερευνητικού οργανισμού που συνέταξε την έκθεση.
Το κόστος της στέγασης στο Λονδίνο είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, με τα μέσα ενοίκια να ανέρχονται τώρα σε περισσότερες από 1.800 στερλίνες (2.010 ευρώ) τον μήνα, σύμφωνα με τον οργανισμό μισθώσεων ακινήτων Landbay.
Ενώ οικογένειες που μισθώνουν από ιδιώτες ιδιοκτήτες αντιμετώπιζαν εδώ και καιρό υψηλά κόστη, οι οικογένειες που ζουν σε κοινωνικές κατοικίες -- κατασκευασμένες από την κυβέρνηση ή από φιλανθρωπικά ιδρύματα για την προστασία των πιο φτωχών-- βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με τις ταχύτερες αυξήσεις στα μισθώματα, αναφέρει ο Τίνσον σε δήλωση που εξέδωσε.
Τα μισθώματα στις εργατικές κατοικίες των τοπικών αυτοδιοικήσεων αυξήθηκαν κατά περίπου 30% τα πέντε τελευταία χρόνια, ακόμη ταχύτερα απ' ό,τι τα ενοίκια των ιδιωτικών ενοικιαζόμενων κατοικιών, που αυξήθηκαν κατά ένα πέμπτο, διαπιστώνεται στην έκθεση.
Το ποσοστό των Λονδρέζων που ζουν στη φτώχεια --ως φτωχοί ορίζονται αυτοί που κερδίζουν λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος-- μειώθηκε σε 27% από 29% που ήταν τα έξι τελευταία χρόνια.
Επειδή ο πληθυσμός αυξήθηκε, ο συνολικός αριθμός των φτωχών παραμένει ο ίδιος, σύμφωνα με την έκθεση, όμως οι εργαζόμενοι μεταξύ αυτών έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ, 58%.
Τα κόστη στέγασης, που είναι υπερδιπλάσια του μέσου όρου που ισχύει εκτός της πρωτεύουσας, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η φτώχεια στο Λονδίνο είναι υψηλότερη απ' ό,τι στην υπόλοιπη χώρα, όπου ο μέσος όρος είναι 21%, προστίθεται.
Οι περιοριστικοί οικοδομικοί κανονισμοί, σε συνδυασμό με τη σταθερά αυξανόμενη ζήτηση από νέα νοικοκυριά, τις ξένες επενδύσεις και πολλά χρόνια υποβόσκουσας κερδοσκοπίας στην αγορά ακινήτων, κράτησαν ψηλά τη λονδρέζικη αγορά ακινήτων τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Οι μέσες τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο υπερτετραπλασιάσθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, όμως οι μέσοι μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά ένα κλάσμα αυτού του ποσού.
«Παραμένει η πραγματικότητα ότι για πολλούς η δουλειά δεν αμείβεται αρκετά ούτε προσφέρει την ασφάλεια που οι άνθρωποι χρειάζονται», δήλωσε ο Μάμπιν Χακ, διευθυντής πολιτικής του Trust for London, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης κατά της φτώχειας.
Το φτωχότερο 50% των νοικοκυριών του Λονδίνου κατέχει αυτή τη σγιμή μόλις το 5% του πλούτου της πόλης, ενώ το πλουσιότερο 10% κατέχει περισσότερο από το μισό, πρόσθεσε.

πάρε μου μια πίπα μαλακα ...

πολύ καλά είναι ... αυτό μας έλειπε τα άχρηστα να θέλουν και πολυτέλειες...
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16
πάρε μου μια πίπα μαλακα ...

πολύ καλά είναι ... αυτό μας έλειπε τα άχρηστα να θέλουν και πολυτέλειες...

πουτανακι ξερω ότι εισαι φασισταριο του κερατα

ξερω όμως ότι εισαι και μπινες γιατι ολοι οι μικροφαλικοι και μπάσταρδοι ψωλι βαρβατη στον κωλο τους θελουν
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16
πάρε μου μια πίπα μαλακα ...

πολύ καλά είναι ... αυτό μας έλειπε τα άχρηστα να θέλουν και πολυτέλειες...

όταν ησουν μικρος (στην ηλικια όχι στο πουλακι σου εκει μικρος εισαι ακομα) σε γαμουσε ή θεια σου ή ο θειος σου??? ή μηπως ο θειος σου με περουκα που παριστανε την θεια σου?????

ελα μικρε κομπλεξακο φασιστακο πες μας
 

mimmo

Μέλος
Εγγρ.
3 Αυγ 2010
Μηνύματα
123
Like
107
Πόντοι
1
Όταν οι ευρω απατεώνες  υπόσχονταν ο,τι από το 2ο εξάμηνο του 2011 θα έχουμε ανάπτυξη και η σωρευτική ύφεση θα ανέρχονταν στο 6% ο εν λόγω Έλληνας καθηγητής προέβλεπε ύφεση 29%(όση ακριβώς είχαμε). Αυτό αρχές του 2ου εξαμήνου του 2011. Το "λάθος" παραδέχθηκε το ΔΝΤ ένα χρόνο αργότερα οι ευρω απατεώνες ποτέ.

 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom